|
|||||||
| Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 12.2002
Offline |
|
|
orzeu, stadion MSV Duisburg wybudowano za 43 banki jurkow. jest identyczny z legijnym ktory u nas kosztuje 400 baniek.
edit: literowka |
|
|
|
Militaris
Od: 01.2006
Offline |
|
|
http://www.hbmbau.de/en/node/141 Meinz - 44 mln..
http://pucharswiata.phg.pl/niemcy_stadiony.php - Lipsk 90 mln http://en.wikipedia.org/wiki/New_Tivoli,_Aachen - Aachen 50 mln. http://en.wikipedia.org/wiki/Rudolf-Harbig-Stadion - Drezno 45 mln. Oczywiście wszyscy wiemy jak jest z wikipedią, ale niemieckiego niestety nie znam. Kwoty na wiki są takie same jak na stadiony.net. Dobrze, że dostaliśmy dodatkowe fundusze, zostawienie rozkopanego stadionu to kompromitacja dla Krakowa. Niestety jego cena zaczyna się robić lekko przerażająca. Ale czego się spodziewać po ludziach rządzących tym miastem. Podejrzewam, że niejeden solidnie dorobił.
Ostatnio edytowane przez Krissu : 01.04.2010 o godz. 21:03.
![]()
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
Nawet gdyby tak było i stadiony w Niemczech rzeczywiście były budowane przez skośnookich/murzynów/eskimosów za miskę ryżu/kilo bananów/świeżego dorsza to dlaczego nie powielać takich wzorców? Najważniejsze żeby się znali na budowlance, a z tego co wiem stadiony w Niemczech ciągle stoją i sie nie gibają na boki. Prawda jest taka, że za pół miliarda został wystawiony kloc koszmarnie wyglądający z zewnątrz i tylko troche lepiej wewnątrz, w dodatku z błędami konstrukcyjnymi (ktoś pamięta liczbę błędów na trybunie E zgłoszoną do magistratu?). Oczywiscie w tej chwili jest to już płakanie nad rozlanym mlekiem ale marzy mi się żeby NIK gruntownie skontrolował budowy w Krakowie, Wrocławiu, Warszawie, Gdańsku i Poznaniu. Byłbym bardzo ciekaw wniosków...
Ostatnio edytowane przez Cichy : 01.04.2010 o godz. 21:42.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2003
Offline |
|
|
Mili kibice, bardzo Was proszę, nie powielajcie bezmyślności i głupoty Weszło. Tymi swoimi przykładami to oni mogą porównywać się z modernizacją stadionu w Chorzowie i to z korzyścią raczej dla Chorzowa a nie z budowanym od podstaw stadionem Wisły, spełniającym kryteria UEFA pod Euro. Większość tych ich przykładów to stadiony modernizowane a nie budowane od nowa. Niemcy do tego mają trybuny na stojaka, powiekszające pojemność oraz piękno stadionów o tyle wyższe nad naszym o ile nowocześniejsze czyli , głupota Weszło nie ma granic lub dla nich wszystko co niemieckie musi być lepsze, choćby kubraczek Merkel nad garniturem Kaczyńskiego. Artykuł kompletnie oparty o teorie nieuka z Weszło.
Ostatnio edytowane przez kot : 01.04.2010 o godz. 21:52.
![]()
Nie ma rzeczy niemożliwych.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Miły kocie, jak już wcześniej wspominałem stadiony w Lipsku i Hannoverze były arenami MŚ 2006. Można na tej podstawie wysnuć śmiały wniosek, że chyba jednak mają klasę przynajmniej elite. W dodatku ten w Lipsku postawiono w niecce tworzonej przez dawne trybuny bodajże stutusięcznika, który wcześniej został wyburzony.
Ostatnio edytowane przez Cichy : 01.04.2010 o godz. 21:54.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
a z drugiej strony jest Wembley kosztujące ponad miliard €...nasz kosztuje ok 130 mln....z tego mozna wysnuć wniosek,że angole swój powinni wybudować za 400 mln,bo jest trzy razy większy.niestety tego sie tak porównać nie da i nie ma sensu pisac o tym ile kosztowały w niemczech,a ile nasz a ile jeszcze gdzie indziej.poza tym kwoty za stadiony niemeickie jak dla mnie sa bardzo nierealne.byc może są to pieniądze,za stadion w stanie surowym (bo np weszło tylko do takich informacji dotarło i przyjęło że to całość jaką za stadion zapłacono) a brakuje tam pieniedzy za krzesełka,czy inną infrastrukturę?
![]()
dziękuję za uwagę
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ps. dla potwierdzenia swoich wcześniejszych słów podam Ci przykład modernizacji stadionu z niemieckiej Bremy za 60 mil € - http://stadiony.net/w_budowie/weser_stadion - ( poczytaj czy to była budowa od podstaw czy modernizacja i czego ? ) picasso - masz racje, że w Angli zaś, większość stadionów kosztuje dwa razy drożej niż w Polsce, tylko że tam także budują od podstaw a nie modernizują i tylko wtedy możemy się z nami porównywać.
Ostatnio edytowane przez kot : 01.04.2010 o godz. 22:11.
![]()
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Po drugie, w jaki sposób wg. Ciebie zmieniły się wymogi dla klasy elite? Myślisz, że zamiast kibli mają tam pod trybunami toi toie? Elite dotyczy głównie określonej loczby miejsc zadaszonych, miejsc dla VIPów, połączeń IT itp, co się zmienło pod tym względem od MŚ 2006? Nawet biorąc pod uwage wzrost cen materiałów czy wynagrodzeń, te różnice w cenach ciągle sa bardzo duże. edit: @rav wreszcie jakaś rzeczowa wypowiedź odbiegająca od tych z gatunku "jak z weszlo to na bank bzdura". Skoro tam byłeś to masz lepsze rozeznanie. Ja moge się opierać tylko na zdjęciach i opisach. Przyjmuje Twoje argumenty tyle, że mimo tych wszystkich "ubytków" względem naszego stadionu to jest to jednak obiekt o prawie połowę większy i prawie połowę tańszy. Na zdrowy chłopski rozum coś tu jest nie tak. Ja oczywiście nie siedzę głęboko w temacie dlatego liczę na odpowiedzi, mamy tu kilku speców od budowlanki.
Ostatnio edytowane przez Cichy : 01.04.2010 o godz. 22:26.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Ostatnio edytowane przez kot : 01.04.2010 o godz. 22:32.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Porownywanie cenowe roznych inwestycji w roznych miejscach naprawde nie ma sensu. Z wielu powodow, chocby roznicy cen gdzie dom w Bialej Podlaskiej kosztuje inaczej niz w Wawie i jeszcze inaczej niz w Lipsku. Nie znam szczegolow tamtych budow ale jesli to byly modernizacje a u nas budowa to juz w ogole nie ma o czym mowic. Ponadto u nas bledy architekta i inwestora kosztuja mnostwo kasy, podejrzewam ze Niemcy frycowego za brak kompetencji nie placili. Do tego u nas ida publiczne pieniadze ktore urzednik zawsze wydaje lekka reka, tam tez? I co chyba jeszcze wazniejsze w wypadku publicznch inwestycji zawsze w gre wchodza rozne lapowki. Nikogo nie oskarzam ale nie mam zludzen ze troche kasy sie rozeszlo zeby jakas firma weszla albo zeby ktos cos przytulil bo to przeciez i tak "niczyje" pieniadze.
Nie obchodzi mnie w ogole ze tam bylo taniej, ten tekst jest slaby bo w ogole nie zaglebia sie w to co i jak blo budowane tylko rzuca cyferki. W sumie o niczym i nie wnosi wlasciwie nic ciekawego. rav dal dobry przyklad, fundament ktory w zaleznosci od gruntu i "strachu" projektanta potrafi dac kilkukrotna roznice w cenie
Ostatnio edytowane przez orzeu : 01.04.2010 o godz. 22:34.
![]()
WISŁA PANY !!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
Cichy albo jestes na tyle glupi albo nie jestes kibicem Wisly od lat zeby zauwazyc ze projekt stadionu zmienial sie kilkakrotnie. Na poczatku mialy byc 4 trybuny bez naroznikow i to wedle tego planu powstaly D i E. Pojawila sie szansa na Euro wiec przeprojektowali stadion tak by spelnial wymogi. Trybuny D i E juz staly wiec trzeba bylo dopasowac do nich C oraz A/B. To ze ten stadion tyle kosztuje to wina miasta Krakow. Czlowiek zdrowo myslacy nie dal by wykonac projektu stadionu komus kto robi to pierwszy raz ale jak wiemy rzadzacy miastem Krakow nie sa na tyle madrzy zeby na to wpasc. Podczas budowy wychodzily kolejne bledy projektowe za ktore miasto musialo placic, az tak trudno to zauwazyc
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Weszlo.com poszło trochę na łatwiznę swoim tekstem, ale wybrali dobry kraj do porównań - niewiele różniące się od nas klimatem Niemcy. No bo co z tego, że w Portugalii bodajże sześć 30-35-tysięczników na Euro 2004 kosztowało ok 40 mln euro, skoro te stadiony nie miałyby prawa u nas wytrzymać zimy. Wielka szkoda, że w okolicach 2000 roku, już po fiasku projektu "Stadionu Narodowego" w Krakowie ogłoszonego przez Jacka Dębskiego, nie było we władzach Krakowa ludzi z wizją i odwagą wydania pieniędzy na nowoczesny stadion na ok. 30-35 tys. widzów, zaprojektowany przez profesjonalistów. Ivory1906, zanim nazwiesz kogoś głupcem, zwróć uwagę na ceny stadionów we Wrocławiu, Gdańsku, Poznaniu oraz narodowego w Warszawie i porównaj z tymi niemieckimi. Możemy założyć, że przez fatalne prowadzenie tego projektu inwestycyjnego w Krakowie czy błędy projektanta, stadion podrożał... no o ile? 20%? 25%? To wciąż zostaje 350-400 mln zł - kwota przeogromna.
Ostatnio edytowane przez rav : 01.04.2010 o godz. 22:41.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ivory przeczytaj jeszcze raz dokładnie moje posty bo zmierzam dokładnie do tego o czym piszesz. Pieniądze w pewnej (mniejszej/większej) mierze zostały zmarnotrawione. Za taką cenę ten stadion powinien wyglądać znacznie lepiej.
A co do zmian w koncepcji budowy. Pamiętam wszystkie tyle, że niezależnie od nich trybuny za bramkami i tak są za szerokie i dobudowanie narożników nie ma tu nic do rzeczy. One nie poszerzyły tych trybun.
Ostatnio edytowane przez Cichy : 01.04.2010 o godz. 22:41.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
To przepraszam, rzeczywiscie nie zauwazylem tego. Zwracam honor. Moim zdaniem Pan. O chcial wykorzystac na maxa szerokosc plyty by zwiekszyc pojemnosc obiektu. Niestety nie przewidzial On a takze miasto ze bedziemy mieli szanse na Euro.
Rav, to przepraszam skad sie wziela taka kwota |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
Tak sobie oglądałem stronę stadiony.net i szukałem jakiegoś stadionu co niedawno powstał i by był wybudowany z podobnym wykończeniem (chodzi mi o część komercyjną a nie tylko gołe trybuny) i żeby jeszcze cena była podana. No i muszę powiedzieć że niewiele znalazłem
Ale natrafiłem na chyba pierwszy stadion oddany w tym roku coś jak nasz tylko na 25tys ludzi no i oczywiście wyglądający nowocześniej. Chodzi mi o Red Bull Arena w USA.http://stadiony.net/w_budowie/red_bull_park http://www.redbullarena.us/ Niby stadion niewielki a kosztował ok 200 mln $ (czyli tyle co nasz). I teraz pytanie: zdefraudowali czy przepłacili Z innej beczki to podoba mi się tamtejszy system z biletami czyli dużo różnych opcji. Kupujesz co chcesz, gdzie chcesz i za ile chcesz http://www.redbullarena.us/arena/seatingchart.aspx
Ostatnio edytowane przez crazykaro : 01.04.2010 o godz. 23:02.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
Za cholere nie wiem skąd taka różnica w cenach u nas i u niemiachów , gdzie przecież powinno być dokładnie odwrotnie. ![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2004
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2008
Offline |
|
|
Co w tym dziwnego, że u nas budowanie stadionów jest droższe, niż na zachodzie?
od samego początku się na to zapowiadało - koszty administracyjnych jajcusiów, pozwoleń, być może decyzji o zmienia przeznaczenia gruntu, decyzji o warunkach zabudowy, zatwierdzenie projektu, zgoda na budowę... do tego koszmarne problemy z projektem, opóźnienia z tego powodu. No zębami zgrzytam, jak widzę kwotę przy punkcie nr 5 zestawienia wpisanego przez P. Olszówkę. no i jakby nie patrzeć, kupa dodatkowej kasy poszła na stadion przez te kłopoty z parkingiem i potrzebą zmian w projekcie z tego powodu. Tutaj już nie jestem taki pewien, ale tak na logikę też mi się zdaje, że stadion, w którym cztery trybuny są budowane osobno, będzie jednak zwykle droższy od podobnego obiektu, budowanego od kopa. Mniejsza ciągłość inwestycji, problemy w dostosowaniu konkretnych elementów do siebie (patrz parking ), koszty przetargów na poszczególne elementy (i w ogóle przeróżnych procedur administracyjnych). |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Zwróćcie uwagę na skok cenowy pomiędzy trybuną południową i północną. Na zestawieniu kosztują niemal tyle samo, tyle że południowa jest wyposażona w zaplecze: klatki schodowe, poziom dla klubu (szatnia, basen, ze 2-3 pomieszczenia), toalety, drogi dojścia, odgrodzenie kibiców gości od gospodarzy. Tego wszystkiego brakuje trybunie północnej, która kosztowała o 0,4 mln zł więcej i była budowana przez tego samego wykonawcę.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Szansa, że do tego dojdzie jest znikoma, ale rozmowy były. |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2004
Offline |
|
|
Kuba nie strasz nawet
![]()
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii? – Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio. Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
No to jest prawda ;d Prasa doszła jeszcze do wniosku że jest to początek inwestowania w Wisłe Kraków. ;d
Filipiak jest dosyć sfrustrowany obecną sytuacją Cracovii i gdy ta spadanie wycofa się z finansowania craxy przechodząc tym samym do Wisły ;d tak jak Wojciechowski do Legi ;d ... to są takie żarciki tylko ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2005
Offline |
|
|
Cytat:
to mnie zaskoczyli.. z autem wiedzialem ze blef.. ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2009
Offline |
|
Urzędnicza,czyli nic nowego.Tyle przetargów jest po gminach,powiatach i miastach,że hulaj dusza-Boga nie ma.Gdzieś czytałem,że zwyczajowe"wziątko",to 10-15%,ale pewnie są od tego odchyły,i to raczej w górę.Pisze to bez związku ze stadionem Wisły...ot taki OT. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
||
Zbyychu napisał(a):
Weszło napisał(a):
http://stadiony.net/w_budowie/coface_arena http://stadiony.net/project.php?p=169 ( polecam 4 zdjęcie od dołu, obrazujące brak jakiegokolwiek zaplecza trybun ) http://stadiony.net/news.php?n=1603 http://stadiony.net/news.php?n=1624 No i jak tu dyskutować z niewypałem z Weszło ? Wiecie gdzie jest owe kluczowe w artykule Weszło - 90 milionów ? Ja myślę, że te 90 milionów różnicy, leżą i kwiczą na tych niemieckich polach, widocznych z każdego narożnika i z wejść na trybuny bez żadnego zaplecza, poza tymi dla Vipów, no i na tych 13,8 tysiącach miejsc stojących tego 33 tysięcznika, nie zarzucając nic a nic niemieckiej gospodarności. Wypada tylko zaprosić tę ich firmę do budowania stadionów w naszych niebogatych miasteczkach oraz mniejszych klubach i zobaczyć czy się załapie w przetargach ?. Porównując stadion Wisły z tym niemieckim półproduktem, trzeba mieć naprawdę nierówno pod sufitem, żeby oskarżać kogokolwiek o malwersację 90 milionów €. Weszło już przeszło na ciemną stronę infantylnej propagandy, jak większość karykatur medialnych w naszym kraju. Niemiecka prasa wraz z Weszło czy Stadiony. net, z gównianego projektu znanej w Europie pracowni architektonicznej, stadionu w szczerych polach Mainz, zobiła produkt wręcz eksportowy a nasza prasa wraz z Weszło na czele, z solidnego stadionu Wisły w centrum Krakowa, zrobiła produkt wstydu i prokuratorskich oskarżeń, bo my tu nie pytamy wyłącznie, gdzie leży Trałka i czy jest sexy, tylko kto w Krakowie zmalwersował 90 milionów € a to znaczna różnica, nawet dla natrętnie ambitnych kpiarzy pokroju Weszło ?.
Ostatnio edytowane przez kot : 02.04.2010 o godz. 11:53.
![]()
|
|||
|
|
Senior Member
Od: 11.2005
Offline |
|
|
A zeby tego bylo malo wedlug nich stadion powyzej jest podobny do przyszlego Wisly
![]() rzeczywiscie ch.. pustostany pod trybunami i te szpary miedzy trybunami hmm oni chyba nie maja aktualnego projektu stadionu Wisly.. niech sie zajma obrazaniem ludzi a nie zabieraja za sprawy o ktorych nie maja pojecia
Ostatnio edytowane przez SpoXsteR : 02.04.2010 o godz. 09:34.
![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2003
Offline |
|
|
kocie szkoda odpowiadać nawet na posty kilku osób. Można powiedzieć że dla nich dzień bez narzekania to dzień stracony.
A żeby wypośrodkować nasz stadion w stosunku do stadionu w Maiz... Dla mnie nasz stadion jest całkiem podobny do tego na Old Trafford. W sumie nie wiem czy nie taki sam tylko troszkę mniejszy. Krzesełka są i bramki które i u nas będą. To chyba klon stadionu w Anglii ![]() ![]()
MISTRZ, MISTRZ, WISŁA MISTRZ!!!!!!!
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|