|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
A Ja pisałem o "Zdążyć przed Panem Bogiem"
A rozszerzona, szczerze to dość łatwa;d tematy lepsze niż na podstawowej. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
|
Tu pisze w pierwszym akapicie że ŚWIĘTOSZEK jest głównym bohaterem:
http://www.bryk.pl/teksty/liceum/jęz...a_moliera.html Tu również uwarzaja ze główna postacią był Tartuffe: http://www.polskina5.pl/swietoszek_swietoszek A teraz najlepsze.... ponoc wikipedia nie klamie.. Głównym bohaterem jest.... Orgon http://pl.wikipedia.org/wiki/Świętoszek Wiem że nic nie wiem. Ja jako głównego obsadziłem Świętoszka. K-RWA MAĆ coś sobie uświadomiłem przed momentem.. Chyba zamiast TarTuffe pisalem Taruffe... czy praca w takim wypadku idzie do kasacji?;/
Ostatnio edytowane przez grzesiek632 : 04.05.2010 o godz. 15:39.
![]()
"Wisła to nasz nałóg, to nasza heroina
i gdyby nie ONA - świat mógłby się zatrzymać.." |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2006
Offline |
|
|
Tu macie też, że jednak Świetoszek był główną postacią przynajmniej według tej strony:
http://www.matura.pl/news.php?news_id=4105&news_start=0 P.S. Swoją drogą jak by tak doczepiali się, że Tartuffe nie jest głównym bohaterem i uzbali to za błąd kardynalny to 95% ludzi którzy wybrali temat nr.1 miało by po maturze, co nie jest realne.
Ostatnio edytowane przez igortsw : 04.05.2010 o godz. 15:43.
![]() <<Każdy z nas ma własny patent by nie stac się JUDASZEM>>
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
|
Trzeba odłożyć na dalszy plan polski, jutro nasz ulubiony przedmiot po za fizyką!!!
![]() Może ktoś się orientuje czy na tablicach matematycznych, które jutro nam dadzą jest informacja ile wynosi sin 30 stopni, tg 45 stopni itd |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
|
Ludzie, jakby za literówki mieli unieważniać prace, to połowa szłaby do piachu Cytat:
![]() ![]()
Dziś tylko wiara pozostała w nas
Że przyjdzie kiedyś taki czas, Że na drzewach zamiast liści Będą wisieć komuniści! UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY! |
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
[QUOTE=martin_6;893008]No i kolejny
Ludzie, jakby za literówki mieli unieważniać prace, to połowa szłaby do piachu Jesteś pewny? Bo ja chyba nie popełniłem tej literówki raz lecz.. nagminnie.. ![]()
|
|
|
Junior Member
Od: 12.2003
Offline |
|
|
A jakie były tematy na rozszerzonej?
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
ja w 3 zadaniu też napisałem: ostrożność
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2006
Offline |
|
|
Po za tym korzystajcie jak najwięcej z tablic, po naprawę jeśli np. nie rozumiecie Kombinatoryki, a rozumiecie przeczytany tekst i umiecie osadzić to w zadaniu, to w tablicach jest to wytłumaczone. Cytat:
![]() Edit: HAHA! Już nie ma że głównym bohaterem jest Orgon: http://pl.wikipedia.org/wiki/Świętoszek Przyznawać się to ktoś z was
Ostatnio edytowane przez igortsw : 04.05.2010 o godz. 15:50.
![]() <<Każdy z nas ma własny patent by nie stac się JUDASZEM>>
|
||
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
kubawislak: musi to być zawarte w tych tablicach
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
BŁĄD KARDYNALNY - taki błąd, który niezbicie świadczy, że uczeń nie ma pojęcia o czym pisze. Powiedzmy, gdyby ktoś pisał o Potopie i traktował Kmicica i Babinicza jako dwie osoby . Literówkę w nazwisku mogą co najwyżej potraktować jako błąd ortograficzny czy jakiś inny i odejmą Ci punkty za pisownię. Ale na pewno nie unieważnią pracy ![]() BTW: Co tam na rozszerzeniu było? ![]()
Że przyjdzie kiedyś taki czas, Że na drzewach zamiast liści Będą wisieć komuniści! UWAGA!!! Z OKAZJI OTWARCIA STADION ZAMKNIĘTY! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Na rozszerzonej było trzeba porównać losy zycia ludzkiego na podstawie tekstu Olgi Tokarczuk i Mikołaja Reja ze szczególnym uwzględnieniem na przyrode i czas, jakoś tak to szło.
A drugi to porównać jakieś konwencje literackie.. z Lalki i czegoś tam jeszcze ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2008
Offline |
|
|
Mam pytanie co do zadania numer 2 .Dawaliscie po jednej odpoiwedzi do kazdego czy po dwie?
![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
SzopAsR: dokładnie !! ja dałem po jednej do każdego i nie wiem czy będe miał 2/2pkt czy obetną mi za to
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2007
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jak tak patrzę na to odpowiedzi, to myślę że nie będzie tragedii i to jakoś będzie
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
PAny o czym wy rozmyslacie?Orgon glowną postacia? to jak chcieliscie napisac stosunek Orgona -do siebie samego?:|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Panowie podstawowy przedmiot jest po to żeby go zdać i mieć spokój na zawsze.
Martwcie się o wasze rozszerzenie choć jak komuś zależy na pracy z pasją a nie na zarabianiu pieniędzy to można podejść do rozszerzonej za rok i ja taką możliwość ze względu na kilka spraw rozważam. No ale meritum to że podstawowa to na 31 i 100 % to to samo. I tak się na żadne dobre studia z podstawą nie dostanie. Co do Orgona to ma być stosunek do TYTUŁOWEJ POSTACI a nie do głównej więc wszystko by się zgadzało ![]() Powód: ...
Ostatnio edytowane przez UniaTarnówZKS1928 : 04.05.2010 o godz. 16:02.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2007
Offline |
|
|
kuzwa to tylko chyba ja mialem problem z ta matura ,same studenty na forum chyba,bede sie cieszyl jak mi sie uzbiera te 30%.
Az sie podlamalem po dzisiejszym dniu ,jak jutro przydupia to kuzwa leze i kwicze ![]()
.....
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() A z matmy licze na ściąganie od mądrzejszych dusz.. ![]() ![]()
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2007
Offline |
|
duzo farta Panowie na jutro i reszte matury ![]()
.....
|
|
|
|
Junior Member
Od: 05.2010
Offline |
|
|
Witam totalnie mi nie poszła matura z polskiego.Wie ktoś czy jak nie pójdę na resztę egzaminów,to będę mógł zdawać za rok?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Czy mógł by mi ktoś to zapisać i wstawić na jakiś serwer? Bo za cholerę nie mogę tego otworzyć z moim netem.
Pewnie że tak. CO roku można pisać maturę tylko trzeba złożyć odpowiednie wnioski chyba. ![]()
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2008
Offline |
|
|
A jeśli nie wiedziałem, że "Zdążyć przed Panem Bogiem" opowiada o getcie, a nie obozie koncentracyjnym i o miejscu akcji mówiłem właśnie "obóz"? Czy to nie będzie błąd kardynalny?
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ja zaś nie używałem tego typu zwrotów gdzie to jest i analizowałem tylko fragment, bo tak pisało w treści zadania
Zresztą matura podstawowa nie jest po to żeby na niej pisać Bóg wie jakie wypracowania - wszystko klucz trzyma.
Ostatnio edytowane przez zawszewiernyts : 04.05.2010 o godz. 16:46.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ja miałem takie jak to, że Krall opisuje obozową rzeczywistość, bla, bla, bla...
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tutaj przyznam szczerze, mogą się przyczepić. Zależy z jaką intensywnością używałeś tego określenia i czy konkretyzowałeś, że chodzi o obóz koncentracyjny (jeśli tak, to naprawdę nieciekawie). Ratuje Cię trochę fakt, że jakby się uprzeć, to getto jest pewnym rodzajem obozu, ale to wszystko zależy od dobrej woli sprawdzającego.
![]()
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Maturę można zdawać przez 5 lat od zakończenia szkoły za frajer. Później nie wiem.
Też rozważam taki wariant ale tylko w przypadku rozszerzeń. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Właśnie najgorzej, że nie jestem pewien. Wydaje mi się, że użyłem tego zwrotu tylko w kontekście wagonów i wywożenia ludzi.. No nic, trzeba być dobrej myśli
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2007
Offline |
|
|
A ja mam pytanie o kalkulatory
Co do polskiego; czytanie ze zrozumieniem trochę beznadziejne, czekam na klucz CKE, a temat o Świętoszku... też sie zobaczy co pokaże CKE w kluczu, swoja drogą kiedy maja to opublikować? |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|