The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
bebeto
Senior Member

Od: 01.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 03.08.2010, 19:17
raztaman napisał(a):Wyświetl post
dla mnie to jest jakis kosmos, ciemnogrod w XXIw...
powinni spalowac, zagazowac, strzelac z gumowych kul i byloby po krzyku....
a tak te pojeby dalej pilnuja tego swojego krzyza...
Kiedyś ktoś już powiedział słowa "Polska to dziki kraj".
Jak się z tym nie zgodzić?
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 03.08.2010, 19:21
ee wykształciuchy - VAT podniesli - dobrze zrobili nie?
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
orzeu
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 03.08.2010, 19:26
A wy dalej o krzyzu. Jakby to rzeczywiscie bylo wydarzenie co najmniej miesiaca. Czy to jest naprawde wasz poziom? Jesli tak to jest mi coraz bardziej wstyd. Co nastepne? Byl juz wibrator palikota, malpki alkoholu, afera seksowa z Lepperem, zostaly tylko tematy fekalne. Wtedy pewnie ujawni sie tu jeszcze wiecej Inteligentow przez Wielkie "I".

Robin hood czy piszac o "przeciwnikach Legii" jestes w stanie stwierdzic lomu ktos kibicuje? Bo moze i Wisle i Polonii i Lechowi i Widzewowi i Motirowi i nawet Legii. Stad tez zle zalozenie przyjales do swojego wywodu.
WISŁA PANY !!
biała gwiazda
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 03.08.2010, 19:48
orzeu napisał(a):Wyświetl post
Wystarczylo pokazac w tv spor o niczym zeby sie w tym temacie zrobilo tloczno. Widac jak wyglada zainteresowanie polityka w Polsce, zwlaszcza wsrod wszelkiej masci przeciwnikow pisu. Raz na miesiac wystarczy pokazac takim ludziom jakas marginalna ale niefajna twarz zwolennikow pisu zeby mogli utwierdzic sie po raz kolejnu ze 8mln wyborcow pis to glaby, a cala partia jest do dupy. Do komentowania wojny o krzyz skore sa dziesiatki, bo to proste, nie trzeba myslec i przy okazji mozna pobluzgac albo urzadzic festiwal przescigiwania sie w stylu "moze jeszcze pomnik na bialym koniu!". Na co dzien przy konkretnych dyskusjach nikogo nie widac. Przykre ze nie ma chetnych do rozmowy o podatkach, prawie czy polityce miedzynarodowej. Do bicia piany zas sa cale zastepy. Media i sami politycy dobrze wyczuwaja zapotrzebowanie, wiekszosci nie interesuje merytoryka i spokojna debata. Jara was gdy sa wrzaski, wyzwiska i glupie teksty. To dzieki wam polityka w Polsce zmienila sie w palikotyke i przepychanki. Wstyd mi ze zyje w spoleczenstwie nakierowanym na prymitywizm. Wstyd ze w Polsce tak obniza sie wszystkie standardy, w tym edukacje, premiujac ludzi myslacych schematycznie, a karzac tych ktorzy mysla samodzielnie przy czym rozdajac tytuly na lewo i prawo dzieki czemu byle glab jest dzisiaj "mgr". Wstyd za ta nienawisc ludzi do Polski i kompleksy przed zachodem objawiajaca sie w tekstach o... wstydzie przed zachodem i sformulowaniach w stylu "w tym kraju..".
Dalej, do boju piewcy tolerancji. Jak mawial pewien towarzysz: Pokazcie co potraficie!
To niech odetną się od tej marginalnej części. Przecież sami się w to angażują, wydając oświadczenia mówiące o tym żeby zostawić krzyż, dają sygnał do ataku tym marginalnym frakcją, dzięki czemu słyszeliśmy dziś dość wyraźnie okrzyki "Jarosław Kaczyński". Przypomnę tylko że decyzja o pochowaniu Lecha Kaczyńskiego na Wawelu niosła też pewne kontrowersje, ale nawet przeciwnicy potrafili uszanować tą decyzję i nikt nie robił hucpy na pogrzebie.
Przedstawiciele Pisu jako jedyni nie wzięli udziału w spotkaniu na temat budżetu, dlaczego? Oczywiście woleli zrobić własną konferencję i wszystko skrytykować. Tak media czepią z najbardziej prymitywnych tematów, ale i w obie strony. Nakręcają emocję zwolenników Po i Pisu. Rok temu podobno niemal mordowano kupców z KDC. Zbiegiem okoliczności dzień później byłem w Warszawie u osoby pracującej ulicę dalej.Co się okazało? Ten paraliż stolicy, tysiące ludzi, uliczne zamieszki były wielką bujdą, wyolbrzymioną w telewizji. Dawało to wrażenie reszcie Polski że w stolicy niewiadomo co się dzieje.
Mi bardziej wstyd za nienawiść Polaka do Polaka i wmawianie że są"dwie różne Polski". Dziwnym trafem funkcjonuje z wieloma zwolennikami Pisu i nie ma żadnych zgrzytów dopóki nie rozmawiamy o polityce. Wtedy dopiero zaczynają grać emocje, nieracjonalne teorie, uwarunkowania wynikające z wychowania.
Nie uważam żadnego z moich znajomych(głosujących na Pis) za głąba, ani zaściankowego człowieka. Patrząc dziś na ten spektakl czułem tylko smutek i nie jarały mnie żadne komentarze w tej sprawie.
Też mnie denerwuje pomijanie ważnych tematów w dyskusji politycznej. Ale teraz mocno pojechałeś, najpierw wkurza cię obniżanie standardów w naszym kraju, a potem masz pretensje że ludzie mają kompleksy z tych powodów. Ta cała tzw. "nienawiść do Polski" to wymysł, niemający definicji. Bo ja nie widzę zbiorowego palenia flag, godła, no chyba że dla ciebie jest to narzekanie ludzi którzy zobaczyli ze gdzie indziej można żyć zupełnie inaczej i tam są lepsze standardy życia. W mediach nie ma też mowy o pozytywnych działaniach, dam ci przykład z dziedziny o której wiem bardzo dużo. Opinia jest taka"polskie drogi są beznadziejne, a nawet jak coś zrobią to dogonimy zachód za 100 lat." Nie dowiesz się w wiadomościach że w Polsce buduje się właśnie dokładnie 1052km autostrad i dróg ekspresowych, a kolejne 600km jest na etapie przetargów. Co więcej nie dowiesz się że drogi ekspresowe są budowane w standardach autostrad(wszystkie nie mają skrzyżowań kolizyjnych, ani świateł jak np.gierkówka i mają 2 pasy i pas awaryjny). Gdy powiedziałem o tym osobie głosującej na Pis, otrzymałem odpowiedź że"to nie o to chodzi i są ważniejsze i go drogi nie obchodzą ". Dwa dni później narzekał że jak jechał do Czech to było "tyle dziur". Ludzie wolą igrzyska(spory o krzyż) i różne atrakcje od nudnych posiedzeń sejmu. A do tego jeszcze uwielbiamy narzekać.
Ostatnio edytowane przez biała gwiazda : 03.08.2010 o godz. 19:52.
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 03.08.2010, 19:51
sambo napisał(a):Wyświetl post
Sambo ! nie licz, że Ci któryś z tych "Ludzi z Plastiku" odpowie. A jak już to krótkim "no, fajnie" , a zaraz dalej będzie nawijał o krzyżu, a potem najwyżej o kocie Jarka.

W Polsce następuje powoli upadabnianie się społeczeństwa w swojej masie do tego co jest w wielu krajach Europy tzw. społeczeństwo konsumpcyjne. Bezideowe, ogłupione i prowadzone przez media (prezentera TV, modę i poprawność polityczną) stado rozleniwionych tępaków, podobnie się ubierajacych, słuchajacych taką samą muzykę (nie czytających żadnych książek) i podobnie zachowujących się durniów. Mówiące tylko hasełkami, krótkimi urywanymi zdaniami (bo nie potrafią więcej wykrzesać ze swich zwojów obliczonych natreści z sms-ów), taki zaprogramowany motłoch.
Widziałem to w czasie mojego kilkuletniego pobytu w jednym z czołowych krajów tego cyrku.

Tam miejsce autorytetów, księży zajęli prezenterzy TV, aktorzy, dziwolągi pokroju Wojewódzki itp.
Tłumaczenie tu niewiele da ale cios po kieszeni (podatki ) już tak.
pikey
Senior Member

Od: 09.2008

Stary 03.08.2010, 19:52
A wy dalej o krzyzu. Jakby to rzeczywiscie bylo wydarzenie co najmniej miesiaca. Czy to jest naprawde wasz poziom? Jesli tak to jest mi coraz bardziej wstyd. Co nastepne? Byl juz wibrator palikota, malpki alkoholu, afera seksowa z Lepperem, zostaly tylko tematy fekalne. Wtedy pewnie ujawni sie tu jeszcze wiecej Inteligentow przez Wielkie "I".

Robin hood czy piszac o "przeciwnikach Legii" jestes w stanie stwierdzic lomu ktos kibicuje? Bo moze i Wisle i Polonii i Lechowi i Widzewowi i Motirowi i nawet Legii. Stad tez zle zalozenie przyjales do swojego wywodu.
To,że cała afera z krzyżem zapewne zyska miano wydarzenia miesiąca albo i więcej wynika w znacznej mierze z symbiozy w jakiej żyją politycy i dziennikarze dal obopólnych korzyści. Politycy rzucają dziennikarzom jakieś ścierwo, na jakim ci ostatni mogą trochę pożerować i wszyscy są zadowoleni. Jak tylko ktoś pierdnie chmara dziennikarzy biegnie i poluje na komentarze posłów, którzy p... trzy po trzy, realizując swoje potrzeby wynikające z ,,parcia na szkło". Dzisiaj 5 minut po akcji pod Pałacem mieliśmy komentarze polityków wszystkich opcji, konferencje prasowe, opinie ekspertów z różnych dziedzin i opinie kolejnych ekspertów o tamtych opiniach.

O poważnych tematach i realnych problemach- stan finansów publicznych, podwyżki podatków, walka ze skutkami powodzi, rozwój infrastruktury, bezrobocie, poziom edukacji itp, itd dyskusji nie ma, bo to mało medialne.Żerują na tym politycy, którzy nie są już rozliczani właściwie z żadnych realnych działań.

Wiadomo, że lepiej sprzedadzą się walki moherów ze służbami porządkowymi, niż dyskusja o podatkach.

Trudno się dziwić ludziom, że dyskutują o tym co akurat jest na na czołówkach dzienników, wisi jako najważniejsza informacja we wszystkich portalach internetowych i jest pierwszą wiadomością we wszystkich serwisach.
Taki niestety jest poziom polityki i mediów- oni mają największy udział w tym ,ze debata publiczna w Polsce wygląda dziś tak, a nie inaczej.
biała gwiazda
Senior Member

Stary 03.08.2010, 19:58
sambo napisał(a):Wyświetl post
Zrobili także to, ale o tym się nie dowiesz w żadnej telewizji. Nie cieszę się z podwyżki VAT, ale jeśli bez tego by nie było by kasy np. na takie rzeczy, to jestem wstanie to zaakceptować, lepsze to od jakiegokolwiek powiększania dziury budżetowej.

Budowa drogi ekspresowej S8 na odcinku węzeł Walichnowy - Łódź (A1), odcinek 1 (węzeł Walichnowy) od km 99+937 do km 101+972,92

http://www.gddkia.gov.pl/article/odd...21085000#trjmp
Budowa drogi ekspresowej S8 na odcinku węzeł Walichnowy - Łódź (A1), odcinek 6 (węzeł Łask - węzeł Róża) od km 174+200 do km 183+350, odcinek 7 (węzeł Dobroń - węzeł Róża) od km 76+479,94 do km 79+800,00.
http://www.gddkia.gov.pl/article/odd...21031000#trjmp
Budowa drogi ekspresowej S8 na odcinku: węzeł Walichnowy - węzeł Wrocław (A1), odcinek 8 (węzeł Róża - Wrocław): od km 183+350,00 do km 202+700,00http://www.gddkia.gov.pl/article/odd...21138000#trjmp
Budowa drogi ekspresowej S8 na odcinku węzeł Walichnowy - Łódź (A1), odcinek 9 (węzeł Wrocław) od km 202+700,00 do km 204+000,00.
http://www.gddkia.gov.pl/article/odd...21058000#trjmp
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 03.08.2010, 20:04
Cytat:
Przypomnę tylko że decyzja o pochowaniu Lecha Kaczyńskiego na Wawelu niosła też pewne kontrowersje, ale nawet przeciwnicy potrafili uszanować tą decyzję(..)
Słabą pamięć coś masz...
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
RAFi89
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 03.08.2010, 20:06

Właśnie oglądałem jakiś program na tvp info no i co widzę, głosowanie sms czy krzyż powinien zostać czy nie. Niestety goni się jakieś sensacje tak jakby poważniejszych problemów nie było.
heoij
Senior Member

Od: 12.2009

Stary 03.08.2010, 20:08
Według mnie krzyż pod Pałacem Prezydenckim powinien stać dopóki nie ustawią tam jakiegoś pomniku albo tablicy upamiętniającej 96 ofiar katastrofy Smoleńskiej i po sprawie.
murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 03.08.2010, 20:25
biała gwiazda napisał(a):Wyświetl post
Zrobili także to, ale o tym się nie dowiesz w żadnej telewizji. Nie cieszę się z podwyżki VAT, ale jeśli bez tego by nie było by kasy np. na takie rzeczy, to jestem wstanie to zaakceptować, lepsze to od jakiegokolwiek powiększania dziury budżetowej.
Bez tego nie ma kasy przy zachowaniu status quo w wydatkach. Natomiast jeżeli przez ostatni rok zatrudniono 40.000 urzędników, to jest coś nie tak. Rząd powinien szukać oszczędności, przede wszystkim u siebie.
Fajnie, że budują autostrady, ale co z tego, jak zaraz po otwarciu postawią bramki i ruch znowu przeniesie się na DK.
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 03.08.2010, 20:30
murray napisał(a):Wyświetl post
Bez tego nie ma kasy przy zachowaniu status quo w wydatkach. Natomiast jeżeli przez ostatni rok zatrudniono 40.000 urzędników, to jest coś nie tak. Rząd powinien szukać oszczędności, przede wszystkim u siebie.
Fajnie, że budują autostrady, ale co z tego, jak zaraz po otwarciu postawią bramki i ruch znowu przeniesie się na DK.
Otóż to. Martwi brak cięc w administracji państwowej, powiatowej, gminnej itp. Tu jest największa kasa do zaoszczędzenia. A słyszałem że niedawno były jeszcze podwyżki. smiech na sali.
klusek106
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 03.08.2010, 20:50
raztaman napisał(a):Wyświetl post
dla mnie to jest jakis kosmos, ciemnogrod w XXIw...
powinni spalowac, zagazowac, strzelac z gumowych kul i byloby po krzyku....
a tak te pojeby dalej pilnuja tego swojego krzyza...
mam nadzieje ze tak samo bys prawil jakby tam np twoja babulka stala ...
uzyj rozumu... starszych ludzi palowac ? czlowieku dobrze sie czujesz ?
Mogli zrobic ten pomnik, postawic go tam i po krzyku !
"Mnie na razie czekać będzie siedzenie na ławce. Ale oczywiście nie będę chciał długo na niej siedzieć, zamierzam powalczyć o miejsce na boisku." - Tomáš Jirsák (1906 % szacunku)

"Gwiazdkom" bez ambicji - STOP !

biała gwiazda
Senior Member

Stary 03.08.2010, 20:53
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
W Polsce następuje powoli upadabnianie się społeczeństwa w swojej masie do tego co jest w wielu krajach Europy tzw. społeczeństwo konsumpcyjne. Bezideowe, ogłupione i prowadzone przez media (prezentera TV, modę i poprawność polityczną) stado rozleniwionych tępaków, podobnie się ubierajacych, słuchajacych taką samą muzykę (nie czytających żadnych książek) i podobnie zachowujących się durniów. Mówiące tylko hasełkami, krótkimi urywanymi zdaniami (bo nie potrafią więcej wykrzesać ze swich zwojów obliczonych natreści z sms-ów), taki zaprogramowany motłoch.
No dawaj udowodnij mi że to nie dzieje się u młodych Polaków, niezależnie od opcji politycznej. Dziwnym trafem zwolennicy Pisu, których znam ubierają się podobnie jak inni, nie czytają więcej książek od innych i też kochają konsumpcję w McDonaldzie i KFC. A pięknie to podsumowałeś " stado rozleniwionych tępaków". Cóż moja siostra która zasuwa na studiach w Londynie(UCL), przeczytała dziesiątki książek by dawać radę na ekonomi. Pojechałem do niej i zdziwienie, ale jakoś nie zauważyłem żeby ludzie chodzili w podobnych ciuchach, lenili się, a w szczególności studenci którzy nie mieli Tv nie mogli być ogłupiani przez programy telewizyjne.
Nie mieli identycznych opinii, a co dopiero mówić o muzyce(krótko mówiąc troszkę szerszy pogląd niż dominujący u nas Pop). Co ciekawe w takim właśnie Londynie występuje ogromna różnorodność ze względu na różne kultury(mnóstwo Arabów, Żydów, Hindusów i Chińczyków). Raczej do nas szybciej dochodzi amerykanizacja. A poziom nauczania szczególnie kuleje na studiach.
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 03.08.2010, 21:14
WILU TS napisał(a):Wyświetl post
Szkoda że nie żyjemy w jakiejś Ugandzie czy Kongo,przynajmniej by ich tam wszystkich wystrzelali co do jednego "katolika"
Widzę, że mamy kandydata na wzorowego ZOMO-wca, tylko sobie tego Orzełka w awatarze zmień w czerwoną gwiazdę bądź swastykę, zanim "Polaku" zaczniesz do innych Polaków strzelać.

Co do tematu gryzącego jak widzę wykształconych i jaśnie oświeconych mieszkańców miast, to sprawy by zapewne nie było gdyby w ciągu minionych już od katastrofy 4 m-cy postawiono w tym miejscu tablicę upamiętniającą 96 ofiar, ale cóż wówczas zapewne po podwyżce VAT-u byłby płacz i zgrzytanie zębami, a tak... "ciemny lud wszystko kupi".
sqallpl
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 03.08.2010, 21:21
Nie czytam tematu. Mam jednak kilka uwag.

Wszyscy widzimy jak pan Kaczynski buduje swoj elektorat - dzisiaj wyraznie to widac, dawniej wystarczylo sie glebiej zastanowic. To sa fakty i kazdy z nas moze to zobaczyc w telewizji czy w internecie.

Jezeli ktos wciaz go popiera, to kwalifikuje sie na skonczonego idiote i w mojej opinii nie jest w stanie nawet minimalnie sie obronic.

Jeszcze kilka lat temu wierzylem, ze za bracmi Kaczynskimi stoja zasady i milosc do swojego kraju. Dzisiaj nie mam ZADNYCH zludzen - nie byli warci niczego.

To sa prawdziwi Polacy? Popierajacy tych pajacow sa prawdziwymi Polakami? Prawdziwi Polacy aktualnei przewracaja sie w grobach, lub chowaja twarz w dlonie, poniewaz jest im najzwyczajniej wstyd.

Dzisiaj mamy wszystko podane na tacy. Nie trzeba sprawdzac, weryfikowac. Wszystko jest jasne. Jezeli ktos wciaz to wierzy to pozostaje mu wspolczuc (jezeli sam nie jest zdolny to oceniania rzeczyiwstosci) lub sie z niego smiac (jezeli jest wystarczajaco bystry a mimo to wierzy w te brednie).

Na koniec dodam, ze nie jestem ani zazartym zwolennikiem PO ani lewicowcem.
orzeu
Senior Member

Stary 03.08.2010, 21:23
Biala gwiazda na wszystko zamierzasz odpisywac drogami? Do reszty sie nie odniose bo nie mam czasu ale mam wrazenie ze nieuwaznie przeczytales moj wpis.

Proud poza oczywistym nadmiarem urzednikow oszczednosc przede wszystkim w dublujacych sie instytucjach. Przykladowo urzad pracy-powiatowy, gminny, wojewodzki. To samo w zasadzie z kazda instytucja. NFOS, WIOŚ, OŚ przy marszalku wojewodztwa, przy prezydencie miasta, przy urzedzie miasta i do kompletu odpowiedni wydzial w ZGK (sa chyba nawet dwa) itd. Az po paranoje typu urzedy miar na rozych szczeblach. To sa przyklady oczywiste, do tego dochodza instytucje robiace to samo w swoich dzialach pod innymi nazwami. Np. wszelkie wydzialy statystyczne w roznych urzedach badajace to samo.
Co w tym przeroscie urzedow i urzednikow najciekawsze, niech sie okaze ze osoba ktora zsjmuje sie twoja sprawa zachoruje. Nikt inny nie potrafi pomoc. Ty kombinujesz w pracy zastepstwo na pol dnia zeby wyjsc do urzedu, w ktorym nikt nie wpadnie na to zeby zastapic nieobecnego bo urzad nie jest dla ludzi tylko dla urzedu i urzednikow.

Po tym co dzis widzialem, slyszalem i czytalem stwierdzam ze rozdzial nr 2584 telenoweli "Obrzydzanie Pis" zakonczyl sie pelnym sukcesem. Oby tak dalej, niech zyje samodzielne myslenie i zwracanie uwagi na sprawy wazne, a ignorowanie tematow mialkich!
WISŁA PANY !!
raztaman
Socios Wisła Kraków

Stary 03.08.2010, 21:30
klusek106 napisał(a):Wyświetl post
nie obrazaj mojej babci....az tak zle z nia nie jest...
no tak starszych nie mozna palowac, bo sa starsi...
to mysle ze gazowanie by wystarczylo...
Orson
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 03.08.2010, 21:39
klusek106 napisał(a):Wyświetl post
wybacz ale pod samym krzyżem stały miedzy innymi 2 młode babki w wieku 25-30 lat (w tym jedna ta która klęczała przed księdzem) a także 2 gosci ok 40 lat... reszcie się nie przyglądałem dokładniej
to nie są do cholery babulki...
starszych osób pod samym krzyżem (czyli powyżej 65 lat) było max 2-3)
...coście s....ysyny uczynili z tą krainą?
orzeu
Senior Member

Stary 03.08.2010, 21:49
a co to zmienia?
WISŁA PANY !!
biała gwiazda
Senior Member

Stary 03.08.2010, 21:50
Tak szybko to nie nastąpi. A nie będzie bramek tylko system elektroniczny lub satelitarny. Tiry i tak muszą mieć teraz obowiązkowo wykupione winiety. Nie wrócą z powrotem na DK bo one też będą płatne by Tiry ich nie rozjechały. W całej Europie, nawet w Niemczech Tiry płacą za przejazdy autostradami. Przewoźnicy będą musieli więcej płacić i dobrze, bo obecne ceny dla Tirów są nieporównywalnie niższe od tych w innych krajach. Inną sprawą jest opłata osobówek. Na razie w 2012 ma być wprowadzony ten elektroniczny system i tylko dla Tirów. Więc na razie tematu nie ma. Podobno ekspresówki mają być dla osobówek bezpłatne., cóż czas pokaże. Najważniejsze że Tiry wykopią z miast. Przypomnę że każda ekspresówka jest tak budowana by omijać każdą wiochę i miasto łukiem. Na razie trzeba czekać i nie ma co narzekać, bo czas przejazdu między miastami drastycznie spadnie. Też mnie wkurza ta cała administracja i urzedziory. Tu nie ma innego wyjścia jak reforma, kontrole i nakazy z góry by zatrudnianie w tych tasiemcach ograniczyć.
Sensej
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 03.08.2010, 21:53
http://poligon.safehost.pl/fb_obronc...oncaKrzyza.swf

murray
Senior Member

Od: 05.2010

Stary 03.08.2010, 22:15
Tak szybko to nie nastąpi. A nie będzie bramek tylko system elektroniczny lub satelitarny. Tiry i tak muszą mieć teraz obowiązkowo wykupione winiety. Nie wrócą z powrotem na DK bo one też będą płatne by Tiry ich nie rozjechały.
O płaceniu za DK pierwsze słyszę. Możesz podać linka?

Czasem jeżdżę do rodziny w Wielkopolsce A2 od Strykowa. Z tego, co zauważyłem, zaczynają montować bramki. Szkoda, bo to kawałek świetnej drogi, a teraz trzeba za nią ponownie płacić.
biała gwiazda
Senior Member

Stary 03.08.2010, 22:27
Biala gwiazda na wszystko zamierzasz odpisywac drogami? Do reszty sie nie odniose bo nie mam czasu ale mam wrazenie ze nieuwaznie przeczytales moj wpis.

Proud poza oczywistym nadmiarem urzednikow oszczednosc przede wszystkim w dublujacych sie instytucjach. Przykladowo urzad pracy-powiatowy, gminny, wojewodzki. To samo w zasadzie z kazda instytucja. NFOS, WIOŚ, OŚ przy marszalku wojewodztwa, przy prezydencie miasta, przy urzedzie miasta i do kompletu odpowiedni wydzial w ZGK (sa chyba nawet dwa) itd. Az po paranoje typu urzedy miar na rozych szczeblach. To sa przyklady oczywiste, do tego dochodza instytucje robiace to samo w swoich dzialach pod innymi nazwami. Np. wszelkie wydzialy statystyczne w roznych urzedach badajace to samo.
Co w tym przeroscie urzedow i urzednikow najciekawsze, niech sie okaze ze osoba ktora zsjmuje sie twoja sprawa zachoruje. Nikt inny nie potrafi pomoc. Ty kombinujesz w pracy zastepstwo na pol dnia zeby wyjsc do urzedu, w ktorym nikt nie wpadnie na to zeby zastapic nieobecnego bo urzad nie jest dla ludzi tylko dla urzedu i urzednikow.

Po tym co dzis widzialem, slyszalem i czytalem stwierdzam ze rozdzial nr 2584 telenoweli "Obrzydzanie Pis" zakonczyl sie pelnym sukcesem. Oby tak dalej, niech zyje samodzielne myslenie i zwracanie uwagi na sprawy wazne, a ignorowanie tematow mialkich!
uważnie przeczytałem i pytam co uważasz jako definicje nienawiść do Polski. Uważam też że słusznie prawisz o sprawach ważnych, ale nie wiem czemu się łudzisz że opozycja Pis, chce się nim w ogóle zająć. Sami zamiast się zająć zmianami prawnymi, kontrolowaniu prac rządu, zaczęli wyciągać sprawy które nie są kluczowe dla państwa. Po co ten cały zespół do katastrofy który nie ma dostępu do dokumentów, ani możliwości przesłuchiwania świadków. Po co to stanowisko klubu w sprawie krzyża(mimo że kościół poparł jego przeniesienie). Tak media zwracają uwagę na tematy małe, było tak gdy rządził Pis, jest tak gdy rządzi Po. Przykre że tak jest, ważne by politycy dawali jak najmniej pretekstu do takich relacji dnia. Oj biedny Pis, nie wiem czemu ta sie o nich boisz. Rok temu gdy usuwali kupców z KDC, to Po biło biednych kupców, niszczyło im życie, całodniowa relacja z bestialskiej akcji władzy, paraliż stolicy(choć prawda była mniej efektowna). Pytasz czy tylko drogi,mógł bym też o lotnictwie- budowane 3 nowe terminale. Generalnie chodzi mi o zasługi ministra infrastruktury Grabarczyka, który odblokował inwestycje, po przez zmianę przepisów i ułatwieniu życia Gddkia i tak 90% społeczeństwa nie dowie się o jego zasługach. Nie gloryfikuje wszystkich, podwyżka VAT jest zawsze zła dla obywateli i gospodarce nie pomaga, nie podoba mi się takie działanie. Czekam na te reformy, jak nie spełnią obietnic to skończy się płynięcie na słabości Pisu.
dj_ibutti
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 03.08.2010, 22:33

Budowa drogi ekspresowej S8 na odcinku węzeł Walichnowy - Łódź (A1), odcinek 1 (węzeł Walichnowy) od km 99+937 do km 101+972,92

http://www.gddkia.gov.pl/article/odd...21085000#trjmp
Budowa drogi ekspresowej S8 na odcinku węzeł Walichnowy - Łódź (A1), odcinek 6 (węzeł Łask - węzeł Róża) od km 174+200 do km 183+350, odcinek 7 (węzeł Dobroń - węzeł Róża) od km 76+479,94 do km 79+800,00.
http://www.gddkia.gov.pl/article/odd...21031000#trjmp
Budowa drogi ekspresowej S8 na odcinku: węzeł Walichnowy - węzeł Wrocław (A1), odcinek 8 (węzeł Róża - Wrocław): od km 183+350,00 do km 202+700,00http://www.gddkia.gov.pl/article/odd...21138000#trjmp
Budowa drogi ekspresowej S8 na odcinku węzeł Walichnowy - Łódź (A1), odcinek 9 (węzeł Wrocław) od km 202+700,00 do km 204+000,00.
http://www.gddkia.gov.pl/article/odd...21058000#trjmp
Popraw mnie, jeżeli źle rozumiem te liczby. Ale czy to oznacza: 42 km dróg? Za podwyżkę VATu dla każdego obywatela i firmy w kraju? Za to, że zapłacę za chleb, leki, czy sprzęt AGD więcej. Co w skali roku da min. 200 zł, będę mógł sobie przejechać drogą 42 km drogi ekspresowej, za którą pewnie niedługo mi każą zapłacić? Że nie wspomne o droższej o min. 5 gr na litrze benzynie, którą spale na tych 42 km?
KLUB FUTBOLU AMERYKAŃSKIEGO: KRAKÓW TIGERS
biała gwiazda
Senior Member

Stary 03.08.2010, 22:46
O płaceniu za DK pierwsze słyszę. Możesz podać linka?

Czasem jeżdżę do rodziny w Wielkopolsce A2 od Strykowa. Z tego, co zauważyłem, zaczynają montować bramki. Szkoda, bo to kawałek świetnej drogi, a teraz trzeba za nią ponownie płacić.
pogrzebałem i źródło
http://gospodarka.gazeta.pl/gospodar...as=2&startsz=x

cytat" oraz 350 km dróg krajowych. Wśród tych ostatnich są też tzw. drogi alternatywne, czyli objazdy autostrad i ekspresówek. Gdyby pozostały bezpłatne, szybko rozjechałyby je tiry."

Poczytałem ileś stron wątku dotyczącego opłat za drogi i jest tam ta informacja potwierdzona parokrotnie, polecam ogólnie stronkę bo jest najlepsza i najwięcej z niej informacji można dostać http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=381494&page=68

Czyli wnioski są takie:
- elektroniczny pobór opłat dla ciężarówek na A(autostrada), S(ekspresówka), DK(niektórych) od lipca 2011,
- bramki dla osobówek na autostradach; na których i kiedy - nie wiadomo.(obwodnice miast bezpłatne dla osobówek)
-ekspresówki i dk bezpłatne dla osobówek
biała gwiazda
Senior Member

Stary 03.08.2010, 23:09
dj_ibutti napisał(a):Wyświetl post
Popraw mnie, jeżeli źle rozumiem te liczby. Ale czy to oznacza: 42 km dróg? Za podwyżkę VATu dla każdego obywatela i firmy w kraju? Za to, że zapłacę za chleb, leki, czy sprzęt AGD więcej. Co w skali roku da min. 200 zł, będę mógł sobie przejechać drogą 42 km drogi ekspresowej, za którą pewnie niedługo mi każą zapłacić? Że nie wspomne o droższej o min. 5 gr na litrze benzynie, którą spale na tych 42 km?
-Jeszcze raz nie cieszę się że VAT podnieśli i lepiej by gdzie indziej szukali kasy.
-To co podałem to jest przykład, w budowie jest 1000km
-ekspresówki będą dla osobówek bezpłatne(na razie, oby na zawsze)
plusy:
-ekspresówki omijają obszary zabudowane, więc tiry wychodzą ze wsi i miast, czyli mniej korków w miastach
-w kontekście budowy sieci(jeszcze raz powtarzam te 42 km to był przykład) zyskujesz czas przejazdu, większe bezpieczeństwo(tir się w ciebie nie wpakuje czołowo)
-jak ktoś dobrze napisał każdy dzień bez dobrej sieci drogowej przynosi straty dla gospodarki, czyli większe zyski dla firm i przedsiębiorstw.
-jakość-drogi te są budowane w lepszej technologi i z lepszych materiałów od tego co jest na zwykłych drogach, powinny wytrzymywać wszystkie upały i mrozy bez szwanku

W przeciwstawieniu do leków, jedzenia te wszystkie moje argumenty siadają- ja daje tylko przykład że ta kasa jest na drogi potrzebna, jeszcze raz powtarzam powinni po-ograniczać biurokracje i tam szukać oszczędności, podniesienie podatków zawsze w nas uderza. Co do paliwa ceny jego rosną i będą rosły czy podniosą podatki czy zostawią bez zmian. Okradają nas strasznie na akcyzie i to jest dramat, szczególnie że duża część tych pieniędzy nie idzie na drogi.
Budowa sieci autostrad i ekspresówek jest korzystna i potrzebna. Tamte 42km to był przykład, nie twierdzę że trzeba było vat podnosić dla tej drogi. Nie bronię podwyżki Vat, bronię potrzeby budowy sieci dróg.
biała gwiazda
Senior Member

Stary 03.08.2010, 23:24
szczebrzeszcz napisał(a):Wyświetl post
za przerobienie głównej z Wawy czy Łodzi w kierunku Częstochowy na autostrady a następnie pobiernie za nie opłat ktoś powinien beknąć

a alternatywy brak :(((

cieszcie puki jeszcze za darmo jest :(((((
Z Wawy droga do Piotrkowa będzie przebudowaną gierkówką na ekspresówkę(nie autostrada), będzie podłoże betonowe i koniec skrzyżowań kolizyjnych(świateł), a droga nie będzie płatna bo to ekspresówka więc nie jest źle. Odcinek z Łodzi do Częstochowy będzie Autostradą, alternatywą będzie DK91. Wolę to od starej gierkówki
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 03.08.2010, 23:39
Autostrady autostradami, ale świat idzie w kierunku komunikacji masowej, dobrze rozwiniętej szybkiej kolei i dogodnych połączeń lotniczych wewnątrzkrajowych. Same drogi nie rozwiążą problemów komunikacyjnych, a ich koszy (jedne z najwyższych na świecie) są nie współmierne do korzyści jakie otrzymamy. Tak więc dla mnie priorytetem jest inwestycja w szybką komunikację, czyli najlepiej pociągi o wysokiej prędkości typu TGV między większymi miastami i nowy tabor kolejowy podmiejski.
sandbender
Graf Zero

Od: 08.2004

Stary 04.08.2010, 00:57
Tylko. że w Polsce transport jest głównie kołowy. Mleka, serka, mebli i czego tam jeszcze TGV ani samolotem po kraju nie rozwieziesz. Drogi to podstawa zarówno transportu pasażerskiego jak i towarowego.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów