The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.06.2010, 03:22
wolfy - jeśli nagle słyszę że dyplomacja to subtelność a popierałeś zawsze człowieka który nie subtelnie przez 5 lat nie spotkał się z Putinem i nie subtelnie ale wprost popierał jednego z jego największych wrogów - to o jaką subtelność Ci chodzi?
Daj sobie spokój z ocenianiem poziomu, na szczęście nie Ty będzie oceniał mój a tak w ogóle(co jest meritum mojej riposty).Ja problem widzę, Niemiachy też problem zauważyły - problem w tym że Ty dojrzałeś skandal - jak rozumiem skandal międzynarodowy, więc co z tym skandalem należy zrobić? - oficjalne przeprosiny, dymisja?Eskadra F16 na Berlin?
94 - Allah Akbar!!
marian3a
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 24.06.2010, 04:41
1q2 prosta odpowiedź. Powinna podać się do dymisji.
Niemcy silni, Polska słaba...Niemcy bogaci ... Polacy biedni... chcesz cukierka to zrób to ... nie zrobisz to mało że nie dostaniesz cukierka to jeszcze w******* dostaniesz.
To jest napaść na nasz kraj ! a Putin to kto to taki ? h*j mnie obchodzi jakiś Rosjanin tak samo jak prezyden Zimbawe.
ps, Putin to jakiś Król wszystkich królów że trzeba mu pokłon złożyć ? a może jakiś biedny samarytanin którego trzeba zawsze we wszystkim popierać ? Człowieku co Ty piszesz ? A może Putin jest beszczelnym ignorantem że nie zechciał się spotkać z naszym prezydentem ?
Zauważam dziwną tendencję .... Każdy kto nie jest pucybutem Rosji, Niemców bądż innego kraju jest rusofobem niemcofobem i eurosceptykiem i w ogóle jest zacofany... ehh
ps2,
do tego jak już są rozmowy jakieś negocjacje ... Jak Polacy je przeciągają próbują ugrać jak najwięcej dla Polski dla Polaków to również są bee bo no jak to tak... biedną europę będziemy okradać ? albo powiedzą że nas nie lubią bo łatwo się nie sprzedajemy ? KAŻDY chyba chce aby prezydent, rząd, władza reprezenowała mój, nasz wspólny interes narodowy a nie interes Rosji, Niemców czy Amerykanów.

ps3
Arturo skoro tak bardzo chcesz zrealizować program SLD to mam nadzieje że na Napieralskiego zagłosowałeś aaa nie nie sory ... Kaczyński to faktycznie obłudnik... mówi im że są fajni itd... Tylko po to aby zdobyć ich głosy wygrać i tylko po to... a Komorowski posadzi na stołku jednego, drugiego z SLD może jeszcze podpisze kilka ustaw lewicowców może zalegalizuje pary homoseksualne bądż wprowadzi nauczanie seksualne a'la SLD do szkół brawo komorowski !! przynajmniej wyborcy SLD będa mieli kawałek tortu zadośćuczynienia że Napieralski nie wygrał Bronek jest taki szlachetny oh ah Ja jakbym był wyborcą SLD i bym zagłosował na Kaczyńskiego ponieważ nazwał by mnie lewicowcem fakt czułbym się oszukany ! nie ma to tam to a jakby Bronek nie wpowadził kilku ustaw SLD ee to co tam życie się zmienia, program się zmieni.. byle żylo się nam lepiej
Ostatnio edytowane przez marian3a : 24.06.2010 o godz. 05:00.
Ela
Pro Publico Bono

Od: 08.2003

Stary 24.06.2010, 05:03
Arturo Qr2nów napisał(a):Wyświetl post
Zakompleksiony kurdupel i żyd (tak, tak - zobaczcie na córeczkę brata, a kuzyn żony Lecha był szefem jakiejś tam gminy żydowskiej) z zerową prezencją. Ch*j, a nie prezydent, z którym u władzy skończylibyśmy, jak Grecja. "Wszystkim obiecam, ale skąd na to wezmę, nie powiem". Ważne, że nie rządzą Ci z "frontu od Faktów i Mitów oraz zabójców księdza Popiełuszki" - tak, tak MLASK.
Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że badania prenatalne są absolutnie konieczne.
St@chu
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 24.06.2010, 06:54
http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,...ralskiego.html

I się zaczyna rozdawnictwo...

Sędzio... Czy to jest Twoja ekonomia podażowa? Dajmy wszystkim, co tylko chcą? W KGHM niech mają 20 lat gwarancji zatrudnienia... Policjanci niech idą na emeryturę w wieku 35-40 lat, a co tam... Górnicy? A niech mają kilkukrotnie wyższe wcześniejsze emerytury... Większa płaca minimalna? Czemu nie... Mamusie na macierzyńskim będą miały lepiej (tylko jak chodzi o sam macierzyński to można uregulować tylko tą kwestię, a nie całą pensję minimalną zmieniać i to uważam byłby krok w dobrą stronę, ale tylko jeden z wielu, żeby podnieść bodźce do pracy i rodzenia dzieci dla kobiet).

Ekonomicznie PiS oferuje nam dno i pięć metrów mułu. A wiele osób nie rozumiejąc długoterminowych konsekwencji idzie i popiera ten rozdawniczy, redystrybucyjny system. Szkoda, że kiedyś odbije nam sie to czkawką. Przykładem takich działań PiS jest choćby zaniechanie niemal całkowite w latach 2005-2007 prywatyzacji, czego skutkiem jest obecnie niepotrzebne podniesienie długu publicznego i kosztów jego obsługi.

Boże... Widzisz i nie grzmisz.
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 24.06.2010, 08:33
Socjal, socjal i jeszcze raz socjal. Kiedy my przestaniemy żyć w kraju gdzie politycy niczym Robin Hood rozdają nie swoje pieniądze. Takim myśleniem nasze plany o "Wielkiej Polsce" której oczekują ludzie o nacjonalistycznych poglądach zostaną spalone na panewce. Mam nadzieję, że żaden z kandydatów nie poprze naszego Zapatero.

robin hood napisał(a):Wyświetl post
Demokracja ma to do siebie że czasami właśnie Twój głos może mieć znaczenie
Znaczenie, ale wyłącznie dla frekwencji. Z całego serca życzę jednemu i drugiemu kandydatowi żeby znieknęli jak najszybciej z mapy politycznej Polski.

wolfy napisał(a):Wyświetl post
Nie mówimy tu o "zwykłym obywatelu", tylko wiceszefie MSZ-tu
Oczywiście wypowiedź niemieckiego dyplomaty jest naganna, ale tak się zastanawiam czy w przypadku wyboru Obamy i jawnego popierania go przez europejskich prezydentów i premierów nie dochodziło do podobnego nadużycia? Tak samo wypominano McCainowi kontynuacje polityki Busha, zaawansowany wiek i zapalczywość.
Kocur
semper fi

Od: 09.2003

Stary 24.06.2010, 08:39
Cytat:
Stołeczni radni mają podjąć dziś decyzję w sprawie nadania honorowego obywatelstwa Warszawy byłemu prezydentowi Aleksandrowi Kwaśniewskiemu. Jego kandydaturę zgłosili radni Lewicy; radni PiS prawdopodobnie nie wezmą udziału w głosowaniu.

Ale im się trafił obywatel
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE
Martinus
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 24.06.2010, 08:46
A my będziemy mieli pomnik Kuklińskiego...
Eppur si muove!
Martinus
Senior Member

Stary 24.06.2010, 08:58
A to jeśli Kukliński nie był zdrajcą to kim był? Bohaterem? - Bez żartów.
Eppur si muove!
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 24.06.2010, 09:05
Ela napisał(a):Wyświetl post
Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że badania prenatalne są absolutnie konieczne.
Rozumiem Twoje oburzenie, ale co badania prenatalne w takiej sytuacji pomogą? Tu raczej do rodziców pretensje trzeba kierować, bo do takiego skrzywienia musiało dojść już sporo po narodzinach.

emj10 napisał(a):Wyświetl post
Oczywiście wypowiedź niemieckiego dyplomaty jest naganna, ale tak się zastanawiam czy w przypadku wyboru Obamy i jawnego popierania go przez europejskich prezydentów i premierów nie dochodziło do podobnego nadużycia? Tak samo wypominano McCainowi kontynuacje polityki Busha, zaawansowany wiek i zapalczywość.
USA nie jest w żaden sposób zależne od Europy i to, co się na kontynencie mówi o ich prezydencie spływa po nich jak po kaczce. Sam Obama bardzo szybko pokazał, gdzie ma zdanie "europejczyków z krwi i kości".

Poza tym nie przypominam sobie wypowiedzi w stylu "wybierzcie Obamę, inaczej będziecie przez nas izolowani" Bardzo bym się zdziwił, gdyby było inaczej
Wskaż mi te wypowiedzi szefów dyplomacji sugerujące USA kogo mają wybrać na prezydenta. Jedyne, co wygrzebiesz, to jakiegoś politycznego no-name, pewnie bez jakiegokolwiek wpływu na politykę swojego kraju, bawiącego się w publicystę.

1q2 napisał(a):Wyświetl post
wolfy - jeśli nagle słyszę że dyplomacja to subtelność a popierałeś zawsze człowieka który nie subtelnie przez 5 lat nie spotkał się z Putinem i nie subtelnie ale wprost popierał jednego z jego największych wrogów - to o jaką subtelność Ci chodzi?
Ke?
Co ma piernik do wiatraka? Rozumiem, że z braku argumentów ulubionym argumentem betonu PO jest: "A bo wasz ( ) PiS to <tu opis jakiejś kompletnie nie związanej sytuacji, często mocno wyolbrzymionej bądź całkiem zmyślonej>".
Dobra, geniuszu, podaj mi przykład wypowiedzi Lecha Kaczyńskiego bądź urzędującego szefa MSZ z czasów rządu PiS-u sugerującą obywatelom innego państwa na kogo powinni głosować w trakcie kampanii wyborczej w ich kraju. Albo nawet poza nią.
Oboje wiemy, że nie podasz żadnej i to dotyczy nie tylko PiS-u, ale jakiegokolwiek innego Polskiego rządu bądź prezydenta.
Walcz dalej, proszę bardzo. Z każdą próbą ośmieszasz się coraz bardziej.

1q2 napisał(a):Wyświetl post
Ja problem widzę, Niemiachy też problem zauważyły - problem w tym że Ty dojrzałeś skandal - jak rozumiem skandal międzynarodowy, więc co z tym skandalem należy zrobić? - oficjalne przeprosiny, dymisja?Eskadra F16 na Berlin?
Cóż za wysublimowana ironia.

...

Nie, nie róbmy nic. Pozwalajmy na takie wyskoki bez słowa sprzeciwu, tak jak czyni to obecny rząd, a później dziwmy się, że nikt nas o zdanie nie pyta. Bo i tak wiadomo, że można nas kopnąć w dupę a my będziemy się bali odpowiedzieć.

Zniżę się jednak do Twojego poziomu ( tak bardzo, jak tylko potrafię ) i odpowiem podobnym grepsem:
"Po to mamy MSZ, żebyśmy nie musieć wysyłać nigdzie naszych F-16 (bo jeszcze nie dolecą i będzie wstyd)". Czasem wystarczy zwykła nota dyplomatyczna albo zapytanie, żeby podkręcić atmosferę i nauczyć sąsiadów trzymać język za zębami. Tylko do tego trzeba być czymś więcej, niż tylko podnóżkiem. Jestem pewien, że gdyby żył Lech Kaczyński, nie pozostawiłby tego bez żadnej odpowiedzi.

A tak BTW - te nasze "wspaniałe" F-16 i "kontrakt stulecia" z nimi związany to też zasługa Komorowskiego. To on usunął jedyną przeszkodę - czytaj : Szeremietiewa - za pomocą prowokacji z wykorzystaniem służb specjalnych. Kto się zainteresuje sprawą, ten znajdzie też parę innych ciekawych przetargów dla wojska skręconych wtedy przez Bronka. Ale to już zupełnie inna historia...

Wolfy ..
po pierwsze nigdzie nie powiedziałem i nie napisałem że wypowiedź dyplomaty ościennego państwa była potrzebna i na miejscu. Więc Twoje wywody kompletnie nie pasują do tego co pisałem. Ja rozumiem że wszystko co PO jest złe bo tak to odbierasz i jedyne słuszne jest to co mówi PIS i jego wyznawcy.
Cóż za wysoki poziom argumentacji.
Próbowałeś przedstawić sprawę jako nieistotną, przy okazji jadąc antyklerykalizmem.

po drugie proszę Cię o jedno moja inteligencja jest moją sprawą ja się Twojej nie czepiam.
Spróbuj szczęścia...
Twoja inteligencja jest wyłącznie Twoją sprawą tak długo, jak długo nie raczysz mnie jej wykwitami.

Po trzecie owszem jak to ująłeś obywatel państwa wypowiada się z ambony, tylko ... nie jeden a wielu i nie raz a wielokrotnie i nie sporadycznie a regularnie. I konsekwentnie od lat łamiąc ciszę wyborczą ale to akurat w państwie "konkordatowego prawa" nie ma najmniejszego znaczenia. I powiem jeszcze tyle że mniej mnie razi wypowiedź osoby mówiącej z kim się dogada jeśli ktoś zostanie Prezydentem w Polsce niż słuchanie mowy o mordercach rządzących w Polsce, i wciskaniu ludziom ciemnoty przez ludzi którzy po pierwsze są ponad obywatelami nie płacąc podatków i funkcjonując na dziwnych i nie jasnych zasadach.
Pomijając Twoje antyklerykalne wycieczki - bo nie mam zamiaru rozmywać tematu czyimiś urojeniami - proszę o przykłady łamania ciszy wyborczej przez kapłanów. Ja wiem, do jakiego kłamliwego artykułu "GW" (ew. przedruków z innych gadzinówek) pijesz więc czekam teraz aż go przytoczysz. Zapewniam Cię - będzie BARDZO zabawnie.

Nie zostawię tych kłamstw i manipulacji bez odpowiedzi.
Czekam więc

A i jeszcze jedno pisząc szwab kogo miałeś na myśli możesz uściślić
Dziadka Tuska z Wermachtu.
Oczywiście.

Zgrywanie głupka nie jest jednak takie trudne. Może wyrobię sobie legitymację PO?
Ostatnio edytowane przez wolfy : 24.06.2010 o godz. 09:54.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Arturo Qr2nów
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 24.06.2010, 09:28
Ela napisał(a):Wyświetl post
Oj poszło w pięty Jak widzę do zarzutów pod adresem bossa się jużnie odniesiesz...

Rozumiem Twoje oburzenie, ale co badania prenatalne w takiej sytuacji pomogą? Tu raczej do rodziców pretensje trzeba kierować, bo do takiego skrzywienia musiało dojść już sporo po narodzinach.
Ooo, jest i Pan Moderator. Do rodziców pretensji mieć nie mogę. Akurat oni zamiast latać do kościółka, czy jeździć do Warszawy na manifestację woleli prowadzić rodzinny biznes, dzięki któremu w domu niczego nie brakowało.

A co do kręcenia ustawami, to niestety żaden kandydat nie osiągnął poparcia 50% - tak kierował swoją kampanią, że się nie udało. Więc teraz nie płaczcie, że trzeba się dogadywać z lewicą. A i o związkach homosiów nikt z lewicy nie mówił, że wymaga tego aby udzielić poparcia któremuś z kandydatów.
Ostatnio edytowane przez Arturo Qr2nów : 24.06.2010 o godz. 09:33.
http://wislakrakow.com/forum/signaturepics/sigpic26075_1.gif
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 24.06.2010, 09:34

do rodziców owszem ale nie o narodziny a o fazę inicjującą
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
wolfy
Senior Member

Stary 24.06.2010, 09:51
Ooo, jest i Pan Moderator. Do rodziców pretensji mieć nie mogę. Akurat oni zamiast latać do kościółka, czy jeździć do Warszawy na manifestację woleli prowadzić rodzinny biznes, dzięki któremu w domu niczego nie brakowało.
Zaryzykuję jednak stwierdzenie, że czegoś w Twoim domu bardzo brakowało. Zgaduję po poziomie kultury, jaki sobą w tym temacie prezentujesz. Myślisz, że Ela czepia się bez powodu? Błąd...

Widzisz, to nie jest jednak tak, że byt kształtuje świadomość, jak chciałyby Ci wmówić postkomunistyczne mózgi w naszych opiniotwórczych gazetach. Możesz kupić najnowszego iPoda, bujać się nowiutką BMK-ą, ale mimo tego nadal słoma będzie z butów wystawać. Dlatego warto też czasem zainwestować w siebie.

Pisze to człowiek, któremu nigdy niczego w życiu nie brakowało, a którego rodzice, mimo prowadzenia własnego biznesu i udanej kariery politycznej zawsze znaleźli czas, żeby zaprowadzić go do Kościoła. Do którego nadal chodzę i nie przeszkadza mi to w odnoszeniu sukcesów, na miarę - rzecz jasna - skromnych możliwości.

Tak więc zaryzykuję stwierdzenie, że nie chodząc do "kościółka" coś jednak straciłeś. Z rzeczy najprostszych - choć wcale nie nieważnych, chociażby: możliwość wyboru.
Przy tym nie łudzę się, że samo chodzenie do Kościoła mogłoby każdego nauczyć kultury.
Ale to już zupełnie inny temat...
Ostatnio edytowane przez wolfy : 24.06.2010 o godz. 09:58.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Arturo Qr2nów
Senior Member

Stary 24.06.2010, 10:19
...
Zapraszam do mnie do domu, na piwo albo wódeczkę - a jak Zobaczysz czy czegoś brakuje materialnie oraz na innych istotnych dla człowieka płaszczyznach.

Faktycznie tamta wypowiedź była chaotyczna i kulturą najwyższych lotów nie grzeszyła. Była jednak wynikiem frustracji, była dynamiczna i ekspresyjna. W żadnym punkcie natomiast nie była kłamliwa.

Gazet nie czytam (poza motoryzacyjnymi), informację o wydarzeniach czerpię raczej z telewizji i przyjmuję do siebie, to co widzę oraz oczywiste fakty - to, co miało miejsce. Komentarz traktuję z przymrużeniem oka. Dziennikarz, czy "dziennikarz", to tylko człowiek i jak każdy może być prostytutką.

Odbijając piłeczkę mógłbym rzec, że tak jak na mnie wpływ miały gazety (nieprawda) tak na Ciebie miały kazania w kościele... Ale po co? Jaki to ma sens? Ty prezentujesz pewne poglądy ideologiczne oraz polityczne. Do Twojej ideologii się nie czepiam, bo to Twoja intymna sprawa, natomiast polityka popieranego przez Ciebie, Pana Kaczyńskiego w moim mniemaniu do niczego dobrego nie doprowadzi. A i do niego samego jako człowieka mam kilka "ale". Jednak o tym wystarczy.

Jakiej to możliwości nauczyło Cie chodzenie do kościoła? W sensie, że rodzice Cię zaprowadzili, a jako dorosły miałeś wybór... To widzisz jako dziecko z matką też chodziłem, mówiąc, że rodzice nie latali mocno uogólniłem. Jednak później doszedłem do wniosku, że pomodlić się można w domu, a realizować przykazania można w codziennym życiu będąc pomocnym ludziom i nie krzywdząc ich. Nie potrzebuję do tego stania godzinę w świątyni i słuchania, co jest lepsze dla Polski.
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 24.06.2010, 10:25
Martinus napisał(a):Wyświetl post
A to jeśli Kukliński nie był zdrajcą to kim był? Bohaterem? - Bez żartów.
O, to fajne.
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Martinus
Senior Member

Stary 24.06.2010, 10:28
Ok więc teraz czekam na merytoryczne argumenty.
Eppur si muove!
wolfy
Senior Member

Stary 24.06.2010, 10:31
Faktycznie tamta wypowiedź była chaotyczna i kulturą najwyższych lotów nie grzeszyła. Była jednak wynikiem frustracji, była dynamiczna i ekspresyjna. W żadnym punkcie natomiast nie była kłamliwa.
To ja proponuję na przyszłość nie pisać pod wpływem frustracji i staranniej dobierać sposoby ekspresji.
Pomijam już fakt, że naprawdę nie ma sensu emocjonalne podchodzenie do polityki.

Temat wiary jest mocno indywidualny, ale takie stawianie go jak Ty zrobiłeś: ludzie przedsiębiorczy i odnoszący sukces w życiu kontra bieda i ciemnota chodząca do "kościółka" - jest sporym nadużyciem.

Pomijam już fakt, że w Kościele naprawdę nie mówią na kogo głosować, mówią co najwyżej, że głosowanie jest obowiązkiem sumienia. Nie wierz w ciemnotę, jaką tu niektórzy rozpowszechniają: "GW" swoim atakiem na abp. Michalika po prostu się ośmieszyła, przy okazji pokazując jak niskie ma mniemanie o swoim kandydacie.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 24.06.2010 o godz. 10:37.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Arturo Qr2nów
Senior Member

Stary 24.06.2010, 11:10
To ja proponuję na przyszłość nie pisać pod wpływem frustracji i staranniej dobierać sposoby ekspresji.
Pomijam już fakt, że naprawdę nie ma sensu emocjonalne podchodzenie do polityki.
Masz rację, chociaż...

Temat wiary jest mocno indywidualny, ale takie stawianie go jak Ty zrobiłeś: ludzie przedsiębiorczy i odnoszący sukces w życiu kontra bieda i ciemnota chodząca do "kościółka" - jest sporym nadużyciem.
Ktoś tu się zapędził i pojechał stereotypem. Owszem większość przedsiębiorców poprze PO lub UPR. Ludzie rozumiejący patriotyzm wyłącznie jako walczenie szabelką z Rosją oraz jako katolicyzm poprą PiS, czy partię M. Jurka. Co nie znaczy, że każdy wyborca PO jest zarobionym, wykształconym, przystojnym, czy nowobogackim. Tak samo nie każdy wyborca PiS będzie "mocherem" pod banderą "toruńskiej rodziny Radia Maryja".

Pomijam już fakt, że w Kościele naprawdę nie mówią na kogo głosować, mówią co najwyżej, że głosowanie jest obowiązkiem sumienia. Nie wierz w ciemnotę, jaką tu niektórzy rozpowszechniają: "GW" swoim atakiem na abp. Michalika po prostu się ośmieszyła, przy okazji pokazując jak niskie ma mniemanie o swoim kandydacie.
Nie czytam GW. O czym mówią w kościele też nie wiem. Widziałem tylko gdzieś w TV nagrane ukrytą kamerą kazanie, czy też wypowiedź podczas ogłoszeń duszpasterskich o tym, jak głosować - to nie była chyba fikcja.
Ostatnio edytowane przez Arturo Qr2nów : 24.06.2010 o godz. 11:29.
Fuks
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 24.06.2010, 11:12
rozumiem, że pisząc 'Kościele' z dużej litery, miałes na mysli cały Kościół jako 'organizacje' a nie jako poszczegolne parafie / budynki. Bo to, ze oficjalnego komunikatu "na kogo głosować" Kościół nie wydaje, to jest oczywiste. Ale to, że w niektorych kościołach zdecydowanie mowi sie na kogo głosowac - moze nie po nazwisku, ale nie trzeba wysiłku żeby to odkryć - to oczywiste. A takie działania zdecydowanie nie powinny miec miejsca, nie chce sie rozpisywac za bardzo, bo w wątku biore spradyczny udział, ale nic mnie tak nie denerwuje jak mieszanie sie księzy do polityki.
emj10
Senior Member

Stary 24.06.2010, 11:56
Zrobiłem sobie subiektywną prognozę na II turę wyborów na podstawie wyników I tury i kilku innych czynników. Założenia są takie, że frekwencja będzie na niższym poziomie ze względu na sezon wakacyjny, a do urn pójdą w większości ci sami wyborcy co poprzedednio.

Wyniki I tury (w mln):
6,981 - Komorowski
6,128 - Kaczyński
Różnica: 853 tys. głosów

Reszta głosów (3,696 mln), w tym (w mln):
2,299 - Napieralski (remis po 50% głosów)
0,416 - JKM (remis po 50% głosów)
0,294 - Pawlak (2/3 dla Kaczyńskiego - elektorat wiejski)
0,242 - Olechowski (2/3 dla Komorowskiego - wiadomo dlaczego)
0,214 - Lepper (2/3 dla Kaczyńskiego - elektorat wiejski)
0,177 - Jurek (2/3 dla Kaczyńskiego - elektorat skrajnie prawicowy)
0,029 - Ziętek (remis po 50% głosów)
0,021 - Morawiecki (2/3 dla Kaczyńskiego - elektorat skrajnie prawicowy)

+1,772 tys. głosów dla Komorowskiego
+1,929 tys. głosów dla Kaczyńskiego
Różnica: 157 tys. głosów na korzyść Kaczyńskiego

Cytat:
Zastosowałem tutaj taką zasadę, że w przypadku gdy zadeklarowano poparcie któregoś z kandydatów w II turze, bądź oczywistym wydaje się poparcie danego kandydata (vide wyborcy Olechowskiego głosują na Komorowskiego, czy wyborcy Jurka i Morawieckiego na Kaczyńskiego) to przydzielam głosy w stosunku 2/3 do 1/3. Gdy trudno rozstrzygnąć kogo poprze elektorat danego kandydata daję po 50% głosów każdemu.
Obliczę teraz jaka liczba głosujących będzie 4 lipca poza domem ze względu na wyjazd wakacyjny.
Założenia:
~ 1,5 mln - liczba Polaków w wieku 15,16,17 lat co się równa 4% populacji kraju, jednak jeśli chodzi o turystów to jest to najczęściej podróżująca grupa, dlatego stanowią 10% wszystkich turystów
1/10 - część miesiąca przy wyjazdach krótkoterminowych
1/5 - część miesiąca przy wyjazdach długoterminowych
20% turystów pochodzi ze wsi, a 80% z miast
55% - procent turystów głosujących w I turze
2/3 - wyborcy Komorowskiego
1/3 - wyborcy Kaczyńskiego
~50 tys. ludzi będzie bawiło się w niedzielę na Openerze (powiedzmy -25 tys. głosów dla Komorowskiego)

Krótkookresowe wyjazdy krajowe Polaków w lipcu 2009 (2-4 dni, liczę średnio 3 dni) - 1,55 mln osób
0,1 * 0,9 * 1,55 = 139 tys. wyborców
Długookresowe wyjazdy krajowe Polaków w lipcu 2009 (5 dni i więcej, liczę średnio 6 dni) - 2,6 mln osób
0,2 * 0,9 * 2,6 = 468 tys. wyborców
Długookresowe wyjazdy zagraniczne Polaków w lipcu 2009 - 0,6 mln osób
0,2 * 0,9 * 0,60 = 108 tys. wyborców

Suma: 715 tys. potencjalnych wyborców, z których w I turze głosowało 393 tys.
- 262 tys. wyborcy Komorowskiego
- 131 tys. wyborcy Kaczyńskiego
Różnica: 131 tys. głosów na korzyść Kaczyńskiego

na podstawie danych Instytutu Turystyki m.in. http://www.intur.com.pl/inne/wyjazdy_polakow2009.pdf

Podsumowanie
6,981 + 1,772 - 0,287 = 8,466 mln - głosy na Komorowskiego
6,128 + 1,929 - 0,131 = 7,926 mln - głosy na Kaczyńskiego

Publicyści mają jednak rację, że rozegra się walka o każdy głos wyborców Napieralskiego gdyż ani wyborcy innych kandydatów, ani sezon wakacyjny ani inne czynniki nie przeważą szali zwycięstwa na stronę Kaczyńskiego. Jarek musi być bardziej lewicowy niż Komorowski, to jedyna szansa na sukces.
Ostatnio edytowane przez emj10 : 24.06.2010 o godz. 11:58.
Arturo Qr2nów
Senior Member

Stary 24.06.2010, 12:27
Tak, ale pozostaje jednak duża grupa ludzi, która nie poszła na pierwszą turę gdyż i tak wiedziała, że dalej przejdą K&K. Teraz część z nich może ruszyć, gdyż będzie chciała zagłosować. Jeszcze inna grupa wśród niegłosujących w I turze może się zmobilizować na zasadzie "nie oddam prezydentury Komorowskiemu/Kaczyńskiemu". Z wyjazdowiczów część może zagłosować w miejscach wypoczynku. Za granicą zmobilizować się może znacznie więcej ludzi, np. na wyspach pod wpływem wyboru Polonii amerykańskiej z I tury. Mimo wszystko elektorat Napieralskiego będzie jednak kluczowy.

Tak swoją drogą zastanawiam się nad tym, czy nie byłoby dobre zakazywanie publikowania sondaży przez jakiś czas przed wyborami...
Baala
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 24.06.2010, 12:42
Taka ciekawostka: http://www.niepoprawni.pl/blog/509/w...owal-w-armenii

Cytat:
Bronisław Komorowski lecąc z Afganistanu lądował w Armenii i rozmawiał z Ministrem Spraw Zagranicznych Armenii Edwardem Nalbandianem na lotnisku w Erewaniu. I nie byłoby w tym nic niezwykłego, gdyby nie jeden drobny szczegół. W tym samym czasie na lotnisku w Erewaniu była delegacja wojskowych rosyjskich na wysokim szczeblu z którą także spotkał się Edward Nalbandian oraz minister obrony Armenii.
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 24.06.2010, 13:00
Cytat:
Tak swoją drogą zastanawiam się nad tym, czy nie byłoby dobre zakazywanie publikowania sondaży przez jakiś czas przed wyborami...
Najlepszy byłby w ogóle zakaz publikowania sondaży. Ludzie by w końcu głosowali zgodnie ze swoimi poglądami, a nie tym, co im sondażownie dyktują...
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas,
Że na drzewach zamiast liści
Będą wisieć komuniści!

UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY!
emj10
Senior Member

Stary 24.06.2010, 13:08
Tak, ale pozostaje jednak duża grupa ludzi, która nie poszła na pierwszą turę gdyż i tak wiedziała, że dalej przejdą K&K. Teraz część z nich może ruszyć, gdyż będzie chciała zagłosować. Jeszcze inna grupa wśród niegłosujących w I turze może się zmobilizować na zasadzie "nie oddam prezydentury Komorowskiemu/Kaczyńskiemu". Z wyjazdowiczów część może zagłosować w miejscach wypoczynku. Za granicą zmobilizować się może znacznie więcej ludzi, np. na wyspach pod wpływem wyboru Polonii amerykańskiej z I tury. Mimo wszystko elektorat Napieralskiego będzie jednak kluczowy.
Nie wydaje mi się żeby ilość głosujących za granicą znacząco wzrosła, gdyż 167 tys. głosów to i tak rekordowy wynik. Jak dojdzie 10-20 tys. głosów to maksimum.
Nie znalazłem nigdzie informacji o ilości pobranych zaświadczeń, ale nie wydaje mi się żeby to były jakieś ogromne liczby, może kilka-kilkanaście tysięcy w skali kraju.
Zmobilizowanie niegłosujących w I turze wyborców przy tej pogodzie i usypiającej kampanii to jest mission impossible. W 2005 roku zmobilizowano dodatkowo na II turę jakieś 200 tys. głosujących, a pamiętamy jak ostra była wtedy kampania.
Arturo Qr2nów
Senior Member

Stary 24.06.2010, 13:15
Zostało jeszcze trochę czasu. Będą debaty (Boże, ale ja naiwny jestem ). Wydaję mi się też, że Kaczyński wysunie jakieś działa. Poza tym ludzie mogę się zmobilizować na zasadzie, o której wyżej pisałem.
marian3a
Senior Member

Stary 24.06.2010, 14:15
Masz rację, chociaż...

Nie czytam GW. O czym mówią w kościele też nie wiem. Widziałem tylko gdzieś w TV nagrane ukrytą kamerą kazanie, czy też wypowiedź podczas ogłoszeń duszpasterskich o tym, jak głosować - to nie była chyba fikcja.
W Polsce jest 10tysięcy parafii a Ty oceniasz wszystkich księży ... prawie 30 tys. ludzi na podstawie jednego nagrania jakie widziałeś (jednej osoby) ? To pytanie z innej beczki czy ksiądz za złamanie (prawa) ciszy wyborczej dostał chociaż grzywnę ? To tak samo jakbym na podstawie wpadek Komorowskiego a było ich bez liku ocenił całe PO że jest niekompetente...
St@chu
Senior Member

Stary 24.06.2010, 14:33
marian3a napisał(a):Wyświetl post
W Polsce jest 10tysięcy parafii a Ty oceniasz wszystkich księży ... prawie 30 tys. ludzi na podstawie jednego nagrania jakie widziałeś (jednej osoby) ? To pytanie z innej beczki czy ksiądz za złamanie (prawa) ciszy wyborczej dostał chociaż grzywnę ? To tak samo jakbym na podstawie wpadek Komorowskiego a było ich bez liku ocenił całe PO że jest niekompetente...
Prawdę mówiąc próbujesz moim zdaniem trochę zakłamywać rzeczywistość... Ja sam spotkałem się z mówieniem na kogo się powinno głosować przynajmniej w 3 kościolach. Raz było to przed samymi wyborami w 2007. Raz niebawem po 10 kwietnia 2009 i raz w sytuacji w której akurat nie zbliżały się żadne wybory.

Było to w dwóch różnych kościołach, a autorami było 3 różnych księży. Naprawdę nie trudno znaleźć ludzi, którzy się z tym spotkali. Nie mówiąc już o licznych przekazach medialnych, ale rozumiem, że tych nie uznajesz za prawdziwe, albo przynajmniej ich części.

Nie jest to wina PiS, że kościół go popiera, ale zjawisko takiej agitacji kościelnej jest faktem i nie ma się co kłócić. Tak samo jak ogłoszenia/plakaty na tablicach ogłoszeń przy kościołach.
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 24.06.2010, 15:33
Martinus napisał(a):Wyświetl post
Ok więc teraz czekam na merytoryczne argumenty.
Nie no, zaraz. Najpierw Ty przedstaw merytoryczne argumenty, że był zdrajcą.

Ei incumbit probatio qui dicit, non qui negat
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

marian3a
Senior Member

Stary 24.06.2010, 15:35
St@chu napisał(a):Wyświetl post
Prawdę mówiąc próbujesz moim zdaniem trochę zakłamywać rzeczywistość... Ja sam spotkałem się z mówieniem na kogo się powinno głosować przynajmniej w 3 kościolach. Raz było to przed samymi wyborami w 2007. Raz niebawem po 10 kwietnia 2009 i raz w sytuacji w której akurat nie zbliżały się żadne wybory.

Było to w dwóch różnych kościołach, a autorami było 3 różnych księży. Naprawdę nie trudno znaleźć ludzi, którzy się z tym spotkali. Nie mówiąc już o licznych przekazach medialnych, ale rozumiem, że tych nie uznajesz za prawdziwe, albo przynajmniej ich części.

Nie jest to wina PiS, że kościół go popiera, ale zjawisko takiej agitacji kościelnej jest faktem i nie ma się co kłócić. Tak samo jak ogłoszenia/plakaty na tablicach ogłoszeń przy kościołach.
Ok przynznaje że tych "owiec" jest więcej a może nawet ich wszyscy ale agitacja polityczna księży w czasie ciszy wyborczej jest nielegalna !! I jak ktoś jest w kościele w niedziele a ksiądz mówi głosujcie na XYZ to podlego to pod organy ścigania a o żadnym przypadku aresztowania, grzywny, itp, nie słyszałem .
St@chu
Senior Member

Stary 24.06.2010, 16:09
Polecam

http://blog.rp.pl/magierowski/2010/0...zefem-oleksym/
wolfy
Senior Member

Stary 24.06.2010, 16:10
Fuks napisał(a):Wyświetl post
rozumiem, że pisząc 'Kościele' z dużej litery, miałes na mysli cały Kościół jako 'organizacje' a nie jako poszczegolne parafie / budynki. Bo to, ze oficjalnego komunikatu "na kogo głosować" Kościół nie wydaje, to jest oczywiste. Ale to, że w niektorych kościołach zdecydowanie mowi sie na kogo głosowac - moze nie po nazwisku, ale nie trzeba wysiłku żeby to odkryć - to oczywiste. i.
Sprawdźmy, czy takie oczywiste. Dawaj przykłady.

EDIT: oczywiście chodzi mi o łamanie ciszy wyborczej.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 24.06.2010 o godz. 16:19.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów