The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.07.2010, 21:36
Proud napisał(a):Wyświetl post
Jorge Fucile - objawienie tych Mistrzostw...

Genialny zawodnik.
Gra w Europie od kilku lat w FC Porto. Niektórym znany, ale fakt że na MŚ grał świetnie

~SKWARU~ napisał(a):Wyświetl post
ps. Ośmiornica Paul kolejny raz się nie myliła
Widać tak było im pisane. Przeznaczenia nie da się oszukać, jak nie bramkarz to poprzeczka.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
Mario Nh
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 10.07.2010, 21:41
Dla mnie te Mistrzostwa będą się kojarzyć z jednym piłkarzem - Diego Forlanem.
Ośmiornica znów wytypowała
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 10.07.2010, 21:42
Weźcie ku... tą ośmiornice gdybym to brał na serio i obstawiał mecze to byłbym bogaty Mnie zastanawia jedno, czego Suarez zmarnował tyle sytuacji?
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 10.07.2010, 21:42
Gdyby nie Muslera... i niewykorzystane szanse Suareza... no wlasnie, gdyby.
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 10.07.2010, 21:44
Moim zdanie Suarezowi zaszkodziło przede wszystkim że wypadł z rytmu meczowego. Ponadto może presji nie wytrzymał z ręką? Był taki rozkojarzony w kluczowych momentach.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
sergio
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 10.07.2010, 21:46
Proud napisał(a):Wyświetl post
Jorge Fucile - objawienie tych Mistrzostw...

Genialny zawodnik.

Mam podobne odczucia co do tego zawodnika - Sami Khedira
TYLKO WISŁA!
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 10.07.2010, 21:52
sergio napisał(a):Wyświetl post
Mam podobne odczucia co do tego zawodnika - Sami Khedira
Khedira na tle młodych "wielokolorowych" Niemców to już prawie weteran. On grał w Stuttgarcie kiedy Vfb zdobywało mistrzostwo Niemiec (2007). I już wtedy wszyscy mówili ze to wielki talent. Rozwijał się bardziej równomiernie i powoli niż Oezil czy Muller którzy bardzie wystrzelili. Ale wszyscy wróżą mu wielką karierę.
(Pamiętam kilka meczy z nim wtedy)
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Stary 10.07.2010, 21:57
Dzisiejszy mecz, to troszkę powrót do starej maksymy linekerowskiej. Szkoda Urugwajczyków, ale oni, pomimo 4.miejsca wracają jako bohaterowie. Po tych mistrzostwach będą brzmieć w uszach takie nazwiska jak Forlan, Suarez, Fucile, Arevalo, Cavani, Lugano czy Perez. Paru oczywiście nie wymieniłem, ale to był wielki turniej Urugwaju. Niemcy zaś rozegrali 3 wspaniałe mecze na tym turnieju (te w których zdobyli po 4 gole), dwa słabe (te przegrane) i dwa dobre. Dzisiaj dobitnie pomagał im bramkarz Muslera, który do tej pory był silnym punktem Urugwaju. Dwie bramki jego, przy trzeciej fura szczęścia i przytomność Khediry. Niemcy grali świetny turniej, pomimo dwóch wpadek zdobywają brąz. No jest to ciekawe, że były zespoły, które przegrywały po 1 meczu, albo co więcej - nie przegrały żadnego, a nawet z grupy nie wyszły, był zespół, który stracił zaledwie JEDNEGO gola i kosztowało to ten zespół odpadnięcie z turnieju - Portugalia.

Dzisiejszy mecz w wykonaniu Urugwaju znów fenomenalny. Ale też znów zabrakło sił...
Odpowiedz cytując
timmdorf
Banita

Od: 10.2009

Stary 10.07.2010, 21:57
Bramki z meczu http://www.waszapilka.pl/youtube,5839,0
Odpowiedz cytując
wisl@k_TS
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 10.07.2010, 22:04
A już myślałem, że ośmiornica skończy na patelni

Szkoda Urugwaju, ale z Niemcami się tak nie gra (2 akcje Suareza oraz pawełki bramkarza).
the end
Odpowiedz cytując
RAFi89
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 10.07.2010, 22:04
~SKWARU~ napisał(a):Wyświetl post
ps. Ośmiornica Paul kolejny raz się nie myliła
Podobno się długo zastanawiała nad wyborem i już wiadomo dlaczego.

A co do spotkania to wygrał zespół który wykorzystał swoje sytuacje i błędy bramkarza. Za Niemcami nigdy nie przepadałem ale na tych mistrzostwach był to zespół który pokazał kawał dobrego futbolu.
Urugwaj zagrał ambitnie ale zarówno w półfinale jak i w meczu o brąz brakło chyba trochę sił.
Odpowiedz cytując
sergio
Senior Member

Stary 10.07.2010, 22:12
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Khedira na tle młodych "wielokolorowych" Niemców to już prawie weteran. On grał w Stuttgarcie kiedy Vfb zdobywało mistrzostwo Niemiec (2007). I już wtedy wszyscy mówili ze to wielki talent. Rozwijał się bardziej równomiernie i powoli niż Oezil czy Muller którzy bardzie wystrzelili. Ale wszyscy wróżą mu wielką karierę.
(Pamiętam kilka meczy z nim wtedy)
Chodzi mi o to że w poprzednich MŚ nie występował a teraz zapraezentował się z bardzo dobrej strony

i nawet gdzieś czytałem że Real jest nim zainteresowany.
Jeśli chodzi o wiek to nie taki weteran wszak ma dopiero 23 lata
TYLKO WISŁA!
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 10.07.2010, 22:17
Chodzi mi o to że w poprzednich MŚ nie występował a teraz zapraezentował się z bardzo dobrej strony

i nawet gdzieś czytałem że Real jest nim zainteresowany.
Jeśli chodzi o wiek to nie taki weteran wszak ma dopiero 23 lata
Weteran weteran

Oczywiście na tle innych młodych gwiazd - Oezil 22 Kroos 20 czy Muller 20. To było żartem ten weteran, żeby pokazać jak młody jest zespół niemiecki.
Odpowiedz cytując
sergio
Senior Member

Stary 10.07.2010, 22:22
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Weteran weteran

Oczywiście na tle innych młodych gwiazd - Oezil 22 Kroos 20 czy Muller 20. To było żartem ten weteran, żeby pokazać jak młody jest zespół niemiecki.

No dobra nie będziemy się spierać
Nam pozostaje zazdrościć tak młodej i utalentowanej kadry jaką posiadają Niemcy.

U nas Piechniczek czy inny beton powiedzieliby że chłopcy są jeszcze młodzi i mają czas na reprezentację!
TYLKO WISŁA!
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 11.07.2010, 01:04
No dobra nie będziemy się spierać
Nam pozostaje zazdrościć tak młodej i utalentowanej kadry jaką posiadają Niemcy.

U nas Piechniczek czy inny beton powiedzieliby że chłopcy są jeszcze młodzi i mają czas na reprezentację!
Tylko wlasnie nich tych mlodych chlopcow nie powoluje ze wzgledu na wiek. To sa podstawowi pilkarze swoich zespolow, wyrozniajacy sie w lidze "troszke" mocniejszej od naszej - potrafia poprostu grac na najwyzszym poziomie w pilke. A co z naszymi reprezentantami U-21? Wystepuja regularnie? W jakich klubach i czy wyrozniaja sie czyms niezwyklym?
Odpowiedz cytując
julo
Senior Member

Stary 11.07.2010, 06:25
I pomyśleć że taki Urugwaj ma 10 razy mniej ludzności niż my.
Odpowiedz cytując
dostuffca
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 11.07.2010, 06:51
julo napisał(a):Wyświetl post
I pomyśleć że taki Urugwaj ma 10 razy mniej ludzności niż my.
ale wygląda na to, że ze 20 razy więcej jaj.

Odpowiedz cytując
pawelwislak
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 11.07.2010, 08:37
Dla mnie Diego Forlan absolutnie najlepszy zawodnik mistrzostw. Pomimo że Urugwaj bez medalu, to jego postać dawała smaczku każdemu meczowi, fenomenalny piłkarz!! Smutne to że tak zaangażowanej drużynie nie udało się wywalczyć Brązu :/ I ten ostatni strzał ech szkoda że nie wpadło...
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 11.07.2010, 10:58
Bądźmy szczerzy, do czwórki awansowały zespoły prezentujące cokolwiek na tych mistrzostwach. Reszta to dno i dwa metru mułu. Urugwaj pokazał,że stać go na naprawdę dobrą grę,solidną taktycznie. Tylko zabrakło szczęścia,nic więcej. Niemcy 3 miejsce zdobyli zasłużenie, i pewnie będą faworytem na ME u nas.

Dzisiejszy mecz zapowiada się arcy ciekawie. Spotykają się zespoły o doskonałej technice i taktyce. Nie widzę między nimi znaczących różnic. No może na pozycji bramkarza,bo Casillas jest niesamowity. Reszta jest wyrównania. Okropnie ciekawy jestem jaką taktykę obiorą trenerzy. Presingiem nie siądą,bo przy tym wyszkoleniu technicznym każdy z zespołów spokojnie sobie z tym poradzi. Długie piłki też raczej odpadają. Atak pozycyjny także. Jedyne co mi przychodzi na myśl to wyniszczająca ofensywa od pierwszych minut. Kto pierwszy ukłuje ten będzie miał przewagę w dalszej części meczu. Będzie mógł grać z kontry, a te zespoły potrafią to doskonale.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
Wizard
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 11.07.2010, 11:16
Ja raczej przewiduję spokojną grę, nie liczyłbym na wielką ofensywę z jednej lub drugiej strony. Z początku przewiduje raczej piłkarskie szachy, jedna jak i druga drużyna będzie grać perfekcyjnie taktycznie. Bramki mogą pojawić się dopiero pod koniec II połowy, gdy koncentracja będzie już mniejsza. Holandia we wcześniejszych meczach nie szturmowała obrony rywali, raczej grała spokojnie, na wyczekanie, nie otworzą się na Hiszpanów - będzie typowa gra z kontry.

Wynik 1-1, po karnych Hiszpania
Jesteśmy fanatykami, bo tylko fanatycy umieją dokonać wielkich rzeczy. - J. Mosdorf
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Stary 11.07.2010, 11:29
Ja też jak Wizard raczej widziałbym ten scenariusz. Bliżej meczu Hiszpania - Portugalia, niż wczorajszej radosnej zabawie w deszczu. Hiszpanie przypuszczam, będą chcieli kontrolować grę. Mnóstwo podań i spokojna gra z asekuracją obrony. Od czasu do czasu gwałtowne przyspieszenie. A tak czekamy spokojnie, gramy swoje (jesteśmy lepsi) i Holendrzy w końcu popełnią ten jeden błąd. Jest niezawodny Villa, jest 1-0. Tak myślę będą chcieli zagrać Hiszpanie.
Holendrzy jeśli zrobią atak to zaraz na początku co by zaskoczyć Hiszpanów, potem uważna gra w obronie i zabójcze kontry. Powinni wyglądać dobrze szybkościowo to kontry mogą być groźne.
Zastanawia mnie tylko czy Holendrzy nie zaryzykują i zagrają ofensywnie. Ich trener pewnie będzie chciał zaskoczyć Hiszpanów, ale czy tak zrobią?

Raczej myślę będzie ostrożny mecz z obu stron, inny niż wczorajszy.
(Oczywiści 1 bramka może zmienić scenariusz strzelona dla którejś ze stron)

A jak będzie, zobaczymy dzisiaj
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Stary 11.07.2010, 11:49
Wiecie, jest jeden zasadniczy + tego finału, w stosunku do tego sprzed 4 lat - nie muszę kibicować mniejszemu złu. Wtedy jednak byłem za Włochami (o zgrozo!), bo grali całkiem fajnie, natomiast teraz jestem za Holandią, ale jak wygra Hiszpania, to też będę w miarę zadowolony. Tak z drugiej strony, jakby się zastanowić, to może nikt nie stawiał jakichś większych pieniędzy na Holandię, a oni do tej pory wygrali wszystkie mecze związane z Mundialem 2010. Hiszpania zanotowała jedną porażkę - ze Szwajcarią. Grają więc dwa najlepsze zespoły Europy przeciwko sobie, to fajnie, że tak się stało.

Holandia nie grała na tym Mundialu tego, co zawsze, czyli atak, atak, atak, stąd też dzisiaj ją zobaczymy w Finale. Dzisiaj znów spodziewam się podobnego układu, co w całym turnieju. Spokojna gra, bez nadmiernego szarpania - siódemka z tyłu, Robben, Sneijder i Van Persie na przodzie. Szybkie, składne kontry - tylko pozostaje pytanie, jak do tego ustosunkują się Hiszpanie? Na pewno przewagę w posiadaniu piłki będą mieli La Roja, to znów będzie klepanie, utrzymywanie tej piłki jak najdłużej, tak, aby zniechęcić do grania Holendrów. No chyba, że Holandia będzie zmuszona do gwałtownych ataków, tak jak to miało miejsce w ćwierćfinale przeciwko Brazylii...

Czeka nas na pewno ciekawe spotkanie - choć paradoksalnie może wiać nudą. I jedni i drudzy grają o pierwszy tryumf na Mundialu, zatem wszyscy powinni dać z siebie 120%
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Stary 11.07.2010, 13:12
Jak tak dalej pójdzie, na naszych stadionach, na Euro zorganizowanym przez nas świetnie się będą bawić nasi zachodni sąsiedzi. Niemcy są głównym faworytem do Euro2012, bo ich drużyna jest ciągle rozwojowa.

Jak taki Mueller czy Khedira nabiorą jeszcze doświadczenia w meczach o najwyższą stawkę w LM, to będą nie do zatrzymania. A ten pierwszy ma za sobą dopiero pierwszy poważny sezon w seniorskiej piłce.

Co do dzisiejszego finału - chciałbym przede wszystkim pięknego widowiska. Natomiast stawiam na wyraźne zwycięstwo Hiszpanów. A to dlatego, że oni stanowią drużynę, a Holendrzy to nadal zlepek indywidualności.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
Krissu
Militaris

Od: 01.2006

Stary 11.07.2010, 20:19
Bryndza straszna ten mecz.

Jakbym ja był Webbem, to Holandia grałaby już w dziewięciu.

I to właściwie wszystko, co jest do powiedzenia na temat tego "widowiska".
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 11.07.2010, 20:20
Sredni mecz, oczekiwalem wiecej szybkich akcji.
De Jong powinien dostac czerwona za taki faul, buractwo do potegi. Jeszcze pokazywal ze nic nie bylo...co za ciolek.

Patrzac jak Holandia gra, czyli styl drwala - licze ze Hiszpanie ich pocisna.

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
harthausen
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 11.07.2010, 20:23
^^^ genau

Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 11.07.2010, 20:25

Zdjecie z cyklu "Minalem sie z powolaniem"

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
Mario Nh
Senior Member

Stary 11.07.2010, 20:27
Jakie mistrzostwa taki finał.
Mało goli, brak europejskiego dopingu, transmisja w TVP. Niech się już kończy...
Odpowiedz cytując
Donki
Banita

Od: 05.2009

Stary 11.07.2010, 20:29
kreseq napisał(a):Wyświetl post
Sredni mecz, oczekiwalem wiecej szybkich akcji.
De Jong powinien dostac czerwona za taki faul, buractwo do potegi. Jeszcze pokazywal ze nic nie bylo...co za ciolek.

Patrzac jak Holandia gra, czyli styl drwala - licze ze Hiszpanie ich pocisna.
A czy Hiszpanie grają lepiej
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2005

Stary 11.07.2010, 20:32
Lepiej, pierwsze minuty sprawiali lepsze wrażenie. Coś tam Ramos próbował zrobić dobrego. Mam nadzieję, że coś im się uda wcisnąć i popsują mechaniczną pomarańczę ;-)
"Kradzione szczęścia nie daje..."
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów