The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
pan Dudi
Senior Member

Od: 01.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.04.2010, 11:01
Wojtek_Lok napisał(a):Wyświetl post
Wybieram się do Tunezji. Prosiłbym serdecznie osoby które były o wszelkie cenne wskazówki. Czego unikać? Po angielsku się dogadam? Jak z jedzeniem i wodą? Podobnie jak w Egipcie czy mniej zatruć? Dolary i Euro podobnie przyjmują? Wszelkie cenne rady. Proszę.

Pozdrawiam,
Wojtek.
Skoro byłeś w Egipcie, to mniej więcej wiesz, czego się można po Arabach spodziewać. Ich dzielnice targowe, tzw. Mediny, to po prostu zgraja Twoich "frendsów", którzy dla Twojego € zrobią wszystko. Jeśli chcesz coś kupić, to tylko za połowę ceny, którą Ci zaproponują. Jeśli masz miękkie serce, to odpuść sobie, bo Cię oskubią bez litości. Pamiętaj, że wszystko, począwszy od fotki z babą, która wypieka tradycyjnymi metodami jakiś tam ich arabski chleb, po, co bardziej oczywiste, przejażdżkę na wielbłądzie jest płatne. Targować należy się zawsze i wszędzie, chyba, że jesteś w knajpie z menu i cenami w nim- wtedy wiadomo, ale taksówki i zakupy na bazarach, to zdecydowanie miejsca do negocjacji cen. Unikać w zasadzie nie masz czego, a przynajmniej ja się z niczym niebezpiecznym tam nie zetknąłem, a byłem nawet na meczu drużyny Etoile Sportiff du Sahel (zobaczcie sobie ich herb ) z jakąś drużyną z Tunisu. Nie muszę chyba mówić, że zbyt wielu białych to tam nie było, a obyło się bez jakichkolwiek incydentów Uważaj tylko na gości oferujących Ci podprowadzenie Cię gdzieś itp, bo zaprowadzą Cię do najbardziej oczywistego miejsca, do którego może nawet sam szedłeś, albo do np. zamkniętej wieży widokowej i będą się domagali kasy. Wszystkich ich po prostu ignoruj najlepiej, bo s****yny są strasznie zachłanne. Przez cały pobyt profilaktycznie piliśmy duże ilości wódki, więc nic nam nie było.Jeśli dobrze pamiętam, to mieliśmy przy sobie €.

Cytat:
tunezja ze wszytskich krajów, jest chyba najbardziej umiarkowana

więc to są muzułmanie ale praktykujący tylko kiedy trzeba(poza starszymi), np smierc bliskich
Zgadza się- choćby katolicka katedra stojąca w sercu Tunisu świadczy o tym, że nie jest to jakaś sfanatyzowana odmiana państwa islamskiego. byłem tam w ramadanie i nikt się nie burzył, że pijemy i żremy sobie do woli, czy to w hotelu, czy to w mieście, choć trzeba przyznać, że zdecydowana większość mieszkańców do zakazu jedzenia od wschodu do zachodu słońca się stosowała.

A co do wakacji, jeśli ktoś planuje (albo nie planuje i może zacznie ) pojechać w Bieszczady to polecam tą miejscówkę:

http://warszawa.gumtree.pl/c-Nieruch...AdIdZ200332336

Idealny klimat dla grupki znajomych, niewielka odległość w zasadzie wszędzie, fajne widoczki i przystępna cena.
Ostatnio edytowane przez pan Dudi : 22.04.2010 o godz. 21:31.
Prawą ręką ci pogrożę, zdrajco, a nie lewą

http://inicjatywa14.net/
Odpowiedz cytując
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 21.04.2010, 11:16
tunezja ze wszytskich krajów, jest chyba najbardziej umiarkowana

więc to są muzułmanie ale praktykujący tylko kiedy trzeba(poza starszymi), np smierc bliskich
chociaz synagoga na Dżerbie to taka mała baza wojskowa (pare lat temu byl wybuch, zreszta normalni ludzie raczej z tego szczesliwi nie byli, bo turystów w nastepnych seoznach nie było=brak kasy)

aha libijczyków nienawidzą!
bo mają kasę i jeszcze tańszą benzynę
Ostatnio edytowane przez szczebrzeszcz : 21.04.2010 o godz. 11:18.
Odpowiedz cytując
WiślakNH
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 02.05.2010, 15:27
Poleci ktoś kompleks basenów w Polsce typu Tatralandia na Słowacji? Jest w ogóle coś porównywalnego?
Ostatnio edytowane przez WiślakNH : 02.05.2010 o godz. 15:41.
Miasto Kraków - pozdrowienia dla Dobrych Chłopaków !!

Odpowiedz cytując
Kordel
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 02.05.2010, 15:35
Szukam fajnej miejscowości w naszych górach,gdzie można cos ciekawego zobaczyć,pobawić się itd z grupą znajomych w wakacje.Zalezy nam na dobrym połączeniu pociagiem i niewygórowanymi cenami pokoi/domków Mile widziane bezpośrednie linki ;D Z góry dziękuje.
Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi.K.Błaszczykowski
Odpowiedz cytując
PAWEL NEWB
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 05.05.2010, 15:49
Szukam jakiegoś domku 5-8 osoób. W rozsądnej cenie, na ten łikend. Najwazniejsza sprawa to musi mieć tv i odbierać mi gale mma. Miejscowość wsumie bez większego znaczenia (małopolska w strone gór :zakopane/ Rabka/ Dobczyce/ itd)
Odpowiedz cytując
Nowohucianin^^
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 19.06.2010, 17:04
Tak sobie teraz pomyślałem że można by już w sumie zaklepać jakąś miejscówkę na Sylwestra.

Polecicie jakieś dobre miejsce (sprawdzone) gdzie byliście w tamtym roku.

Odpowiedz cytując
ja_ka_
WISŁA KRAKÓW

Od: 05.2004

Stary 25.06.2010, 08:29
Był ktoś z Was w węgierskim Egerze?
Jak najlepiej jechać (autem), jakieś dodatkowe opłaty drogowe itd., wskazówki... ?
Jak z noclegami? Mniej więcej jaki koszt... Po prostu wszystko co praktyczne.
Dzięki z góry za odpowiedzi i wskazówki.
Odpowiedz cytując
gooro33
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 25.06.2010, 08:43
Do tego co pan Dudi pisal o tunezji dodam ze maja bardzo tanie pociągi, sa to sprawy doslowinie groszowe.
Warto zabrac sobie jakis Polski przewodnik i na wycieczki fakultatywne jezdzic po prostu samemu. Jezeli znasz francuski dogadasz sie praktycznie z kazdym jezeli tylko angielski raczej klopotow nie bedziesz mial.
Warto jezdzic samemu bo mozna oszczedzic sporo kasy. A i takie zwiedzanie jest ciekawsze.
Ludzie bardzo przyjaznie nastawieni, co do mediny(serce tunisu)to trzeba pilnowac kieszeni bo kroja niesamowicie a scisk na tym targowisku jest niemilosierny. Warto u nich kupowac wyroby ze skory czy metalu bo np z ciuchami nie jest tak rozowo jak w turcji, sa chujo*** jakosci..
POLSKIE KORZENIE - POLSKI KLUB
...Z tysięcy klubów, ja wybrałem ten,

Ten boski Krakowski nasz TS
I w każdej chwili czy dobrej czy złej,
Będę kochał Wisełkę, na pewno to wiem!!!

Odpowiedz cytując
olTSchool
PSIA KREW

Od: 12.2003

Stary 25.06.2010, 10:02
ja_ka_ napisał(a):Wyświetl post
Był ktoś z Was w węgierskim Egerze?
Jak najlepiej jechać (autem), jakieś dodatkowe opłaty drogowe itd., wskazówki... ?
Jak z noclegami? Mniej więcej jaki koszt... Po prostu wszystko co praktyczne.
Dzięki z góry za odpowiedzi i wskazówki.
1. Autem - kwestia gustu - zależy co chcesz po trasie zahaczyć. Jak lubisz serpentyny to koniecznie przez Góry Bukowe do Ozd i potem koło Dobszyńskiej Jaskini na Poprad. Tylko tamtędy nie posuwa się zbyt szybko.

2. 2 lata temu płaciłem po 40 zeta od osoby za 3-osobowy pokój z kuchnią z osobnym wjeściem. Tylko to było w czasie łikendu majowego. w sezonie pewnie drożej. Jest masa kwater, pensjonatów, kampingi. Na każdą kieszeń w sumie.

3. Świetne kawiarnie koło ryneczku, cukiernie. Klimatyczne stare i dosyć tanie kapielisko termalne w centrum. Minaret - można czekać na wejście długo bo wpuszczają po 2 osoby. Kantory - kilka w centrum i nawet w niedzielę otwarte po kilka godzin. Fajne, kameralne i przyjazne miasteczko w sumie.

4. Dolina Pięknej Pani - cenowo i jakościowo rewelacja. Tylko trudno wracać z plątającymi sie nogami, więc lepiej czasem zamówić taksę do miasta, bo to spory kawałek od centrum. Dobre żarcie dają drewaniane restauracyjki u wylotu doliny. Menu po polsku również bywa. Diabelski langosz rządzi.

5. Z Egeru blisko na pusztę, do Hortobagy, na ryby nad Cisę, do kąpielisk w grotach Miskolca i w sumie do Budapesztu jak wskoczysz na autostradę M3 - winietka konieczna.

Pzdr.
Odpowiedz cytując
pietruch
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 01.07.2010, 07:55
W sierpniu wybieram się z drugą połówką do Krakowa na Coke Live.
W związku z tym poszukuję w miarę taniego lokum dla 2óch osób na terenie Krakowa.
Tak żeby był dach nad głową i jakieś miejsce do spania.
Pomóżcie .
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 01.07.2010, 17:08
pietruch napisał(a):Wyświetl post
W związku z tym poszukuję w miarę taniego lokum dla 2óch osób na terenie Krakowa.
Pomóżcie .
Rzut beretem od festiwalu masz np letni hostel AWF

http://www.hostel-awf.krakow.pl/
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
Grabaż
Member

Od: 06.2005

Stary 01.07.2010, 21:59
pietruch napisał(a):Wyświetl post
Pomóżcie .
Jeśli zależy Ci na bliskości lotniska, na którym odbywa się Coke Festiwal to propozycja użytkownika 1q2 jest bardzo dobra, bliżej się nie da (chyba, że wynajmiesz mieszkanie, na którymś z pobliskich osiedli). Jeśli chcielibyście zamieszkać bliżej rynku, 10-15 minut miłym spacerkiem, to polecam pokoje na miasteczku AGH http://www.taniehostele.pl/index.php?lang=pl Rejony AGHu są dobrze skomunikowane z lotniskiem na Czyżynach, zarówno jeśli chodzi o tramwaje jak i autobusu MPK. No i na stadion Wisły rzut beretem.
Janusz Kulig - 19.X.1969 - 13.II.2004 - Pamiętamy
Odpowiedz cytując
mic
Tylko Wisła

Od: 11.2002

Stary 02.07.2010, 18:13
Polecicie jakies pole namiotowe (najlepiej nad jeziorem/rzeka) w odleglosci do 200km od Krakowa ?
Ostatnio edytowane przez mic : 02.07.2010 o godz. 19:22.
Odpowiedz cytując
mic
Tylko Wisła

Stary 02.07.2010, 22:44
I drugie

Polecicie jakis hotel (ew region) w Tunezji, Egipcie, Turcji do ktorego mozna jechac w ciemno?
Odpowiedz cytując
El'kabat
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 03.07.2010, 22:42
Był ktos moze z Was w Dąbkach nad morzem ? z gory thx
GENERALNIE TO WIADOMO CO
Odpowiedz cytując
Żmijka
Forumowiczka z jadem. Nietrującym.

Od: 10.2003

Stary 04.07.2010, 16:42
Był. Raz, dwa, trzy ...
Odpowiedz cytując
Awe
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 04.07.2010, 16:47
mic napisał(a):Wyświetl post
Polecicie jakies pole namiotowe (najlepiej nad jeziorem/rzeka) w odleglosci do 200km od Krakowa ?
Sielpia
Po burzy słońce wychodzi zza chmur,
i nad Krakowem zaświeci znów.
O jednym marzę, o jednym wciąż śnię,
Mistrzem będzie Wisełka, na pewno to wiem.
Życie bym dał, za krakowską Wisłę
O jakże bym chciał, by znów była mistrzem
O jakże bym chciał

Odpowiedz cytując
Sebo_TS
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 10.07.2010, 16:04
Polecicie fajne miejsce w Chorwacji ? Jakies namiary na apartamnety sprawdzone
WISŁA SKAWINA
Odpowiedz cytując
g_o_l_d_i
Member

Od: 10.2004

Stary 13.07.2010, 00:29
a ja szukam taniego hotelu z basenem i śniadankiem w Chorwacji przy plaży był ktos i może polecić ?
jakie załozenie mam - proste
WALCZYĆ I WYGRYWAĆ !!!!
Odpowiedz cytując
zim zum
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 13.07.2010, 21:17
Szybkie pytanie. Wcięło mi mapę rowerową Krakowa i okolic. Pamiętam, że była taka trasa rowerowa do Ojcowa, na wysokości Łokietka odbijało się gdzies w prawo i polna droga, potem kilka skrętów i wyjeżdżalo się w ojcowie. Może ktoś mniej więcej naprowadzić jak to szło ?
Odpowiedz cytując
QBAS
Senior Member

Stary 18.07.2010, 16:38
I drugie

Polecicie jakis hotel (ew region) w Tunezji, Egipcie, Turcji do ktorego mozna jechac w ciemno?
Krótko. Byłem, polecam.
Hurghada, Egipt - http://www.wakacje.pl/oferty/egipt/h..._terminy=27889

Wybierając się na wakacje radzę sprawdzić co piszę o danym miejscu (hotelu) turyści, którzy stamtąd wrócili. Nie ma chyba bardziej obiektywnego źródła informacji. A tutaj masz prawie 200 osób, które napisały swoje zdanie o tym miejscu, więc to na pewno nie pracownicy biur podróży piszą te opinie. A przynajmniej na pewno nie jakąś znaczącą liczbę, która diametralnie zmieniałaby całą ocenę.
Odpowiedz cytując
d.j
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 20.07.2010, 20:36
Witam

Mam pytanie czy może ktoś z was miał okazje szukać wakacji przychodząc do biura podróży "z walizką" mówiąc ze może na nie pojechać w każdej chwili? Jak wahają się wtedy ceny(tzn czy jest duża zniżka)

I drugie moje pytanie do osób które są rozeznane w ofertach wakacyjnych a może nawet ktoś pracuje w biurze podróży: Ile będzie mnie kosztowała(mniej więcej) wycieczka last minute Tunezja albo Egipt (all inclusive, 7 dni) Tylko chodzi mi o cenę z wszystkimi opłatami.
Odpowiedz cytując
mic
Tylko Wisła

Stary 21.07.2010, 10:13
Byl ktos w Tunezji, w okolicach Susy ?
Jakies rady ?
Odpowiedz cytując
palczi
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 21.07.2010, 10:35
d.j - tak roznice sa i 50 % - 2 lata temu do Egiptu za 2 tyg w opcji all od osoby ( na 2 dzien wylot po wizycie w biurze) wyszlo 1400zl (ten sam hotel teraz okolo 3,5tys ) .Zawsze tak robie i cos sie trafia bardzo tanio.

mic - bylem 3 lata temu -nie idz wieczorem na targ jesli bedziesz z dziewczyna ( blondynki maja prz**bane w calej Afryce..) , jeden zaciagnie Cie do innego sklepu , kolejny arab ciagnie za reke twoja babe w przeciwnym kierunku ...(wiem z opowiesci Polakow bedacych na wieczor) .Jest jedna wielka dyskoteka ,plaza ladna(zalezy od hotelu bo sa wydzielone) .ogolem polecam jesli lubisz klimat Afryki -jednak jesli mialbym wybierac mdz Egiptem a Tunezja to polecam Egipt
Odpowiedz cytując
adamd303
Member

Od: 01.2008

Stary 21.07.2010, 11:51
Polecam ci przeglądanie ofert last minute na stronkach itaka, rainbowtours, orbis travel. Inne przydatne miejsca to portale oceniające hotele i zamieszczające opinie osób które w nich mieszkały. Moge ci pomóc w rezerwacji i zaproponować dodatkowy upust 5 - 7 procent od cen last minute. Adam 507 32 69 69
Odpowiedz cytując
maciek777
Banita

Od: 08.2007

Stary 22.07.2010, 00:50
Wybieram sie w sierpniu z kumplem do zakopca na 3-4 dni i chcemy zachaczyc sie w jakims schronisku.Od lat bywam w zakopcu nizej w domkach.Stad moje pytanie jak wyglada sprawa z noclegiem w takim schronisku,jakies swoje doswiadczenia i spostrzezenia ?
pozdrawiam
Odpowiedz cytując
Manson33
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 22.07.2010, 01:05
d.j napisał(a):Wyświetl post
Witam

Mam pytanie czy może ktoś z was miał okazje szukać wakacji przychodząc do biura podróży "z walizką" mówiąc ze może na nie pojechać w każdej chwili? Jak wahają się wtedy ceny(tzn czy jest duża zniżka)

I drugie moje pytanie do osób które są rozeznane w ofertach wakacyjnych a może nawet ktoś pracuje w biurze podróży: Ile będzie mnie kosztowała(mniej więcej) wycieczka last minute Tunezja albo Egipt (all inclusive, 7 dni) Tylko chodzi mi o cenę z wszystkimi opłatami.
Wylot 27,28.07. np. z Krakowa - all inclusive 1498,- PLN

http://oasistours.com.pl/oferta_7012...El_Sheikh.html

Poczytaj opinie o hotelu:

http://www.wakacje.pl/?page=opinieLi...id_hotele=1468

Można spotkać się przy piwku z kibicami Tottenhamu lub Widzewa.

Wszystko opłacone, dodatkowo wiza 15$ po przylocie ( nie korzystając z żadnych wycieczek fakultatywnych poza półwysep Synaj można jedynie wbić bezpłatną pieczęć Sinai Only )
Myślenie nie boli !
Odpowiedz cytując
Kibic z Grodu Kraka
Senior Member

Od: 03.2006

Stary 22.07.2010, 08:22
Byl ktos w Tunezji, w okolicach Susy ?
Jakies rady ?
Wróciłem jakieś dwa tygodnie temu z okolic Sousse , port el Kantaoui nie wiem jakich rad konkretnie potrzebujesz ale ogólnie targować się o wszystko smarować sie na słońcu (choć w Polsce nigdy tego nie robilem) Pisz na PW chętnie pomogę
Odpowiedz cytując
snyrting
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 22.07.2010, 08:32
W sobotę wybieram się z dziewczyną do Budapesztu. Będzemy jechać przez Słowację.

Może ktoś podpowiedzieć jakies interesujące miejsca warte odwiedzenia po drodze?
Odpowiedz cytując
adamd303
Member

Od: 01.2008

Stary 22.07.2010, 23:37. kreta
Moim ulubionym miejscem urlopopwym jest grecka wyspa Kreta. Jakby sie ktoś wybierał chetnie służę radą. [email protected]
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów