The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.08.2010, 19:25
damians napisał(a):Wyświetl post
bycie większym specem od Iwana w jakiejkolwiek kategorii nie jest ciężkie
Bez komentarza...
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 10.08.2010, 20:11
WiślakMyślenice napisał(a):Wyświetl post
K**wa, przecież w obecnym footballu boczny musi włączać się w akcje ofensywne i od niego ma się rozpoczynać akcja oskrzydlająca. Daj mu czas...
Po pierwsze "football" już dawno został spolszczony na "futbol". Po drugie w dzisiejszym futbolu stoper jest też rozgrywającym, a napastnik jest pierwszym obrońcą. Nie zmienia to faktu, że te umiejętności to "wartość dodana", natomiast w pierwszej kolejności obrońców rozlicza się z przerwanych akcji przeciwnika, pomocników z przechwytów i podań a napastników z gry ofensywnej i bramek. Maicon jest najlepszym prawym obrońcą na świecie nie dlatego, że ładuje cudowne bramy tylko dlatego, że przeciwnicy się od niego odbijają jak od skały, a większość piłkarzy w całej swojej karierze minęło go nie wicej jak dwa razy( dla ludzi traktujących świat zbyt dosłownie- ostatnie zdanie było metaforą).

tormenthor napisał(a):Wyświetl post
Cytat z Andrzeja Iwana:
,,Piłkarze wychowani w warunkach naturalnych są obecnie rzadkością. Wyjątkiem mogą być bracia Brożkowie. To podwórkowi - w dobrym tego słowa znaczeniu - piłkarze. Oni się wiele nie nauczyli po przyjściu do Wisły. Technicznie ukształtowało ich podwórko, to samorodki. To zupełnie inne przypadki niż Marcin Baszczyński, który po przyjściu z Ruchu miał problemy z trafieniem w piłkę lewą nogą i z Adamem Nawałką organizowaliśmy mu ćwiczenia na poprawienie techniki uderzenia słabszą kończyną".

Każdy piłkarz, to indywidualna historia. Przykład Krzynówska czy Hajty pokazuje, że dzięki pracowitości, odpowiedniemu charakterowi i sile woli można zrobić jako taką karierę nie mając wielkiego talentu. Głupotą był zamysł oparcia rozpieprzonej obrony Wisły na piłkarzach nieogranych i nieopierzonych. Niemniej jednak jakiś potencjał Czikosz i Bunoza posiadają. Większe szanse na karierę daje Słowakowi.
Tak ale patrząc na 22-letniego obrońcę oczekuję pewnych zachowań w defensywie. Umiejętności gry 1 na 1, dobrego przesuwania się, umiejętnego wypychania rywala. Nie w kontekście ustawienia taktycznego drużyny, tylko odpowiednich zachowań na małej przestrzeni, w oderwaniu od reszty drużyny. Czikosz nie przejawia tych zachowań, w defensywie jest zwyczajnie słaby. To mniej więcej poziom Brozia z Widzewa- ich najsłabszego piłkarza wyjściowej jedenastki na Lecha. Mam wrażenie, że zdrowy Burliga wyryzie go ze składu, a Burliga to na dobrą sprawę skrzydłowy, może nawet boczny napastnik, ale w defensywie gra nie gorzej od Czikosza, moim zdaniem jest nawet lepszy jeden na jeden. Szybość i ciąg na bramkę ma podobne co Słowak, siłowo jest lepszy. Oczywiście fajnie jakby Słowak się sprawdził ale na dziś edwo daje radę ze słabymi przeciwnikami.
Odpowiedz cytując
Adasss
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 10.08.2010, 21:40
Uran235 napisał(a):Wyświetl post
... Mam wrażenie, że zdrowy Burliga wyryzie go ze składu, ... w defensywie gra nie gorzej od Czikosza, moim zdaniem jest nawet lepszy jeden na jeden. ..
Ło matko. Ale eksperci na tym forum

Porównywać Burligę, który miał okazję grać wtedy gdy reszta naszej obrony była solidna jak skała i zespół miał czas jeszcze asekurować młodego niedoświadczonego zawodnika, z chłopakiem, który musi grać od samego początku bez żadnej dodatkowej opieki ...
Porównywać chłopaka, który kończył mecze podpierając się nosem, z chłopakiem, który zapiernicza po boisku dużo więcej i się nie skarży.
Taaa, już widzę jak "Bury" wygryza Erika ze składu.
Odpowiedz cytując
RAF
Senior Member

Stary 10.08.2010, 21:47
W mojej opinii obecnych pilkarzy Wisly (szczegolnie mlodziezowych reprezentantow: Bunoza, Cikos) bedzie mozna rozliczyc:

a) kiedy bedzie w Wisle dobry trener i przepracuje z Wisla porzadnie okres przygotowawczy
b) kiedy rozegraja wieksza liczbe meczy tj. cala runde jesienna.

Mnie tez Bunoza przyprawia o palpitacje serca ale trzeba wziac pod uwage ze gra innym systemem, z innymi (pewnie znacznie gorszymi) partneram.

Proponuje Dac im wszystkim czas. I pilkarzom i trenerowi.
Szostego sierpnia roku panskiego 2003 zdziesiatkowani przez kontuzje i chimery pilkarze Wisly Krakow starli sie z Cypryjczykami w Nikozji. Walczyli jak poeci, walczyli jak prawdziwi Krakowianie. I wywalczyli awans do III rundy el. Champions League....
Odpowiedz cytując
cfa
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 10.08.2010, 22:11
Z Czikosa będzie jeszcze dużo pociechy. Widać, że chłopak się stara, wkłada serce w grę. Lepiej się zgra z zespołem i wszyscy będą zadowoleni.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 11.08.2010, 02:07
Adasss napisał(a):Wyświetl post
Ło matko. Ale eksperci na tym forum

Porównywać Burligę, który miał okazję grać wtedy gdy reszta naszej obrony była solidna jak skała i zespół miał czas jeszcze asekurować młodego niedoświadczonego zawodnika, z chłopakiem, który musi grać od samego początku bez żadnej dodatkowej opieki ...
No fakt, z Lechią to rzeczywiście była skała, ekspercie...
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Adasss
Senior Member

Stary 11.08.2010, 07:40
wolfy napisał(a):Wyświetl post
No fakt, z Lechią to rzeczywiście była skała, ekspercie...
A porównujemy grę Cikosa i Burligi jako prawych obrońców, czy środkowych? Meczu z Lechią nie brałem pod uwagę, bo to był tak totalny eksperyment w obronie, że ocenianie czegokolwiek mija się z celem.
Odpowiedz cytując
junior1906tsw
Senior Member

Od: 02.2010

Stary 11.08.2010, 12:18
Nie wszyscy, wg onet.pl będą jeszcze transfery i zwolnienia z naszej dzisiejszej kadry, co mnie bardzo cieszy.
` Tylko jeden Klub kocham aż po grób... `
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 11.08.2010, 12:51
A porównujemy grę Cikosa i Burligi jako prawych obrońców, czy środkowych? Meczu z Lechią nie brałem pod uwagę, bo to był tak totalny eksperyment w obronie, że ocenianie czegokolwiek mija się z celem.
Akurat te elementy które opisał Uran można było zaobserwować. Szczególnie w ofensywie parę razy ładnie pociągnął.

Żenują mnie typy jadące po Kowalskim, Burlidze czy Rado a jednocześnie broniące Bunozy, Cikosa czy Pajlicia. Po prostu niektórzy chcą nowe zabawki i nieważne, czy goście będą grać czy zasilą wzorem naszego Serbo-Niemca trybuny. Przynajmniej na początku, bo w następnym okienku - wiadomo, nowa "ofensywa".

Ogarnijcie się.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Stary 11.08.2010, 14:10
Oczywiście można podpierać się jakimiś argumentami o wpływie psychologicznym, bo na pewno ma on jakieś przełożenie na grę. Ale w każdych warunkach 22-letni piłkarz powinien być w stanie zaprezentować pewne umiejętności. I nie mówię tu o umiejętnościach taktycznych wynikających ze zgrania z drużyną tylko o umiejętnościach indywidualnych. Ja nie patrzę na to, czy po akcji pójdzie strzał, czy bramka, czy za chwilę ktoś ją przerwie. Błąd pozostaje błędem a dobre zgranie dobrym zagraniem.

Burliga jest kiepskim prawym obrońcą, bo to nie jego pozycja. Nigdy tam nie grał, w piłce młodzieżowej był prawym pomocnikiem. Dlatego chłopak kiepsko współpracuje w formacji, ma kiepską reakcję w skali makro i ogólnie nie jest oazą spokoju grając na tej pozycji. Ale ma dobrą reakcję w skali mikro, potrafi przeciąć podanie i umie wykorzystać siłę do wypchnięcia rywala. Czikosz na dobrą sprawę w defensywie jeszcze nic nie pokazał, bo wiecznie jest za daleko od rywala, spóźniony, albo fatalnie ustawiony. Do tego brakuje mu zdecydowania interwencjach. Raz widziałem jak wchodził ciałem- było to wejście nieporadne, bezsensowne i skończyło się faulem.

Porównywać chłopaka, który kończył mecze podpierając się nosem, z chłopakiem, który zapiernicza po boisku dużo więcej i się nie skarży.
Taaa, już widzę jak "Bury" wygryza Erika ze składu.
I tutaj dochodzimy do diagnozy problemu "Czikosz wybitnym piłkarzem jest". Czikosz podoba się Wam bo dużo biega, bo jest widoczny i jest zaangażowany w grę. Na tle naszych zmanierowanych piłkarzyków to wyróżnia go na plus. I ja jestem jak najbardziej za tym, żeby w Wiśle grali piłkarze wybiegani, waleczni i zaangażowani w grę, ale musi to iść w parze z umiejętnościami, których, póki co, Słowak nie pokazuje.
Ostatnio edytowane przez Uran235 : 11.08.2010 o godz. 14:13.
Odpowiedz cytując
Adasss
Senior Member

Stary 11.08.2010, 14:28
Akurat te elementy które opisał Uran można było zaobserwować. Szczególnie w ofensywie parę razy ładnie pociągnął.

Żenują mnie typy jadące po Kowalskim, Burlidze czy Rado a jednocześnie broniące Bunozy, Cikosa czy Pajlicia. Po prostu niektórzy chcą nowe zabawki i nieważne, czy goście będą grać czy zasilą wzorem naszego Serbo-Niemca trybuny. Przynajmniej na początku, bo w następnym okienku - wiadomo, nowa "ofensywa".

Ogarnijcie się.
To może wypadałoby zauważyć, że Burliga przygotowaniem fizycznym bardzo odstaje od swojego rówieśnika Cikosa?
Że w spotkaniu ekstraklasy, w którym zagrał na prawej obronie popełnił bardzo dużo błędów, które pozostały bez konsekwencji tylko dlatego, że reszta kolegów cały czas mocno go asekurowała? Wiesz dobrze, że obserwuję kariery naszej młodzieży dużo dłużej niż zdecydowana większość forumowiczów i gdy któryś pojawia się na boisku w pierwszej drużynie to zwracam na nich specjalną uwagę. I niestety prawda dla nich jest bardzo przykra. A właściwie nie dla nich a dla naszego systemu szkolenia. Oni nie są gotowi do gry w podstawowym składzie, mają zbyt wiele braków.

Mnie raczej żenuje to, że niektórzy nie zauważają, że 22-latek Bunoza jest wyraźnie lepszy od 24-latka Kowalskiego, a 22-latek Cikos od swego rówieśnika Burligi. Chyba tylko wg zasady "lepsze bo nasze". Po Kowalskim sobie wiele nie obiecuję, ten chłopak zdaje się powyżej pewnego poziomu nie podskoczy. Burliga ma jakieś szanse, ale pod warunkiem, że pójdzie gdzieś do ekstraklasy i przebije się do podstawowego składu. Co może być trudne, pamiętając jakie kłopoty miał we Flocie, w której przebili się Rygielski, Fechner i Kubowicz, o których możliwościach jakieś pojęcie mam. Najbardziej obiecujący z tej trójki jest Rado, ale głównie dlatego, że jest najmłodszy. Mam nadzieję, że przyzwoity występ z Arką pozwoli znaleźć mu możliwość ciekawego wypożyczenia. Bo w ME to on może już większych postępów nie zrobić.

P.S. Do Urana: Nie można mówić o zupełnym braku doświadczenia Burligi na prawej obronie, we Flocie jeśli grał to często właśnie tam.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 11.08.2010, 15:26
To może wypadałoby zauważyć, że Burliga przygotowaniem fizycznym bardzo odstaje od swojego rówieśnika Cikosa?
Że w spotkaniu ekstraklasy, w którym zagrał na prawej obronie popełnił bardzo dużo błędów, które pozostały bez konsekwencji tylko dlatego, że reszta kolegów cały czas mocno go asekurowała? Wiesz dobrze, że obserwuję kariery naszej młodzieży dużo dłużej niż zdecydowana większość forumowiczów i gdy któryś pojawia się na boisku w pierwszej drużynie to zwracam na nich specjalną uwagę. I niestety prawda dla nich jest bardzo przykra. A właściwie nie dla nich a dla naszego systemu szkolenia. Oni nie są gotowi do gry w podstawowym składzie, mają zbyt wiele braków.
Och, ja wcale nie twierdzę że są wystarczająco dobrzy. Gdybyśmy mieli lepszych, nie byłoby problemu. Skoro jednak ściągamy takie drewna jak Bunoza...

I zaklinanie rzeczywistości nic tu nie da, to że mają 22 lata nie ma znaczenia. Obaj mają skandaliczne braki ( tyle, że Cikos jest przynajmniej dobry w ofensywie ) i brak racjonalnych przesłanek, że lepiej się rozwiną. Mogę Ci podać przykłady kilkudziesięciu którzy nigdy się nie "rozwinęli". A czas szybko płynie... Weźmy takiego Kokoszkę - piłkarsko to on bije ten nasz bałkański wynalazek na głowę. Porównaj jak grał będąc w wieku Bunozy...
Stawianie na gościa który ma tragiczne braki w wyszkoleniu i w ogóle sobie nie radzi tylko dlatego, bo jest młody - wybacz, nie kupuję tego.

Skoro mamy ściągać leszczy, to niech lepiej grają chłopaki z ME: o wiele tańsi w utrzymaniu i - właśnie - nasi. Wiem, że to żałośnie brzmi biorąc pod uwagę nasze deklarowane cele, a pretensje za taki stan rzeczy możesz mieć wiadomo do kogo.

Najlepsze, że Kula jest "idiotą" bo dał szansę 19 letniemu Rado, a są goście którzy liczą, że podchodzący pod trzydziestkę Łobodziński i Jirsak się "przebudzą".
Ostatnio edytowane przez wolfy : 11.08.2010 o godz. 15:29.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 11.08.2010, 17:33
a są goście którzy liczą, że podchodzący pod trzydziestkę Łobodziński i Jirsak się "przebudzą".
a są tacy jeszcze
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 11.08.2010, 17:43
szczebrzeszcz napisał(a):Wyświetl post
a są tacy jeszcze
To fascynujące, ale - tak.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 11.08.2010, 18:19
Ja się zgadzam z Uran235 jeśli chodzi o Cikosa. W defensywie gra jednak wyraźnie słabiej od Alvareza. A czy gorzej od Burligi? Sprawa dyskusyjna, aczkolwiek pamiętam mecz Polonia Bytom- Wisła gdzie Burliga zagrał cały mecz i gorzej to nie wyglądało (pojedynki 1 na 1 w obronie) niż gra Cikosa, a nawet nie wiem czy nie lepiej.
Natomiast Cikos zdecydowanie więcej daje z przodu niż Alvarez.

Najlepszym rozwiązaniem byłoby "skrzyżowanie" Cikosa z Alvarezem i taki "mutant" który w defensywie grałby jak Pablo a w ofensywie jak Erik byłby najlepszym rozwiązaniem

I też uważam że obrońcę rozlicza się przede wszystkim z gry obronnej! Wszystko co ponad to (gole, asysty) to wartość dodana ale najważniejsza jest destrukcja dla obrońcy.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
MCX
Senior Member

Od: 06.2003

Stary 11.08.2010, 18:36
http://www.wislakrakow.com/www/showa...rticleid=23699

Może ma ktoś namiar na skróty tych spotkań albo chociaż na bramki?
Odpowiedz cytując
Adasss
Senior Member

Stary 11.08.2010, 19:34
Och, ja wcale nie twierdzę że są wystarczająco dobrzy. Gdybyśmy mieli lepszych, nie byłoby problemu. Skoro jednak ściągamy takie drewna jak Bunoza...

I zaklinanie rzeczywistości nic tu nie da, to że mają 22 lata nie ma znaczenia. Obaj mają skandaliczne braki ( tyle, że Cikos jest przynajmniej dobry w ofensywie ) i brak racjonalnych przesłanek, że lepiej się rozwiną. Mogę Ci podać przykłady kilkudziesięciu którzy nigdy się nie "rozwinęli". A czas szybko płynie... Weźmy takiego Kokoszkę - piłkarsko to on bije ten nasz bałkański wynalazek na głowę. Porównaj jak grał będąc w wieku Bunozy...
Stawianie na gościa który ma tragiczne braki w wyszkoleniu i w ogóle sobie nie radzi tylko dlatego, bo jest młody - wybacz, nie kupuję tego.

Skoro mamy ściągać leszczy, to niech lepiej grają chłopaki z ME: o wiele tańsi w utrzymaniu i - właśnie - nasi. Wiem, że to żałośnie brzmi biorąc pod uwagę nasze deklarowane cele, a pretensje za taki stan rzeczy możesz mieć wiadomo do kogo.

Najlepsze, że Kula jest "idiotą" bo dał szansę 19 letniemu Rado, a są goście którzy liczą, że podchodzący pod trzydziestkę Łobodziński i Jirsak się "przebudzą".
A Ty dyskutujesz ze mną czy z wyimaginowanym "statystycznym" forumowiczem?
A co do zaklinania rzeczywistości: mam wrażenie, że ty tylko czekasz aż się wyłożą. Bo ty to już "wiesz" i oni uprzejmie mają Twoje oczekiwania spełnić. Ja oglądam i zastanawiam się na co ich stać, a za ewentualne skreślanie lub chwalenie zabiorę się duużo później.

P.S. A jak już zahaczyliśmy o Kokosa, na pewno na plus można mu było poczytać twardość, odwagę i zdecydowanie w interwencjach. Ale już np. jego gra głową w obronie to było coś zdecydowanie do poprawy.
Powód: P.S.
Ostatnio edytowane przez Adasss : 11.08.2010 o godz. 19:47.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 11.08.2010, 21:40
A co do zaklinania rzeczywistości: mam wrażenie, że ty tylko czekasz aż się wyłożą. Bo ty to już "wiesz" i oni uprzejmie mają Twoje oczekiwania spełnić.
Ale ze mnie szuja.

P.S. A jak już zahaczyliśmy o Kokosa, na pewno na plus można mu było poczytać twardość, odwagę i zdecydowanie w interwencjach. Ale już np. jego gra głową w obronie to było coś zdecydowanie do poprawy.
Ideałem nie był, ale widać było potencjał. W odróżnieniu od Bunozy.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
WiślakMyślenice
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 11.08.2010, 21:48
Cytat:
Ideałem nie był, ale widać było potencjał. W odróżnieniu od Bunozy.
Ale jakoś dostaje regularne powołania do młodzieżówki do kadry Chorwacji wraz z Cikosem. Ktoś jednak w nim ten potencjał widzi. Problemem jest to, że nie ma go kto wydobyć. Mam nadzieję, że nowy trener dostrzeże potencjał, który drzemie w piłkarzach/kopaczach. (jeżeli jakikolwiek jest) Twojej opinii Wolfy nie neguję jak mogłoby się wydawać po początku postu. Tylko krowa nie zmienia poglądów. Jeżeli jesteś w stanie mi przetłumaczyć, że wszyscy nasi grajkowie (lub chociaż Bunoza) nie mają potencjału, to jestem otwarty.
13.04.2013r. - mecz z poWIŚLEm Warszawa. "Rudy Włoch działa. Nie ufaj rudym ludziom, bo one rude są."

Odpowiedz cytując
Baala
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 11.08.2010, 21:57
Nie wrzucajmy Bunozy i Cikosa do jednego worka.

Bunoza to rzeczywiście wygląda kiepściutko i faktem jest że Kokoszka bił go na głowę w każdym elemencie. Gość biega jak nie sportowiec jakieś takie te jego ruchy nie kontrolowane w dodatku kompletnie nie potrafi mimo swego wzrostu grć w powietrzu. Dodatkowo ma przerażające braki w w technice: przyjęcie, wyprowadzenie piłki ustawienie się. Choć trzeba też przyznać że gra przy Kowalskim, kopaczu który prawdopodobnie w żadnym innym klubie z Ekstraklasy by nie miał miejsca w pierwszym składzie.

Za to Cikos uważam że ma duży potencjał. Przy pewnych stoperach (licze że Chavez-Cleber takimi będą) może w ofensywie namieszać. Już teraz twierdze że jest lepszy od Alvareza. Przede wszystkim umie dośrodkować, a i przejść zawodnika w biegu potrafi. Walecznością z przodu przypomina mi młodego Baszcza. Włącza się do każdej akcji i widać że wydolnościowo nieźle się prezentuje. Ma owszem braki w defensywie ale są one do nadrobienia według mnie bo ma podstawy fizyczno-techniczne jak na ligę niezłe.
Odpowiedz cytując
jason wiślak
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 11.08.2010, 22:00
Co Wy tak najeżdżacie na tego Bunozę? Młody gość zagrał w nowym zespole, za granicami swego kraju 2 (dwa!) mecze a Wy potraficie już ocenić jego umiejętności? Proponuję poprosić Basałaja aby zatrudnił takiego delikwenta na stanowisko skauta....Powodzenie gwarantowane. Wolfy mógłbyś obejrzeć naprawdę dużo meczów, jeśli rezygnowałbyś po jednym z danego zawodnika....
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Stary 11.08.2010, 22:12
Baala napisał(a):Wyświetl post
... Przede wszystkim umie dośrodkować, a i przejść zawodnika w biegu potrafi. Walecznością z przodu przypomina mi młodego Baszcza. Włącza się do każdej akcji i widać że wydolnościowo nieźle się prezentuje. Ma owszem braki w defensywie ale są one do nadrobienia według mnie bo ma podstawy fizyczno-techniczne jak na ligę niezłe.
A kolega chyba pomylił walory, jakie powinien prezentować obrońca, z walorami prawego pomocnika... Przypomnę, że Cikos jest obrońcą jednak. I jego podstawowym obowiązkiem jest gra obronna, a dopiero w dalszej kolejności ofensywne wejścia i dośrodkowania.
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński

"I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..."
Odpowiedz cytując
szczaq21
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 11.08.2010, 22:15
Nie wiecie jak ta nasza młodziezówka U23. gdzie gral Wilk.
Odpowiedz cytując
DiegoG
Member

Od: 08.2010

Stary 11.08.2010, 22:18
0:2 dostali z Irlandią.
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 11.08.2010, 22:18
jason wiślak napisał(a):Wyświetl post
Co Wy tak najeżdżacie na tego Bunozę? Młody gość zagrał w nowym zespole, za granicami swego kraju 2 (dwa!) mecze a Wy potraficie już ocenić jego umiejętności? ..

A ty widziales jak ten Bunoza wyskakuje

wczoraj czekalem sobie na autobus a obok grali chłopaczki tak dla zabicia czasu, mieli moze po 12 lat ...
...
...

ich obroncy wyskakiwali wyżej niz ten nasz "nastepca Marcelo"
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
reperandt
Member

Od: 10.2005

Stary 11.08.2010, 22:22
szczaq21 napisał(a):Wyświetl post
Nie wiecie jak ta nasza młodziezówka U23. gdzie gral Wilk.
0:2 w plecy

Od kilkunastu stron w tym temacie czytam tylko że wszyscy są drewniani. Sam nie jestem optymistycznie nastawiony co do Bunozy ale z oceną się wstrzymam.

Niektórym chyba na rękę jest to żeby się nowe nabytki się nie sprawdziły, żeby obwieścić na koniec "a nie mówiłem".
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Stary 11.08.2010, 22:27
WiślakMyślenice napisał(a):Wyświetl post
Ale jakoś dostaje regularne powołania do młodzieżówki do kadry Chorwacji wraz z Cikosem. Ktoś jednak w nim ten potencjał widzi. Problemem jest to, że nie ma go kto wydobyć. Mam nadzieję, że nowy trener dostrzeże potencjał, który drzemie w piłkarzach/kopaczach. (jeżeli jakikolwiek jest) Twojej opinii Wolfy nie neguję jak mogłoby się wydawać po początku postu. Tylko krowa nie zmienia poglądów. Jeżeli jesteś w stanie mi przetłumaczyć, że wszyscy nasi grajkowie (lub chociaż Bunoza) nie mają potencjału, to jestem otwarty.
Nie Chorwacji a Bośni i Hercegowiny.

Nie wrzucajmy Bunozy i Cikosa do jednego worka.

Bunoza to rzeczywiście wygląda kiepściutko i faktem jest że Kokoszka bił go na głowę w każdym elemencie. Gość biega jak nie sportowiec jakieś takie te jego ruchy nie kontrolowane w dodatku kompletnie nie potrafi mimo swego wzrostu grć w powietrzu. Dodatkowo ma przerażające braki w w technice: przyjęcie, wyprowadzenie piłki ustawienie się. Choć trzeba też przyznać że gra przy Kowalskim, kopaczu który prawdopodobnie w żadnym innym klubie z Ekstraklasy by nie miał miejsca w pierwszym składzie.
Przy ocenie umiejętności indywidualnych nie ma znaczenia czy chłopak kopie z Kowalskim czy Puyolem za plecami. Jak nie umiesz obliczyć toru lotu górnej piłki i dajesz się przeskoczyć rywalowi o dwie głowy niższemu to nie jest to winą partnera z bloku defensywnego. Tak samo jeżeli popełnisz te błędy z Puyolem za plecami, który naprawi to co spartoliłeś to od tego nie rośnie Twoja klasa piłkarska, jesteś tak samo cienki jakby po tym błędzie padła bramka. Bunoza jest dla mni tak niewiarygodnie cienki, że podświadomie zaczynam sądzić, że w chłopaku coś musi być. Po prostu nie wyobrażam sobie, że do Bośniackiej młodzieżówki trafia i w dodatku gra w pierwszym składzie kopacz prezentujący umiejętności na poziomie trampkarskim.

Za to Cikos uważam że ma duży potencjał. Przy pewnych stoperach (licze że Chavez-Cleber takimi będą) może w ofensywie namieszać. Już teraz twierdze że jest lepszy od Alvareza. Przede wszystkim umie dośrodkować, a i przejść zawodnika w biegu potrafi. Walecznością z przodu przypomina mi młodego Baszcza. Włącza się do każdej akcji i widać że wydolnościowo nieźle się prezentuje. Ma owszem braki w defensywie ale są one do nadrobienia według mnie bo ma podstawy fizyczno-techniczne jak na ligę niezłe.
Nie zrozumcie mnie źle, mam nadzieję, że Czikosz z Bunozą wypal naprawdę byłoby fajnie. Sęk w tym, że nie ma na czym opierać tego optymizmu. To co piszecie o Czikoszu zakrawa na kabaret. To tak jakbym napisał, że napastnik fajnie się zastawia i umie rywalowi upier*olić nogę- znaczy twardy jest. Co prawda ma strzał jak moja babcia, -10 dioptrii w lewym oku i właściwie nie dochodzi do żadnych sytuacji strzeleckich bo jest za wolny, a oko się zoperuj, 10 kilogramów zrzuci to zrobi się szybszy, a strzały poćwiczy na treningu- to jest myślenie życzeniowe.

Braki defenywne Czikosza polegają na tym, że w większości sytuacji jest 5 metrów od rywala przy którym powinien być, albo kryje go nie od tej strony, co potrzeba. Pojedynki jeden na jeden w jego wykonaniu to stanie w miejscu i liczenie, że rywal w niego wbiegnie z piłką. Chłop nie ma żadnych atutów w defensywie jego trzeba by wszystkiego uczyć. Ktoś powie, że póbowalimy z Brożkiem. Fakt, ale Brożek już umiał wykorzystać swoją siłę i dynamikę do wchodzenie przed rywala, osłaniania piłki, lepiej blokował jeden na jeden, umiał przerwać akcję. Brożek miał jakiś atuty w grze defensywnej, Czikosz nie ma żadnych.
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 11.08.2010, 22:37
reperandt napisał(a):Wyświetl post

Niektórym chyba na rękę jest to żeby się nowe nabytki się nie sprawdziły, żeby obwieścić na koniec "a nie mówiłem".
Za innych się nie wypowiadam -ja tak nie mam

Wiadomo że na kategoryczne sądy za wcześnie ale pierwsze wrażenie z naszego 'nowego otwarcia', po kilku meczach jest fatalne.

6 nowych graczy można podzielić na tych co grali przeciętnie, źle i tragicznie.
Do pierwszej grupy bym zaliczył Jovanica i Cikosa, do drugiej Paljicia i Zurawia, do trzeciej Kowalskiego i Bunoze.

Ironicznie można by stwierdzić że idealnie wpasowali się do reszty zespołu który oprócz Małego też gra fatalnie.Mały zresztą żadnego szału też nie robi ale na tle pozostałych jest najlepszy

Takie są fakty dziś a co będzie jutro...zobaczymy
Odpowiedz cytując
reperandt
Member

Od: 10.2005

Stary 11.08.2010, 23:08
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Za innych się nie wypowiadam -ja tak nie mam

Wiadomo że na kategoryczne sądy za wcześnie ale pierwsze wrażenie z naszego 'nowego otwarcia', po kilku meczach jest fatalne.

6 nowych graczy można podzielić na tych co grali przeciętnie, źle i tragicznie.
Do pierwszej grupy bym zaliczył Jovanica i Cikosa, do drugiej Paljicia i Zurawia, do trzeciej Kowalskiego i Bunoze.

Ironicznie można by stwierdzić że idealnie wpasowali się do reszty zespołu który oprócz Małego też gra fatalnie.Mały zresztą żadnego szału też nie robi ale na tle pozostałych jest najlepszy

Takie są fakty dziś a co będzie jutro...zobaczymy

Trudno się nie zgodzić. Fakty są takie że nasze nowe nabytki nie zachwycają. Cikos i Jovanic rokują lepiej niż Bunoza (o słabości Kowalskiego nie ma co pisać, bo on w naszej lidze grał, nie jest ona dla niego niczym nowym, poza tym ma już lata i pewnego poziomu nie przeskoczy).

Taki Paljic został oceniony i spisany na straty zanim w ogóle tu trafił. Jakiejś mega ogórczanej przeszłości nie ma, bywali gorsi. Jak Dudu w debiucie strzelał bramkę to cała trybuna skandowała Dudu Dudu, optymizmu co nie miara, oczekiwania wielkie a jak było wszyscy wiemy. Jestem przekonany, że gdyby Chavez nie grał w reprezentacji, zostałby uznany za ogórka bo gra w Hondurasie. To jest jakaś przypadłość tego forum, że lubimy narzekać i oceniać pochopnie Można na to przymknąć oko, bo trzeba przyznać że w tym okienku wyjątkowo transfery były i kibicom oczy się zaświeciły że na pewno musi coś z tego być, dlatego pewnie tyle krytyki, żalu i rozczarowania.

Z kolei Rios mimo, że nie rozegrał w naszych barwach żadnego spotkania o jakieś większej wartości niż sparing, to już się zastanawiamy ile bramek huknie i czy będzie jednym z lepszych strzelców naszej ligi? Był w River i to już jest powód by stawiać go ponad wszystkie inne transfery. Nie powiem, bo mi rownież udzieliło się to i mam nadzieję, że wypali i będzie najpowazniejszym wzmocnieniem ale jak dla mnie to na razie tylko na papierze wygląda nieźle (no i na ponoć na treningach).

Najwcześniej to krytykować będzie można Wilka, bo on zna realia naszej piłki, nie musi przyswajać ani stylu gry w naszej lidze, ani języka. Jedyne co go spotkało to inna presja, bo taktyki to wszystkie nasze gwiazdki będą się uczyć od początku od naszego nowego treneiro.

Szkoda tylko patrzeć, że te pierwsze osądy to już się ciągną i ciągną jak wojna o krzyż.

No, ale żeby nie być jakimś oszołomem na tym forum to napisze krótko... BUNOZA, PALJIC - wypierd**ać
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Stary 11.08.2010, 23:19
reperandt napisał(a):Wyświetl post
No, ale żeby nie być jakimś oszołomem na tym forum to napisze krótko... BUNOZA, PALJIC - wypierd**ać
Bunoza ma czteroletni kontrakt, a Pajlić - dwu.

Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów