The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.05.2010, 16:22
Zbychu napisał(a):Wyświetl post
Bóg Trybun - nie obraziłem się na Wilka,tylko krytykowałem jego pseudopatriotyczne wizje.Kiedyś za krytyke groziła tu banicja więc korzystam z wolności słowa

[...]

Tak samo z Piłsudskim,uważam go za wielkiego patriote co nie znaczy że musze tylko patrzeć na niego wyłacznie przez różowe okulary.Dmowski podobnie miał wielkie zasługi ale był także nacjonalistycznym żydożercą - z takim Dmowskim się nie identyfikuje ale doceniam jego wkład w odzyskanie niepodlełości.Przecież nawet Giertych z endeckiej rodziny w słynnym wywiadzie mów że lubi żydów - co na pewno wielu prawicowych oszołomów uzna za skandal zapatrzeni w nagłówek wywiadu a nie skupiając się na meritum http://serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,68586,3484547.html
Nie jestem niczyim obrońcą, ale pamięć mam dobra, Twoja postawa wpisuje się w kontekst mojej wcześniejszej wypowiedzi: jest okazja, by się do kogoś przyłatać, to czemu nie. Nieobecny nie odpowie - pominę już tę kwestię, ale akurat w debatach jakie prowadziliście argumentów brakowało po twojej stronie (również w temacie "Historia"). Chcesz dyskusji to priv.

Engelgard, Wielomski - nie mówię, ze akceptujesz wszystkie ich poglądy - mówię tylko jak nieracjonalne (w mojej ocenie) są pobudki, dla jakich napisali te teksty. Mało konsekwencji.

Za nazwanie Dmowskiego nacjonalistycznym żydozercą czeka Cię splendor oświeconego. I to takiego ośiweconego nie-pseudopatriotycznie. Jeśli lubisz tego typu argumentację. Emo rządzi.
są kibice i kibuce, Kraków wiedzie prym w tej sztuce

LoRd
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 16.05.2010, 16:25
Kiedy [Donald Tusk] wręczył kandydatowi PO na prezydenta szalik z napisem "Polska" marszałek Sejmu stwierdził: - Na pewno nie jesteś z Poznania, ani z Krakowa, ani tym bardziej nie jesteś Szkotem, skoro robisz taki cenny prezent – zażartował Komorowski.
-> Prawda jest jak du*a, każdy ma swoją ...
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 16.05.2010, 16:35
Oglądałem dzisiaj przedstawienie pt. "Komitet POparcia dla Bronka Komorowskiego" i powiem (z pewnością dla części nieobiektywnie), że jego przebieg mocno mnie zniesmaczył.

Otóż szanowny leciwy autorytet (któremu nomen omen nikt dowodu odbierać nie chce), raczył wytykać Kaczyńskiemu brak małżonki i dzieci co stawiał jako Jego wadę tak, jakby to, iż całość swojego czasu może poświęcić pracy dla Kraju rzeczywiście mogło być jakąś ujmą. Nie wspominając już o tym, że przecież PO określa się jako partia tolerancyjna w przeciwieństwie do tego "oszołomskiego PiSu". To jak to w końcu jest, tolerancja wybiórcza Dla homoseksualistów tolerancja jest (ba domaganie się równości), natomiast dla heteryków, którzy nie odnaleźli swojej drugiej połówki, już nie
Pomijam już drugą kwestię, którą "pan profesor" poruszał kiedyś czyli tzw. "nekrofilię", którą wg. "profesora wszech nauk" jest powoływanie się przez kandydata PiS na spuściznę swojego tragicznie zmarłego Brata. Jakoś dziwnie wybiórczo traktuje tę stworzoną naprędce (by nie powiedzieć, że na reumatyzmem przeżartym kolanie) "definicję" nie spotrzegając już owej "nekrofili" w doszukiwaniu się przez popieranego przez siebie kandydata dalekiego pokrewieństwa z przywódcą Powstania Warszawskiego.

Kolejny szanowny członek komitetu reżyser, laureat oskara "za całokształ" twierdzi, że jesteśmy w trakcie "wojny domowej". Wielce zbulwersowany faktem, iż lekarz rodzinny odmówił mu swoich usług doradzając, aby wybrał sobie innego. Ciekaw jestem gdzie był ów zbulwersowany obecnie reżyser kiedy w styczniu tego roku z kwitkiem ze szpitali publicznych odchodzili śmiertelnie chorzy na chorobę nowotworową Czy wówczas nie dostrzegał symptomów "wojny domowej"
Ale nie, o ile sobie dobrze przypominam, wówczas Pan reżyser tworzył inny komitet, wsparcia dla zatrzymanego w Szwajcarii innego sławnego reżysera, oskarżanego o gwałt na nieletniej. Jakoś wówczas sobie nie przypominam także "pana profesora" piejącego o pedofili. Nie, wówczas to sławne aktorki i reżyserzy mówili o "13-letnich *****ach samych się podsuwająch na kolana starszych panów, ubierających się wyzywająco" itp.

Aby podsumować to co dzisiaj oglądałem przychodzi mi na myśl znany wszystkim cytat

"[...]Nasz naród jak lawa,
Z wierzchu zimna i twarda, sucha i plugawa,
Lecz wewnętrznego ognia sto lat nie wyziębi,
Plwajmy na tę skorupę i zstąpmy do głębi"
Jak widać fragment z Dziadów Mickiewicza, opisujący "salon warszawski" jest jak najbardziej żywy i aktualny.
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 16.05.2010, 16:41
Racja wolfy Marek Jurek się do PiSu nie nadaje.Tam potrzeba polityków wierzących w dogmat o nieomylności pana prezesa
http://www.konserwatyzm.pl/aktualnos...iadomosc/2980/
To jest Twoja odpowiedź?
Jurka z PiS-u przecież nikt nie wywalił, odszedł sam, ponieważ część partii zagłosowała inaczej niż on chciał. A ja nie chcę, żeby wracał do żadnej poważnej prawicowej partii. Niech zostanie na aucie i tam struga jedynego sprawiedliwego.

Wiesz co jest najgorsze - że Jurek przez swoją głupotę mógł tylko zaszkodzić. Gdyby udało mu się przegłosować swoje poprawki, które nie mają poparcia w samym PiS-ie, to po przejęciu władzy przez SLD/PO na zasadzie odbicia wahadła zapisy znacznie bardziej by zliberalizowano. Papież Jan Paweł II sam wypowiedział się w tej kwestii, że jeżeli nie ma możliwości na wprowadzenie pełnego zakazu aborcji, to ochrona choćby częściowego zapisu jest wystarczającą dla katolika. Ale Marek Jurek jest lepszym katolikiem niż papież, wystarczyło że wiercący się Giertych pociągnął za sznurek i pierrdut - Marek Jurek stawia ultimatum, zakłada zbroję i szarża.

Jestem katolikiem, jestem przeciwnikiem aborcji ale nie jestem idiotą i potrafię zrozumieć, że w tej chwili ustawy antyaborcyjnej zaostrzyć się nie da. W tej sytuacji trzeba bronić obecnych zapisów.

Kiedyś za krytyke groziła tu banicja więc korzystam z wolności słowa
A ja zapowiadam, że za powtarzanie takich kłamstw będą bany. Mam gdzieś te wasze śmieszne forumowe wojenki, ale nie pozwolę obrażać moderatora którego tu już nie ma i nie może się bronić. Ja rozumiem, że przykład idzie z góry, ale przyklejanie takich łatek użytkownikom będzie się kończyło źle.

Co ten Bartoszewski znowu nawywijał? Bo nie jestem na bieżąco, a jest spore poruszenie na portalu...
Ostatnio edytowane przez wolfy : 16.05.2010 o godz. 17:14.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
haeno
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 16.05.2010, 17:18
Ayali chodzi chyba, o to że tym razem jakieś oszołomy doszukują się wątpliwej jakości "haków" na Tuska.

zdjęcie wkleił, żeby pokazać o co chodzi, linka, żeby pokazać źródło informacji.
użycie słowa "autorzy" może mylnie wskazywać na autorów artykułu, podczas gdy (jak mniemam) chodziło Ayali o autorów ulotki ze zdjęciem

pozdrawiam
suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności wzrasta
UniaTarnówZKS1928
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 16.05.2010, 18:07
http://dziennik.pl/polityka/wybory-p...ik_kibica.html

"Na pewno nie jesteś z Poznania, ani z Krakowa, ani tym bardziej nie jesteś Szkotem, skoro robisz taki cenny prezent"

Ależ żartowniś ;]
Zbychu
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 16.05.2010, 18:08
Bóg Trybun (objawion) napisał(a):Wyświetl post
Nie jestem niczyim obrońcą, ale pamięć mam dobra, Twoja postawa wpisuje się w kontekst mojej wcześniejszej wypowiedzi: jest okazja, by się do kogoś przyłatać, to czemu nie. Nieobecny nie odpowie - pominę już tę kwestię, ale akurat w debatach jakie prowadziliście argumentów brakowało po twojej stronie (również w temacie "Historia"). Chcesz dyskusji to priv.

.
I będziesz mnie rozliczał za dyskusje,które toczyłem kilka lat temu? Owszem nie ukrywam że na niektóre kwestie mam dziś inny punkt widzenia,posiadam większe wiedze na określone sprawy aczkolwiek nie sądze abym nagle o 180 stopni zmienił swoje poglądy.Na niektórych politykach się zawiodłem itp Jeśli juz Cię temat nurtuje to wskaż mi konkrety abym mógł się do nich ustosunkować.

Cytat:
Za nazwanie Dmowskiego nacjonalistycznym żydozercą czeka Cię splendor oświeconego. I to takiego ośiweconego nie-pseudopatriotycznie. Jeśli lubisz tego typu argumentację. Emo rządzi
Cenie Dmowskiego,podziwiam jego wkład,prace na Konferencji pokojowej w Wersalu,realizm polityczny itp,ale nie zmienia to faktu że jest to postać kontrowersyjna z uwagi na antysemickie i nacjonalistyczne aspekty.Polecam książke http://wysylkowa.pl/ks1023087.html " Rasa pół polaków(żydzi) musi zginąć" - to jeden z cytatów Dmowskiego.Czy o tej ciemnej stronie Dmowskiego mam milczeć ze względu na jego zasługi dla niepodległośći?
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
maro olTSkul
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 16.05.2010, 20:21
JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
Oglądałem dzisiaj przedstawienie pt. "Komitet POparcia dla Bronka Komorowskiego" i powiem (z pewnością dla części nieobiektywnie), że jego przebieg mocno mnie zniesmaczył.

Otóż szanowny leciwy autorytet (któremu nomen omen nikt dowodu odbierać nie chce), raczył wytykać Kaczyńskiemu brak małżonki i dzieci co stawiał jako Jego wadę tak, jakby to, iż całość swojego czasu może poświęcić pracy dla Kraju rzeczywiście mogło być jakąś ujmą. Nie wspominając już o tym, że przecież PO określa się jako partia tolerancyjna w przeciwieństwie do tego "oszołomskiego PiSu". To jak to w końcu jest, tolerancja wybiórcza Dla homoseksualistów tolerancja jest (ba domaganie się równości), natomiast dla heteryków, którzy nie odnaleźli swojej drugiej połówki, już nie
Pomijam już drugą kwestię, którą "pan profesor" poruszał kiedyś czyli tzw. "nekrofilię", którą wg. "profesora wszech nauk" jest powoływanie się przez kandydata PiS na spuściznę swojego tragicznie zmarłego Brata. Jakoś dziwnie wybiórczo traktuje tę stworzoną naprędce (by nie powiedzieć, że na reumatyzmem przeżartym kolanie) "definicję" nie spotrzegając już owej "nekrofili" w doszukiwaniu się przez popieranego przez siebie kandydata dalekiego pokrewieństwa z przywódcą Powstania Warszawskiego.

Kolejny szanowny członek komitetu reżyser, laureat oskara "za całokształ" twierdzi, że jesteśmy w trakcie "wojny domowej". Wielce zbulwersowany faktem, iż lekarz rodzinny odmówił mu swoich usług doradzając, aby wybrał sobie innego. Ciekaw jestem gdzie był ów zbulwersowany obecnie reżyser kiedy w styczniu tego roku z kwitkiem ze szpitali publicznych odchodzili śmiertelnie chorzy na chorobę nowotworową Czy wówczas nie dostrzegał symptomów "wojny domowej"
Ale nie, o ile sobie dobrze przypominam, wówczas Pan reżyser tworzył inny komitet, wsparcia dla zatrzymanego w Szwajcarii innego sławnego reżysera, oskarżanego o gwałt na nieletniej. Jakoś wówczas sobie nie przypominam także "pana profesora" piejącego o pedofili. Nie, wówczas to sławne aktorki i reżyserzy mówili o "13-letnich *****ach samych się podsuwająch na kolana starszych panów, ubierających się wyzywająco" itp.

Aby podsumować to co dzisiaj oglądałem przychodzi mi na myśl znany wszystkim cytat

"[...]Nasz naród jak lawa,
Z wierzchu zimna i twarda, sucha i plugawa,
Lecz wewnętrznego ognia sto lat nie wyziębi,
Plwajmy na tę skorupę i zstąpmy do głębi"
Jak widać fragment z Dziadów Mickiewicza, opisujący "salon warszawski" jest jak najbardziej żywy i aktualny.

właśnie oglądam POwtórkę tego marnego przedstawienia i zgadzam się z Tobą, ale dodam jeszcze wycieranie sobie gęby kościołem przez dziada i straszenie Grecją , a Wajda któremu komuna kabze nabiła straszył wojną domową.
teraz jakiś młody wyszedł i ....o zgodzie budującej mówi
zgoda ? raczej zgroza !
TYLKO WISŁA TS
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 16.05.2010, 20:30
wypwiedź Bartoszewskiego o tym że Jarek ma tylko doświadczenie w hodowli zwierząt futerkowych była nieelegancka.Zazwyczaj ludzie w pewnym wieku robią sie zgryźliwi
wolfy
Senior Member

Stary 16.05.2010, 21:41
szczebrzeszcz napisał(a):Wyświetl post
a Komorowski w czym ma doświadczenie?
serio pytam, bo nadal nie wiem na kogo głosować
Szeremietiewa ekstra załatwił, można powiedzieć że potrafi świetnie wycinać politycznych konkurentów z użyciem służb państwa. Po tym były jakieś wałki w przetargach dla wojska, więc można mu tez dopisać doświadczenie biznesowe.

Ma też doświadczenie w mówieniu debilnych rzeczy, które później długo się za nim ciągną ("Drzwi od stodoły",Jamajka, "Jaki prezydent taki zamach"), ale tu akurat mam wątpliwości, czy to zaleta. Poza tym w PO wszyscy wielcy tak mają.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
zimiok
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 16.05.2010, 21:55
ciekaw jestem bardzo jakie doświadczenie posiada Kaczyński? (poza hodowlą zwierząt futerkowych)
Ostatnio edytowane przez zimiok : 16.05.2010 o godz. 21:59.
wolfy
Senior Member

Stary 16.05.2010, 22:01
choć nie wiem skąd się to wzięło
Z tego samego źródła, co "dyplomatołki", "obrzyganie przez Lecha Kaczyńskiego" czy tekst o nekrofilii.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
wolfy
Senior Member

Stary 16.05.2010, 22:15
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...nie_wolno.html

swoją drogą politycy to hipokryci
Frasyniuk podobnego języka używał

;-) wygląda na to że
teraz PiS uprawia politykę miłości
a PO agresji

Teraz?

IMHO wcześniej było obustronne obrzucanie się inwektywami, ze wskazaniem na PO (te porównania do nazizmu, brednie o Stazi). Co ciekawe, ataki nasiliły się po dojściu Platformy do władzy i miały chyba zastąpić realną politykę.
Teraz PiS przestał atakować werbalnie, PO pozostała na tym samym poziomie buractwa i stąd ten dysonans. Tak na chłopski rozum - jeżeli chcesz przekonać że Twój oponent jest chamem i nienawistnikiem, samemu używając języka wprost z rynsztoka, to w momencie w którym przeciwnik przestanie odpyskiwać znajdziesz się w nieciekawej sytuacji. Jedyne co zrobił PiS, to odrobił pracę domową i nie daje się już wypuszczać.

Przy czym z polityką nie ma to nic wspólnego.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 16.05.2010 o godz. 22:17.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
zimiok
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 16.05.2010, 22:18
A co z tym doświadczeniem Kaczyńskiego?
wolfy
Senior Member

Stary 16.05.2010, 22:19
u mnie słówek się nie czepiaj ;-)
tyrad politycznych w tym temacie ode mnie nie uświadczysz
więc prosiłbym o dosyć luźne traktowanie moich postów
Spoko, tylko mnie to zastanowiło. Ta "polityka miłości" firmowana przez Palikota, Niesiołowskiego, Bartoszewskiego i Sikorskiego to przecież był żart stulecia.

zimiok napisał(a):Wyświetl post
A co z tym doświadczeniem Kaczyńskiego?
Wejdź na stronę wiki o nim (z opracowaniami historycznymi może być ciężko) i sobie poszukaj. Co to ja jestem, rzecznik PiS-u?
Masz tego pecha, że doskonale Cię kojarzę z tego tematu, więc sobie nie podyskutujemy
Ostatnio edytowane przez wolfy : 16.05.2010 o godz. 22:23.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 16.05.2010, 23:13
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Teraz?

Teraz PiS przestał atakować werbalnie, PO pozostała na tym samym poziomie buractwa i stąd ten dysonans. Tak na chłopski rozum - jeżeli chcesz przekonać że Twój oponent jest chamem i nienawistnikiem, samemu używając języka wprost z rynsztoka, to w momencie w którym przeciwnik przestanie odpyskiwać znajdziesz się w nieciekawej sytuacji. Jedyne co zrobił PiS, to odrobił pracę domową i nie daje się już wypuszczać.

Przy czym z polityką nie ma to nic wspólnego.

bo Pis zachowuje sie jak jez na ktorego pies (czyt; PO) moze sobie szczekac ,ale nie moze mu nic zrobić.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 16.05.2010, 23:19
AYALA napisał(a):Wyświetl post
wypwiedź Bartoszewskiego o tym że Jarek ma tylko doświadczenie w hodowli zwierząt futerkowych była nieelegancka.Zazwyczaj ludzie w pewnym wieku robią sie zgryźliwi
Niestety ludzie PO robią na razie wszystko by obrzydzić niezdecydowanych.Ja nawet ich rozumiem bo wszystko było pięknie poukładane a wraz z Tupolewem, runął ich cały plan więc nerwówka jest tam ogromna.
Tyle że zamiast inteligentnie grać to grają jak banda buraków a przoduje w tym niestety Komorowski, który kopiuje wszystkie błędy Jarka podczas ostatniej kampanii wyborczej.
W zasadzie każda jego wypowiedź w którymś momencie go kompromituje.Prostackie teksty typu o mysiej norze,pycha i wywyższanie się - jego teksty o wyższej lidze...

Coś czuje że to będzie piękna katastrofa wykonaniu PO i Komory i gdyby nie mały problem że Jarka po prostu nie trawię, to przypatrywał bym się temu z dużym rozbawieniem.

Wojtas napisał(a):Wyświetl post
bo Pis zachowuje sie jak jez na ktorego pies (czyt; PO) moze sobie szczekac ,ale nie moze mu nic zrobić.
Pis gra rewelacyjnie jak na razie i tak to właśnie wygląda.Całą robotę wykonują chłopaki z PO
94 - Allah Akbar!!
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 16.05.2010, 23:32
1q2 napisał(a):Wyświetl post
Niestety ludzie PO robią na razie wszystko by obrzydzić niezdecydowanych.Ja nawet ich rozumiem bo wszystko było pięknie poukładane a wraz z Tupolewem, runął ich cały plan więc nerwówka jest tam ogromna.
Tyle że zamiast inteligentnie grać to grają jak banda buraków a przoduje w tym niestety Komorowski, który kopiuje wszystkie błędy Jarka podczas ostatniej kampanii wyborczej.
W zasadzie każda jego wypowiedź w którymś momencie go kompromituje.Prostackie teksty typu o mysiej norze,pycha i wywyższanie się - jego teksty o wyższej lidze...

Coś czuje że to będzie piękna katastrofa wykonaniu PO i Komory i gdyby nie mały problem że Jarka po prostu nie trawię, to przypatrywał bym się temu z dużym rozbawieniem.

Pis gra rewelacyjnie jak na razie i tak to właśnie wygląda.Całą robotę wykonują chłopaki z PO

hehe mam identyczne odczucie

Platforma sama jest troche w czarnym rowie i nie wie czy isc dalej czy sie wycofac

na pierwszy ogien poszli Wojewodzki z FIgurskim,potem byl Niesiolowski ,Kutz Wajda

kiedy zauwazono ze banda pseudointeligentow zawodła, koncepcja troche sie posypala,no bo Pis milczał i w ten sposb nie bylo czego ani kogo ponowie zaatakowac.,a Tusk Vison Network ogłoscic tego jak Polska dluga i szeroka.

wobec tego keidy juz narodowi nie udalo sie pokazac jaki to brzydki i arogancki jest ten Kaczynski i PiS ,PO samo nie wie jaki jezyk przybrac,czy ten co zawsze czyli chamstwo i buractwo czy moze tonowac nastroje.

tez uwazam ze PIS na razie tylko usmiecha sie na te wsciekłe ataki i wyczekuje.Po Mistrzowsku.
Ostatnio edytowane przez Wojtas : 16.05.2010 o godz. 23:35.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Bóg Trybun (objawion)
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2007

Stary 16.05.2010, 23:55
Cenie Dmowskiego,podziwiam jego wkład,prace na Konferencji pokojowej w Wersalu,realizm polityczny itp,ale nie zmienia to faktu że jest to postać kontrowersyjna z uwagi na antysemickie i nacjonalistyczne aspekty.Polecam książke http://wysylkowa.pl/ks1023087.html " Rasa pół polaków(żydzi) musi zginąć" - to jeden z cytatów Dmowskiego.Czy o tej ciemnej stronie Dmowskiego mam milczeć ze względu na jego zasługi dla niepodległośći?
Jesteś pewien, ze zacytowałeś dokładnie?

-----

"Rasa "pół-polaków" musi zginąć".
Ty widzisz tu Auschwitz, hate speech i Bóg wie co jeszcze. Ja - nawoływanie do polonizacji, asymilacji mniejszości narodowych, zamieszkujących obszar II RP. O ile to możliwe. Odkrycie roku - Dmowski nacjonalistą (=naród suwerenem we własnym państwie).

Problemem w ocenie Dmowskiego jest umiejscowienie wypowiedzi w kontekście współczesnych mu miejsca i czasu. Chwalisz za realizm a jednocześnie ganisz za realizm. Dla Ciebie "kwestia żydowska" to oszołomstwo i odjazd pana z wąsem, dla wielonarodowej II RP autentyczny problem, symetryczny wobec tego, który dotyka zachodnie społeczeństwa "multikulti". Jeśli było Ci dane odwiedzić Francję to zrozumiesz o czym pisał Dmowski, co dostrzegał wcześniej Koneczny.

Zresztą, co tu dużo pisać: przyszło piekło II wojny, witanie wiwatami i czynem nadciągających czerwonoarmistów, wreszcie powojenny aparat "bezpieczniaków" - masz swoich "pół polaków". Nie do wiary.

A i jeszcze jedno - polski nacjonalizm nie nawoływał do eksterminacji mniejszości. Zasadnicza różnica i w ujęciu "narodu" (prymat ducha), "rasy" (cywilizacja) i "obywatelswa" (wspolny cel, poświecenie, praca organiczna). Tyle. Wyczerpałem swój roczny przydział udzielania się w politycznym
są kibice i kibuce, Kraków wiedzie prym w tej sztuce

wolfy
Senior Member

Stary 17.05.2010, 00:02
Pięknie poukładane - czyli co? Kolejna kampania chamskich ataków i straszenia PiS-em? Mają pecha, bo chamstwo nagle przestało się sprawdzać (a przynajmniej w takim natężeniu)?
Moim zdaniem oni po prostu zbierają to, co sami zasiali - liczenie na to, że PiS nigdy nie nauczy się właściwie odpowiadać na takie ataki już samo w sobie wskazuje na słabość PO.

Ja też ich rozumiem - uwierzyli we własną wielkość, uwierzyli w wieczną bezwarunkową miłość elektoratu i nie zrobili nic, żeby swój sukces przekuć na jakieś realne, nie PR-owskie sukcesy.
To dopiero początek ich problemów, bo na razie sypie się tylko ich wizerunek. Prawdziwą tragedię (dla nich) przewiduję w wyborach parlamentarnych, kiedy część wyborców powie "sprawdzam" i okaże się, co tak naprawdę ze swoich obietnic spełniło PO. Ciekawe jak ich wyborcy przetrawią po raz kolejny zwalenie winy na PiS?

EDIT: Bronisław Komorowski okazał się posiadać również inne, nieznane nam wcześniej umiejętności.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 17.05.2010 o godz. 01:44.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Zbychu
Senior Member

Stary 17.05.2010, 08:44
Cytat:
Jesteś pewien, ze zacytowałeś dokładnie?
To jeszcze nic.Odnośnie żydów Dmowski zalecał 2 rozwiązania:
-wypędzić
-WYMORDOWAĆ

Wspominał nieśmiało o asymilacji ale to szybko odrzucał gdyż uważał że będzie odwrotnie - to żydzi jako naród bezwzględny będzie asymilował Polakow

Nie mówiąc o fascynacji Hitlerem.

Nie ma się co oszukiwać - gdyby nie było powodów to by ten mąż stanu nie był dzisiaj zapomniany.Przecież zrobił kapitalną prace dla Polski - sam posiadam jego książki w tym Myśli nowoczesnego Polaka.

Cytat:
Problemem w ocenie Dmowskiego jest umiejscowienie wypowiedzi w kontekście współczesnych mu miejsca i czasu. Chwalisz za realizm a jednocześnie ganisz za realizm.
Realizm = praca organiczna,uświadamianie społeczeństwa,negacja powstań które tylko wykrwawiały naród a nie miały szans bytu przed wielką wojną.Za to chwale.

Przecież początkowo nawet Korfanty był endekiem ale zrezygnował ze względu na wybujały antysemityzm...

Cytat:
A i jeszcze jedno - polski nacjonalizm nie nawoływał do eksterminacji mniejszości. Zasadnicza różnica i w ujęciu "narodu" (prymat ducha), "rasy" (cywilizacja) i "obywatelswa" (wspolny cel, poświecenie, praca organiczna). Tyle.
Tylko że gdyby nie II wojna mielibyśmy prawdopodobnie w Polsce to co w III Rzeszy.ONRowcy nie próżnowali,ale to był trend nie tylko u nas w tym okresie.
Sędzia
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 17.05.2010, 10:57
ja bym dodał do tego jeszcze podatki, Źródło - fronda i wykop - http://forum.fronda.pl/?akcja=pokaz&id=3485916

Ostatnio edytowane przez Sędzia : 17.05.2010 o godz. 13:34.
Miała być demokracja, a tu każdy ma własne zdanie - Lech Wałęsa
Hives4
Banita

Od: 06.2008

Stary 17.05.2010, 11:09
Powtarzacie kłamstwa mediów, że liczy się tylko PO i PiS. Te partie się od siebie niczym nie różnią, a wy macie złudne wrażenie, że bierzecie udział w czymś ważnym...

Na nich głosujecie...
http://www.youtube.com/watch?v=zhj4rvei5pg
...a o nim w mediach dobrze się nie mówi:
http://www.youtube.com/watch?v=tuSQSxZRpsg
Zbychu
Senior Member

Stary 17.05.2010, 11:36
Sędzio moge wiedzieć z jakiego źródła pochodzi Twój obrazek?

A co do PiS i PO - oczywiście że liczą się tylko te dwie partie,bo reszta jest skutecznie blokowana,przez media,przez dofinansowanie z budżetu...

A gdy już jest okazja do debat to Komorowski z Kaczyńskim chowają głowy w piasek aby przypadkiem nie stracić uprzywilejowanej pozycji.A interes Polski? Tu się interes partyjny bardziej liczy.
Hives4
Banita

Od: 06.2008

Stary 17.05.2010, 11:42
Przez takie wpisy o PO i PiS utwierdzacie inne osoby przeglądające ten temat w przekonaniu, że w wyborach należy głosować na Kaczyńskiego lub Komorowskiego.

http://legalizacja.wykop.pl/ramka/36...na-prezydenta/
Sędzia
Senior Member

Stary 17.05.2010, 13:42
Sędzio moge wiedzieć z jakiego źródła pochodzi Twój obrazek?

A co do PiS i PO - oczywiście że liczą się tylko te dwie partie,bo reszta jest skutecznie blokowana,przez media,przez dofinansowanie z budżetu...

A gdy już jest okazja do debat to Komorowski z Kaczyńskim chowają głowy w piasek aby przypadkiem nie stracić uprzywilejowanej pozycji.A interes Polski? Tu się interes partyjny bardziej liczy.
Uzupełniłem źródło.

----

Ja jestem od dawna zwolennikiem marginalizacji wszystkich pozostałych partii. Nie mam pojęcia, dlaczego PO i PiS nie umówią się na podniesienie progu wyborczego do 8 albo 10 %.

Dlatego, że koalicje są złe, powodują, że można zwalać na koalicjanta własną nieudolność.

Kolejne wybory zwiększają pulę głosów rozdzielaną pomiędzy PO a PiS, co daje nadzieję, że w perspektywie kilku lat zniknie i PSL i SLD.
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 17.05.2010, 14:26
Jedyne sensowne wyjście w polskich realiach to rządy prezydenckie - uprawnienia do nominacji premiera , znacznie większe niż do tej pory uprawnienia legislacyjne.Likwidacja Senatu, ograniczenie Sejmu o polowę wraz z wyborem posłow w ramach okręgow jednomandatowych. Kazdy powinien wiedzieć na kogo głosuje- nawet w Samoobronach czy UPR-ach moga byc prawi i uczciwi Polacy. Wiąze się to oczywiście z likwidacją dofinansowania partii co w połaczenie z brakiem senatorów i mniejszą liczba posłów daje gigantyczne oszczędności w skali roku.Co najważniejsze odpowiedzialnośc polityczne w takim przypadku sie nie rozmywa gdyż Prezydent bedzie musiał realizować własną politykę z którą szedl do wyborów.
Oczywiście śa pewne wady tego rozwiązania ale zalety są dalece większe.
Jeśli ktoś ma odmienne zdanie chętnie pokonwersuje
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Sędzia
Senior Member

Stary 17.05.2010, 14:38
bo nie pewności ze któraś z dwóch partii nie wycofa się z tego, zwolennik wtedy traci

dwa: będziesz miał koalicje PSL-SLD... nawet z progiem 12% który byłby absurdalny, weszliby
To 10% dla partii, 15% dla koalicji. Albo zlikwidować możliwość koalicji wyborczych.
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 17.05.2010, 16:31
Sędzia napisał(a):Wyświetl post
ja bym dodał do tego jeszcze podatki, Źródło - fronda i wykop - http://forum.fronda.pl/?akcja=pokaz&id=3485916
Tak się zastanawiam czy ta tabelka jest bardziej śmieszna czy żałosna - na pewno jest przykładem skrajnej manipulacji
Powód: Za bardzo rozwala strone
Ostatnio edytowane przez wolfy : 17.05.2010 o godz. 16:55.
94 - Allah Akbar!!
Sędzia
Senior Member

Stary 17.05.2010, 16:37
Tak się zastanawiam czy ta tabelka jest bardziej śmieszna czy żałosna - na pewno jest przykładem skrajnej manipulacji
Ja bym powiedział, że jest maksymalnym uproszczeniem powodującym pewną manipulację.

Jednakże, politycy i sympatycy Platformy Obywatelskiej wielokrotnie używali tego typu uproszczeń (czy też jak wolisz manipulacji) w stosunku do PiSu.

Niech przypomnę choćby wskazywanie w kampanii wyborczej ile osób zginęło w wypadkach samochodowych.

----------

Ale za to ciekawszy news.

Dziennikarz Newsweeka w radiu TOK.FM powiedział, że Bartoszewski miał po tym, jak dowiedział się o katastrofie samolotu Prezydenta powiedzieć:

- Właściwie to nic się nie stało –

http://fronda.pl/news/czytaj/co_powi..._o_katastrofie

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów