The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Falmokirak
Member

Od: 07.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.08.2010, 20:31
polska.mysl.szkoleniowa napisał(a):Wyświetl post
Hahahahaha.

Jak Ci się popsuje samochód, to krzyczysz, że trzeba zerwać wszystkie drogi, wyburzyć fabryki, wszystko zbudować od nowa, pozakładać koncerny i opracować technologie?

Skąd wy się bierzecie...
nie zgodze się z Tobą bo to PZPN odpowiada za stan polskiej piłki to oni mają wprowadzać przepisy czy różnego rodzaju inne wymagania dotyczące działalności szkółki młodzieżowej w klubie a na dzień dzisiejszy nic kompletnie niema co widać przez brak wybijającej się młodzieży co prowadzi do takiego stanu że przegrywamy z azerskimi drużynami na swoim terenie i niema tu przypadku bo lech również przegrał z tym interem baku i pomyśleć że nie przegrali ani jednego meczu na swoim terenie w rundzie wiosennej a wystarczył zespół azerski żeby przerwać to . Kluby myślą o swoim interesie i jak sprowadzają piłkarzy z zagranicy muszą mieć pewność że tutaj nic lepszego nie znajdą (przynajmniej mi się tak wydaje) i wydawanie milionów na takich sadloków to jest bezsens i dlatego to PZPN odpowida za to że cała nasza piłka klubowa umarła no i również reprezentacyjna co widać poprzez tabele w eliminacjach do MŚ RPA (zajeliśmy przedostatnie miejsce wyprzedzając tylko san marino) . Może ktoś pomyśli kiedyś żeby wprowadzić do każdego klubu obowiązek prowadzenia profesjonalnej szkółki piłkarskiej .
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 01.08.2010, 20:33
Carmelo napisał(a):Wyświetl post
Tomas Jirsak, Rafał Boguski, Wojciech Łobodziński, Radosław Sobolewski, Peter Singlar, Mariusz Pawełek, Mateusz Kowalski, Łukasz Burliga - tym panom ja bym podziękował. Oni prochu już nie wymyślą. Na temat przydatności nowych zawodników po jednym czy dwóch występach nie będę się wypowiadał.

To jest moja prywatna opinia i za chwilę spotkam się pewnie z krytyką. No ale cóż...
Tylko że Kowalski czy Burliga łącznie zagrali z 7 razy w Wiśle... zwłaszcza Burliga. Skoro po kilku meczach nie oceniasz piłkarzy, to czemu wyjątek od reguły dotyczy Burligi czy Kowalskiego i już na nich położyłeś krzyżyk?
(Oby się nie okazało że Kowalski jest lepszy od Bunozy)
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
Carmelo
Junior Member

Stary 01.08.2010, 20:44
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Tylko że Kowalski czy Burliga łącznie zagrali z 7 razy w Wiśle... zwłaszcza Burliga. Skoro po kilku meczach nie oceniasz piłkarzy, to czemu wyjątek od reguły dotyczy Burligi czy Kowalskiego i już na nich położyłeś krzyżyk?
(Oby się nie okazało że Kowalski jest lepszy od Bunozy)
Oglądałem spotkania Piasta a także ME, więc ich umiejętności też znam.
Odpowiedz cytując
koyoot
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 01.08.2010, 21:07
Matko jedyna...

Ludzie... patrzycie na to co jest teraz. Ok ja tez moge spojrzec i zobaczyc co jest teraz ze szkoleniem mlodzierzy w Polsce. Sadlok, Sobiech, Lewandowski, Kosecki(mlody), Szczesny, Malecki i moznaby wymianiac cale mnostwo mlodzierzy ktora nam rosnie. To sa lub beda bardzo dobrzy pilkarze w przyszlosci.

Do polskiej ligi sciagani sa coraz to lepsi pilkarze z coraz ciekawszym CV: Wichniarek, Smolarek, Zurawski, Ntibazonkiza, Kirm, Rios, reprezentanci wielu krajow. Mowicie ze poziom ligi idzie coraz mocniej w dol. W dol to idzie pod wzgledem mentalnym niestety, umiejetnosci mamy, nie mamy mentalnosci. Gdyby umiejetnie wyciagnac sile z psychiki naszych pilkarzy znow bysmy przezywali takie mecze jak z Schalke, Parma, czy chocby takie mecze reprezentacji Polski jak chocby z Portugalia w Chorzowie.

Powstaja stadiony, szkolki pilkarskie z prawdziwego zdarzenia(oczywiscie jak na polskie realia...), coraz wieksze pieniadze sa ladowane w Polska lige, interesujemy sie coraz lepszymi pilkarzami i bynajmniej nie jestesmy na straconej pozycji jesli o to chodzi.

Idzie ku lepszemu tylko na efekty trzeba jeszcze troche poczekac. A nie wylac na forum frustracje z powodu tego ze w tym momencie nie ma. To JUZ jest, tylko w raczkujacej formie.

Bedzie dobrze.
Odpowiedz cytując
LooNatyk
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 01.08.2010, 21:17
koyoot -- niby to wszystko prawda, a jednak czegos brakuje. Bo w Europie sie staczamy i to jest fakt.

pewnie wynika to z przeplacania pilkarzy, i przeceniania naszej ligi. tworzy sie chory system, ktory skutkuje tym, ze potem im sie biegac nie chce w pucharach.

Pamietam mecze z przelomu wiekow chociazby, gdzie Wisla gryzla trawe az milo. Pamietam Hajduk, Barcelone, Inter, Real S. to byly kurde mecze. Nie wiem moze brakuje ludzi takich jak Kaziu Moskal?
Ostatnio edytowane przez LooNatyk : 01.08.2010 o godz. 21:23.
Odpowiedz cytując
koyoot
Senior Member

Stary 01.08.2010, 21:24
Przeplacanie pilkarzy. Ja do ich zarobkow nic nie mam. Nie kradna tylko uczciwie zarabiaja. Mowiac Reymanowskim jezykiem mimo ze wygladalo to inaczej ja nadal uwazam ze po meczu z karabachem sa godni podania im reki.

Tutaj nikt nie przecenia tej ligi a juz na pewno nie ja. Ten post wyzej ma uswiadomic tylko to co dzieje w Polskim futbolu. Jeszcze nie jest dobrze, ale naprawde bedzie znacznie lepiej.

Owszem brakuje kropki nad "i" w postaci sukcesow pucharowych, jednak uwazam ze one przyjda jak nie w tym roku to w przyszlym.

Poziom polskiej ligi nie idzie w dol. Moim zdaniem narazie jest na swoim stalym poziomie to poki co Wisla znacznie oslabla w ostatnich 6 latatch. Teraz mamy czysta karte ktora bedziemy zapisywac od nowa, juz na nowej plaszczyznie. A cala liga nas dogania co mowi tylko jedno, poziom ligi sie stabilizuje i bedzie sie podnosil z kazdym sezonem do gory.

Czy brakuje nam takich pilkarzy jak Kaziu Moskal? Nie wiem, wydaje mi sie ze jedyne czego Wisle i wszystkim polskim pilkarzom to mentalnosc, oraz dobre przygotowanie fizyczne. Oraz dobrego trenera ktory odpowiednio pouklada klocki i rozwinie umiejetnosci tych pilkarzy.
Odpowiedz cytując
Falmokirak
Member

Stary 01.08.2010, 21:28
kacpergawlo napisał(a):Wyświetl post
Wytłumacz mi jakie działania ma podjąć PZPN? Prawda jest, że cluja robią, ale zwalanie na nich calej winy jest śmieszne i czysto sloganowe (tak tak dżebać, dżebać PZPN, dżebać, dżebać PZPN). Brazylijski związek piłk8 nożnej jest jednym z najgorszych na świecie czy ma to znaczący wpływ na ichniejszy poziom? Najmniejszego. Rozumiem, że jak nagle PZPN da wymóg licencyjny w postaci bazy traningowej na jakimś poziomie to nagle Polonia Bytom znajdzie na ulicy te miliony by sobie takową sprawić? Bo chyba nie masz zamiaru wprowadzania ograniczeń tylko dla tych co ich stać (wtedy wszyscy by udowodnili ze ich nie stać...). To poszczególne kluby mają się rozwijać. Popatrz na kraje, które teraz dominują, czy Hiszpańscy działacze coś narzucali Barcelonie czy Realowi? Czy Anglicy wchodzili w dupe Fergusonowi, żeby zrobił coś z Manchesterem? To sam klub musi znaleźć kasę i rozsądnie ją wydać. Sam musi dojść do wniosku, że lepiej jest oszczędzić kasę przez parę lat i zbudować siatkę skautingową, baze treningiową, zatrudnić trenerów. Sporą winą PZPN-u jest złe kształcenie trenerów i to trzeba im zarzucić.
Na początek zapytam skąd wiesz jaki jest związek Brazylijski piłki nożnej ? Mieszkasz tam ? znasz ich piłkę od kuchni ? Jak masz pisać pierdoły to lepiej w ogóle nie pisz. Tak czy siak PZPN jest dla totalnym nieporozumieniem a Twoje twierdzenie że taka Polonia Bytom nie znajdzie funduszy jest wyssane z palca bo to jest obowiązek każdego klubu prowadzenie takiej szkółki bo powiedz mi czy znasz jakiś klub który nie prowadzi takowej tylko kupuje piłkarzy Ale mi chodzi o to żeby PZPN kładł wyższy nacisk w klubach na szkolenie młodzieży bo jak kluby mogą załatwiać oświetlenie kłaść podgrzewane murawy to nie znajdą funduszy na rozwój swojej młodzieży która w przyszłości będzie dla nich grała i na której będą mogli zarobić ? Bronisz PZPNu a wiedziałeś że od każdego transferu 8% kwoty ustalonej idzie do kieszeni PZPNu czyli jeśli byłeś dobry z matmy możesz sobie obliczyć ile nasze leśne dziadki zarobiły na takich transferach jak Marcelo i Lewandowski i czemu takie pieniądze nie są przeznaczone na jakieś rozsądne cele np. jak szkolenie młodzieży bo twierdzisz że taka Polonia Bytom niema funduszy . A na koniec dodam że tylko w Polsce jest taki przepis dotyczący 8% dla PZPN od każdego transferu .

edit. acha nie porównuj Polskiej piłki do takich jak Hiszpańska czy Angielska bo to się nie trzyma .... no sam wiesz czego
Ostatnio edytowane przez Falmokirak : 01.08.2010 o godz. 21:30.
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Od: 11.2002

Stary 01.08.2010, 21:30
koyoot napisał(a):Wyświetl post
Matko jedyna...

Ludzie... patrzycie na to co jest teraz. Ok ja tez moge spojrzec i zobaczyc co jest teraz ze szkoleniem mlodzierzy w Polsce. Sadlok, Sobiech, Lewandowski, Kosecki(mlody), Szczesny, Malecki i moznaby wymianiac cale mnostwo mlodzierzy ktora nam rosnie. To sa lub beda bardzo dobrzy pilkarze w przyszlosci.

Do polskiej ligi sciagani sa coraz to lepsi pilkarze z coraz ciekawszym CV: Wichniarek, Smolarek, Zurawski, Ntibazonkiza, Kirm, Rios, reprezentanci wielu krajow. Mowicie ze poziom ligi idzie coraz mocniej w dol. W dol to idzie pod wzgledem mentalnym niestety, umiejetnosci mamy, nie mamy mentalnosci. Gdyby umiejetnie wyciagnac sile z psychiki naszych pilkarzy znow bysmy przezywali takie mecze jak z Schalke, Parma, czy chocby takie mecze reprezentacji Polski jak chocby z Portugalia w Chorzowie.

Powstaja stadiony, szkolki pilkarskie z prawdziwego zdarzenia(oczywiscie jak na polskie realia...), coraz wieksze pieniadze sa ladowane w Polska lige, interesujemy sie coraz lepszymi pilkarzami i bynajmniej nie jestesmy na straconej pozycji jesli o to chodzi.

Idzie ku lepszemu tylko na efekty trzeba jeszcze troche poczekac. A nie wylac na forum frustracje z powodu tego ze w tym momencie nie ma. To JUZ jest, tylko w raczkujacej formie.

Bedzie dobrze.
Nie zgodzę się.
Wymieniłeś kilku piłkarzy na prawie 40-milionowy kraj. Rodzynki zawsze się znajdą. Co z resztą? Takich piłkarzy powinniśmy mieć dziesiątki!
Spójrz na wyszkolenie techniczne naszych piłkarzy. Przecież to są w porównaniu z innymi ligami drewna. Szkolenie młodzieży leży i kwiczy. W grupach młodzieżowych jest presja na wynik, zabija się w chłopakach radość z gry i z futbolu, zabija się technikę!
Kadra szkoleniowa jest dramatycznie słaba, to są z reguły wuefiści. Nasza myśl szkoleniowa zatrzymała się na Piechniczku. Ilu polskich trenerów prowadzi zagraniczne kluby?
Orliki przez większości czasu pozamykane, do gry zostają klepiska.
Nie ma pracy z psychologami. Kuleje przygotowanie fizyczne, mamy kilku specjalistów pokroju Szula i nic więcej.
Ani jednej akademii piłkarskiej z prawdziwego zdarzenia, z internatem i infrastrukturą sportową.

W klubach brakuje kasy, bo oprócz kilku zapaleńców, nikt w futbol nie chce inwestować. Piszesz, że powstają stadiony. Ile? 6? 8? Kpina. W każdym mieście powyżej 50 tyś powinien być kameralny stadionik. Sponsorzy też się jakoś drzwiami i oknami nie pchają, nawet do takiej drużyny, jak Wisła.

Nie będzie dobrze.
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński

"I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..."
Odpowiedz cytując
koyoot
Senior Member

Stary 01.08.2010, 21:41
Willow(Morgenes) nie wyczules kontekstu o ktorym mowie. Mowie o tym co bedzie w przyszlosci i to bardzo nieodleglej. Na tym polega roznica.

Odnosnie twojego punktu widzenia zgadzam sie bo tak jest, tylko, ze ja widze ze idzie to wszystko w dobrym kierunku.

Odnosnie szkolenia mlodzierzy. Coz mozna poradzic na to ze mlodzi wola vodke z kumplami i zielsko niz trenowac? Trenerzy na sile maja ich przymuszac do gry? Odnosnie tego ze idzie coraz lepiej to uwaga podam przyklad z mojej miejscowosci. Co roku organizowany jest turniej mlodzikow na ktory zjezdzaja kluby z Ukrainy, Litwy, Lotwy i Niemiec. Od 6 lat jestem na tym turnieju co roku i obserwuje jaka jest roznica pomiedzy wyszkoleniem tam a tutaj. Wczesniej reprezentacja mojego miasta wygrywala w cuglach ten turniej tylko ze jak sie popatrzylo na dzieciaki(11-15 lat) tomozna bylo zobaczyc czemu. Takie male biegajace Pudziany, zachowujac proporcje oczywiscie, w stusunku do tych chucherek z tych krajow. Ciezko nam szlo zawsze z Niemcami, ale to dlatego ze tamci mieli niesamowite wyszkolenie techniczne porownujac z nami. Nadrabialismy to wlasnie sila i warunkami fizycznymi. Teraz u nich doszla jeszcze zelazna taktyka. Defensywa, defensywa i szybka kontra i szybka kontra. Do czego zmierzam. W tym roku nie wygralismy turnieju. Nie mielismy juz takich pudzianow jak poprzednio. Za to mielismy cos czego nigdy wczesniej nie widzialem u polskich trampkarzy, szybkosc oraz wyszkolenie techniczne. Doprawdy przecieralem oczy ze zdumienia ogladajac mlodzikow. Niestety poki co jeszcze szwankuje przygotowanie fizyczne(idac na trening mozna zobaczyc jak oni sa przygotowywani fizycznie... szkoda gadac) oraz taktyka, ale to przyjdzie.

Dlatego bedzie dobrze.
Odpowiedz cytując
Borinho
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 01.08.2010, 21:53
koyoot napisał(a):Wyświetl post
Matko jedyna...

Bedzie dobrze.
No to przywaliłeś teraz przy całym szacunku ale ten Małecki i Sobiech Czy Sadlok czy Młody Kosecki to póki co żadni zbawcy nie są . Za całe 4 lata doczekaliśmy dwóch w miarę piłkarzy którzy eksplodowali : Błaszczykowski Lewandowski do tego można zaliczyć eksplozje formy doświadczonego już Jelenia. Pozostali piłkarze nie pokazali nic interesującego . Dobrze zapowiadał się Paweł Brożek ale przez wahania formy popadł w przeciętność. Przy całym szacunku dla Małeckiego ale on w Europie nic nie osiągnął . Poza tym że w meczu młodzieżówki narzekał że nie ma z kim grać !!!... więc gdzie te talenty... o Koseckim młodym na dzień dzisiejszy nic nie wiem ... bo on wchodzi w dorosłą piłkę załapie się do 11 Legii to zobaczymy ...
A pamięta ktoś ten talent którego CHelsea chciało Korzym gdzie jest ten Korzym ile goli średnio na sezon strzela 3-4 w Polskiej lidze to rzeczywiście WIelki talent ...

O czym ty mówisz Żurawski Wichniarek człowieku oni już odcinają kasę do emerytury a nie zbawienie Polskiej Piłki im w głowie. Wystarczy spojrzeć czym ci gracze byli jak grali w dobrych klubach WIchniarek nie zaistniał w Hercie nigdy .. Żurawski miał 1 sezon w Celticu później nie mieścił się już na ławce nawet.
Krim kto zna Krima nawet po Mś 2010 nikt na świecie poza ludźmi w Polsce i SŁowenii .... póki co ten Krim w Polskiej Lidzę nie jest nawet gwiazdą więc nie wiem ....RIos to wielka w Argentynie nie miał żadnej marki... grzał ławę o czym my mówmy w Argentynie takich grajków się friko nie puszcza
Nam się tylko dwie perełki na 10 lat trafiły z Zagranicznych Marcelo jakimś cudem w ukryciu zakontraktowany świetny gracz i Drugi Uche który sposobem gry (wrodzoną ruchliwością , szybkością , gibkością nawet w słabej formie fizycznej był za mocny na Polską ligę .. Jeśli udało by nam się znaleźć 5-6 takich piłkarzy jak tych dwóch to możemy mówić o próbie sukcesów w Europie i walce o Ligę Europejską.

Teraz kwestia interesujemy się coraz lepszymi Piłkarzami z zagranicy .... kupmy grajka za 4-5 milinów euro nie nie kupimy jak na Ukrainie nie stać nas !!! . Ściągamy szłam karierowiczów ala Pjanić który grał ogony w Kaislautern . No na litość boską to są zbawcy Polskiej piłki .... Dobra może eksploduje !!!? Może ten Bunoza też to jest dobryi piłkarz ale czy on będzie grał kiedyś choćby na poziomie Głowackiego ....

Teraz ja zaryzykuje taką tęzę o ile pokolenie Żurawia ,Frankowskiego Szymkowiaka , Krzynówka , Kosowskiego Kłosa Hajty,Bąka M.Lewandowskiego itp roczniki około 1973-1977 było takie sobie to to pokolenie które mamy teraz to jest żenada do potęgi !!!!.
Mam to w tyłku co napiszecie teraz co roku jest wpierd.. w*******... a wtedy było od przypadku i chociaż awans do Mś i Europy był. Raz do roku jakaś nasza drużyna błysneła to Wisła to Groclin ..
Nie ma przypadku niech ktoś mi wskaże jakie sukcesy mają w seniorskiej piłce obecne pokolenie którę ma pociągnąć Polską piłkę 81-87 jakie ku.... żadne . Dobra więc Wisła jeśli chcę coś osiągnąć w pucharach można postawić na obcokrajowców ale trzeba mieć perełki jak Marcelo lub Uche jeśli takich nie będzie to z karierowiczam ( czytaj odcinającymi kolejną kasę na kontrakcie i nic nie osiągniemy ) ktoś pamięta dziś o Baretto , Vardze .... Vidliczce i innych wynalzkach które nic nie osiągnęły !!!!. Dlatego konkretny skauting i konkretna kasa albo co roku wpier.l.. z Estonią, FInami Czy Azerami !!!!...

A NA KONIEC STATYSTYKA Z OSTATEGO TYGODNIA
LECH -MISTRZ AZERBEJDŻANU 0 :1
WISŁA- KARABACH 0:1
TO JEST POZIOM Z KTÓRYM BĘDZIEMY MIĘĆ JUŻ PROBLEM JUŻ NIE TYLKO NIEMCY RUSCY UKRAIŃCY STALĘ BEDĄ NAS LAĆ ALE TAKIE WTOPY TO JUŻ NA PORZĄDKU DZIENNYM WIĘC ALBO REFORMUJEMY I COŚ KUR... W TYM KRAJU SIĘ RUSZY ALBO ŻYJMY CO ROKU GŁUPIĄ NADZIEJĄ ŻE NOWY TRENER Z TYMI SAMYMI GRACZAMI PODBIJE EUROPE !!!
Ostatnio edytowane przez Borinho : 01.08.2010 o godz. 22:15.
Borinho
Odpowiedz cytując
polska.mysl.szkoleniowa
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 01.08.2010, 22:11
Falmokirak napisał(a):Wyświetl post
nie zgodze się z Tobą bo to PZPN odpowiada za stan polskiej piłki to oni mają wprowadzać przepisy czy różnego rodzaju inne wymagania dotyczące działalności szkółki młodzieżowej
Zaczynam się zastanawiać, czy dyskusja ma sens i czy mam z kim rozmawiać.

1. Czy napisałem, że PZPN nie odpowiada, a przynajmniej częściowo nie odpowiada za stan polskiej piłki?
2. Tak na myślenie: PZPN może wprowadzić każdy przepis do swojego regulaminu. Np. taki, że w Polsce w każdym klubie ma być w kadrze dziesięciu wychowanków, w sztabie co najmniej pięciu fizjologów z najwyższymi referencjami (doświadczenie, tytuły naukowe itp.), dwóch trenerów od treningu strzeleckiego, tylu samo od taktycznego, a do tego czterech innych szkoleniowców. Każdy klub powinien posiadać akademię piłkarską szkolącą co najmniej cztery grupy wiekowe, zatrudniającą po czterech trenerów na każdą sekcję wiekową, wyposażoną w najnowsze obiekty. Stadiony powinny mieć pojemność min. 30 000, a do tego skórzane, podgrzewane foteliki. Jak dla mnie - bomba, ale kto te wymagania spełni? I czy przypadkiem licencji nie wydaje Ekstraklasa S.A. (poprawcie mnie, bo nie chce mi się sprawdzać)?
Odpowiedz cytując
tomaslfc14
Member

Od: 06.2010

Stary 01.08.2010, 22:18
Moje zaś zdanie jest takie: poziom piłki jest u nas faktycznie coraz wyższy, lecz w innych krajach poziom piłki dźwiga się w szybszym tempie...
Odpowiedz cytując
Borinho
Senior Member

Stary 01.08.2010, 22:26
Jeśli u nas poziom piłki jest coraz wyższy to ja czegoś nie rozumiem zaraz:::

Obcokrajowców podobno niezłych ściągamy to zaraz zaraz kur... w zeszłym roku Mistrz Estonii Levadia w tym roku jakiś Karabach ........ do tego wielkie Polskie talenty...
Kiedyś po 10-0 Hutnik lał Azerów po 5-0 kadra wygrywała a teraz 2 razy w tydzień u siebie dwie najlepsze drużyny przegrywają. W piłce nie jest tak łatwo wyrównać poziom w tyle lat ...wystarczy spojrzeć na czołówkę światową nie zmienna od lat !!!.... Patrzcie na drużyny które awansowały do finałów europejskich pucharów na przestrzeni lat , także top 16 w lidze europejskiej czy lidze mistrzów. Ostatnie MŚ pokazały że nawet czarny koń Urugwaj odpada z topową drużyną w najważniejszym momencie !!!! i nie wygrywa w fazie finałowej nic.
Tylko u nas jakieś dziwne zjawiska się dzieją że nagle leją nas Azerowie Estończycy .
Prawda jest taka że poziom gry poszedł tam do góry ale nie na tyle by u siebie dostawać tydzień po tygodniu po 0-1 !!! Ludzie to jest skandal i kompromitacja ja słów nie znajduje....
Więc jeśli ktoś mi mówi że tu się coś ku dobremu to ja tego nie widzę !!!
Ostatnio edytowane przez Borinho : 01.08.2010 o godz. 22:29.
Borinho
Odpowiedz cytując
wisl@k_TS
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 01.08.2010, 22:34
koyoot, większym optymistą jest chyba tylko Bohdan Krzyżanowski (którego z tego miejsca serdecznie pozdrawiam)
the end
Odpowiedz cytując
bonawentura
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 01.08.2010, 22:43
tomaslfc14 napisał(a):Wyświetl post
Moje zaś zdanie jest takie: poziom piłki jest u nas faktycznie coraz wyższy, lecz w innych krajach poziom piłki dźwiga się w szybszym tempie...
No nie no - myśl jak z czasów propagandy PRL - wymiernik naszej piłki to nasza piłka reprezentacyjna i jej tragiczny stan. Musimy coś zacząć robić, bo inaczej skończymy tragicznie.

Do polska.mysl.szkoleniowa - owszem nic nie da to, że się nagle te przepisy wprowadzi, ale można wprowadzać mechanizmy stymulujące to wprowadzanie. Ewentualne dofinansowanie do budowy takich szkółek z funduszy płynących bezpośrednio od PZPNu nie mówiąc już o dodatkowych pieniądzach na zorganizowanie takich szkółek z UE. Możnaby wprowadzić takie regulacje, które zobowiążą wszystkie bez wyjątku polskie kluby, że do 2015 roku musi powstać profesjonalna szkółka młodzieżowa dla kilku grup wiekowych. Można stworzyć wymogi, by w składzie było conajmniej kilku wychowanków. To wszystko jest do zrobienia, nawet kosztem ilości klubów w lidze polskiej. Niech gra tylko 6 klubów w lidze, ale z profesjonalnymi szkółkami - zapewniam - poziom byłby znacznie wyższy. Zresztą profesjonalnie zorganizowany klub to i lepsi sponsorzy i więcej pieniędzy dla klubu. Szkółki piłkarskie to czysty biznes, na którym kluby mogłyby dobrze zarabiać. Ale do tego trzeba chęci.

Zresztą Basałaj niedawno w wywiadzie wspominał, że z Cupiałem już postanowili o utworzeniu profesjonalnej szkółki już w przyszłym roku. Ciekawe, czy słowa obrócą się w czyn i nie będziemy musieli sprowadzać takich Bunozów z zagranicy, tylko będziemy mieli takich kilku z własnej szkółki i będziemy mogli w kim wybierać.

Dziś wiele mówi się o transferach zagranicznych, bo polscy piłkarze za drogo kosztują. Kupujemy zagranicznych na potęgę, bo są tansi, a podobno tak samo dobrzy. Czas zweryfikuje, jak dobre transfery dokonała Wisła w obecnym okienku transferowym - czy był to szrot, czy może jednak kogoś wartościowego kupiliśmy. Poczekajmy i nie podniecajmy się tak mocno tymi transferami, ani pozytywnie, ani negatywnie. Drużyna musi się zgrać, by móc poszczególne nabytki ocenić. Choć jeden nabytek myślę, że można już oceniać - trenera...
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Od: 11.2002

Stary 01.08.2010, 22:49
bonawentura napisał(a):Wyświetl post
No nie no - myśl jak z czasów propagandy PRL - wymiernik naszej piłki to nasza piłka reprezentacyjna i jej tragiczny stan. Musimy coś zacząć robić, bo inaczej skończymy tragicznie.

Do polska.mysl.szkoleniowa - owszem nic nie da to, że się nagle te przepisy wprowadzi, ale można wprowadzać mechanizmy stymulujące to wprowadzanie. Ewentualne dofinansowanie do budowy takich szkółek z funduszy płynących bezpośrednio od PZPNu nie mówiąc już o dodatkowych pieniądzach na zorganizowanie takich szkółek z UE. Możnaby wprowadzić takie regulacje, które zobowiążą wszystkie bez wyjątku polskie kluby, że do 2015 roku musi powstać profesjonalna szkółka młodzieżowa dla kilku grup wiekowych. Można stworzyć wymogi, by w składzie było conajmniej kilku wychowanków. To wszystko jest do zrobienia, nawet kosztem ilości klubów w lidze polskiej. Niech gra tylko 6 klubów w lidze, ale z profesjonalnymi szkółkami - zapewniam - poziom byłby znacznie wyższy. Zresztą profesjonalnie zorganizowany klub to i lepsi sponsorzy i więcej pieniędzy dla klubu. Szkółki piłkarskie to czysty biznes, na którym kluby mogłyby dobrze zarabiać. Ale do tego trzeba chęci.

Zresztą Basałaj niedawno w wywiadzie wspominał, że z Cupiałem już postanowili o utworzeniu profesjonalnej szkółki już w przyszłym roku. Ciekawe, czy słowa obrócą się w czyn i nie będziemy musieli sprowadzać takich Bunozów z zagranicy, tylko będziemy mieli takich kilku z własnej szkółki i będziemy mogli w kim wybierać.

Dziś wiele mówi się o transferach zagranicznych, bo polscy piłkarze za drogo kosztują. Kupujemy zagranicznych na potęgę, bo są tansi, a podobno tak samo dobrzy. Czas zweryfikuje, jak dobre transfery dokonała Wisła w obecnym okienku transferowym - czy był to szrot, czy może jednak kogoś wartościowego kupiliśmy. Poczekajmy i nie podniecajmy się tak mocno tymi transferami, ani pozytywnie, ani negatywnie. Drużyna musi się zgrać, by móc poszczególne nabytki ocenić. Choć jeden nabytek myślę, że można już oceniać - trenera...
Jest wiele rozwiązań, ja dodałbym jeszcze jedno dla mnie istotne: szkolenia i certyfikacja trenerów wszystkich grup wiekowych.
Nie może być tak, żeby trampkarzy trenował wuefista, najczęściej jeszcze społecznie albo na 1/4 etatu. Wiem to po sobie, bo kiedyś chciałem grać w piłę ale niestety trafiłem do Zwierzynieckiego, gdzie trenerem był wiecznie nawalony gość po jakimś tygodniowym kursie trenerskim, a jednostka treningowa wyglądała tak, że rzucał nam gałe i mówił "no to se grajcie", po czym szedł do kantorka i walił gorzałę
"Gdy wracam do domu i się zamyśle, myślę o Wiśle..."
K.I.Gałczyński

"I skończył się mecz w Londynie i tak i to jest prawda!!!..."
Odpowiedz cytując
Borinho
Senior Member

Stary 01.08.2010, 22:54
willow napisał(a):Wyświetl post
Jest wiele rozwiązań, ja dodałbym jeszcze jedno dla mnie istotne: szkolenia i certyfikacja trenerów wszystkich grup wiekowych.
Nie może być tak, żeby trampkarzy trenował wuefista, najczęściej jeszcze społecznie albo na 1/4 etatu. Wiem to po sobie, bo kiedyś chciałem grać w piłę ale niestety trafiłem do Zwierzynieckiego, gdzie trenerem był wiecznie nawalony gość po jakimś tygodniowym kursie trenerskim, a jednostka treningowa wyglądała tak, że rzucał nam gałe i mówił "no to se grajcie", po czym szedł do kantorka i walił gorzałę
Święta racja do tego bym dodał to co ja kiedyś zaobserwowałem trzymanie na siłę grajków z bogatymi rodzicami ( korupcja!!! . Po co tacy zajmują miejsce innymi !! mówię o szkółkach w tych lepszych klubach
Borinho
Odpowiedz cytując
koyoot
Senior Member

Stary 01.08.2010, 22:58
Borinho napisał(a):Wyświetl post
Jeśli u nas poziom piłki jest coraz wyższy to ja czegoś nie rozumiem zaraz:::

Obcokrajowców podobno niezłych ściągamy to zaraz zaraz kur... w zeszłym roku Mistrz Estonii Levadia w tym roku jakiś Karabach ........ do tego wielkie Polskie talenty...
Kiedyś po 10-0 Hutnik lał Azerów po 5-0 kadra wygrywała a teraz 2 razy w tydzień u siebie dwie najlepsze drużyny przegrywają. W piłce nie jest tak łatwo wyrównać poziom w tyle lat ...wystarczy spojrzeć na czołówkę światową nie zmienna od lat !!!.... Patrzcie na drużyny które awansowały do finałów europejskich pucharów na przestrzeni lat , także top 16 w lidze europejskiej czy lidze mistrzów. Ostatnie MŚ pokazały że nawet czarny koń Urugwaj odpada z topową drużyną w najważniejszym momencie !!!! i nie wygrywa w fazie finałowej nic.
Tylko u nas jakieś dziwne zjawiska się dzieją że nagle leją nas Azerowie Estończycy .
Prawda jest taka że poziom gry poszedł tam do góry ale nie na tyle by u siebie dostawać tydzień po tygodniu po 0-1 !!! Ludzie to jest skandal i kompromitacja ja słów nie znajduje....
Więc jeśli ktoś mi mówi że tu się coś ku dobremu to ja tego nie widzę !!!
Radzilbym ci przeczytac dwa lub moze 3 razy moje dwa posty. Jesli nie umiesz zrozumiec ich sensu to juz nie jest moj problem.

Boze czemu ludzie musza narzekac na wszystko TYLKO i wylacznie dla zasady, bo ktos musi narzekac...
wisl@k_TS napisał(a):Wyświetl post
koyoot, większym optymistą jest chyba tylko Bohdan Krzyżanowski (którego z tego miejsca serdecznie pozdrawiam)
Heh, no coz, ktos musi stanowic przeciwwage, dla tych ktorzy wiecznie narzekaja na wszystko.

EOT.
Odpowiedz cytując
vodzu91
Member

Od: 07.2009

Stary 01.08.2010, 23:02
Tytulem wstepu: nie oceniamy zawodnika po jednym wystepie! Rozumiem, ze wiekszosc wypowiadajacych sie tutaj i madrujacych to gimnazjalisci lub ich intelektualni rowiesnicy ale reszta zacnego grona pamieta Uche? Pamieta jakie wrazenie robil na poczatku?

Tylko jest jedna zasadnicza roznica.. Wtedy byl to pilkarz mlody, przed ktorym MOGLO cos byc i jak sie okazalo wypalil. A jezeli przychodzi do Nas pilkarz sprawdzony i nie doceniony w innych ligach to w Polsce stanie sie geniuszem? Nie stanie sie. Powoli przywykamy do prostej proporcji.. Proporcji 1 pilkarz dobrej europejskiej klasy na 50 grajkow typu bylem/jestem/bede 'gwiazda'.

Co do transferow w tym okienku.. Perspektywy sa marne. Ale poczekam. Poczekam z ocenami az kazdy z nowych zagra klika meczy.
Ostatnio edytowane przez vodzu91 : 01.08.2010 o godz. 23:04.
"Nie płacz, że coś się skończyło, tylko
uśmiechaj się, że ci się to przytrafiło"

Gabriel García Márquez
Odpowiedz cytując
Falmokirak
Member

Stary 01.08.2010, 23:02
Poziom polskie piłki nie jest na pewno wyższy bo dajmy na przykład to że na śląsku młodzież w wieku od 8 do 12 lat gra na pełnowymiarowych boiskach z siedmiometrowymi bramkami, w Krakowie zaś ktoś pomyślał i wprowadził mniejsze bramki dla takich chłopaków oraz mniejsze boiska tylko w każdym regionie jest zupełnie inaczej i wiem że to brzmi nieprawdopodobnie ale takie są realia że takie dzieciaki grają na pełnowymiarowych boiskach i może kto ma zadbać o to aby w całej Polsce młodzież była szkolona na takich samych warunkach No ten PZPN . Troche się tym interesuje i naprawde obecnie nic niema, no po za orlikami tylko że orliki były pomysłem Drzewieckiego i to jest jego zasługa a nie PZPNu.
Odpowiedz cytując
Borinho
Senior Member

Stary 01.08.2010, 23:09
Wystarczy mi jeden post koyot który napisałeś jeśli ty widzisz nadzieje w tych piłkarzach na rozwój Polskiej piłki to ja dziękuje . Jakoś inni zrozumieli twoje wypowiedzi podobnie ... piszesz poprostu wszystko w różwoych kolorach a tu trzeba ostro podejść do sprawy. Jeśli masz takie zdanie to będziemy dalej tkwić w tym bagnie żyć jakąś złudną nadzieją że wszystko jest ok .
Akurat ten post nie był odpowiedzią na twoje posty koyot było to wcześniej .
Jeśli ktoś mi mówi że Żurawski Smolarek i Wichniarek to są ludzie którzy podniosą poziom to o czym my mówimy ja chyba trochę więcej meczów w życiu widziałem . Bo cały weekend jest u mnie zdominowany przez piłkę i wiem jakie są liczby fakty statystyki tych grajków którzy do naszej ligi trafili . Ich ostatnie sezony na zachodzie pokazały że są już wypaleni i szansą dla ostatni dobry kontrakt jest Polska liga.
Ostatnio edytowane przez Borinho : 01.08.2010 o godz. 23:15.
Borinho
Odpowiedz cytując
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 01.08.2010, 23:10
Tiboni i Esposito(ponoc) w CSKA Sofia
Odpowiedz cytując
wojtek90059
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 01.08.2010, 23:19
Panowie nie było mnie 3 dni przy kompie i zastanawia mnie co z Chavezem i innymi transferami?
Odpowiedz cytując
Borinho
Senior Member

Stary 01.08.2010, 23:23
Kolega wyżej ci odpowiedział że testowani wyjechali . Co do Chaveza nic nie wiadomo ponoć miał przejść badania w piątek więc może jutro podpiszą bądź Chavez znajdzie sobie inny klub.
a propo o jakich transferach mówisz zacytuje ci coś komentarzy o Wiśle nic dodać nic ująć .
Michael_Myers_, 01.08.2010, 15:24
Cobra - slyszalem, ze kolejny darmowy, nikomu niepotrzebny pilkarz Kozak, ktory jest skonczony w Rumunii i reprezentacji Slowacji,odnajdzie sie w Wisle. tego sie nie nazywa transferem, ale przygarnieciem kolejnego po Pajlicu bezrobotnego poszukujacego pracy, jak sie zatrudnia byle co, to sie potem ma byle co na boisku.Pozdro.
Borinho
Odpowiedz cytując
zbymak
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 01.08.2010, 23:34
Ja slyszałem ,że predzej bedzie Kopunek a nie Kozak
Odpowiedz cytując
Borinho
Senior Member

Stary 01.08.2010, 23:45
NA KONIEC PODSUMOWANIE WYPOWIEDZI CZŁOWIEKA KTÓRY KIERUJE POLITYKĄ TRANSFEROWĄ NASZEGO KLUBU CZYLI SZANOWNEGO PANA BASAŁAJA ZA WESZLO.PL NIESTETY JA ZGADZAM SIĘ W 100%
Prezes Wisły kiepsko broni piłkarzy...
1 sierpnia 2010 - 11:53

- Taka porażka to wstyd. Zgadza się pan? - w "PS" pada pytanie do Bogdana Basałaja.
- Można to tak określić. Aczkolwiek - chociaż zdaję sobie sprawę, że to, co za chwilę powiem, brzmi jak truizm - piłkarski poziom drużyn od dołu strasznie się wyrównuje. Prawda jest taka, że jeżeli mówimy Azerbejdżan, to myślimy w kategoriach sprzed 10 lat. A przecież tak już nie jest. Teraz jest już zupełnie inny Azerbejdżan i tego często nie chcemy zauważyć. Tam kluby mają podobne budżety do naszych.

Drogi prezesie, to nie brzmi jak truizm. To zwykłe bzdury. Nawet jeśli Karabach sporo płaci swoim piłkarzom, to co z tego wynika? To nie jest Szachtar Donieck, który kupił sobie zdolnych piłkarzy z Ameryki Południowej. To też nie Uzbekistan, gdzie zaproszono Rivaldo i trenera Scolariego. W kadrze zespołu, który wygrał z Wisłą, jest 22 piłkarzy z Azerbejdżanu, dwóch z Albanii, jeden z Łotwy i jeden z Gruzji. Rashad Sadygow, który błyszczał w meczu z Wisłą, cztery lata temu przerwał karierę na rzecz gry w koszykówkę.

Nie mamy więc do czynienia z finansową potęgą, która dzięki kapitałowi jest w stanie przyciągnąć do Azerbejdżanu solidnych piłkarzy. Mamy do czynienia z zespołem na wskroś azerskim. Z piłkarzami, których - kiedy przyjeżdżali do nas z reprezentacją - laliśmy i patrzyliśmy, czy równo puchnie. Teraz usprawiedliwianie porażki zasobnością portfela jest po prostu niesamowitym nadużyciem (zasobność portfela mogłaby mieć znaczenie tylko wówczas, gdybyśmy uznali, że Azerowie ten mecz kupili - a nie o to chyba chodzi). Karabach Agdam nigdy nie przeprowadził takich transferów, jak Wisła i nawet nigdy o takich transferach nie pomyślał. To lokalny klub z lokalnymi piłkarzami. Klub, który od 1997 roku nie zdobył mistrzostwa kraju.

Ktoś zapyta - no dobrze, to dlaczego Wisła przegrała? Ano może dlatego, że Azerowie poważniej traktują swoją pracę, niż Polacy swoją. Może dlatego, że dla nich największą frajdą jest wygranie meczu w europejskich pucharach, a nie masa innych rozrywek. Może dlatego, że ich nikt nie głaszcze po główkach, nie usprawiedliwia.

Zrównanie poziomu? Przestańmy powtarzać te głupoty. Widzieliśmy niedawno zrównanie poziomu, jak reprezentacja Polski zagrała z Hiszpanią. Od dołu się zrównuje? Dół jak zawsze dołuje. Tylko, że my też już się do dołu zaliczamy - ot, jedyna różnica.
Borinho
Odpowiedz cytując
polska.mysl.szkoleniowa
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 02.08.2010, 00:22
Myślę, że wszyscy tu czytają weszło!, także nie masz po co wklejać.

szczebrzeszcz napisał(a):Wyświetl post
Tiboni i Esposito(ponoc) w CSKA Sofia
Wygląda na to, że Wisłę obsługują teraz Ci sami menedżerowie, co mistrzów z Bałkan. To u nas lepiej, czy u nich gorzej z kontaktem i finansem?
Odpowiedz cytując
KacpiTSW
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 02.08.2010, 00:47
wojtek90059 napisał(a):Wyświetl post
Panowie nie było mnie 3 dni przy kompie i zastanawia mnie co z Chavezem i innymi transferami?

Chavez podpisał już kontrakt, a wejdzie on w życie gdy klub dostanie pełne wyniki jego badań (oczywiście z pozytywnym wynikiem).

Teraz tylko trzeba jakoś to zgrać... bo z tymi Kabarahami było fatalnie.
Powód: bla bla bla
Ostatnio edytowane przez KacpiTSW : 02.08.2010 o godz. 00:47.
Odpowiedz cytując
kot
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 02.08.2010, 00:56
Wiecie kiedy polityka transferowa Wisły, ma szansę na sukces ?

Wtedy, gdy sprowadzi do Wisły piłkarzy o mentalności i umiejętnościach zwycięzców, głodnych karier piłkarskich na poziomie światowym. Wtedy być może, ani polska myśl szkoleniowa, ani polska tradycja alkoholowa, nie potrafiłyby zabić w nich, ich profesjonalizmu oraz mentalności ludzi sukcesu. Tylko, że tacy piłkarze Wisłę i polską piłkę, omijają z daleka.

Podam Wam receptę na natychmiastowe uleczenie polskiej piłki. Lekarzem jesteśmy my kibice. Poziom dna i bezkarny wzrost pensji piłkarskich a tym samym karnetów i biletów dla kibiców, polscy lenie piłkarscy oraz imprezowicze czy tzw. działacze piłkarscy, zawdzięczają najbardziej, właśnie nam kibicom.

Wystarczy jeden sezon, całkowicie bez kibiców na stadionach i polska piłka nagle ozdrowieje na tyle, że pojawi się nie tylko kondycja i zaangażowanie boiskowe, ale i mentalność zwycięzców, przynajmniej ze średniakami europejskimi.

Tylko, czy stać na taki protest prawdziwych kibiców, gdyż kibice sukcesu i pikniki, w sposób naturalny znikną z badziewiarskich boisk ?

Dopóki polski kibic tolerował będzie swoją obecnością na stadionach i to za własne i coraz wyższe pieniądze, rosnący z roku na rok - minimalizm i nonszalancję polskiej piłki, dopóty zepsute na wskrość, polskie środowisko piłkarskie, będzie lawirowało, między korupcją i nieróbstwem totalnym.

Ps. dziś prawdziwych piłkarzy w Polsce już nie ma.

Wódka "Palikota", dobiła w Polsce wszystko i wszystkich. W Europie już tylko wstyd się roznosi. W UEFA dla przykładu, nie ma kogo pokazać poniżej polskiej piłki, a Platini, już nawet wyjaśnień zaprzyjażnionego Bońka nie rozumie

Reklama :

Cytat:
Już na dniach startuje polska Ekstraklasa. Kibicu, przygotuj się na ekstremalną jazdę po bandzie europejskiej. Tylko Ty masz zaszczyt uczestniczyć w najsłabszej lidze europejskiej. Wspierając polską ekstraklasę, zapewniasz jej zacofanie oraz szansę na miano być może najsłabszej ligii świata. Warto więc temu celowi poświęcić swój czas oraz coraz to większe pieniądze, a nawet przeżyć, coraz bardziej zaostrzane restrykcje prawne, wobec kibiców, tej jedynej w swoim rodzaju, ligii piłkarskiej, która im więcej inwestuje, tym bardziej się cofa w rozwoju. Tutaj wszystko jest możliwe, a u bukmachera masz nawet szansę wygrać pieniądze obstawiane przez "fryzjerów", lub zobaczyć na własne oczy " fucka" od piłkarzy swojego klubu. Weź więc udział w tym najdziwniejszym w Europie przedsięwzięciu piłkarskim i oddaj się emocjom, podsycanym przez nawiedzonych komentatorów piłkarskich, którzy marazm boiskowy, potrafią przedstawić jako film akcji wręcz a boiskowych nieudaczników, jako wirtuozów piłkarskiego świata. Przygotuj się na hity ligowych prominentów oraz na najstarsze derby tego kraju. Czegoś takiego, nie możesz przegapić
Ostatnio edytowane przez kot : 02.08.2010 o godz. 02:40.
Nie ma rzeczy niemożliwych.
Odpowiedz cytując
Assurbanipal
Member

Od: 12.2002

Stary 02.08.2010, 01:01
Mam wrazenie, ze o poziomie polskiej ligi mozna bedzie wypowiadac sie, gdy sezon juz sie rozkreci, bo we wszystkich liczacych sie zespolach zaszly przeciez bardzo duze zmiany.

Te mecze pucharowe jeszcze nic nie oznaczaja. Przypomnijcie sobie jak ewoluowala gra Lecha w ciagu ostatniego sezonu - dopiero w koncowej fazie bylo widac, ze tam wszystko prawidlowo zaskoczylo.

I dwa poglady z mojej strony, ktore pewnie wielu by sie nie spodobaly:

1. Tak jak twierdzi Koyot, polska pilka idzie w dobrym kierunku, z powodu sciagania do ligi ciekawszych niz kiedys pilkarzy (chocby Mezenga czy Rios) i tworzenia elementarnych warunkow rozwoju w postaci budowy stadionow i utrzymywania jakiej takiej stabilizacji wlasnosciowej i finansowej wewnatrz ligi.

2. Polska pilka sie rozwija w stosunku do poziomu z ostatnich lat, ale inni tez sie rozwijaja - w tym takze najlepsze zespoly z tak egzotycznych kiedys lig jak Azerbejdzan. Bo na logike - jesli my potrafilismy trafic na dobre pokolenie w sezonie 2002/2003, to czemu to nie moze dotyczyc zespolu z innej stosunkowo biednej ligi? Nasz problem nie polega na braku umiejetnosci, ale raczej na braku profesjonalizmu w podejsciu do takich dwumeczy i zbyt malej motywacji zawodnikow.
Kaziu Moskal crazy fan
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów