|
WISŁA KRAKÓW
Od: 06.2008
Offline |
|
|
Erast Fandorin
![]() ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
Kraków, 9 marca 2012. ![]() |
|
|
|
Звезда изнад свега
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Si. Erast Pietrowicz Fandorin
![]()
После пада устајем. Никад не одустајем. Јачи постајем. До краја остајем.
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
![]() Pytanie, co to za obiekt i kto sławny tam spoczywa. ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Osoba o którą pytam, była proboszczem powyższego Kościoła.
W mieście jest także plac jego imienia i nazwiska. Podróżował po Europie w celach edukacyjnych. ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
|
Kościół w Zwoleniu..i spoczywa tam Jan Kochanowski.
Co to za miasto? Znany ,,raj podatkowy'' i producent brandy. ![]() ![]()
Ostatnio edytowane przez Cetnik : 17.04.2010 o godz. 23:25.
![]()
SAMO JEDAN KLUB...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
po głębszych poszukiwaniach:
Andorra La Vella Gdzie znajduje się ta kamienica i czy jest związana z Krakowem, jeśli tak to w jaki sposób? ![]()
Ostatnio edytowane przez SZYMEK_TSW : 18.04.2010 o godz. 00:26.
![]() ![]() Śląsk Wisełka Lechia Gdańsk & Unia Tarnów |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2007
Offline |
|
|
Słowacja, Lewocza, dom Thurzonów (z której to familiji Jan dostapił zaszczytu bycia burmistrzem naszego miasta)
--------------------- ![]() ![]() Śmierć tego chłopaka - dziwna historia. Dlaczego dziwna i kogo spotkała?
Ostatnio edytowane przez Bóg Trybun (objawion) : 18.04.2010 o godz. 00:56.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Podpowiedź:
![]() Pan na zdjęciu powyżej rywalizował z chłopakiem o którego pytam. Poróżniło ich wiele spraw. I jedna kobieta. ----------------- dobra, ostatnia podpowiedź: ![]() tak się postarzał rywal bohatera mojej zagadki. Bohaterowi mojej zagadki postarzeć się nie było dane. Jeśli nikt nie zgadnie do wieczora to zadawać śmiało.
Ostatnio edytowane przez Bóg Trybun (objawion) : 21.04.2010 o godz. 12:26.
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Wiadomo że to Czesław Miłosz tylko nie wiem kim jest ten pierwszy
poszukam. Chyba że ten pierwszy to Tadeusz Gajcy zginął młodo bodaj w powstaniu warszawskim dziwne chyba jedynie to że nie do końca wiadomo którego dnia i jak zginął. Podają że zginął w skutek wysadzenia kamienicy. Wróć Andrzej Trzebiński to jest poprawna odpowiedź. Długo poszukiwany przez Niemców jako redaktor "SiN-u", aresztowany został nie w związku ze swą konspiracyjną działalnością, ale za nielegalne korzystanie z fabrycznej stołówki, pod fałszywym nazwiskiem Andrzeja Jarocińskiego. Nie został zidentyfikowany. Rozstrzelano go, jako jednego z zakładników, w egzekucji ulicznej na rogu ul. Wareckiej i Nowego Światu 12 listopada 1943 r. Miał wtedy 21 lat. Po nitce do kłębka.
Ostatnio edytowane przez WISŁAZWE : 21.04.2010 o godz. 14:47.
![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Odpowiedź jest raczej dobra więc jedziemy dalej, szybko łatwo i przyjemnie:
Co to, gdzie się znajduje, czyjego autorstwa i co upamiętnia: ![]() ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Cracovia Antifa
----- G. Segal i jego "wyblakłe pedzie" ( "Gay Liberation sculptures", Christopher Park, New York). A upamiętniać mają tzw. Stonewall Riots z czerwca 1969. Przekazuję pytanie
Ostatnio edytowane przez Bóg Trybun (objawion) : 22.04.2010 o godz. 11:22.
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Zgadza się to było tak na zmianę klimatu
![]() Jako,że Bóg przekazuje pytanie to pozwolę sobie zadać Czego to ruiny, gdzie się znajdują ![]() Powód: zagadka i wracam do nauki :D
Ostatnio edytowane przez WISŁAZWE : 22.04.2010 o godz. 11:58.
![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Podpowiedź:
W pewnym stopniu pan powyżej jest związany z obrazkiem z pierwszego postu. Dobra ostatnia podpowiedź: Grażyna zmienić jedną literę i dawać odpowiedź
Ostatnio edytowane przez WISŁAZWE : 27.04.2010 o godz. 15:46.
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Prawidłowa odpowiedź to
Ruiny kościoła Św. Marcina w Gryżynie pochodzące z XIII wieku. Niech ktoś zada zagadkę. |
|
|
|
Militaris
Od: 01.2006
Offline |
|
|
Temat haniebnie spadł na drugą stronę, więc pozwolę sobie zadać zagadkę.
![]() Jakie wydarzenie upamiętnia ten pomnik? ![]()
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Sławetne słuchowisko "Wojna Światów" O. Wellsa
![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
W tak pięknych okolicznościach przyrody podzielę się pamięcią o mało znanej a ubóstwianej przeze mnie kobiecie (a pamięć się jej należy jak mało komu moim skromnym zdaniem...)-
![]() Piękna kobieta, no nie? Każda Piękna ma swoją Bestię: ![]() Z Bestią połączyły ją (między innymi) narodowość (choć przyszła na świat na obczyźnie), miejsce pochówku oraz ... rycerz. W odpowiedzi poproszę o krótką notkę nt. Pięknej i jej najsłynniejszej ucieczki. I dlaczego rycerz? Imię Bestii nie jest wymagane, bo jego pamięć czczą za Błoniami fani-cierpiętnicy (w przyśpiewce na melodię marszu bohaterów z Gwardii Ludowej - wpisali ją nawet w poczet swoich hymnów ---> http://www.youtube.com/watch?v=rSgKr...eature=related ).
Ostatnio edytowane przez Bóg Trybun (objawion) : 03.05.2010 o godz. 13:52.
|
|
|
|
Militaris
Offline |
|
|
Irena Iłłakowiczowa ps. Barbara Zawisza, poliglotka, porucznik Narodowych Sił Zbrojnych.
Rydz-Śmigły miał ps. Adam Zawisza i to chyba jedyny związek z Ireną. Moja zagadka: ![]() Kto posługiwał się tą flagą? Kolega Bóg Trybun ma ZAKAZ. edit: Na zaczepki nie będę reagował, bo się tu drugi Luźny zrobi. Brrr.
Ostatnio edytowane przez Krissu : 05.05.2010 o godz. 12:15.
![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
że się wtrącę jeszcze:
"W odpowiedzi poproszę o krótką notkę nt. Pięknej i jej najsłynniejszej ucieczki. I dlaczego rycerz?" ---> o inne związki nie pytałem. Zakaz? A w pzpnie kogoś nie potrzebują? --------------------------- To forum karleje ;-) Przy następnej mojej zagadce uwzględnię tercet Ela, Krissu, Wislazwe. |
|
|
|
Pro Publico Bono
Od: 08.2003
Offline |
|
|
Legion Waloński ?
Cytat:
![]() |
|
|
|
Militaris
Offline |
|
|
Ok. Nie sprecyzowałem.
Chodzi mi o pewien ruch społeczny, ideologiczny, polityczny z południa Europy. 2 posty wyżej, kolegia Pijotr dał podpowiedź.
Ostatnio edytowane przez Krissu : 05.05.2010 o godz. 12:20.
![]()
|
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
Już mam.
Karliści : http://pl.wikipedia.org/wiki/Karli%C5%9Bci ___________________ Co to za miejsce i gdzie ? : ![]() .
Ostatnio edytowane przez Ela : 05.05.2010 o godz. 15:52.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2008
Offline |
|
|
.... 10 znaków
Powód: za późno
Ostatnio edytowane przez zimiok : 05.05.2010 o godz. 21:11.
|
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Korzystając z braku zakazu od Eli:
Entre Deux, Maastricht, centrum handlowe (!) - czyli jak kończą kościoły w uduchowionej Europie. "Najpiękniejsza księgarnia świata" wg The Guardian /2008/. Nie ma to jak obedrzeć estetykę z etyki. Na szybkości: ![]() kto?* ---------------------------------------------- *użytkownicy forum o nicku zaczynającym się na K , kończącym na U i wplatający weń nazistowskie symbole (ss) nie mogą udzielać odpowiedzi Powód: zagadka
Ostatnio edytowane przez Bóg Trybun (objawion) : 06.05.2010 o godz. 10:26.
|
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
Feliks Koneczny. Historyk. ______ Też na szybko. Kto to ? : ![]() ![]() .
Ostatnio edytowane przez Ela : 06.05.2010 o godz. 11:29.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Jarosław Mądry?
|
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
Tak.
A miałam taką fajną podpowiedź przygotowaną ! Mogłam jednak dać zakaz ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Podpowiedź odnosiła się do mądrości Jarosława czy do rosyjskiej prawdy? ;P
A jaką ja miałem podpowiedź elegancką do Konecznego! ---------------------- To może coś prostego i nie-graficznego, nawiązującego do czasów bohatera poprzedniej zagadki: kastracja za ślepotę - vendetta na synu - "bracia słowianie"... o kim / o czym? |
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
|
![]() Nie musiałam dawać podpowiedzi gdyż niektórzy już ją znali ![]() ---------------------- Cytat:
Chrobry / Bolesław Rudy Rycheza/ Bezprym Bracia Czesi ? |
||
|

|
||||||
![]() |
|
|