|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na: | |||
| Platforma Obywatelska |
|
68 | 10,66% |
| Prawo i Sprawiedliwość |
|
159 | 24,92% |
| Twój Ruch |
|
9 | 1,41% |
| Polskie Stronnictwo Ludowe |
|
6 | 0,94% |
| Sojusz Lewicy Demokratycznej |
|
17 | 2,66% |
| Solidarna Polska |
|
4 | 0,63% |
| Polska Razem |
|
37 | 5,80% |
| Kongres Nowej Prawicy |
|
165 | 25,86% |
| Ruch Narodowy |
|
97 | 15,20% |
| Dziękuje nie głosuje! |
|
76 | 11,91% |
| Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 04.2006
Offline |
|
Tusk i Sikorski w koalicji przeciwko poronionym pomysłom Merkel ? Żarty. |
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Nie bede sie powtarzal ,ale newsy w stylu "a my mielismy plany ochrony przed powodzią ,ale PO je odrzuciło" zaliczają sie do kategorii "Ciemny lud to kupi"
NIK opublikował w grudniu zeszlego roku ,raport z zaniedbaniami od 1997 roku , wiec jak chcesz rozlcizac ,to rozliczaj wszystkie rzady od tego czasu. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
To było raczej retoryczne pytanie.
A druga sprawa - moim zdaniem to nie jest taki głupi pomysł - my mamy w Konstytucji próg długu publicznego 60%, ale Grecja ma 120%, Włochy ponad 110% i nawet Niemcy prawie 80% wartości PKB i żadne z tych państw nie ma takich regulacji. http://www.rp.pl/galeria/9211,1,483459.html O tyle nas to może interesować, że ich kłopoty powodowane rozrzutnością odbijają się na nas. Więc ja bym poparł takie rozwiązanie Merklowej, ostro się z nią targując za to poparcie.
Ostatnio edytowane przez Sędzia : 22.05.2010 o godz. 14:12.
![]()
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Jak patrzyłem na ten cały wiec Kaczynskiego , to naprawde śmiać sie człowiekowi chce. Dla mnie to jest naprawde żenada, jak on mowi: " podziekujmy tym co walczą na pierwszym froncie z powodzią" a tłum zaczyna skandowac "dziekujemy, dziekujemy! ". Czasami jak na to patrze, to czuje sie jakby to papież przyjechał. A jak sobie poszedł to oczywiscie odspiewali hymn Polski, i pokrzyczeli kilka razy " Jarosław "
Zabrakło mi jedynie "zostań z nami!" , heh, mam wrazenie ze jeszcze kilka takich jego wystąpien, i poparcie mu spadnie, oby ... |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2009
Offline |
|
Bez względu na to, co robi Jarek na swoich wiecach. |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Fuks - ale co konkretnie do Jarka masz? Bo piszesz o reakcjach ludzi, a potem masz o to pretensje do samego Kaczyńskiego...
Ostatnio edytowane przez martin_6 : 22.05.2010 o godz. 15:38.
![]()
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas, Że na drzewach zamiast liści Będą wisieć komuniści! UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY! |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
![]() A tutaj nie pisałem raczej o nim, a bardziej o jego elektoracie, a wlasciwie tej 'maryjnej' czesci wspomaganej "prawdziwymi Polakami' , ktorych zachowanie najzwyczajniej mnie smieszy. Skandowanie "dziękujemy" czy śpiewanie hymnu w takiej sytuacji jest dla mnie troche żenujące, i ponizej pewnego poziomu, ale niczego innego sie nie spodziewałem. Czy podobne elementy zdarzają sie na innych wiecach, innych kandydatow nie wiem, nie mialem okazji ogladac (ale jest to powiedziałbym dosc charakterystyczne dla pewnej grupy ludzi z tych popierających PiS). Taktyka kampanii zeby Jarek jak najmniej sie pokazywał i jak najmniej mówił jest naprawde świetna i genialna, bardzo dobry pomysł i dotychczas rownie dobra realizacja, pozostaje kwestia tylko ile czasu dadzą rade to utrzymać, i czy Jarkowi sie jednak z czasem coś nie wyrwie
Ostatnio edytowane przez Fuks : 22.05.2010 o godz. 17:07.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2004
Offline |
|
![]() Po burzy słońce wychodzi zza chmur, i nad Krakowem zaświeci znów. O jednym marzę, o jednym wciąż śnię, Mistrzem będzie Wisełka, na pewno to wiem. Życie bym dał, za krakowską Wisłę O jakże bym chciał, by znów była mistrzem O jakże bym chciał ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Cytat:
![]() ![]()
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas, Że na drzewach zamiast liści Będą wisieć komuniści! UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY! |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
Masz udokumentowane plany, masz artykuły sprzed dwóch lat - tu nie ma miejsca na interpretacje, więc nie próbuj nikomu wciskać kitu. Jaki, za przeproszeniem, "ciemny lud"? O mnie piszesz, czy może o Sedzim, albo orzeu? Zaniechania wcześniejszych rządów nie są dla PO usprawiedliwieniem - mogli albo wprowadzić własny projekt, albo kontynuować działania PiS-u. Wybrali trzecią drogę - w imię krótkoterminowych zysków politycznych położyli na wszystkim lagę. Jak to oni... ![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
1. Dziękuję za mapę może się do czegoś przyda, szkoda tylko że map takich nie ma w odpowiednich skalach. 2. Pytanie dotyczące zbiorników zbudowanych za rządów PIS było pytaniem czysto retorycznym nawiązującym do ataków niektórych forumowiczów i obwinianie za istniejącą sytuację PO. Twoja odpowiedz pięknie wyjaśnia że szukanie winnych jest cokolwiek trudne żeby nie powiedzieć niemożliwe bo przecież dobrze wiesz że polityka ochrony powodziowej polityką a Polski po prostu na prawidłową ochronę nie stać. 3. Cieszę się że nie jest Ci obca dziedzina o której dyskutujemy, cieszy mnie to bo porusza bardzo ważne zagadnienia, bardzo proszę tylko o jedno żeby na podstawie kilku zdań wyrwanych z kontekstu nie wyciągać o osobach z którymi się rozmawia pochopnych wniosków, otóż ja też "nieco" na zagadnieniach powodziowych się znam. Ale nie o to chodzi żeby się licytować kto więcej i dlaczego, każdy z nas może mieć własne zdanie zwłaszcza jeśli te zdania są poparte wiedzą w co skoro tak powiedziałeś nie wątpię. Dlatego tez może nie wchodźmy w szczegółową techniczną dyskusję bo większość z nas raczej jej nie zrozumie. Krótko tylko chciałem się odnieść do tego co napisałeś, oczywiście masz rację co do założeń ochrony powodziowej, można powiedzieć że Twój krótki post przedstawia prawie wersję podręcznikową i dość dokładnie pokazuje wielkość problemu. Piszesz o Q1 (dla nie wtajemniczonych chodzi o prawdopodobieństwo wystąpienia maksymalnej fali powodziowej raz na 100 lat (jeśli się mylę to proszę o poprawę). Tylko dlaczego nie Q 0,2 lub Q 0,1 przecież mówiło się ze fala w 1997 roku byłą fala tysiącletnią. Nie zgodzę się że plany są gotowe od 50 lat i raczej nie są aktualne zmieniło się wiele począwszy na użytkowaniu, zamieszkaniu a na warunkach mikroklimatycznych skończywszy. Nie mówiąc już że obszary w Karpatach będące w tzw obszarach NATURA 2000 z jakiejkolwiek ochrony zostały automatycznie wyłączone. a i jeszcze jedno apropo terenów zalewowych już wyznaczonych, można mieć co do ich dokładności wiele zastrzeżeń i to nie dlatego że ktoś je źle opracował ale niestety w Polsce nie ma pieniędzy na nic a w szczególności na naukę. O co mi chodzi zaraz wyjaśnię mapy zagrożeń powodziowych Q ... były opracowywane na podstawie map topograficznych lekko mówiąc mało dokładnych. Współcześnie mapy zagrożeń powodziowych opracowuje sie na podstawie modeli terenu tworzonych metodą lidarową czyli z dokładnością do kilkunastu cm. Dobrze wiesz że w przypadku powodzi właśnie nawet kilka cm robi różnicę Dziękuję za konstruktywną dyskusję
Ostatnio edytowane przez robin hood : 22.05.2010 o godz. 20:02.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
na minute przed katastrofą w Smoleńsku był tajemniczy głos spoza załogi.Nieoficjalnie mówi sie że był to głos szefa sił powietrzynych gen. Błasika .Pewnie przed drugą turą wyborów ujawnią o czym mówili.
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
Reasumujac ten temat ,bo pisac sie juz o tym nie da , zrobiono mniej niz 10% tego co powinno trzeba było zrobić od 1997 roku. Od 1997 roku, kiedy dotknęła nas powódź stulecia wydatki na ten cel powinny wynieść 50 mld zł, jak powiedział w piątek w Sejmie premier Donald Tusk. Według Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji wyniosły 3,5 mld zł. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Na szybko bo z telefonu. Zgoda ze Q1 wiele nie rozwiazuje i ochrona, jesli nie wszystkiego to przynajmniej duzych miast i miejsc strategicznych, powinna byc liczona na Q0,1.
Ciekawe o tych mapach, nie wiedzialem tego. Zapomnialem o Naturze 2000, ktora po raz kolejny dzialalaby na szkode obywateli... Drogi asie. Przewracasz z agresji wszystko do gory nogami. Skoro twierdzisz ze rzad pis, ktory poslugiwal sie analizami ekspertow i przy ich wspolpracy przyjal do realizacji projekt ochrony przeciwpowodziowej przygotowal plan ktory mozna o kant dupy rozbic to nie pytaj o to zeby ci udowodnic dlaczego projekt byl dobry tylko sam wskaz dlaczego byl zly. Mam nadzoeje ze nikt nie da sie zepchnac w taka konwencje rozmowy gdzie bylekto podwaza opinie ekspertow i kaze sobie udowadniac ze jest dobra. ![]()
WISŁA PANY !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Pomijam już fakt, że ta debata to może być jego gwóźdź do trumny, bo tu nie chodzi już o brak charyzmy, tylko regularne rzucanie samobójczych tekstów. Kto pamięta greps "jaki prezydent, taki zamach" ten wie, że to nie jest przypadłość związana z kampanią wyborczą. Myślę, że wstrzemięźliwość Tuska wynika jednak z obawy przed zbytnim związaniem się wizerunkowo z Bronisławem Marią. Tak jak oficjalnie groził paluszkiem od czasu do czasu Palikotowi, tak niekoniecznie musi chcieć stać obok Komorowskiego, gdy ten pieprznie coś czego naród już nie przełknie (a umówmy się - w tych swoich tekstach powodziowych był bardzo blisko granicy i miał szczęście, że nie zostały odpowiednio nagłośnione). AS82 - orzeu ci już odpowiedział. Nie baw się w Marqa, bo to obciach. O tym, że zaniedbania były wcześniej - pisałem. PO nic nie zrobiło, poza uwaleniem projektów i ponownym przyjęciu ich po dwóch latach. Gdyby nawet były złe - ich psim obowiązkiem było przygotowanie alternatywnych. Pomijam już fakt, że miejscowi posłowie PO również ostro oprotestowali tę decyzję. A przesadzona wypowiedź jakiegoś samorządowca nie dyskredytuje artykułu - świadczy tylko o tym, że wiernie przedstawia wypowiedzi, a nie selekcjonuje je pod względem przydatności propagandowej. To tak na marginesie.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 22.05.2010 o godz. 20:42.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
Tzw. lista projektów kluczowych ustalana według zgodności z celami danego programu unijnego, właściwymi dla danego działania, które wchodzi w skład konkretnego priorytetu Programu Operacyjnego. W wypadku inwestycji, o których mowa chodzi o Program Operacyjny Infrastruktura i Środowisko, priorytet: Priorytet III Zarządzanie zasobami i przeciwdziałanie zagrożeniom środowiska, Działanie 3.1 Retencjonowanie wody i zapewnienie bezpieczeństwa przeciwpowodziowego. Założenie jest takie, że na tę listę powinny trafiać projekty: o strategicznym znaczeniu dla danego Programu Operacyjnego, gwarantujące ich realizację do 2015 roku (jeśli będzie dłuższa, to wydatki nie będą mogły zostać rozliczone), spełniające konkretne kryteria wyboru projektów (formalne i merytoryczne): http://www.pois.gov.pl/Dokumenty/Strony/Dokumenty.aspx - Załącznik 1, Priorytet III. Z uwagi na ich znaczenie nie startują one zatem w procedurze konkursowej, gdzie musiałyby konkurować z innymi projektami. Znalezienie się danego przedsięwzięcia na liście projektów kluczowych nie oznacza jerdnak, iż zostanie on na 100% dofinansowany, ale że zarezerwowano dla niego pieniądze. Jeśli wypełni warunki tzw. pre-umowy, dostanie kasę. Ogólna wartość przedsięwzięc na liście projektów kluczowych musi zatem odpowiadać środkom, jakimi dysponuje państwo na ten cel. Listy te są aktualizowane co pół roku. Dzięki temu wypadają projekty, które nie są realizowane, są źle realizowane, mają zbyt duże opóźnienia w kompletowaniu dokumentacji itp., a wskakują z listy rezerwowej, te które zostają ocenione jako lepiej przygotowane. Można również w tym okresie zgłaszać do oceny nowe projekty. Polecam zatem wszystkim poczytać na początek jak to działa: http://www.mrr.gov.pl/fundusze/fundu..._kluczowe.aspx Tutaj możecie sobie monitorować, które projekty wypadają z list, a które są wpisywane: http://www.mrr.gov.pl/fundusze/fundu...luczowych.aspx Aktualna lista projektów kluczowych dla Infrastruktury i Środowiska: http://www.mrr.gov.pl/aktualnosci/fu..._luty_2010.pdf Obawiam się więc, że P. Bieńkowska miała trochę inne powody niż chęć zalania pewnych obszarów Polski lub też paranoiczna niechęć do PiS, decydując się po objęciu Ministerstwa na cięcia na listach. PiS wpisywał na nie wszystko jak leci nie zważając na limity środków, a dodatkowo niektóre z projektów nie były zgodne z celami programów operacyjnyych lub też nie gwarantowały zakończenia ich realizacji do 2015 roku. Ich weryfikacja i cięcie było więc koniecznością. http://www.mrr.gov.pl/aktualnosci/fu...luczowych.aspx |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Wydaje mi się, że rozgryzłem sytuację w PO. W przypadku przegrania wyborów wygra Tusk.
Wynik prawyborów był dla niego policzkiem, a przecież zrezygnował ze startu po aferze hazardowej, widząc co doły partyjne mu pod nosem wyprawiają. Przegrana zmarginalizuje Komorowskiego, będzie też terapią szokową dla opozycji wewnątrzpartyjnej - pokaże, że nie wystarczy sama legitymacja, bez poparcia bossa PO nie wygrywa. Innymi słowy - pozycja Tuska w partii znowu wzrośnie, będzie on symbolem bezapelacyjnego panowania w mediach i sondażach. A nie da się zauważyć, że w tych ostatnich pojawiły się przecież nutki krytyczne wobec kandydata PO na urząd Prezydenta. Komorowski jako enfant terrible platformy? Wątpię jednak, żeby sytuacja była zamierzona - raczej to Tusk jako sprawny polityk dostosowuje się do sytuacji. Czy przy okazji planuje wypalić też stary arsenał - Palikota, Niesiołowskiego i Bartoszewskiego, żeby mu w przyszłości nie zawadzał? Mieliby pójść w odstawkę razem z Komorowskim? Nie ma co ukrywać, że są dla partii wizerunkowym balastem. Z ich "dowcipów" mało kto już rechocze, a żołnierzy partii mobilizować bardziej nie trzeba. Czyżby nowe otwarcie?
Ostatnio edytowane przez wolfy : 22.05.2010 o godz. 22:30.
![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2006
Offline |
|
Obejrzyj sobie jeszcze raz wieńce złotoustego Bronka ,albo przypomnij sobie poliyke "miłosci 'Platformy. ![]()
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
![]()
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
Co najwyżej dysponujemy niepełnymi danymi, które stwarzają takie wrażenie. I można tak w nieskończoność - ile razy powtórzyłeś to samo? Ja już chyba zbyt wiele... ![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Wiem też że mimo iż czujesz co tam się działo - 'oficjalnie' tego nie napiszesz i nikt przychylny Jarkowi bądź nieprzychylny Komorze, tego nie napisze i to mnie rozwala najbardziej - że ludzie będący zwykłymi obserwatorami , nie mającymi żadnych korzyści finansowych(jak politycy czy dziennikarze) - będą okłamywać samego siebie i resztę ,byle by tylko 'nasi' byli górą. Pewnie że można wtedy zrobić z Komorowskiego zwolennika aborcji , milczeć o locie który wiadomo już dziś że był skandaliczny i już nie mając najmniejszego argumentu - napisać że przecież rozkazu nie było - ja pójdę dalej - pistoletu pilotom też nikt najpewniej do głowy nie przyłożył ani sterów im nie wyrwał - to też trzeba podkreślić
Jak wygra Jarek to jest duża szansa że w końcu nie wytrzyma bycia świętym i będzie odwrotna sprawa , czyli będzie ciśnienie by cała władza nie powróciła znów do Pisu. ps chyba że nie doceniam Jarka i on dojedzie ze świętością aż do wyborów parlamentarnych ![]()
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 23.05.2010 o godz. 01:30.
![]()
94 - Allah Akbar!!
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ty po prostu coś insynuujesz, bo tak Ci akurat światopoglądowo wygodnie. OK, ani mnie to ziębi, ani grzeje - ale trochę to kuriozalne, że z jednej strony nabijałeś się z "oszołomów" wierzących w rosyjski zamach, a sam jesteś święcie przekonany o tym, że "były naciski". Czy to nie szczyt hipokryzji? Masz na poparcie swojej tezy tyle samo, jeżeli nie mniej przesłanek - ale ty ich nie potrzebujesz, prawda? Nie przejmuj się - oni też ![]() ![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
Natomiast jeśli to był on to Ty zamilknij bo czegoż jeszcze trzeba?''Ląduj dziadu'?Nie kumasz że same otwarte drzwi i jego obecność to absolutny skandal? I nie mieszaj w to mojego światopoglądu bo to już jest żenada do kwadratu - ja w tej sprawie mam kompletnie w dupie światopogląd i to czy ktoś mi był bliższy bądź dalszy...Wiem że dla Ciebie to abstrakcja ale nie każdy tak ma. nie oceniaj każdego swoją partyjną miarą - przecież dla Ciebie jest jasne że za 13 lat nic nie robienia w kwestii powodziowych winna jest PO ![]()
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 23.05.2010 o godz. 03:34.
![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Wolfy ( a przede wszystkim Sędzia) podjęli temat ostatnich dwóch lat doszukując się pewnej odpowiedzialności obecnie nam rządzącej opcji. Podali konkretne przykłady zaniedbań (zaniechań). I na ten temat powinieneś podjąć dyskusje. Mogłeś napisać: a) tak, zgadzam się, w tym okresie były zaniedbania, nie da się ukryć b) nie, nie zgadzam się bo PO zrobiła to czy tamto (i tutaj Twoje argumenty) Poznalibyśmy Twoje zdanie na ten temat (forum służy właśnie do takiej wymiany zdań). Moglibyśmy się zgodzić lub nie i dalej prowadzić merytoryczną dyskusję. Rozkładając odpowiedzialność na 13 lat w zasadzie zabijasz ten wątek bo dobrze wiesz że w ten sposób nie dojdziemy do porozumienia. W tym okresie przewinęły się u władzy wszystkie możliwe opcje polityczne (oprócz tych "kanapowych"). Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żebyś uruchomił osobny wątek projektów przeciwpowodziowych w okresie rządów PIS (lub każdej innej formacji w zakresie tych 13 lat). Podał konkretne zarzuty, zaniedbania, błędy. Wtedy piłeczka przeszłaby na drugą stronę. A rozmowa byłaby sensowna.
Ostatnio edytowane przez RoS : 23.05.2010 o godz. 06:05.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2004
Offline |
|
|
maly off topic:
Cytat:
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
tak, jak pisałam lista projektów kluczowych cyklicznie podlega weryfikacji i aktualizacji. Projekt z niej usunięty może zatem z powodzeniem zostać ponownie wpisany jeśli zostaną w nim dokonane konkretne zmiany pozwalające na wypełnienie specyficznych kryteriów formalnych i merytorycznych oraz wypełnienie celów programu operacyjnego. Ocena dokonywana jest bowiem na dzień złożenia danej aplikacji. Tak więc projekt mógł po prostu zostać w pewnych elementach zoptymalizowany/zmodyfikowany, dostosowany w większym stopniu do celów danego programu lub też przygotowania do jego realizacji zostały znacznie przyspieszone i wskazują, że możliwe jest jego zakończenie w przewidzianym terminie. Nie zapominaj też, że pierwsza lista projektów kluczowych tworzona była jeszcze zanim Komitet Monitorujący przyjął szczegółowe kryteria ich wyboru, decydujące o stopniu wpisywania się w cele danego działania. W funduszach unijnych nie jest tak, że "chcę wybudować zbiornik retencyjny - dajcie mi kasę", tylko - "jeśli chcesz by wybudowany został zbiornik retencyjny w ramach Działania 3.1 Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko, to musi on wypełnić konkretne kryteria, tym m .in.gotowość techniczną projektu do realizacji projektu bardzo konkretnie zdefiniowaną, czy wykonalność finansową" - polecam zapoznanie się z wcześniej zamieszczonymi linkami. To zatem czy projekt się kwalifikuje do pomocy unijnej czy nie zależy od szeregu szczegółowych elementów i można go optymalizować wpływające na zmianę decyzji, np. przyspieszenie w kompletowaniu niezbędnej dokumentacji, jeśli zarzutem było, iż istnieje obawa że nie zostanie zakończony przed 2015 rokiem, przedstawienie wiarygodnych źródeł finansowania, jeśli zarzutem było, że nie ma wykonalności finansowej, itd, itp. Wolfy, jeśli Twoje powyższe słowa kierowałeś do mnie, to muszę Cię rozczarować - wypowiadam się w konkretnej kwestii odnośnie której mam konkretną wiedzę i tyle. Jeśliby Pani Gęsicka postąpiła tak, jak Bieńkowska w tym konkretnym przypadku zapewniam Cię, że moja ocena byłaby taka sama. Niestety, ale wychodząc z dość oczywistego założenia, ze w polityce wszystkie partie walczą o władzę i utrzymanie się przy władzy, a dobro obywateli i jego interesy są istotne tylko w takim wymiarze w jakim powyższe cele pozwalają osiągać, staram się oceniać konkretne pomysły wysuwane przez dane partie, a nie dzielić otaczającej rzeczywistości politycznej na pisowską lub peowską. Niejednokrotnie zgadzałam się z koncepcjami czy opiniami PIS, np.w odniesieniu do zmniejszenia podatków (koncepcja przygotowana przez PiS, a następnie przyjęta przez PO), uprawnień dla pracowników socjalnych, jeśli chodzi o odbieranie dzieci z rodzin. Ale co to ma za znaczenie skoro i tak trzeba za wszelką cenę wrzucić kogoś do konkretnego wora, prawda? |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Problem polega na tym, że wersji wydarzeń zostało wypuszczonych (mniemam, że celowo) tyle, że trudno się połapać jaka wersja jest prawdziwa. Najpierw miała być jedna osoba spoza załogi - okazało się, że to kobieta (stewardessa). Potem okazało się, że Kazana. Teraz okazuje się, że jeszcze ponoć gen. Błasik, mimo że pierwsze informacje nic na ten temat nie mówiły. Nie wiem co się tam zdarzyło. Już pisałem, jaka była moja pierwsza myśl. Z drugiej strony, na tych taśmach mogło by być np. "Panie generale, bardzo prosimy do kokpitu, wszystkie wskaźniki całkowicie powariowały" ( o ile się orientuję, gen. Błasik też był pilotem - był dowódcą sił powietrznych). Co mnie zdumiewa w całej tej sprawie, to to, że z góry wykluczenie prawie całkowicie możliwości zamachu. Każdy inny kraj przyjmował by taką wersję za jedną z najbardziej prawdopodobnych. Druga sprawa - uważam, przy całej mojej sympatii do PiSu i do LK, że wcale nie śmierć Prezydenta była najistotniejsza w tej katastrofie. To co się stało do hekatomba dla polskiej armii (śmierć wszystkich dowódców sił zbrojnych, śmierć człowieka, który właśnie miał obejmować jedno z najwyższych stanowisk w NATO, a dodatkowo możliwe przejęcie części kluczy szyfrowania). I wreszcie trzecia sprawa - dziwię się, że nikt z czołowych dziennikarzy nie zadał pytania - "a co jeśli to jednak był zamach, i ktoś z Rosji za to odpowiada"? ---- Maciejj, wywiad rzeczywiście interesujący, ale poza pewnymi szczegółami, które mnie zainteresowały, to słowa Wieczorkiewicza dotyczące pracy historyka są oczywiste.
Ostatnio edytowane przez Sędzia : 23.05.2010 o godz. 12:54.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cale to sledztwo od poczatku jest kpina.
W pewnym sensie byl tu spor polsko-rosyjski, proba zrzucenia winy od samego poczatku, a to na czterokrotne uporczywe ladowanie, a to na nieznajomosc jezykow, a to na brak doswiadczenia u pilotow, weszcie na Kaczynskiego. Tymczasem lotnisko nie mialo odpowiedniego wyposazenia do przeprowadzenia ladowania. Komisja sledcza podaje jako argument za obrona obslugi lotniska, ze "mowili ze na lotnisku warunki nie pozwalaja na ladowanie", to ja sie pytam kto ma podjac decyzje o ladowaniu lub nie widzac warunki na lotnisku? Obsluga czy piloci samolotu, ktory znajduje sie pare km dalej? Skoro warunki sie nie nadaja to nalezy lotnisko zamknac a nie informowac "wiecie, macie przejebane i bedzie ciezko ale robta co chceta". Rosjanie sa tutaj sedziami we wlasnej sprawie i to jest skandalem. Slowa rosyjskiej komisji o dwoch glosach, jednym Blasika i drugim zidentyfikowanym o ktorym "ze wzgledow etycznych nie moga powiedziec" to dla mnie nic innego jak proba wplyniecia z zewnatrz na wynik wyborow prezydenckich w niepodleglym panstwie. Reszte niedpowiedzenia zostawi sie juz pozytecznym idiotom i kaczofobom tutaj w Polsce. W ogole cale sledztwo sprowadzono do tychze glosow, tymczasem nawet jesli glosy byly to istotne jest przede wszystkim co mowily. Bo rownie dobrze moglo tam byc "laduj dziadu", jak "skoro ruski mowia ze ciezko to nie ladujemy" albo "panowie piloci, jakie jest wasze zdanie", az po "kopsnij szluga". Tymczasem sledztwo powinno zajmowac sie analiza czarnych skrzynek pod katem tego czy piloci wiedzieli co sie dzieje oraz badaniem wszystkich przyrzadow na pokladzie. Ale skoro jeden z istotnych przyrzadow musza przyniesc wielce zaangazowanym sledczym dziennikarze, ktorzy znalezli gp w ziemi to juz wiem jak profesjonalnie te urzadzenia zostaly zbadane. ![]()
WISŁA PANY !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Dobrze prawisz tyle, że jak ktoś myśli podobnie to zaraz go od oszołomów wyzywają.
http://sites.google.com/site/katynii/ Ostatnio w polityce to mnie jeden z Wrocławia rozśmieszył co to nie wiedział, że od poprzedniej powodzi coś mu pod nosem zbudowali. ![]()
...nieczytelny...
|
|
|
|
konserwa
Od: 06.2004
Offline |
|
|
1q2
Nie odnoszę wrażenia abym gdziekolwiek zabrnął, ani nie mam zamiaru z niczego się wycofywać. Po prostu nie mam ochoty powielać "w koło Macieju" argumentów, które przedstawiłem a które Ty wciąż ignorujesz. Cały czas piszę o tym, iż moja krytyka tej wypowiedzi Komorowskiego tyczy się sytuacji jeśli wypowiedź jest autentyczna i w brzmieniu w jakim została przytoczona przez Harimatę, co zresztą w każdym swoim poście podkreślałem. I w tej jednej kwestii mogę się z Tobą zgodzić, iż autor posta powinien do niej zamieścić link. Kolejna sprawa to nie ja usiłuję z Komorowskiego uczynić "jakiegoś typa co jest za aborcją", ale jeśli wypowiedział się w/w sposób to sam się w takiej sytuacji postawił (co by mnie specjalnie nie dziwiło wobec jego innych skandalicznych wypowiedzi, nawiasem mówiąc czy tak ma wyglądać Prezydent państwa, który praktycznie z każdą swoją wypowiedzią się kompromituje Hmm czyli jestem "człowiekiem zawistnym", to ciekawe spostrzeżenie ze strony człowieka który kompletnie mnie nie zna .P.S. Jeszcze sprawa opinii społecznej, badań sondażowych odnośnie zabijania dzieci nienarodzonych http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/n...-gejow,1455312 swoje zdanie na temat sondaży w takich kwestiach już wyraziłem we wcześniejszych postach.
Ostatnio edytowane przez JEDREK76 : 23.05.2010 o godz. 15:08.
|
|
|