The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Kamyk
Bene meritus

Od: 11.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 25.05.2010, 00:31
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Kilkanaście minut przed rozbiciem maszyny przyszła nierozpoznana na razie osoba. - Osoba, która interesowała się, czy będzie opóźnienie, czy nie.
A wszyscy wiemy, że był to Lech Kaczyński.
" Tempora mutantur et nos mutamur in illis" - Owidiusz

KUKURYKU SQUAD '09 (vel Stary Port Squad)
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 25.05.2010, 00:54
Kamyk napisał(a):Wyświetl post
Ale to nie ma znaczenia kto tam był, szczególnie że nie sądzę by był to Lech.
Ja miałem różne hipotezy(poparte wieloma faktami żeby 'do ostatniej krwi' nie zarzucił mi propagowania teorii spiskowych) dotyczące tego czemu oni postanowili próbować lądować ,gdy nie było ku temu warunków.Taką wydawało mi się już końcową było to że jakaś tam presja była, oni postanowili spróbować wylądować i przez jakiś splot wydarzeń, typu być może nie zrozumienie z wieżą, błąd wieży,błąd aparatury wynikający z ukształtowania terenu,błąd załogi wypatrującej ziemi itp - doszło do katastrofy.
Natomiast przez myśl mi nie przyszło że odwiedziła ich najważniejsza osoba w ich mniemaniu(tu należy przypomnieć sobie sytuację w Gruzji gdzie Lech nic nie wskórał bo był cywilem - teraz wytoczono grubsze działo czyli dowódce sił powietrznych.) i tym bardziej przez myśl mi nie przeszło że kolesie osiągnąwszy minimalną wysokość 100 metrów - nie widząc ziemi - jechali w pełni świadomie w dół.To się po prostu w pale nie mieści.

Sędzia napisał(a):Wyświetl post
"Szef Komisji Badania Wypadków Lotniczych po raz kolejny nie wykluczył, że załoga prezydenckiej maszyny mogła odczuwać presję. Podkreślił jednak, że czarne skrzynki nie zarejestrowały jednoznacznego komunikatu: "lądujemy"."

I ostatnie zdanie jest jedyną mającą istotne znacznie dla stwierdzenia czy ktoś kazał lądować, czy nie. Cała reszta to jest to, o czym pisałem wcześniej - wywołania przekonania, że Prezydent kazał lądować.
Ale przecież to jest oczywiste że takiej komendy nie mogło być.W samolocie nawet z załoga wojskową ale w locie cywilnym rządzi pierwszy pilot.
A co jest najlepsze - dziś jedynym pseudo ratunkiem jest napisanie że 'nie było rozkazu'.Jedyny argument który pozostał...
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 25.05.2010 o godz. 01:58.
94 - Allah Akbar!!
rozarian
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 25.05.2010, 01:12
A propos teorii spiskowych.Przeczytałem na jednym z blogów następujący żarcik. Rozmawiają dwie świnie w chlewie.Wiesz-mówi jedna-mnie się wydaje,że oni nas tuczą,by później zawieźć do rzeźni.Ach te twoje teorie spiskowe-odpowiedziała druga.
Ostatnio edytowane przez rozarian : 25.05.2010 o godz. 01:15.
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 25.05.2010, 07:58
Kamyk napisał(a):Wyświetl post
To najwidoczniej jakimś Nostradamusem jesteś, bo ja np. nie wiem i wolę poczekać na oficjalne informacje, które pewnie po wyborach się ukażą bo przecież wcześniej muszą Rosjanie trochę posterować wynikiem wyborów, skoro wcześniej udało im się rozgrywać w Polsce Premiera z Prezydentem to dlaczego i to miałoby się im nie udać.
Zastanawia mnie tutaj tylko jak łatwo jest wierzyć w jedną "teorię objawioną", a drugiej stronie zarzucać wciąż spiskową teorię dziejów etc.
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 25.05.2010, 08:23
a może ten Błasik wpadł do kabiny pilotów żeby im powiedziec że właśnie zaczeli przecinac gałęzie nad lasem,tylko że nierówno bo jednym skrzydłem
pan_premier
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 25.05.2010, 08:45
jestem w szoku po relacji Klicha, nigdy bym nie przypuszczał, że żołnierz może być tak nieodpowiedzialny

bardzo liczę na pełen zapis ze skrzynek, a nie tylko to co potwierdza wynik śledztwa, bo zabrzmiało to trochę komicznie

Cytat:
Dodał, że jest przeciwnikiem ujawnienia całkowitych zapisów czarnych skrzynek. - Natomiast te zapisy, które powodują, że raport końcowy jest wiarygodny, które dokumentują, muszą być ujawnione - podkreślił.
Ostatnio edytowane przez pan_premier : 25.05.2010 o godz. 09:01.
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 25.05.2010, 09:43
Wczoraj w programie T.Lisa ,można było zobaczyć drugą część "Solidarnych 2010" ,tylko od tej drugiej strony a wiec: spiski,agenci,żydy,zakrywanie kamery ,wyzwiska itd. czyli żelazny elektorat PISu na wiecu Kaczyńskiego.
orzeu
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 25.05.2010, 10:28
AYALA napisał(a):Wyświetl post
napewno ten piąty głos w kokpicie pilotów na minute przed katastrofą nie był głosem rozsądku.Tych co wierzą w spisek i tak sie nie przekona.Faktem jest że Prezydent już raz naciskał na pilotów w Gruzji żeby lądowali
Jesli chcesz na podstawie analogii wyciagac wniosek co sie stalo to mam kilka.
Putin i KGB zabili Litwinienke, Politnowska, chcieli zabic Juszczenke i Sakaszwilego. Nie cackal sie z zyciem dzieci w Bieslanie i ludzi w teatrze na Dubrowce tylko podjal decyzje oszturmie zabijajac setki ludzi.
To tylko fakty, o domyslach nie rozmawiamy wiec nie bede pisal o prowokacjach w Gruzji czy zamachach z Moskwy.

Zatem masz watla analogie ze ktos kiedys kazal ladowac i druga analogie ze ktos kiedys zamrodowal juz wielu ludzi. Ktora mocniejsza? :]

Rozbraja mnie tez sprowadzenie rozmowy o czarnych skrzynkach do tego jakie glosy rejestrowaly. Tymczasem czarne skrzynki rejestruja dzwiek niejako "przy okazji" bo priorytetem ich dzialania jest zapis dzialania wszystkich przyrzadow, a o tym jakos cisza.

I mam prosbe. Jesli ktos tu wpada z jednym bzdurnym zdaniem to nie komentujcie go bo on wpada, zobaczy jutro czy ktos go skomentowal i zacheci go to do dalszych rownie konstruktywnych wpisow. W ten sposob rozmowa pomiedzy normalnie wypowiadajcymi sie jest rozmyta na jakies bzdety.
WISŁA PANY !!
AYALA
Senior Member

Stary 25.05.2010, 10:52
orzeu napisał(a):Wyświetl post
Jesli chcesz na podstawie analogii wyciagac wniosek co sie stalo to mam kilka.
Putin i KGB zabili Litwinienke, Politnowska, chcieli zabic Juszczenke i Sakaszwilego. Nie cackal sie z zyciem dzieci w Bieslanie i ludzi w teatrze na Dubrowce tylko podjal decyzje oszturmie zabijajac setki ludzi.
To tylko fakty, o domyslach nie rozmawiamy wiec nie bede pisal o prowokacjach w Gruzji czy zamachach z Moskwy.

Zatem masz watla analogie ze ktos kiedys kazal ladowac i druga analogie ze ktos kiedys zamrodowal juz wielu ludzi. Ktora mocniejsza? :]

Rozbraja mnie tez sprowadzenie rozmowy o czarnych skrzynkach do tego jakie glosy rejestrowaly. Tymczasem czarne skrzynki rejestruja dzwiek niejako "przy okazji" bo priorytetem ich dzialania jest zapis dzialania wszystkich przyrzadow, a o tym jakos cisza.

I mam prosbe. Jesli ktos tu wpada z jednym bzdurnym zdaniem to nie komentujcie go bo on wpada, zobaczy jutro czy ktos go skomentowal i zacheci go to do dalszych rownie konstruktywnych wpisow. W ten sposob rozmowa pomiedzy normalnie wypowiadajcymi sie jest rozmyta na jakies bzdety.
w porządku, czyli rozumiem że mgła która była nad tym nieszczęsnym lotniskiem też była sztucznie wywołana ? idac tym tropem myślenia można popaśc w obłęd.Był ostrzegany że nie ma warunków do lądowania i w tym momencie POWINIEN leciec do Mińska albo zawrócic do Warszawy a nie 3 razy podchodzic do lądowania i narażac życie prawie 100 osób.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 25.05.2010 o godz. 11:59.
Sędzia
Senior Member

Stary 25.05.2010, 11:36
a nie 3 razy podchodzic do lądowania
To już dawno zostało zdementowane, bo okazało się, że tylko raz, a ostatnio pilot wcześniejszego samolotu stwierdził, że oni w ogóle nie zaczęli podchodzić do lądowania.

I to jest najlepszy przykład na to, jak wrzucić naraz tyle informacji, by nikt nie był w stanie tego pozbierać i wyciągnąć coś sensownego.

1q2,

dla mnie jest istotne tylko to, czy był jakiś rozkaz lub polecenie.

Jak już pisałem wielokrotnie - oczywistą oczywistością było to, że piloci musieli czuć presję, wioząc tyle osobistości na taką uroczystość. Robili to zresztą nie pierwszy raz, więc presja sama w sobie nie jest odpowiedzią na to, co było przyczyną.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
rozarian
Senior Member

Stary 25.05.2010, 11:58
Symptomatyczny jest list otwarty słynnych rosyjskich dysydentów,m.in.Natalii Gorbaniewskiej,Władimira Bukowskiego i Wiktora Fajnberga na temat śledztwa prowadzonego przez władze rosyjskie.Padają mocne zdania...na temat uległości polskich władz w stosunku do rosyjskich również.Ludzie ci znają od podszewki system panujący w Rosji,bo na własnej skórze go poznali.Wolę im wierzyć niż różnej maści użytecznym idiotom,których pełno także w Polsce.
orzeu
Senior Member

Stary 25.05.2010, 11:58
w porządku, czyli rozumiem że mgła która była nad tym nieszczęsnym lotniskiem też sztucznie wywołano ? idac tym tropem myślenia można popaśc w obłęd.Był ostrzegany że nie ma warunków do lądowania i w tym momencie POWINIEN leciec do Mińska albo zawrócic do Warszawy a nie 3 razy podchodzic do lądowania i narażac życie prawie 100 osób.
Warunki pogodowe na lotnisku widzi obsluga a nie piloci i to oni podejmuja decyzje o zamknieciu lotniska ze wzgledu na mgle lub nie. Skoro takiej decyzji nie bylo to znaczy ze uznali oni iz warunki sa wystarczajace. Zatem jezeli przyczyna wypadku byla mgla to wine za niego ponosi obsluga lotniska w 100%.
Aha, sztucznie wywolywac mgle czlowiek potrafi juz chyba z 50 lat :]

To jest masakra jak ludzie dali sie oglupic temu "sledztwu".
Analiza czarnych skrzynek sprowadzona do glosow w kabinie zamiast do wskazan przyrzadow.
Autopilot do ostatniej chwili sugeruje iz samolot mogl zostac oszukany przez namierzanie satelitarne.
Skrzynek wam nie damy "bo nie!"
Ludzie znajduja na miejscu wypadku radiokompas i.... nic. Zero odzewu ze Rosjanie mogliby sie "bardziej postarac".
Szefowa komisji swoja argumentacje opiera na braku doswiadczenia pilotow, czynniku psychologicznym i presji ze strony prezydenta i wybiela wszystkie braki ze strony rosyjskiej. Rzucajac na odchodznym ze "ze wzgledow etycznych" nie powie kto sie odzywal co uruchomilo u nienawistnikow w Polsce lawine oskarzen na Kaczynskiego.
Skala zniszczen zupelnie nieadekwatna do innych podobnych wypadkow.
Matactwa od samego poczatku z godzina, iloscia ofiar, brakiem porozumienia miedzy wieza a samolotem, czterokrotnym podchodzeniu, mgla ktorej nie widac na filmie operatora dzwieku tvp, jakas wymiana zarowek, podejrzany filmik na necie.
Zubozenie wyposazenia lotniska wzgledem 7 kwietnia.
Ile jeszcze musicie zobaczyc zeby uznac ze, jesli juz nawet nie wszystko gra, to chociaz przyznac ze owo pseudo sledztwo jest skandalem.
I jeszcze ci zwolennicy analogii do Smloenska. Skoro tak sie chcecie bwic w analogie, to sobie porownajcie co robil Putin i Rosja wzgledem wielu innych ludzi oraz przez analogie jak wygladaly zniszczenia w innych tego typu wypadkach Tupolewow. Z najlepszym przykladem spod Moskwy gdzie wszyscy przezyli.
Ostatnio edytowane przez orzeu : 25.05.2010 o godz. 12:17.
WISŁA PANY !!
rozarian
Senior Member

Stary 25.05.2010, 12:12
Tak ku pamięci."Nigdy nie uwierzę,że to zrobili Rosjanie"(Prezydent F.D.Roosevelt-1942).To oczywiście o Katyniu.
kot
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 25.05.2010, 13:29
1q2 napisał(a):
Ale przecież to jest oczywiste że takiej komendy nie mogło być.W samolocie nawet z załoga wojskową ale w locie cywilnym rządzi pierwszy pilot.
A co jest najlepsze - dziś jedynym pseudo ratunkiem jest napisanie że 'nie było rozkazu'.Jedyny argument który pozostał.
Już raz Ci napisałem, żebyś nie ociekał krwią i śliną, zanim śledztwo się zakończy, bo degraduje to Twoje pojęcie o plityce. Tutaj podsyłam Ci linka o śledztwie polskim - http://fakty.interia.pl/polska/news/...gram,1483087,3 i daruj sobie cytowanie oszołoma medialnego a nie rzeczowego szefa komisji śledczej, insynuującego we wszystkich możliwych mediach, swoje prywatne wyobrażenia o niewypowiedzianych słowach przez innych, którzy akurat zginęli w tej katastrofie, zwłaszcza, że Rosjanie zapowiedzieli powołanie biegłych psychologów, mających się wypowiedzieć, w jaki sposób na pilotów mogła oddziaływać presja Kaczyńskiego, inna niż słowne rozkazy lub przymus fizyczny czy psychiczny ze strony Kaczyńskiego, zmuszający ich w konsekwencji do błędu i lotu samobójczego. Bowiem innej opcji, niż błąd pilotów polskich i wina prezydenta Kaczyńskiego być nie może, a tym bardziej, jeśli w kokpicie pojawił się dowódca sił powietrznych i niewątpliwie musiał złamać procedury wojskowe z winy prezydenta Kaczyńskiego, a nie ministra Klicha lub z winy własnej a już na 100 % nie z winy służb rosyjskich lub najzwyczajniej z wielu wątków naraz, nieszczęsliwie sprzęgniętych w tą katastrofę.

Ja myślę, że dla Ciebie to nie ma nawet pseudo ratunku i uważam Cię za skrajny przypadek zacietrzewieńca politycznego. Dziś jedynym pseudo ratunkiem dla Ciebie, jest napisanie, że " L. Kaczyński i piloci z generałami, zamordowali w odruchu samobójczym,samych siebie i przy okazji innych". Jedyny argument, który takim jak Ty pozostał, aby wywieź na taczce sarkofag Kaczyńskich z Wawelu.

Nie obrażaj się na mnie i nie daj Boże nie mścij na mnie i ludziach filozoficznie do mnie podobnych, jeśli ewentualnie Twoja opcja polityczna w 100 % wygra wszystko co w tym kraju można wygrać na zapowiadane przez nią " wieki ", włącznie z cenzurą takich forów internetowych, jak to gdzie teraz jeszcze możemy dyskutować, a które Ty wielokrotnie obrażasz, żałośnie twierdząc, że Cię cenzuruje poprzez banowanie..

Jestem w szoku co do Twojego zacietrzewienia, gdyż nawet, jeśli jest prawdą, że zwolenników Twojej opcji politycznej jest z roku na rok, wraz z nowymi rocznikami wyborczymi, coraz więcej, to nie znaczy, abym godził się z hasłami wyborczymi typu " zabierz babci dowód osobisty ". Nawet, jeśli tych przeciwników Twojej opcji politycznej, jest jeszcze w Polsce maksymalnie ok. 30 %, tak jak rzekomo wskazują sondaże, to i tak wymagają oni szacunku wyborczego a nie eksterminacji politycznej i szyderstwa. Ja, będąc apolityczny, uważam, że 30 % to nie tak mało nawet, biorąc pod uwagę, że oprócz Twojej opcji są tacy jak ja oraz wielu jeszcze inaczej myślących. Ja np. po przykrych doświadczeniach, jestem apolityczny, jednak zwykła wrażliwość obywatelska, nakazuje mi bronić tych, którzy są wyraźnie dyskryminowani politycznie przez media i elity tego kraju, czyli przez tę część społeczeństwa, która uważa się w Polsce za lepszą, bo bogatszą. Mój intelekt, nie identyfikuje się z hućpą medialnej jednostronności w tym kraju. Demokracja tego ode mnie wymaga a nie tylko litość nad tymi dyskryminowanymi w tym kraju. Codziennie otwieram internet i czytam we wszystkich absolutnie mediach to samo. Pięknie o Twoich idolach i nagannie o Twoich wrogach. Z dnia na dzień nasila się brutalność zbiorczych ataków medialnych na wrogów Twojej opcji politycznej. Komitet honorowy Twojego kandydata może przemieniać się w menelską bandę chuliganów a politycy Twojej opcji mogą wzywać bezkarnie do nieposłuszeństwa obywatelskiego, wobec oponentów politycznych czy tym razem zmuszać harcerstwo oraz inne organizacje młodzieżowe czy sportowe, do pomocy Komorowskiemu. Media i władza gwarantują takim zachowaniom bezkarność prawną oraz moralną a w konsekwencji " nieśmiertelność" polityczną i elitarną. Migalskiego uwaga co do " wielu żyć " liderów Twojej opcji politycznej, dzięki reżyserii tej gry politycznej, przez media polskie, wyjaśnia idealnie, że to właśnie media są największym winawajcą, śmierci demokracji w naszym kraju. Metamorfoza medialna prezydenta Kaczyńskiego żywego i martwego, zobrazowała bezczeszczenie demokracji przez polskie media, które jednym ruchem klawisza sterującego nimi, są władne w ciągu sekundy, zbiorowo kogoś zniszczyć lub unieśmiertelnić politycznie czy moralnie. Znowu w tych wyborach, liczycie na nieświadomość dzieci i szkolną manipulację nauczycielstwa polskiego, posługując sie wyborczo tą nieświadomą młodzieżą. Nie dziw się więc, że w normalnych i inteligentnych ludziach, odzywa się zawór bezpieczeństwa i wzywają Was do opanowania waszego zacietrzewienia oraz żądzy władzy, które jest typowe dla krajów niedemokratycznych, no bo jak zrozumieć Wasze hasła o pokonaniu wroga na wieki, gdzie będzie już tylko jedno słoneczko polityczne swieciło ? . Może nie widzisz, ale arogancja Waszej władzy jest widoczna nie tylko w mediach i Waszych elitach, lecz także już w terenie, na szczeblach władzy lokalnej.
Ostatnio edytowane przez kot : 25.05.2010 o godz. 16:26.
Nie ma rzeczy niemożliwych.
orzeu
Senior Member

Stary 25.05.2010, 13:35
1q2 napisał(a):
A co jest najlepsze - dziś jedynym pseudo ratunkiem jest napisanie że 'nie było rozkazu'.Jedyny argument który pozostał.
Umknelo mi to wczesniej.
Chyba totalnie odwrotnie interpretujesz rzeczywistosc. Jedyna nadzieja kaczofobow jest dzisiaj wyczekiwanie z utesknieniem na informacje ze kazal ladowac. Tymczasem wszystkie fakty swiadcza przeciw takiej interpretacji wypadku.
Ostatnio edytowane przez orzeu : 25.05.2010 o godz. 13:40.
WISŁA PANY !!
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 25.05.2010, 16:26
szczebrzeszcz napisał(a):Wyświetl post

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...__Wprost_.html

znacznie zmienia się profil tej gazety
Niestety jak tak dalej pójdzie to Michnikowszczyzna i niemieckie koncerny wykupią ostatnie jeszcze wolne czasopisma i zapanuje "pluralizm" jak w PRL-u.
Teraz widać, kto przejął "Wprost". Dobór kadr jest jednoznaczny. Popłuczyny z GW, którymi będzie dowodził naczelny giermek Michnika.
Ciekawe kiedy dobiorą sie do "Rzeczpospolitej". Bo to, że chcą to wiadomo.

Umknelo mi to wczesniej.
Chyba totalnie odwrotnie interpretujesz rzeczywistosc. Jedyna nadzieja kaczofobow jest dzisiaj wyczekiwanie z utesknieniem na informacje ze kazal ladowac. Tymczasem wszystkie fakty swiadcza przeciw takiej interpretacji wypadku.
Zapominasz o towarzyszach radzieckich tzn. rosyjskich. Oni napewno coś wymyślą, żeby PO i Bronkowi Obrońcy WSI było dobrze. Myślę, że rzucą jakieś rewelacje pod koniec kampanii wyborczej. Np. że do kokpitu z rewolwerem w ręku wtargnął ...no kto ? ....oczywiście Prezydent Kaczyński i zmusił załogę do lądowania.
Zadziwiające, ze w mediach nikt nie zająknął się nad tym, że skoro do 5 sek. przed wypadkiem lecieli na automatycznym pilocie tzn. takie mieli namiary z lotniska odnośnie wysokości. Było to w linku "niezależna". Nikt nie śmie nawet tego wątku poruszyć. Taki strach panuje w tzw. "wolnych mediach" ?
Ostatnio edytowane przez wolfy : 26.05.2010 o godz. 03:24.
Romy S.
Senior Member

Stary 25.05.2010, 17:28
Kulki jak kasztany

By nie rzec jaja jak balony ...
...nieczytelny...
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 25.05.2010, 18:25
A co jest najlepsze - dziś jedynym pseudo ratunkiem jest napisanie że 'nie było rozkazu'.
Z tym akurat mogę się zgodzić, bo przed wszelkimi insynuacjami i osobnikami je rozpowszechniającymi ratunku nie ma. To konieczny koszt wolności słowa.

Dlatego już napisałem - toleruję takich jak Ty, ale nie możesz dziwić się osobom, u których podobne insynuacje i nadużycia budzą sprzeciw. Jak dla mnie to możesz być święcie przekonany, że to sam Kaczyński chwycił za stery.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 25.05.2010 o godz. 18:29.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 25.05.2010, 18:53
Sędzia napisał(a):Wyświetl post
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,357...ony_Wisly.html

"Zapora w Świnnej-Porębie w czasie zeszłotygodniowej powodzi w Małopolsce zatrzymała około 50 mld litrów wody. Mogła trzy razy więcej. Gdyby była dokończona."

i dalej

Gdyby działała w zeszłym tygodniu, rejon Wadowic byłby całkowicie bezpieczny; również władze Krakowa byłyby mniej nerwowe, bo wysokość wody w Wiśle byłaby mniejsza o minimum 60 cm.

Zgodnie z tym co wklejałem wcześniej, zapora miała być skończona w 2010, ale rząd Tuska obciął kasę.

Ciekawe czy doszło by do zalania części krakowskich osiedli, gdyby prace szły zgodnie z planem.
Sędzio - podejrzewam, że gdyby dziś rządził PIS najprawdopodobniej byłoby dokładnie tak samo.

Problem nie polega na tym, że PO to diabły wcielone. Problem polega na tym, że cała elyta polityczna zarówno z PO jak i PIS prawdziwe sprawy Polski mają głęboko w zadku.

To jest problem. Także robienie teraz ataków na PO nawet i słusznych nie zmieni nic oprócz tego, że przez te ataki władzę przejmie PIS, który również sprawy Polski będzie miał w 4 literach może tylko z mniejszym natężeniem a to żadne rozwiązanie
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Zbychu
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 25.05.2010, 19:00
kot napisał(a):Wyświetl post
, jeśli ewentualnie (...)opcja polityczna w 100 % wygra wszystko co w tym kraju można wygrać na zapowiadane przez nią " wieki ", włącznie z cenzurą takich forów internetowych,

.
Nie sądze aby PO wprowadziła cenzure internetu nawet jeśliby chciała.Weźmy pod uwage że to partia w dużej mierze wizerunkowo-sondażowa a posunięcie się do tak radykalnego kroku z całą pewnością przysporzyłoby jej wielu wrogów co dla Tuska byłoby zabójcze i on dobrze o tym wie.Owszem może i przymiarki były robione ale gdy się okazało że ten numer nie ma popytu w społeczństwie(wręcz przeciwnie) raczej chyba już go odrzucono...

PS
Tak z ciekawości kocie,nie śledzie na bieżąco dyskusji w temacie - na kogo zamierzasz głosować w wyborach prezydenckich?
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
Sędzia
Senior Member

Stary 25.05.2010, 19:17
sambo napisał(a):Wyświetl post
Sędzio - podejrzewam, że gdyby dziś rządził PIS najprawdopodobniej byłoby dokładnie tak samo.
Może by było, a może jednak nie.

Fakt faktem, że PiS ma w ręku plany Gęsickiej dotyczące finansowania sporej ilości zbiorników i innych obiektów przeciwpowodziowych. Ma też argument, że zostały one przez PO skreślone, i to jeszcze zanim doszło do kryzysu na świecie i cięć z nim związanych.

Czy gdyby dalej rządził PiS to by te projekty sam wycofał itp., to jest czyste zgadywanie i to w dodatku bez najmniejszych przesłanek po temu.

Natomiast co do prawdziwych spraw Polski, to myślę, że najpierw trzeba by uzgodnić co to są te prawdziwe sprawy, a potem trzeba by przeanalizować możliwości i po nich oceniać polityków.
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 25.05.2010, 20:56
Sędzio - spójrzmy prawdzie w oczy

Fakt, faktem, że PIS ma w ręku plany REZERWOWE Gęsickiej dotyczące budowy wałów, które wcale nie były priorytetem ani nawet zaplanowane do realizacji.

Podejrzewam, że realizacja Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko przez PIS skończyłaby się na tym, że to o czym piszesz jako plan rezerwowy nie zostałby zrealizowany, chyba, że któryś z priorytetowych planów nie zwypaliłby oraz, że akurat ten z listy rezerwowych wskoczyłby na jego miejsce.

Oczywiście politycznie fanklub PISu może teraz jechać po fanklubie PO i samej partii - ale co to zmieni oprócz wzrostu sondażu dla PIS? NIC

A prawdziwymi sprawami Polski są wg mnie takie kwestie jak - bezpieczeństwo energetyczne Polski - nie rozumiane jako przepychanki z ruskimi o gaz i ropę ale przede wszystkim zapewnienie nieprzerwanych dostaw prądu i paliw do miast i wsi. Z tego co wiem w 2012 w Krakowie i innych miastach najprawdopodobniej będą ciemności egipskie.

Bezpieczeństwo komunikacyjne - rozumiane jako udrożniony transport drogowy i rzeczny

Policja i służby dysponujące środkami przymusu, sądownictwo.

Bezpieczeństwo hydrologiczne itd. itp.

----------------------------------------------------
No i teraz co takiego słyszałem do tej pory ze strony Jara i Tuska w tych kwestiach oprócz gazoportu w przyszłości odległej i planach budowy elektrowni atomowej i autostrad których od 15 lat nie ma? NIC

A dlaczego - a dlatego, że słowo gazoport - brzmi dumnie, elektrownia też i nawet wstęgę można przeciąć tak samo jak na 13 km odcinku autostrady za kasę którego można byoby wybudować 100 km ekspresowej drogi po której też można jeździć.Dumnie brzmi system kanclerski, prezydencki, zmiana konstytucji, in vitro i aborcja.

Natomiast przy takich działaniach, które spowodują, że w 2012 jednak ten prąd będziemy mieli w chałpach wstęgi się przeciąć nie da.
Ostatnio edytowane przez sambo : 25.05.2010 o godz. 21:06.
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Sędzia
Senior Member

Stary 25.05.2010, 23:14
sambo napisał(a):Wyświetl post
Sędzio - spójrzmy prawdzie w oczy

Fakt, faktem, że PIS ma w ręku plany REZERWOWE Gęsickiej dotyczące budowy wałów, które wcale nie były priorytetem ani nawet zaplanowane do realizacji.

Podejrzewam, że realizacja Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko przez PIS skończyłaby się na tym, że to o czym piszesz jako plan rezerwowy nie zostałby zrealizowany, chyba, że któryś z priorytetowych planów nie zwypaliłby oraz, że akurat ten z listy rezerwowych wskoczyłby na jego miejsce.

Oczywiście politycznie fanklub PISu może teraz jechać po fanklubie PO i samej partii - ale co to zmieni oprócz wzrostu sondażu dla PIS? NIC

A prawdziwymi sprawami Polski są wg mnie takie kwestie jak - bezpieczeństwo energetyczne Polski - nie rozumiane jako przepychanki z ruskimi o gaz i ropę ale przede wszystkim zapewnienie nieprzerwanych dostaw prądu i paliw do miast i wsi. Z tego co wiem w 2012 w Krakowie i innych miastach najprawdopodobniej będą ciemności egipskie.

Bezpieczeństwo komunikacyjne - rozumiane jako udrożniony transport drogowy i rzeczny

Policja i służby dysponujące środkami przymusu, sądownictwo.

Bezpieczeństwo hydrologiczne itd. itp.

----------------------------------------------------
No i teraz co takiego słyszałem do tej pory ze strony Jara i Tuska w tych kwestiach oprócz gazoportu w przyszłości odległej i planach budowy elektrowni atomowej i autostrad których od 15 lat nie ma? NIC

A dlaczego - a dlatego, że słowo gazoport - brzmi dumnie, elektrownia też i nawet wstęgę można przeciąć tak samo jak na 13 km odcinku autostrady za kasę którego można byoby wybudować 100 km ekspresowej drogi po której też można jeździć.Dumnie brzmi system kanclerski, prezydencki, zmiana konstytucji, in vitro i aborcja.

Natomiast przy takich działaniach, które spowodują, że w 2012 jednak ten prąd będziemy mieli w chałpach wstęgi się przeciąć nie da.
Ok, ja jestem jednak za tym, żeby podejrzenia zostawić na boku, bo o ile posiadanie podejrzeń co do przeszłości jest formą jej badania, to podejrzenia co do przyszłości są formą jasnowidztwa.

Co do kwestii sondażu dla PiS - już pisałem kilka stron temu, że PiS (a konkretnie Kaczyński) od PO różni się przede wszystkim koncepcją co do miejsca i sposobu funkcjonowania Polski w UE i na świecie. Dla mnie jest to wystarczający powód do tego, by cieszyć się z rosnącego poparcia dla PiSu,

Odnosząc się do poszczególnych kwestii:

1) Kwestia bezpieczeństwa energetycznego -
Chyba nikt tak wiele nie zrobił dla Polski i dla Europy jak Lech Kaczyński, który zapis w tym przedmiocie w traktacie lizbońskim forsował i niektórzy mówią, że ten problem w ogóle nie był postrzegany w Brukseli jako istotny, do czasu jak LK zaczął o tym głośno mówić, a jednocześnie Rosja odcięła gaz Ukrainie.

2) Prąd
Tutaj kwestia jest rzeczywiście bardziej skomplikowana - to jest jeden z tych projektów, o których Kaczyński mówił - że Polska musi być zdolna do dużych projektów. Za czasów Kaczyńskich była negocjowana kwestia elektrowni atomowej na Litwie i mostu energetycznego.

Jedyne co można więcej zrobić, to rozpocząć budowę własnej elektrowni atomowej. Ponoć się tym rząd zajmował, nawet wybrali lokalizację, teraz pewnie są podchody kto to będzie budował (Francja, Japonia, Korea Płd.?), ponoć buduje się ją 10 lat.

3) Gaz
Za PiS podjęto działania w zakresie gazociągu z Norwegii (który już dawno by był, gdyby nie skuteczny lobbing rosyjski za czasów SLD), a także na skalę międzynarodową - próby wykorzystania rurociągu Odessa - Brody. Polska popierała także budowę Nabucco, który pośrednio Polsce też dawał jakąś dywersyfikację.

I przede wszystkim gazoport, który ma być gotowy do 2014 roku, a który w dużym stopniu da nam niezależność od Rosji.

Odnosząc się do Odessa - Brody, gazu z Kazachstanu, Azerbejdżanu itp., to trzeba stwierdzić, że z tego raczej nic nie będzie. I to nawet nie dlatego, że Rosjanie mogli tutaj skutecznie mieszać, ale dlatego, że pojawiła się opcja gazu łupkowego. Tym samym pomysł na rurociąg traci większy sens.

Żeby oddać PO - nie wstrzymali gazoportu, a dodatkowo Sikorski prowadził rozmowy w USA dotyczące łupków.
Jedyne co mnie martwi, to to, żeby się nie okazało, że jako mesjasz europy będziemy oddawać całej europie ten gaz za pół darmo, i zamiast zapasów na 100 lat wystarczy go na lat 15.

3) Transport
Zamiast rzeczny dodałbym kolejowy. Któremu raczej nic nie pomoże.

Każdy rząd poległ i pewnie ten też polegnie, choć fakt, że w związku z EURO2012 inwestycje potraktowano bardziej priorytetowo (w końcu to piłka nożna), może polegnie mniej niż poprzednie. Przynajmniej specustawa drogowa daje szanse na szybsze budowanie (a przynajmniej na wywłaszczanie terenów pod budowę).

Bezpieczeństwo hydrologiczne chyba tym razem uzyska należytą uwagę, bo istnieje poważna możliwość, że jego brak właśnie rozpoczął demontaż kolejnego rządu w 3 RP. Kolejny raczej tego błędu nie popełni.

W pozostałym zakresie - nie widzę nikogo, kto by miał pomysł, by dokonać jakiś zmian. Toteż Twoje stwierdzenie o bezsensie wyboru między PiS a PO też niewiele wnosi, gdyż nie wskazujesz żadnej alternatywy.

ps. co do in vitro i aborcji - pełna zgoda.

Natomiast w zakresie "system kanclerski, prezydencki, zmiana konstytucji" zgody nie ma. To są kwestie, z których w gruncie rzeczy wynikają pozostałe problemy. Ja jestem zwolennikiem zarówno zmian konstytucji, jak i wprowadzenia systemu kanclerskiego bądź prezydenckiego. Nie mam wyrobionego zdania w kwestii czy prezydencki, czy kanclerski, choć skłaniam się chyba ku systemowi kanclerskiemu.
Ostatnio edytowane przez Sędzia : 25.05.2010 o godz. 23:18.
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 26.05.2010, 00:54
Warunki pogodowe na lotnisku widzi obsluga a nie piloci i to oni podejmuja decyzje o zamknieciu lotniska ze wzgledu na mgle lub nie. Skoro takiej decyzji nie bylo to znaczy ze uznali oni iz warunki sa wystarczajace. Zatem jezeli przyczyna wypadku byla mgla to wine za niego ponosi obsluga lotniska w 100%.
Aha, sztucznie wywolywac mgle czlowiek potrafi juz chyba z 50 lat :]

To jest masakra jak ludzie dali sie oglupic temu "sledztwu".
Analiza czarnych skrzynek sprowadzona do glosow w kabinie zamiast do wskazan przyrzadow.
Autopilot do ostatniej chwili sugeruje iz samolot mogl zostac oszukany przez namierzanie satelitarne.
Skrzynek wam nie damy "bo nie!"
Ludzie znajduja na miejscu wypadku radiokompas i.... nic. Zero odzewu ze Rosjanie mogliby sie "bardziej postarac".
Szefowa komisji swoja argumentacje opiera na braku doswiadczenia pilotow, czynniku psychologicznym i presji ze strony prezydenta i wybiela wszystkie braki ze strony rosyjskiej. Rzucajac na odchodznym ze "ze wzgledow etycznych" nie powie kto sie odzywal co uruchomilo u nienawistnikow w Polsce lawine oskarzen na Kaczynskiego.
Skala zniszczen zupelnie nieadekwatna do innych podobnych wypadkow.
Matactwa od samego poczatku z godzina, iloscia ofiar, brakiem porozumienia miedzy wieza a samolotem, czterokrotnym podchodzeniu, mgla ktorej nie widac na filmie operatora dzwieku tvp, jakas wymiana zarowek, podejrzany filmik na necie.
Zubozenie wyposazenia lotniska wzgledem 7 kwietnia.
Ile jeszcze musicie zobaczyc zeby uznac ze, jesli juz nawet nie wszystko gra, to chociaz przyznac ze owo pseudo sledztwo jest skandalem.
I jeszcze ci zwolennicy analogii do Smloenska. Skoro tak sie chcecie bwic w analogie, to sobie porownajcie co robil Putin i Rosja wzgledem wielu innych ludzi oraz przez analogie jak wygladaly zniszczenia w innych tego typu wypadkach Tupolewow. Z najlepszym przykladem spod Moskwy gdzie wszyscy przezyli.
Wszystko mi opadło czytając to, podobnie jak i wynurzenia kota,Sędzia jest chyba jedynym z tzw zaangażowanych , który przynajmniej próbuje zachować zdrowy rozsądek i chwała mu za to.
Dla Ciebie orle, niestety też nie ma już ratunku, byle tylko bronić 'swoich', jesteś w stanie zrobić wszystko i nie zamierzam polemizować z tym bo to nie ma najmniejszego sensu.
Jedynie spotkanie fejs tu fejs miało by sens bo dyskusja jest wtedy dynamiczna i szybko można przynajmniej mieć szansę na wyjaśnienie sobie różnych rzeczy, tu to jest zwykłe odbijanie piłeczki a Twoje wypociny są chyba największym kosmosem w całej dyskusji.

Twoje argumenty są tak żałosne że aż mi się przypomniało co pisałeś w kwestii 11 września.Tam obśmiałeś te najbardziej absurdalne twierdzenia , tu jedziesz po bandzie jak najlepszy spiskowiec z USA - Tam zrobił byś karierę, tu co najwyżej możesz wzbudzić politowanie ale nisza jest Twoja
Pełne gratulacje.

ps - jako że spotkać się najpewniej nie spotkamy to przynajmniej oświeć nas - bo zanegowałeś wszystko - wypisałeś wszystkie najbardziej absurdalne zarzuty - co najlepsze nie odniosłeś się do żadnego faktu - więc proszę -wyjaśnij nam wszystkim - co tam się zdarzyło?

Moja teoria jest niestety banalnie prosta i piszę ją na podstawie faktów które zostały już powiedziane(oczywiście wg Ciebie to jest kłamstwo i manipulacja ale mnie to g obchodzi) - i w największym z możliwych skrótów wygląda to tak że młodociani piloci pod wpływem presji na siłę chcieli wylądować i im to nie wyszło - chcieli wylądować bo byli mądrzejsi od przepisów, od wieży i od ziomków z Jaka
Ty wiesz że tak nie było bo dowody Cie gówno obchodzą więc napisz własną wersję i poprzyj ja czymś ale nie bzdurami w stylu - mówili o 4 lądowaniach a było 3 razy okrążane lotnisko + jedno i jak się okazało ostatnie podejście do lądowania - taki sam absurd jak *******nięcie w wtc i pierwsze komentarze że doszło do katastrofy a nie zamachu - zwykły chaos informacyjny - gdyby Ruscy to potwierdzali do dziś to ok - mamy argument ,ale to zostało zdementowane dawno temu, ilość ofiar - j/w,skala zniszczeń - kolejny argument z typu - nie ma bata by wtc się samo zawaliło itp...Bez kitu - ciężko to komentować w ogóle.Rozum Ci tak katastrofa odebrała?
Powód: bład;)
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 26.05.2010 o godz. 02:04.
94 - Allah Akbar!!
Romy S.
Senior Member

Stary 26.05.2010, 05:49
1q2

orzeu żadnych "swoich" nie broni lecz choćby z racji doświadczeń życiowych myśli w ten, a nie inny sposób i zabronić mu tego nie można.
Poza tym jacy "swoi" ?
Przecież abstrahując od politycznych miłostek każdego z nas to byli Polacy, wszyscy członkowie tego lotu.
Czy z rachunku prawdopodobieństwa mogło się coś "takiego" stać ?
W tym miejscu, w tym czasie, z udziałem tych właśnie ludzi, z takimi ewentualnymi możliwościami wpływu na sam wypadek, ... itd. ?
Najświeższy przypadek, że coś tu pachnie inaczej to wypowiedź Kozłowskiego o kulkach strzelających w ogniu jak kasztany.

Zasadnicze pytanie w tej sprawie zadał swego czasu (obojętnie czy lubiany czy też nie) w swoim programie Tomasz Lis: Do cholery jak to było możliwe ?

Odpowiedzi i jemu i nam wszystkim nikt do tej pory nie udzielił i jestem święcie przekonany, że nigdy nam nie udzieli.
...nieczytelny...
orzeu
Senior Member

Stary 26.05.2010, 06:30
Wszystko mi opadło czytając to, podobnie jak i wynurzenia kota,Sędzia jest chyba jedynym z tzw zaangażowanych , który przynajmniej próbuje zachować zdrowy rozsądek i chwała mu za to.
Dla Ciebie orle, niestety też nie ma już ratunku, byle tylko bronić 'swoich', jesteś w stanie zrobić wszystko i nie zamierzam polemizować z tym bo to nie ma najmniejszego sensu.
Jedynie spotkanie fejs tu fejs miało by sens bo dyskusja jest wtedy dynamiczna i szybko można przynajmniej mieć szansę na wyjaśnienie sobie różnych rzeczy, tu to jest zwykłe odbijanie piłeczki a Twoje wypociny są chyba największym kosmosem w całej dyskusji.

Twoje argumenty są tak żałosne że aż mi się przypomniało co pisałeś w kwestii 11 września.Tam obśmiałeś te najbardziej absurdalne twierdzenia , tu jedziesz po bandzie jak najlepszy spiskowiec z USA - Tam zrobił byś karierę, tu co najwyżej możesz wzbudzić politowanie ale nisza jest Twoja
Pełne gratulacje.

ps - jako że spotkać się najpewniej nie spotkamy to przynajmniej oświeć nas - bo zanegowałeś wszystko - wypisałeś wszystkie najbardziej absurdalne zarzuty - co najlepsze nie odniosłeś się do żadnego faktu - więc proszę -wyjaśnij nam wszystkim - co tam się zdarzyło?

Moja teoria jest niestety banalnie prosta i piszę ją na podstawie faktów które zostały już powiedziane(oczywiście wg Ciebie to jest kłamstwo i manipulacja ale mnie to g obchodzi) - i w największym z możliwych skrótów wygląda to tak że młodociani piloci pod wpływem presji na siłę chcieli wylądować i im to nie wyszło - chcieli wylądować bo byli mądrzejsi od przepisów, od wieży i od ziomków z Jaka
Ty wiesz że tak nie było bo dowody Cie gówno obchodzą więc napisz własną wersję i poprzyj ja czymś ale nie bzdurami w stylu - mówili o 4 lądowaniach a było 3 razy okrążane lotnisko + jedno i jak się okazało ostatnie podejście do lądowania - taki sam absurd jak *******nięcie w wtc i pierwsze komentarze że doszło do katastrofy a nie zamachu - zwykły chaos informacyjny - gdyby Ruscy to potwierdzali do dziś to ok - mamy argument ,ale to zostało zdementowane dawno temu, ilość ofiar - j/w,skala zniszczeń - kolejny argument z typu - nie ma bata by wtc się samo zawaliło itp...Bez kitu - ciężko to komentować w ogóle.Rozum Ci tak katastrofa odebrała?
Po pierwsze co znaczy "swoich" wiesz chyba tylko ty.
Po drugie jak nie masz nic do powiedzenia poza "zalosny", "rozum odebralo", "wypociny", "gowno mnie to obchodzi co myslisz" itp to lepiej nic nie pisz. Bo wyjechales z postem dlugim na 4 metry a z zawartoscia 1 centymetra. A za "gowno mnie obchodzi co myslisz" powinienes dostac ignore od wszystkich bo po co z toba gadac skoro gowno cie obchodzi zdanie innych?
Po trzecie nie snuje zadnych teorii, wskazuje niedopowiedzenia, ktorych nikt nie umie wyjasnic a jak widzialem relacje z komisji oraz wywiady z Klichem to mam wrazenie ze nawet nawet nie chce. Komisja przemilczala kilka pytan (np. o telefony stacjonarne ktore zwyczajnie skradziono, maszyny deszyfrujace ktore zniknely ze juz nie wspomne o braku zabezpieczenia terenu po wypadku czy niecheci do przekazania nam czarnych skrzynek i ograniczeniu sie do obietnicy przeslania stenogramow, ktore wlasciwie moga sobie wsadzic gleboko oraz uchylanie sie od odpowiedzi na autopilota wlaczonego do ostatniej chwili) a skupila sie jedynie na tym ze ktos w kabinie byl oraz ze piloci polscy sa slabo wyszkoleni (ta odpowiedz byla najdluzsza i najbardziej wyczerpujaca, z podaniem liczby godzin(!) przelatanych przez polskich pilotow - czy tym miala sie zajac komisja?). To sledztwo jest skandlicznie prowadzone, gdybys opowiedzial o tym jak ono wyglada komukolwiek z USA zlapalby sie za glowe. I w zasadzie tylko o tym napisalem.
Po czwarte zadalem proste pytanie, kto podejmuje decyzje o mozliwosci wpuszczenia samolotu na lotnisko ze wzgledu na pogode? Wieza czy samolot? A jesli wieza to czemu "sledztwo" ja usprawiedliwia i zwala wine na pilotow?
Po piate. Jakie moralne prawo ma owa komisja do uznawania co jest etyczne a co nie i czemu podaje tak bezczelna informacje ze "nie powiedza ze wzgledow etycznych"? Moze niech ocene tego pozostawia polskim sledczym i im przekaza informacje albo niech sie odetna od tego i zwyczajnie powiedza wszystko to co wiedza. Bo to wyglada jak zatajanie faktow oraz posrednio proba wplywu na opinie publiczna w Polsce, ponoc niepodleglej, z wlasna prokuratura.
Po szoste - skala zniszczen. Szukacie analogii do Gruzji, ktora dla mnie jest zalosna (sa zreszta bardzo sprzeczne relacje, np. prezydenta Litwy ktory mowi ze Kaczynski jedynie spytal czy uda sie wyladowac) to wam podalem inne przyklady analogii. Jak sie nie podobaja to odpowiedz z glowa albo nic nie pisz zamiast robic z siebie buraka.
Po siodme. Watpliwoscie z 11 wrzesnia maja odpowiedzi i uzasadnienia, w tym momencie nieistotne jest czy kogos przekonaly czy nie ale oficjalna komisja odpowiedziala na wiekszosc zarzutow. Pytania ze Smolenska sa przemilczane przez taka sama oficjalna komisje. Gdzie ty tu masz porownanie? Po raz ostatni napisze ze odnosze sie przede wszystkim do sposobu prowadzenia sledztwa, ktore nie miesci sie w glowie.
Zakladam ze masz znajomych w innych krajach, zrob prosty eksperyment i podaj im kilka suchych informacj odnosnie dzialania MAK. I poczekaj na reakcje.

I po ostatnie. Machina dziala. W sklepie jakies baby uslyszaly strzep z radia, jakies piate przez dziesiate i juz rozmawialy "slyszala pani? Jednak Kaczynski kazal ladowac, w radiu mowili!". Powszechne oczekiwanie zaczyna sie spelniac i ludzie jak zwykle slysza to co chca.

I jeszcze o pilotach. Z Wyborczej:
Cytat:
Wojskowych lotników nie satysfakcjonuje rosyjski raport. – Wynika z niego, jakbyśmy byli wariatami, którzy latają wbrew wszelkim regułom bezpieczeństwa – mówią.

- Z raportu MAK wynika, że wojskowy pilot leciał na łeb na szyję, wbrew wszelkim zasadom bezpieczeństwa, narażając życie pasażerów i swoje – podkreśla oburzony pilot z 36. Specjalnego Pułku Lotnictwa Transportowego. – A naszej jednostce przypnie się łatkę wariatów. Arek [kpt. Arkadiusz Protasiuk, dowódca załogi Tu-154] był najspokojniejszym człowiekiem na świecie, wyważonym. Nigdy nie zrobił niczego przeciwko procedurom.

- Mieli prawo podjąć próbę podejścia do lądowania – dodaje jeden z oficerów 36. Pułku. – Zejść na wysokość decyzyjną, a wtedy, kiedy pilot przekonuje się, że nie wyląduje, odchodzi znów do góry. Byli poniżej tej wysokości, ale rosyjski raport wciąż nie odpowiada na pytanie: dlaczego.

O co chodzi wojskowym lotnikom, precyzyjnie wyjaśnia były pilot wojskowy Michał Fiszer, jednocześnie kolega gen. Andrzeja Błasika, który zginął w Smoleńsku. – Rosjanie podali, jaka była widoczność. To prawda. Ale nie poinformowali, jaką informację o panującym na lotnisku ciśnieniu przekazali załodze tupolewa – mówi Fiszer. – A to klucz do odpowiedzi na pytanie, czemu byli tak nisko. Bo właśnie na podstawie informacji o ciśnieniu pilot ustawia przyrządy służące do określenia pułapu maszyny podczas podchodzenia do lądowania.

MAK przyznał też, że czarne skrzynki zarejestrowały w kokpicie głosy osób, które nie były członkami załogi tupolewa. Jedną z tych osób był gen. Błasik. – Łatwo sobie resztę dopowiedzieć: trzygwiazdkowy generał za plecami i każe lądować – mówi jeden z wojskowych lotników. – Tyle że Błasik, którego znałem bardzo dobrze, to nie był facet, który jak coś powiedział, to nie było dyskusji. Jedyne, co niepokoi w tych informacjach, to fakt, że takie “wycieczki” do kabiny pilotów mogą dekoncentrować załogę.

Koledzy generałowie zapewniają: – Błasik był gwarantem, że nikt nic nie nakaże pilotowi. Choć oczywiście obecność dowódcy może deprymować pilota.

- Jeśli gen. Błasik coś by im kazał, to najwyżej, by absolutnie nie lądowali w Smoleńsku – twierdzi Fiszer. – Szkoda, że tego nie zrobił.
Jak rozumiem piloci, ktorzy zadaja pytania tez potracili rozumy.
Ostatnio edytowane przez orzeu : 26.05.2010 o godz. 08:08.
WISŁA PANY !!
AYALA
Senior Member

Stary 26.05.2010, 07:39
tak wyglada wieża kontroli lotów na lotnisku w Smoleńsku .Z niej podawano namiary na lądowanie naszemu Tupolewowi .http://www.fakt.pl/Ta-rudera-to-wiez...y,72908,1.html
Sędzia
Senior Member

Stary 26.05.2010, 10:28
1q2,

ta wersja, którą przedstawiasz jest oczywiście prawdopodobna. Kilka uwag:

1) część osób krytykuje nie taką tezę (czy sugerowanie, że była presja), lecz sposób prowadzenia śledztwa w tej sprawie.

Odwołam się do cytatu, co prawda z Gazety Polskiej, ale opinia nie należy do dziennikarzy, tylko do eksperta:

[b]"– Warunki, w jakich prowadzone jest śledztwo po katastrofie 10 kwietnia, nie odpowiadają zachodnim standardom – zasugerował znany francuski ekspert ds. katastrof samolotowych Gerard Feldzer, który zajmował się m.in. katastrofami lotniczymi we Francji i w Belgii. Szef Muzeum Lotnictwa w Le Bourget koło Paryża (w rozmowie z korespondentem RMF FM) zaznaczył, że fakt, iż miejsce katastrofy nie zostało odpowiednio zabezpieczone, może przekreślić szanse na odkrycie przyczyn tragedii."[b]

http://smolensk1004.wordpress.com/20...ad-katastrofa/

Dodam jeszcze, że bardzo źle wygląda wniosek prokuratury o spalenie resztek ubrań (i nie tylko) - sąd się nie zgodził, więc prokurator uzyskał zgodę od Głównego Inspektora Sanitarnego Wojska Polskiego

Wskazywano na zagrożenie epidemiologiczne - ujawnia rzecznik sądu płk Rafał Korkus. - Ten wniosek to absurd - komentują karniści i inspektorat sanitarny.

- Ten przepis służy zapobieżeniu epidemii. Zdumiewa mnie decyzja wojskowych prokuratorów i całkowicie zgadzam się z decyzją sądu - dodaje karnista prof. Piotr Kruszyński.

http://www.tvn24.pl/-1,1656674,0,1,s...wiadomosc.html
http://www.tvn24.pl/12690,1657807,,,...wiadomosc.html

To jak to jest - inspektorzy cywilni uważają wniosek za absurd, a wojskowy nie wyobraża sobie innej decyzji?

Niedługo usłyszymy o przetopieniu resztek samolotu w hucie i w ten sposób większość materiału dowodowego zostanie bezpowrotnie utracona.

Mamy skandaliczną kwestię niezabezpieczenia terenu katastrofy. Nie wyobrażam sobie, by w jakimkolwiek innym kraju, gdy spada samolot z prezydentem, nie przeczesano centymetr po centymetrze miejsca katastrofy. Nawet dziennikarze Faktu znaleźli na miejscu części istotne dla śledztwa.

Niestety nie mogę w tym momencie znaleźć, ale widziałem gdzieś w sieci zdjęcia rekonstrukcji samolotów po wypadkach. Kawałeczek po kawałeczki odtworzony samolot. Dla porównania zdjęcie tupolewa, którego części położono po prostu na ziemi.

Im dłużej od katastrofy, tym bardziej to wszystko śmierdzi.

ps. na ile to jest prawdziwe - nie wiem. Ale odpowiedź na to musi być http://www.fakt.pl/Ta-rudera-to-wiez...y,72908,1.html

"Co więcej, szef tych kontrolerów, człowiek, który osobiście naprowadzał polskich pilotów, zaledwie trzy dni po katastrofie odszedł na.. emeryturę. Polskie władze są zaniepokojone. Ten kontroler ma bezcenną wiedzę o smoleńskiej tragedii. To on rozmawiał z polskimi pilotami 10 kwietnia aż do chwili katastrofy. Oficjalnie wszyscy kontrolerzy, pracujący tego dnia na lotnisku, zostali już przesłuchani przez rosyjskich śledczych. Polska poprosiła jednak o powtórne ich przesłuchanie w obecności naszych prokuratorów. Rosjanie w końcu się na to zgodzili, ale chyba niewiele z tego wyszło, bo nasi śledczy właśnie znów o to poprosili w kolejnym wniosku o pomoc prawną. Problem w tym, że szef zmiany kontrolerów z 10 kwietnia... zniknął. "

2) Nasi piloci twierdzą, że załoga była doświadczona.
Ostatnio edytowane przez Sędzia : 26.05.2010 o godz. 10:32.
orzeu
Senior Member

Stary 26.05.2010, 10:40
To powyzej z paleniem ubran to chyba jakis zart?
WISŁA PANY !!
Sędzia
Senior Member

Stary 26.05.2010, 10:53
To powyzej z paleniem ubran to chyba jakis zart?
Nie, jak najbardziej prawdziwe.

Wracając do tego co pisałem, że ta sprawa śmierdzi mi coraz bardziej.

Ciągle zadaję sobie jedno pytanie - czy ktokolwiek jest zainteresowany w ustaleniu, że to jednak był zamach, gdyby tak rzeczywiście było? Co by się wtedy stało, jak musiałoby zareagować NATO?

----

znalazłem. http://viilo.blogspot.com/2010/05/rekonstrukcja.html

rekonstrukcja TWA Flight 800

rekonstrukcja Swissair Flight 111

Swissair_Flight_111
Wiekszosc szczatkow zatonela w oceanie na glebokosci 55 metrow. 147 ofiar zidentyfikowano na podstawie odciskow palcow, kartotek dentystycznych i zawartych w nich przeswietlen rentgenowskich, 81 na podstawie testow DNA. Identyfikacje zakonczono po 10 tygodniach. Po 15 miesiacach odnaleziono 98% szczatkow samolotu (dwa miliony kawalkow). Do prac uzywano okretow, lodzi podwodnych, zdalnie sterowanych jednostek, nurkow. W koncowym etapie prac tralowano dno, a takze uzywano maszyn do poglebiania dna(dredging and trawling).
Wstepny raport komisji byl gotowy po dwoch latach, a ostateczny po czterech.
Wydobyte czesci czyszczono, sortowano, fotografowano, wazono i katalogowano. Zrekonstruowano przod samolotu (10 metrow).
Zawartosc czarnych skrzynek nigdy nie zostala opublikowana (protected by a strict privilege under section 28 of the Canadian Transportation Accident Investigation and Safety Board Act)
Nagrania z wiezy kontrolnej zostaly opublikowane w kilka dni po katastrofie.
Koszt badan katastrofy zamknal sie suma 50 mln dolarow.

i

techniczne przyczyny katastrofy Swissair flight 111 badala komisja zlozona z 350 fachowcow od techniki lotniczej, nie bylo tam zajecia dla prokuratorow.
W przypadku TWA 800 sledczy z FBI badali hipoteze uzycia malej rakiety do zestrzelenia samolotu.

Całość za http://viilo.blogspot.com/2010/05/rekonstrukcja.html

ps. dodam jeszcze pojawiające się w wielu miejscach wątpliwości jak to jest możliwe, że nasz Tupolew był tak strasznie rozczłonkowany, spadając z tak małej wysokości, podczas gdy inne Tupolewy w katastrofach w których po zderzeniu z ziemią następował wybuch, były w znacznie lepszym stanie (Rosjanie twierdzą, że w tej katastrofie nie było wybuchu).

Piszę to wszystko nie dlatego, żeby przesądzać o tym, że to był zamach. Piszę o tym dlatego, żeby pokazać, że śledztwo jest prowadzone skandalicznie, w sposób urągający wszelkim możliwym zasadom.
Ostatnio edytowane przez Sędzia : 26.05.2010 o godz. 11:14.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów