The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
orzeu
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.05.2010, 16:43
Mareq napisał(a):Wyświetl post
Jeżeli jeden ośrodek robi jakieś badania systematycznie co pewien okres czasu , dotyczące tego samego przedmiotu , to chyba stosuje mniej więcej taką samą próbę. Jeżeli w marcowym badaniu dokonanym przez ten ośrodek badań , Prezydenta negatywnie oceniało 66 % ankietowanych a w kwietniowym ponad 30 % , to chyba , to chyba nie chodzi wyłącznie o uśpiony elektorat
Sondaze skompromitowaly sie juz dawno.
Zeby sprawdzic jaki jest ich mechanizm proponuje co dwa, trzy dni wrzucac tutaj wyniki sondazowe i skonfrontowac je z rzeczywistym wynikiem wyborow. Ciekawe czy po raz kolejny zaobserwujemy opisane przez Ziemkiewicza zjawisko "ostatniego tygodnia kampanii" i nagle dla mobilizacji wyborcow Komorwskiego, Kaczynskiemu wzrosnie o kilka procent. Na dzisiaj jest zdaje sie stan 60-36 dla Komorowskiego (wczoraj z radia zaslyszane).
WISŁA PANY !!
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2002

Stary 07.05.2010, 16:44

Ale jak ktoś kieruje słowa do powszechnej opinii publicznej , to raczej powinien mieć świadomość , że słowa przez niego wypowiedziane powinny być interpretowane pod kątem definicji słownikowych a nie jego własnych
Akceptując tą zasadę dopuszczamy takie stosowanie języka , że każdy kto np. jest przeciwny aborcji jest fanatykiem religijnym , każdy kto nie uznaje iż własność powinna być w 100% prywatna jest komunistą , kto sprzeciwia się legalizacji związków homoseksualnych jest faszystą itp itd
To takie ostre biegunowanie świata to założenie , że jeden z biegunów zajmuje 1 % a pozostała powierzchnia to 99 % drugiego bieguna
trudno nie przyznać Ci racji co nie zmienia faktu że to JKM ma racje tak 98%

Wiadomo że wypowiedzi JKM na czołówki trafiają te najbardziej "szokujące" często jeszcze wyolbrzymione i tego już nikt nie zmieni tak jak i jego podejścia , ludzie są szokowani a potem sami swoje dzieci wysyłają do jak najlepszych szkół a nie jakiś integracyjnych , tak dla przykładu.
Ostatnio edytowane przez Lemoniadowy Joe : 07.05.2010 o godz. 16:48.
UniaTarnówZKS1928
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 07.05.2010, 16:51
Opisy wam sytuację:

Kiedyś Korwin-Mikke został zaproszony do studia i miał wygłosić swój program. Później zadano mu jakieś podchwytliwe pytania i on odmówił odpowiedzi bo powiedział że oczywiście zmanipulują. Co się stało? Pokazali w TV że Korwin Mikke odmawia współpracy z mediami. Mniej więcej tak to wyglądało. W necie to powinno gdzieś być.

Raz jeszcze go nie wpuścili do studia więc na prawdę ciężko mu się wybić.
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 07.05.2010, 17:11
Cytat:
Sondaze skompromitowaly sie juz dawno.
Zeby sprawdzic jaki jest ich mechanizm proponuje co dwa, trzy dni wrzucac tutaj wyniki sondazowe i skonfrontowac je z rzeczywistym wynikiem wyborow. Ciekawe czy po raz kolejny zaobserwujemy opisane przez Ziemkiewicza zjawisko "ostatniego tygodnia kampanii" i nagle dla mobilizacji wyborcow Komorwskiego, Kaczynskiemu wzrosnie o kilka procent. Na dzisiaj jest zdaje sie stan 60-36 dla Komorowskiego (wczoraj z radia zaslyszane).
Ale co konkretnie zarzucasz sondażowni TNS OBOP , która przeprowadziła badania dotyczące oceny sprawowania urzędu przez Prezydenta w marcu i w kwietniu.
Że w marcu pomijali te osoby które deklarowały iż pracę prezydenta oceniają dobrze ?
Że w kwietniu w kontekście tej tragedii zmienili zupełnie podejście do systematyki przeprowadzenia sondażu , tak aby Prezydent otrzymał jak najlepszy wynik ?
Po co mieli by to robić ?

Trzy sondaże homo homini przed wyborami do PE z 7 , 20 i 25 maja .
Będę podawał wyniki partii w kolejności odpowiadającej dacie.
PO: 49 % , 49 % , 45 % : wyniki wyborów 44,5 % , największy margines błędu 4,5 % , margines błędu w sondażu przed wyborami 0,5 %
PIS: 22,4 % , 26 % , 25 % : wynik wyborów 27 % - największy margines błędu 4,5 % , margines błędu w sondażu przed wyborami 2 %
SLD 12 % , 12 % , 11 % : wynik wyborów 12 % - największy margines błędu a zarazem margines błędu w sondażu przed wyborami 1 %

Różne są sondaże i pisanie , że skompromitowały się już dawno , jest oskarżeniem na wyrost.
Jestem przekonany , że gdyśmy posunęli się do licytacji , to ja znalazł bym więcej sondaży w którym margines błędu byłby w takich granicach ,że daleko by było do pisania o jego kompromitacji .
Dlatego skazywanie przez Ciebie każdego sondażu jako niegodnego argumentu , bo one już dawno się skompromitowały , jest przesadzone.

W tym przypadku , który podałem odnośnie oceny Prezydenta mamy różnicę 30 % , więc jakoś dziwnie jestem przekonany , że nie chodzi o błąd ośrodka który badał opinię , tylko o faktyczną zmianę poglądu w ciągu 2 mc.

Cytat:
proponuje co dwa, trzy dni wrzucac tutaj wyniki sondazowe i skonfrontowac je z rzeczywistym wynikiem wyborow
To ma sens jak będziemy wrzucać sondaże dokonywane 2 maksymalnie 3 tygodnie przed wyborami
To że im dalej w las tym sondaż mniej dokładny , to nowość żadna nie jest.

Cytat:
Mareq - nie znudziło Cię jeszcze przekręcanie moich słów? Na Twoje nieszczęście moje posty wciąż wiszą i każdy może sobie opinię sam wyrobić. To nie jest tak, że Ty będziesz manipulował moimi wypowiedziami, a ja się będę z tego tłumaczył
Dokładnie , każdy rozum własny ma
Abstrahując oczywiście od tych fragmentów z którymi się zgodzić nie mogę dotyczącymi przekręcania , manipulowania i braku szczęścia .
To są , że tak napiszę , elementy mocno dyskusyjne Twojej wypowiedzi , ale pozostawiam to jako sprawy nieważne
Ostatnio edytowane przez Mareq : 07.05.2010 o godz. 17:30.
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 07.05.2010, 17:17
Sędzia napisał(a):Wyświetl post
Ale jakie to ma znaczenie? Nawet jeśli Korwin miewa rację to potrafi do niej przekonać tylko przekonanych.

A prawda jest taka, że znacznie lepszy jest polityk głoszący hasła socjalne, a w rzeczywistości realizujący przynajmniej fragmentarycznie inne poglądy, niż polityk głoszący najbardziej zdrowe hasła i poglądy, ale nie mogący ich w ogóle realizować.
Pod tym mogę się podpisać. Gdyby Kaczyński rzeczywiście realizował swoje socjalistyczne hasła, to byłby u mnie skreślony. Podobnie, gdyby PO zaczęła faktycznie spełniać swoje obietnice wyborcze...
"Not gonna happen".

Mareq - nie znudziło Cię jeszcze przekręcanie moich słów? Na Twoje nieszczęście moje posty wciąż wiszą i każdy może sobie opinię sam wyrobić. To nie jest tak, że Ty będziesz manipulował moimi wypowiedziami, a ja się będę z tego tłumaczył.

Co do sondaży - sondaże telefoniczne są niemiarodajne. Wykorzystuje się je u nas dlatego, bo są tańsze.
Druga sprawa - ludzie mogli nie chcieć przyznawać się do poparcia wyszydzanego w mediach prezydenta i na odczepnego deklarować się za kimś innym (jest jakiś naukowy termin to opisujący, nie pamiętam go). Muszę tłumaczyć dlaczego zmieniło się to po katastrofie (wraz z przekazem medialnym)?
Wrzucając same sondaże nie dajesz tak naprawdę żadnych informacji, bo liczyć się tu może metoda jego sporządzenia, dobór respondentów etc.
Nie jest prawdą, że sondaże się skompromitowały. Po prostu u nas są one często przeprowadzane niewłaściwie (czas, koszty).

Przy takich wahaniach jakie podajesz najbardziej prawdopodobne jest, że któryś z nich jest zwyczajnie niemiarodajny. Pewnie oba.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 07.05.2010 o godz. 17:34.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Mareq
Senior Member

Stary 07.05.2010, 17:36
Cytat:
Druga sprawa - ludzie mogli nie chcieć przyznawać się do poparcia wyszydzanego w mediach prezydenta i na odczepnego deklarować się za kimś innym. Muszę tłumaczyć dlaczego zmieniło się to po katastrofie (wraz z przekazem medialnym)?
To nie była deklaracja za tym czy innymi.
Tylko pytanie odnosiło się do tego , czy uważasz , że prezydent dobrze sprawuje swój urząd , czy źle?
W marcu 66 % uważało , że źle a w kwietniu 34 %.
Orzeu się pytał , czy są ludzie , którzy zmienili zdanie odnośnie sprawowania urzędu przez Lecha Kaczyńskiego.
Jak dla mnie ten sondaż potwierdza , że jest wielce prawdopodobne , że tacy ludzie są.
Oczywiście nie musi to być te 30 % . Wśród tej liczby faktycznie mogą znaleźć się też tacy którzy się wstydzili (bardzo dziwna sprawa)przez telefon przyznać , że dobrze sprawuje swój urząd .
Nie wyklucza to jednak tego , że wśród tej liczby znajdują się osoby , które zmieniły swoje zdanie w ciągu marca-kwietnia
bo... ?

Cytat:
Przy takich wahaniach jakie podajesz najbardziej prawdopodobne jest, że któryś z nich jest zwyczajnie niemiarodajny. Pewnie oba.
Przecież pisałem już ze dwa razy , że oba przeprowadzone zostały przez ten sam ośrodek w celu dokonania tych samych(jeżeli chodzi o przedmiot) powtarzających się okresowych badań opinii publicznej.
To co w miesiącach parzystych używają w tym celu innej metody i innej próby a w nieparzystych innej ?
Ostatnio edytowane przez Mareq : 07.05.2010 o godz. 17:42.
wolfy
Senior Member

Stary 07.05.2010, 17:51
To nie była deklaracja za tym czy innymi.
Tylko pytanie odnosiło się do tego , czy uważasz , że prezydent dobrze sprawuje swój urząd , czy źle?
Orzeu się pytał , czy są ludzie , którzy zmienili zdanie odnośnie sprawowania urzędu przez Lecha Kaczyńskiego.
Jak dla mnie ten sondaż potwierdza , że jest wielce prawdopodobne , że tacy ludzie są.
Oczywiście nie musi to być te 30 % . Wśród tej liczby faktycznie mogą znaleźć się też tacy którzy się wstydzili (bardzo dziwna sprawa)przez telefon przyznać , że dobrze sprawuje swój urząd .
Nie wyklucza to jednak tego , że wśród tej liczby znajdują się osoby , które zmieniły swoje zdanie w ciągu marca-kwietnia
bo... ?
Albo są też tacy, którzy wstydzili się przyznać, że źle go oceniają po tej tragedii.

Raz - sondaż telefoniczny, co samo w sobie generuje błąd (źle dobrani respondenci).
Dwa - mechanizmy psychologiczny związany z tragedią ("O zmarłych mówi się dobrze albo wcale").
Trzy - kompletna zmiana frontu medialnego.
Możliwych czynników jest znacznie więcej, ale myślę, że trzy są kluczowe.

Patrząc na to, jak operujesz liczbami jestem pewien, że ze statystyki nic nie rozumiesz. Tym bardziej nie masz pojęcia o sondażach. To bardzo złożona materia, jest mnóstwo czynników mogących wpływać na wyniki.

Tyle, że ty stworzyłeś sobie teoryjkę o nagłym nawróceniu na Kaczyńskiego i opierając się na dwóch telefonicznych sondażach próbujesz ją wszystkim wmówić. Nie znasz takich przypadków, a to co uważasz za "wielce prawdopodobne" nie ma żadnego znaczenia w dyskusji. Nie dysponujesz odpowiednim warsztatem naukowym ani szczegółowymi danymi pozwalającymi uprawdopodobnić swoją hipotezę, której trzymasz się jak pijany płota.
Wybacz, nikt tu przed takimi danym nie będzie klękał, są one obarczone zbyt dużym ryzykiem błędu.

Nawet gdyby przyjąć ich reprezentatywność - wciąż istnieje mnóstwo innych wytłumaczeń dla tych wyników. Twierdzisz, że być może istnieją tacy ludzie. OK.
Tyle, że to nic nie znaczy...

Przecież pisałem już ze dwa razy , że oba przeprowadzone zostały przez ten sam ośrodek w celu dokonania tych samych(jeżeli chodzi o przedmiot) powtarzających się okresowych badań opinii publicznej.
To co w miesiącach parzystych używają w tym celu innej metody i innej próby a w nieparzystych innej ?
Ty naprawdę nie rozumiesz tego, co się do Ciebie pisze, czy po prostu próbujesz wziąć wszystkich na przetrzymanie?
Chodzi o dobór próby losowej. Sondaż telefoniczny jest w naszym kraju przy małej ilości respondentów niemiarodajny.
Do tego takie wydarzenia jak katastrofa pod Smoleńskiem muszą wpłynąć na deklarowane poparcie. Choćby z powodu presji medialnej.

Poczytaj może trochę, to zrozumiesz o co biega z sondażami.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 07.05.2010 o godz. 17:59.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
0 22
Senior Member

Stary 07.05.2010, 18:06
Cytat:
A dla mnie to jest własnie idealny przykład tego jaką siłę ma TVN. Wystarczyło pare dni nadawać ciepłe fotki o Kaczorze z żoną, dawać wspomnienia przyjaciół, którzy wymieniali wyłącznie zalety, opowiadali sympatyczne anegdotki i się wzruszali. Do tego muzyczka plus usmiechniety Lech, ojciec Narodu. Zanim się zorientowali w co się pakują (czyli zanim rozpetali 'awanture o Wawel') wykonali niechacy kawał dobrej PRowskiej roboty na rzecz Lecha.

I jest to również spory procent głosów na PO.
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Zbychu
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 07.05.2010, 18:37
UniaTarnówZKS1928 napisał(a):Wyświetl post
Zbychu miłych wyborów życzę

Moim zdaniem błąd polega tylko na tym że źle wyraża swoje poglądy ale w 90% ma rację. Niestety nie wielu ludzi potrafi cokolwiek z tego zrozumieć. Demokracja jest za****** i już bo wszyscy są równi. A od kiedy to ludzie rodzą się tacy sami? Zresztą pan Korwin-Mikke zapraszany jest do TV tylko wtedy jak jest temat taki że można zmanipulować i pogrążyć czyli feminizm, ocieplenie klimatu, homoseksualizm.

I jeszcze jedno. Wśród kibiców Korwin ma ogromne poparcie w granicach 20-50% a czasem więcej. Różnie to bywa. W każdym razie dążę do tego że musiał byś stwierdzić iż kibice w Polsce są idiotami podobnie jak dla wielu Korwin.
Nie chodzi o złote myśli Korwina.Te pewnie i wielu innych oszołomów głosiło. Problem polega na tym że jest głosicielem ideologii która już dawno straciła racje.Chodzi o istote jego myśli czyli skrajny liberalizm - w swoim programi na cele socjalne UPR przeznacza 0 zł.Pomyśl o ludziac niepełosprawnych,nieporadnych,uzależnionych,samtne matki itp.Pomyśl jak zachowali by się te setki jeśli nie miliony osób korzystających z pomocy państwowej jak by takie coś wprowadzić.Pielęgniarki potrafią się głodzić do nieprzytmoność za 20 zł podwyżki a co dopiero ta rzesza ludzi gdyby odciąć socjal.Ludzie nie są głupi,mają swoje prawa i odcięcie tego spowodowałoby katastrofe społeczną.Żadne państwo nie stosuje liberalizmu ala UPR,nawet bastion kapitalizmu czyli USA,gdyż to jest polityka antynarodowa,doprowadzajaca do konfiliktów,a nikt nie chce mieć drugiej rewolucji październikowej.Co z tego że będziemy mieć wszystko prywatne ale korzystać z tego będzie garstaka arystokracji? To ja wole dziurawe drogi,szpitale z problemami finansowymi ale dla wszystkich dostępne.Ludzie okrzucają skrajną prawice jak i lewice dlatego wydaje się obecny ustrój swoistym modus-vivendi połączenie wolnego rynku z elemetnami socjalnymi.Dlatego korwinizmi to taka dziecięca choroba prawicowość,Jest to utopia,odrzucona przez większość, skierowana dla nastolatków ktorzy gdy zorientują się z jej ułomności rozpływają się PiSie czy PO jak pisał kiedyś sambo
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
harimata
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 07.05.2010, 18:48
Prosiłbym wszystkich wypowiadających się o używanie nazwisk polityków a nie pseudonimów z mediów.
Coś PO słabnie. Zbierali podpisy dla kandydatury Komorowskiego wcześniej niż PiS a zebrali ich o połowę mniej. Coś musi być nie tak w sprawach logistycznych tej partii bo mogli zebrać przecież tyle co PiS czy nawet więcej. Nie wiem jak to rozumieć ale na pewno są źle zorganizowani co nie przemawia na ich korzyść.

Komorowski podczas swojej wizyty w Izraelu i rozmowy z Panem Szymonem P. zarzekł się, że za wszystkie utracone mienia żydowskie podczas II wojny zapłaci .... Polski podatnik . To już drugi taki precedens w historii najnowszej Naszego kraju po zaprzedaniu się niejakiego profesora Bartoszewskiego w miejscowości Krzyżowa na rzecz Izraela i Niemiec kosztem Nas wszystkich. Jak mawia żydowskie powiedzenie : przyjaźń jest jak pieniądze. Szkoda, że Nasi politycy nie wiedzą, że za przyjaźń nie trzeba płacić.

Swoją drogą zastanawiam się czy SLD po odpadnięciu z pierwszej tury wskaże Komorowskiego jako kandydata II tury w opozycji do Kaczyńskiego. Ja osobiście bym się czuł trochę zażenowany i zniesmaczony gdyby mojej partii udzielał poparcia zbrodniarz wojenny i agent KGB tj . Jaruzelski. Całe szczęście, że w II turze zawiedzeni wyborcy SLD z popierającym ich generałem Wojciechem oddadzą głos na Komorowskiego wraz z wyborcami PO. Ale taka jest rzeczywistość jednym poparcia udziela Solidarność a drugim agenci KGB a jeszcze innym Żydzi. Taka kolej losu
Kod:
               W czasach powszechnego fałszu, mówienie prawdy jest rewolucyjnym aktem

9 października wywal Tuska do śmietnika !
wolfy
Senior Member

Stary 07.05.2010, 19:01
Zmieniając temat - pamiętacie naszego "zaginionego" szyfranta?
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Stary 07.05.2010, 19:17
Zbychu napisał(a):Wyświetl post
Nie chodzi o złote myśli Korwina.Te pewnie i wielu innych oszołomów głosiło. Problem polega na tym że jest głosicielem ideologii która już dawno straciła racje.Chodzi o istote jego myśli czyli skrajny liberalizm - w swoim programi na cele socjalne UPR przeznacza 0 zł.Pomyśl o ludziac niepełosprawnych,nieporadnych,uzależnionych,samtne matki itp.Pomyśl jak zachowali by się te setki jeśli nie miliony osób korzystających z pomocy państwowej jak by takie coś wprowadzić.Pielęgniarki potrafią się głodzić do nieprzytmoność za 20 zł podwyżki a co dopiero ta rzesza ludzi gdyby odciąć socjal.Ludzie nie są głupi,mają swoje prawa i odcięcie tego spowodowałoby katastrofe społeczną.Żadne państwo nie stosuje liberalizmu ala UPR,nawet bastion kapitalizmu czyli USA,gdyż to jest polityka antynarodowa,doprowadzajaca do konfiliktów,a nikt nie chce mieć drugiej rewolucji październikowej.Co z tego że będziemy mieć wszystko prywatne ale korzystać z tego będzie garstaka arystokracji? To ja wole dziurawe drogi,szpitale z problemami finansowymi ale dla wszystkich dostępne.Ludzie okrzucają skrajną prawice jak i lewice dlatego wydaje się obecny ustrój swoistym modus-vivendi połączenie wolnego rynku z elemetnami socjalnymi.Dlatego korwinizmi to taka dziecięca choroba prawicowość,Jest to utopia,odrzucona przez większość, skierowana dla nastolatków ktorzy gdy zorientują się z jej ułomności rozpływają się PiSie czy PO jak pisał kiedyś sambo
nie siej tu takiego populizmu bo równie dobrze ja mogę napisać że przez właśnie taki socjalny system jedna patologia rodzi drugą , przez takie obciążenia bezrobocie nie jest mniejsze, czy np. przez te obciążenia ojciec nie może zarobić na utrzymanie rodziny, prze te wszystkie podatki i obciążenia dochodzi także do tragedii np gdy nie stac czesci osób na ubezpieczenie itd itp.
spartan
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 07.05.2010, 20:13
harimata napisał(a):Wyświetl post
Swoją drogą zastanawiam się czy SLD po odpadnięciu z pierwszej tury wskaże Komorowskiego jako kandydata II tury w opozycji do Kaczyńskiego. Ja osobiście bym się czuł trochę zażenowany i zniesmaczony gdyby mojej partii udzielał poparcia zbrodniarz wojenny i agent KGB tj . Jaruzelski. Całe szczęście, że w II turze zawiedzeni wyborcy SLD z popierającym ich generałem Wojciechem oddadzą głos na Komorowskiego wraz z wyborcami PO.
Patrząc na przypływ uczuć Arułkowicza do Wassermana po jego śmierci oraz słuchając osób o bardzo socjalno-roszczeniowej postawie, będących naturalnym elektoratem SLD (tzw. starym komuszym, żyjących w przeświadczeniu, że PRL było wspaniałe i niezależne, dawało mieszkanie, pracę i tanią wódkę a prywatyzacja jest z gruntu zła) wcale bym tego nie był taki pewien.

Oczywiście celowo upraszczam ale elektorat o przekonaniach związkowych (czyli de facto lewicowych bo jak związki zawodowe mogą być prawicą? - takie rzeczy są możliwe chyba tylko u nas) nie będzie głosować na PO. Zwolennicy wszelkich związków branżowych, OPZZ, i innych "pro-pracowniczych" stworów jeśli nie poprą / nie popierali SLD to z dużym prawdopodobieństwem można założyć, że poprą Kaczyńskiego.
ANTY-RABBIN-FRONT
szczebrzeszcz
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 07.05.2010, 20:28
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...zczelnosc.html

Cytat:
- To są maniery Mao Tse-tunga. Myślałem, że jestem w mauzoleum Lenina - mówił Kazimierz Kutz o pokazywaniu przez PiS Jarosława Kaczyńskiego. - To co pan robi jest bezczelnością przekraczającą dobre maniery i wychowanie - odpowiadała Elżbieta Jakubiak.

pan Kutzowi chyba jakaś żyłka pękła
to się drugi Niesiołowski robi

PiS mało się odzywa i mają problem

a do tej pory nie wiem co oferuje pan Komorowski, więc trudno mieć pretensje do J. Kaczyńskiego
Ostatnio edytowane przez szczebrzeszcz : 07.05.2010 o godz. 20:32.
Mareq
Senior Member

Stary 07.05.2010, 20:34
Cytat:
Nie znasz takich przypadków
Nie znam też przypadków podpisania listy poparcia dla Jarosława Kaczyńskiego co nie oznacza , że takich osób nie ma.
Przeciwnie , mamy ,,żywe'' dowody , że takich osób jest grubo ponad 1,5 mln .

Cytat:
Patrząc na to, jak operujesz liczbami jestem pewien, że ze statystyki nic nie rozumiesz. Tym bardziej nie masz pojęcia o sondażach
(rozumiem , że to ma wymiar lżejszy jak ,,chyba nie umiesz czytać ze zrozumieniem'' )

Cytat:
Tyle, że ty stworzyłeś sobie teoryjkę o nagłym nawróceniu na Kaczyńskiego i opierając się na dwóch telefonicznych sondażach próbujesz ją wszystkim wmówić.
Nagłym nie powszechnym.
Po uj w ogóle się wcinasz między wódkę a zakąskę ?
Nie wiesz o czym jest temat a mądrkujesz.
Napisałem dobre parę dni temu , że już bardziej wolę takich ludzi jak Wojewódzki czy Figurski aniżeli tych , którzy przed 10 kwietnia uważali , że to był zły prezydent bo mały , gruby , irasiadowy itp itd a po 10 kwietnia jak obejrzeli kilka fotek w sepii i usłyszeli jak ładnie zwracał się do żony , doznali oświecenia.
Orzeu zapytał czy osobiście znam takich ludzi na co odparłem mu zgodnie z prawdą , że nie , ale skoro mi coś takiego utkwiło w głowie , to musiałem gdzieś spotkać się z takimi przypadkami.
Ponadto wkleiłem mu dla przykładu dwa sondaże , które wskazały na dosyć znaczą zmianę w postrzeganiu sprawowania urzędu Prezydenta bezpośrednio przed i bezpośrednio po katastrofie.

To już jest zupełna abstrakcja , bo ta dyskusja nie prowadzi do nikąd.
Miałem na myśli to , że bardziej od błaznowania Wojewódzkiego i Fugurskiego drażnią mnie ludziei , którzy są jak chorągiewki na wietrze.
A sprowadziła się do tego , że zaraz zaczniemy przeprowadzać spis narodowy.
Już moje czepianie się o ,,to są dopiero jaja'' było bardziej produktywne aniżeli czepianie się , czy są tacy ludzie czy ich nie ma.

Cytat:
Nie dysponujesz odpowiednim warsztatem naukowym ani szczegółowymi danymi pozwalającymi uprawdopodobnić swoją hipotezę, której trzymasz się jak pijany płota.
Zajmij się lepiej własnymi płotami , bo w tym temacie takich sporo.

Cytat:
Wystarczyło pare dni nadawać ciepłe fotki o Kaczorze z żoną, dawać wspomnienia przyjaciół, którzy wymieniali wyłącznie zalety, opowiadali sympatyczne anegdotki i się wzruszali. Do tego muzyczka plus usmiechniety Lech, ojciec Narodu. Zanim się zorientowali w co się pakują (czyli zanim rozpetali 'awanture o Wawel') wykonali niechacy kawał dobrej PRowskiej roboty na rzecz Lecha.
Ogólnie mediów , bo tvp robiła to samo.
Owszem być może to była główna przyczyna . Dlatego też napisałem sambowi jakieś kilkadziesiąt postów temu , że być może jedne mydliny zastąpiono innymi.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 07.05.2010 o godz. 20:58.
Zbychu
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 07.05.2010, 20:36
Lemoniadowy Joe napisał(a):Wyświetl post
nie siej tu takiego populizmu bo równie dobrze ja mogę napisać że przez właśnie taki socjalny system jedna patologia rodzi drugą , przez takie obciążenia bezrobocie nie jest mniejsze, czy np. przez te obciążenia ojciec nie może zarobić na utrzymanie rodziny, prze te wszystkie podatki i obciążenia dochodzi także do tragedii np gdy nie stac czesci osób na ubezpieczenie itd itp.
W takim razie gdzie obecnie,w którym państwie obowiazuje system niesocjalny skrajnego liberalizmu w duchu UPR? Czy może mam uwierzyć w bajke dla grzecznych dzieci że światem rządzą wyłacnie źli PRowcy,a jedyna nieskazitelna prawica z UPR zna najjaśniejszeą prawde?

Dobra pisałem o tym kiedyś nie mam zamiaru się powtarzać.http://wislakrakow.com/forum/showpos...postcount=4770

A co do strefy euro.Ciekawa analiza w dziesiejszej rzepie:
Możliwe scenariusze - optymistyczny,pesymistyczny,szaleństwa,supereuro.
http://www.rp.pl/artykul/472183.html
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
Mareq
Senior Member

Stary 07.05.2010, 21:09
Cytat:
Całe szczęście, że w II turze zawiedzeni wyborcy SLD z popierającym ich generałem Wojciechem oddadzą głos na Komorowskiego wraz z wyborcami PO. Ale taka jest rzeczywistość jednym poparcia udziela Solidarność a drugim agenci KGB a jeszcze innym Żydzi. Taka kolej losu
To co piszesz jest bezczelnoscia w kontekscie powszechnie wiadomego sojuszu w mediach publicznych.
Taka jest rzeczywistosc , ze antykomunisci sie ukladaja z postkomunistami .
Żydzi komu udzielili oficjalnego namaszczenia ?
Zapomniałeś jeszcze dodać , że jedni stoją tam gdzie stało ZOMO.

Jeżeli chodzi o przewidywania , to wydaje mi się , że Napieralski nie udzieli oficjalnego poparcia żadnemu z kandydatów , ale wiadomo , że jego wyborcy(o ile pójdą na II turę) w większości poprą Komorowskiego.
Byc moze nawet sam Wojciech Jaruzelski na niego zagłosuje , co oczywiscie musi oznaczać automatyczną utratę biernego prawa wyborczego przez pana Komorowskiego i nieopisany wstyd u pozostałych współwyborców.
Jakby np taki Lepper poparł to co innego .To już prestiż wieczysty i chwała dla intieligencji , że znalazła się w towarzystwie tak wybitnego wyborcy.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 07.05.2010 o godz. 21:17.
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Stary 07.05.2010, 21:16
Zbychu napisał(a):Wyświetl post
W takim razie gdzie obecnie,w którym państwie obowiazuje system niesocjalny skrajnego liberalizmu w duchu UPR? Czy może mam uwierzyć w bajke dla grzecznych dzieci że światem rządzą wyłacnie źli PRowcy,a jedyna nieskazitelna prawica z UPR zna najjaśniejszeą prawde?
Nie wiem o co Ci chodzi rozmawiamy o ideach co jest ok a co nie a nie o tym czy to jest realne bo wiadomo że taki idealny system liberalny w przewidywalnej przyszłości na pewno nie, ale im mniej socjalizmu tym lepiej.

dla was głos na Mikkego jest zapewne bezsensu a dla mnie to okazja do promocji słusznych idei
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 07.05.2010, 21:23
harimata napisał(a):Wyświetl post
. Ale taka jest rzeczywistość jednym poparcia udziela Solidarność a drugim agenci KGB a jeszcze innym Żydzi. Taka kolej losu
Napisz jeszcze jak to jest jak poparcia udziela doktor ojciec Tadeusz Rydzyk
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 07.05.2010, 21:30
http://www.rp.pl/artykul/472404_Spra...nie_bylo_.html
Grasie, Palikoty, Tuski i inne Komorowskie pod stół wejść powinny i odszczekiwać "Stasi, Securitate" i inne tego typu teksty, najlepiej wraz z redakcją GieWu i warszawką na czele z laureatem Oskara "za całokształt".
Watts
Senior Member

Od: 04.2005

Stary 07.05.2010, 21:31
Ja ponawiam pytanie które już tu chyba ktoś kiedyś zadał, są już jakieś testy polityczne pod kątem kandydatów?
robin hood
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 07.05.2010, 21:32
orzeu napisał(a):Wyświetl post
Napisalem wczesniej ze ze wzgledu na glupie wzajemne przytyki przygladne sie bacznie wszelkim "czytaniom ze zrozumieniem" i tym podobnym haselkom.

Watts roznica polega na tym ze cisnienie podniesione przez czyjes poglady czy opinie a cisnienie podnoszone przez obelgi (obojetne czy bezposrednie czy delikatnie zawoalowane) jest jednak spora.

Proud pretensje zglos do tychze osob i do ich sposobu wypowiedzi. Zeby pojechac po skrajnosc, to najwyrazniej moherowe berety czytajace nasz dziennik maja w sobie wiecej kultury niz elitarne grono czytelnikow gw :]
Bardzo proszę podaj mi o co dokładnie Ci chodzi żebym mógł uniknąć problemów w przyszłości, jakoś nie mogę sobie przypomnieć że kogoś obraziłem

Z góry dziękuję
harimata
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 07.05.2010, 21:41
AS82 napisał(a):Wyświetl post
Napisz jeszcze jak to jest jak poparcia udziela doktor ojciec Tadeusz Rydzyk
Przecież nie od wczoraj wiadomo, że osoby duchowne skupione wokół KK głosują i popierają PiS. Także nie widzę problemu a wręcz się cieszę, że PiS ma poparcie osób duchownych czym nie może poszczycić się PO
Chodź słyszałem jak Rydzyk( przed tragedią) jechał coś po PiSie i o mały włos a chciał Jurka poprzeć

Tak zbaczając Radio Maryja to dla mnie normalne media masowego przekazu. Jak TVN czy GW.
Kod:
               W czasach powszechnego fałszu, mówienie prawdy jest rewolucyjnym aktem

9 października wywal Tuska do śmietnika !
wolfy
Senior Member

Stary 07.05.2010, 22:10
Po uj w ogóle się wcinasz między wódkę a zakąskę ?
Nie wiesz o czym jest temat a mądrkujesz.
Wiem, bo śledziłem Twoją wymianę z oruem od początku. Więc w czym problem?

Masz dwa sondaże, ale nie rozumiesz co możesz ewentualnie z nich wyczytać, nie bierzesz też pod uwagę miarodajności tych danych.

Nie znasz przypadków nawróceń, zwrotów o 180 stopni - a o to prosił Cię orzeu. Wrzuciłeś dane których nie rozumiesz i próbujesz na ich podstawie snuć jakieś dzikie teorie.

Lubisz prostotę - proszę bardzo: orzeu złapał Cię za rękę, nie potrafisz wskazać tych strasznych "hipokrytów" których stawiasz w opozycji do pary pajaców z Eski, cały Twój wywód na ten temat jest wątpliwy.
Jeszcze prościej? Proszę bardzo - nie masz racji.

Będę szczery - odpowiedziałem tylko dlatego, ponieważ liznąłem odrobinę statystyki i nie mogłem dalej czytać tego, co tutaj uprawiasz. Mamy tu do czynienia z wyjątkową sytuacją i nie wiem nawet, czy istnieje jakiś model matematyczny ją uwzględniający. Tak więc spasuj z tymi sondażami, bo to że Tobie wychodzi 30% o niczym nie świadczy. To o wiele bardziej skomplikowane zagadnienie.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 07.05.2010 o godz. 22:19.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Mareq
Senior Member

Stary 07.05.2010, 22:18
Cytat:
Wrzuciłeś dane których nie rozumiesz
Nie galopuj tak

A Ty na jakiej podstawie wykluczasz iż z tych sondaży nie można wywnioskować , że mogą istnieć tacy ludzie jakich opisałem ?
wolfy
Senior Member

Stary 07.05.2010, 22:20
Nie galopuj tak

A Ty na jakiej podstawie wykluczasz iż z tych sondaży nie można wywnioskować , że mogą istnieć tacy ludzie jakich opisałem ?
Opisz mi sposób, w jaki to wywnioskowałeś. Przedstaw model matematyczny, na jakim się oparłeś - możesz podać bibliografię. Znajdę czas, to przejrzę i zweryfikuje, na miarę moich skromnych możliwości.

I nie baw się w erystykę - Ty postawiłeś tezę, Ty udowadniasz. Ja mogę co najwyżej dowód zweryfikować.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 07.05.2010 o godz. 22:23.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
UniaTarnówZKS1928
Senior Member

Stary 07.05.2010, 22:25
Lemoniadowy Joe napisał(a):Wyświetl post

dla was głos na Mikkego jest zapewne bezsensu a dla mnie to okazja do promocji słusznych idei
e tam bez sensu. Oczywiście że głos na Korwina
Mareq
Senior Member

Stary 07.05.2010, 22:32
Cytat:
Opisz mi sposób, w jaki to wywnioskowałeś. Przedstaw model matematyczny, na jakim się oparłeś - możesz podać bibliografię. Znajdę czas, to przejrzę i zweryfikuje, na miarę moich skromnych możliwości.
To ja pierwszy zapytałem w jaki sposób Ty to wykluczasz . Nie musisz przedstawiać ani bibliografii ani modelu matematycznego. Wystarczy proste chłopskie rozumowanie. Dlaczego jesteś taki przekonany , że na tą różnicę nie mógł mieć wpływ zmiany poglądów ludzi z powodu tego konkretnego wydarzenia ? Z uwzględnienie tego iż w poprzedzających miesiącach takich różnic w tym samym sondażu tej samej grupy badawczej , nie było.

O ironio przeszukując internet w poszukiwaniu zaginionych hipokrytów natknąłem się na coś takiego

,,Zachowania mediów, dziennikarzy i Polaków były także głównym tematem pierwszego po przerwie programu "Poranny WF" na antenie Eska Rock (19 kwietnia). Michał Figurski i Kuba Wojewódzki nie pozostawili suchej nitki na hipokryzji dziennikarzy (m.in. na płaczącej przed kamerami Monice Olejnik) oraz Polaków, którzy po katastrofie lotniczej szybko zmienili zdanie na temat oceny prezydentury Lecha Kaczyńskiego.''

Nie wiem czy 19 kwietnia była ta audycja kiedy zaśpiewali to coś , bo nie słucham tego radia. Trzeba jednak przyznać , że w tym przypadku ironia losu stanęła na wysokości zadania

Jak widac nie jestem w internecie odosobniony ze swoimi pogladami

http://krzysztofjaw.pardon.pl/dyskus...ty_kaczynskiej

http://paffcio.pl/media-maszyna-opiniotworcza/ (uprzedzam potencjalne ataki na wiek , ze nie to sie w tym przypadku liczy... )

Czy w tym , ze jednak te sondaze moga o czyms swiadczyc

http://dziennik.pl/polityka/article5...h_Polakow.html

http://www.liberte.pl/nowy-numer/akt...hipokryci.html

Pewnie jakbym poszukal glebiej ,to bym znalaz wiecej linkow tego typu , ale szukac dalej nie zamierzam , bo poziom istotnosci tej dyskusji jest bardzo niski.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 07.05.2010 o godz. 22:56.
wolfy
Senior Member

Stary 07.05.2010, 23:10
Innymi słowy - tak jest bo tak Ci światopoglądowo pasuje. Można i tak. Jako dowód masz publicystykę polityczną.

Mareq napisał(a):
To ja pierwszy zapytałem w jaki sposób Ty to wykluczasz . Nie musisz przedstawiać ani bibliografii ani modelu matematycznego. Wystarczy proste chłopskie rozumowanie. Dlaczego jesteś taki przekonany , że na tą różnicę nie mógł mieć wpływ zmiany poglądów ludzi z powodu tego konkretnego wydarzenia ? Z uwzględnienie tego iż w poprzedzających miesiącach takich różnic w tym samym sondażu tej samej grupy badawczej , nie było.
Ja niczego nie wykluczam, po prostu brak podstaw do takich wniosków. Ty twierdzisz, że jest inaczej, ale nie potrafisz tego wykazać. To TY musisz udowodnić, że masz podstawy do takich wniosków, a nie ja, że jest to niemożliwe (być może jest - przestaw dowód).
Ty postawiłeś tezę (o "hipokrytach" zmieniających poglądy*, podpierając się dwoma sondażami), to teraz obroń ją albo odpuść.

Na tej samej zasadzie ja mogę stwierdzić, że Komorowski jest przybyszem z innego wymiaru zamieszkującym ludzkie ciało, a na wszelkie sprzeciwy będę domagał się dowodu, że to niemożliwe. Rozumiesz już, gdzie prowadzi Twój sposób rozumowania?
Nigdzie.

Te Twoje odejmowane liczb z jednego sondażu od drugiego to jakaś aberracja, więc pokaż na czym się opierasz.

Temat jest wbrew pozorom bardzo istotny - pokazuje problem ludzi niekompetentnych, podpierających się w swoich mętnych wywodach pseudonauką, a właściwie - pozorem naukowości. Na zasadzie: "Macie tu dane od naukowców, patrzcie co mogę z nimi zrobić!".
A później badacze muszą się tłumaczyć z tez które nie postawili i wypaczenia ich badań przez demagogów.

EOT z mojej strony, nie ma z kim gadać. Chyba, że faktycznie zadasz sobie trud udowodnienia czegokolwiek, zamiast wrzucenia jakiś danych i powiedzenia, że "tak jest". Ewentualnie - że "tak może być, bo czemuż i nie"
__________________________________________________ ___
* Pomijam już fakt, że zmiana poglądów nie jest niczym złym - chyba, że jest się partyjniakiem.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 07.05.2010 o godz. 23:28.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Mareq
Senior Member

Stary 08.05.2010, 00:35
Cytat:
Jako dowód masz publicystykę polityczną.
Tak ten artykuł z dziennika który jest przedrukiem z pap , to typowy przykład publicystyki politycznej . Zapomniałeś jednak jeszcze dodać , że wyjątkowo jednostronnej

Cytat:
Temat jest wbrew pozorom bardzo istotny - pokazuje problem ludzi niekompetentnych, podpierających się w swoich mętnych wywodach pseudonauką, a
właściwie - pozorem naukowości. Na zasadzie: "Macie tu dane od naukowców, patrzcie co mogę z nimi zrobić!".
A później badacze muszą się tłumaczyć z tez które nie postawili i wypaczenia ich badań przez demagogów.
To tylko wbrew Twoim pozorom , więc baw się dobrze
Problem człowieka niekompetentnego wykazałem już stronę wstecz , kiedy nie umiał obronić swojej tezy dlaczego dana sytuacja jest jajcarska motając się gdzieś na pograniczu definicji państwa prawa , równości wobec prawa i poziomu elit.
(abberacja , człowiek niekompetentny , demagog , mętne wywody i pseudonauka , to kolejne przykłady tzw. lżejszych uszczypliwości aniżeli zapytanie o ,,czytanie ze zrozumieniem'')

Cytat:
to teraz obroń ją albo odpuść.
Już to dawno zrobiłem , nie chce mi się powtarzać tego samego po raz enty.

Cytat:
Chyba, że faktycznie zadasz sobie trud udowodnienia czegokolwiek
W życiu Ile razy mam się jeszcze produkować z tym samym ?
Że nie muszę znać osobiście takich osób by przyjmować ich istnienie .
Że jest coś na rzeczy z sondażem przeprowadzonym przez tą samą firmę w tym samym przedmiocie i tymi samymi metodami , który w miesiącach 1,2,3,4,5,6,7,8,9 wykazuje mniej więcej takie same wartości po czym w miesiącu 10 wskazuje diametralnie inny wynik (co stwierdzam nie tylko ja , ale też ,,publicyści polityczni'' z PAPu)
Że w końcu są także inne głosy ludzi dostrzegających te same zjawiska co i ja , więc nie jest to jakieś moje votum separatum .
Ty mi człowieku każesz udowadniać rzeczy dostrzegalne na pierwszy rzut oka , jakimiś matematycznymi wyliczeniami i podawać do tego bibliografię i jeszcze oczekiwać(dając przy tym kolejny raz wyraz swojej arcy skromności) na Twoją łaskawą ocenę.
Nawet nie wiem czy to jest śmieszne , czy żałosne.

Cytat:
* Pomijam już fakt, że zmiana poglądów nie jest niczym złym - chyba, że jest się partyjniakiem.
Generalnie nie jest .
Zależy jednak bardzo dużo od tego , czym jest spowodowana .

Cytat:
EOT z mojej strony
Trzymam za słowo .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 08.05.2010 o godz. 01:24.

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów