The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
kibicwisły1906
Senior Member

Od: 11.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.08.2010, 20:52
Trenerem będzie ktoś z Włoch na 100% - to kierunek gdzie jeszcze w czerwcu Basałaj sondował możliwość zatrudnienia szkoleniowca...
kristos
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 07.08.2010, 20:57
Moim ulubionym trenerem jest Adrianese i chciałbym by kiedyś poprowadził Wisłę.
Myślę że byłby w naszym zasięgu finansowym.
"Ścieżka sprawiedliwości wiedzie przez nieprawości
samolubnych i tyranię złych ludzi"......
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 07.08.2010, 21:10
Gucio25 napisał(a):Wyświetl post
tak, bo poszła jedna wrzuta z jego strony w Azerbejdżanie i odrazu nie umię blokować. co, Alvarez w tamtym roku ani jednej nie przepuścił? od czego są środkowi obrońcy?
Obejrzyj mecze z Karabachem jeszcze raz, tym razem na trzeźwo.
Robili go jak chcieli.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
DwayneWade3
Junior Member

Od: 08.2010

Stary 07.08.2010, 21:12
Trenerem powinien zostać ktoś z zagranicy. Ktoś, kto kiedyś coś osiągnął (w karierze piłkarskiej lub trenerskiej - bez różnicy), bo tylko wtedy piłkarze czuliby do niego respekt i wzięli się za harówę na treningach i podczas meczów. Kogo chciałbym zobaczyć na ławce trenerskiej Wisły? Bruno Metsu. To ten długowłosy francuz, w miarę młody, który w ciągu 2 lat z reprezentacją Senegalu (2000-2002) zdobył z nią wicemistrzostwo Afryki (przegrali w finale z Kamerunem dopiero po karnych) i w mundialowym debiucie w Korei i Japonii w 2002 roku doszli do ćwierćfinału, gdzie minimalnie przegrali 0:1 z Turcją. Od kilku lat jest o nim cicho, bo siedzi w krajach Arabskich.
Są tylko dwa problemy:
1. Właśnie ten finansowy. Szejkowie w Arabii płacą mu tyle, że nie wiem czy by przyszedł do Polski (poziom ligi raczej lepszy, ale płaca...)
2. Ma jeszcze chyba robotę (z tego co wiem trenuje Katar).

filemon
Senior Member

Od: 08.2010

Stary 07.08.2010, 21:15
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Obejrzyj mecze z Karabachem jeszcze raz, tym razem na trzeźwo.
Robili go jak chcieli.
Prawda jest taka, ze kazdego z nich robili jak chcieli.
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 07.08.2010, 21:23
z polaków można by zatrudnić tego pana:
http://www.90minut.pl/kariera.php?id=893

ale skończyłby tak samo jak Petrescu

Cytat:
Ryszard Komornicki ma również doświadczenie jako trener: asystent w FC Aarau, FC Luzern, FC Solothurn, rezerwy FC Zurych. Od stycznia do kwietnia 2006 roku trenował zespół 14-krotnego mistrza Polski Górnika Zabrze. Odszedł po konflikcie z częścią zawodników.

lub Piotra Nowaka
tyle że on zaczął właśnie prowadzić Philadephia Union
tarantulaw2
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 07.08.2010, 21:27
szczebrzeszcz napisał(a):Wyświetl post
z polaków można by zatrudnić tego pana:
http://www.90minut.pl/kariera.php?id=893

ale skończyłby tak samo jak Petrescu

lub Piotra Nowaka
tyle że on zaczął właśnie prowadzić Philadephia Union
Ale przecież Basałaj wyraźnie powiedział że trener będzie z zagranicy, więc nie wiem po co te propozycje.
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 07.08.2010, 21:34
tarantulaw2 napisał(a):Wyświetl post
Ale przecież Basałaj wyraźnie powiedział że trener będzie z zagranicy, więc nie wiem po co te propozycje.
Z zagranicy, a zagraniczny to jest różnica
Wichar87
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 07.08.2010, 21:40
Komornicki nie nadaje się na trenera, na pewno nie Wisły, ale to jest moje zdanie, chyba mam do niego prawo, więc bez napinki
tarantulaw2
Senior Member

Stary 07.08.2010, 21:41
murray napisał(a):Wyświetl post
Z zagranicy, a zagraniczny to jest różnica
Fakt , mój błąd , ale oczywiście miałem na myśli zagranicznego
szczepek19
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 07.08.2010, 23:21
aaa może Jurgen Klinsmann
jachting
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 07.08.2010, 23:40
Z tego co pamietam to w lidze tureckiej , gdy ta wchodziła w przyspieszone tory rozwoju , zatrudniani byli trenerzy z marką ...
Wisła jest już wystarczająco atrakcyjnym "produktem" żeby przyciągnąć trenera który coś potrafi , szczególnie jesli uwzglednimy jej potencjał jak i polskiej ligi , a ten jest duży , odnosząc do tego co jest teraz , to bardzo duży .
W obecnej chwili to stadion i aspiracje klubu i własciciela są mocnymi i atrakcyjnymi kartami .

Wiadomo że nie każdy bedzie chciał tu pracować , ale są trenerzy których taka propozycja może zaciekawić , inni znowu są otwarci na rózne doświadczenia , wyzwania , nie wszedzie tez da sie grac w lidze o najwyzsze cele,czy w ogóle w pucharach . Atrakcyjnosc takiej propozycji tym wieksza gdy akurat ktoś jest obecnia bez zajecia a piłka jest jego pasją

Ps . Można też poszukać kogoś takiego jak Wójcik , kogoś kto dawno nie pracował ale chce wrocić do piłki . Gdyby to było tak duże nazwisko jak Wójcik w Polsce to ja byłbym za .
Ostatnio edytowane przez jachting : 08.08.2010 o godz. 00:27.
"Wspaniałość przejawia się nie w tym, gdzie jesteśmy, ale w jakim kierunku się poruszamy. Musimy żeglować czasem z wiatrem, czasem pod wiatr, ale żeglować, nie dryfować ani stawać na kotwicy."
mr_kwolf
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 07.08.2010, 23:42
szczepek19 napisał(a):Wyświetl post
aaa może Jurgen Klinsmann
Musiałby przyjść z Joachimem Loewem bo tajemnicą poliszynela jest że Klinsmann to był tylko figurant
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Baryl
Member

Od: 06.2003

Stary 08.08.2010, 05:00
polska.mysl.szkoleniowa - niestety popelniasz zasadniczy blad juz na samym poczatku tego wywodu.
Otoz wyobrazam sobie, ze w dobrym Zachodnim klubie to KAZDY zawodnik ma "status" typu "dana szansa". Bo co to niby w ogole ma znaczyc "zostawic"?

Zostawic to mi sie kojarzy z Mauro ktory podnosil dupsko z lawki gdy mu sie umowa konczyla. Bardzo optymistyczna wizja. Btw czemu wlasciwie nie pomyslisz zanim wyslesz posta? Przeciez to naprawde durne co napisales. Nawet w FMie bym czegos takiego nie zrobil a co dopiero...

--

A mowiac juz na temat :

1. H. Larsson - skad to sie w ogole wzielo? Taki temat w kontekscie Wisly? Jakies szemrane gazetki typu F... ?
2. Jak oceniacie prezesa Basałaja? Ja musze powiedziec, ze jestem w szoku po tym oknie transferowym i pewnie bede w szoku gdy poznamy nazwisko trenera...
3 ...choc nie napalam sie na 'wielkie nazwisko'. Nam potrzeba sredniego trenera ze sredniaka sredniej ligi europejskiej. Takiego ktory nie zrobi zamieszania samym soba ale bedzie zmienial cale podejscie pilkarzy do pracy.
4. Tak naprawde to przydaloby sie nam dwoch trenerow. Jeden na teraz, drugi za pol roku. Dlaczego?
Druzyna jest malo zgrana. Chlopaki sie nie znaja miedzy soba nawet. Zgrywanie druzyny to nie jest automatyczny proces. To moze sie udac albo nie. Jest wiele takich jalowych druzyn w europie i w Polsce (legia w zeszlym sezonie np.).. niby jest tych 11stu na boisku ale jakby tego nie wiadc. Druzyna wcale nie musi sie zgrac. Zwlaszcza gdy sie ma takich klaunow jak Małecki...

Nic tak nie jednoczy jak wspolny wrog dlatego ja bym zaryzykowal i wpuscil tutaj jakiegos prawdziwego SKU*#$*@# ktorego znienawidza. Po pol roku kontrolowanego konfliktu mozna wprowadzic kogos, kto zlapie kontakt z pilkarzami. Zarzadzanie strachem. Tansze niz Larssony czy tego typu nazwiska. Choc nie powiem ze nie posikalbym sie w majty widzac asa Szkocji, Szwecji i niby Barcy na Reymonta. :]
Powód: xx
Ostatnio edytowane przez Baryl : 08.08.2010 o godz. 05:18.
It's nothing four sticks of dynamite and a match can't fix
Tarann
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 08.08.2010, 07:52
Baryl napisał(a):Wyświetl post
4. Tak naprawde to przydaloby sie nam dwoch trenerow. Jeden na teraz, drugi za pol roku. Dlaczego?
Druzyna jest malo zgrana. Chlopaki sie nie znaja miedzy soba nawet. Zgrywanie druzyny to nie jest automatyczny proces. To moze sie udac albo nie. Jest wiele takich jalowych druzyn w europie i w Polsce (legia w zeszlym sezonie np.).. niby jest tych 11stu na boisku ale jakby tego nie wiadc. Druzyna wcale nie musi sie zgrac. Zwlaszcza gdy sie ma takich klaunow jak Małecki...

Nic tak nie jednoczy jak wspolny wrog dlatego ja bym zaryzykowal i wpuscil tutaj jakiegos prawdziwego SKU*#$*@# ktorego znienawidza. Po pol roku kontrolowanego konfliktu mozna wprowadzic kogos, kto zlapie kontakt z pilkarzami. Zarzadzanie strachem. Tansze niz Larssony czy tego typu nazwiska. Choc nie powiem ze nie posikalbym sie w majty widzac asa Szkocji, Szwecji i niby Barcy na Reymonta. :]
Przekombinowane trochę. A nie można prościej: trener miły i sympatyczny, który na pierwszym treningu przynosi każdemu trzyskibowy pług z homontem. A ci co fikają po wskazaniu przez trenera idą w obroty dyrektora sportowego( skoro Basałaj nie widzi się w roli gościa z krwią na rękach), moim zdaniem wystarczy jedna zniszczona kariera w młodej ekstraklasie.
Wit.Ek.
Rankingowy ekspert

Od: 03.2003

Stary 08.08.2010, 07:53
Wit.Ek. napisał(a):Wyświetl post
ta analiza jest zupełnie off topicowa i kwalifikuje się do wykasowania

Temat brzmi :
Dymisja Kasperczaka. Kto jego następcą ?

polska.mysl.szkoleniowa napisał(a):Wyświetl post
Nie jest o tyle, że pokazuje, jakim to materiałem ludzkim będzie dysponował nasz nowy szkoleniowiec. Od tego zaczęła się dyskusja, zdaje się, że pociągnąłem jakiś wątek Markusa/Wolfiego.
JEST... To nie jest temat "jakim materiałem będzie dysponować trener" tylko
"Dymisja Kasperczaka. Kto jego następcą"

POSTY NA TEMAT MATERIAŁU ZOSTAŁY DLATEGO SKASOWANE
Ostatnio edytowane przez Wit.Ek. : 08.08.2010 o godz. 08:04.
skeba
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 08.08.2010, 08:05
Cytat:
Wisła jest już wystarczająco atrakcyjnym "produktem" żeby przyciągnąć trenera który coś potrafi , szczególnie jesli uwzglednimy jej potencjał jak i polskiej ligi , a ten jest duży , odnosząc do tego co jest teraz , to bardzo duży .
W obecnej chwili to stadion i aspiracje klubu i własciciela są mocnymi i atrakcyjnymi kartami .
Atrakcyjnym klubem to my jesteśmy dla 90% klubów europejskich, prawie kazdy chce nas wylosowac w eliminacjach do pucharów, bo to gwarantuje im przejście do kolejnej fazy.
Potencjał ligi polskiej jest znikomy, a my nie mamy nic do zaoferowania oprócz kasy Cupiała.
Manager89
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 08.08.2010, 08:41
Wiktor Goncharenko

Młody trener który zdobywa regularnie tytuły mistrzowskie z BATE Borysów, korzystnie prezentuje się z tym zespołem na arenie europejskiej. Poczekać niech zakończy sezon na Białorusi (system wiosna-jesień) czyli do grudnia i zatrudnić go jako trenera Wisełki.
tarantulaw2
Senior Member

Stary 08.08.2010, 08:48
Hmm... Może i byłby to niegłupi pomysł , ale nie możemy czekać do grudnia...
jasnyGwint
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 08.08.2010, 08:51
Baryl napisał(a):Wyświetl post
1. H. Larsson - skad to sie w ogole wzielo? Taki temat w kontekscie Wisly? Jakies szemrane gazetki typu F... ?
raczej szemrani użytkownicy typu z...
Manager89
Senior Member

Stary 08.08.2010, 08:54
Hmm... Może i byłby to niegłupi pomysł , ale nie możemy czekać do grudnia...
Obawiam się że musimy, który szanujący się trener podejmie się ratowania drużyny bez przepracowania z nią całego okresu przygotowawczego. Teraz miałby czas przyjrzeć się grze Wisły w lidze i pucharze Polski. Zobaczyć z kim mu przyjdzie pracować, a od stycznia zabrałby się za budowe drużyny, która będzie potrafiła nawiązać walkę na arenie międzynarodowej. Po jesiennym przeglądzie wojsk będzie wiedział kogo potyrzebuje do drużyny i może pociągnie za sobą kilku zawodników ze swojego zespołu.
Junior_Battle
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 08.08.2010, 09:35
Ja proponuje Hannu Lepisto
tarantulaw2
Senior Member

Stary 08.08.2010, 09:38
Manager89 napisał(a):Wyświetl post
Obawiam się że musimy, który szanujący się trener podejmie się ratowania drużyny bez przepracowania z nią całego okresu przygotowawczego. Teraz miałby czas przyjrzeć się grze Wisły w lidze i pucharze Polski. Zobaczyć z kim mu przyjdzie pracować, a od stycznia zabrałby się za budowe drużyny, która będzie potrafiła nawiązać walkę na arenie międzynarodowej. Po jesiennym przeglądzie wojsk będzie wiedział kogo potyrzebuje do drużyny i może pociągnie za sobą kilku zawodników ze swojego zespołu.
Tu Ci muszę przyznać racje, no ale mimo wszystko Basałaj powiedział że najpóźniej do przyszłej środy będziemy mieli trenera, więc to raczej nie przejdzie...
JrQ-
Senior Member

Stary 08.08.2010, 09:42
Junior_Battle napisał(a):Wyświetl post
Ja proponuje Hannu Lepisto
A ja Bogdana Wentę!
Jedyny polski trener, który coś potrafi
Manager89
Senior Member

Stary 08.08.2010, 09:52
Tu Ci muszę przyznać racje, no ale mimo wszystko Basałaj powiedział że najpóźniej do przyszłej środy będziemy mieli trenera, więc to raczej nie przejdzie...
I znowu klub działa impulsywnie... A tu potrzeba spokoju... Wiktor Goncharenko to młody, ambitny trener, który już może pochwalić się dobrymi wynikami, a co najważniejsze jest spoza polskiego piekiełka... Dać tą rundę Tomkowi Kulawikowi. On był z piłkarzami podczas przygotowań, zna stan przygotowania i aktualne możliwości naszych zawodników. Mistrzostwo znowu może nam odfrunąć, ale myśle że nie chodzi nam o kolejne tytuły na krajowym podwórku. Cel jest o wiele bardziej ambitny... Europejskie puchary...
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 08.08.2010, 09:56
Cieszy mnie , że tylko trener zagraniczny wchodzi w gre . Bogdan Basałaj ma u mnie osobiście naprawde duzy kredyt zaufania i odpadnięcie klubu z Azerami tego nie zmieniło .

Jeśli polskie drużyny siatkarskie , koszykarskie mogą odnosić sukcesy z trenerami zagranicznymi to niby czemu nie piłkarskie ? Taki kierunek nie powinien dziwić i jest jak najbardziej odpowiedni . Oczywiście mówiąc 'zagraniczny ' nie ma m na myśli szkoleniowców przeciętnych , skażonych polska piłka jak Okuka , Radolsky i inni .

Kandydatura przekrętu sportowego , czyli H. Larsson to na pewno s-f , chociaz własnie taki szkoleniowców poszukujemy . Znane nazwisko , na początku kariery szkoleniowej z ogromnym doświadczeniem piłkarskim wziętym z najlepszych lig świata , mocny charakter który nie da sobie wejść na głowe . Nie spodziewajmy sie trenera ze 'świezymi ' sukcesami bo tacy do nas nie przyjdą , mam tez nadzieję że nie przyjdzie do nas przebrzmiały trener po 60 . Trener który do nas przyjdzie musi mieć ogromną motywacje do pracy , bo tylko to zagwarantuje że nie ucieknie od nas po pół roku . Osobiście byłbym za powrotem Dana , ale to również s-f ;]
Rob_Zombie
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 08.08.2010, 10:18
Nie rozumiem tego waszego 'aby był młody, bo jak młody to ambitny' i 'aby nie stary, bo stary to nieambitny'.
Przecież to jest chore, już nie mówiąc o waszych dziwnych zapatrywaniach na ludzi, to ambicja u trenera to jakiś pusty slogan. On nie będzie przecież gryzł trawy, bo na boisko nie wyjdzie, a po prostu będzie robił swoje, czy jako 30 latek czy jako 60 latek.
Chociaż ja wolałbym jednak doświadczonego trenera, bo dopiero co przerabialiśmy dwóch młodych na dorobku, i u nas zdobywali doświadczenie, u nas uczyli się trenerskiego fachu i u nas popełniali błędy. A wnioski z tego wszystkiego wyciągają już dla swoich nowych klubów. Mam na myśli oczywiście Petrescu i Skorżę. Myślę że my nie możemy sobie teraz na to pozwolić, potrzebujemy trenera który 'od kopa' będzie wiedział co z czym się je, a nie dopiero eksperymentował i uczył się.
"(...)Był oskarżony o organizowanie w sezonie 2003/2004 wśród piłkarzy zrzutki pieniędzy, z których później opłacali sędziów pomagających Kolporterowi Koronie w awansie do II ligi. W trakcie śledztwa prowadzonego w ubiegłym roku przez wrocławską prokuraturę obaj przyznali się do winy(...)"
"(...)wciągał w handel meczami i młodych, i starych, i Polaków, i obcokrajowców, i tych, którzy na kupowanie wyników mieli, i tych, którzy nie mieli (tym przecież pożyczał).(...)"
Karherop
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2006

Stary 08.08.2010, 10:52
Rob_Zombie napisał(a):Wyświetl post
Nie rozumiem tego waszego 'aby był młody, bo jak młody to ambitny' i 'aby nie stary, bo stary to nieambitny'.
Przecież to jest chore, już nie mówiąc o waszych dziwnych zapatrywaniach na ludzi, to ambicja u trenera to jakiś pusty slogan. On nie będzie przecież gryzł trawy, bo na boisko nie wyjdzie, a po prostu będzie robił swoje, czy jako 30 latek czy jako 60 latek.
Chociaż ja wolałbym jednak doświadczonego trenera, bo dopiero co przerabialiśmy dwóch młodych na dorobku, i u nas zdobywali doświadczenie, u nas uczyli się trenerskiego fachu i u nas popełniali błędy. A wnioski z tego wszystkiego wyciągają już dla swoich nowych klubów. Mam na myśli oczywiście Petrescu i Skorżę. Myślę że my nie możemy sobie teraz na to pozwolić, potrzebujemy trenera który 'od kopa' będzie wiedział co z czym się je, a nie dopiero eksperymentował i uczył się.
Problem w tym że doświadczony szkoleniowiec , do nas nie przyjdzie z paru powodów ..
1) nikt mu nie zaoferuje gaży jaką zapewne sobie zażyczy
2) kontraktu na spokojne 2 lata pracy , bez presji wyniku ( w razie zwolnienia duże odszkodowanie ) - tego nikt mu nie zaoferuje
3) tacy szkoleniowcy wolą pracować ze średniakami ligi niemieckiej czy francuskiej , niz z drużyna z Polski gdzie nie ma ani bazy szkoleniowej , dobrych boisk treningowych , szwankuje infrastruktuktura na każdym kroku ,
4) Leo Beenhakker - bądz co bądz ceniony trener w srodowisku piłkarskim zrobił bardzo 'dobrą reklame' polskiego futbolu , gdzie prezes wyrzuca trenera za pośrednictwem kamer , dziennikarze swoja bezczelnościa podbijają europe , presja wyniku jest nieadykwatna do mozliwości jakimi dysponuje trener
5) Polska piłka jest traktowana jako kraj 3 świata na piłkarskiej mapie Europy , gdzie zarowno kluby jak i reprezentacja nie odnosza żadnych sukcesów od paru dobrych lat .

Dlatego jeśli przyjdzie do nas doświadczony trener zaawansowany wiekowo to tylko dlatego - że nikt w Europie nie będzie się nim interesował , jest wypalony i nie osiągał sukcesów w ostatich 10 latach a Polske traktuje jako piłkarska emeryture . Taki trener nie zmieni mentalności i podejścia do pracy polskich zawodników .

Dlatego osboście optuję za młodym szkoleniowcem dla którego Wisła jest szansą na kariere trenerską , a nie trenerskim zesłaniem dla doświadczonego szkoleniowca .
Tenzen
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 08.08.2010, 11:31
Karherop napisał(a):Wyświetl post
Taki trener nie zmieni mentalności i podejścia do pracy polskich zawodników .
No wiadomo. Petrescu już próbował i wiadomo jak się to skończyło. Gwiazdeczki strajkowały.

Co do Leo to on właśnie głośno głosił, że to 3 świat i słomiane domki! Jest kiepski i samym wielkim ego wiele się nei da zrobić.
rozan
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 08.08.2010, 11:42
Simeone takim właśnie trenerem jest uczył się w Argentynie, tam popełniał błędy, które przeplatał spektakularnymi sukcesami. Teraz czas na ustabilizowanie formy (tak jak zrobił to Dan po odejściu z Wisły).

p.s.
Dla mnie te wszystkie dywagacje są nieusprawiedliwione, nie mamy pojęcia jakiego typu trenera szuka zarząd, może być stary, może być młody byleby preferował ofensywny techniczny football i potrafił motywować zawodników! A dziś liczę na 3 punkty i grad bramek ;-)

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów