|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Stadion Icków jest jednak dalej.Perspektywa kłamie
![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Member
Od: 12.2009
Offline |
|
|
Niewiem co ludzie widzą ładnego w stadionie Cracovii... Co prawda być może ładnie się wpasuje w otoczenie to jednak odrębnie patrząc dla mnie jest brzydki bo niesymetryczny, dużo ładniejszy jest dla mnie szczególnie od wewnątrz stadionik Korony a dla tych co nie lubią dwupoziomowości na tak małych stadionach to stadion Zagłębia jest też dużo ładniejszy moim zdaniem i pisząc to nie przemawia przeze mnie niechęć do Cracovii tylko patrze obiektywnie.
A ogólnie co do wszystkich stadionów właśnie budowanych to niestety stadion Wisły troche blado na ich tle wypada ze względu na wygląd(bo funkcjonalnie nie będzie zle, pod wszystkimi trybunami i poziomami trybun bedzie miejsce do zagospodarowania zabudowane w przeciwieństwie do np stadionu Legii), gdyby zamiast okrąglaka był narożnik i dachy byłyby jakoś połączone i oczywiście wszystko osłonięte to byłby bardzo ładny symetryczny stadion w stylu anfield road/stamford bridge i podobałby mi się najbardziej z nowo budowanych stadionów w Polsce, a tak niestety moim zdaniem stadion naradowy, stadion Legii i też stadion w Gdańsku(chociaż jest troche podobny do stadionu Bayernu którego wygląd z zewnątrz czyli ta oponka dla mnie jest odrażający ale jednak stadion Lechii z zewnątr będzie się troche różnił od Allianz areny) będą ładniejsze od stadionu Wisły. Stadion Lecha przez to że trybuny za bramkami diametralnie się różnią też nie będzie zbyt piękny, a stadion we Wrocławiu niestety z zewnątrz też będzie brzydko(jak jakiś supermarket/centrum handlowe w kształcie talerza/naczynia) chociaż nie aż tak brzydko jak oponka w Monachium. Ogólnie preferuje chyba bardziej jednak stadiony prostokątne(szczególnie jeśli chodzi o pojemności do 40-50tys) jednak dobrze zrobione owalne też mi się bardzo podobają, najładniejszy stadion wg mnie to Santiago Bernabeu, a oprócz z nie do końca prostokątnych bardzo mi się podobają też Ashburton groove(Emirates), San Siro, Wembley, Nou Mestalla no i camp nou jeśli by był w pełni zadaszony chociaż jednak troche za duży. Pomimo sprzecznych niektórych informacji które dziś się dowiedzieliśmy mam troche większe nadzieje, ponieważ wiadomo raczej że miasto nie zrobi żadnego dodatkowego przetargu na murawe tylko zleci ją polimexowi szczególnie że mają zlecone już obniżenie poziomu murawy. Też cieszy to że w zakresie prac są uwzględnione kołowrotki i monitoring. Pozostają tylko problemy wykończenia D i wszystkich instalacji IT, z IT może jeszcze zdążą ale z wykończeniem D już raczej nie :/, jednak mam nadzieje że od lipca już Wisła wróci na Reymonta nawet jeśłi mecze miałyby się rozgrywać przy tylko 2 trybunach. Jeszcze jedna rzecz mnei cieszy, mam nadzieje że to prawda, mianowicie elewacja ktoś się dowiedział że mają ten surowy beton jakoś lekko oszlifować i pomalować na szaro/niebiesko. Mam nadzieje że tak zrobią bo to jak to teraz wygląda woła o pomste do nieba, a obawiałem się że tak zostanie bo na forum Skyscrapercity widziałem jakąś inwestycje zaprojektowaną przez Obtulowicza z właśnie takim surowym betonem jako elewacją :/ |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2009
Offline |
|
|
http://www.qumak.pl/?page=news&newsid=156
Na trybunie wschodniej faktycznie część prac IT wykonawca miał w zakresie prac, ale nie wszystkie jak widać - telebim, kołowroty, monitoring, o tym nie ma żadnej wzmianki tutaj, zresztą teraz dowiadujemy się sprzecznej rzeczy, w interpelacjach dawno określono, iż wykonawca nie ma w zakresie dostarczenia tych elementów Coś bujali na dniu otwartym. Problemem jest też trybuna zachodnia, gdzie wykonawca nie ma w zakresie prac dosłownie niczego z branży IT - od instalacji słaboprądowych zaczynając, tak wynika z danych z przetargu. A tam przecież będą główne łącza kamer, pomieszczenie dowodzenia obiektem, spięcie wszelkich instalacji do BMS. Oni muszą kwestię pozostałych prac załatwić w maju, inaczej będzie kicha z otwarciem całego obiektu. Zaplecze północnej, instalacje i wyposażenie IT trybuny zachodniej, północnej, spięcie 4 trybun pod BMS. Te 73mln które przegłosowali radni to nie jest na pielęgnacje trawy, sporo rzeczy brakuje, nawet biorąc pod uwagę to, że trybuna wschodnia część IT ma zapewnione. Liczyli, że Wisła zabuli za pozostałe prace w tym IT, więc nie ujęli tego w przetargu. Teraz mamy maj, a nawet nie zaczęli zlecać tych robót, mimo zapewnienia finansowania. To jest tragedia, co się dzieje, ukończenie całego obiektu w październiku jest krótko mówiąc nierealne, ale obym się mylił. W każdym razie do czerwca muszą te prace zlecić i podać Wiśle dokładne terminy ukończenia obiektu - inaczej klub nie wydzierżawi obiektu. Nikt normalny nie podpisze umowy dzierżawy, jeśli nie będzie wiedział ile go ta dzierżawa wyniesie i kiedy obiekt będzie gotowy.
Ostatnio edytowane przez PiotrG : 02.05.2010 o godz. 03:01.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
Łatwo się wyśmiewać z obiektu parchów, tyle że u nich wszystko jest jasne - u nas to jest jedna wielka prowizorka. Jak by ktoś nie żył w tym mieście i nie interesował się tym, to by nie uwierzył że coś takiego można odwalić. Bez trybuny, bez oświetlenia z prowizorycznym zapleczem - reszta stan surowy, bez przetargów, bez operatora, nikt nie wie jakie krzesełka, jaki wzór ,ile kas - A co najlepsze wytyczne są takie że nadal trzeba mówić że wszystko jest ok i idzie zgodzie z planem -Bareja XXI wieku. ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
W sumie nie wiem czy są możliwości prawne, ale najlepiej jakby inwestor usiadł, pomyślał 5 min i przyznał się, że nie ma pojęcia jak dokończyć budowę. Wynająć jakichś ludzi choćby z zagranicy, z doświadczeniem w budowie stadionów, dać im dokumentację projektową (aktualną), dokumentacje przetargowe czyli co zostanie zrobione, po czym niech dojdą czego jeszcze brakuje i dopilnują inwestora, aby ten zlecił te prace czy ogłosił przetargi. Gdyby projekt tworzył jakiś normalny architekt, to on mógłby najzwyczajniej w świecie nadzorować budowę, ale u nas mamy architekta jakiego mamy.
Sytuacja jest taka a nie inna, tutaj trzeba stanowczych kroków. Finansowanie jest, więc problemu ze zlecaniem prac nie będzie. My tutaj na forum możemy sobie gdybać, czego jeszcze brakuje, ale w sumie to tylko nasze domysły po informacjach z odpowiedzi na interpelację i informacjach z dnia otwartego, a te są sprzeczne. Wiemy mało, ale ZIKIT chyba pogubił się jeszcze bardziej od nas. Ludzką rzeczą jest się mylić, zwłaszcza jeśli powierza się budowę stadionu osobom od infrastruktury komunalnej. Czasem warto otwarcie przyznać się do porażki i oddać tę robotę ludziom, którzy dokończą obiekt, bo inaczej to będzie tylko ciągły burdel i nieukończony obiekt. Coś czuję, że interpelacje, krzyki, afery w mediach nic nie pomogą, po prostu budowa utknęła w ślepym punkcie i nie ma komu jej z tego wyciągnąć. Jak inaczej spojrzeć na sytuację, skoro w odpowiedziach na interpelacje piszą co innego, co innego deklaruje prezydent, jeszcze coś innego mówią w dniu otwartym na budowie. Pozostałe prace miały zostać zlecone w marcu, a nie są, rozmowy o wynajem obiektu miały zostać zakończone a wygląda na to, że jeszcze daleko do tego. Inwestor obiektu tak się pogubił, że nie wie czego jeszcze brakuje, bez wynajęcia odpowiedniej ekipy która zbada sytuacje i później podejmie kroki mające na celu ukończenie obiektu, ten nigdy nie zostanie skończony. Trzeba zanalizować sytuację formalną budowy ale również projekt, bo znając Obtułowicza to projekt instalacji IT go przerósł, patrząc jak zaprojektował pomieszczenia wewnątrz trybun i betonowy płot dla VIPów, a do spieprzenia już dużo rzeczy.
Ostatnio edytowane przez PiotrG : 02.05.2010 o godz. 04:13.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2004
Offline |
|
|
Kwiecień 2010 w 1min!
wersja do ściągnięcia: http://www.przeklej.pl/plik/budowa-k...i-0013dm9jtbq4 Specjalne podziękowania dla: Micek14, Hanex, Wislak88 za wsparcie przy zapisywaniu zdjęć. Jak ktoś jeszcze ma coś z kwietnia to niech spakuje i prześle na priva link Niedługo będą kłaść stopnice... wówczas naprawdę każda pomoc będzie na wagę złota Dla przypomnienia: Link do kamerki: rtsp://91.213.255.219/live/mpeg4 albo http://www.wisla.krakow.pl/pl/stadion/kamery/ wystarczy zwykły print screean. który można przyciąć do rozdzielczości 640x480px ale NIE MNIEJ ! Mogą być luzy po bokach, grunt żeby nie ucinać fragmentu zdjęcia. |
|
|
|
Junior Member
Od: 03.2010
Offline |
|
|
Uważam że dobrze by było jakby ktoś bardziej kompetentny ode mnie na tym forum napisał do telewizji Kraków żeby zrobiła debatę na żywo z prezydentem miasta, architektem i wykonawcą bo jak się nie spotkają to nic nie będzie ustalone tylko każdy będzie zwalał winę na drugiego.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
ja mam takie pytanie, mianowicie jak ci robotnicy wyciągnął później te dźwigi co zostały na płycie boiska?
którędy będzie mozna jest wyjąć na zewnątrz? ![]()
Krakowska Wisła !
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ponoć wczoraj na Cracovii było 5tys osób
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
napewno statystycy u nich mają mocne zdolności do zawyżania na meczu z Legią sprzedano 3100 biletów, klub podał oficjalną frekwencje na 5 tys na Zagłębiu Lubin było ich 250 (wykropkowalem kazdego), oficjalnie stwierdzili, e bylo ich 340 itd, itd |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Cytat:
Poczekajmy na odpowiedź na interpelację, jednak wygląda na to, że te 75mln to nie koniec kosztów... Za coś trzeba będzie wykonać zaplecze północnej, zakupić monitoring na 3 trybuny (chociaż coś na dniach otwartych wspominano, że monitoring i kołowroty dla wschodniej ma w zakresie prac Polimex, co jest sprzeczne z odpowiedziami na jedną z interpelacji). No nic, trzeba czekać, ale sytuacja zbyt ciekawa nie jest. I jestem ciekaw, jak wygląda docelowy projekt trybuny zachodniej. Patrząc na ilość prac i ich koszt (ponad 50mln), to przetarg oparty był na zupełnie wypatroszonej dokumentacji...
Ostatnio edytowane przez PiotrG : 02.05.2010 o godz. 12:04.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
Czy to prawda ze zewnetrzna elewacja trybun ma byc szlifowana i malowana na kolor szaro-niebieski?
![]()
DZISIAJ RECE KLASZCZĄ, JUTRO CIE UDUSZA. TAK WYGLĄDA KIBICOWANIE W POLSCE Z IDOLA DZISIAJ , JUTRO ROBI SIE DEBILA I NIEUDACZNIKA!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
http://www.youtube.com/watch?v=usaez...layer_embedded
1:28 kierownik budowy sam się zaśmiał z tych 5 tys widać, że ktoś mu kazał palnąć 5 tys i nie wytrzymał przed wyśmianiem tej liczby. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2004
Offline |
|
Druga sprawa Prezydent publicznie zdeklarował że gmina jest winna Wiśle ok.5 mln i że jest opcja rozliczania barterowego np.za reklamy miasta. To jest idealna okazja żeby Wisłą została operatorem - Prezydent i ZIKiT są pod ścianą bo chcą się problemu w postaci stadionu ewidentnie pozbyć i można się dogadać.Więc brać ten stadion-po dogadaniu końcowych kosztów, podzlecić Sport5 komercje i będzie dobrze.Jak tego SSA nie wykorzysta to znaczy że są kretynami bo lepszej okazji już nie będzie ![]()
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii? – Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio. Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2005
Offline |
|
|
tylko przypominam
bo te wstepne fotki narobily mi smaczkow..![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
5h/200 = 0,025 h/grupę 0,025h/grupę * 60min/h = 1,5 min na grupę ![]() |
||
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
Mam nadzieje ze Basalaj wreszcie wszystkie te sprawy wyjasni
![]()
DZISIAJ RECE KLASZCZĄ, JUTRO CIE UDUSZA. TAK WYGLĄDA KIBICOWANIE W POLSCE Z IDOLA DZISIAJ , JUTRO ROBI SIE DEBILA I NIEUDACZNIKA!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
Ale chyba chodziło o jeden kolor szaroniebieski .
Ostatnio edytowane przez filip74 : 02.05.2010 o godz. 14:35.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Wczoraj też przeczytałem, że 5 tys. i pusty śmiech mnie ogarnął.
Zakładając: - grupy 25-osobowe - wpuszczane co 5 minut (mocno naciągane, podejrzewam, że wchodziły co 10-15) To mamy w 6 godzin zwiedzania (od 10 do 16, bo coś tam przedłużyli) 1800 osób. Trzeba mieć naprawdę ciężki łeb, żeby rzucić taką ilość. Dodam, że osoby, które były na obu wizytach podkreślały, że przy Reymonta są znacznie większe tłumy. Ja podszedłem tylko pod stadion przy Kałuży przed 13, nie byłem w środku, ale było tam bardzo "rzadziutko". |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Jeśli mam rację, wychodzi na to, że trybuna zachodnia, bez instalacji kluczowych dodatków (monitoring, IT, kołowroty) podrożała już o ponad 100 mln (bo trzeba doliczyć jeszcze 30 baniek z zeszłego roku), bez istotnych zmian "specyfikacji" i zawartości tej trybuny! Osoby odpowiedzialne za przetarg na tą trybunę, rozpisanie zakresu zamawianych prac etc. - jeśli to się potwierdzi - powinny trafić do kryminału, bo to podchodzi pod kolejną ewidentną malwersację. Tu już chodzi o coś więcej niż wyłudzanie pieniędzy i robienie klubu, miasta i kibiców w bu...a. Zdenerwowałem się. ![]()
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...) "Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze" |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
http://stadionwisly.info/files/gallery/257/23.jpg
a coz to jest... to jest wejscie na trybune na pietrze? takie szerokie...
Ostatnio edytowane przez SpoXsteR : 02.05.2010 o godz. 17:17.
![]() ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2007
Offline |
|
|
Tak.
Wejścia musza mieć odpowiednią przepustowość. Ciekawie jest rozwiązany problem "korków". Ludzie idący środkiem nie będą kolidować z tymi dochodzącymi z boku. Dlatego są takie szerokie. |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2009
Offline |
|
|
Mnie najbardziej martwi odległość od trybun byłej C i A/B do murawy która ma wynosić 15 i pół metra ;/
![]() ![]() Wybór Był Prosty - Wiara w Jednego Boga, Krakowska Wisła To Naszego Życia Droga! |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
chetnie zobaczylbym wejscia na trybune z takiej perspektywy na Lokomotivie Poznan, w Warszawie itd..
bo zauwazylem ze u nas tylko sa jakies zolte przejscia, wejscia tak szerokie ze autokar moglby sie zmniescic, fosy itd.. nigdzie tego nie ma, tylko u nas, a ponoc to niezgodne z jakimis tam przepisami.. my za jakiegos glupiego jasia robimy czy jak... ciagle slysze o jakichs wymaganiach, przepisach.. a nic z tych rzeczy nie widze na innych stadionach zamiast tak szerokie wejscia robic to chyba lepiej to bylo zmniejszyc i dodac kilkaset miejsc dla kibicow
Ostatnio edytowane przez SpoXsteR : 02.05.2010 o godz. 18:11.
![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|

|
||||||
![]() |