|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła: | |||
| wzmocni się |
|
44 | 26,19% |
| osłabi |
|
97 | 57,74% |
| zmiany kadrowe nie będą odczuwalne |
|
27 | 16,07% |
| Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Jak czytam jak ktoś mówi, że napastnik z rezerw Barcelony, w dodatku tak skuteczny, nie będzie dla nas wzmocnieniem to ogarnia mnie pusty śmiech, naprawdę. Ludzie ogarnijcie się, piłkarsko jesteśmy w Europie trzecim światem. Smutne, ale prawdziwe. Weźmy dwa przykłady z brzegu. Primo - Alvarez. Ledwie 20 meczów w Serie A, w drużynie, która zajęła ostatnie miejsce w lidze. Przyjeżdża do Polski. I co? Z miejsca staje się, według mnie, najlepszym prawym obrońcą w lidze, a przynajmniej jednym z najlepszych, mimo tego, że w Regginie nie zawsze miał miejsce nawet w pierwszym składzie. Przykład numer dwa. Iniaki Astiz. Rezerwy Osasuny, bez szans przebicia się do pierwszego składu, a rok w rok jest w jedenastce sezonu i myślę, że wszyscy z radością przyjęliby jego transfer do Wisły. Ludzie, czego wy chcecie? Żebyśmy penetrowali kadry zachodnich klubów i proponowali ich zawodnikom jakieś atrakcyjne warunki? Jak dla mnie nie tędy droga. Patrząc realnie nie mamy najmniejszych szans wyciągnąć żadnego zawodnika z kadry pierwszego zespołu z jakiejkolwiek zachodniej drużyny. Dlatego staranie się o najlepszego strzelca rezerw najlepszej drużyny świata, to i tak za wysoko jak dla nas, a wy jeszcze marudzicie. Inną kwestią jest to, że ostatnio w naszej polityce transferowej właśnie można zaobserwować taki trend - szukamy na zachodzie. Dlaczego? Naszymi głównymi targetami powinny być Bałkany, Słowacja, Czechy, Białoruś i przede wszystkim Ameryka Południowa i Środkowa. Tam powinniśmy zbudować sieć skautów, dokładnie obserwujących wybijających się graczy, których poźniej będziemy sprowadzać i sprzedawać z zyskiem na zachód. Inwestycja w skauting owszem wymaga dosyć sporych środków, ale patrząc długofalowo przynosi kolosalne zyski. Naprawdę warto wydać trochę kasy na skautów, żeby poźniej cieszyć się z milionów euro, które zachodnie kluby będą płacić za wyszukane przez nas perełki. No ale to są tylko moje pobożne życzenia. Na razie nasza "siatka" nazywa się Zdzisek Kapka. Żenada. Jarosz do roboty, to naprawdę wstyd jak wygląda nasza polityka transferowa. Zamiast dogłębnej analizy i weryfikacji umiejętności piłkarzy, my pozyskujemy ich na podstawie jakichś szemranych kolokacji klubowo-menedżerskich. Trochę Europy by się tu w tej kwestii przydało.
![]()
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly
Listen fucking stars - you're breaking our hearts!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
Wszystko fajnie, ale dlaczego nie przedstawiasz pilkarzy, ktorzy stamtad przyszli(zaciag Legijny i "gwiazda" Polonii), a sie kompletnie nie sprawdzili? Czyzby nie pasowalo, to do postawionej przez ciebie tezy? Dla mnie i jak widze tez dla wielu innych, Soriano to wielka niewiadoma. Moze wypalic, ale tez moze byc totalna klapa. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2009
Offline |
|
Poza ligą hiszpańską są też inne chciałbym zauwać....Gość gra w rezerwach bo jest za słaby na grę w zespołach Primera Division i Secunda Divsion i chcesz go sprowadzić bo w rezerwach strzelił 25 goli (ma 25 lat). Puknij się w łeb.....!!! Dwa Alvarez to ten co nie potrafił celnie dośrodkować na głowę ani razu (zero asyst)......
Ostatnio edytowane przez kibicwisły1906 : 06.06.2010 o godz. 12:18.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Czy mógł by ktoś podać jakieś źródło tego newsa o tym kolesiu z Barcelony?
?![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
KibicWisły, jeżeli przyjąć krytierium, że w Wiśle mogą grać tylko tacy gracze, którzy nie są za słabi na Primera/Secunda Division, to na R22 wybiegałby tylko cheerleaderki przed meczem.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Panowie moze to glupio zabrzmi ale Soriano to gwiazda 3 ligi Hiszpanskiej, ktora jest porownywalna poziomem, lub chyba nawet lepsza od polskiej ekstraklasy. Jego przyjscie tutaj to dla niego duza szansa. Osiagniecia czegos w karierze(Mistrzostwo, Puchar itp. itd.)
Tak samo jest z Cissokho. Co z tego ze byl po wypadku samochodowym? Saganowski tez byl po wypadku motocyklowym a co robil w polskiej lidze i Southampton? Znamienne tez jest to ze Auxerre, chce go tylko wypozyczyc nam, a nie sprzedac definitywnie. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
A to, że ktoś jest za slaby na Primera Division, jak niegdyś Kalu Uche, nie oznacza, że nie przewyższa o lata świetlne umiejętnościami i jakością gry wszystkiego, co rusza się w polskiej ekstraklasie. Tam również w niższych ligach ogromna większość zawodników bije na głowę w każdym elemencie wszystkich polskich ligowców, trzeba tylko upewnić się, czy ów Soriano należy do tej większości, by nie popelnić błedu Trzeciaka w Legi. ![]()
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...) "Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze" |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2008
Offline |
|
Każdy ma prawo mieć swoje zdanie , Ty uważasz że on jest za słaby , ja jest lepszym wyjściem niż Nowak, Sosin czy Bosković. Jeśli wg Ciebie jest za słaby to kogo chciałbyś na jego miejsce? |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
No ale skoro lepszy jest podstarzały półamator z Czarnogóry, którego największym osiągnięciem w życiu było strzelenie dwudziestu paru zespołów w półzawodowej lidze to nie ma o czym dyskutować. Będę bronił Soriano, bo jego metryczka jak na naszą ligę jest imponująca i nie widzę przeszkód, żeby nie warto było go chociaż wypróbować. Z kolei nie rozumiem entuzjastów Boskovića, który nie przebił się przez szlusującą do czołówki ligi serbskiej Vojvodinę i średniaka z Čačaku, a strzela gole w lidze, która jest ekstraklasą tylko dzięki niepodległości Czarnogóry, a do wydzielenia się tego państwa była drugim (!!!) szczeblem rozgrywek w Serbii i Czarnogórze, gdzie grały te wszystkie Grbalje, Mogreny i inne półamatorskie zespoły. Dochodzi do tego aspekt reprezentacyjny; w kadrze Czarnogóry grają kopacze Rudaru, Mogrenu i Petrovacu, więc fakt że Bosković mając 28 lat nie łapie się nawet do szerokiej kadry narodowej jednoznacznie świadczy o jego "poważaniu" w ojczyźnie. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2009
Offline |
|
|
Przepraszam was a gdzie napisałem że Bosković jest lepszym rozwiązaniem od Soriano - kilka dni temu mówiłem że z graczy łączonych z Wisłą i tak Hiszpan wypada najlepiej...Swoją drogą jakim sensem byłoby sprowadzanie 28 latka do ataku ze słabej ligi - już na nim nic byśmy nie zarobili (zanim by się zaaklimatyzował w Polsce)....
A tak na marginesie Głowacki na 99% odchodzi do Turcji - kontrakt ma zostać podpisany we wtorek, środę to zależy też od kiedy oficjalnie prezesem zostanie Basałaj - także my tu gadu gadu o wzmocnieniach a szykuje się odejście jednego z dwóch najlepszych stoperów Wisły i to nie koniec odpływu krwi z naszego klubu ale jeszcze za wcześnie pisać o tym coś więcej.... |
|
|
|
Member
Od: 06.2010
Offline |
|
|
kibicwisly1906: jak juz zacząłeś to dokończ. Co znaczy nie koniec odpływu krwi? Kto jeszcze ma odejść
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2008
Offline |
|
|
A Ty chyba nie wierzysz każdemu w każde słowo napisane na tym forum? Jak ja napiszę że jutro Sobol podpisze kontakt z innym klubem to też w to uwierzysz? Na forum już wielu pisał o rzekomych transferach z i do klubu i też pisali że na 99 % tylko że później nic z tego się nie sprawdzało.
|
|
|
|
Banita
Od: 09.2009
Offline |
|
|
Jeśli nie przeczytam w przyszłym tygodniu wiadomości o przyjściu Bsałaja i odejściu Sobola to będę pierwszy by żądać specjalnego perbamana dla was: maci0sa i kibicawisly1906. Co chwila macie jakieś wiadomości i mijają kolejne tygodnie i żadne się nie spełniają. Na razie traktowałem to jak żart niewyżytych młodocianych kibiców ale co za dużo to nie zdrowo. Przeginacie i mam nadzieje, że takie oszołomy jak wy nie będą wypisywały więcej bzdur.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Orientuje sie ktoś może, czy jest w Wiśle jakiś temat przyjścia Żewłakowa... Bo słyszałem to gdzieś, ale nigdzie potwierdzenia tego nie mogę znaleźć?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jeśli pchną Głowackiego za 1,5 mln E to będzie jedna z najlepszych transakcji Wisły w historii. Po Diazie również będzie łatwo zapełnić lukę. Za 2,5 mln E można sprowadzić 6,7 dobrych zawodników gruntownie przebudowując drużynę i to bez napinania i tak nadwątlonego budżetu. gdyby te informacje się potwierdziły, to byłaby wspaniała sprawa, bo wierzę, że tym razem wszystkie pieniądze zostałyby reinwestowane. Ponadto defensywnych zawodników najłatwiej jest zastąpić, czego przykładem było sprowadzenie Clebera czy Marcelo.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dla mnie obecna kadra kojarzy mi się z frajerskimi porażkami. Trzeba dopuścić świeżej krwi, dlatego nie wahałbym się sprzedać każdego, za kogo przyjdzie sensowna oferta. Trzeba tylko wszystkie pieniądze przeznaczyć na nowych zawodników. Nie sztuka było zdobyć 2 razy mistrza w tak słabej lidze, przy tak słabych rywalach i stosunkowo mocnej kadrze Wisły. Sztuką było pohańbić się z Levadią i wpieprzyć wszystkie ważne meczy w tym sezonie.
|
|
|
|
Member
Offline |
|
|
Ale nie może być tak ze ta "świeża" krew jest bardziej zatęchła od tej którą mamy. Jak dla mnie musi zostać Sobol, a odejście Diaza negocjowac od conajmniej 1,5 mln w górę...Bo inaczej dziękujemy. Gdzie my drugiego takiego Juniora znajdziemy? Tym bardziej że już odszedł Alvarez i Ba. Na razie to my się osłabiamy. Nie wróży to dobrze przed natępnym sezonem i pucharami. Cholera, zostało jakieś półtorej miesiąca przed LE a nasz kadra jest w rozsypce...oj Basałaj musi to poukładać...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() Dobrze, dość ironii. Owszem, każdego można sprzedać, ale pod określonymi warunkami, wśród których sprowadzenie naprawdę wartościowych następców i wzmocnienie kadry musi być priorytetem. ![]()
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...) "Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze" |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
To bardzo ciekawe że wietrzenie zaczynamy od tych którzy przyczynili się do tego że te porażki to były po 0-1 a nie 0-3 a nie od tych którzy swoim kalectwem spowodowali to że w pewnym momencie o gola czy jakąś sensowną akcje to trzeba było się modlić. I na końcu zgodzę się tez z Markusem bo ja też nie mam zaufania co do tego jak te hipotetyczne pieniądze będą spożytkowane i jak ta 'świeża krew' będzie wyglądała. ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Że niby jest gorszy od Jopa? Bo chyba brniemy w tym kierunku. Odszedł Alvarez to mamy znów Singlara, Odszedł Ba jest Garguła, odszedł Jop wrócił Kowalski. Moim zdaniem Wisła 'wzmocniła się' na każdej pozycji poza środkiem pomocy, bo Garguła jest wielką niewiadomą. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Warto zwrócić uwagę na fakt, że Diazowi stosunkowo niedługo kończy się kontrakt, więc albo go należy sprzedać albo podpisać nowa umowę. Ponadto mam nadzieję, że nasi transferowi decydenci mają na uwadze fakt, iż ,,świeża krew", to nie jest pojęcie tożsame ze sprowadzaniem wyłącznie młodych piłkarzy. Inter Mediolan pokazał, co znaczy posiadać zespół złożony z doświadczonych, ale żądnych sukcesu piłkarzy. Powinny być zachowane odpowiednie proporcje, gdyż klub musi zarabiać na transferach. Nie jest wskazana taka polityka transferowa, którą prowadzi Rutkowski w Amice, gdyż on graczy po 28 roku życia w ogóle nie bierze pod uwagę jeśli chodzi o transfer do klubu. Zgodzę się z tym, że odchodzą piłkarzy, którzy grali dobrze i nie zawiedli w tym sezonie, ale przecież właśnie dlatego dostali oferty z zagranicy. Rzadko się zdarza, że ktoś kupi zawodnika będącego pod formą. Aczkolwiek my z Christovem podjęliśmy ryzyko wypożyczenia, co kosztowało prawie tyle kasy ile Wisła zarobiła na Ćwielongu.
Ostatnio edytowane przez tormenthor : 06.06.2010 o godz. 18:10.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
Niestety życie pokazało że jest to ogórek, razem z Glikiem stracili najwięcej bramek w lidze. Oglądałem go w paru meczach i raczej bardziej przypomina mi takiego Magdonia niż Głowę. Mało zwrotny, często źle ustawiony, łatwo daje się mijać. O ile w zeszłym sezonie można wiązać było z nim jakieś nadziej, to ten pokazał że nie ma umiejętności odpowiednich by grać w Wiśle.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Widzę, że masz zadatki na nowego Dawida Cooperfielda - klub nie sprowadził nikogo, stracił przynajmniej dwóch zawodników, ale Ty ogłaszasz, że się wzmocniliśmy . Dobre. Innymi słowy, u nas jak zwykle wszystko musi stac na głowie![]()
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
|
ps - i na koniec żeby nie było - ok 1.5 mln za Głowę to świetna cena...ok 1 mln za Diaza - też nie jest to mało - natomiast pozostaje pytanie co dalej, szczególnie że pilotuje to Zdzichu vel Bełkot którego ostatnim genialnym posunięciem było sprowadzenie Okuki wraz ze swoim przydupasem Svitlicą.
W dupie to będziemy jak odejdzie Głowa i przyjdzie dobra oferta na Marcelo - wtedy jedyna formacja dobrze działająca od lat przestanie istnieć a następcy zawsze są niewiadomą.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 06.06.2010 o godz. 18:16.
![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
o zgrozo myslałem, że Głowa jednak zostanie, szkoda, naprawdę szkoda, w tej sytuacji oczekuje na jego miejsce Sadloka lub Glika, to jest poważne osłabienie,więc wzmocnienie musi byc poważne, nie jakieś pół środki w stylu darmowego grajka z Bałkanów, itp
jeśli Lech zgarnie Sadloka a my stracimy Głowę, to jestesmy w wielkiej d... |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|