|
|||||||
| Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 01.2005
Offline |
|
|
Dobra panowie, proponuję zaparzyć sobie ziółka i skończyć z wyzwiskami. Albo się pożegnamy...
![]()
Już za cztery lata,
Już za cztery lata, Może będzie Ekstraklasa!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2004
Offline |
|
|
I z czego Wy się cieszycie ,że Legia zgodnie powtórzyła nasz "wyczyn" z piątku. Dajmy sobie spokój. To tak jakby głuchy śmiał się z kalectwa ślepego i na odwrót (oczywiście przepraszam za porównanie niepełnosprawnych ale nie miałem nic lepszego na myśli tak na podorędziu). Liga polska i ludzie którzy ją tworzą swoim codziennym mozołem w pracy do WIELKIE DNO i nic więcej.
"przestraszyła nas świadomość ,że będziemy liderem" nie ma co ..... PS. No to pewnie Urban i spółka niezłą kasę u buków odbiorą...
Ostatnio edytowane przez Bronex : 07.03.2010 o godz. 17:00.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2007
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
To moim zdaniem bardzo dobre i kluczowe dla wydarzeń obecnej kolejki pytanie... Nie zdziwię się jak kiedyś, może za parę lat, dowiemy się coś więcej na ten temat... ![]()
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...) "Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze" |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
Kibice Legii na ich forum pisali,że Mariusz załatwił im lidera a my możemy pisać,że to legia załatwiła nam lidera
![]()
"Można wyjechać za granicę, można też grać całe życie w jednym klubie. Ja wybrałem drugą opcję i jestem z tego dumny" - Arkadiusz Głowacki
"Na jednej z konferencji po zakończeniu przygody z reprezentacją mówiłem, że chciałbym zostać w Wiśle nawet do 40. roku życia...Jeżeli zależałoby to tylko ode mnie, to chciałbym zostać" - Radosław Sobolewski." "Kochałem Wisłę, kiedy byłem jej kibicem i kocham dzisiaj, bo to jest mój klub." - Bogusław Cupiał |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 02.2005
Offline |
|
Sory stary, sporo obelg mi się ciśnie na język wobec naszych orłów ale by nazywać ich sprzedawczykami, nie mam podstaw. Jak coś wiesz to pisz, jak nie to nie pisz, szczególnie że nasza gra tak wygląda od dawna.Rozumiem że Levadie i derby tez obstawili , bo współczynniki były podobne
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 07.03.2010 o godz. 17:14.
![]()
94 - Allah Akbar!!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2003
Offline |
|
|
Dać Markusowi bana za te oszczerstwa!!Ja jak kiedyś nazwałem Małego sprzedawczykiem dostałem miesiąc
![]()
od kołyski, aż po grób zawsze ukochany klub WISŁA KRAKÓW
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
A pomyśleć, że kiedyś to nas Odra prześladowała
![]() A jak zaczniesz się bawić w moderatora, to dostaniesz drugi. ![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
Nie zaryzykowałbym twierdzenia, że nasza liga była i jest całkiem czysta, a wszystkie "kuriozalne" wyniki wyłącznie dziełem przypadku. Nie żyjemy bowiem w normalnym kraju, a nasz futbol nie jest naprawdę profesjonalny i nie rządzi się profesjonalnymi prawami.Wiele razy różni piłkarze świadomie "zwalniali trenerów", sędziowie gwizdali "odpowiednio" itd - trudno o tym wszystkim nagle zapominać i przyjmować naiwną pozę ufnego polskim "profesjonalistom" kibica.
Ostatnio edytowane przez Markus : 07.03.2010 o godz. 17:27.
![]()
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...) "Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze" |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
masakra, przez pare miesiecy mialem tylko lige angielska do ogladania, teraz dzieki sopcastowi obejrzalem pare meczy (nasz z GKS i piatkowy, teraz Legii z Odra) - i jest to niesamowite jak ten poziom sie rozni :(
zaprawde marne to pocieszenie ze Legia przegrala, gdzie dwoch sie bije (na przegrane...) tam trzeci korzysta, zeby nas Lech nie zrobil na szaro.. pozostaje wiara, ze te wyniki to naprawde efekt slabej gry pilkarzy a nie cos ukartowanego pod katem bukmacherki.. znajomi nie chca wierzyc, ze sie tym syfem interesuje. no ale liga byle jaka ale nasza, Polska.. my tacy slabi, a nie skorumpowani, prawda? ... prawda? ![]()
"The Gods Made Heavy Metal And It's Never Gonna Die!"
Jazda! Jazda! Jazda! ... Biała Gwiazda! |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Polska liga to jest jednak parodia. Nie wiem jak to jest, przed kazda rundą człowiek sie łudzi ze bedzie jakos lepiej, potem bach bach, dwa mecze i gleba , wraca sie do rzeczywistosci. Lech mistrza nie zdobędzie, nie jestem w stanie w to uwierzyc. Grać owszem, narazie grają , ale Wisła zaskoczy w pewnym momencie, a tam balonik peknie z hukiem jak to juz nieraz bywało. Bo o Legii w perspektywie mistrzostwa pisac nie moge, bo tego to w ogole nie jestem sobie w stanie wyobrazic. Tyle, ze przegranej z Arką tez nie byłem...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
Proszę bardzo co za bukmacherska kolejka. Mocarze extraklasy licytują się kto jest większym nieudacznikiem. Gdyby to było w Angli wszyscy mówiliby :ależ wyrównany poziom , co za emocje , mega sensacja , a u nas trzeba przed meczem żubrówkę obalić żeby się dało to coś oglądać.
Nasi polscy kopacze nie ułatwiają Smudzie selekcji.. Umiecie kibiców zachęcić do chodzenia na stadiony , bez dwóch zdań. Warszawiaki plus za "Łubu-dubu.." |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
tutaj możemy się podniecać tym jak komuś wyjdzie podanie , przyjęcie lub przypadkowa kiwka. kiedyś Wisła prezentowała poziom wyróżniający ten zespół z tej miernoty , teraz wszystkie drużyny są na tym samym dnie. |
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
Poziom tej ligi to dno dna. Gorzej już chyba być nie może. Tu każdy może przegrać z każdym...
Ostatnie dwie kolejki: Arka Gdynia 0:3 Ruch Chorzów Wisła Kraków 0:1 Arka Gdynia Ruch Chorzów 0:2 Zagłębie Lubin Legia Warszawa 0:1 Odra Wodzisław ![]()
WISEŁKA NIGDY NIE ZGINIE
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2008
Offline |
|
|
Na ten moment z czołówki najlepiej prezentuje się Lech. I patrząc przez pryzmat występów polskich zespołów w europejskich pucharach przez ostatnie dwa lata to ta drużyna ma największe szanse coś zdziałać w lecie. Niestety, pomimo miłości i sympatii klubowych, trzeba przyznać, że obiektywny obserwator naszej ligi wyciągnie taki logiczny wniosek...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
To, że Lech nie zdobył mistrzostwa sezon temu to był raczej efekt własnego frajerstwa niż jakiejś potęgi Wisły... Bo przecież bilans z nami ma ostatnimi czasy dość korzystny. W Europie się nie błaźnił - bo odpadniecie z Udinese czy nawet FC Brugge mimo wszytsko dramatem nie jest - liga belgijska wszak stoi "ciut" wyżej od naszej rodzimej. Czy innej estońskiej... . |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Tabela 2010
---- Kod:
1. Lech Poznań 2 6 2 0 0 6-1 2. GKS Bełchatów 2 6 2 0 0 3-1 3. Korona Kielce 2 6 2 0 0 2-0 4. Zagłębie Lubin 2 4 1 1 0 3-1 5. Odra Wodzisław 2 4 1 1 0 1-0 6. Ruch Chorzów 2 3 1 0 1 3-2 7. Jagiellonia B. 2 3 1 0 1 2-2 8. Legia Warszawa 2 3 1 0 1 2-2 9. Arka Gdynia 2 3 1 0 1 1-3 10. Lechia Gdańsk 2 2 0 2 0 1-1 11. Śląsk Wrocław 2 1 0 1 1 1-2 12. Polonia Bytom 2 1 0 1 1 0-1 13. Piast Gliwice 2 1 0 1 1 2-3 14. Polonia W-wa 2 1 0 1 1 1-4 15. Wisła Kraków 2 0 0 0 2 0-2 16. Cracovia 2 0 0 0 2 2-5 |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
W 2001 roku tak zaczelismy sezon i wygralismy na koniec
![]() ![]()
Habemus Dubletum
LEG14 White Star Awards w kategorii: Innowierca roku 2009 Innowierca roku 2011 ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
Gdyby tak nie było, to bylibyśmy najlepsi na świecie i LM należała by się od razu, bo pokonaliśmy Barcelone .Mistrzostwo zdobywa się przez 30 kolejek a nie w pojedynczych meczach ![]() ![]() Jak zniszczyć Państwo wg Sun Tzu(„Sztuka wojny”): http://wolnemedia.net/polityka/instr...korzyc-narody/ |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
... jak ja nienawidzę rozmów opartych na sprowadzaniu tematu do absurdu. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2009
Offline |
|
|
^^100% racji Pablo
Dla felipe przegrana Lecha w walce o mistrzostwo to był wynik "frajerstwa", a prawda jest taka, że Lech po prostu na "majstra" był za słaby, bo o mistrza walczy się przez cały rok, a nie tylko na jesieni. Na jesieni byli najlepsi, ale na wiosnę zeszło z nich powietrze. To nie wynik frajerstwa a tego, że w perspektywie 30 kolejek byli od nich obiektywnie lepsi - Wisła i Legia.
Ostatnio edytowane przez Jazon : 07.03.2010 o godz. 20:43.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Liga nie jest wcale coraz słabsza a raczej coraz lepsza ,nie długo będzie to wyrażnie widać .
Lech i Legia dopiero w ostatnich latach miały zbliżony potencjał do Wisły, która to za czasów Telefoniki brylowała zdecydowanie ,przedewszystkim dysponowała większym budżetem . Jeśli chodzi o Wisłe to po tej erze był okres regresu , to w ostatnim czasie się to usystematyzowało ( 2 mistrzostwa i jednak raczej uzupełnianie składu a nie odwrotnie ) . Zaś Średniacy ligowi dysponują coraz to większymi środkami finansowymi ,a ci zagrożenii spadkiem potrafią dokonać znacznych wzmocnień , czego jeszcze niedawno nie było (jaskrawe przykłady : Górnik , Odra ). I chyba najważniejsza sprawa , zaczeło się budować infrastrukture a co za tym międzyinnymi idzie , myśli się o organizacji i zarządzaniu . Co do rozgrywek europejskich to albo trzeba mieć troche szczęścia i trafić z formą (w Wisła w słabszym okresie awansowała do fazy grupowej PU) albo świadomie realizować taki cel co się wiąże z inwestycjami . Przykładowo gdy Lech grał w fazie grupowej PU , brakowało tam wyrażnie porządnych czy choćby przyzwoitych zmienników . Wisła za to idzie na podbój europy z jednym napastnikiem .... Po prostu brakowało szczęścia albo płaciliśmy frycowe przez brak infrastruktury, złe zarządzanie, brak doświadczenia , brak ogrania ....
Ostatnio edytowane przez jachting : 07.03.2010 o godz. 20:50.
![]()
"Wspaniałość przejawia się nie w tym, gdzie jesteśmy, ale w jakim kierunku się poruszamy. Musimy żeglować czasem z wiatrem, czasem pod wiatr, ale żeglować, nie dryfować ani stawać na kotwicy."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
Europejskie puchary, hmmm oczywiście mamy pecha...Tak, oczywiście tylko my mamy pecha a rumuni, cypryjczycy, czesi i słowacy, białorusini i węgrzy nie mają. Tylko my mamy...ciekawa sprawa, rzeczywiście polska to naród od wieków krzywdzony niemal na każdym froncie. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
|
|
Fajnie napisali o Legii http://www.weszlo.com/news/4608. Niestety pewne fragmenty można dopiąć i do Wisły.
@ jachting Problem w tym, że oceniasz to czy liga jest słabsza czy silniejsza tylko w porównaniu do tego, jak w tej lidze grało się 2, 3, 4 czy 5 lat temu. Tymczasem ligę należy oceniać nie tylko w porównaniu do samej siebie, ale w porównaniu do innych lig. Zobacz. 6 lat temu rozjechaliśmy ich 5-0, a trzy gole dla Wisły strzelił Żurawski. Dziś Żurawski strzela gole dla nich, zobacz jak grają : http://www.weszlo.com/news/4571 Teraz Omonia rozjechała by każdy zespól z Ekstraklasy. Jeszcze apropos piłkarzy z Polskiej ligi Cytat:
Cytat:
Ostatnio edytowane przez wolfy : 07.03.2010 o godz. 21:41.
|
||
|
|
Senior Member
Od: 05.2006
Offline |
|
|
Cypr - jaką tam kase mają kluby z czołówki , bez tej kasy to g...... by było .
Słowacy,Białorusini i węgrzy mają słabsze ligi , gorszą infrastukture i mniejsze pieniądze - incydentalnie udało im się awansować do LM , ale nie przełożyło się i nie przełoży się na sukcesy w przyszłości . Czesi mają dobrą ogranizacje i szkolenie - jednak nasza liga ma zdecydwanie większe możliwości rozwojowe i już w najbliższych latach będziemy znacznie ciekawsi od nich - będziemy mieli conajmniem 5 klubów takich jak Sparta Praga - Wisła,Legia,Lech,Lechia,Śląsk , a co za tym idzie lepszą ligę , piłkarzy i wiecej pieniedzy . Rumuni to dla mnie pewnego rodzaju fenomen - myśle że ich sukces bierze się z ciężkiej pracy , ale też nie można zapominać że jest tam paru oligarchów którzy wydają więcej pieniędzy niż Bogusław w szczycie . Wy mówicie o lidze na dziś i przez perspektywe ostatnich występów w Europie . Ja patrze na to w stosunku do bliskiej przeszłości i w perspektywie przyszłości , a jak dobrze pójdzie to i Rumunów wyprzedzimy w krótkim czasie , bo najprawdopodobniej będzie się tu większymi pięniedzmi obracać . ![]()
"Wspaniałość przejawia się nie w tym, gdzie jesteśmy, ale w jakim kierunku się poruszamy. Musimy żeglować czasem z wiatrem, czasem pod wiatr, ale żeglować, nie dryfować ani stawać na kotwicy."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Koleś dobrze napisał a Ty widzę nie wiesz albo nie pamiętasz tych lat jak z ligą było naprawdę tragicznie - "wspaniałe" lata 1995-2005 gdzie pojedyńcze sukcesy przesłaniały obraz totalnej beznadzieji rozpadających się stadionów, wsiowych klubów bez kibiców w ekstraklasie typu amica,groclin,sokół pniewy itp itd... Frekwencja w lidze wynosiła średnio po 2-3k na kolejkę. Co sezon ligę opuszczali najlepsi zawodnicy za śmieszne pieniądze. W pucharach mieliśmy przebłyski raz na 5 lat i zaraz po sukcesie pół składu było rozsprzedawane. Co więcej każdy mistrz Polski zaraz po zdobyciu mistrzostwa sprzedawał 2-3 kluczowych grajków...
Teraz w końcu coś się zaczęło w naszej lidze dziac, budują się stadiony jest coraz więcej kibiców pojawia się na meczach. Poziom też pójdzie w górę trochę spokoju potrzeba, nie od razu będą u nas grali jak w Anglii.
Nie podoba Ci się liga nie oglądaj, nikt Cię nie zmusza. Siedź se przed tv i sie podniecaj niemczurami i innymi. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jan Urban po meczu z Odrą napisał(a):
Przyczyny porażki? Winni kibice. ![]()
Już za cztery lata,
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2009
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2008
Offline |
|
I jego motto- ''czeka nas trudny mecz''- nieważne z kim ma Legia grać (Stal Sanok, Odra, Lech czy Wisła) ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() ![]()
Już za cztery lata,
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|