The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
HEDu
Senior Member

Od: 04.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.04.2010, 16:49
ale Cetnarski nie jest złym rozgrywającym... duzo widzi i jest młody.

Odpowiedz cytując
Dean
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 02.04.2010, 16:52
No, i jeszcze Nowakowi kończy się umowa i myślę, że jego transfer Wisły jest niemal pewny.
Cetnarski, właśnie Nowak, Kosowski, Białkowski --> byłby powód do radości

Odpowiedz cytując
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 02.04.2010, 19:45
HEDu napisał(a):Wyświetl post
ale Cetnarski nie jest złym rozgrywającym... duzo widzi i jest młody.

Ja też dużo widzę i jestem młody. Ale to nie powód do transferu.Cetnarski nie zagrał jeszcze ani jednej dobrej rundy/serii meczów w Bełchatowie. Czasem jakieś przebłyski ma tylko
Odpowiedz cytując
fanKA92
Member

Od: 06.2007

Stary 02.04.2010, 19:49
Cetnarski? Okey. Ale najpierw pozbądźmy się cały czas kontuzjowanego Guły (bardzo lubię tego piłkarza, ale przyszedł nie w miejsce Szymka, a Dawidowskiego...) i Jirsaka, któremu nie idzie wgl (tez chłopaka lubię, ale ile mozna? Co ma jakiś przebłysk, to zaraz dół). Nie mówiąc o tym, że mamy Krzysia Mączyńskiego i może pasuje mu dac w końcu szanse oraz sprowadzony Issa Ba, który sobie radzi bardzo dobrze jak na to co widzimy teraz.

Mi tez nie pasowało takie pozbycie się Niedzielana. Co do Ba i Guły- nie wiem, ja takiego wrażenia nie odnoszę i mam nadzieję, że Issa będzie hasał w środku pola dalej (czasem tylko szybciej). A Garguła- jak wyzdrowieje, to pewnie wejdzie (bo przecież nie "wróci") do składu. Na razie to ja chcę by Łukasz wyzdrowiał w pełni w końcu.
Ostatnio edytowane przez fanKA92 : 02.04.2010 o godz. 20:01.
ARMIA BIAŁEJ GWIAZDY
Odpowiedz cytując
willow
a.k.a. morgenes

Od: 11.2002

Stary 02.04.2010, 19:56
fanKA92 napisał(a):Wyświetl post
Cetnarski? Okey. Ale najpierw pozbądźmy się cały czas kontuzjowanego Guły (bardzo lubię tego piłkarza, ale przyszedł nie w miejsce Szymka, a Dawidowskiego...) i Jirsaka, któremu nie idzie wgl (tez chłopaka lubię, ale ile mozna? Co ma jakiś przebłysk, to zaraz dół). Nie mówiąc o tym, że mamy Krzysia Mączyńskiego i może pasuje mu dac w końcu szanse oraz sprowadzony Issa Ba, który sobie radzi bardzo dobrze jak na to co widzimy teraz.
Pomny doświadczeń z Niedzielanem, którego uważam bezmyślnie się pozbyliśmy, dajmy Gargule czas na dojście do siebie. Myślę, że już dość pochopnych decyzji transferowych, zarówno w jedną, jak i drugą stronę.
Mam dziwne wrażenie, że Kasperczak zrobi z Ba prawoskrzydłowego, wtedy Garguła - daj Boże, żeby wrócił do formy - grałby środkowego razem z Sobolem. Sobol spokojnie jeszcze ze 2-3 lata pociągnie, z jego płucami jak miechy...
Odpowiedz cytując
Sancezz
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 03.04.2010, 08:18
Kluvi napisał(a):Wyświetl post
http://www.transfermarkt.de/de/danny...ler_26854.html

chłop wolny a my nic nie robimy ;/ a Sobol ma już swoje lata...
http://mlspopolsku.com/2010/03/17/da...-z-d-c-united/

Cytat:
Szkoda ze autor nie wspomnial o pozaboiskowych wybrykach I klopotach Daniela. On potrzebuje pomocy, bo juz od nadmiaru kasy w mlodym wieku najzwyczajniej odbila mu szajba.
Michael de Leeuw
http://transfermarkt.de/de/michael-d...er_110906.html

piłkarz, który rok temu miał podobny dorobek w 2. holenderskiej gra teraz w CSKA Moskwa, Keisuke Honda
Ostatnio edytowane przez Sancezz : 03.04.2010 o godz. 08:29.
Odpowiedz cytując
tomasz_19
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 03.04.2010, 09:32
jestem ciekaw czy 2 liga holenderska jest słabsza od naszej buraczanej "ekstraklasy" bo w tamtym sezonie ten zawodnik http://transfermarkt.de/de//leistung...eler_5021.html strzelał bramkę za bramką, dokładnie 25 trafień... w tym sezonie w Eredivisie strzelił jak do tej pory 8 bramek co i tak jest świetnym wynikiem... w czerwcu kończy mu się kontrakt, ciekawe czy skusił by się ofertą z mistrza polski i okazją gry w lidze mistrzów?
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Stary 03.04.2010, 10:16
tu bym w tych Reprezentantów do lat 15 zainwestował, za 3-4 lata kilku z nich napewno sie przebije do seniorskiej piłki i .Tak robi Wenger w Arsenalu od lat.Skoro nie ma wielkich pieniędzy na transfery to trzeba inwestowac w młodzież.http://www.90minut.pl/news/119/news1...-Bialorus.html
Odpowiedz cytując
pawelwislak
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 03.04.2010, 10:34
Jak dla mnie zakontraktowanie Szeteli było by prawdopodobnie jednym z największych transferów Wisły, ale bądźmy realistami czy zawodnik o takich predyspozycjach chciałby przyjść do naszej buraczanej ligi szczerze wątpię przecież jakby on zobaczył nasze boiska treningowe to by dostał ataku śmiechu i mógłby zejść z wyczerpania
Odpowiedz cytując
cfa
Senior Member

Od: 08.2009

Stary 03.04.2010, 11:56
AYALA napisał(a):Wyświetl post
tu bym w tych Reprezentantów do lat 15 zainwestował, za 3-4 lata kilku z nich napewno sie przebije do seniorskiej piłki i .Tak robi Wenger w Arsenalu od lat.Skoro nie ma wielkich pieniędzy na transfery to trzeba inwestowac w młodzież.http://www.90minut.pl/news/119/news1...-Bialorus.html
Arsenal ma akademie swoją więc tam są większe szanse na to żeby "wyprodukować" piłkarza, a u nas nawet nie ma porządnej bazy treningowej.
Odpowiedz cytując
massoud
Banita

Od: 11.2009

Stary 06.04.2010, 21:33
nie wiem kto to jest, ale kupujcie tego Messego
Odpowiedz cytując
Sancezz
Senior Member

Stary 08.04.2010, 16:27
Arsenal ma akademie piłkarską, Barcelona, Bayern, Ajax, PSV i wiele wiele innych klubów ją posiada. W Polsce tego nie ma... nie ma też co biadolić, bo dużo piłkarzy z tych klubów nie przebija się do pierwszych składów swoich druzyn i duzej części z nich kończą się kontrakty i odchodzą za DARMO...

To jest tak jak z chęcią posiadania dziecka. Zrobisz sobie swoje zdrowe i się cieszysz, jestes dumny... ale niektórzy nie moga mieć dziecka z rożnych losowych biologicznych przyczyn.. wtedy wyjściem jest adopcja..
do you know what i mean?
Odpowiedz cytując
Pan Jotka
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 08.04.2010, 16:40
Sancezz napisał(a):Wyświetl post
Arsenal ma akademie piłkarską, Barcelona, Bayern, Ajax, PSV i wiele wiele innych klubów ją posiada. W Polsce tego nie ma... nie ma też co biadolić, bo dużo piłkarzy z tych klubów nie przebija się do pierwszych składów swoich druzyn i duzej części z nich kończą się kontrakty i odchodzą za DARMO...

To jest tak jak z chęcią posiadania dziecka. Zrobisz sobie swoje zdrowe i się cieszysz, jestes dumny... ale niektórzy nie moga mieć dziecka z rożnych losowych biologicznych przyczyn.. wtedy wyjściem jest adopcja..
do you know what i mean?
Sancezz.... Jestem na tym forum od kilku lat. Takie frazesy w stylu:wiele klubow pilkarskich posaida akademie albo pilkarze odchodza za darmo sie ludziom przejadly. My sowje, madre postulaty i te sprawy a Wisla do dzisiaj nie ma jednego porzadnego boiska treningowego. Z tego co pamietam to byla akcja w 2003 roku: kto pije Lecha pomaga Wisle. Polegalo to na tym, ze kupowales specjalnie oznakowane butrelki a 5gr od butelki lub puszki szlo na budowe boiska treningowego Wisly. Brakujaca kwote miala doplacic Kompania Piwowarska. I wiesz co gdzie sa pieniadze? Bo ja tez nie wiem. Nie ma boiska, nie ma kasy, mlodzi kopia na klepichu zwanym szumnie-Stadion lekkoatletyczny. Taka rzeczywistosc forumowa zanim rozpedzisz sie z pisaniem tutaj kolejnych zlotych rad.
PS. Wpisujacy sie uzytkownicy INNi niz sancezz niech takze to maja na uwadze!
Odpowiedz cytując
Acima
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 08.04.2010, 19:46
Sancezz napisał(a):Wyświetl post
http://www.akademia.legia.com

Pozdrawiam serdecznie
Odpowiedz cytując
qchar90
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 08.04.2010, 23:38
http://sport.wp.pl/kat,1726,title,Ru...wiadomosc.html

moze tak Rafałem Grzelakiem sie zainteresowac

Odpowiedz cytując
Pan Jotka
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 09.04.2010, 14:25
qchar90 napisał(a):Wyświetl post
http://sport.wp.pl/kat,1726,title,Ru...wiadomosc.html

moze tak Rafałem Grzelakiem sie zainteresowac
Miałeś chamie złoty róg. Mam nadzieję, że sprawa Grzelaka to będzie ostrzeżenie przed kolejnymi piłkarzami, aby się naprawdę zastanowić zanim sie zmieni klub, anie patrzeć tylko na kasę!!! Wiedział , że właściciel to zwykły pojeb to po co się pchał? tAk jak Gancarczyk ze Śląska. Dostał więcej-a teraz nie wiadomo czy za tydzień Józef W. nie każe mu siedzieć w rezerwach jak Polonia nie wygra w najbliższym meczu.
Odpowiedz cytując
massoud
Banita

Od: 11.2009

Stary 12.04.2010, 11:25
LISTA MŁODYCH I BRAMKOSTRZELNYCH ZAWODNIKÓW Z (NIEKONIECZNIE) SŁABSZYCH LIG

Milos Lacny - Słowacja, MFK Ružomberok, 22 lata, 184 cm, napastnik, 12 goli w słowackiej ekstraklasie

Fernando Uribe Himcapie - Kolumbia, Once Caldas, 22 lata, 181 cm, napastnik, 7 goli w kolumbijskiej ekstraklasie (system wiosna - jesień)

Javier Hernández Balcazar - Meksyk, Deportivo Guadalajara, 21 lat, 173 cm, napastnik , 10 goli w meksykańskiej ekstraklasie, na dzisiaj król strzelców

Pablo Daniel Zeballos Ocampos - Paragwaj, Cerro Porteño, 24 lata, 178 cm, napastnik, 8 goli w paragwajskiej ekstraklasie w 2010, na dzisiaj król strzelców

Diego Tardelli Martins - Brazylia, Flamengo RJ, 25 lat, 179 cm, napastnik, 19 goli w brazylijskiej ekstraklasie, król strzelców w 2009

Henrikh Mkhitaryan - Armenia, Metalurg Donetsk (Ukraina), 21 lat, napastnik, 9 goli ukraińskiej ekstraklasie, strzelec nr. 4 w obecnym sezonie

Andriy Yarmolenko - Ukraina, Dinamo Kijów, 20 lat, 187 cm, napastnik, 7 goli w ukraińskiej ekstraklasie

Alexander Gerndt - Szwecja, Gefle IF, 24 lata, napastnik, 5 goli w szwedzkiej ekstraklasie, jak narazie król strzelców

Vladimir Sergeevich Dyadyun - Rosja, Spartak Nalchik, 21 lat, 180 cm, napastnik, 4 gole, strzelec nr 2 w rosyjskiej ekstraklasie

Marius Silviu Alexe - Rumunia, Dinamo Bukareszt, 20 lat, pomocnik, 6 goli w rumuńskiej ekstraklasie

Liviu Adrian Ganea - Rumunia, Astra Ploiesti, 176 cm, 22 lata, napastnik, 11 goli w rumuńskiej ekstraklasie, jak narazie wice-król strzelców

JEST SPORO WISIENIEK DO WYBORU - HENIU, ZDZISIU, DZIAŁACZE, PRZYJRZYJCIE SIĘ I NIECH WRESZCIE DO WAS DOTRZE, ŻE W WIŚLE NIE MA NAPASTNIKA.
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Stary 13.04.2010, 18:53
To może być transferowy hit - Wisła i Legia walczą o wybitnego reprezentanta Polski

Cytat:
To może być największy transferowy hit następnego sezonu. Legia Warszawa i Wisła Kraków przymierzają się do pozyskania Michała Żewłakowa. Według greckiego dziennika "Goal News" oba polskie kluby złożyły już obrońcy Olympiakosu Pireus ofertę przejścia.

Żewłakow do Polski miałby wrócić za darmo, bo po sezonie kończy mu się kontrakt. Olympiakos jeszcze nie zdecydował czy chciałby skorzystać z przysługującego mu prawa automatycznego przedłużenia umowy.

Greckie media od początku sezonu spekulują, że kapitan reprezentacji Polski wróci niedługo do ojczyzny. Początkowo jako miejsce powrotu wskazywano Polonię Warszawa, ale wobec ostatnich kłopotów klubu z Konwiktorskiej, ten kierunek przestał być realny.Michał Żewłakow w reprezentacji Polski rozegrał 94 mecze i jest członkiem "Klubu Wybitnego Reprezentanta".

http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html

i się zaczeło
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
sessegnon
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 13.04.2010, 19:42
massoud napisał(a):Wyświetl post
Javier Hernández Balcazar - Meksyk, Deportivo Guadalajara, 21 lat, 173 cm, napastnik , 10 goli w meksykańskiej ekstraklasie, na dzisiaj król strzelców

Diego Tardelli Martins - Brazylia, Flamengo RJ, 25 lat, 179 cm, napastnik, 19 goli w brazylijskiej ekstraklasie, król strzelców w 2009

Andriy Yarmolenko - Ukraina, Dinamo Kijów, 20 lat, 187 cm, napastnik, 7 goli w ukraińskiej ekstraklasie
Z tymi trzema zawodnikami to chyba jakies kpiny...Juz nie wspominajac Hernandeza, ktory przeszedl do Manchesteru Utd, bo to parodia.
Odpowiedz cytując
tomasz_19
Senior Member

Stary 13.04.2010, 21:13
massoud napisał(a):Wyświetl post
LISTA MŁODYCH I BRAMKOSTRZELNYCH ZAWODNIKÓW Z (NIEKONIECZNIE) SŁABSZYCH LIG

Milos Lacny - Słowacja, MFK Ružomberok, 22 lata, 184 cm, napastnik, 12 goli w słowackiej ekstraklasie

Fernando Uribe Himcapie - Kolumbia, Once Caldas, 22 lata, 181 cm, napastnik, 7 goli w kolumbijskiej ekstraklasie (system wiosna - jesień)

Pablo Daniel Zeballos Ocampos - Paragwaj, Cerro Porteño, 24 lata, 178 cm, napastnik, 8 goli w paragwajskiej ekstraklasie w 2010, na dzisiaj król strzelców

Henrikh Mkhitaryan - Armenia, Metalurg Donetsk (Ukraina), 21 lat, napastnik, 9 goli ukraińskiej ekstraklasie, strzelec nr. 4 w obecnym sezonie

Alexander Gerndt - Szwecja, Gefle IF, 24 lata, napastnik, 5 goli w szwedzkiej ekstraklasie, jak narazie król strzelców

Vladimir Sergeevich Dyadyun - Rosja, Spartak Nalchik, 21 lat, 180 cm, napastnik, 4 gole, strzelec nr 2 w rosyjskiej ekstraklasie

Marius Silviu Alexe - Rumunia, Dinamo Bukareszt, 20 lat, pomocnik, 6 goli w rumuńskiej ekstraklasie

Liviu Adrian Ganea - Rumunia, Astra Ploiesti, 176 cm, 22 lata, napastnik, 11 goli w rumuńskiej ekstraklasie, jak narazie wice-król strzelców

JEST SPORO WISIENIEK DO WYBORU - HENIU, ZDZISIU, DZIAŁACZE, PRZYJRZYJCIE SIĘ I NIECH WRESZCIE DO WAS DOTRZE, ŻE W WIŚLE NIE MA NAPASTNIKA.

Twoja radosna twórczość, czyli coś w stylu kopiuj i wklej bez zastanowienia mnie przeraża.... większość z tych zawodników których wymieniłeś leje na Wisłę zimnym moczem... a już podanie króla strzelców ligi brazylijskiej to jakaś kpina... weź się ogarnij.
Odpowiedz cytując
Sancezz
Senior Member

Stary 16.04.2010, 12:51
Wisła powinna postarać się o Tomasa Micole z Banika Ostrava, jakiegoś bramkarza, któremu również kończy się kontrakt np. Carlos z Rio Ave. I mając nadzieję, że Garguła, Paweł Brożek i Boguski dojdą do optymalnej formy, to taki skład powinien wystarczyć na osiągnięcie jakiegoś sukcesu. Oczywiście pozyskując pewną liczbę zawodników, trzeba się też z taką liczbą pożegnać...
Oczywiście pozyskanie Artura Sobiecha, było by świetnym ruchem, ale na to nie liczę
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 16.04.2010, 12:59
A ja uważam, że powinniśmy ponownie się postarać o Urugwajczyka Stuaniego, który miał przyjść w pakiecie z Alvarezem. Pewnie nie jest zainteresowany grą w 2 lidze włoskiej. Dodatkowo dobre słowo od samego Alvareza mogłoby zdzialać dużo. Obecnie jest najlepszym strzelcem Segunda Division z 15 golami.
..
Odpowiedz cytując
Marcin_fan
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 16.04.2010, 14:07
A ja Wam powiem że chce żeby do Wisły w lecie przyszło 2, 3 zawodników którzy będą w stanie niemal od razu wejść do pierwszej 11 ;] i jeszcze najlepiej żeby to byli Polacy... Edit: a ten Stuani to faktycznie niezły pomysł...
Ostatnio edytowane przez Marcin_fan : 16.04.2010 o godz. 14:21.
Odpowiedz cytując
Tasio1906
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 16.04.2010, 14:18
tofik napisał(a):Wyświetl post
A ja uważam, że powinniśmy ponownie się postarać o Urugwajczyka Stuaniego, który miał przyjść w pakiecie z Alvarezem. Pewnie nie jest zainteresowany grą w 2 lidze włoskiej. Dodatkowo dobre słowo od samego Alvareza mogłoby zdzialać dużo. Obecnie jest najlepszym strzelcem Segunda Division z 15 golami.
Ciekawy pomysł z tym Stuanim, tylko są 2 "ale", czy zawodnik chciałby grać w Wiśle i czy Wisłe stać na jego zakup...
Czy wygrywasz Czy nie ja i tak Kocham Cię w sercu moim WISŁA i na dobre i na złe!!!!!
Ajax napisał(a):Wyświetl post
Nam potrzeba równowagi pomiędzy różnymi typami gracze, muszą być tacy od zapieprzania, tacy od grania, kilku młodych kilku doświadczonych. kilku z Polski kilku z zagranicy.

Odpowiedz cytując
HEDu
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 16.04.2010, 19:33

bardzo ciekawa propozycja napastnik lub prawy pomocnik. tego potrzebujemy. wiem, że to niemożliwe sciagnac króla strzelców 2 holenderskiej, no ale nie takie gwiazdy mozna wyciagnac z tej ligi (Tschibamba).
Ostatnio edytowane przez HEDu : 16.04.2010 o godz. 19:38.

Odpowiedz cytując
JrQ-
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 16.04.2010, 20:35
Stuani to teraz jest poza naszym zasięgiem, trzeba było go razem z Alvarezem sprowadzić, teraz to już za późno
Odpowiedz cytując
tofik
Senior Member

Od: 02.2004

Stary 16.04.2010, 20:57
Dlaczego za późno ? Równie dobrze on przejdzie gdzieś na zasadzie wolnego transferu. Na pewno z ciekawością sprawdzę, jak się losy tego gracza potoczą po tym sezonie.

HEDu napisał(a):Wyświetl post

bardzo ciekawa propozycja napastnik lub prawy pomocnik. tego potrzebujemy. wiem, że to niemożliwe sciagnac króla strzelców 2 holenderskiej, no ale nie takie gwiazdy mozna wyciagnac z tej ligi (Tschibamba).
Myślę, że są w zasięgu Wisły jak najbardziej. Kilka(naście?) stron wczesniej podawałem również gracza z tej ligi. Plet z 20 golami w tym momencie 4 na liście strzelców. To już drugi jego sezon w tym na prawdę prowincjonalnym słabym klubiku - SC Telstar, gdzie jest najlepszym strzelcem. Bardzo młody zawodnik o ciekawej charakterystyce, takiego typowego sępa nie mamy no i 1.93 wzrostu również pozwala mu walczyć w powietrzu z każdym obrońcą.
http://transfermarkt.de/en/glynor-pl...ler_80073.html
Jak to śpiewają w Polsacie, wystarczy chcieć Bo u nas może by kasa się znalazła, ale zarządzają takie betony(odnoszę się do całej ligi), że głowa boli. Dupska im się nie chce ruszyć i poszukać kogokolwiek.
Ostatnio edytowane przez tofik : 16.04.2010 o godz. 21:05.
..
Odpowiedz cytując
tomasz_19
Senior Member

Stary 17.04.2010, 08:31
ściągnięcie tej dwójki (Plet, de Leeuw) staje się powoli mało realne, a to dlatego, że z roku na rok potwierdzają swoje nieprzeciętne umiejętności i skauci z różnych lig w tym holenderskiej ekstraklasy śledzą z uwagą ich poczynania i zapewne zaproponują im dobre kontrakty w lecie, które bądźmy szczerzy my nie mamy szans im zaproponować, trzeba było się wcześniej zastanowić nad ich ściągnięciem, a nie teraz jak są gwiazdami 2 ligi holenderskiej, która jak już wcześniej napisałem jest nieustannie penetrowana przez mocniejsze kluby niż Wisła.
Odpowiedz cytując
Sancezz
Senior Member

Stary 17.04.2010, 16:04
A ja uważam, że jak się złoży konkretną ofertę de Leeuw'owi, Plet'owi czy Micoli i Proschwitz'owi (moim zdaniem 4 najlepszych zagranicznych kandydatów do gry w Wiśle), to jest szansa na zakontraktowanie, ale to trzeba już teraz dać im do zrozumienia, że są potrzebni w tym klubie.
Odpowiedz cytując
Maciuś
bananowy chłopiec

Stary 17.04.2010, 20:22
Za co ich sprowadzisz skoro nie ma nawet 200 tys. euro na bramkarza i napastnika.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów