The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Szpen
Senior Member

Od: 12.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.04.2010, 20:34
orzeu, stadion MSV Duisburg wybudowano za 43 banki jurkow. jest identyczny z legijnym ktory u nas kosztuje 400 baniek.

edit: literowka
Odpowiedz cytując
Krissu
Militaris

Od: 01.2006

Stary 01.04.2010, 20:55
http://www.hbmbau.de/en/node/141 Meinz - 44 mln..
http://pucharswiata.phg.pl/niemcy_stadiony.php - Lipsk 90 mln
http://en.wikipedia.org/wiki/New_Tivoli,_Aachen - Aachen 50 mln.
http://en.wikipedia.org/wiki/Rudolf-Harbig-Stadion - Drezno 45 mln.

Oczywiście wszyscy wiemy jak jest z wikipedią, ale niemieckiego niestety nie znam. Kwoty na wiki są takie same jak na stadiony.net.

Dobrze, że dostaliśmy dodatkowe fundusze, zostawienie rozkopanego stadionu to kompromitacja dla Krakowa. Niestety jego cena zaczyna się robić lekko przerażająca.

Ale czego się spodziewać po ludziach rządzących tym miastem. Podejrzewam, że niejeden solidnie dorobił.
Ostatnio edytowane przez Krissu : 01.04.2010 o godz. 21:03.
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
Odpowiedz cytując
Cichy
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 01.04.2010, 21:39
orzeu napisał(a):Wyświetl post
A sprawdziliscie te kwoty ktore podali? Bo jakos nie sadze zeby dalo sie postawic w Niemczech stadion za 40mln euro. A zreszta zeby artykul byl rzetelny to niech porownaja koszty budowy rowniez mostow, centrow handlowych. Moze sie okazac ze to normalne zjawisko bo tam wszystko skosnoocy buduja
A w ogole to tez mi nowosc ze nasz stadion jest drogi.
Sugerujesz, że budowlaniec w Niemczech dostaje pensję 2-3 razy niższą niż w Polsce?

Nawet gdyby tak było i stadiony w Niemczech rzeczywiście były budowane przez skośnookich/murzynów/eskimosów za miskę ryżu/kilo bananów/świeżego dorsza to dlaczego nie powielać takich wzorców? Najważniejsze żeby się znali na budowlance, a z tego co wiem stadiony w Niemczech ciągle stoją i sie nie gibają na boki.

Prawda jest taka, że za pół miliarda został wystawiony kloc koszmarnie wyglądający z zewnątrz i tylko troche lepiej wewnątrz, w dodatku z błędami konstrukcyjnymi (ktoś pamięta liczbę błędów na trybunie E zgłoszoną do magistratu?).

Oczywiscie w tej chwili jest to już płakanie nad rozlanym mlekiem ale marzy mi się żeby NIK gruntownie skontrolował budowy w Krakowie, Wrocławiu, Warszawie, Gdańsku i Poznaniu. Byłbym bardzo ciekaw wniosków...
Ostatnio edytowane przez Cichy : 01.04.2010 o godz. 21:42.
Odpowiedz cytując
kot
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 01.04.2010, 21:49
Mili kibice, bardzo Was proszę, nie powielajcie bezmyślności i głupoty Weszło. Tymi swoimi przykładami to oni mogą porównywać się z modernizacją stadionu w Chorzowie i to z korzyścią raczej dla Chorzowa a nie z budowanym od podstaw stadionem Wisły, spełniającym kryteria UEFA pod Euro. Większość tych ich przykładów to stadiony modernizowane a nie budowane od nowa. Niemcy do tego mają trybuny na stojaka, powiekszające pojemność oraz piękno stadionów o tyle wyższe nad naszym o ile nowocześniejsze czyli , głupota Weszło nie ma granic lub dla nich wszystko co niemieckie musi być lepsze, choćby kubraczek Merkel nad garniturem Kaczyńskiego. Artykuł kompletnie oparty o teorie nieuka z Weszło.
Ostatnio edytowane przez kot : 01.04.2010 o godz. 21:52.
Nie ma rzeczy niemożliwych.
Odpowiedz cytując
Cichy
Senior Member

Stary 01.04.2010, 21:52
Miły kocie, jak już wcześniej wspominałem stadiony w Lipsku i Hannoverze były arenami MŚ 2006. Można na tej podstawie wysnuć śmiały wniosek, że chyba jednak mają klasę przynajmniej elite. W dodatku ten w Lipsku postawiono w niecce tworzonej przez dawne trybuny bodajże stutusięcznika, który wcześniej został wyburzony.
Ostatnio edytowane przez Cichy : 01.04.2010 o godz. 21:54.
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 01.04.2010, 22:01
a z drugiej strony jest Wembley kosztujące ponad miliard €...nasz kosztuje ok 130 mln....z tego mozna wysnuć wniosek,że angole swój powinni wybudować za 400 mln,bo jest trzy razy większy.niestety tego sie tak porównać nie da i nie ma sensu pisac o tym ile kosztowały w niemczech,a ile nasz a ile jeszcze gdzie indziej.poza tym kwoty za stadiony niemeickie jak dla mnie sa bardzo nierealne.byc może są to pieniądze,za stadion w stanie surowym (bo np weszło tylko do takich informacji dotarło i przyjęło że to całość jaką za stadion zapłacono) a brakuje tam pieniedzy za krzesełka,czy inną infrastrukturę?
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
kot
Senior Member

Stary 01.04.2010, 22:05
Cichy napisał(a):Wyświetl post
Miły kocie, jak już wcześniej wspominałem stadiony w Lipsku i Hannoverze były arenami MŚ 2006. Można na tej podstawie wysnuć śmiały wniosek, że chyba jednak mają klasę przynajmniej elite. W dodatku ten w Lipsku postawiono w niecce tworzonej przez dawne trybuny bodajże stutusięcznika, który wcześniej został wyburzony.
Czy wiesz, że w 2004 roku dwie trybuny E i D kosztowały Wisłę ok 75 mil zł a obecne dwie kolejne ok. 450 mil zł ? Ceny twoich przykładów pochodzą własnie z 2004 roku a po drugie to jest także różnica pomiędzy wymogami klasy stadionowej, co dotyczy pozostałych przykładów z Weszło.

Ps. dla potwierdzenia swoich wcześniejszych słów podam Ci przykład modernizacji stadionu z niemieckiej Bremy za 60 mil € - http://stadiony.net/w_budowie/weser_stadion - ( poczytaj czy to była budowa od podstaw czy modernizacja i czego ? )

picasso - masz racje, że w Angli zaś, większość stadionów kosztuje dwa razy drożej niż w Polsce, tylko że tam także budują od podstaw a nie modernizują i tylko wtedy możemy się z nami porównywać.
Ostatnio edytowane przez kot : 01.04.2010 o godz. 22:11.
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Stary 01.04.2010, 22:14
Jeśli chodzi o Hannover, to przede wszystkim był on budowany sporo wcześniej, przez 6-7 lat ceny nieco poszły w górę. Ponadto, stadion ten ma dość ubogie zaplecze - na MŚ wejście przypominało stare R22, czyli bramę z kołowrotami i przejście przez spory plac by dostać się na stadion. "Podtrybunie" w dużej części nie było osłonięte ścianą, nie było budynkiem - ot wchodziło się po schodkach z wspomnianego wcześniej placu i wolna przestrzeń - u nas to jednak jest ogromny budynek. Trybuna naprzeciw głównej w ogóle nie miała zaplecza - wchodziło się na nią przez trybunę za bramką i kierowało promenadą na swoje miejsca. Pod tą trybunę nie dało się wejść - gastronomia była ulokowana przy tej promenadzie, pomiędzy pierwszym a drugim piętrem. Trudno mi ocenić trybunę główną - na niej nie byłem i nie przyglądałem się zapleczu, ale mam wrażenie, że było dużo bardziej ubogie, zarówno jeśli chodzi o skomplikowanie konstrukcji jak i kubaturę. Oczywiście nie mówię, że tak nie powinno być, ale mówię o różnicach, które bardzo wpływają na ograniczenie kosztów - mimo iż taka konstrukcja też spełniała wymogi MŚ. No i wydaje mi się, że u nas bardzo koszty wzrosły z powodu gruntu, na którym prowadzono budowę - bardzo grząskiego. Stąd m.in. bardzo głębokie fundamenty, pogłębiane zresztą w trakcie budowy, bo nie wszędzie przeprowadzono badania geologiczne przez wykonaniem projektu.
Odpowiedz cytując
Cichy
Senior Member

Stary 01.04.2010, 22:17
kot napisał(a):Wyświetl post
Czy wiesz, że w 2004 roku dwie trybuny E i D kosztowały Wisłę ok 75 mil zł a obecne dwie kolejne ok. 450 mil zł ? Ceny twoich przykładów pochodzą własnie z 2004 roku a po drugie to jest także różnica pomiędzy wymogami klasy stadionowej, co dotyczy pozostałych przykładów z Weszło.

Ps. dla potwierdzenia swoich wcześniejszych słów podam Ci przykład modernizacji stadionu z niemieckiej Bremy za 60 mil € - http://stadiony.net/w_budowie/weser_stadion - ( poczytaj czy to była budowa od podstaw czy modernizacja i czego ? )

picasso - masz racje, że w Angli zaś, większość stadionów kosztuje dwa razy drożej niż w Polsce, tylko że tam także budują od podstaw a nie modernizują i tylko wtedy możemy się z nami porównywać.
Stary daję Ci konkretny przykład konkretnego stadionu budowanego od podstaw, po wcześniejszym wyburzeniu wielkiego obiektu, a Ty mnie odsylasz do Bremy
Po drugie, w jaki sposób wg. Ciebie zmieniły się wymogi dla klasy elite? Myślisz, że zamiast kibli mają tam pod trybunami toi toie? Elite dotyczy głównie określonej loczby miejsc zadaszonych, miejsc dla VIPów, połączeń IT itp, co się zmienło pod tym względem od MŚ 2006? Nawet biorąc pod uwage wzrost cen materiałów czy wynagrodzeń, te różnice w cenach ciągle sa bardzo duże.

edit: @rav

wreszcie jakaś rzeczowa wypowiedź odbiegająca od tych z gatunku "jak z weszlo to na bank bzdura". Skoro tam byłeś to masz lepsze rozeznanie. Ja moge się opierać tylko na zdjęciach i opisach. Przyjmuje Twoje argumenty tyle, że mimo tych wszystkich "ubytków" względem naszego stadionu to jest to jednak obiekt o prawie połowę większy i prawie połowę tańszy. Na zdrowy chłopski rozum coś tu jest nie tak. Ja oczywiście nie siedzę głęboko w temacie dlatego liczę na odpowiedzi, mamy tu kilku speców od budowlanki.
Ostatnio edytowane przez Cichy : 01.04.2010 o godz. 22:26.
Odpowiedz cytując
kot
Senior Member

Stary 01.04.2010, 22:19
Stary daję Ci konkretny przykład konkretnego stadionu budowanego od podstaw, po wcześniejszym wyburzeniu wielkiego obiektu, a Ty mnie odsylasz do Bremy
Po drugie, w jaki sposób wg. Ciebie zmieniły się wymogi dla klasy elite? Myślisz, że zamiast kibli mają tam pod trybunami toi toie? Elite dotyczy głównie określonej loczby miejsc zadaszonych, miejsc dla VIPów, połączeń IT itp, co się zmienło pod tym względem od MŚ 2006? Nawet biorąc pod uwage wzrost cen materiałów czy wynagrodzeń, te różnice w cenach ciągle sa bardzo duże.
Jary a jak myślisz, ile kosztowałby stadion Wisły ukończony w 2004 roku, że tak bez przykładu modernizowanej obecnie Bremy a ze zrozumieniem przekazu dyskutanta plus dodatek rava czy orła ?
Ostatnio edytowane przez kot : 01.04.2010 o godz. 22:32.
Odpowiedz cytując
orzeu
Senior Member

Stary 01.04.2010, 22:24
Porownywanie cenowe roznych inwestycji w roznych miejscach naprawde nie ma sensu. Z wielu powodow, chocby roznicy cen gdzie dom w Bialej Podlaskiej kosztuje inaczej niz w Wawie i jeszcze inaczej niz w Lipsku. Nie znam szczegolow tamtych budow ale jesli to byly modernizacje a u nas budowa to juz w ogole nie ma o czym mowic. Ponadto u nas bledy architekta i inwestora kosztuja mnostwo kasy, podejrzewam ze Niemcy frycowego za brak kompetencji nie placili. Do tego u nas ida publiczne pieniadze ktore urzednik zawsze wydaje lekka reka, tam tez? I co chyba jeszcze wazniejsze w wypadku publicznch inwestycji zawsze w gre wchodza rozne lapowki. Nikogo nie oskarzam ale nie mam zludzen ze troche kasy sie rozeszlo zeby jakas firma weszla albo zeby ktos cos przytulil bo to przeciez i tak "niczyje" pieniadze.
Nie obchodzi mnie w ogole ze tam bylo taniej, ten tekst jest slaby bo w ogole nie zaglebia sie w to co i jak blo budowane tylko rzuca cyferki. W sumie o niczym i nie wnosi wlasciwie nic ciekawego.
rav dal dobry przyklad, fundament ktory w zaleznosci od gruntu i "strachu" projektanta potrafi dac kilkukrotna roznice w cenie
Ostatnio edytowane przez orzeu : 01.04.2010 o godz. 22:34.
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując
Cichy
Senior Member

Stary 01.04.2010, 22:32
kot napisał(a):Wyświetl post
Jary a jak myślisz, ile kosztowałby stadion Wisły ukończony w 2004 roku, że tak bez przykładu modernizowanej obecnie Bremy a ze zrozumieniem przekazu dyskutanta plus dodatek rava ?
Pojęcia nie mam ale liczę, że mnie oświecisz.
Odpowiedz cytując
Ivory1906
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 01.04.2010, 22:32
Cichy albo jestes na tyle glupi albo nie jestes kibicem Wisly od lat zeby zauwazyc ze projekt stadionu zmienial sie kilkakrotnie. Na poczatku mialy byc 4 trybuny bez naroznikow i to wedle tego planu powstaly D i E. Pojawila sie szansa na Euro wiec przeprojektowali stadion tak by spelnial wymogi. Trybuny D i E juz staly wiec trzeba bylo dopasowac do nich C oraz A/B. To ze ten stadion tyle kosztuje to wina miasta Krakow. Czlowiek zdrowo myslacy nie dal by wykonac projektu stadionu komus kto robi to pierwszy raz ale jak wiemy rzadzacy miastem Krakow nie sa na tyle madrzy zeby na to wpasc. Podczas budowy wychodzily kolejne bledy projektowe za ktore miasto musialo placic, az tak trudno to zauwazyc najpierw pomysl za nim cos napiszesz.
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Stary 01.04.2010, 22:36
(...) to jest to jednak obiekt o prawie połowę większy i prawie połowę tańszy. Na zdrowy chłopski rozum coś tu jest nie tak. (...)
I tu się zgodzę. Pewne różnice wymieniłem, a do tego dochodzi chyba główny czynnik: pieniądze publiczne wydawane lekką ręką. Różnice kwotowe są drastyczne.

Weszlo.com poszło trochę na łatwiznę swoim tekstem, ale wybrali dobry kraj do porównań - niewiele różniące się od nas klimatem Niemcy. No bo co z tego, że w Portugalii bodajże sześć 30-35-tysięczników na Euro 2004 kosztowało ok 40 mln euro, skoro te stadiony nie miałyby prawa u nas wytrzymać zimy.

Wielka szkoda, że w okolicach 2000 roku, już po fiasku projektu "Stadionu Narodowego" w Krakowie ogłoszonego przez Jacka Dębskiego, nie było we władzach Krakowa ludzi z wizją i odwagą wydania pieniędzy na nowoczesny stadion na ok. 30-35 tys. widzów, zaprojektowany przez profesjonalistów.

Ivory1906, zanim nazwiesz kogoś głupcem, zwróć uwagę na ceny stadionów we Wrocławiu, Gdańsku, Poznaniu oraz narodowego w Warszawie i porównaj z tymi niemieckimi. Możemy założyć, że przez fatalne prowadzenie tego projektu inwestycyjnego w Krakowie czy błędy projektanta, stadion podrożał... no o ile? 20%? 25%? To wciąż zostaje 350-400 mln zł - kwota przeogromna.
Ostatnio edytowane przez rav : 01.04.2010 o godz. 22:41.
Odpowiedz cytując
Cichy
Senior Member

Stary 01.04.2010, 22:39
Ivory przeczytaj jeszcze raz dokładnie moje posty bo zmierzam dokładnie do tego o czym piszesz. Pieniądze w pewnej (mniejszej/większej) mierze zostały zmarnotrawione. Za taką cenę ten stadion powinien wyglądać znacznie lepiej.

A co do zmian w koncepcji budowy. Pamiętam wszystkie tyle, że niezależnie od nich trybuny za bramkami i tak są za szerokie i dobudowanie narożników nie ma tu nic do rzeczy. One nie poszerzyły tych trybun.
Ostatnio edytowane przez Cichy : 01.04.2010 o godz. 22:41.
Odpowiedz cytując
Ivory1906
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 01.04.2010, 22:58
To przepraszam, rzeczywiscie nie zauwazylem tego. Zwracam honor. Moim zdaniem Pan. O chcial wykorzystac na maxa szerokosc plyty by zwiekszyc pojemnosc obiektu. Niestety nie przewidzial On a takze miasto ze bedziemy mieli szanse na Euro.

Rav, to przepraszam skad sie wziela taka kwota w ciagu tych 7 lat budowy ceny poszly w gore. Stadiony w Niemczech byly budowane od podstaw ( wiekszosc z nich ). Budowa ich nie zamjmowala tyle czasu co nasz. Zalozmy ze stadion w obecnej formie zaczeto by budowac w 2008. Cala dokumentacja projektowa bylaby na biorku Polimexu, bez zadnych bledow, zmian w projekcie. Czy myslisz ze wtedy cena by byla taka jaka jest teraz ? Nie bardzo bo stadion realizowano by w latach 2008-2010 i odrazu bylby budowany przez jednego wykonawce. Wszystkie materialy stadionu bylyby zamowione. A tak to budujemy stadion 7 lat. W tym czasie wiele sie zmienilo. Takie moje zdanie.
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 01.04.2010, 22:59
Tak sobie oglądałem stronę stadiony.net i szukałem jakiegoś stadionu co niedawno powstał i by był wybudowany z podobnym wykończeniem (chodzi mi o część komercyjną a nie tylko gołe trybuny) i żeby jeszcze cena była podana. No i muszę powiedzieć że niewiele znalazłem Ale natrafiłem na chyba pierwszy stadion oddany w tym roku coś jak nasz tylko na 25tys ludzi no i oczywiście wyglądający nowocześniej. Chodzi mi o Red Bull Arena w USA.
http://stadiony.net/w_budowie/red_bull_park
http://www.redbullarena.us/

Niby stadion niewielki a kosztował ok 200 mln $ (czyli tyle co nasz). I teraz pytanie: zdefraudowali czy przepłacili A może takie są obecne koszty budowy nowych obiektów?

Z innej beczki to podoba mi się tamtejszy system z biletami czyli dużo różnych opcji. Kupujesz co chcesz, gdzie chcesz i za ile chcesz
http://www.redbullarena.us/arena/seatingchart.aspx
Ostatnio edytowane przez crazykaro : 01.04.2010 o godz. 23:02.
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 02.04.2010, 00:46
rav napisał(a):Wyświetl post
Ivory1906, zanim nazwiesz kogoś głupcem, zwróć uwagę na ceny stadionów we Wrocławiu, Gdańsku, Poznaniu oraz narodowego w Warszawie i porównaj z tymi niemieckimi. Możemy założyć, że przez fatalne prowadzenie tego projektu inwestycyjnego w Krakowie czy błędy projektanta, stadion podrożał... no o ile? 20%? 25%? To wciąż zostaje 350-400 mln zł - kwota przeogromna.
Tak, tu nie chodzi tylko o Wisłę ale o wszystkich.Zresztą ta cena naszego stadionu to nie podskoczyła o ponad 100 baniek, bo przecież te ostatnie 75 to w większość na to co w ogóle nie było wcześniej uwzględnione.
Za cholere nie wiem skąd taka różnica w cenach u nas i u niemiachów , gdzie przecież powinno być dokładnie odwrotnie.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 02.04.2010, 01:03
darek olszówka napisał(a):Wyświetl post
Zestawienie wydatków na stadion 2004-2013 r. :
2004 - 2012 r.
1. Trybuna południowa - 38,3 mln,
2. Trybuna północna - 38,7 mln,
3. Pawilon multimedialny - 12 mln,
4. Trybuna wschodnia + trybuna zachodnia - 331 mln,
5. Projekt - 4 mln,
6. Prace dodatkowe (drogi dojścia, ścianka szczelinowa, opłaty, itd.) - 12 mln,
1-6 = 435 mln,
2012 - 2013 r.
7. Prace dodatkowe (konstrukcje, zabezpieczenia, wykończeniowe, BMS i automatyka, instalacje elektryczne i sanitarne, zasilanie, zagospodarowanie terenu, itp.) - 75 mln
1-7 = 510 mln
Szokujace...
Odpowiedz cytując
Zbyychu
Senior Member

Od: 09.2008

Stary 02.04.2010, 07:22
Co w tym dziwnego, że u nas budowanie stadionów jest droższe, niż na zachodzie?
od samego początku się na to zapowiadało - koszty administracyjnych jajcusiów, pozwoleń, być może decyzji o zmienia przeznaczenia gruntu, decyzji o warunkach zabudowy, zatwierdzenie projektu, zgoda na budowę...
do tego koszmarne problemy z projektem, opóźnienia z tego powodu. No zębami zgrzytam, jak widzę kwotę przy punkcie nr 5 zestawienia wpisanego przez P. Olszówkę.
no i jakby nie patrzeć, kupa dodatkowej kasy poszła na stadion przez te kłopoty z parkingiem i potrzebą zmian w projekcie z tego powodu.

Tutaj już nie jestem taki pewien, ale tak na logikę też mi się zdaje, że stadion, w którym cztery trybuny są budowane osobno, będzie jednak zwykle droższy od podobnego obiektu, budowanego od kopa. Mniejsza ciągłość inwestycji, problemy w dostosowaniu konkretnych elementów do siebie (patrz parking ), koszty przetargów na poszczególne elementy (i w ogóle przeróżnych procedur administracyjnych).
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Stary 02.04.2010, 07:32
Zwróćcie uwagę na skok cenowy pomiędzy trybuną południową i północną. Na zestawieniu kosztują niemal tyle samo, tyle że południowa jest wyposażona w zaplecze: klatki schodowe, poziom dla klubu (szatnia, basen, ze 2-3 pomieszczenia), toalety, drogi dojścia, odgrodzenie kibiców gości od gospodarzy. Tego wszystkiego brakuje trybunie północnej, która kosztowała o 0,4 mln zł więcej i była budowana przez tego samego wykonawcę.
Odpowiedz cytując
Kuba
Senior Member

Stary 02.04.2010, 07:43
cyke napisał(a):Wyświetl post

co do tegorocznych żartów w tym roku stadion jest chyba na topie bo Gazeta Krakowska podaje, ze sponsorem tytularny stadionu Wisły zostanie ... comarch, a sam stadion będzie się zwał Comarch Arena.
Filipiakl dziennikarzom mówił to tym całkiem serio.
Szansa, że do tego dojdzie jest znikoma, ale rozmowy były.
Odpowiedz cytując
rafal777
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 02.04.2010, 08:00
Zwróćcie uwagę na skok cenowy pomiędzy trybuną południową i północną. Na zestawieniu kosztują niemal tyle samo, tyle że południowa jest wyposażona w zaplecze: klatki schodowe, poziom dla klubu (szatnia, basen, ze 2-3 pomieszczenia), toalety, drogi dojścia, odgrodzenie kibiców gości od gospodarzy. Tego wszystkiego brakuje trybunie północnej, która kosztowała o 0,4 mln zł więcej i była budowana przez tego samego wykonawcę.
Tak ale zwróć uwagę że trybuny nie były budowane równocześnie. Nie wiem czy dokładnie wtedy ale wydaje mi się że to był początek boomu budowlanego. Ceny materiałów były sztucznie windowane na takie poziomy że głowa mała. Wszystko drożało o kilkanascie lub nawet kilkadziesiąt procent. Nie dziwi więc większy koszt. Ja kiedys powiedziałem, że Wisła zapłaci za to iż była prekursorem i pierwsza wzięła się za budowę stadionu. Szklaki przetarła i teraz każdy już widzi jak nie należy tego robić.
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 02.04.2010, 09:02
Kuba napisał(a):Wyświetl post
Filipiakl dziennikarzom mówił to tym całkiem serio.
Szansa, że do tego dojdzie jest znikoma, ale rozmowy były.
Kuba nie strasz nawet
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
anthony09
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 02.04.2010, 09:07
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Kuba nie strasz nawet
No to jest prawda ;d Prasa doszła jeszcze do wniosku że jest to początek inwestowania w Wisłe Kraków. ;d
Filipiak jest dosyć sfrustrowany obecną sytuacją Cracovii i gdy ta spadanie wycofa się z finansowania craxy przechodząc tym samym do Wisły ;d tak jak Wojciechowski do Legi ;d
... to są takie żarciki tylko
Odpowiedz cytując
SpoXsteR
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 02.04.2010, 09:15
Cytat:
Arek Głowacki nie odnalazł po latach swojego samochodu, a na budowie praca nadal trwać będzie na dwie zmiany – te informacje, które podaliśmy wczoraj były jedynie prima aprilisowymi żartami
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...wszy_kwietnia/

to mnie zaskoczyli.. z autem wiedzialem ze blef..
Odpowiedz cytując
rozarian
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 02.04.2010, 09:16
Zbyychu napisał(a):Wyświetl post
Co w tym dziwnego, że u nas budowanie stadionów jest droższe, niż na zachodzie?
od samego początku się na to zapowiadało - koszty administracyjnych jajcusiów...
Rzeczpospolita
Urzędnicza,czyli nic nowego.Tyle przetargów jest po gminach,powiatach i miastach,że hulaj dusza-Boga nie ma.Gdzieś czytałem,że zwyczajowe"wziątko",to 10-15%,ale pewnie są od tego odchyły,i to raczej w górę.Pisze to bez związku ze stadionem Wisły...ot taki OT.
Odpowiedz cytując
kot
Senior Member

Stary 02.04.2010, 09:24
Dobrze zauważone rav i należy jeszcze dodać, że ten sam wykonawca trybun E i D odpadł z przetrargu na trybuny wschodnią i zachodnią z uwagi na swoje wyższe koszty budowy, od tych zaoferowanych przez obecnego wykonawcę.

Zbyychu napisał(a):
Tutaj już nie jestem taki pewien, ale tak na logikę też mi się zdaje, że stadion, w którym cztery trybuny są budowane osobno, będzie jednak zwykle droższy od podobnego obiektu, budowanego od kopa. Mniejsza ciągłość inwestycji, problemy w dostosowaniu konkretnych elementów do siebie (patrz parking ), koszty przetargów na poszczególne elementy (i w ogóle przeróżnych procedur administracyjnych).
I mimo tego braku ciągłości budowy, nadal nasz stadion jest najtańszy ze wszystkich innych w Polsce, podobnej klasy.Stadion Legii nie był budowany pod rygorami Euro a i tak będzie i mniejszy i droższy. Ja tam spokojnie poczekam do pierwszych wrażeń kibiców po meczowych odwiedzinach wszystkich nowych, polskich stadionów i wtedy zobaczymy, czy też naprawdę nasz stadion to przepłacony i koszmarny bubel, nadający się jedynie do zgładzenia go z powierzchni ziemi, jak twierdzą nie tylko kibice Weszło , ale i nawet Wisły. Chciałbym zobaczyć wtedy ranking z tych wrażeń i czy sadion Wisły naprawdę będzie ostatnim z ostatnich, nawet pod względem nowoczesnośći i jakości wnętrza a nie tylko wrazeń estetycznych bryły stadionowej, która i tak mimo wielu zastrzeżeń, została ostatecznie nieźle wyprowadzona przez Obtułowicza z uwagi na nasz nieszczęśliwy, historyczny początek budowy pierwszego stadionu w Polsce postkomunistycznej.

Weszło napisał(a):
Mało tego - obiekt w Mainz, który jest właśnie w budowie, wyglądać będzie bardzo podobnie do stadionu Wisły (zdjęcie 4) i będzie mieć identyczną pojemność. Koszt - 40 milionów euro. Ponad trzy razy taniej! Gdzie jest brakujące 90 milionów euro?
A oto ów stadion -
http://stadiony.net/w_budowie/coface_arena
http://stadiony.net/project.php?p=169 ( polecam 4 zdjęcie od dołu, obrazujące brak jakiegokolwiek zaplecza trybun )
http://stadiony.net/news.php?n=1603
http://stadiony.net/news.php?n=1624

No i jak tu dyskutować z niewypałem z Weszło ? Wiecie gdzie jest owe kluczowe w artykule Weszło - 90 milionów ?

Ja myślę, że te 90 milionów różnicy, leżą i kwiczą na tych niemieckich polach, widocznych z każdego narożnika i z wejść na trybuny bez żadnego zaplecza, poza tymi dla Vipów, no i na tych 13,8 tysiącach miejsc stojących tego 33 tysięcznika, nie zarzucając nic a nic niemieckiej gospodarności. Wypada tylko zaprosić tę ich firmę do budowania stadionów w naszych niebogatych miasteczkach oraz mniejszych klubach i zobaczyć czy się załapie w przetargach ?.
Porównując stadion Wisły z tym niemieckim półproduktem, trzeba mieć naprawdę nierówno pod sufitem, żeby oskarżać kogokolwiek o malwersację 90 milionów €.

Weszło już przeszło na ciemną stronę infantylnej propagandy, jak większość karykatur medialnych w naszym kraju. Niemiecka prasa wraz z Weszło czy Stadiony. net, z gównianego projektu znanej w Europie pracowni architektonicznej, stadionu w szczerych polach Mainz, zobiła produkt wręcz eksportowy a nasza prasa wraz z Weszło na czele, z solidnego stadionu Wisły w centrum Krakowa, zrobiła produkt wstydu i prokuratorskich oskarżeń, bo my tu nie pytamy wyłącznie, gdzie leży Trałka i czy jest sexy, tylko kto w Krakowie zmalwersował 90 milionów € a to znaczna różnica, nawet dla natrętnie ambitnych kpiarzy pokroju Weszło ?.
Ostatnio edytowane przez kot : 02.04.2010 o godz. 11:53.
Odpowiedz cytując
SpoXsteR
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 02.04.2010, 09:27
A zeby tego bylo malo wedlug nich stadion powyzej jest podobny do przyszlego Wisly

rzeczywiscie ch.. pustostany pod trybunami i te szpary miedzy trybunami

hmm oni chyba nie maja aktualnego projektu stadionu Wisly.. niech sie zajma obrazaniem ludzi a nie zabieraja za sprawy o ktorych nie maja pojecia
Ostatnio edytowane przez SpoXsteR : 02.04.2010 o godz. 09:34.
Odpowiedz cytując
Zwierze
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 02.04.2010, 09:36
kocie szkoda odpowiadać nawet na posty kilku osób. Można powiedzieć że dla nich dzień bez narzekania to dzień stracony.
A żeby wypośrodkować nasz stadion w stosunku do stadionu w Maiz...
Dla mnie nasz stadion jest całkiem podobny do tego na Old Trafford. W sumie nie wiem czy nie taki sam tylko troszkę mniejszy. Krzesełka są i bramki które i u nas będą. To chyba klon stadionu w Anglii
MISTRZ, MISTRZ, WISŁA MISTRZ!!!!!!!
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów