The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna?
Tak 86 46,49%
Nie 43 23,24%
Nie mam zdania. 8 4,32%
To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. 41 22,16%
Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. 21 11,35%
Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Filippo123321
Senior Member

Od: 05.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.08.2010, 17:12
Ale co w tym dziwnego? Akurat w tym przypadku cracovia ma jak najbardziej racje. Dlaczego maja grac bez swoich podstawowych zawodnikow, bo Legia i Ekstraklasa maja jakies widzimisie.

http://www.weszlo.com/news/5321
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 02.08.2010, 17:55
A Legia ma inną sytuację?
Iwański, Rybus i Jędrzejczyk od 8 do 11 sierpnia na zgrupowaniu kadry. 11 sierpnia o 20.00 mecz z Kamerunem
Antolović powołany do kadry U-21 Chorwacji na mecz z Norwegią 11 sierpnia.

11 sierpnia mecze kadr 3 podstawowych zawodników
13 sierpnia o 20.00 mecz z Disco na Konwiktorskiej
16 sierpnia o 18.45 mecz z Pasami na Kałuży

Taka sytuacja na zachodzie to norma, bo w Anglii zdarzały się sytuacje gdzie zawodnik grał 5 meczy w tygodniu. U nas jest to nie do pomyślenia.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 02.08.2010, 17:58
emj10 napisał(a):Wyświetl post
A Legia ma inną sytuację?
Iwański, Rybus i Jędrzejczyk od 8 do 11 sierpnia na zgrupowaniu kadry. 11 sierpnia o 20.00 mecz z Kamerunem
Antolović powołany do kadry U-21 Chorwacji na mecz z Norwegią 11 sierpnia.

11 sierpnia mecze kadr 3 podstawowych zawodników
13 sierpnia o 20.00 mecz z Disco na Konwiktorskiej
16 sierpnia o 18.45 mecz z Pasami na Kałuży

Taka sytuacja na zachodzie to norma, bo w Anglii zdarzały się sytuacje gdzie zawodnik grał 5 meczy w tygodniu. U nas jest to nie do pomyślenia.
Ale nikt nie każe Legii grać meczu z Arsenalem. Prawo jest prawem - akurat tutaj parchactwo ma rację. To Legia stwarza problemy.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
Buziek_LG
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 02.08.2010, 18:02
Filippo123321 napisał(a):Wyświetl post
Ale co w tym dziwnego? Akurat w tym przypadku cracovia ma jak najbardziej racje. Dlaczego maja grac bez swoich podstawowych zawodnikow, bo Legia i Ekstraklasa maja jakies widzimisie.

Abstrahując od tego że przeniesienie meczu Legia - Cracovia ze względu na sparing uważam za s****ysyństwo eklasy wobec biedniejszego klubu. W ten sposób ekstraklasa dobitnie pokazuje że ważniejszy jest mecz sparingowy niż ligowy. W każdej szanującej się lidze nie do pomyślenia, a potem się dziwimy że od 3 lat Rusko i spółka nie potrafią zrobić tego do czego zostali powołani(znalezienie sponsora dla ligi).

Cracovia nie ma racji jeśli żąda przeniesienia meczu Cracovia-Śląsk. Przepisy mówią wprost kiedy przeniesienie jest zasadne. A nie jest przy powołaniach do kadry innej niż u-21 i seniorskiej
Odpowiedz cytując
RAFi89
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 02.08.2010, 18:12
Filippo123321 napisał(a):Wyświetl post

Tylko że jeżeli Cracovia ma mieć o coś pretensje to o przeniesienie spotkania z Legią. Bo nie róbmy znowu jaj że będziemy spotkania ligowe przenosić ze względu na wyjazd zawodników na zgrupowania. Bo jak tak zaczniemy robić to nam pół ligi zacznie zmieniać terminarz.
A ja mam jeszcze takie pytanie, czy mecz Legia-Cracovia został przeniesiony bez zgody Cracovii?
Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 02.08.2010, 18:14
Buziek_LG napisał(a):Wyświetl post
Abstrahując od tego że przeniesienie meczu Legia - Cracovia ze względu na sparing uważam za s****ysyństwo eklasy wobec biedniejszego klubu. W ten sposób ekstraklasa dobitnie pokazuje że ważniejszy jest mecz sparingowy niż ligowy. W każdej szanującej się lidze nie do pomyślenia, a potem się dziwimy że od 3 lat Rusko i spółka nie potrafią zrobić tego do czego zostali powołani(znalezienie sponsora dla ligi).

Cracovia nie ma racji jeśli żąda przeniesienia meczu Cracovia-Śląsk. Przepisy mówią wprost kiedy przeniesienie jest zasadne. A nie jest przy powołaniach do kadry innej niż u-21 i seniorskiej
czyli uważasz że jak by pojechaliśmy na Chicago Trophy to też była żenada?

Narzekamy że nie gramy z mocnymi drużynami a jak mamy okazje z kimś zagrać to narzekania. W każdej szanującej się lidze są odwoływane mecz z różnych powodów, niektórzy (jak w Premier League) mają po 3 mecze mniej rozegrane od innych i nikomu to nie przeszkadza tylko u nas problemy.
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 02.08.2010, 18:21
mr_kwolf napisał(a):Wyświetl post

Narzekamy że nie gramy z mocnymi drużynami a jak mamy okazje z kimś zagrać to narzekania. W każdej szanującej się lidze są odwoływane mecz z różnych powodów, niektórzy (jak w Premier League) mają po 3 mecze mniej rozegrane od innych i nikomu to nie przeszkadza tylko u nas problemy.
Ale obu stronom musi odpowiadać nowy termin przełożonego meczu!
Parchactwu nie odpowiada i tyle. Czemu nie mogą grać w listopadzie zaległy mecz? Parchy by się pewnie zgodziły.

Ja do tej pory pamiętam akcje z Boguskim przed meczem z Legią.... co to są równi i równiejsi?
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
R33
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2007

Stary 02.08.2010, 18:23
RAFi89 napisał(a):Wyświetl post
Tylko że jeżeli Cracovia ma mieć o coś pretensje to o przeniesienie spotkania z Legią. Bo nie róbmy znowu jaj że będziemy spotkania ligowe przenosić ze względu na wyjazd zawodników na zgrupowania. Bo jak tak zaczniemy robić to nam pół ligi zacznie zmieniać terminarz.
A ja mam jeszcze takie pytanie, czy mecz Legia-Cracovia został przeniesiony bez zgody Cracovii?
Czytałem gdzieś, ale było to dawno chyba w 2002 r. jeszcze, że klub ma prawo prosić o przełożenie meczu gdy 3 zawodników z kadry powołanych jest do reprezentacji.
Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 02.08.2010, 18:25
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Ale obu stronom musi odpowiadać nowy termin przełożonego meczu!
Parchactwu nie odpowiada i tyle. Czemu nie mogą grać w listopadzie zaległy mecz? Parchy by się pewnie zgodziły.

Ja do tej pory pamiętam akcje z Boguskim przed meczem z Legią.... co to są równi i równiejsi?
Inaczej, dla mnie oczywistą oczywistością jest że mecz nie może się odbyć wtedy kiedy Cracovia ma grać bez paru podstawowych graczy. Powinni przełożyć mecz jeszcze raz, na wrześniej, paźdzernik. Terminów jest przecież mnóstwo.

Chodzi mi o sam fakt że ludzie płaczą że przełożyli mecz bo sparing. Mają powód (wg mnie bardzo dobry, wg innych nie), chcieli przełożyć, jaki problem?

RAFi89 napisał(a):Wyświetl post

Skąd takie informacje? Bo wg mnie Cracovia zgodziła się na przełożenie i problemy robią dopiero teraz jak wyszło że Doktor sobie wymyślił jakieś zgrupowanie z ich zawodnikami.
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 02.08.2010, 18:29
Wiadomo Cracovia będzie wylewać swoje żale, ale o tym że ich mecz będzie przełożony wiedzieli od jakiegoś miesiąca jak nie lepiej. Rozumiem gdyby protestowali na początku lipca, że Warszafka chce ich przekręcić, a oni przygotowywali szczytową formę na 7 sierpnia. Jednak mamy dziś 2 sierpnia i za kilka dni rusza Ekstraklasa, a oni się dopiero dowiedzieli, że zawodnicy nie będą wypoczęci?
Odpowiedz cytując
masterlag
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 02.08.2010, 18:31
Ludzie! Ale tutaj chodzi o jakąś całkiem bezsensowną kadrę U-23! Popieram tym razem Cracovię w działaniach co do przeniesienia meczu ze Śląskiem.
Gdyby tak nam pozabierali piłkarzy, np. patrząc na zeszły sezon- Głowę i Marcelo (na ten sezon jeszcze nie wiem, kto jest/będzie naszą prawdziwą ostoją), a mielibyśmy grać mecz ligowy, to też wszyscy by krzyczeli. I słusznie.
Nieprzypadkowo są zawsze "przerwy na reprezentacje". Chodzi o to by kluby w starciach ligowych wystawiały swoje najmocniejsze jedenastki wg trenerów.
Temat kadry U-23 wgl przemilczmy, bo szkoda nerwów...

A co do sparingu Legii. Mecz powinien się odbyć (zn. kolejka ligowa), choćby w sposób opisany na weszło- Legia w którymś z meczy może sobie wystawić rezerwy przecież (bo sparing jest opcją dobrowolną, a ta cała kadra U-23 poniekąd obowiązkową- niestety żaden z graczy nie ma jaj by powiedzieć w prost, że jest to beznadziejny pomysł i on woli zagrać w klubie, tym bardziej, że za pomocą PZPN taki gracz mógłby później nie zagrać w dorosłej rep.)
Jednak co do sparingu to nie nagabujmy też Legii- pamiętajmy o naszym turnieju w USA (bodajże zachaczał o ligę, nie jestem jednak pewna) czy sparingu z LFC... Wtedy pan Maciej S. był u nas, a teraz z Legią to samo...
Krakowska Wiślaczka!
Odpowiedz cytując
Lukininho
Member

Od: 06.2010

Stary 02.08.2010, 19:15
Ale dziadki mówiły, że mamy taki okres w Polsce, że nie będą robić problemów w meczach na otwarcie stadionów. Arsenal miał tylko ten termin wolny i trzeba się cieszyć, że takie zespoły zaczynają zaglądać i do Polski. A Cracovia się zgodziła na przełożenie meczu, ale wyszły te powołania i bez Polczaka ani rusz. Początek sezonu, pierwsze 3 mecze, a oni się martwią, że wydolnościowo nie podołają ehh
Odpowiedz cytując
Buziek_LG
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 02.08.2010, 19:41
mr_kwolf napisał(a):Wyświetl post
Dokładnie tak właśnie uważam. Sparing to tylko sparing. Mecz ligowy jest ważniejszy jeśli ktoś ma ochotę zagrać sparing w trakcie sezonu to dogaduje termin z drugą stroną, a jeśli druga strona nie chce iść na ustępstwa to rezygnuje ze sparingu albo oddaje walkowera. Lub wystawia rezerwy.
Zaś forsowanie czegoś na siłę kosztem słabszego-biedniejszego klubu uważam za s****ysyństwo władz tej ligi.
Ostatnio edytowane przez Buziek_LG : 02.08.2010 o godz. 19:45.
Odpowiedz cytując
Pablooo
Senior Member

Stary 02.08.2010, 20:39
Abstrahując od tego kto ma rację, najlepszy jest fragment oświadczenia Cracovii:

Zdaniem MKS Cracovia SSA taki stan rzeczy należy uznać za nieetyczny, naruszający minimalne standardy uczciwej konkurencji sportowej.

A apelowanie o degradację ŁKS-u było etyczne?
Odpowiedz cytując
studio2
Banita

Od: 03.2009

Stary 02.08.2010, 20:49
Też mam takie zdanie, że obojętnie jaki sparing, nawet z ManU, czy z Barca to jest nadal gówniany sparing, który gówno daje prócz radochy, że się na takim meczu było. Legia jak chce grać mecz z Arsenalem to niech w pucharach dojdzie tak daleko, a sranie działaczy z pzpnu mam głęboko w rowie.

Bomba na Konwktorskiej rośnie w zastraszającym tempie, ciekawe co zrobi Wojciechowski jak te transfery nie wypalą.
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 03.08.2010, 07:35
Wywiad z Sobiechem :

Sport - Właściciel Polonii, Józef Wojciechowski powiedział, że już 15 minut po meczu z Austrią Wiedeń (przegranym 1:3 - przyp. red.) zadzwonili do niego działacze Ruchu z informacją, że godzą się na Pana transfer. Pan tymczasem twierdził, że nic nie wie o ofercie Czarnych Koszul. Nie brzmi wiarygodnie.
Sobiech - Zdaję sobie sprawę, że niełatwo w to uwierzyć, ale naprawdę tak było. Na dodatek w Ruchu mnie oszukano, bo w piątek przychodząc do klubu, byłem pewny, że jedziemy do telewizji, a znalazłem się u Pana Wojciechowskiego. Nie wiem po co to wszystko, przecież nie jesteśmy dziećmi."

Nie wiem jak Wy, ale ja po prostu oniemialem, czeski film jak nic

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 03.08.2010, 08:09
jaka liga takie transfery
Odpowiedz cytując
pan Dudi
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 03.08.2010, 09:20
Przeczytałem na pewnej stronie artykuł o zmianach wprowadzanych przez C+ do sposobu prowadzenia swoich relacji meczowych i uderzył mnie pewien fragment:

Cytat:
"Super Piątek" Cezarego Olbrychta

Wraz z nowym sezonem Ekstraklasy na antenie Canal+ pojawią się nowości programowe. Każda ligowa kolejka zaczynać się będzie od piłkarskiego "Super piątku". Już od 19:20 Cezary Olbrycht zaprosi na nowy magazyn realizowany ze stadionu, na którym rozgrywany będzie hitowy mecz zaplanowany na piątkowy wieczór. 40-minutowy program połączy cechy dotychczasowego magazynu "Liga gra" oraz "wstępu do meczu". Kontynuacją "Super piątku" będzie rozpoczynająca się o 20:00 transmisja ze szlagierowego spotkania Ekstraklasy. Na zakończenie obszerne, kilkunastominutowe podsumowanie wydarzeń wieczoru.

W soboty nowa "Liga+"

W sobotnie popołudnia transmitowany będzie drugi z najważniejszych meczów ligowych. Niedługo po nim, o 20:30 CANAL+ zaprosi na nową, zmienioną "Ligę+". Od tego sezonu gospodarzem programu będzie Rafał Dębiński. Wraz z zaproszonym ekspertem przeprowadzi bezpośrednie łączenia z każdym stadionem. Obecni na miejscu reporterzy opowiedzą o przebiegu danego meczu, pokażą obszerne skróty oraz kulisy spotkań.
by wislaportal.pl

Próbuję sobie wmówić, że to jest ****a niemożliwe, żeby szlagier ligowy dawać w piątek, a nie w sobotę, ale chyba tak z powyższego tekstu wynika?
Prawą ręką ci pogrożę, zdrajco, a nie lewą

http://inicjatywa14.net/
Odpowiedz cytując
Sensej
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 03.08.2010, 09:34
Wydaje mi się że nie. Chodzi o to że 3 najważnijsze to są pokazywane w C+ a tak nie fortunie napisane że można to interpretowac że szlagier w piatek, ale raczej tak nie bedzie
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 03.08.2010, 10:18
kreseq napisał(a):Wyświetl post
Wywiad z Sobiechem :

Sport - Właściciel Polonii, Józef Wojciechowski powiedział, że już 15 minut po meczu z Austrią Wiedeń (przegranym 1:3 - przyp. red.) zadzwonili do niego działacze Ruchu z informacją, że godzą się na Pana transfer. Pan tymczasem twierdził, że nic nie wie o ofercie Czarnych Koszul. Nie brzmi wiarygodnie.
Sobiech - Zdaję sobie sprawę, że niełatwo w to uwierzyć, ale naprawdę tak było. Na dodatek w Ruchu mnie oszukano, bo w piątek przychodząc do klubu, byłem pewny, że jedziemy do telewizji, a znalazłem się u Pana Wojciechowskiego. Nie wiem po co to wszystko, przecież nie jesteśmy dziećmi."

Nie wiem jak Wy, ale ja po prostu oniemialem, czeski film jak nic
Dobrze,że w nocy nie kazano mu się pakować i wsiadać do podstawionego samochoduTa liga jest doprawdy osobliwa.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
GemHZR
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 03.08.2010, 11:52
Sensej napisał(a):Wyświetl post
Wydaje mi się że nie. Chodzi o to że 3 najważnijsze to są pokazywane w C+ a tak nie fortunie napisane że można to interpretowac że szlagier w piatek, ale raczej tak nie bedzie
Będzie będzie, decyzja nie jest zaskakująca. W soboty transmisje konkurowałby z hitami innych lig i ciężko byłoby zrezygnować z ich transmisji. Poza tym "hit" będzie przy sztucznym oświetleniu, a nie w piknikowej atmosferze o 14 w niedziele, jak to zwykle bywało.
Daj se spokój lepiej, weź po jednym nalej...
Odpowiedz cytując
pan Dudi
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 03.08.2010, 11:59
No to ****a piękny kop w dupe jeżdżącym na mecze kibicom. Ale przecież kto by się nami przejmował w redakcji C+, czy gdzieś indziej. To w końcu tylko kibice.
Prawą ręką ci pogrożę, zdrajco, a nie lewą

http://inicjatywa14.net/
Odpowiedz cytując
killzone
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 03.08.2010, 17:31
Pozbylismy sie dzis Donga. Jestem ciekaw kogo nam szykują jako transfer niespodzianke, bo z trzema napastnikami zwłaszcza z mlodym nieogranym, nieprzewidywalnym i wielką niewiadomą mistrza raczej nie zdobedziemy.
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 03.08.2010, 17:48
Prawdopodobnie ktos cholernie drogi ( Nie tylko wspominal o tym na stronie slynny Tomaszek , ale informacja krazy rowniez w necie ). Wiadomo ze ktos musi byc bo mamy 3 napastnikow i trzeba by bylo byc idiota zeby zamknac z taka iloscia ofensywnych zawodnikow sklad. Cisza w tym temacie cieszy mnie najbardziej, bo im ciszej tym lepiej. Do kiedy mozna w koncu podpisywac nowych zawodnikow bo zglupialem ?

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
wojti11795
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2010

Stary 03.08.2010, 17:57
kreseq napisał(a):Wyświetl post
. Do kiedy mozna w koncu podpisywac nowych zawodnikow bo zglupialem ?
Do końca sierpnia
Odpowiedz cytując
Sartre
Senior Member

Od: 06.2010

Stary 03.08.2010, 18:04
Z jednej strony trochę szkoda, bo Dong gdzieś tam czasem coś tam pokazywał, technicznie był niezły, no taki zupełny średniak typu kryzysowy trzeci rezerwowy (chociaż na wiosnę niby też na sparingach coś tam potrafił, a później był piach). Ale to może oznaczać, że szykują miejsce dla kogoś jeszcze. Poza tym mamy trochę więcej tych napastników teoretycznie - Chinyama, Mezenga, Kucharczyk, Szałachowski, Górski - w kolejności w jakiej mają szansę występować jako napastnicy w systemie 4-5-1 (bo Szałach, to póki co raczej zmiennik skrzydłowego - Manu).

Cały czas w kontekście Legii kręci się nazwisko Bamogo (z Nicei, w sezonie 08/09 wyszedł na boisko 38 razy z czego 4 z ławy, strzelając 9 goli; w sezonie 09/10 wyszedł 14 razy z czego 11 z ławy, nic nie strzelił). Trudno mi się do tego odnieś - czy koleś, który we Francji jest raczej w okolicach dolnej granicy średniaków u nas może być gwiazdą? Tomaszek twierdzi, że póki co sprawa z Bamogo stoi, bo dla Bamogo Legia jest rozwiązaniem na wypadek, gdyby nie udało mu się przejść gdzie indziej. Gdzieś indziej znowu czytałem jakieś plotki, że temat jest nieco bardziej zaawansowany.

Cholernie drogi napadzior, hit-transferowy przy którym Vrdoljak to przeciętne wzmocnienie miałby być zimą, to chyba nawet Jóźwiak już wspominał o tym. Zresztą Beret studził jakiś czas temu zapały, że spokojnie, że na kolejne transfery można równie dobrze poczekać do zimy, że póki co trzeba zgrywać zespół a później go wzmacniać, żeby wiedzieć zimą co wzmacniać itd. Ja się z nim w sumie zgadzam, no ale jak Beret mówi, to g* z tego wynika Bo mówił też, że nie ma tematu Manu w Legii, a 3 dni później był Manu. Mówił, że nie ma tematu Cabrala w Legii, a chwilę później Cabral podpisuje kontrakt. Beret generalnie nie ma problemu z łganiem prosto w kamerę co do swojej pracy
Powód: błąd w nazwisku
Ostatnio edytowane przez Sartre : 03.08.2010 o godz. 18:05.
Legionista
Odpowiedz cytując
Cichy
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 03.08.2010, 18:26
pan Dudi napisał(a):Wyświetl post
No to ****a piękny kop w dupe jeżdżącym na mecze kibicom. Ale przecież kto by się nami przejmował w redakcji C+, czy gdzieś indziej. To w końcu tylko kibice.
Przecież to co wkleiłeś w kwestii transmisji najciekawszych meczów nic nie zmienia. Tak samo jak w poprzednich latach C+ będzie wybierać 3 teoretycznie najciekawsze spotkania z danej kolejki i rozrzuci je na 3 dni żeby mieć transmisje live.
Przeważnie bywało, że te "najciekawsze" mecze wybierali z udziałem naszym, Legii i Amiki dlatego graliśmy w różne dni, a mecze między nami, Legią i Amiką wyznaczali na niedziele żeby Ligę+Extra zorganizować na stadionie.

Nie widzę w tej kwestii nic nowego więc nie rozumiem o co ta spina.
Odpowiedz cytując
SĘDZIA ZGRED
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 03.08.2010, 18:58
A ja Wam powiem my się lepiej módlmy żeby wszyscy ci nowi zawodnicy sprowadzani do naszej "ekstraklasy" podnieśli poziom jej, bo póki co ta liga i nasi kopacze ostro pikują w dół lotem koszącym. Tak żenującego poziomu jak jest obecnie to nie pamiętają najstarsi górale... Mam nadzieję że teraz przy nowych stadionach będą sprowadzani zawodnicy wnoszący nową jakość do polskiej skopanej i te mecze przy nowych stadionach będą wyglądały wreszcie na normalne widowiska. Co do samych transferów to wydaje mi się że tak naprawdę prawdziwa ofensywa nastąpi w zimie, kiedy to będzie można powiedzieć co obecni gracze wnoszą do drużyny i jaka jest sytuacja w tabeli przed rundą rewanżową, tzn o jakie miejsca przyjdzie im się mierzyć...
WIERNY ZAWSZE WIŚLE
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 03.08.2010, 19:17
Małe podsumowanie, z moimi prognozami na najbliższy sezon.

Miejsca 1-3:

Legia:
Antolovic - Jędrzejczyk, Astiz, Choto, Wawrzyniak - Vrdoljak, Borysiuk - Manu, Iwański, Cabral - Chinyama.

Wisła:

Jovanic - Cikos, Chavez, Cleber, Brożek - Małecki, Sobolewski, Jirsak, Kirm - Brożek, Żurawski.

Lech:
Kotorowski - Wojtkowiak, Bosacki, Arboleda, Gancarczyk - Injac, Bandrowski - Peszko, Stilic, Krivets - Wichniarek.

Tutaj trudno powiedzieć co i jak się potoczy. Najsilniejszą potencjalnie pierwszą jedenastkę ma w mojej opinii Legia, ale prawdopodobnie będą mieli ciężki początek ze względu na brak zgrania, mają też braki na niektórych pozycjach na ławce - mimo, że nie wygląda ona źle, braki niewątpliwie są, m.in. w obronie.

Wisła ma słabo zgraną pierwszą jedenastkę, kilka niewiadomych w defensywie - trudno powiedzieć jak po przebudowie będzie ona wyglądać - ale jednocześnie ma też najbardziej z tych trzech ekip wyrównaną, liczną kadrę, co w trakcie sezonu może mieć decydujące znaczenie. Do tego jak na razie fatalnie wygląda przygotowanie drużyny do sezonu przez Kasperczaka, drużyna wygląda źle fizycznie i kompletnie nie rozumie się na boisku, gra bez najmniejszych zalążków ładu i składu.

Lech natomiast ma najbardziej stabilną, zgraną pierwszą jedenastkę, ale jednocześnie największe braki na ławce ze wszystkich, do tego wielką niewiadomą jest postawa Wichniarka, Tschibamby i pewnie Rudnevsa w ataku - jak widać jak na razie słabo im idzie strzelanie goli, 1 w 4 ostatnich meczach. Mimo wszystko obiektywnie stawiam na Legię, teraz w mojej opinii po podpisaniu ugody ze stowarzyszeniem może być tam niezły klimat dla piłki, jest dobra paka i tam jest chyba największy głód mistrzowskiego tytułu.

Miejsca 4-7

Śląsk:
Kelemen - Celeban, Fojut, Spahic, (Kaue) - Madej, Kaźmierczak, Mila, Sobota - Diaz, Sotirovic.

Polonia W-wa:
Gliwa - Tosik, Jodłowiec, Pietrasiak, Brzyski - Rachwał, Andreu - Smolarek, Mierzejewski, Gancarczyk - Sobiech.

Zagłębie:
Isailovic - Bartczak, Stasiak, Horvath, Costa - Pawłowski, Hanzel, Ekwueme - Osmanagic, Wilczek - Traore.

Jagiellonia:
Sandomierski - Lewczuk, Skerla, Cionek, El Mehdi - Kupisz, Kascelan, Grzyb, Burkhardt, Grosicki - Frankowski.

Stawiam, że te cztery drużyny będą stanowiły najaktywniejszą grupę pościgową naszej czołówki, wszystkie te ekipy postarały się naprawdę ciekawe wzmocnienia i ich pierwsze jedenastki wyglądają w naszych warunkach naprawdę bardzo dobrze, kadrowo szczególnie Polonia i Śląsk. Ale też Zagłębie z Jagiellonią już w tamtym sezonie pokazały ogromny postęp, dobry poziom piłkarski, do tego również dołączyli do swoich składów młodych, obiecujących zawodników jak Kupisz, Makuszewski, Pawłowski, Hus, Wilczek, Dąbrowski, Woźniak czy Osmanagic, składy własciwie utrzymały w całości, tylko Micanski trafił za granicę.

Polonia - wiadomo, transfery Smolarka i Sobiecha w naszych warunkach imponujące, do tego uzupełnienia solidnymi zawodnikami takimi jak Rachwał, Pietrasiak, Bruno i Tosik, co ważne udało im się zatrzymać dwóch zawodników zdecydowanie wyrózniających się w naszej lidze i ostatnio również w kadrze (Mierzejewski i Jodłowiec) i w chwili obecnej mają potencjalnie największe szanse na dołączenie do czołówki. Sęk w tym że tak jak druga warszawska ekipa mogą mieć problem ze zgraniem.

Śląsk natomiast postawił na jakość, w mojej opinii podeszli do tego okienka transferowego wzorowo - ściągnęli dwóch zdolnych Polaków z niższych lig, jednego bardzo solidnego Kaźmierczaka, ogranego w niezłych zagranicznych klubach i król strzelców z Boliwii Diaz, plus być może zawodnik, który regularnie grywał z bardzo dobrym skutkiem w silnej tureckiej lidzie - Kaue. Inaczej mówiąc, poszli drogą ewolucji, nie rewolucji i to może się zdecydowanie im opłacić.

Miejsca 8-11:

Cracovia:
Cabaj - Mierzejewski, Polczak, Jarabica, Janus - Radomski - Sacha, Klich, Suvorov, Ntibazonkiza - Ślusarski.

Korona:
Małkowski - Markiewicz, Hernani, Stano, Mijailovic - Sobolewski, Vukovic, Jovanovic, Korzym - Niedzielan, Tataj.

Widzew:
Mielcarz - Ben Radhia, Bieniuk, Ukah, Lisowski - Grzelczak, Panka, Grzeszczyk, Grzelak - Robak, Sernas.

Lechia:
Kapsa - Deleu, Kozans, Wołąkiewicz, Andriuskevicius - Nowak, Surma, Bajic, Pietrowski, Lukjanovs - Dawidowski.

Mimo, że rozdzieliłem miejsca 4-7 i 8-12 to uważam, że tutaj różnica jest tak naprawdę minimalna i nie jest powiedziane, że Lechia czy Widzew nie będą nawet w czwórce. Jednak moim zdaniem Cracovia i Korona mimo wzmocnień wyglądają nieco słabiej od tych z grona 4-7, głównie ze względu na braki na ławce, jak i po prostu pewne słabe punkty/niewiadome w pierwszej jedenastce jak np. lewa obrona i atak w Cracovii, a w Koronie prawa defensywa i środek pomocy. Widzewa stawiam w tym gronie, bo jednak przeskok z I ligi do Ekstraklasy jest spory, do tego kontuzjowany jest ich gwiazdor ataku Robak, Lechia natomiast tylko uzupełniła pierwszą jedenastkę i trudno się spodziewać że osiągną więcej niż w poprzednim sezonie. Nie zmienia to faktu, że środek tabeli w tym sezonie wygląda w naszych granicach możliwości imponująco, mam nadzieje że wpłynie to na poziom rozgrywek i meczów z "wielką" trójką.

Miejsca 12-16?:

Górnik:
Nowak - Bemben, Banaś, Jop, Magiera - Bonin, Przybylski, Kwiek, Sikorski - Zahorski, Świątek.

GKS Bełchatów:
Sapela - Fonfara, Lacic, Tanevski, Popek - Wróbel, Centarski, Gol, Małkowski - Żewłakow, Kuświk.

Ruch:
Pilarz - Nykiel, Grodzicki, Sadlok, Bronowicki - Grzyb, Straka, Pulkowski, Janoszka - Piech, Olszar.

Polonia Bytom:
Juszczyk - Hricko, Hanek, Killar, Telichowski - Matawu, Bazik, Sawala, Vascak, Radzewicz - Podstawek.

Arka:

Witkowski - Bruma, Szmatiuk, Noll, Płotka - Bożok, Burkhardt, Budziński, Zawistowski, Glavina - Mawaye.

Podobnie jak wcześniej, różnica pomiędzy tym moim dołem tabeli, a miejscami 8-11 jest nikła. Tak naprawdę ten podział wynika z trudności oceny potencjału tych 5 ekip. Górnik jest drużyną solidniaków, drużyną o sporej rywalizacji w składzie, drużyną w której moim zdaniem kandydatami na "wystrzał" są tacy zawodnicy jak Sikorski, Świątek, czy młody Jonczyk, ale oprócz tego czynnika aby liczyć się w walce o wyższe lokaty niż kilka ostatnich jednocześnie Nawałka musi z tych zawodników wykrzesać wszystko co się da i zbudować naprawdę dobrze rozumiejący się team - to jest główny warunek, który będzie decydował o tym, gdzie w tym sezonie będzie Górnik.

Ruch to WIELKA zagadka, szczególnie jak odejdzie Sadlok, trudno powiedzieć na ile tutaj w przygotowaniach przeszkodziła LE i na ile poważne okażą się osłabienia, szczególnie w ataku. Niemniej w dalszym ciągu jest tutaj trzon drużyny, która zdobyła brązowe medale w poprzednim sezonie, czyli Pilarz, Nykiel, Grodzicki, Grzyb, Straka, Janoszka więc...może się okazać, że całkowicie mylę się w ocenie ich potencjału, ale w tym momencie czuje, że ten sezon będzie dla nich zdecydowanie mniej udany niż poprzedni.

Również trudno powiedzieć na co będzie stać GKS Bełchatów - wszyscy ich skazują na walkę o utrzymanie, mówią jakie to spotkały ich osłabienia, a tak naprawdę opuścili ich zawodnicy, którzy są spokojnie do zastąpienia, a sam Nowak tak często łapie kontuzje, że trudno mówić o nim jako o zawodniku decydującym o obliczu tej drużyny. Został Sapela, został Lacić, zostali Popek, Wróbel, Małkowski, CETNARSKI, czy Gol, do tego doszli solidni Tanevski i Żewłakow. Tak że wcale nie jest powiedziane, że będą teraz dołować, sporo zależy od pracy ich nowego młodego trenera - jeśli się sprawdzi, mogą wszystkich zaskoczyć.

Polonia Bytom i Arka Gdynia mają podobny problem - BARDZO krótka ławka...pierwsze jedenastki i transfery nie wyglądają źle, tacy piłkarze jak Hanek, Vascak, Bruma, Glavina nie są totalnie anonimowymi piłkarzami w europejskiej piłce i tylko się cieszyć że tej klasy zawodnicy idą do - co by nie mówić - outsiderów naszej ligi. Podobnie jednak jak wcześniejsze ekipy z tego ostatniego mojego grona, trudno ich skazywać na pożarcie w najbliższych rozgrywkach i zapewne walka o utrzymanie będzie trwała do ostatniej kolejki.

Reasumując krótko i zwięźle, ten sezon zapowiada się na jeden z najciekawszych w ostatnich 15-stu latach.
Ostatnio edytowane przez rw88 : 03.08.2010 o godz. 19:20.
Odpowiedz cytując
mcovalski
miszcz ortografji

Od: 04.2004

Stary 03.08.2010, 20:03
dlaczego warto mieć canal plus
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów