|
Banita
Od: 02.2004
Offline |
|
|
Czy ktoś z Was wie, jakie mogą być pytania egzaminatorów na prezentacji z polskiego w temacie dotyczącym portretu Sarmaty ( lektury: ,,Potop", ,,Pan Tadeusz", ,,Zemsta" )?
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2007
Offline |
|
|
Geo napisane, ni to trudne ni to łatwe, takie trochu zje*ane i tyle
Może ktoś coś powiedzieć mi o ustnym polaku, temat: "Motyw winy i kary w literaturze", może ktoś miał taki temat, poradzi coś, powie jakich pytań się spodziewać? Byłbym wdzięczny. |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2007
Offline |
|
|
ja worcilem i zdalem na 10pkt u mnie pytali glownie z lektur
![]()
.....
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
|
I miałes ten temat: "motyw wsi"?
jesli tak to: jakie pytania były? i jakie lektury miałes w tej pracy? ![]()
"Wisła to nasz nałóg, to nasza heroina
i gdyby nie ONA - świat mógłby się zatrzymać.." |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
Mój temat to "Symbolizm jako srodek wyrazu w literaturze i sztuce" a lektury Wesele i Jądro Ciemnośći.
O co mogą pytać ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
Panowie jak po geografii? Ponoć rozszerzony trudny. Podstawa to śmiech na sali
![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2007
Offline |
|
mialem Nad Niemnem,Piesn Swietojanka o sobotce,Silaczka,Szkice weglem,Chlopi pytania : obrzedy religijne w chlopach,cechy noweli,nad Niemnem o tych grobowcach kto lezy z kim i z ktorych rodzin B czy K, dziekuje dobranoc koniec matury nie ma takiego pisania tegoroczni maturzysci pozdrawiaja przyszlorocznych ![]() ![]()
.....
|
|
|
|
Junior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
rozszerzona geografia.. jak dla mnie hardkor to mało powiedziane.. To był pogrom.. Rzeź niewiniątek.. Podstawa śmiesznie prosta. Z resztą w tym roku podstawa z każdego przedmiotu jest śmiesznie prosta,a rozszerzenia? Bez komentarza..
![]()
Impossible is nothing !
|
|
|
|
Member
Od: 01.2008
Offline |
|
|
Geografia rozszerzona była całkiem trudna, aczkolwiek liczę na wynik powyżej 70%.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Ja dziś ang rozszerzony ustny miałem ;D takiego lajtu na maturze jeszcze nie czułem, w ogóle zbędny egzamin
Jeszcze dwie maturki i koniec |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
ja jutro prezentacja z polaka i wakacje ;] niemiecki ustny zdany na minimum.. uff
dobra ide się uczyć prezentacji bo jakos cholernie ciezko mi to do glowy wchodzi.. ![]()
!! Jedno Serce Jedno Bicie WISŁA KRAKÓW Ponad Życie !!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2008
Offline |
|
Na podstawę wchodzi człowiek "z ulicy" i pisze na spokojnie 70%+ |
|
|
|
Junior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
Dokładnie.. Podstawę można napisać z zamkniętymi oczami.. To dzisiaj to był jakiś kosmos naprawdę.. Dawno chyba nie było tak trudnej geografii.. Jak będzie >40% to już sukces.. ;/ chociaz nie tak miało być..
![]()
Impossible is nothing !
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
Czasem jak czytam to forum to się czuje jak debil lub niedorozwój
Panowie poczekajmy na wyniki i średnie z danego państwa i województwa na początku lipca się będzie można pokusić o takie analizy i myślę że będą zgoła odmienne![]() W tym roku z frekwencją jakieś 55% i praktycznie brakiem nauki mam: Podstawy: polski pisemny - 60-80% majca - 90-95% angielski - 70-75% angielski ustny- 80% polski ustny - oby się udało z 50% No i jedyny rozszerzony to majca 70-85% Jestem w **** zadowolony a niektórzy na forum by się chyba załamali |
|
|
|
Forumowy Di Caprio
Od: 07.2005
Offline |
|
|
geografia rozszerzona trudna w uj.
ale coś tam popisałem, ogólnie ponad 50% jest na pewno, fajnie by było jakby było powyżej 60%. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
Wracajjąc do Prezentacji z polskiego : czy ktoś z was miał może temat " Wizje Apokalipsy w literaturze i sztuce " ?
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Od: 06.2008
Offline |
|
Pytania: - tytuł Medaliony - interpretacja - Co oznaczało dla Miłosza, koniec świata i co było inspiracją do napisania tego wiersza - behawioryzm w utworach Borowskiego - porównanie obrazów - ekonomiczne skutki dla Niemiec w związku z wprowadzeniem obozów koncentracyjnych, lub inne korzyści z tego wynikające ( nie pamiętam dokładnie tego pytania) Co dziwne nie pojawiło się żadne pytanie o epokę, gatunek literacki, o znaczenie Apokalipsy itp. Wszystko zależy od tego jakie masz lektury itp. |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
Oj byś się zdziwił
Nawet u mnie w grupie niektórzy wychodzili załamani poziomem matury z geografii Ludzie nawet niewiedzą w jakim powiecie mieszkają. Ale spytał byś się skim spał Artur Żmijewski to Ci chronologicznie wymienią![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
Tak ja miałem.
Pytania: - tytuł Medaliony - interpretacja - Co oznaczało dla Miłosza, koniec świata i co było inspiracją do napisania tego wiersza - behawioryzm w utworach Borowskiego - porównanie obrazów - ekonomiczne skutki dla Niemiec w związku z wprowadzeniem obozów koncentracyjnych, lub inne korzyści z tego wynikające ( nie pamiętam dokładnie tego pytania) Co dziwne nie pojawiło się żadne pytanie o epokę, gatunek literacki, o znaczenie Apokalipsy itp. Wszystko zależy od tego jakie masz lektury itp. Dziękuję Ci Bardzo a moje lektury to : Czeslaw Milosz 1. Księga Izajasza; Apokalipsa św. Jana 2. Krasiński Zygmunt, Nie - Boska komedia 3. Kasprowicz Jan, Dies irae 4. Kasprowicz Jan, Święty Boże 5. Tuwim Julian, Bal w operze 6. Nałkowska Zofia, Profesor Spanner Medaliony |
|
|
|
Banita
Od: 09.2006
Offline |
|
|
angielski ustny podstawa 65%
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2007
Offline |
|
|
Udało sie ustnego polaka zdać 15/20
Tego egzaminu obawiałem się najbardziej z wszystkich które mnie czekały ale jak widać niepotrzebnie. Najlepsze że nie przeczytałem w Liceum żadnej lektury ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
![]()
www.wislaszaliki.pl.tl
Kalwaria Bezżydowska |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Czytanie lektur jest zbędne
Dużo bardziej opłaca się przeczytać dobre opracowanie gdzie będą wszystkie duperele opisane i się wie więcej niż z książki![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 05.2007
Offline |
|
|
Angielski podstawa 20/20, rozszerzony 17/20 (przy profilu z podstawowym angielskim), polski 20/20, gdzie moje przygotowanie polegało na przeczytaniu lektur i stworzeniu planu, a potem freestyle
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Popieram, matura podstawowa np. z matmy była tak prosta, że ja teraz bez nauki w drugiej klasie napisał bym na ~90% spokojnie, ale spotkalem kilka osób, które sie modlą teraz o to, żeby te 30% mieć. Trzeba pamiętać, że matura jest dla wszystkich ![]() |
|
|
|
Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Panowie miał ktoś może temacik na ustnej o rycerzach itp. ? chodzi mi jakie pytanka dostaliście od Szanownej Komisji ;D?
![]()
"Deklaracje są zawsze i wszędzie szybsze od czynów." Marian Brandys
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
miał ktoś może temat:
"Świat więźniów łagrów i lagrów i jego odzwierciedlenie w literaturze.Przedstaw temat, analizując wybrane przykłady" Jeśli tak to jakie mieliście pytanie tak mniej więcej |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
|
Kto miał temat
"Przemiana wewnętrzna bohatera literackiego. Przedstaw na wybranych przykładach." Jakie były pytania? ![]() Reymonta 22 To Nasza Świątynia, a Wisła Kraków To Nasza Religia!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
mam pytanie odnosnie matury ustnej z Polaka. Czy moge przekroczyc czas prezentacji? Jesli tak to o ile minutek?
![]()
drozd:
Co powiesz jak okaże się, że Wisła awansuje, będzie grała lepiej niż wcześniej, a pomysły Królewskiego przyniosą jednak dobry efekt? Znajdziesz w sobie choć odrobinę taktu, by chociaż przeprosić?... ...Przeprosisz? Łaskawca. W dupę sobie wsadź przeprosiny pajacu zasrany. Jak nie awansujemy to przeproszę... ...Jak nie awansujemy to przeproszę, że nazwałem cię zasranym pajacem. Jeżeli awansujemy nie przeproszę i będę aktualną sraczkę przypominał. |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|