|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 07.2010
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2004
Offline |
|
|
mIcHaL666 jedna rzecz - Zmiany w projekcie również podniosły koszta budowy. Oto kilka najważniejszych z nich:
- wspomniana już zmiana betonu architektonicznego na konstrukcyjny, - zmniejszenie ilości masztów oświetleniowych, - zmiana żelbetowych kratownic na stalowe,............ nie do końca te rzeczy które wymieniłeś powinny obnizyć koszt budowy a nie podwyższyć (wiem o tym poniżej piszesz ale jak dla mnie nielogicznie to brzmi). Napisz coś w stylu. Błędy projektowe oraz brak zlecenia części prac przez Inwestora spowodowały zwiększenie kosztów budowy o ok.105 mln zł które przegłosowała w grudniu i styczniu Rada Miasta Krakowa.Problem w tym że w trakcie prac późniejszych nastąpiła -wspomniana już zmiana betonu architektonicznego na konstrukcyjny, - zmniejszenie ilości masztów oświetleniowych, - zmiana żelbetowych kratownic na stalowe, - rezygnacja z pełnego wykończenia najbliższych okolic stadionu (m.in. asfalt zamiast kostek granitowych),- powinno to zmniejszyć koszty a jednak okazalo się że braklo nadal funduszy na telebimy, wykończenie trybuny północnej i wykonanie dróg dojścia do trybun północnej i południowej I dałbym z kilka więcej zdjęć tej elewacji - ich mamy pod dostatkiem
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 17.08.2010 o godz. 14:41.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
Czekam na dalsze sugestie, teraz nie dam rady, dopiero wieczorem będę w stanie to poprawić. Zresztą więcej osób przeczyta to będzie lepiej.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2004
Offline |
|
|
To fakt dzisiaj spięli się nieźle.Cała konstrukcja wsporcza dachu gotowa i montują ostatni maszt
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2003
Offline |
|
|
Szkoda, ze nie pracowano tak od samego poczatku, no ale zobaczymy co zrobia jutro i w jakim tempie.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2008
Offline |
|
|
ostatni masz oświetleniowy montują
![]() Wam tez nie działają zdjęcia na oficjalnej stronie Wisełki |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2009
Offline |
|
|
mIcHaL666 - fajna robota!
Napiszę o tym, co bym poprawił, bo pochwały ci się pewnie nie przydadzą. Artykuł prasowy musi mieć jakieś akapity. Dobrze skonstruowany reportaż czyta się lepiej, niż tylko czystą listę. Można te błędy podzielić na jakieś grupy. Np. wygląd stadionu, niepraktyczność rozwiązań, błędy kwestionujące użyteczność, wykonanie elementów itd. No i do tej listy przydałoby się trochę objaśnień - liczymy że artykuł dotrze do jak największej liczby widzów, a nie każdy musi wiedzieć co to są sky-boxy czy zbiorniki retencyjne. Przydałoby się też odróżnić błędy kolosalne, do tych pomniejszych (np. opisać kuriozalne rozwiązanie z 3 kasami, a tylko wymienić te szpary w narożnikach, czy inne niedociągnięcia w wykonaniu. Żeby nie było że tylko krytykuję, sam przygotuję moją wersję i napiszecie, co sądzicie. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
http://sport.interia.pl/pilka-nozna/...ie,1500300,812 http://www.youtube.com/watch?v=V8GpLCxxfs0 http://www.youtube.com/watch?v=twR1ieaUaR8 nie wiem tylko czy prawa autorskie pozwola umiescic to w artykule.. ![]()
Wisła najlepszym klubem na świecie.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 10.2007
Offline |
|
|
Dzisiaj rozmawiałem z " bardzo ważną osobą reprezentująca jednego z głównych podwykonawców" (celowo piszę tak a nie inaczej bo nie chcę ujawniać źródła ))) - ale jest pewne).
Na listopad muszą doprowadzić AB do takiego stanu żeby dało się rozegrać mecz reprezentacji na pełnym stadionie. Oczywiście będzie zrobione prawie wszystko na zewnątrz trybuny ale pod spodem jeszcze pozostanie kawał roboty. Teoretycznie np. instalacje ( wod-kan, klima, co, wentylacja) na AB mają być zrobione do końca października - ale nikt nie wierzy w to że będą zrobione. Realnie cały stadion pewnie będzie oddany gdzieś tak koło marca - może trochę wcześniej. Mówię tu o odbiorze całościowym !!! Nas czyli głównych zainteresowanych powinni wpuścić jakoś we wrześniu ( oczywiście tylko na kawałek stadionu) - de facto wtedy jeszcze na właściwie rzecz biorąc plac budowy )) |
|
|
|
Banita
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Bardzo dobrze i trafnie napisany artykuł, oby trafił do jak największej liczby niepoinformowanych jeszcze osób.
Jeśli możesz, to zaakcentuj w nim jeszcze to jak tragicznie wygląda bezpośrednie otoczenie stadionu i boisk treningowych. Najlepiej zamieścić zdjęcia tych wszystkich chaszczy, stert śmieci, zardzewiałych i porozwalanych bram i fragmentów podziurawionego ogrodzenia przez które wchodzą na tereny Wisły żule z całego Krakowa. Słowami trudno opisać tą tragedię którą można zauważyć w odległości kilku metrów od stadionu który aspirował do organizacji EURO 2012... |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2009
Offline |
|
|
Co do tej struktury artykułu, to postarałem się trochę poukładać listę mIcHaL666. Dopisałem też kilka rzeczy. Napiszcie co sądzicie:
Wygląd stadionu od zewnątrz 1. Zmiana betonu architektonicznego elewacji na beton konstrukcyjny bez wykończeniówki. Efekty można ocenić poniżej: - dziury (fotka) - pęknięcia (fotka) - zacieki (fotka) - inne niedoróbki elewacji (np to z deską dwie strony wczesniej 2. Ścianki działowe w świetle okien!! w tym ścianki niewykończone!! - vide dokumentacja zdjęciowa (fotka) 3. Rezygnacja z przebudowy infrastruktury drogowej i dojścia do trybun południowej i północnej, (fotka) Wygląd stadionu od wewnątrz: 1. Nieestetyczne mury żelbetowe ogradzające skyboxy, zamiast barierek lub szklanych balustrad,(fotka) 2. Szpary w narożnikach,(fotka) 3. Fosy dookoła trybun, w których poprzez niezbyt działające odwodnienie gromadzi się woda,(fotka) 4. Brak maskowania elementów klimatyzacji na trybunach (można by też poszukać jakąś fotkę) Utrudnienia dla kibiców: 1. Tylko 3 kasy biletowe dla ponad 30 tys. kibiców, 2. Rezygnacja z 4 z 16 bramek wejściowych na trybunę wschodnią (czyli z 8 kołowrotów) – kibice aby zapełnić trybunę będą musieli pojawiać się już dwie godziny przed meczem! Nieopłacalne rozwiązania dla wynajmującego stadion klubu: 1. Brak zbiorników retencyjnych - darmowego sposobu na dowadnianie murawy 2. Brak kiosków gastronomicznych w obrębie całego obiektu 3. Pomimo, że stadion został zaprojektowany by spełniać wszystkie kryteria najwyższej kategorii UEFA (klasa Elite), wykonawca nie ma w planach zamontowania telebimów na trybunach (jeden z wymogów do przyznania ów najwyższej kategorii stadionowi). Klub sam będzie musiał się w telebimy zaopatrzyć. Inne błędy w projekcie: 1. Brak zaplecza trybuny północnej, 2. Niepraktyczny pawilon multimedialny, który pełni wyłącznie rolę sali konferencyjnej (koszt 11mln PLN) i wjazdu dla karetek (?) 3. Duże odległości trybun bocznych od murawy (ponad 17 metrów na stadionie, który ma służyć wyłącznie meczom piłki nożnej jest niespotykane), 4. Wyjazd dla kosiarek w środku trybuny wschodniej, Należy też wspomnieć coś o terminach oddania stadionu (nie ma o tym ani słowa!). Przydało by się też małe porównanie - ile czekał Lech, ile Legia - a ile czekamy my. Do tego koniecznie parę komentarzy od władz miasta i urzędników. Linki o Bartii są dobre. Oprócz tego kultowy, "brutalny" komentarz Niedziałkowskiej: "Stadion jest przykładem nurtu brutalizmu w architekturze, który w Polsce źle się kojarzy" Ten artykuł ma walić po oczach ilością błędów i kalectwem/złodziejstwem (wciąż nie wiem, czy to wszystko robione jest z premedytacją, czy z nieudolności...) urzędników |
|
|
|
Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Ja ze swojej strony mogę zaproponować publikację w tygodniku z mojego podpisu. Jeżeli kogoś to zadowala oczywiście...
![]()
Myślenie nie boli...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
![]() Tylko wiecie, żeby nie zrobić takie propagandy, że nikt na tego buble chodzić nie będzie chciał ;] No chyba, że zatytułujecie nowe trendy światowe na krakowskim stadionie i opisać z ironią tą naszą ostatnią wiadomość pani z ZIKIT-u, za takie coś to powinna wylecieć z płaczem z roboty!! Majchrowski powinien twardą ręką trzymać swoich podwładnych, a nie tak z uległością wypowiadać się na dany temat, bo z każdą rozmową Majcher prezentuje inne stanowisku, więc wkoncu co ?
Ostatnio edytowane przez anthony09 : 17.08.2010 o godz. 19:25.
![]()
Kiedyś w Wiśle grali reprezentanci Polski, kiedyś Reprezentacja Polski opierała się na zawodnikach Wisły, a teraz ? Teraz nastały czasy, że Reprezentacja opiera się na cudzoziemcach, a Wisła na piątym sorcie europejskim ...
- 1906 poparcia ikon Wisły Kraków S.A. Arek Głowacki za 10 lat wspaniałych występów, z czego za 299 występy Tomasz Frankowski za 253 występy / 156 bramek Paweł Brożek za 246/ 110 bramek Marcin Baszczyński za 9 lat na R22 i 334 występy |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
|
Member
Offline |
|
Na listopad jest planowany jeden mecz reprezentacji, ale już jest zarezerwowany dla Poznania na otwarcie ich stadionu. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 10.2007
Offline |
|
|
W tym pięknym kraju i mieście już chyba nikt nie wie co gdzie kiedy....
Generalnie informacja od człowieka była taka, że w listopadzie musi być możliwość rozegrania meczu z kompletem publiczności. |
|
|
|
Wiślacki Miechów
Od: 07.2004
Offline |
|
|
Mam pytanie, kiedy zostaną zburzone kasy przy bramach?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
Myslicie że dlaczego Majchrowski przeciąga oddanie trybun? Chce aby reprezentacja zagrała na jego ukochanym stadionie
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Juz dawno o tym myslalem... i mialem nadzieje ze tego nikt tutaj nie napisze... lepiej pejsom nie podsuwac takich pomyslow... Patrzac na ich mobilizacje przy budowie i praktycznie skonczony obiekt to wszystko jest mozliwe.
![]() POLSKIE KORZENIE - POLSKI KLUB
...Z tysięcy klubów, ja wybrałem ten, Ten boski Krakowski nasz TS I w każdej chwili czy dobrej czy złej, Będę kochał Wisełkę, na pewno to wiem!!! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
....a mac! Czlowiek cos robi dla nas wszystkich i siebie, odwala sporo roboty a wokol siebie w "miescie" nie ma zbyt wielu sprzymierzencow bo albo symaptycy Cracovii albo przeciwnicy klubow pilkarskich w ogole i sie jeszcze znajdzie jakas maruda co bedzie patrzec na rece a sama gowno zrobi. ![]()
WISŁA PANY !!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2010
Offline |
|
|
Niewiem czy ktoś wspominał ale jutro w Gazecie Krakowskiej na 1 stronie jest o naszym stadionie.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wlasnie o tym cały czas dzisiaj pisze. Ze glownie GK wykazuje jakies wieksze zainteresowanie naszym stadionem i tym co sie wokol niego dzieje. Tylko oni odpowiadaja na maile czy tez kontaktuja sie telefonicznie.
![]() POLSKIE KORZENIE - POLSKI KLUB
...Z tysięcy klubów, ja wybrałem ten, Ten boski Krakowski nasz TS I w każdej chwili czy dobrej czy złej, Będę kochał Wisełkę, na pewno to wiem!!! |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|