The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy reforma Ekstraklasy sprawi, że liga stanie się bardziej atrakcyjna?
Tak 86 46,49%
Nie 43 23,24%
Nie mam zdania. 8 4,32%
To jednosezonowa opcja, wrócimy do starych zasad. 41 22,16%
Powiększenie ligi sprawiło by, że była by ona bardziej atrakcyjna. 21 11,35%
Ankieta wielokrotnego wyboru Głosujących: 185. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.07.2010, 10:44
ktulu napisał(a):Wyświetl post
Trochę o ekstraklasie, trochę ogólnie o bolączkach polskiej piłki, w każdym razie ciekawy wywiad z Bońkiem:
http://www.naszeligi.pl/aktualnosci-...lka-umiera.htm
faktycznie ciekawy wywiad, ale Boniek nie do końca ma rację. Na przykład mówiąc:

Cytat:
Poza tym, popełniamy szalone błędy. W ostatnich kilkunastu latach utopiliśmy morze pieniędzy łożąc na piłkarskie szkoły mistrzostwa sportowego. Te środki mogły być zupełnie inaczej spożytkowane. Dla mnie jest oczywiste, że gdy chcę zgłębiać tajniki wiedzy, to idę do szkoły, a gdy chcę się nauczyć gry w piłkę, to idę do klubu. Klub jest miejscem, w którym się szkoli, gra w piłkę, wspólnie przeżywa porażki i przygotowuje do następnego meczu. Natomiast my wymyślamy systemy takie, że na terenie województw prezesi okręgowych związków piłki nożnej mają jakąś kasę, dysponują nią, zatrudniają znajomków jako nauczycieli. Te pieniądze powinny być przeznaczone dla klubów, na premie dla tych, które mają najlepiej zorganizowaną pracę z młodzieżą
Tu akurat Boniek nie ma racji. Tak zbudowano szkolenie młodzieży we Francji. I to działa. Chłopcy mieszkają w szkole, uczą się i trenują. Tam są obserwowani przez skautów i w odpowiednim momencie przenoszeni do klubów...
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 11.07.2010, 23:07
Nieznacie corocznego "systemu"polskich pilkarzy

Oni pierwsze 5-6 kolejek sa zmeczeni obozami ,potem jest "wystrzal" formy w postaci 2-3 lepszych meczy ,a ostatnie kolejki to juz męki rundy i byle do grudnia.
Polski sytstem myslenia,szkolnictwo ,i wszytsko to co jest zwiazane z piłka nożna jest chore.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 12.07.2010, 09:39
Ciekawe co sobie Wojciechowski pomyslal Widac nie kazdy jest Nowakiem

Joel Tshibamba nadal nie podpisał umowy z Legią. Piłkarza z Konga chcieli ostatnio pozyskać działacze Lecha i Polonii. Wiadomo, że Tshibamba na pewno nie przeniesie się na Konwiktorską i już odrzucił ofertę z tego klubu. "Skontaktował się z nami jeden z polskich menedżerów i proponował transfer Joela do Polonii.
Porozmawialiśmy z Joelem i uznaliśmy, że ta oferta nas nie interesuje. Nie chcę się wypowiadać na temat transferu do Legii, bo ciągnie się to już bardzo długo, ale mogę powiedzieć, że na sto procent Tshibamba nie przejdzie do Polonii. Chcemy, by trafił do klubu czołówki polskiej ekstraklasy" - mówi PS Adrian Aliaj, albański menedżer napastnika Arki.

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
Krissu
Militaris

Od: 01.2006

Stary 13.07.2010, 19:11
Cytat:
Zarząd Legii Warszawa podjął decyzję o anulowaniu 14 zakazów stadionowych wydanych przez klub - poinformowano w specjalnym komunikacie.

Utrzymany został jedynie zakaz w stosunku do jednej osoby.

Poniżej treść komunikatu:

"Zarząd informuje, że zaakceptował co do zasady propozycję SKLW dotyczącą programu lojalnościowego, którego działanie dla jego uczestników obniży cenę biletów jednorazowych na mecze I. kategorii.

Zarząd Klubu podaje dla porządku, że:

1. W dniu 5 maja 2010 przywrócony został, jako oficjalny, herb z 1957 roku.

2. W dniu 6 czerwca 2010 aktywowane zostały ponownie karty kibica (dotyczy to w sumie 15 osób), zablokowane wcześniej bez formalnego zastosowania wobec tych osób zakazu klubowego. Osoby te mogą bez przeszkód nabywać karnety bądź bilety na mecze rozgrywane w nowym sezonie rozgrywkowym.

3. Jeszcze w ubiegłym roku zostały uzgodnione z przedstawicielami SKLW pełne teksty Porozumień w sprawie:
- warunków i zasad przygotowywania i organizowania kibicowskich opraw meczowych w czasie meczów u siebie z udziałem Drużyn Klubu
- warunków i zasad udziału zorganizowanych grup kibiców Legii Warszawa w meczach wyjazdowych Drużyn Klubu.

Oba te dokumenty mogą być w każdym momencie podpisane.

4. W czerwcu 2010 r wznowione zostały rozmowy mające na celu zakończenie protestu grup kibiców reprezentowanych przez SKLW

5. Jedynym - od początku rozmów - wymogiem, jaki Klub stawia przed grupami kibiców reprezentowanymi przez SKLW jest przestrzeganie przepisów opisanych w ustawie o bezpieczeństwie imprez masowych, przepisów ogólnie obowiązującego prawa, przepisów regulaminu stadionowego, przestrzeganie odpowiedniej kultury zorganizowanego dopingu i zaprzestanie działań szkodzących ekonomicznemu interesowi Klubu".
To jak, kochani Legioniści, będzie z tymi kibicami na stadionie, o którym zawsze marzyliście?
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 13.07.2010, 19:26
Krissu napisał(a):Wyświetl post
To jak, kochani Legioniści, będzie z tymi kibicami na stadionie, o którym zawsze marzyliście?
A jak ma być? Będzie to samo co było
Choć SKLW pali się grunt pod nogami, to jednak Walterowi wymiana kibiców na tych "zamożnych" nie powiodła się co oznacza, że kabaret będzie trwał nadal, a frekwencja wyniesie nie więcej niż 10 tys. średnio. Tyle.
Odpowiedz cytując
Buziek_LG
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 13.07.2010, 19:38
W jaki sposób SKLW pali się grunt pod nogami?

@Krissu:
SKLW napisał(a):

- dążenia do opcji zerowej jako zakończenia konfliktu – ma ona polegać na tym, że obie strony wycofują wszystkie sprawy sądowe oraz inne działania będące bezpośrednim następstwem konfliktu – np. zakazy klubowe przyznane np. za wnoszenie transparentów związanych z protestem, a nie łamanie regulaminu stadionowego, czy ustawy o bezpieczeństwie imprez masowych, zaprzestania szkalowania kibiców z jednej strony oraz akcji protestacyjnych z drugiej, itp.

A tak po za tym to KP zrobiło niezwykle cwaną rzecz. Ogłosili zdjęcie zakazów, ale nie wypowiedzieli się na temat anulowanych kart kibica. Ot polityka.
Ostatnio edytowane przez Buziek_LG : 13.07.2010 o godz. 19:44.
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 13.07.2010, 19:58
Buziek_LG napisał(a):Wyświetl post
W jaki sposób SKLW pali się grunt pod nogami?.
Pewnie w taki, że KP sprzedało 4 tys karnetów na ponad 25 tys miejsc i od oświadczenia SKLW zależy czy skończy się na 5 tysiącach czy na... 15 tysiącach.

Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
Krissu
Militaris

Stary 13.07.2010, 20:00
Buziek:

Nie śledzę na bieżąco sytuacji na Legii, ale zdaje mi się, że to oświadczenie miało miejsce kilka dni temu. ITIowcy znieśli zakazy dziś.

I jeszcze jedno pytanie do Legionistów:
Tą jedną osobą, która jest nadal objęta zakazem jest Staruch?
Odpowiedz cytując
Buziek_LG
Senior Member

Stary 13.07.2010, 20:08
Ja nie jestem legionistą ale tak tą osobą jest Staruch(a tak przynajmniej twierdzi mój znajomek z Warszawy). A zniesiono jedynie zakazy klubowe(których było 15) natomiast nie aktywowano unieważnionych kart kibica(około 30 szt.) nie wycofano spraw z powództwa cywilnego jakie klub wytoczył poszczególnym kibicom itd, do opcji zero od której stowarzyszenie uzależnia podpisanie porozumienia jeszcze troszkę brakuje.. Generalnie KP zrobiło ruch na chwilę przed podpisaniem porozumienia(które rzekomo ma byc ostatecznie uzgodnione w ciągu tygodnia-dwóch, brakuje jedynie zgody co do cen biletów oraz brak zgody na zapis o karach za nielegalne nękanie kibiców przez pracowników klubu lub firm wynaętych) tak by móc się prezentowac jako wygrani w tej wojence. Jednak pozostało im do zrobienia jeszcze kilka spraw.

0 22 napisał(a):Wyświetl post
Pewnie w taki, że KP sprzedało 4 tys karnetów na ponad 25 tys miejsc i od oświadczenia SKLW zależy czy skończy się na 5 tysiącach czy na... 15 tysiącach.

Domyślam się że jest to ironia. ;]
Ostatnio edytowane przez Buziek_LG : 13.07.2010 o godz. 20:11.
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 13.07.2010, 20:17
Oczywiście, że to nie Staruch. On ma zakaz sądowy. Natomiast Braun ma anulowaną KK i raczej za czasów ITI na stadion nie wejdzie za...

TO

Odpowiedz cytując
Buziek_LG
Senior Member

Stary 13.07.2010, 20:20
Może byc tak jak ty mówisz bo ja pytałem tylko czy ich(wasz?) gniazdowy ma jeszcze zakaz
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 13.07.2010, 20:36
Ma sądowy na pewno na wyjazdy, ale może po "Jeszcze jeden" rozszerzyli mu na Ł3.

0 22 napisał(a):Wyświetl post

Wiem, że najłatwiej ironizować, ale dobrze wiesz że ostatnie "pokojowe" działania KP stawiają ich w dużo lepszym świetle niż było wcześniej. Inicjatywy takie jak "niekumaci" nie przywrócą z pewnością dopingu, ale mogą zaktywizować część ludzi, które nie opowiadają się po żadnej ze stron. Jak już pisałem wcześniej nie sądzę, żeby się dogadali, bo tak naprawdę ITI przeżyje bez dopingu, a stadion będzie zapełniało sukcesywnie kolejnymi grupami widzów z "Mam talent", czy "Tańca z gwiazdami" rozdając darmowe bilety.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 13.07.2010 o godz. 20:42.
Odpowiedz cytując
Krissu
Militaris

Stary 13.07.2010, 20:49
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Inicjatywy takie jak "niekumaci" nie przywrócą z pewnością dopingu
Tzn jakie?
Odpowiedz cytując
Buziek_LG
Senior Member

Stary 13.07.2010, 20:52
Niekumaci to niezależna od SKLW nowopowstała grupa kibicowska, żekomo ma inicjowa doping na stadionie jeśli NS nie wrócą www.niekumaci.com wejdźi sobie poczytaj
Odpowiedz cytując
Krissu
Militaris

Stary 13.07.2010, 20:56

O żesz...

Odpowiedz cytując
Angmir
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 13.07.2010, 20:58
Krissu napisał(a):Wyświetl post

O żesz...

Widzisz te ich flagi na stadionie ;p , albo lepiej na ustawkach z innymi kibolami (LEgii )
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 14.07.2010, 15:16
A ja chciałbym pogratulować Legii oficjalnej strony. Widać, że się starają no i dział video też uaktualniają nawet bzdurami typu video z treningu. Tak trzymać
Odpowiedz cytując
Buziek_LG
Senior Member

Stary 14.07.2010, 16:52
W nawiązaniu do wczorajszej rozmowy

Stowarzyszenie Kibiców Legii Warszawa wręczyło dziś klubowi pismo z propozycją publicznego spotkania i sfinalizowania rozmów na temat porozumienia. "Z radością witamy publiczne deklaracje Prezesa, które padły w jego ostatnim oświadczeniu, ze szczególnym uwzględnieniem zdecydowanej woli obniżki cen pojedynczych biletów i wprowadzenia pakietu lojalnościowego proponowanego przez SKLW" - napisali kibice. Poniżej prezentujemy całe oświadczenie SKLW.

"W dniu dzisiejszym klub otrzymał pismo SKLW, w którym doceniamy gest Zarządu KP Legia, jakim była wczorajsza decyzja o zdjęciu niesprawiedliwie nałożonych zakazów stadionowych kibicom naszego klubu. Podobnie, z radością witamy publiczne deklaracje Prezesa, które padły w jego ostatnim oświadczeniu, ze szczególnym uwzględnieniem zdecydowanej woli obniżki cen pojedynczych biletów i wprowadzenia pakietu lojalnościowego proponowanego przez SKLW. Jak wielokrotnie deklarowaliśmy, obok wycofania logo z roku 2006 i powrotu do herbu z 1957, kwestia cen pojedynczych biletów była naszym najważniejszym, choć oczywiście nie jedynym, postulatem. Zawsze podkreślaliśmy, że bardzo istotną sprawą jest danie możliwości kibicowania naszej drużynie osobom małoletnim, młodym oraz nisko uposażonym.

Uważamy, że piętrzące się nieporozumienia i rozbieżności w internetowej wymianie oświadczeń, stan rozmów oraz wspomniane wyżej gesty KP dają dobrą okazję do pierwszej publicznej próby sfinalizowania porozumienia na otwartym spotkaniu, w obecności wszystkich zainteresowanych kibiców Legii Warszawa. Zapraszamy więc Prezesa Kosmalę i przedstawicieli KP na takie spotkanie. Stowarzyszenie będzie reprezentował jego rzecznik oraz uczestnik dotychczasowych negocjacji – Michał Wójcik. Jesteśmy otwarci na techniczne ustalenia dotyczące czasu i miejsca.

W związku z ostatnim komentarzem Pana Kosmali, który ukazał się przed decyzją w sprawie zakazów, tytułem sprostowania:

1. Podkreślamy, że nasz wcześniejszy komunikat był odpowiedzią na publikację przez KP "porozumień" z jesieni 2009 jako finalnych uzgodnień, a nie relacją z ostatniego spotkania SKLW-KP, jak pisze Prezes.

2. Z tego powodu nawiązanie do przebiegu spotkania pojawiło się tylko i wyłącznie w kontekście wątku flagi OFMC oraz kontynuacji tematu Piotra Staruchowicza z informacją, że w żadnym wypadku nie wejdzie na stadion przed orzeczeniem sądu, mimo iż w Polsce obowiązuje domniemanie niewinności. Pozostało do omówienia szereg merytorycznych kwestii, stąd SKLW dało wyraz zdziwieniu koncentracji na tych dwóch wybranych tematach, zwłaszcza że temat flagi można było, podobnie jak wcześniej, zamknąć niezrozumiałą opinią że jest polityczna, a nie patriotyczna (mimo, że komunizm jest sprzeczny z konstytucją i jego zwalczanie jest uprawnione w identycznym stopniu jak nazizmu), nie próbując dyskredytować OFMC. W tym miejscu informujemy, że grupa ta w żaden sposób nie dawała, i nie daje, podstaw do wątpliwości związanych z wyznawanym światopoglądem, a jej przedstawiciele po opiniach Prezesa, mimo wysiłków, nie znaleźli ani jednego źródła zawierającego jednoznaczne przypisanie hasła Better Dead Than Red hitlerowcom – wszędzie występują wyłącznie spekulacje. Natomiast wszelkie dostępne źródła, jako pewnik podają fakt używania tego hasła przez amerykańskich antykomunistów głównie o poglądach republikańskich.

3. Rzecz najważniejsza - cieszy nas, że Pan Prezes poinformował niezorientowanych kibiców, na jakie tematy są prowadzone rozmowy (osoby obecne na spotkaniu potwierdzają, że ostatnie oświadczenie zawiera prawdziwą listę omawianych zagadnień), gdyż dowodzi to nieprecyzyjnej informacji podanej kibicom przez KP, poprzez publikację projektów porozumień 06.07. bez komentarza, co sugerowało, że jest to wynegocjowane porozumienie zawierające zamkniętą listę spraw będących przedmiotem rozmów. Tymczasem sam Prezes wymienił konkretne kwestie, które wciąż są omawiane, czy też mają być "rozpatrzone". Dotyczy to zresztą również wspomnianych projektów, które, inaczej niż twierdzi w oświadczeniu, miał "jeszcze raz przeczytać" i wrócić do tematu. Zwłaszcza, że projekt porozumienia dotyczący funkcjonowania kibiców na stadionie Legii dotyczył jeszcze… trybuny Krytej, a nie nowej „Żylety”. Komentarz Prezesa dowodzi też, że nie są prawdą insynuacje przewijające się w głosach internetowych zwolenników dotychczasowych działań KP, że SKLW wciąż stawia nowe postulaty niezwiązane z funkcjonowaniem ruchu kibicowskiego na nowym stadionie - np. w sprawie jakichkolwiek finansowych oczekiwań wobec klubu lub sprzedaży pamiątek - i tak właściwie "nie wie, czego chce". Gdybyśmy takiej informacji udzielili my, nie miałaby ona znaczenia bez jednoznacznego potwierdzenia przez przedstawiciela KP.

W nadziei, że nasze spotkanie z Prezesem Kosmalą zakończy nie tylko problemy z przerzucaniem się oświadczeniami w internecie, ale być może również konflikt między zorganizowanym ruchem kibicowskim Legii Warszawa, a władzami klubu, zapraszamy wszystkich zainteresowanych. O szczegółach spotkania poinformujemy we wspólnym komunikacie z KP, o ile Pan Prezes przyjmie naszą propozycję.
Ostatnio edytowane przez Buziek_LG : 14.07.2010 o godz. 16:55.
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 14.07.2010, 17:13
W nadchodzącym sezonie będziemy mieli identyko krój strojów jak Wy. Widać już nie tylko nas addidas traktuje po macoszemu

http://www.legia.com/www/images/NL072010/35.jpg
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 14.07.2010, 17:20
Ja bym powiedział, że działa to w drugą stronę. Wzór strojów Legii był już znany od ponad miesiąca, a Wisła podpisała umowę z Adikiem stosunkowo niedawno i dostała... ten sam wzór co ma Legia.

Co do oświadczenia, to nie uwierzę jak nie zobaczę koparek na stadionie
Odpowiedz cytując
Buziek_LG
Senior Member

Stary 14.07.2010, 17:28
My niestety też będziemy miec identyczne stroje jak Legia(i setki innych klubów na świecie), mam nadzieje ze adidas wywiąże się z umowy i stworzy linię "Lechia Gdańsk" lub chociaż odda nam naszą zieleń bo to co widziałem na zdjęciach z prezentacji/sparingów nie przypomina koloru w jakim Lechia występuje od kiedy pamiętam

dla porównania
Ostatnio edytowane przez Buziek_LG : 14.07.2010 o godz. 17:31.
Odpowiedz cytując
wiertar
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 14.07.2010, 17:37
Buziek_LG napisał(a):Wyświetl post
My niestety też będziemy miec identyczne stroje jak Legia(i setki innych klubów na świecie), mam nadzieje ze adidas wywiąże się z umowy i stworzy linię "Lechia Gdańsk" lub chociaż odda nam naszą zieleń bo to co widziałem na zdjęciach z prezentacji/sparingów nie przypomina koloru w jakim Lechia występuje od kiedy pamiętam

dla porównania
Lechia bez biało-zielonych pasów jakoś sobie nie potrafie tego wyobraźić... Zawsze wasze koszulki uznawałem za jedne z najładniejszych w ogóle..
Jechałeś gdzieś kiedyś na 90 minut Po klimat trybun na wyjazdach byłeś ilu dobra oprawa i ekipa w dobrym stylu, tygiel emocji choć pełno s****ysynów, chce abyś zdech i choć wynik w plecy, śpiewasz dalej zdarte gardło cię leczy, to niby parę liter, parę piłkarzy wiesz niby w polskiej lidze nic się nie zdarzy wiesz, ale gdy płona race śpiewają trybuny znowu wygramy nie ważne u nas czy u nich, poczucie dumy gdy tamci mówią o nas to dla tych co zarywaja życie na stadionach...
Odpowiedz cytując
hal
Junior Member

Od: 09.2004

Stary 14.07.2010, 18:27
Ten kolor Lechii przypomina mi trochę stroje z połowy lat 80-tych,tylko że wtedy Lechia miała tylko dwa komplety strojów i ten zielony był tak sprany.
Odpowiedz cytując
Aleks
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 14.07.2010, 19:30
Jagiellonia jest na zgrupowaniu w Słowenii i nie przegrała żadnego meczu. Zremisowała tylko z mistrzem Turcji, po bardzo dobrej grze. A dzisiaj wygrała z 5 zespołem Championship Leicester City

http://www.jagiellonia.pl/aktualnosci.php?a=7717

oby to się przełożyło na ligę
Odpowiedz cytując
skttrbrain
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 14.07.2010, 23:25
Z moich prywatnych spostrzeżeń, to wydaje mi się, że teraz jest ostatni moment, żeby SKLW nie przegrało totalnie już przegranejwojny z ITI. Muszą zawrzeć rozejm na niekorzystnych warunkach, albo za dwa lata nikt nie będzie o nich pamiętał. Jasne, 4-6k karnetów to mało. Ale dla ITI która przetrwała naprawdę ciężkie 'przedstadionowe' czasy, to wystarczająco. To daje średnią imo 8-10k ludzi co mecz na stadionie, na Wisłę, Lecha, Widzew lekko przyjdzie powyżej 10k ludzi, jeśli L będzie nieźle grać, a tak można z dużym prawdopodobieństwem przyjąć. W pierwszym sezonie ITI potraktuje taki wynik jako sukces, pewnie na tyle liczą. Ewentualne MP czy gra w pucharach w 2011 roku to już aktywizacja 'nowych kibiców', przekonanych co do ITIowskiej wizji kibicowania i 10k sprzedanych karnetów lekką ręką. Niestety, jak dla mnie kibole L są przegrani od momentu, kiedy to ITI doczłapało się do czasu z nowym stadionem. Teraz nie jesteście temu klubowi w ogóle potrzebni, ba, nawet niewskazane jest żebyście dalej kibicowali na stadionie. Od tego sezonu ITI zrobi to, o czym gadało latami - wychowa sobie nowych ITIpodobnych kibiców. Smutne to.

btw. u nas najprawdopodobniej jutro zostanie sprzedany ostatni karnet przeznaczony do sprzedaży. Tym samym Lech sprzeda 12k karnetów na 3 pierwsze mecze i śmiało można założyć, że na nowy stadion z 15k pęknie
Ostatnio edytowane przez skttrbrain : 14.07.2010 o godz. 23:28.
Odpowiedz cytując
krwawy
Member

Od: 05.2007

Stary 15.07.2010, 05:14
skttrbrain napisał(a):Wyświetl post
Z moich prywatnych spostrzeżeń, to wydaje mi się, że teraz jest ostatni moment, żeby SKLW nie przegrało totalnie już przegranejwojny z ITI.
Jakby SKLW przegrywało tą wojnę toby nie było ustępstw ze strony ITI, mediacji ze strony miasta i polityków. Walter ma pełne gacie bo sprzedali tyle karnetów co na stary stadion, Kosmala chyba z miesiąc temu zapowiadał że już żadnych mediacji nie będzie... Myśleli że z nowym stadionem, transferami i kampanią truskawkową będą nowi kibice jednak się przeliczyli bo nie ma kolejek jak na Lecha. Jest chyba szansa na porozumienie ale ze strony ITI to mnie już nic nie zdziwi.
Odpowiedz cytując
ToTylkoJa
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 15.07.2010, 05:55
skttrbrain nie zgadzam się z Tobą w tej kwestii, że to SKLW przegrywa wojnę z ITI. Tak jak napisał wyżej krwawy, to iti ma pałne gacie i to oni co rusz idą na ustępstwa (herb, zdjęte zakazy itp) które mają sprawic, że będzie porozumienie. Doskonale wiedzą o tym, że żadne pieniądze włozone w marketing i promowanie drużyny na mieście nie przyniosą takiego samego (dobrego) efektu, jak powrót na Ł3 dopingu, opraw i samej promocji Legii przez SKLW i inne grupy kibicowskie.
Odpowiedz cytując
rw88
Senior Member

Od: 01.2010

Stary 15.07.2010, 07:08
Dokładnie. I jednocześnie ITI-owcy chcą zrobić tak, żeby wyglądało, że "wyszło na ich", to oni wyszli z ostateczną propozycją. Dowiedzieli się, że SKLW chce wyjść z konkretną propozycją do nich, to chcąc uprzedzić ich ruch wydali oświadczenie że zgadzają się na propozycje kibiców. A samo stowarzyszenie - przyznam - świetnie ich skontrowało, wygłaszając propozycję publicznego podpisania dokumentów i zakończenia protestu, ruch świetny - teraz to Kosmala jest w szachu. Mimo wszystko trudno mi sobie wyobrazić, że ewentualna zgoda będzie tam trwała wiecznie, moja prognoza jest taka - SKLW zrobi teraz atmosferę, przywróci z czasem dawną modę na Legię, napełni portfele ITI, a Ci mając przyciągniętych nowych fanów powoli będą ich punktować jakimiś durnymi, naciąganymi regulaminami. Z drugiej strony trzeba wziąć pod uwagę, żę SKLW też swój rozum ma (obecne negocjacje tylko to potwierdzają) i łatwo się wyrolować nie dadzą. Mnie dziwi ogólnie takie podejście ITI, mając tak wielki stadion można spokojnie pogodzić interesy grup Ultras, dopingujących z nadzianymi i mniej nadzianymi piknikami tak, żeby wszyscy byli usatysfakcjonowani, a stadion był pełny i dochodowy. Im natomiast zamarzył się Arsenal, klub pod względem przyciągania olbrzymiej piknikowej części fanów BYŁ unikalny na całym świecie - BYŁ, bo teraz bez atmosfery, ze średnimi wynikami zaczyna powoli tracić "popcornową" część widowni - moda minęła i coraz częściej widać puste miejsca na meczach w Londynie. U nas jest to nierealne i po prostu głupie, bo można stworzyć wraz z dobrą współpracą z Ultras zdecydowanie lepszy target. No ale my sobie możemy gadać, oni i tak swoje wiedzą, "produkt cuchnie" itd...
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Stary 15.07.2010, 07:25
Herb jako ustępstwo? Przecież wiesz że tak nie jest. Wyłącznie zaważyły na tym słupki sprzedażowe spowodowane tym, że "trumna" była bojkotowana przez część środowiska. W tamte wakacje widziałem jak w niektórych sklepach sprzedawano końcówki z kolekcji 2008/2009 za niewygórowane pieniądze (ok. 40 zł za t-shirt i ok. 80 zł za bluzę). Coś musiało być już na rzeczy bo kilka miesięcy później zaczęło się mówić o możliwości powrotu do herbu z 57r. Sam pisałem pod koniec 2009, że na pewno w następnym roku wrócą do herbu. Warto też przypomnieć, że ITI zyskało prawa do herbu dopiero wraz z całościowym przejęciem CWKS, czyli 21 października 2008 roku. Wcześniej protestowano w tej sprawie, a między innymi chodziło o ABJ, które musiałoby przestać używać tego herbu. Dlatego hipokryzją było upominanie się o herb z 57 r. jeśli wcześniej za wszelką cenę nie chciano doprowadzić do przejęcia przez ITI reszty CWKS.

Czy zdjęte zakazy i odblokowane KK robią w tej chwili jakąś różnicę? Przecież tyczyły się one głównie chorych wymysłów Błędowskiego, albo ludzi wyłapanych z monitoringu za "ITI patataj". Tak więc w tej chwili ten ruch jest dla nich mało szkodliwy, ale funboy'e SKLW (nie mylić z członkami) myślą że ktoś im robi łaskę tym ruchem.

Tak więc co może, zyskać/stracić ITI, a co SKLW?

ITI
+ większa kasa za karnety, bilety i legijne gadżety
+ możliwy doping, który powinien ściągać na stadion kolejne osoby i zrobić z Ł3 cool trendy słitaśne miejsce
+ normalizacja sytuacji na trybunach i poza nimi (brak latających tortów, fotek o pedofilach, a także truskawek pod stadionem)
- odpowiedzialność za kibiców na wyjazdach
- konieczność porozumiewania się z SKLW na stopie partnerskiej
- brak krytyki ze strony miasta i PiSu za puste trybuny

SKLW
+ dalsze istnienie, bo ostatnie 3 lata można nazwać wegetacją
+ większa kasa dla "Źródełka" i ABJ
+ poprawa opinii w mediach, bo do tej pory utożsamia się kibica Legii z Wilnem i Starówką
- brak Starucha na trybunach
- przestrzeganie zasad imprez masowych, czyli koniec wolnej amerykanki
- konieczność uważania na monitoring (wulgaryzmy - dotyczy to również przyjezdnych )
- masa pikników niepodatnych na wpływy stowarzyszenia

Jak dla mnie ITI jest już w takie sytuacji, że podpisanie porozumienia oznacza wyłącznie poprawę ich sytuacji ekonomicznej w każdym calu, a brak podpisania oznacza mniejsze przychody i ryzyko dużych problemów z zapełnieniem choć połowy stadionu, a to uważam za absolutne minimum.

SKLW walczy jak dla mnie o życie, bo z jednej strony mają solidarną grupkę stałych wyznawców i są w stanie zebrać przeszło 1000 osób na wyjazd. Jednak brak obecności na Ł3 prowadzi do tego że podążają w stronę niebytu, przez zamknięcie się w swojej hermetycznej grupie i brak rozszerzania działalności/liczebności, ą nawet regres w tym zakresie.

Mówię to jako niezrzeszony kibic Legii, który od samego początku nie popierał żadnej ze stron.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 15.07.2010 o godz. 07:37.
Odpowiedz cytując
pan_premier
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 15.07.2010, 08:13
ToTylkoJa napisał(a):Wyświetl post
skttrbrain nie zgadzam się z Tobą w tej kwestii, że to SKLW przegrywa wojnę z ITI. Tak jak napisał wyżej krwawy, to iti ma pałne gacie i to oni co rusz idą na ustępstwa (herb, zdjęte zakazy itp) które mają sprawic, że będzie porozumienie. Doskonale wiedzą o tym, że żadne pieniądze włozone w marketing i promowanie drużyny na mieście nie przyniosą takiego samego (dobrego) efektu, jak powrót na Ł3 dopingu, opraw i samej promocji Legii przez SKLW i inne grupy kibicowskie.
moim zdaniem kibice Legii stracą na układaniu się teraz.
za 2 miesiące ok, teraz jest to na rękę tylko ITI

przecież nikt z was chyba nie wierzy, że ITI myśli o czymś innym niż kasie.
Kibice Legii mają sprowadzić ITI nowych kibiców, gdy będzie ok 15 -20 tys ludzi na meczach, będzie można z powrotem wywołać mini wojnę i wywalić starych kiboli
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów