The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
marcin19876
Senior Member

Od: 06.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.09.2010, 08:56
co do odpowiedzi na ta interpelacje, to sa to puste słowa, nic wiecej, owijanie w bawełne, puki nie bedzie podpisanej umowy o wykonczeniu elewacji stadionu ze wszystkich stron, nie ma sie co podniecac tym co pisze miasta, bo juz wiele razy pokazali ze maja nas gdzies...
Odpowiedz cytując
sqbi
Member

Od: 11.2002

Stary 01.09.2010, 09:17
Cytat:
Bartosz Piłat: Która inwestycja krakowska jest teraz najważniejsza?

Joanna Niedziałkowska, dyrektor Zarządu Infrastruktury Komunalnej i Transportu w Krakowie: Chciałabym, żeby było to rondo Ofiar Katynia, ale w ciągu ostatnich miesięcy niemal połowę swojej pracy poświęcam stadionowi Wisły. Oprócz spraw związanych z samą budową, mnóstwo czasu zużywam na rozmowy z klubem.

Ale to ważna inwestycja - miasto wydało na nią ponad pół miliarda złotych.

- Owszem. I teraz chodzi o to, by gmina nie wydawała już więcej pieniędzy na stadion.

Dlaczego rozmowy z Wisłą się przeciągają?

- Klub dopiero od pewnego czasu intensywnie przygląda się inwestycji i próbuje wpływać na kształt stadionu, choć od początku brał udział w pracach polegających na adaptacji starego projektu, zamówionego przez Wisłę w 1999 r.

Da się jeszcze coś poprawić?

- Jeśli chodzi o elementy dotyczące jego funkcjonalności, na wiele rzeczy można mieć jeszcze wpływ. Ale na zmianę podstawowych elementów konstrukcyjnych jest już za późno. Konstrukcja stadionu jest na ukończeniu. I jest jaka jest.

Rozumiem, że pewnych wad nie da się już usunąć? Do tej pory nie padły jednak szczegółowe wyjaśnienia. Na przykład - dlaczego boczne trybuny są tak daleko od boiska?

- Jak większość kłopotów ze stadionem jest to efekt budowania go na raty. Pierwotnie stadion miał mieścić blisko 23 tys. kibiców. Według tego starego projektu powstały trybuny północna i południowa. Kiedy pojawiła się decyzja o organizowaniu Euro 2012 w Polsce, Kraków musiał zmienić projekt i doprowadzić do zwiększenia pojemności stadionu do blisko 33 tys. kibiców. Konieczna była więc zmiana konstrukcji trybun bocznych: zachodniej i wschodniej. Aby dało się je powiększyć, a jednocześnie złożyć je z istniejącymi trybunami północną i południową, konieczne było odsunięcie bocznych trybun od boiska o kolejne kilka metrów. Dodatkowo konieczne było obniżenie poziomu boiska. Bez tego posunięcia z części miejsc mecz nie byłby widoczny.

Nie dało się czegoś zmienić w istniejących trybunach?

- Oznaczałoby to wyburzenie ich fragmentów. Prawdopodobnie mogłoby to naruszyć ich konstrukcję. Generalnie mieliśmy do wyboru: albo zbudować stadion tak jak go zbudowaliśmy, albo całkowicie zburzyć istniejące nowe trybuny i zaczynać projekt od zera. Tyle że wtedy wyrzucilibyśmy do kosza kilkadziesiąt milionów zł.

Ale skoro chodziło o to, by złożyć trybuny w spójny ciąg, to skąd pojawił się tzw. okrąglak, wciśnięty w jeden z narożników stadionu? Całkowicie zaburza on kształt trybun, marnuje miejsce, a na dodatek zasłania widok z części miejsc siedzących!

- Okrąglak był szybkim sposobem na zapewnienie klubowi przestrzeni medialnej do organizacji konferencji itd. Do zakończenia budowy stadionu było jeszcze daleko, więc klub nakłonił głównego projektanta do stworzenia takiego miejsca. Budynek powstał stosunkowo tanim kosztem i w ciągu roku, ale rzeczywiście dodatkowo zdeterminował dalsze prace projektowe.

Za 550 mln zł można było zbudować od nowa lepszy i ładniejszy stadion...

- Nowy, biorąc pod uwagę konieczność wyburzenia istniejących już trybun, kosztowałby więcej. Planując powiększenie stadionu, musieliśmy dokonać zmian w konstrukcjach nośnych w trakcie inwestycji. Dodatkowo, mimo wcześniejszych badań geologicznych, realizowanych na etapie projektowania, konieczne okazało się pogłębienie fundamentów, żeby konstrukcja była stabilna. Nie dało się tego przewidzieć, a podniosło nam koszty o kilkadziesiąt milionów. Wykonawca na bieżąco informował nas też o wadach w projekcie, które wymagały poprawek. Biuro projektowe miało problem, by zdążyć z nimi na czas. Kluczowym elementem w tym przypadku okazały się dźwigary dachu trybun. Pierwotnie zaprojektowane jako żelbetowe, zdaniem wykonawców nie gwarantowały oczekiwanej nośności. Nie mieliśmy czasu na dyskusje, jeśli chcieliśmy dotrzymać terminu, więc zgodziliśmy się na zastosowanie elementów stalowych. Spełniały wymogi bezpieczeństwa, ale stały się kolejnym klockiem podnoszącym cenę stadionu.

Wszystkie zmiany odbywały się pod dyktando wykonawców?

- Te wymienione tak. Największą jednak ingerencją w projekt był raport ekspertów holenderskich, którzy oceniali stadion pod kątem funkcjonalności i opłacalności finansowej. Został zamówiony, gdy wiedzieliśmy, że mamy szansę na rozgrywki Euro 2012. Powstały wtedy nowe plany trybun zachodniej, wschodniej i wnętrza południowej, konsultanci opracowali też założenia dotyczące funkcji przestrzeni komercyjnych i systemów bezpieczeństwa. Podniosło to koszty budowy stadionu, ale dzięki temu jest szansa, że budynek będzie w stanie na siebie zarobić.

I tu znowu wracamy do rozmów z Wisłą...

- Rozmowy trwają i nie jestem w stanie powiedzieć, kiedy się skończą.
Źródło: Gazeta Wyborcza Kraków
Odpowiedz cytując
DwayneWade3
Junior Member

Od: 08.2010

Stary 01.09.2010, 10:21
Podoba się komuś ten nasz stadion?
Możecie mi dać za to nawet bana, ale szczerze powiem - ten co jest na Bułgarskiej bije nasz na głowę...
Odpowiedz cytując
Wichar87
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 01.09.2010, 10:28
Mi się nasz podoba. Są wady, które trzeba usunąć/poprawić, ale ogólnie uważam, że będzie ok.
Odpowiedz cytując
rafal777
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 01.09.2010, 10:32
Nie mogę czytać tego babska. Cały czas wina Wisły, źle wykończony bo Wisła się nie interesowała...ja pierd**e!! Kto nadzoruje ta budowę Wisła Z jakiej paki? Właścicielem stadionu jest miasto i to miasto mialo od poczatku do końca nadzorowac budowę. A tu co chwilę słyszymy, że Wisła póxno siada do rozmów. Jakbyście zbudowali stadion zgodnie z planem a więc na czerwiec 2010 umowa byłaby już podpisana i wszyscy szczęśliwi. A teraz kobieta będzie płakać, że ma dużo pracy zestadionem bo wszyscy czegoś od niej chcą. Z drogami jest latwo bo byle bubel wyleją asfaltem i już można jeździć. A tu oburzenie, że ludzie jeszcze coś ładnego chcą dostać. "Za komuny tak nie było" - pomyślała Pani N.
Odpowiedz cytując
Bielau
Senior Member

Od: 03.2010

Stary 01.09.2010, 11:06
DwayneWade3 napisał(a):Wyświetl post
Możecie mi dać za to nawet bana, ale szczerze powiem - ten co jest na Bułgarskiej bije nasz na głowę...
Sądząc po zdjęciach(bo na stadionie jeszcze nie byłem) to nasz wewnątrz prezentuje sie okazalej. Co innego z zewnątrz
Odpowiedz cytując
vabanq
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 01.09.2010, 11:42
Powiem tak: Wisly stadion wewnątrz ciut bardziej mi się podoba niz lecha, natomiast z zewnatrz stadion pyrkow bije nasz na glowe. Wracajac znad morza, przejezdzalem tuz obok stadionu i robi niesamowite wrazenie: jest ogromny i naprawde wyglada duzo lepiej niz nasz
www.wislaszaliki.pl.tl
Kalwaria Bezżydowska
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 01.09.2010, 11:42
od dawna piszę,że mnie ię stadion podoba.po prostu lubię takie kwadraciaki i juz.
co do poznańskiego.przyjżyj się dobrze jak to dzieło sztuki kryte brezentem wygląda od srodka.w naroznikach nic do siebie nie pasuje.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
mgła
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 01.09.2010, 11:53
Mi się też podoba zwłaszcza wewnątrz, i myslę że jak go ukończą (i daj Bóg zrobią coś z elewacją) będzię naprawdę dobrze. Sądzę też, że liczy się klimat a ten stadion ma coś w sobie - może i surowość ale taką monumentalną wielkość. Pewnie że mógłby za te 510 mln być bardziej nowoczeny, wymuskany ale ja tam go będę bronić.

Natomiast co innego to wyeliminowanie niedoróbek, i walka jeszcze o to co się da: telebimy, jak najszybsze prace nad północna, jakaś elewacja, sztuczna trawa na beton, może osłony na te klimatyzatory (?) i przyciskanie żeby opóźnienie nie przedłużyło się o następny rok
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 01.09.2010, 12:00
Wolę nasz bo przynajmniej opraw nam nie zalewa, a już pojawiły sie wpisy amikowców, że sypie sie też konstrukcja. Poza tym ta cerata z której zrobiony jest dach wyglada jak stargany wietnamczyków na Tandecie.
Odpowiedz cytując
Bronowianin
Banita

Od: 07.2006

Stary 01.09.2010, 12:17
mgła napisał(a):Wyświetl post

Natomiast co innego to wyeliminowanie niedoróbek, i walka jeszcze o to co się da: telebimy, jak najszybsze prace nad północna, jakaś elewacja, sztuczna trawa na beton, może osłony na te klimatyzatory (?) i przyciskanie żeby opóźnienie nie przedłużyło się o następny rok
Tak na prawdę do poprawienia jakości tego stadionu potrzeba jeszcze kilka rzeczy, z tym że jedne z nich są większej wagi, inne mają charakter bardziej kosmetyczny. Jedna z ważnych kwestii już jest na szczęście w trakcie realizacji - montowane są szyby u góry trybuny wschodniej, między dachem a ostatnim rzędem krzesełek, czyli ostatnia kondygnacja.

Oprócz tego z rzeczy które na teraz mogłyby poprawić funkcjonowanie i wygląd obiektu no to na pewno oczywiście wspomniane telebimy, a przede wszystkim zwiększeniu musi ulec liczba wejść. We wtorek przy okazji meczu reprezentacji zobaczymy jak się to będzie sprawdzać, ale już teraz można sobie wyobrazić że liczba kołowrotów będzie niewystarczająca. Poza tym musi zostać poprawiona elewacja i ważne jest pomalowanie na niebiesko jej fragmentu (wzorem tego co można zobaczyć na wizualizacjach). Jestem przekonany że to poprawiłoby wygląd zewnętrzny stadionu i konstrukcja dachu stałaby się wizualnie bardziej spójna z resztą.

Jeśli dobry byłby system wejść no to do poprawienia funkcjonalności przydałby się jeszcze dobrze zrobiony catering i miejmy nadzieję że czegoś takiego kiedyś się doczekamy... Ze spraw drugorzędnych, ale ważnych dla estetyki to sprawa o której już mówiłem - wymiana krzesełek na trybunach za bramkami na ten sam model który jest na trybunie wschodniej (przy zachowaniu dotychczasowych wzorów i kolorystyki). Jak się dowiedziałem nie jest to niestety w najbliższym czasie możliwe. Tak na prawdę jedyną szansą na zrobienie tego byłoby wykonanie takich prac przez klub w ramach rozliczeń z miastem za użytkowanie stadionu w przyszłości, o ile nie będzie do tego jakichś przeszkód formalnych. Na podobnej zasadzie można by też zakupić telebimy, czy poprawić parę innych rzeczy.

Osobna sprawa to kwestia otoczenia stadionu, czyli okolice boisk treningowych, place przed trybunami południową i północną, miejsc parkingowych itd. Tam jest do zrobienia praktycznie wszystko, bo to jak jest każdy kto bywa na Reymonta widzi... Ale fakt jest taki że gdyby postarano się dobrze zorganizować infrastrukturę wokół obiektu to i jego wizerunek zmieniłby się na bardziej korzystny. Puki co to jest niestety tak że zniechęca on do przychodzenia na ten stadion...
Odpowiedz cytując
ToTylkoJa
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 01.09.2010, 12:31
tommiyacht napisał(a):Wyświetl post
Na zachodzie (Anglia) jakoś sobie z tym poradzili, i ludki siędzą przy bandach reklamowych tak, że jakby gosc wstał i sie wychylił to by złapał za portki piłkarza wybijającego aut. Skuteczna z tym walka ? Grzywny grzywny i jeszcze raz grzywny, w Anglii są takie kary (za byle najmniejszy akt wandalizmu) że musiałbyś wziąć kredyt na 30 lat zeby ją zapłacić.
I w Anglii odchodzi się od tej bliskości trybun i murawy (mówię o nowych obiektach). Przykłady pierwsze z brzegu:

Emirates Stadium czy też Wembley.

do tego projekty nowych stadionów Liverpoolu ,Tottenhamu i Bristolu.(zdjęcia na stadiony.net)

Widocznie i w Anglii owa bliskość się nie sprawdza, skoro nowe obiekty są budowane inaczej.
Ostatnio edytowane przez ToTylkoJa : 01.09.2010 o godz. 12:33.
Odpowiedz cytując
sandbender
Graf Zero

Od: 08.2004

Stary 01.09.2010, 12:42
Na marginesie.
Budimex właśnie płaci 7 mln PLN kary za dwumiesięczne opóźnienie przy konstrukcji hali Ergo Arena. Nie do końca się zgadzają, ale uznali i płacą.

I pytanie: czy szanowne władze miasta razem z ZiKIT w ogóle coś komuś naliczą? Spróbują chociaż? I czy w ogóle mają zapisane jakieś kary w umowie?

Załóżmy, że zgodnie z artykułem z GW kara za dzień opóźnienia to 0,05 proc. ceny. Opóźnienie na wschodniej sięga 9 miesięcy, czyli około 270 dni, co daje 13,5 % całej ceny.
Zakładając, że cena inwestycji to 164 ml PLN kara wynosi w takim przypadku 22 mln PLN.

Rozumiem, że nie wszystkie opóźnienia mogą wynikać z winy Polimexu więc takiej kwoty nie zapłacą. Wyobrażam sobie jednak, że pociągnie się do odpowiedzialności Obtulowicza i kogo tam jeszcze.

Jednocześnie prośba do Pana Olszówki.
Jeżeli to możliwe proszę w następnej interpelacji o zadanie pytań dotyczących:
- czy w umowie z Polimexem są zapisy o karach umownych?
- jeżeli tak to w jakim brzmieniu - jak są naliczane, jaka jest ich wysokośc itp., w jakim przypadku są naliczane i od jakiej kwoty.
- czy podobne zapisy znajdują się w umowie z biurem architektonicznym?

22 bańki. Środek D jak nic.
Odpowiedz cytując
-chris-
Junior Member

Od: 03.2007

Stary 01.09.2010, 14:00
nie ma żadnych szans o kasę pewnie, bo:
- projekty wykonawcze polimex dostawał znacznie po czasie
- projekty wymagały ich poprawek
- wiele części projektu jest budowana na podstawie zleceń miasta, a nie to co jest w przetargu
- zawsze znajdą wymówki, że musieli sprawdzić otrzymane projekty pod kątem bezpieczeństwa
Odpowiedz cytując
Wicked
Senior Member

Stary 01.09.2010, 14:04
Prędzej Majcher pójdzie do ciupy za niegospodarność niż Polimex zapłaci kary, i to jeszcze w takiej wysokości. Nawet jak nie wszystkie opóźnienia są z winy wykonawcy, to i tak wszystko pójdzie na braki projektu, oraz konieczność przeprojektowania niektórych rozwiązan. Zaraz będzie że tego się nie dało zrobić bo nie było tamtego itd. Tak czy siak wykonawca zwali wszystko na inwestora i projektanta, a wielki O. i tak nie zapłaci kary więcej niż miał dostać za ten projekt (chyba że czegoś nie wiem)
ULTRAS NOWA HUTA
Odpowiedz cytując
adamd303
Member

Od: 01.2008

Stary 01.09.2010, 14:12
Chciałem polecić obszerny wywiad z panią Niedziałkowską w dzisiejszym wydaniu Gazety Wyborczej. Bardzo ciekawe są wyjaśnienia dot Pawilonu Multimedialnego. Pani dyrektor mówi że powstał on wskutek doraźnych potrzeb ZA NIEDUŻE PIENIĄDZE. Kiedyś dokonałem takich wyliczeń, że za te pieniądze możnaby zbudować apartamentowiec w którym byłoby 100 mieszkań po 50m2 każde (wg przelicznika 5000zł za metr kwadratowy). To są kpiny co wygaduje ta baba. Ale najbardziej przerażające jest to że nie ma żadnych wiązących uzgodnień dot. dalszego zarządzania stadionem. Mam do pani Niedziałkowskiej takie zapytanie w związku z wywiadem, którego udzieliła: CO BYŁOBY GDYBY PAN WILCZEK ZAPROPONOWAŁ DZIERŻAWE STADIONU NA TAKICH ZASADACH ŻE WISŁA BIERZE STADION A MIASTO DOSTAJE NP 1 ZŁ OD KAŻDEGO ZAKUPIONEGO BILETU NA MECZ?
Odpowiedz cytując
yarow
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 01.09.2010, 14:15
Wg mnie oczywiście, że Nasz jest o Niebo ładniejszy! Bułgarska to mistrzostwo superskładaków . Nam brakuje jeszcze do takiej "doskonałości".
Pomimo 6 lat budowania, sztukowania, zmian, niekompetencji ludzi "zaangażowanych" w budowę (nie wiem czy Pan Obtułowicz był kiedykolwiek na stadionie piłkarskim) - Nasz Stadion ma, śmiem twierdzic .., duszę. Może to dzięki dotychczasowemu genius loci ale uważam, że "to coś' jest wyczuwalne. Konstrukcja wydaje się lekka a jednocześnie dostojna i monumentalna. Pierwotnie, miała byc to quasi BayArena. Teraz, po tych wszystkich zmianach, Nasz Stadion jest niepowtarzalny (wyszło to projektantom przypadkowo, ale jest)
Ostatnio edytowane przez yarow : 01.09.2010 o godz. 14:21.
Odpowiedz cytując
Mario Nh
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 01.09.2010, 14:21
http://stadiony.net/aktualnosci/2010..._to_je_usuneli

Zrobić tak po wejściu na D

Wszyscy walczą o miejsce stojące.

http://stadiony.net/aktualnosci/2010...iejsca_stojace
Odpowiedz cytując
yarow
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 01.09.2010, 14:23
Mario Nh napisał(a):Wyświetl post

Ciekawi mnie kto im pomógł wnieśc narzędzia
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 01.09.2010, 14:43
Mario Nh napisał(a):Wyświetl post

Nie wiem jak oni chcą grać w pucharach. Zgodnie z najnowszymi regulacjami UEFA odnośnie stadionów na stadionie III i IV kategori stojących miejsc być nie może, daltego zastanawia mnie w jaki sposób np. Borussia będzie grała swoje mecze w LE
Odpowiedz cytując
djsako
Junior Member

Od: 01.2008

Stary 01.09.2010, 14:55
DwayneWade3 - ten na Bułgarskiej wcale nie bije naszego na głowę, może dach jest ciekawą i okazałą konstrukcją ale wynikają z niego już pewne problemy m.in. z murawą bo trzeba będzie ją częściej wymienić lub zainstalować system solarny i ponoć zalała im się oprawa meczu na jednej z trybun ale nie wiem kiedy nie obchodzi mnie to, z zewnątrz nic nadzwyczajnego, a co mi sie najbardziej nie podoba to spójność trybun bo jedna jest 2 piętrowa i ze starego projektu druga za bramką nie do końca się zgrywa z nowo wybudowanymi trybunami ale nie obchodzi mnie to nasz jest w środku super jak się ogląda zdjęcia (nie byłem jeszcze:() to czuć atmosferę po prostu ma swój charakter a z zewnątrz to przydała by się zakryć ten beton czymś od wykończeniówki i jest ok
Odpowiedz cytując
mgła
Senior Member

Od: 07.2010

Stary 01.09.2010, 15:03
A ja mam pytanie był ktoś ostatnio w okolicach naszego stadionu i widać postępy przy drogach dojścia od 3 Maja? Wyrobią się z pracami na mecz reprezentacji?
Odpowiedz cytując
wroobel88
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 01.09.2010, 15:04
crazykaro napisał(a):Wyświetl post
Nie wiem jak oni chcą grać w pucharach. Zgodnie z najnowszymi regulacjami UEFA odnośnie stadionów na stadionie III i IV kategori stojących miejsc być nie może, daltego zastanawia mnie w jaki sposób np. Borussia będzie grała swoje mecze w LE
Z tego co gdzieś tam czytałem to w Dortmundzie, na mecze w których nie może być miejsc stojących montuje się krzesełka.
Odpowiedz cytując
sandbender
Graf Zero

Od: 08.2004

Stary 01.09.2010, 15:52
Wicked napisał(a):Wyświetl post
Prędzej Majcher pójdzie do ciupy za niegospodarność niż Polimex zapłaci kary, i to jeszcze w takiej wysokości. Nawet jak nie wszystkie opóźnienia są z winy wykonawcy, to i tak wszystko pójdzie na braki projektu, oraz konieczność przeprojektowania niektórych rozwiązan. Zaraz będzie że tego się nie dało zrobić bo nie było tamtego itd. Tak czy siak wykonawca zwali wszystko na inwestora i projektanta, a wielki O. i tak nie zapłaci kary więcej niż miał dostać za ten projekt (chyba że czegoś nie wiem)
Ale właśnie o to chodzi. Pokazać, że albo miasto nie było w stanie albo NIE CHCE dochodzić swoich praw, albo wymusić działanie w kierunku wywalczenia odszkodowania. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że Polimex może przedstawić swoją wersję, ale wtedy mamy do czynienia z następującymi przypadkami:
- albo są one wiarygodne i do przyjęcia co pozwala na wskazanie konkretnego winowajcy. Wtedy miasto musi żądać zadośćuczynienia od faktycznego winowajcy. Brak takich działań to niegospodarność - za to się idzie do ciupy. Jeżeli się okaże, że nie ma zapisów o karach - to działanie na szkodę miasta.
- Jeżeli miasto nie uzna tłumaczeń Polimeksu to musi wystąpić na drogę sądową. Czy wywalczy odszkodowanie czy nie to się zobaczy, ale jestem przekonany, że parę mechanizmów "realizowania inwestycji" zostanie odsłoniętych.

Spróbować nie zaszkodzi, a nie spróbować to się kwalifikuje do kryminału.
Odpowiedz cytując
pawelwislak
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 01.09.2010, 15:52
W Dortmundzie mają że się tak wyrażę mobilne krzesełka na Bundesligę i Puchar Niemiec mają trybunę stojącą a na puchary europejskie montują im krzesełka nie wiem w jaki sposób czy to jakieś specjalne mocowanie czy jak ale taki luksus tam mają.
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 01.09.2010, 18:38
Pocieszające jest to że klub nie chce za chińską podróbkę mercedesa, płacić jak za oryginał.Mam nadzieje że nawet zdecydują się grać do końca roku, lub nawet sezonu na Hutniku niż podpiszą niekorzystne umowy, które odbiją się czkawką szybciej niż się nam wydaje.

A brutalny teatr marzeń niech se stoi - na bank utrzymają go 1 koncertem na kilka miesięcy
Odpowiedz cytując
runner
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 01.09.2010, 20:12
Mam optymistyczne info:
Trybuna wschodnia: obecnie odbywa się montaż tablic z sektorami i oznaczenia sektorów (malowanie)
są to zwykłe czerwono-niebieskie tablice. Ale jest to rozwiązanie chwilowe i docelowo mają być zamontowane podświetlane oznaczenia.

Do p. Darka Olszówki: nasuwają mi sie pytania, które warto zadać w kolejnej interpelacji:
- kiedy Inwestor zastępczy (ZIKIT) zamierza zlecić wykonanie nawierzchni przed trybuną północną na odc. do ul. Reymonta i czy przyszłe prace będą prowadzone wg jakiegokolwiek projektu zagospodarowania ?
- kiedy Inwestor zastępczy (ZIKIT) zamierza zlecić wykonanie nawierzchni przed trybuną zachodnią, na jakim obszarze prace te będą wykonywane, czy będą prowadzone wg jakiegokolwiek projektu zagospodarowania ?
- kiedy zostaną wykonane prace adaptacyjne na trybunie północnej w obliczu unieważnionego przetargu na zabezpieczenia p.poż. ?
- jakie kolejne powody przedstawi Inwestor zastępczy (ZIKIT) kiedy w listopadzie budowa stadionu Wisły Kraków wg obietnic z dnia 18 sierpnia 2010 nie zostanie zakończona ?
Runner

Odpowiedz cytując
SpoXsteR
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 01.09.2010, 20:23
wszystko co oni robia pt "chwilowe rozwiazanie" jest pesymistyczna informacja
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Stary 01.09.2010, 20:56
o gustach się nie dyskutuje, jednemu podoba się to, innemu tamto. Ja jestem osobiście zwolennikiem takich brył, jaką ma nasz stadion, te owalne nie przemawiają do mnie. Nasz będzie ponadczasowy, a jajka prędzej czy później się przejedzą.

Ale co innego bryła, a co innego jej wykończenie. A tu niestety jesteśmy 100 lat za murzynami. ZIKIT idzie już po bandzie z oszczędnościami, tną na żywca co się da i gdzie się da, a wszystko po to, żeby - jak powiedziała Niedziałkowska - gmina nie dołożyła już do stadionu ani grosza.
I właśnie w kontekście tej konkretnej wypowiedzi uważam, że obietnicę miasta, że kiedyś pomalują nam fasadę, można włożyć między bajki. Dla mnie jest jasne, że jest to gra na czas wedle zasady, że czas goi rany i za pół roku czy rok kibice już się nie będą rzucać, albo zapomną.

Na miejscu Wisły byłbym skłonny nawet podpisać umowę dzierżawy z miastem, bo miasto też chce wiedzieć, na czym stoi. Ale obwarowałbym tę umowę odpowiednimi klauzulami, które miałyby na celu zmusić miasto do dokończenia inwestycji na odpowiednim poziomie - m.in. dodanie kas i kołowrotków, malowanie elewacji, instalacja telebimów itp. itd...I zanim te poprawki nie zostałyby zrobione, Wisła zatrzymywałaby z każdej płatności np. 20% zabezpieczenia. A zakres tych poprawek wpisać do protokołu odbioru. Czyli taki "warunkowy" odbiór stadionu przez Wisłę.

Albo umówić się z miastem, że konkretny zakres prac robimy we własnym zakresie (np. elewacja i telebimy), określamy wartość tych prac i przez określony okres nie płacimy czynszu.

Nie jestem prawnikiem, ale z racji wykonywanego zawodu często mam do czynienia z różnymi umowami i formami zabezpieczeń, więc jestem przekonany, że nawet średnio zdolny prawnik po studiach mógłby coś wymyślić.

Ale jedno jest pewne - nie godzić się na bezwarunkowy odbiór tego bubla, bo zapewniam Was, że w minutę po podpisaniu przez Wisłę umowy najmu miasto zapomni o wszelkich obietnicach.
I potem będzie: "Widziały gały co brały"
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński

"I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..."
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 01.09.2010, 21:16
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Pocieszające jest to że klub nie chce za chińską podróbkę mercedesa, płacić jak za oryginał.Mam nadzieje że nawet zdecydują się grać do końca roku, lub nawet sezonu na Hutniku niż podpiszą niekorzystne umowy, które odbiją się czkawką szybciej niż się nam wydaje.

A brutalny teatr marzeń niech se stoi - na bank utrzymają go 1 koncertem na kilka miesięcy
Smutne jest to że klub miał wyjebane na budowę stadionu przez 4 lata. Organizacyjne zapóźnienia w tym aspekcie są większe niż dramat organizacyjny wokół pierwszej drużyny. cracovia została inwestorem zastępczym na swojej budowie z tego co pisze propaganda z ich strony Błoń. A my po latach bezczynności próbujemy zrobić coś z niczego.

Mamy tutaj zepsute jajo, i z tym jajem coś trzeba zrobić.
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe?
jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest.
Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało?
jackass: -Tak, oni to robili.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów