The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
wislak_92
Senior Member

Od: 03.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 17.02.2010, 11:44
Rosomak napisał(a):Wyświetl post
Dowody na co ?

Na razie nikt z was (twierdzących, że barwy Wisły to czerwono-biało-niebieskie) nie podał tu żadnych argumentów!
Dlatego pytam o nie!
Ktoś poda jakieś źródło ew. udowodni w oparciu o racjonalne argumenty?

A może Ty coś sprubujesz udowodnić? Choć widząc poziom Twojej wiedzy nie liczę na to. Jest on na takim samym poziomie jak kultura wypowiedzi.
Dobrze, że Twoja wiedza na temat pisowni stoi na 'wysokim' poziomie.

koniec off topa.
Powód: 'sprubować'
Ostatnio edytowane przez wislak_92 : 17.02.2010 o godz. 11:55.
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki. Nie dopuście do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych...podania ręki". - Henryk Reyman
Odpowiedz cytując
Rosomak
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 17.02.2010, 11:56
Dagobert napisał(a):Wyświetl post
moim dowodem jest stanowisko klubu Wisla Krakow jak również przed powstaniem SSA. to Ty Rosomak nie masz żadnych dowodów na to że jest inaczej. Skoro klub oficjalnie informuje że jego barwy to cz b n a Ty nie masz żadnych dowodów na to że jest inaczej to ja wierze klubowi.

Dowód pisma klubu TS Wisła (SSA i wcześniej) do informatorów, gazet wydawnictw.

a jaki jest Twój dowód na to że jest n b cz? pokaż mi ten dowód bo na razie tylko mówisz swoje zdanie i zarzucając innym brak dowodów sam ich nie masz.
No ale gdzie masz ten dowód Cały czas Cię proszę o niego!!!!!!!!!!! Wystarczy, że wkleisz jedno zdanie z tego pisma dotyczące barw!!!!!!!!!!!

Nie mam dowodów na razie bo nie mam do czego się odnosić!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Czekam na źródło zawierające kwestie barw wtedy się odniosę i i będę udowadniał!!!!

Czy to do Ciebie/Was w końcu dotarło?
Ileż razy mam się powtarzać?
BIAŁA GWIAZDA NA KOSZULKI!
Odpowiedz cytując
ciacho
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 17.02.2010, 13:05
No ale gdzie masz ten dowód Cały czas Cię proszę o niego!!!!!!!!!!! Wystarczy, że wkleisz jedno zdanie z tego pisma dotyczące barw!!!!!!!!!!!

Nie mam dowodów na razie bo nie mam do czego się odnosić!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Czekam na źródło zawierające kwestie barw wtedy się odniosę i i będę udowadniał!!!!

Czy to do Ciebie/Was w końcu dotarło?
Ileż razy mam się powtarzać?
Mogę zapytać jakie wg Ciebie są barwy Wisły? Cz-b-n czy n-b-cz?
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 17.02.2010, 13:11
JEDREK76 napisał(a):Wyświetl post
Crazykaro
uważaj szczeniaku do kogo się zwracasz w ten sposób
kolejna sprawa, to tak ciężko Ci jest uświadomić sobie fakt, iż włącznie ze statutem z 1946 r. kolejność barw nie została ustalona i najprawdopodobniej ustalenie kolejności tzw. "oficjalnej" (Cz-B-N) nastąpiło w okresie pobytu w pionie gwardyjskim
Ktoś użył wcześniej argumentu, o "logicznym" ustaleniu kolejności pod względem "ważności" tych barw, czy też ich procentowej ilości w herbie... otóż nic bardziej mylnego, idąc tym tokiem myślenia nasze barwy narodowe winny być nie biało-czerwone, a czerwono-białe, jako że tłem godła jest kolor czerwony i w jego otoczeniu występuje Orzeł Biały. Jak już wspomniał Rospun nie jest to zgodne z zasadami heraldyki.

Crazykaro na co dowodem ma być ten wstawiony przez Ciebie herb, czy na to, iż przez dość długi czas w okresie międzywojennym kolor niebieski nie był obecny w naszym herbie, to tak. Masz rację.
Jeśli jednak obydwaj zgadzamy się co do faktu, iż od 1936 r. powrócił ten kolor do herbu to kolejność barw (której w okresie międzywojnia i bezpośrednio po wojnie nie ustalano) winna być N-B-Cz, czyli taka jaką Kibice obrali wbrew barwom oficjalnie prezentowanym przez działaczy gwardyjskich.

Jeszcze apel dla osób którym temat się nie podoba, nikt Wam tutaj wchodzić nie każe.
Skąd ja ma wiedzieć do kogo się zwracam skoro to jest forum i nie ma żadnych informacji na temat użytkowników Jesli ktoś powtarze mi 3 razy to samo to mowię to co powiedziałem

Nie możesz się odwoływać do heraldyki ponieważ w takim razie gwiazda nie powinna być biała tylko srebrna. Nie ma czegoś takiego jak biały kolor w herbie. Biały tylko jest przedstawieniem srebrnego tak jak żółty jest odzwierciedleniem złotego.

Zawodnicy Wisły zawsze grali w czerwonych strojach wiec nie można uznawać niebieskiego za najważniejszy, a to że kibice obrali taką kolejność jak obrali to nie można tego traktować jako oficjalny

A ty Rosomak mógłbyś w końcu podać jakiś dowód na podparcie swojej teorii bo na razie nie jesteś lepszy od tych którzy obstają przy C B N. Tak piszesz o jakiś dowodach, żeby ci podać a sam żadnych nie podałeś. Poinformuj więc nas jak to jest skoro nie wiemy
Ostatnio edytowane przez crazykaro : 17.02.2010 o godz. 13:17.
Odpowiedz cytując
Dagobert
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 17.02.2010, 13:25
Dowód
Data powstania: 1906
Data powstania SA: 02.11.2007
Barwy: czerwono-biało-niebieskie to oficjalna strona SSA
Odpowiedz cytując
Rosomak
Senior Member

Stary 17.02.2010, 13:26
crazykaro napisał(a):Wyświetl post
Skąd ja ma wiedzieć do kogo się zwracam skoro to jest forum i nie ma żadnych informacji na temat użytkowników Jesli ktoś powtarze mi 3 razy to samo to mowię to co powiedziałem

Nie możesz się odwoływać do heraldyki ponieważ w takim razie gwiazda nie powinna być biała tylko srebrna. Nie ma czegoś takiego jak biały kolor w herbie. Biały tylko jest przedstawieniem srebrnego tak jak żółty jest odzwierciedleniem złotego.

Zawodnicy Wisły zawsze grali w czerwonych strojach wiec nie można uznawać niebieskiego za najważniejszy, a to że kibice obrali taką kolejność jak obrali to nie można tego traktować jako oficjalny

A ty Rosomak mógłbyś w końcu podać jakiś dowód na podparcie swojej teorii bo na razie nie jesteś lepszy od tych którzy obstają przy C B N. Tak piszesz o jakiś dowodach, żeby ci podać a sam żadnych nie podałeś. Poinformuj więc nas jak to jest skoro nie wiemy
Kolejny raz wprowadzasz czytelników w błąd!
Wisła grała również w strojach niebieskich (1906-1907) ale również niebiesko-czerwonych poprzecznych pasach i to wówczas kiedy w herbie widniały tylko biały i czerwony!

Co ja mam podawać skoro jak na razie ja nic nie twierdziłem?
To Ty stwierdziłeś, że Wisła ma barwy czwerwono-biało-niebieskie i próbowałeś to udowodnić. Na razie jednak nic nie udowodniłeś.
Ja czekam na jakiś dowód!!!!
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 17.02.2010, 13:26
Poświęciłem troche czasu i wynik jest taki.
Układem barw zajmuje się Weksylologia - dyscyplina pomocnicza historii, zajmująca się chorągwiami jako rzeczywistymi i symbolicznymi znakami wojskowymi, państwowymi, terytorialnymi, organizacji i grup społecznych czy wyznaniowych - nakazuje, aby barwy chorągwi czy flagi były zgodne z barwami godła. Na przykładzie godła woj.dolnośląskiego.
W godle województwa dolnośląskiego jest czarny orzeł na złotym tle, więc, zgodnie z zasadą weksylologii, obowiązującymi barwami są czerń i złoto czyli kolor żółty (podobnie w przypadku barwy srebrnej, której odpowiada kolor biały). Dominującym, ważniejszym kolorem godła jest czarny, tak więc ta barwa powinna być w górnej części flagi – stąd flaga czarno-złota.
za http://fakty.lca.pl/news,18912,Pozyt...go_Slaska.html

Więc dominujacym kolorem u nas może być biały lub niebieski. Jako ze zgodnie z inna zasadą heraldyki ( można bez problemu znaleźć na necie) dwa ciemne kolory (Nieb i Czerw)nie mogą byc koło siebie na fladze więc zostaje jedyny możliwy układ N-B-Cz.
tyle.SSA jest faktycznie niedouczona.

P.S.Oczywiście Biala Gwiazda powinna być właściwie srebrna ( w godłach operujemy kolorami złotym i srebrnym) ale historycznie zawsze była Bialą więc tu musiałby sie heraldyk wypowiedzieć
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 17.02.2010 o godz. 13:30.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
Rosomak
Senior Member

Stary 17.02.2010, 13:28
Dowód
Data powstania: 1906
Data powstania SA: 02.11.2007
Barwy: czerwono-biało-niebieskie to oficjalna strona SSA
S.S.A nie jest wiarygodnym podmiotem. Ktoś kto zmienia tradycyjny, historyczny herb nie może być uznany za wiarygodnego w kwestii kolejności barw.
Odpowiedz cytując
Dagobert
Senior Member

Stary 17.02.2010, 13:28
po za tym kolor niebieski oficjalnie w starcie Wisły pojawił sie w 1972 r wcześniej była czerwona tarcza i biała gwiazda i Rosomak ma w jednym racje, że obecnie TS Wisła ma tylko bary "czerwone pole niebieska wstęga i biała gwiazda. więc układ cz biały niebieski można na siłe uzasadnić najwiecej czerwonego troche mniej białego i najmniej niebieskiego hehe tylko bez napinki to żarcik
Odpowiedz cytując
Dagobert
Senior Member

Stary 17.02.2010, 13:33
hehe no tak SSA jest nie douczone ale w sądzie oficjalne barwy Wisły pewnie by przyznali racje SSA a nie Panu Rosomakowi
Odpowiedz cytując
Dagobert
Senior Member

Stary 17.02.2010, 13:34
po za tym mysle ze kolejnosc jest taka klub mowi ze jest cz b n to Rosomak obala teze a nie Rosomak mowi ze jest n b cz i klub musi obalic teze Rosomaka hehehe
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 17.02.2010, 13:35
Uprzedzając niektórych - że inne kluby miasta maja inne układy barw.Wynika to ze część opiera się na niemieckiej heraldyce- mówiącej ze dominującym kolorem jest kolor tła lub maja błedne układy barw.Jest o tym sporo w internecie
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
Krissu
Militaris

Od: 01.2006

Stary 17.02.2010, 13:39
po za tym kolor niebieski oficjalnie w starcie Wisły pojawił sie w 1972 r wcześniej była czerwona tarcza i biała gwiazda i Rosomak ma w jednym racje, że obecnie TS Wisła ma tylko bary "czerwone pole niebieska wstęga i biała gwiazda. więc układ cz biały niebieski można na siłe uzasadnić najwiecej czerwonego troche mniej białego i najmniej niebieskiego hehe tylko bez napinki to żarcik
No niezupełnie.

W każdej części "Kolekcji klubów" Gowarzewskiego jest jedna strona papieru kredowego poświęcona odznakom klubowym z różnych okresów.

W tomie o Wiśle jest odznaka z niebieską wstęgą, o której autor wyraźnie pisze, że jest to odznaka przedwojenna.

Nie mam powodów mu nie ufać.
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
Odpowiedz cytując
Dagobert
Senior Member

krakow ma barwy niebiesko biale bo bialy jest orzeł a niebieski zamek
Odpowiedz cytując
Rosomak
Senior Member

ciacho napisał(a):Wyświetl post
Mogę zapytać jakie wg Ciebie są barwy Wisły? Cz-b-n czy n-b-cz?
Oczywiście. Choć sprawa Wisły jest bardzo skomplikowana. Osobiście identyfikuje się z N-B-C ale od lat legitymuje się czerwono-białym lub jak kto woli biało-czerwonym.

Opiszę to później.
Odpowiedz cytując
Dagobert
Senior Member

Stary 17.02.2010, 13:41
Krissu tak oczywiscie ja mowie o oficjabym zapisie w statucie wczesniej to bylo zwyczajowe
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 17.02.2010, 13:42
Kolejny raz wprowadzasz czytelników w błąd!
Wisła grała również w strojach niebieskich (1906-1907) ale również niebiesko-czerwonych poprzecznych pasach i to wówczas kiedy w herbie widniały tylko biały i czerwony!

Co ja mam podawać skoro jak na razie ja nic nie twierdziłem?
To Ty stwierdziłeś, że Wisła ma barwy czwerwono-biało-niebieskie i próbowałeś to udowodnić. Na razie jednak nic nie udowodniłeś.
Ja czekam na jakiś dowód!!!!
No dobra powinienem napisać od ponad 100 lat. W tamtych latach to nie była Wisła którą znamy dziś Białej Gwiazdy nie było, stroje były jasnoniebieskie a drużyna się nazywała Niebiescy.

Dobra robota Arapaho w końcu ktoś podał jakieś sensowne argumenty. Ale swoją drogą w takim wybadku Wisła to Srebrna Gwiazda a nie Biała Gwiazda
Odpowiedz cytując
Dagobert
Senior Member

Stary 17.02.2010, 13:42
http://odznakiwisly.w.interia.pl/ co do
odznak
Odpowiedz cytując
Rosomak
Senior Member

Stary 17.02.2010, 13:47
No dobra powinienem napisać od ponad 100 lat. W tamtych latach to nie była Wisła którą znamy dziś Białej Gwiazdy nie było, stroje były jasnoniebieskie a drużyna się nazywała Niebiescy.

Dobra robota Arapaho w końcu ktoś podał jakieś sensowne argumenty. Ale swoją drogą w takim wybadku Wisła to Srebrna Gwiazda a nie Biała Gwiazda
Kolejny raz błędnie informujesz czytelników. Drużyna Wisły nazywała się "Wisła" od samego początku powstania co odróżnaiało ją od rówieśniczek.

To podstawowe informacje i powinieneś je znać. Aż strach pomyśleć co Ty jeszcze możesz napisać.
Mam propozycje: nie pisz już więcej dla dobra innych.
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Stary 17.02.2010, 13:56
"Wspomniana drużyna (zwana również drużyną Szkolnikowskiego) otrzymała jasnoniebieskie koszulki z czarną kulą na piersiach, przeciętą niebieskim pasem - i stąd przyjęła nazwę "Niebiescy". Pierwszym jej kapitanem, a także pomysłodawcą zmiany nazwy na "WISŁA" był bramkarz Józef Szkolnikowski, zaś inicjatorem założenia drużyny - prof. Tadeusz Łopuszański - uważany zresztą za pierwszego prezesa klubu. We wrześniu 1907 roku "Czerwoni" " - czyli to nieprawda
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 17.02.2010, 13:57
Ale swoją drogą w takim wybadku Wisła to Srebrna Gwiazda a nie Biała Gwiazda
Teoretycznie tak,ale wtedy herbem Polski powinien był Orzeł Srebrny - a chyba nie jest .
Odpowiedz cytując
Rosomak
Senior Member

Stary 17.02.2010, 13:58
Podaj źródło.
Powód: Skierowane do crazykaro
Ostatnio edytowane przez Rosomak : 17.02.2010 o godz. 13:59.
Odpowiedz cytując
Zdzis
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 17.02.2010, 14:05
"Wspomniana drużyna (zwana również drużyną Szkolnikowskiego) otrzymała jasnoniebieskie koszulki z czarną kulą na piersiach, przeciętą niebieskim pasem - i stąd przyjęła nazwę "Niebiescy". Pierwszym jej kapitanem, a także pomysłodawcą zmiany nazwy na "WISŁA" był bramkarz Józef Szkolnikowski, zaś inicjatorem założenia drużyny - prof. Tadeusz Łopuszański - uważany zresztą za pierwszego prezesa klubu. We wrześniu 1907 roku "Czerwoni" " - czyli to nieprawda
Tak, to nieprawda. Wisła nazywała się Wisłą od początku, niebieskich koszulek nie otrzymała od nikogo - uszyła je matka jednego z zawodników. Źródło: wspomnienia Romana Wilczyńskiego, jednego z założycieli klubu.
Odpowiedz cytując
SpoXsteR
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 17.02.2010, 14:08
Zdzis napisał(a):Wyświetl post
Tak, to nieprawda. Wisła nazywała się Wisłą od początku, niebieskich koszulek nie otrzymała od nikogo - uszyła je matka jednego z zawodników. Źródło: wspomnienia Romana Wilczyńskiego, jednego z założycieli klubu.
http://wislakrakow.com/www/showarticle.php?articleid=18065&highlight=tadeusz+ %B3opusza%F1ski
Odpowiedz cytując
wonski_eNHa
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 17.02.2010, 14:11
To ja też wtrącę swoje 5 groszy. Poczytałem trochę o historii Wisły w książce na 100 lecie i oficjalnej stronie TS Wisła.

I tak,
„Profesor II Wyższej Szkoły Realnej w Krakowie Tadeusz Łopuszański w roku 1906, a było to na wiosnę po zajęciach szkolnych, zatrzymał nas w klasie proponując utworzenie klubu sportowego. (...)

Godziliśmy się na wszystko, że klub będzie nazywał się Wisła, i znowu oklaski i okrzyki »Polacy i Wisła to Polska«. Tę naszą Wisłę trzeba było mieć i na sercu. Uchwaliliśmy więc kolor naszych koszulek w kolorze błękitnym z emblematem na lewej piersi – przepołowioną piłką w kolorze czarnym, przy czym kołnierz i manszety wraz ze spodenkami miały być również koloru czarnego. (...)"

Czyli Niebieskie koszulki z czarnymi wstawkami + czarna przepołowiona piłka ( czyli kolory Niebiesko-Czarne)

Idziemy dalej... Czyli o połączeniu Wisły z Czerwonymi.

"Otóż bowiem w roku 1907 drużyna ta rozwiązała się, a jej zawodnicy zasilili szeregi Wisły. Równocześnie Wisła przejęła od Czerwonych barwy klubowe. Były to czerwone koszulki z niebieską gwiazdą na piersi. Wkrótce, dla podkreślenia barw narodowych, kolor gwiazdy został zmieniony na biały i w ten oto sposób powstał znany wszystkim sympatykom sportu ubiór zawodników Wisły."

Czyli mamy potem barwy Czerwono-Niebieskie, potem Niebieską gwiazdę zmienili na Białą, barwy by były Czerwono-Białe. Z uwagi na to że pierwszym "głównym" kolorem był niebieski, a został on "wyrzucony" z koszulek, został naszym 3 kolorem. Nie morze on być głównym kolorem, ponieważ zmieniliśmy barwy na barwy drużyny czerwonej. Czyli mamy, musimy mieć barwy w kolejności Czerwono-Biało-Niebieskie.

Kto się ze mną zgodzi ten się zgodzi, kto nie to nie. Ale wiemy jedno: WIŚLACKIE KOLORY SĄ TRZY, BIAŁY, CZERWONY I NIEBIESKI (kolejność alfabetyczna).
Odpowiedz cytując
JEDREK76
konserwa

Stary 17.02.2010, 14:16
Niebiescy, mogła być (vel była) nazwą potoczną, tak jak w okresie II RP bardzo często w gazetach określano Wisłę mianem "Czerwonych" (wynikało to z połączenia w 1907 r. z "Czerwonymi" drużyną Jenknera i noszonymi od tego czasu czerwonymi koszulkami), czy też tak jak dzisiaj używa się określenia Biała Gwiazda
Odpowiedz cytując
Rosomak
Senior Member

Stary 17.02.2010, 14:19
Crazykaro-
Wziąłeś to stąd?: http://www.wislasoccer.com/strona_7.htm

I tak właśnie pisane są strony Wisły, co rusz to jakiś błąd.
I dziwić się później, że młodociani kibice Wisły głupoty wypisują.
Ktoś kto tworzy stronę powinien ponosić jakąś odpowiedzialność!

Autor tej błędnej informacji sam ją wyklucza podając, że:
"Jesień 1906 - nieoficjalne powstanie klubu"
, czyli wiąże powstanie klubu z turniejem jesiennym.

Pech jednak chciał, że w turnieju jesiennym Wisła występowała pod nazwą "Wisła".
Odpowiedz cytując
Dagobert
Senior Member

Stary 17.02.2010, 14:24
of topic jak już mamy być tacy szczegółowi to w herbie Polska ma nie orła a bielika ponieważ nie ma gatunku takiego jak orzeł biały hehe
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bielik
tylko żeby nie było to żart dla poważnisiów;p
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 17.02.2010, 14:33
Co do daty powstania.Za Oficjalną strona TS WiSŁA:
Przechodząc do sprawy ustalenia daty założenia Towarzystwa Sportowego Wisła Kraków; niezaprzeczalnym jest fakt, że Wisła, jako uczestnik „Turnieju Jesiennego”, musiała istnieć w chwili jego rozpoczęcia. Wydaje się jednak, że już wiosnę roku 1906 można przyjąć za moment utworzenia klubu. Podstawy do takiego twierdzenia dają wspomnienia jednego z założycieli Towarzystwa, Romana Wilczyńskiego. Pisze on w nich bowiem:
„Profesor II Wyższej Szkoły Realnej w Krakowie Tadeusz Łopuszański w roku 1906, a było to na wiosnę po zajęciach szkolnych, zatrzymał nas w klasie proponując utworzenie klubu sportowego. Propozycja ta zaszokowała nas do tego stopnia, że milczeliśmy, bo wprost nie chcieliśmy wierzyć by coś podobnego mogło wyjść z ust i to profesora. Profesor jednak zrozumiał nasze milczenie i jakby nic opowiadał jak to w innych państwach rozwija się sport, więc i my Polacy musimy włączyć się w ten nurt. Na te słowa radość taka zapanowała, żeśmy zaczęli klaskać i niejednemu łza pokazała się w oku. Godziliśmy się na wszystko, że klub będzie nazywał się Wisła, i znowu oklaski i okrzyki »Polacy i Wisła to Polska«. Tę naszą Wisłę trzeba było mieć i na sercu. Uchwaliliśmy więc kolor naszych koszulek w kolorze błękitnym z emblematem na lewej piersi – przepołowioną piłką w kolorze czarnym, przy czym kołnierz i manszety wraz ze spodenkami miały być również koloru czarnego. (...) Na koszulki, które podjęła się uszyć matka jednego z naszych kolegów, trzeba było jednak poczekać, ale w piłkę grać trzeba było zacząć natychmiast. Umówiliśmy się, że będziemy się zbierać w każdy dzień pogodny, a miejsce będzie przy bramie do Parku Jordana, a mecze będziemy rozgrywać na Błoniach, bo tam znajdziemy najłatwiej przeciwnika. Oznaczenie boiska nie będzie nastręczało trudności, bo bramkę i szerokość boiska oznaczymy bluzami i czapkami. (...) Przychodziliśmy na Błonia codziennie, więc znano nas już dobrze i mówiono »Wiślacy już przyszli«”.
Odpowiedz cytując
Gordian
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 18.02.2010, 00:43
Zamieszam wam jeszcze bardziej w tej jakże owocnej dyskusji.
Ilustrowany Tygodnik Sportowy, 1914 rok:

"Barwą Wisły jest kolor czerwony, a godłem biała gwiazda"

Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów