The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Fanatyk R22
Member

Od: 07.2010

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.07.2010, 19:31
Głosowałem na Komorowskiego bo:

- wykreował sobie wizerunek nieagresywnego polityka, w przeciwieństwie do Jarosława Kaczyńskiego.
- jest lepiej postrzegany zza granicami Polski niż jego konkurent.
- chciałem monopolu władzy PO, bo pamiętam czasy rządzenia PiSu, Samoobrony i LPR'u.
- czasem specjalnie włączam Radio Maryja, aby posłuchać subiektywnych wiadomości i za każdym razem przekonuję się jacy tam idioci się wypowiadają - Kurski.
- programowo Bronek i Jarek podobnie wypadali, jednak urząd prezydenta to urząd reprezentatywny.. a Jarek na pewno taką osobą nie jest.
- zgoda buduje, a agresja rujnuje
- popieram prywatyzacje szpitali, nawet częściową.
- jestem za prywatyzacją nierentownych zakładów państwowych (kopalń, hut, stoczni)
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 05.07.2010, 19:32
Greeg napisał(a):Wyświetl post

Sam obracając się jeszcze w środowisku studenckim, ale nie tylko, jestem załamany świadomością polityczną,a raczej jej brakiem, wśród moich kolegów i koleżanek już studia kończących.
Ciekawe jaka jest świadomość polityczna tych osobników ?
http://torpan.cba.pl/Serwis/mohery.jpg

Już wiecej sie spodziewam po kims z malej miejscowosci kto studiuje w Krakowie , niz szukac zdrowego rozsadku od tych zahipnotyzowanych na zdjeciu
Ostatnio edytowane przez AS82 : 05.07.2010 o godz. 19:58.
UniaTarnówZKS1928
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 05.07.2010, 19:38
kreseq napisał(a):Wyświetl post

Jestem ciekawy kiedy tego debila PO wywali na zbity pysk bo im ostra siare robi
Ja myślę że platforma poznała się na ustroju demokratycznym i doskonale wiedzą że Palikot im nabija poparcie.

Fanatyk R22 napisał(a):Wyświetl post
Jesteś z Krakowa, więc nawet nie wiesz jakie zacofanie panuje na wsiach i w małych miejscowościach, Ty tutaj masz wybór głosowania za JK lub BK.. my tam nie mamy.. bo na każdym kroku wszystko co PO jest wyklinane i żyjąc w takiej obłudzie nie dziwię się, że ta mniej wykształcona część społeczeństwa, która zostaje na wschodzie głosuje tak jak głosuje - bo nie wie, że może być lepiej.
E to u nas jest jeszcze lepiej bo było 10 kandydatów w pierwszej turze. Rozumiem że w takim razie na studiach nie tolerujecie wyborców PiS i są oni gorsi.
Fanatyk R22
Member

Stary 05.07.2010, 19:48
źle mnie zrozumiałeś...

tolerujemy, bo w mieście podejmujesz świadomy wybór między PiS'em a PO.. na wschodzie świadomego wyboru podjąć się nie da, bo całe starsze społeczeństwo na każdym kroku podkreśla jaki to PiS jest super, a PO - szatańskie
SZYMEK_TSW
Senior Member

Stary 05.07.2010, 19:49
Przeglądałem sobie wyniki na stronie PKW i zauważyłem taką ciekawostkę. Jedna z obwodowych komisji w Szkole Podstawowej Nr 68 na ul. Porzeczkowa 3; miała 100% frekwencje na ponad 1200 wyborcach, co tam jest takiego? czy może błąd?

Śląsk Wisełka Lechia Gdańsk & Unia Tarnów
Greeg
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 05.07.2010, 19:56

- wykreował sobie wizerunek nieagresywnego polityka, w przeciwieństwie do Jarosława Kaczyńskiego.
- chciałem monopolu władzy PO, bo pamiętam czasy rządzenia PiSu, Samoobrony i LPR'u.
- czasem specjalnie włączam Radio Maryja, aby posłuchać subiektywnych wiadomości i za każdym razem przekonuję się jacy tam idioci się wypowiadają - Kurski.
- programowo Bronek i Jarek podobnie wypadali, jednak urząd prezydenta to urząd reprezentatywny.. a Jarek na pewno taką osobą nie jest.
- jestem za prywatyzacją nierentownych zakładów państwowych (kopalń, hut, stoczni)
Masz krótką pamięć, albo nie zagłębiłeś się dostatecznie w jego życiorys.

1. Owszem można go postrzegać jako dobrodusznego myśliwego ale to on mając bliskie związki z WSI zadbał o to aby zakończyć polityczną karierę Szeremietiewa i wysłać helikoptery w pościg za jego asystentem w akcję bardziej spektakularną od tego co CBA zrobiło od początku swojego istnienia.

2. Nie trafiają do mnie takie argumenty, równie dobrze na prezydenta moglibyśmy sobie wybrać Miss Polski z jakiegoś rocznika i gwarantuję Ci że wszyscy wielcy tego świata postrzegali by ją jeszcze lepiej. To jest właśnie jeden z argumentów które są według mnie bezsensowne, no chyba że otwarcie przyznasz że dla Ciebie wybory na prezydenta to w jakimś stopniu konkurs piękności.

3. Chciałeś monopolu władzy PO ze względu na to że kiedyś PiS był hegemonem na scenie politycznej ? Twoje zdanie jest chyba nielogicznie skonstruowane, bo wynika z niego, że chcesz monopolu PO bo masz w pamięci monopol PiS i on Ci pasował.

4. Również czasem, ale bardzo rzadko słucham RM, ogólnie rzadko słucham radia i muszę przyznać, że czasem zdarzały się jednak jakieś merytoryczne audycje, aczkolwiek ostatnio słuchałem ok. roku temu. Nie trafia do mnie jednak argument z RM za głosowaniem na Komorowskiego. A już przyrównując Kurskiego do Palikota to powiedzmy sobie szczerze Jacek jest wzorem cnót i kindersztuby.

5. Kolejny argument rodem z konkursu piękności, Bronek ze względu na swoje gafy też się nie nadaje, a za pierwszą damę będziemy mieli Dunkę . Jaki argument taka odpowiedź z mojej strony.

6. Za czasów SLD panowała podobna zgoda a obudziliśmy się nagle w kraju, w którym to o czym mówiło się od dawna, że można kupić sobie ustawę za kilka-kilkanaście milionów dolarów, okazało się rzeczywistością. Każda władza bez patrzenia na ręce psuje. PO na ręce nie chce patrzeć nikt, dlatego wbrew obiegowej opinii że zgoda buduje w Polsce potrzebna jest silna opozycja, sprawny wymiar sprawiedliwości, odpolityczniony TK jak i niezależne i rzetelne media, jeśli nie światopoglądowo to choćby gospodarczo. Teraz tego nie mamy.

7. Również opowiadam się za co najmniej częściową odpłatnością usług medycznych ale tylko w przypadku obniżenia podatków. Bo czemu mam płacić za coś na co Państwo co miesiąc ściąga mi znaczny haracz. Teraz Cię zaskoczę i powiem Ci że jedyna obniżka podatków od 89 roku miała miejsce za czasów PiS, chyba że jeszcze SLD obniżyło CIT ale przyznam szczerze, że nie pamiętam, za młody chyba byłem.

8. Jak się prywatyzuje nierentowne zakłady PO już pokazało na przykładzie stoczni, a ostatnio na przykładzie ponad dwutygodniowej państwowej nieoprocentowanej pożyczki od 230 tys. obywateli na TAURON Polska Energia. Polecam odłożyć troszkę kapitału i pograć na giełdzie, inaczej porozmawiamy na temat prywatyzacji. Dodam tylko, że PiS nie jest przeciwny prywatyzacji, sprzeciwia się tylko prywatyzacji sektorów strategicznych. Ktoś kiedyś ładnie powiedział że koleje mogą być prywatne, ale tory po których one jeżdżą już nigdy.

AS82 grafika się nie wyświetla.
Fuks
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 05.07.2010, 20:01
Sędzia napisał(a):Wyświetl post
Wyborcom Bronisława Komorowskiego gratuluję doborowego towarzystwa.

"W aresztach i zakładach karnych Bronisław Komorowski zdobył 91,9 proc. poparcia. Jego rywal z drugiej tury wyborów prezydenckich, Jarosław Kaczyński, uzyskał 8,1 proc. głosów - podał Centralny Zarząd Służby Więziennej."

widze ze brniesz z tym idiotyzmem dalej, jak po pierwszej turze. Pisałem juz wtedy dlaczego takie stwierdzenia są idiotyczne, i kompletnie nielogiczne.

Nie chce mi sie powtarzac, bo widze ze jak grochem o ściane, gratuluje jednak tego jak bardzo szanujesz i liczysz się z opiniami skazanych. Są dla ciebie najwazniejsi - brawo!
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 05.07.2010, 20:08
raczej wyrywamy się z III świata, gdzie każdy każdego zna, gdzie najwięcej do powiedzenia ma ksiądz (notabene namawia do głosowania za PiS'em), gdzie świat zatrzymał się w latach 80, gdzie nie idąc w niedziele do kościoła jesteś uważany za szatana itp..

idziemy do Krakowa.. widzimy, że świat może być fajniejszy, lepszy, przyjaźniejszy.. z wieloma atrakcjami.. i powiedz mi jak tu nie zmienić zdania na temat NAMAWIANIA księży do głosowania za Jarkiem Kaczyńskim?

Jesteś z Krakowa, więc nawet nie wiesz jakie zacofanie panuje na wsiach i w małych miejscowościach, Ty tutaj masz wybór głosowania za JK lub BK.. my tam nie mamy.. bo na każdym kroku wszystko co PO jest wyklinane i żyjąc w takiej obłudzie nie dziwię się, że ta mniej wykształcona część społeczeństwa, która zostaje na wschodzie głosuje tak jak głosuje - bo nie wie, że może być lepiej.

Z logiką Twoje wyjaśnienie nie ma nic wspólnego.

Po pierwsze, to, że każdy każdego zna nie ma nic wspólnego z zacofaniem. To jest zwyczajnie normalna rzecz w małych skupiskach ludzi, jest czymś oczywistym.

Po drugie, że ksiądz ma najwięcej do powiedzenia na wsi, to też nie dziwota - zazwyczaj jest to osoba najlepiej wykształcona, być może jedyna osoba z wyższym wykształceniem, więc jak może być inaczej. To nie ma nic wspólnego z zacofaniem, za to wiele wspólnego ze zdrowym rozsądkiem.

Po trzecie, ksiądz też obywatel, może namawiać do głosowania, bo ma do tego prawo. Do głosowania na PO namawiają np. aktorzy, i też wykorzystują przy tym swoją popularność (czyli swoje wpływy na "maluczkich").

I teraz wracając do logiki - zakładając, że masz rację co do zacofania wsi, to powiedz mi, jak wiążesz to wszystko z Kaczyńskim? Bo ja widzę tylko tyle, że ksiądz mówi żeby głosować na Kaczyńskiego, i to jest to Twoje powiązanie.

Kaczyński rządził w ciągu ostatnich 20 lat tylko 2, i to niecałe. I przez te 2 lata wieś się nie zacofała.

Piszesz, że w miastach mamy wybór głosować na JK albo BK? Do 10.04 każdy, kto przyznawał się do głosowania na Kaczyńskiego był w najlepszym razie pisiorem, w najgorszym mógł się bać ostracyzmu całego swojego środowiska.

Ja mam/miałem wybór , bo mam w d**** to, co ktoś sobie pomyśli o tym jak głosuję i czy chodzę do kościoła w niedzielę. Ale są tacy, co nie mają. I oni głosują na Komorowskiego, bo TVN im każe.

Ja żadnej różnicy nie widzę.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
AS82
Banita

Stary 05.07.2010, 20:18
Sędzia napisał(a):Wyświetl post

Po drugie, że ksiądz ma najwięcej do powiedzenia na wsi, to też nie dziwota - zazwyczaj jest to osoba najlepiej wykształcona, być może jedyna osoba z wyższym wykształceniem, więc jak może być inaczej. To nie ma nic wspólnego z zacofaniem, za to wiele wspólnego ze zdrowym rozsądkiem.
http://img193.imageshack.us/i/pandziwisz.jpg/

emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 05.07.2010, 20:19
7. Również opowiadam się za co najmniej częściową odpłatnością usług medycznych ale tylko w przypadku obniżenia podatków. Bo czemu mam płacić za coś na co Państwo co miesiąc ściąga mi znaczny haracz. Teraz Cię zaskoczę i powiem Ci że jedyna obniżka podatków od 89 roku miała miejsce za czasów PiS, chyba że jeszcze SLD obniżyło CIT ale przyznam szczerze, że nie pamiętam, za młody chyba byłem.
Naprawdę, proponuję się powstrzymać z tym populistycznym sloganem pt. "obniżanie podatków". Już raz był o to spór. Niższe progi podatkowe nie są równoznaczne z większą kasą, która zostaje w kieszeni podatnika. Inflacja i tak zjada te obniżki rzędu 1-2% już w następnym roku, a powinniśmy dążyć do szybkiego, a zarazem stabilnego wzrostu płac. Wtedy nie będą nam straszne marginalne stawki podatkowe z Danii, czy Belgii rzędu 70%.

8. Jak się prywatyzuje nierentowne zakłady PO już pokazało na przykładzie stoczni, a ostatnio na przykładzie ponad dwutygodniowej państwowej nieoprocentowanej pożyczki od 230 tys. obywateli na TAURON Polska Energia. Polecam odłożyć troszkę kapitału i pograć na giełdzie, inaczej porozmawiamy na temat prywatyzacji.
A co liczyło się na darmowego tysiaczka po raz kolejny?
Ja zawsze powtarzam znajomym którzy stawiają pierwsze kroki na GPW albo Forexie, żeby zacząć najpierw od siebie, czyli edukacja i ustalenie własnej skłonności do ryzyka. Inaczej polecam gry na giełdzie... planszowe albo wirtualne.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 05.07.2010 o godz. 20:23.
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 05.07.2010, 20:19
Fuks napisał(a):Wyświetl post
widze ze brniesz z tym idiotyzmem dalej, jak po pierwszej turze. Pisałem juz wtedy dlaczego takie stwierdzenia są idiotyczne, i kompletnie nielogiczne.

Nie chce mi sie powtarzac, bo widze ze jak grochem o ściane, gratuluje jednak tego jak bardzo szanujesz i liczysz się z opiniami skazanych. Są dla ciebie najwazniejsi - brawo!
Przykro mi, ale chyba ze mną na ten temat nie rozmawiałeś.

A co do samego faktu (a nie stwierdzenia), to mogę jedynie dodać, że najbardziej zdegenerowana grupa społeczna w Polsce stanowi najbardziej żelazny elektorat PO . Nic, tylko pogratulować.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
Kandzior
Senior Member

Od: 02.2009

Stary 05.07.2010, 20:23

Ty nazywasz go 'nieagresywnym politykiem', a ja kiedyś już tutaj o tym wspominałem, że jest jednym z lepszych melancholików w polskiej polityce. No akurat rządy PiSu nie były tak dawno też je pamiętam i powiem Ci, że nie widzę różnicy (zmian) między czasami PiSu a PO. Tu się zgadzam, Bronek ma o wiele lepszy wizerunek od Jarka. Ja natomiast czasem włączam sobie TVN i lubię pooglądać sobie m.in. Palikota i np. Niesiołowskiego - co do tego drugiego to masz rację, zgoda buduje , a prywatyzacje to temat rzeka i tu i tu znajdziemy multum argumentów.
BBudowniczy
Senior Member

Stary 05.07.2010, 20:26
labtec napisał(a):Wyświetl post
(...)

cieszy frekwencja, smuci to , że Jarek ma jednak zajebiście duże poparcie i nadal głosuje biedota po prostu.
Nie mówcie że nie , nie patrzcie nawet na mapki podziału głosów ( 6 wschodnich województw za J.K. ) tylko patrzcie na miejscowości , wsie konkretne i na to - jakie wykształcenie mają wyborcy J.K. i pisu.

Wykształcenie podstawowe, ewentualnie zawodówka. Głosują na niego ludzie którym się w życiu po prostu nie powiodło i klepią teraz biedę. (..)

Nie kasujcie mojego postu proszę, bo nie obraziłem tutaj nikogo. Stwierdzam po prostu fakty. Jarek to biedni i głupi ludzie po prostu.
Troszkę odgrzebuję, ale proponuję zajrzeć tutaj:

http://blogbudowniczy.blox.pl/2010/0...a-regiony.html

Poza tym dobrze mi się powodzi, skończyłem studia (żadna tam zawodówka), mieszkam w Krakowie, i głosowałem na Kaczyńskiego. Biedny i głupi człowiek ze mnie...
Greeg
Senior Member

Stary 05.07.2010, 20:39
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Naprawdę, proponuję się powstrzymać z tym populistycznym sloganem pt. "obniżanie podatków". Już raz był o to spór. Niższe progi podatkowe nie są równoznaczne z większą kasą, która zostaje w kieszeni podatnika. Inflacja i tak zjada te obniżki rzędu 1-2% już w następnym roku, a powinniśmy dążyć do szybkiego, a zarazem stabilnego wzrostu płac. Wtedy nie będą nam straszne marginalne stawki podatkowe z Danii, czy Belgii rzędu 70%.

A co liczyło się na darmowego tysiaczka po raz kolejny?
Ja zawsze powtarzam znajomym którzy stawiają pierwsze kroki na GPW albo Forexie, żeby zacząć najpierw od siebie, czyli edukacja i ustalenie własnej skłonności do ryzyka. Inaczej polecam gry na giełdzie... planszowe albo wirtualne.

emj10 doskonale wiem że niższe progi podatkowe nie przekładają się od razu na większą kasę, ale podatki to nie tylko PIT ale wszelkie daniny przymusowo płacone na rzecz Państwa, czyli między innymi VAT, akcyza, koncesje na działalność gospodarczą, licencje ... cała reszta i o to właśnie mi chodzi. Mimo wszystko chciałbym decydować na co wydaję swoje pieniądze, a jeszcze długo płace u nas nie będą dorównywać tym na zachodzie europy, czymś niestety na starcie konkurować musimy i skoro nie są to nowoczesne technologie to u nas się przejawia w tym, że praca jest tania. Więc bardzo proszę darujmy sobie hasła o populistycznych sloganach bo najwidoczniej hałdujemy po prostu innym trendom bądź szkołom ekonomicznym.

Wcale nie darmowego, ale jeśli już poruszasz tą kwestię to w czym według Ciebie gorszy jest taki inwestor indywidualny jak ja od tych potężnych funduszy zagranicznych i krajowych , oczywiście prócz zaplecza analitycznego . A co do giełdy to sam zainwestowałem tam kapitał ze względu na chęć zdywersyfikowania portfela oszczędności, gdzie podatek Belki i inflacja zjadają procenty z oszczędności na koncie więc też sobie wypraszam. Zainwestowałem część własnego kapitału, który uczciwie zgromadziłem na poziomie akceptowanego przeze mnie ryzyka i nie mówiłem o pewnej dozwolonej stracie ale okresie gdy przez ponad dwa tygodnie masz zablokowane środki pieniężne, które nie pracują . Poczułem się jak spekulant i obszarnik zarazem przez pryznam Twojego postu.
DysoN
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 05.07.2010, 20:44
BBudowniczy napisał(a):Wyświetl post
Biedny i głupi człowiek ze mnie...
Czy biedny to tego nie wiemy....
DysoN
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 05.07.2010, 20:48
Cytat:
"Zdaniem Palikota należy w tej sprawie szukać odpowiedzi na szereg pytań: Czy zostały pobrane próbki krwi z ciała Lecha Kaczyńskiego? Czy w dniu katastrofy prezydent znajdował się pod wpływem alkoholu? Dlaczego Lech Kaczyński spóźnił się o 25 minut? O czym rozmawiali z Jarosławem Kaczyńskim przed katastrofą? Dlaczego Jarosław Kaczyński w Smoleńsku nie zidentyfikował ciała Marii Kaczyńskiej? Czy nie było presji na pilota, by lądować w złych warunkach atmosferycznych?"

Jestem ciekawy kiedy tego debila PO wywali na zbity pysk bo im ostra siare robi
Musze Cie zawiesc ale dzis ogladalem jakis wywiad z Palikotem i Palikot stwierdzil ze dzieki jego wystapieniom Bronek wygral. Mianowicie kiedy Palikot nie robil swoich wystapien Bronek mial poparcie 40 cos % (sa to slowa Palikota, staram sie jak najdokladniej przekazac, napewno sens jest ten sam), zas kiedy Palikot zaczal pomagac w kampanii (zapewne mial na mysli te wiece w Lublinie czy inne mowienie o zastrzeleniu Jarka) to Bronkowi poparcie wskoczylo na 50 kilka %!!
I to jest koles! Pol Polski mowi mu ze jest debilem, nawet juz ludzie z partii wola sie odcinac od wiekszosci jego frajerskich zagrywek bo wiedza ze nie ma co go bronic, a on mysli ze jest fajny.
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
emj10
Senior Member

Stary 05.07.2010, 21:01
Więc bardzo proszę darujmy sobie hasła o populistycznych sloganach bo najwidoczniej hałdujemy po prostu innym trendom bądź szkołom ekonomicznym.

Wcale nie darmowego, ale jeśli już poruszasz tą kwestię to w czym według Ciebie gorszy jest taki inwestor indywidualny jak ja od tych potężnych funduszy zagranicznych i krajowych , oczywiście prócz zaplecza analitycznego . A co do giełdy to sam zainwestowałem tam kapitał ze względu na chęć zdywersyfikowania portfela oszczędności, gdzie podatek Belki i inflacja zjadają procenty z oszczędności na koncie więc też sobie wypraszam. Zainwestowałem część własnego kapitału, który uczciwie zgromadziłem na poziomie akceptowanego przeze mnie ryzyka i nie mówiłem o pewnej dozwolonej stracie ale okresie gdy przez ponad dwa tygodnie masz zablokowane środki pieniężne, które nie pracują . Poczułem się jak spekulant i obszarnik zarazem przez pryznam Twojego postu.
Nie chodziło mi o przerzucanie się jakimiś doktrynami ekonomicznymi, czy to Friedmanem, czy Keynsem. Bardziej chciałem zwrócić uwagę na to, że hasło "obniżanie podatków", które dla większości Polaków ma bardzo melioratywny wydźwięk to nie jest panaceum na uzdrowienie naszej gospodarki i uczynienie Nas bogatszym społeczeńśtwem. Wszechobecna biurokracja i parapodatki to są prawdzii "hamulcowi" naszej gospodarki.

Oj. Przepraszam, ale nie chciałem Cię obrazić. Za długo siedzę w tym giełdowym bagienku i już wyrobiły mi się pewne nawyki jeśli chodzi o "zachęcanie" nowych inwestorów. Co do samej prywatyzacji przez emisję akcji PKO i Taurona z tego roku to wiedziałem że się tak to skończy, że prędzej czy później rząd dostanie dzwonek ostrzegawczy, który rozwieje nadzieję o wielkich wpływach z prywatyzacji w tym roku. Na pewno są jakieś plusy tych obu prywatyzacji, czyli szybka i pewna kasa do budżetu, a także reklama spółek, które jednak dzięki wejściu na giełdę zostały przedstawione szerszej widowni (głownie chodzi o inwestorów zagranicznych). Moment na prywatyzację oczywiście nie był najlepszy, bo sytuacja jaka jest obecnie to każdy widzi, a ja mam cały czas przed oczami widmo drugiego dna rzędu <1500 pkt. na WIG20. Jak będzie, zobaczymy
Greeg
Senior Member

Stary 05.07.2010, 21:10
emj10 napisał(a):Wyświetl post
Nie chodziło mi o przerzucanie się jakimiś doktrynami ekonomicznymi, czy to Friedmanem, czy Keynsem. Bardziej chciałem zwrócić uwagę na to, że hasło "obniżanie podatków", które dla większości Polaków ma bardzo melioratywny wydźwięk to nie jest panaceum na uzdrowienie naszej gospodarki i uczynienie Nas bogatszym społeczeńśtwem. Wszechobecna biurokracja i parapodatki to są prawdzii "hamulcowi" naszej gospodarki.

Oj. Przepraszam, ale nie chciałem Cię obrazić. Za długo siedzę w tym giełdowym bagienku i już wyrobiły mi się pewne nawyki jeśli chodzi o "zachęcanie" nowych inwestorów. Co do samej prywatyzacji przez emisję akcji PKO i Taurona z tego roku to wiedziałem że się tak to skończy, że prędzej czy później rząd dostanie dzwonek ostrzegawczy, który rozwieje nadzieję o wielkich wpływach z prywatyzacji w tym roku. Na pewno są jakieś plusy tych obu prywatyzacji, czyli szybka i pewna kasa do budżetu, a także reklama spółek, które jednak dzięki wejściu na giełdę zostały przedstawione szerszej widowni (głownie chodzi o inwestorów zagranicznych). Moment na prywatyzację oczywiście nie był najlepszy, bo sytuacja jaka jest obecnie to każdy widzi, a ja mam cały czas przed oczami widmo drugiego dna rzędu <1500 pkt. na WIG20. Jak będzie, zobaczymy
No to zgadzamy się właśnie co do wszelkiego rodzaju parapodatków i ukrytych opłat, o których osoba pracująca "u kogoś" a nie próbująca rozkręcić własny biznes nie ma zielonego pojęcia. O wszechobecnej biurokracji nie wspomniałem ze względu na jej oczywistą oczywistość. Bo jak można wytłumaczyć sytuację, że od czasu wprowadzenia słynnego jednego okienka czas oczekiwania na rejestrację spółki prawa handlowego zwiększył się według moich obserwacji od 2-4 miesięcy lekko licząc. Jeśli wcześniej człowiek wiedział, że do poszczególnego urzędu składa się te i te dokumenty i ma spokój a teraz omamiony wizją jednego okienka składa prawie wszystko w dwóch egzemplarzach najpierw do Sądu Rejestrowego a następnie do Urzędu Statystycznego i Urzędu Skarbowego to sama procedura poprzez dublowanie się wydłuża.

Co do GPW sam się zastanawiam czy nie zostawić jedynie Tepsy a z resztą wiać, swoją droga chyba na S&P 500 zarysowała się właśnie RGR z krzyżem śmierci, ale to już zupełnie offtop. Nie jestem może tak doświadczonym inwestorem jak Ty, ale doskonale wiem, że jeśli się coś robi to należy polegać na własnej wiedzy i analizach a nie podszeptach innych.

I takie stanowisko przyświeca mi również w komentowaniu życia politycznego i kierowaniu się w nim wyborami takimi a nie innymi.
Fanatyk R22
Member

Stary 05.07.2010, 21:13
Jaroo1 napisał(a):Wyświetl post
Musze Cie zawiesc ale dzis ogladalem jakis wywiad z Palikotem i Palikot stwierdzil ze dzieki jego wystapieniom Bronek wygral. Mianowicie kiedy Palikot nie robil swoich wystapien Bronek mial poparcie 40 cos % (sa to slowa Palikota, staram sie jak najdokladniej przekazac, napewno sens jest ten sam), zas kiedy Palikot zaczal pomagac w kampanii (zapewne mial na mysli te wiece w Lublinie czy inne mowienie o zastrzeleniu Jarka) to Bronkowi poparcie wskoczylo na 50 kilka %!!
I to jest koles! Pol Polski mowi mu ze jest debilem, nawet juz ludzie z partii wola sie odcinac od wiekszosci jego frajerskich zagrywek bo wiedza ze nie ma co go bronic, a on mysli ze jest fajny.
Ja go tam lubię
Pozytywnie nastawiony człowiek do życia ze specyficznym i zdystansowanym podejściem do polityki
Greeg
Senior Member

Stary 05.07.2010, 21:19
Ja go tam lubię
Pozytywnie nastawiony człowiek do życia ze specyficznym i zdystansowanym podejściem do polityki
A gdyby to Jarosław Kaczyński albo inny polityk PiSu objawił się z takim dystansem do polityki i zaczął opowiadać o wyruszeniu na łowy do Ruskiej Budy celem wypatroszenia Bronka i jego współmałżonki, albo na każdym kroku domagał się wyjaśnień na temat związków Donalda Tuska z CHWMem albo tego czy będąc na meczach gdańskiej Lechii znajduje się nieustannie pod wpływem alkoholu też powiedziałbyś jedynie, że jest to specyfika naszej polityki nadająca jej lokalnego kolorytu
Jaroo1
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 05.07.2010, 21:26
Cytat:
Ja go tam lubię
to Ci serdecznie wspolczuje :d A tak bardziej analizujac Twoja postawe to nie dziwi mnie ze jestes taki anty PiS. Skoro sobie tak fakty do wszystkie dobierasz ze Ci wychodzi ze wszystko co zwiazane z PiSem jest zle a z PO jest super albo co najmniej spoko to tylko pokazuje Twoje zaslepienie
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?...
...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę...
...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał.
konrad1991tsw
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 05.07.2010, 21:50
Teraz PO ma pełną władzę, zobaczymy co z tego wyjdzie. Niestety, ale ja sceptycznie podchodzę do tej partii, bo poza dobrym PRem nie są w stanie nic zaproponowac jeśli chodzi o rozwój tego kraju. Jeśli chodzi o to że na JK głosują ludzie ze wschodnich części kraju - tak, to jest faktem. Bo spora częśc tych ludzi nie chce słuchac jak to jest słodko i jak cudownie w Polsce, tylko chce wreszcie móc dostac coś od ludzi których wybiera. Ja na przykładzie regionu w którym mieszkam mogę powiedziec, że za czasów PISu coś się ruszyło w kwestii zacierania różnic między tzw. Polską A a Polską B, teraz niestety nic z tego nie ma, komu innemu żyje się lepiej A już nie wspomnę o tolerowaniu u władzy osób pokroju Palikota, to są zwykłe oszołomy, ludzie którzy się ośmieszają na każdym kroku, choc dzięki wspomnianemu PRowi, dostali teraz to co chcieli...
emj10
Senior Member

Stary 05.07.2010, 21:54
Co do GPW sam się zastanawiam czy nie zostawić jedynie Tepsy a z resztą wiać, swoją droga chyba na S&P 500 zarysowała się właśnie RGR z krzyżem śmierci, ale to już zupełnie offtop. Nie jestem może tak doświadczonym inwestorem jak Ty, ale doskonale wiem, że jeśli się coś robi to należy polegać na własnej wiedzy i analizach a nie podszeptach innych.
Ja z GPW uciekłem na początku roku i szybko nie powrócę z większym kapitałem. Patrząc na gospodarkę w skali makro to konkretny dołek przewiduję na wrzesień, bo kasa z pakietów stymulacyjnych już się kończy, Chiny i Indie zaczynają mieć problemy, a poza tym wierzę że problemy gospodarcze zaczynają się po zakończeniu wielkich imprez, tak jak to było z ostatnią Olimpiadą.
harimata
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 05.07.2010, 22:23
Trzeba czekać teraz na wybory parlamentarne i samorządowe. Nie głosowałem na Komorowskiego ale zobaczymy jak nas będzie reprezentował na arenie międzynarodowej i dążył do silnej Polski. Jak nie Smoleńsk to powódź a teraz zamach stanu. Czarne chmury na Rzeczpospolitą Polską się zbierają, nie wróżą nic dobrego a jedynie burze i wichry.

PS. Są już wyniki kto wygrał w Krakowie ?
Kod:
               W czasach powszechnego fałszu, mówienie prawdy jest rewolucyjnym aktem

9 października wywal Tuska do śmietnika !
felipe
Senior Member

Stary 05.07.2010, 22:32
harimata, +/- 60 do 40% dla Bronka

W Małopolsce natomiast wygrał ogólnie Jarosław. Komorowski w 4 powiatach - Kraków grodzki, Tarnów grodzki i bodajże chrzanowski + oświęcimski (zachodnie w każdym razie)
Greeg
Senior Member

Stary 05.07.2010, 22:45
szczebrzeszcz napisał(a):Wyświetl post
Bronek mówił że się zmniejszył czas z 300 iluś dni do 100 ilus tam, to jak jest na prawdę?
Ja ci mogę powiedzieć jak wyglądało to z mojej perspektywy i doświadczenia. Przed wprowadzeniem nowelizacji dokumenty należało złożyć do Sądu Rejestrowego, Urzędu Skarbowego i Urzędu Statystycznego. Każda z tych instytucji oczywiście przeprowadzała własne postępowanie po czym uzupełniało się ewentualne braki w każdej z instytucji, brzydko mówiąc donosiło się brakujące według urzędnika czy sędziego dokumenty. Czas oczekiwania w zależności od miejsca w kraju od 3-6 miesięcy.
W chwili obecnej wszystkie dokumenty należy złożyć do Sądu Rejestrowego i poczekać aż ten rozpatrzy sprawę wpisu, po czym przekaże kopie dokumentów do Urzędu Skarbowego i Urzędu Statystycznego. Tutaj czas już się wydłuża bo Sąd trzyma te kopie choć ich nie analizuje, analizuje sam formularz wpisu do KRS. W momencie stwierdzenie iż zgłoszenie jest poprawne przesyła dokumenty dalej. I teraz wkraczają poszczególne urzędy, które z petentem mogą się komunikować za pomocą Sądu bądź bezpośrednio co dodatkowo wydłuża daną procedurę i powoduje frustrację, że rewolucja nie zmieniła niczego.
Oczywiście nie dysponuję dokładnymi statystykami, piszę na podstawie rejestracji spółek przed nowelizacją i po nowelizacji. Aczkolwiek doszło do takiego absurdu, że po raz pierwszy w postępowaniu rejestrowym zobaczyłem wezwanie do ujawnienia numeru NIP i REGON spółki pod rygorem przymuszenia i grzywny. Chodzi o to, że specjalnie po nowelizacji odbyłem rozmowy i z urzędnikami z Sądu jak i U. Statystycznego i U. Skarbowy i zapytałem jaka będzie praktyka. Liczyłem na przesyłanie dokumentów między nimi. Niestety zupełny brak komunikacji doprowadził do opóźnień.

Może w ciągu ostatnich 4 miesięcy coś się zmieniło, w każdym razie jedna rejestracja ciągnie mi się jeszcze od października bądź listopada.
maciekd14
Junior Member

Od: 08.2006

Stary 05.07.2010, 23:33

3. Chciałeś monopolu władzy PO ze względu na to że kiedyś PiS był hegemonem na scenie politycznej ? Twoje zdanie jest chyba nielogicznie skonstruowane, bo wynika z niego, że chcesz monopolu PO bo masz w pamięci monopol PiS i on Ci pasował.

6. Za czasów SLD panowała podobna zgoda a obudziliśmy się nagle w kraju, w którym to o czym mówiło się od dawna, że można kupić sobie ustawę za kilka-kilkanaście milionów dolarów

8. Jak się prywatyzuje nierentowne zakłady PO już pokazało na przykładzie stoczni, a ostatnio na przykładzie ponad dwutygodniowej państwowej nieoprocentowanej pożyczki od 230 tys. obywateli na TAURON Polska Energia. Polecam odłożyć troszkę kapitału i pograć na giełdzie, inaczej porozmawiamy na temat prywatyzacji. Dodam tylko, że PiS nie jest przeciwny prywatyzacji, sprzeciwia się tylko prywatyzacji sektorów strategicznych. Ktoś kiedyś ładnie powiedział że koleje mogą być prywatne, ale tory po których one jeżdżą już nigdy.
Pozwole sobie odpowiedzieć na te kilka stwierdzeń. Jeśli chodzi o punkt 3 to nie wiem jak kolega twierdzi, ale ja pod jego zdaniem bym się podpisał i tutaj nie chodzi o to, że pamiętam w sensie pozytywnym, tylko wręcz przeciwnie. Było mnóstwo afer i chaotyczne rządy, oraz budowanie CBA jako aparatu władzy.
Jeśli chodzi o punkt 6 to ok SLD miało władzę i dobrze. Jeżeli jakakolwiek partia dochodzi w tym kraju do władzy w wyborach parlamentarnych to dobrze, żeby ją miała faktycznie a nie czekała na kolejne strategiczne weta prezydenta. Sytuację z SLD widzę taką, że była to bardzo mocno zakorzeniona partia komunistyczna, ponadto do dzisiaj głosi ona postulaty socjalistyczne, które do mnie nie trafiają (wystarczy porównać rozwój gospodarczy Europy z rozwojem USA, które niestety teraz też przechodzą w duch socjalizmu)
Jeśli chodzi o 8 to tutaj kompletnie odmienne zdanie. PiS nie ma żadnego planu prywatyzacji. Bo jak to powiedział prezes na jednym z wieców odnośnie szpitali "coś co działa dla zysku nie może jednocześnie działać dla dobra obywateli". Tutaj od razu przychodzi na myśl manifest komunistyczny. Jeśli chcieli byśmy wgłębić się w te słowa refleksja jest prosta- nacjonalizacja gospodarki.
Po drugie zgoda teraz nie jest dobry moment na prywatyzacje bo mamy kryzys i najlepiej sprzedawać w rozkwicie, ale to jest niestety polityka w u nas w kraju niewiele osób ma wykształcenie wyższe/średnie a jeszcze mniej ekonomiczne, gdzie 25 % polaków nie ma rachunku bankowego! Moment jaki jest taki jest ale należy to jak najszybciej sprzedać i niwelować deficyt. Poza tym mamy odbicie na giełdzie więc ceny nie są już takie tanie, a popyt jest olbrzymi. Ja mieszkam w lubuskim i w prąd zaopatruje mnie Enea, gdy była sytuacja że licznik się palił dopiero po 3 interwencjach raczyli podjechać. Niedaleko mam KGHM gdzie w Radzie Nadzorczej jest lub już było 3 związkowców bez żadnej wartości ekonomicznej. Nie mówiąc o tamtejszych częstotliwościach strajków. Już kończę monolog bo nikomu nie będzie się chciało tego czytać, chciałem tylko zasygnalizować oblicze merytoryczne Kaczyńskiego...
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 06.07.2010, 01:26
no dobra - danke schon temu kto zainterweniował szybko
94 - Allah Akbar!!
BBudowniczy
Senior Member

Stary 06.07.2010, 06:30
DysoN napisał(a):Wyświetl post
Czy biedny to tego nie wiemy....
rozumiem ze rozwiniesz swoja mysl? a na wiemy, rozumiemy to rozmawiano kiedys wsrod towarzyszy pewnej partii robotniczej - wolalbym jednak dyskutowac w liczbie pojedynczej...
DysoN
Senior Member

Od: 07.2004

Stary 06.07.2010, 08:41
BBudowniczy napisał(a):Wyświetl post
rozumiem ze rozwiniesz swoja mysl? a na wiemy, rozumiemy to rozmawiano kiedys wsrod towarzyszy pewnej partii robotniczej - wolalbym jednak dyskutowac w liczbie pojedynczej...
Przeciez ani ja ani nikt z forumowiczow ci do portfela ani na konto bankowe nie zaglada. Stwierdzilem zatem fakt. Co tu jeszcze rozwijac?
DysoN

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów