The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Dean
Senior Member

Od: 08.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.07.2010, 11:07
Dubi napisał(a):Wyświetl post
poprosiłbym kogoś z bardziej zoorientowanych o wrzucenie listy zawodników ktorzy zostali pozyskani w tym okienku transferowym ( wraz z długoscia kontraktu ) i piłkarzy obecnie testowanych przez Wisłę. Dziękuję
wislaportal.pl

Odpowiedz cytując
bódyń
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 23.07.2010, 11:09
szprotson napisał(a):Wyświetl post
? Czy oby napewno nie bedzie musiała negocjowac nowego kontraktu?
Przeciez z Alvarezem, wyszła opcja ze chce inny kontrakt w razie gdyby go wykupili.
Prawo pierwokupu daje możliwość kupna jako pierwszemu, ale kontrakt w tym momencie moze sie zmienic, bo rownie dobrze to klub wypozyczający moze pokrywać część zobowiązań zawodnika.
Alvarez chcial tyle samo ale polowe kontraktu placila mu Regina. teraz calosc Wisla by placila
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 23.07.2010, 11:10
Christian Tiboni
http://www.youtube.com/watch?v=Q4S0ISuU_YU
To serie C. Coś tam nastrzelał, ale wybitny chyba nie jest
E: Ale co ważne, na co zwracali wczoraj uwagę komentatorzy. Idzie na krótki słupek
Ostatnio edytowane przez tofik : 23.07.2010 o godz. 11:15.
Odpowiedz cytując
tormenthor
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 23.07.2010, 11:10
Wypożyczając piłkarza klub zabezpiecza się tym, że piłkarz podpisuje dwa dokumenty: 1 wynagrodzenie w trakcie wypożyczenia, 2 wynagrodzenie po skorzystaniu z opcji pierwokupu. Wobec powyższego wystarczy przelać ustaloną w umowie wypożyczenia kwotę i piłkarz definitywnie przechodzi do klubu, który go wypożyczył. Automatycznie w życie wchodzi umowa, w której przewidziane jest wynagrodzenie piłkarza w razie wykupienia go przez wypożyczający klub.

Taka sytuacja była z Grosickim. Jaga wypożyczyła go za 100 tys zł, a następnie, gdy ten miał dobry sezon, przelała 500 tys. zł na konto Legii. Piłkarz nie miał nic do gadania i przeszedł do Jagi, pomimo zdecydowanie lepszych ofert z innych klubów.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 23.07.2010, 11:11
funkykoval napisał(a):Wyświetl post
Z czysto prawniczego punktu widzenia to opisałeś właśnie prawo pierwszeństwa - tzn. jeżeli daję tyle co inny kontrahent to moja oferta ma pierwszeństwo.
Przy prawie pierwokupu - ustala się kwotę definitywnego transferu przy wypozyczeniu i jeśli nawet ktoś da za rok 10 razy więcej, to klub wypożyczający płaci tyle ile było pierwotnie ustalone.
To już pewnie zaśmiecanie tematu ale nie masz racji.
To o czym piszesz, to nie jest wypożyczenie z opcją pierwokupu, bo byłoby to wypaczenie istoty prawa pierwokupu, gdzie przecież kwota wykupu NIE MOŻE być z góry ustalona, bo wtedy nie ma mowy o żadnym pierwokupie tylko o wykupie.

Opisana przez Ciebie instytucja to właśnie wypożyczenie z opcją wykupu. I takie umowy, wg. strony oficjalnej zawarła Wisła
Jarosław Królewski....Nie jestem fanem.
Odpowiedz cytując
maci0s
Banita

Od: 12.2006

Stary 23.07.2010, 11:12
sandomingo napisał(a):Wyświetl post
Na stronie oficjalnej była informacja, że Cikosz został wypożyczony na rok z opcją wykupu. Podobnie Rios.

Także tutaj nie ma mowy o pierwokupie.
Jałowa dyskusja.

Edit: Westersyl - tutaj masz pełną rację. Jeżeli zawodnik nie będzie chciał tu grać to po prostu nie podpisze nowego kontraktu. Umowa między klubami nie ma znaczenia.

Prawo pierwokupu bez sensu?

To jakbyśmy teraz go chcieli kupic a nie wypożyczyć to tez by nic z tego nie było gdyby nie chciał...

Tak więc czego byś nie wymyślił to nie dasz rady ominąć chęci zawodnika do podpisania kontraktu...
A dzieki wypozyczeniom omijasz chęc klubu... Zawodnik przychodzi... sprawdza sie u nas jego cena skacze...
Jego macierzysty klub chce jego powrotu bo widzi np ze moze on podniesc jej poziom, ale nie ma nic do gadania dzieki wypozyczeniu z opcją pierwokupu jeśli Wisła przelewa ustaloną rok temu przy wypozyczaniu kwotę...
Tak więc takie prawo jest dla nas bardzo korzystne...:]

Inna sprawa, zę kluby wypozyczające zawodników do innych klubów zazwyczaj dokładają sobie kilka euro do wartosci zawodnika w razie takiego przypadku
Odpowiedz cytując
Dean
Senior Member

Stary 23.07.2010, 11:17
Panowie do godziny 0:00 trzeba zgłosić zawodników do III runny LE tak?

Pewnie po meczu wszystko/dużo się wyjaśni.

Odpowiedz cytując
Jagul
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 23.07.2010, 11:20
Dean napisał(a):Wyświetl post
Panowie do godziny 0:00 trzeba zgłosić zawodników do III runny LE tak?

Pewnie po meczu wszystko/dużo się wyjaśni.
Czy ja wiem.. Co może pokazać 4 testowanych zawodników i 2 nowych w jednym spotkaniu. Pewnie nie będzie istnieć coś takiego jak taktyka itp. Chyba, że Heniek tak poukłada skład, że będzie stopniowo wprowadzał do gry testowanych.
Odpowiedz cytując
Dean
Senior Member

Stary 23.07.2010, 11:21
Jagul napisał(a):Wyświetl post
Czy ja wiem.. Co może pokazać 4 testowanych zawodników i 2 nowych w jednym spotkaniu. Pewnie nie będzie istnieć coś takiego jak taktyka itp. Chyba, że Heniek tak poukłada skład, że będzie stopniowo wprowadzał do gry testowanych.
O właśnie, Twoje ostatnie zdanie mądre

Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 23.07.2010, 11:22
maci0s napisał(a):Wyświetl post
Prawo pierwokupu bez sensu?
Ok, ja już ostatni raz bo siły nie mam...

Wypożyczenie z opcją pierwokupu to nie jest to samo co wypożyczenie z opcją wykupu. To jest coś zupełnie innego.
Wisła zawarła umowy wypożyczenia z opcją wykupu a nie pierwokupu. Zasugerowałem się tym, że forumowicze pisali cały czas o pierwokupie, niemniej strona oficjalna pisze o wykupie i tego trzeba się trzymać.

Dyskusja o prawie pierwokupu nie ma tutaj sensu bo taka opcja nie funkcjonuje w umowach wypożyczenia zawartych przez Wisłę. Dlatego ewentualny wzrost wartości wypożyczonych graczy będzie zyskiem dla Wisły a stratą dla ich dotychczasowych klubów. O ile oczywiście Wisła dogada się z nimi (piłkarzami) w sprawie kontraktów, chyba że to już zostało pomiędzy klubem a zawodnikami ustalone.
Odpowiedz cytując
Wasiu
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 23.07.2010, 11:23
tofik napisał(a):Wyświetl post
Christian Tiboni
http://www.youtube.com/watch?v=Q4S0ISuU_YU
To serie C. Coś tam nastrzelał, ale wybitny chyba nie jest
E: Ale co ważne, na co zwracali wczoraj uwagę komentatorzy. Idzie na krótki słupek
To sa bramki z tundy jesiennej.
Tu sa z wiosny: http://www.youtube.com/watch?v=EHNxx...eature=related
Ale tutaj juz gorzej, tylko 1. Od 2:35 na filmiku, najpierw asysta, potem bramka. Przetestowac moim zdaniem warto.
Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 23.07.2010, 11:25
santodomingo ma rację. Chyba w FMa nie graliście, tam ta opcja jest bardzo dobrze oddana
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 23.07.2010, 11:28
sandomingo napisał(a):Wyświetl post
Ok, ja już ostatni raz bo siły nie mam...

Wypożyczenie z opcją pierwokupu to nie jest to samo co wypożyczenie z opcją wykupu. To jest coś zupełnie innego.
Wisła zawarła umowy wypożyczenia z opcją wykupu a nie pierwokupu. Zasugerowałem się tym, że forumowicze pisali cały czas o pierwokupie, niemniej strona oficjalna pisze o wykupie i tego trzeba się trzymać.

Dyskusja o prawie pierwokupu nie ma tutaj sensu bo taka opcja nie funkcjonuje w umowach wypożyczenia zawartych przez Wisłę. Dlatego ewentualny wzrost wartości wypożyczonych graczy będzie zyskiem dla Wisły a stratą dla ich dotychczasowych klubów. O ile oczywiście Wisła dogada się z nimi (piłkarzami) w sprawie kontraktów, chyba że to już zostało pomiędzy klubem a zawodnikami ustalone.
czyli jeśli mamy opcje wykupu, to taka powiedzmy Odra Wodzisław, może nam tego zawodnika podkupić, czy nie?
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
Reser
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 23.07.2010, 11:30
czyli jeśli mamy opcje wykupu, to taka powiedzmy Odra Wodzisław, może nam tego zawodnika podkupić, czy nie?
Rączki opadają. Czytaj ze zrozumieniem. Jak mamy opcje wykupu to nawet Barcelona może dawać za niego 100 mln euro a on do nas przejdzie i tak za 25 zł.
Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 23.07.2010, 11:42
Reser, kacpergawlo - dzięki
Myślę, że kwestia jest już wyjaśniona.
Odpowiedz cytując
_barszczu
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 23.07.2010, 11:43
nie jest wyjaśniona, możesz wskazać jakąkolwiek podstawę prawną do instytucji 'prawa wykupu' w formie takiej, jak podajesz?

dla mnie to jest nadal prawo pierwokupu obwarowane dodatkowymi klauzulami
Odpowiedz cytując
maci0s
Banita

Stary 23.07.2010, 11:50
martin_6 napisał(a):Wyświetl post
santodomingo ma rację. Chyba w FMa nie graliście, tam ta opcja jest bardzo dobrze oddana
To chyba Ty nie grałes!!

Gadacie o tym samym!!
Wykup a pierwokup to w efekcie to samo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ktoś mi wyjaśnie jaką widzi w tym różnicę

Jeśli mi powiecie ze np Aresenal nie będzie mógł wziąc Riosa od River Plate za 5 mln bo jest u nas wykup... to sie zgodę... Bo mamy opcje PIERWOKUPU za np 1mln Euro.. I jeśli Wisła będzie ją chciała wykorzystać to sie musi z zawodnikiem dogadać... Juz widze jak Rios rezygnuje z Arsenalu dla nas... Nie zgodzi sie na umowe i wraca do River Plate a ten go sprzedaje do Arsenalu...
Kwota ustalona w wypożyczeniu gwarantuje nam tylko to że River Plate musi nam go sprzedac za ten przykładowy 1mln Euro... i ani eurocenta więcej...
To oznacza wypozyczenie z taką klauzulą

NIC WIĘCEJ!!
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Stary 23.07.2010, 12:00
To chyba Ty nie grałes!!

Gadacie o tym samym!!

Jeśli mi powiecie ze np Aresenal nie będzie mógł wziąc Riosa od River Plate za 5 mln bo jest u nas wykup... to sie zgodę... Bo mamy opcje PIERWOKUPU za np 1mln Euro.. I jeśli Wisła będzie ją chciała wykorzystać to sie musi z zawodnikiem dogadać... Juz widze jak Rios rezygnuje z Arsenalu dla nas... Nie zgodzi sie na umowe i wraca do River Plate a ten go sprzedaje do Arsenalu...
Kwota ustalona w wypożyczeniu gwarantuje nam tylko to że River Plate musi nam go sprzedac za ten przykładowy 1mln Euro... i ani eurocenta więcej...

NIC WIĘCEJ!!
czyli Odra moze go podkupic (w momencie gdy Wisla nie skorzysta z prawa wykupu)
(sadziłem ze opcja wykupu, polega na tym, ze po roku mozemy go wykupic za określoną sezon wcześniej kwotę. nic o kontrakcie zawodnika tutaj nie wspominam, tylko o pieniadzach za transfer)
(pierwokup - z masy ofert dla zawodnika, nasza zostaje przyjęta automatycznie, nie maja możliwości rozważania jej)
Ale to wszystko dywagacje, nie wiem co maja chłopaki w kontraktach.

Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 23.07.2010, 12:02
Umowa wypożyczenia z opcją wykupu - jeżeli Wisła wyrazi chęć wykupu zawodnika to strony są zobowiązane do zawarcia takiej transakcji po ustalonej wcześniej cenie.
Umowa wypożyczenia z opcją pierwokupu (tutaj nie ma określonej kwoty a jeśli jest, to nie jest to pierwokup tylko wykup, o czym wyżej) - Wisła chce wykupić gościa i są dwie opcje:
1. Żaden inny klub nie zgłasza się po niego - kluby negocjują cenę i jeśli się dogadają to jest transfer.
2. Zgłasza się inny klub i daje kwotę X - jeśli Wisła również zapłaci kwotę X to klub musi sprzedać zawodnika do Wisły. Jeśli Wisła uzna że X to zbyt dużo - zawodnik idzie do innego klubu
Odpowiedz cytując
szczebel
Banita

Od: 09.2009

Stary 23.07.2010, 12:04
Ja to rozumiem to bez tłumaczenia i grania w FM , niektórzy po prostu trudno kapują i tyle w tym temacie.
Odpowiedz cytując
maci0s
Banita

Stary 23.07.2010, 12:07
czyli Odra moze go podkupic (w momencie gdy Wisla nie skorzysta z prawa wykupu)
(sadziłem ze opcja wykupu, polega na tym, ze po roku mozemy go wykupic za określoną sezon wcześniej kwotę. nic o kontrakcie zawodnika tutaj nie wspominam, tylko o pieniadzach za transfer)
Teoretycznie Odra moze go kupić jeśli on sie nie dogada z klubem... W przypadku Alvareza nie bylismy w stanie zapłacić mu 100% jego poborów... I odszedł...
Jest tez teoretycznie możliwe dogadanie sie z graczem już teraz co do przyszlego kontraktu w razie wykupienia zawodnika z klubu, ale nie wiem jak to w praktyce wygląda i czy było stosowane w Wiśle, pewnie nie wszyscy zawodnicy by sie na to godzili...

Co do tego wykupu na stroniie Wisly to ich trzeba pytac czy to tak nazwali bo myśleli, ze to to samo co pierwokup czy ma to inne prawne konsekwencje

Sandomingo czyli obaj mówimy o tym samym i się jeszcze sprzeczamy...
Odpowiedz cytując
_barszczu
Senior Member

Stary 23.07.2010, 12:07
Cytat:
tutaj nie ma określonej kwoty a jeśli jest, to nie jest to pierwokup tylko wykup, o czym wyżej
a kodeks cywilny na to:

Cytat:
Art. 600
§ 1. Przez wykonanie prawa pierwokupu dochodzi do skutku między zobowiązanym a uprawnionym umowa sprzedaży tej samej treści, co umowa zawarta przez zobowiązanego z osobą trzecią, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej. Jednakże postanowienia umowy z osobą trzecią, mające na celu udaremnienie prawa pierwokupu, są względem uprawnionego bezskuteczne.
choć tu w grę pewnie i tak wchodzi jeszcze prawo międzynarodowe prywatne
Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Stary 23.07.2010, 12:08
To chyba Ty nie grałes!!

Gadacie o tym samym!!

NIC WIĘCEJ!!
Nie, to nie jest to samo, bo w opcji pierwokupu nie ustala się żadnej ceny. Po prostu jeśli Arsenal złoży ofertę za 5 milionów euro, to naszą ofertę o tej wartości również musi przyjąć.
Opcja wykupu, to to co mówisz. Ustalona cena np. milion euro i Arsenal może się wypchać
Będą wisieć komuniści!

Odpowiedz cytując
sandomingo
Senior Member

Stary 23.07.2010, 12:09
_barszczu napisał(a):Wyświetl post
a kodeks cywilny na to:

choć tu w grę pewnie i tak wchodzi jeszcze prawo międzynarodowe prywatne
Wynika z tego, że nie do końca rozumiesz przepis, który cytujesz.
Ok, co miałem w tej kwestii napisać napisałem
Trzeba trochę popracować
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Stary 23.07.2010, 12:11
Nie zawsze w życiu, jest tak jak w FM

ale przynajmniej juz mamy dokładny poglad na sprawy wykupu pierwokupu i innych.

Odpowiedz cytując
maci0s
Banita

Stary 23.07.2010, 12:11
martin_6 napisał(a):Wyświetl post
Nie, to nie jest to samo, bo w opcji pierwokupu nie ustala się żadnej ceny. Po prostu jeśli Arsenal złoży ofertę za 5 milionów euro, to naszą ofertę o tej wartości również musi przyjąć.
Opcja wykupu, to to co mówisz. Ustalona cena np. milion euro i Arsenal może się wypchać

Dla mnie nie ma wykupu i pierwokupu...
Uwazam ze wypozyczenie moze być z pierwokupem z ustaloną kwotą lub pierwokupem bez ustalonej kwoty..

Pierwokupem a nie wykupem i pierwokupem..

Pewnie sie myle
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 23.07.2010, 12:13
Macios, wiadomo coś z tym Chavezem?

Jestem mega zadowolony z okienka- tak tylko pytam.Prawdę mówiąc najbardziej liczyłem na tego Chaveza, no ale jak nie przyjdzie to trudno

Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”):
http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/
Odpowiedz cytując
_barszczu
Senior Member

Stary 23.07.2010, 12:13
no i dobrze maci0s piszesz, bo forsowany przez niego wykup to nic innego jak pierwokup z ustalonymi przepisami szczegółowymi dotyczącymi kwoty odstępnego
Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Stary 23.07.2010, 12:15
Dla mnie nie ma wykupu i pierwokupu...
Uwazam ze wypozyczenie moze być z pierwokupem z ustaloną kwotą lub pierwokupem bez ustalonej kwoty..

Pierwokupem a nie wykupem i pierwokupem..

Pewnie sie myle
Dobra, nie będę się wykłócał o nazewnictwo.

Tylko jedna, szalenie ważna rzecz na przyszłość - NIGDY, PRZENIGDY nie zarzucaj mi, że nie grałem w FMa!!!
Będą wisieć komuniści!

Odpowiedz cytując
tkwm
Member

Od: 05.2010

Stary 23.07.2010, 12:16
Wiadomo czy jest dziś jakaś konferencja?
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów