The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
South
Senior Member

Od: 03.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 16.02.2010, 16:23
bartek89TS napisał(a):Wyświetl post
Jestes od 6 lat na forum i nie wiesz czemu Ci się pojawia komunikat że masz zwiekzyc wiadomość do 10 znaków...? Po to że wiadomość musi miec minimu 10 znaków...

trochę pokory i szacunku kolego
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 16.02.2010, 16:25
Rosomak napisał(a):Wyświetl post
Kto Ci powiedział, że oficjalne barwy klubu to..,.. czerwono-biało-niebieskie"?
Tak choćby jest napisane na oficjalnej stronie
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
Dagobert
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 16.02.2010, 16:30
Arapaho Ty napisałeś ze nie ma dowodów na to ze czerwono biało niebieskie były przed wojna twierdząc ze to wymysł milicji otóż sa dowody na to ze takie barwy były używane, natomiast Ty nie masz dowodu (albo pokaż rozkaz komendy głównej mo) ze tak nadano po wojnie przez milicje
Rosomak klub oficjalnie podaje ze jego barwy są czerwono biało niebieskie chyba ze wiesz lepiej od klub TS Wisła jakie są jego barwy oficjalne. a podaje to np w odpowiedziach na pisma z takimi pytaniami z gazet lub wydawnictw piłkarskich. nikomu nic nie próbowałem udowodnić tylko tyle że przed wojna też używano zestawu kolorów takich.
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 16.02.2010, 16:38
Dagobert - ja tylko się tak wtrącę że granie w czerwonych koszulkach nie musi oznaczać od razu dominacji a co za tymi idzie barwy czerwonej na górze.

Gdyby za 50 lat ktoś oglądał zdjęcia naszego sektora(na czerwono) też by mógł wysnuć tezę że kibice na początku XXI wieku uznawali ten kolor za dominujący a więc barwy kibicowskie były CZ-B-N

Gordian - czy ja dobrze zrozumiałem że wedle informacji które napisałeś , barwy takie jak mamy dziś, czyli 3 kolory ułożone poziomo, pojawiły się dopiero po wojnie?
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 16.02.2010 o godz. 16:45.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
Gordian
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 16.02.2010, 16:41
Rosomak chciałem Ci priva wysłać ale się nie da. Masz skrzynkę przepełnioną?

Odpowiedz cytując
T-driver
Member

Od: 06.2003

Stary 16.02.2010, 16:51
Po jaką cholerę ciagnie się ten idiotyczny temat aż na cztery strony?

Niedługo roczniki '89 w zwyż zaczną tu debatować na 10 stron który herb jest własciwy :/
Nie róbcie siary na własnym forum, bo czytają to również i inni kibice. Mają powody do polewki z takiej młodej 'Armii Białej Gwiazdy' :/
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 16.02.2010, 16:53
Dagobert napisał(a):Wyświetl post
Arapaho Ty napisałeś ze nie ma dowodów na to ze czerwono biało niebieskie były przed wojna twierdząc ze to wymysł milicji otóż sa dowody na to ze takie barwy były używane
,

Pokaż mi te dowody na przedwojenny układ barw.
Nie twierdzę że to wymysł milicji (MSW jak juz cos) tylko że "dziwnym" trafem układ barw Cz-B-Nb ma większość klubów gwardyjskich - np.Gwardia Koszalin,Olimpia Poznań,Gwardia Warszawa.Może to przypadek , może nie.Napewno był o tym swego czasu artykuł w prasie ale że go nie mam obecnie przed sobą to sie na niego nie powołuje.

natomiast Ty nie masz dowodu (albo pokaż rozkaz komendy głównej mo) ze tak nadano po wojnie przez milicje
Rosomak klub oficjalnie podaje ze jego barwy są czerwono biało niebieskie chyba ze wiesz lepiej od klub TS Wisła jakie są jego barwy oficjalne. a podaje to np w odpowiedziach na pisma z takimi pytaniami z gazet lub wydawnictw piłkarskich. nikomu nic nie próbowałem udowodnić tylko tyle że przed wojna też używano zestawu kolorów takich.
A ty swoje.Kolejny raz- gdzie tak pisze że przedwojenne barwy były takie jak mowisz.
O statucie wiemy wszyscy tyle że statut jest ( ten o którym wiem) z 1950r.Jakoś nie bardzo przedwojenny.
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 16.02.2010, 16:55
Skoro barwy C B N są ofcjalne to tak powinny być ułożone na trybunie. A to że barwy kibicowskie są N B C to niech kibice takie stosują jeśli chcą. Ja komuny nie pamiętam i osobiście uznaję układ historyczny C B N a to że ktoś z powodu walki z komuną stosuje N B C rozumiem. I ti by było na tyle z mojej strony
Ostatnio edytowane przez crazykaro : 16.02.2010 o godz. 16:59.
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 16.02.2010, 16:59
T-driver napisał(a):Wyświetl post
Po jaką cholerę ciagnie się ten idiotyczny temat aż na cztery strony?

Niedługo roczniki '89 w zwyż zaczną tu debatować na 10 stron który herb jest własciwy :/
Nie róbcie siary na własnym forum, bo czytają to również i inni kibice. Mają powody do polewki z takiej młodej 'Armii Białej Gwiazdy' :/
Bo mamy taka ochote.Niepodoba sie to nikt cię nie zmuszą tu zagladać.Jak dla ciebie siarą jest próba wyjaśnienia naszej tradycji to polecam ci zobaczyc na głównej jak tam kontuzja Clebera i wątek o transferach- to temat dla ciebie.Jak się tam, wpiszesz to wtedy nikt "polewki" nie bedzie miał
A inni (w wiekszości)kibice to sie moga sobie chociaż troche o historii i tradycji poczytać .Niewiele klubow (z istniejących) ma porownywalną

crazykaro napisał(a):Wyświetl post
Skoro barwy C B N są ofcjalne to tak powinny być ułożone na trybunie. A to że barwy kibicowskie są N B C to niech kibice takie stosują jeśli chcą. Ja komuny nie pamiętam i osobiście uznaję układ historyczny C B N a to że ktoś z względów walki z komuną stosuje N B C rozumiem. I ti by było na tyle z mojej strony
I to wszystko wyjasnia.
Zresztą w tym temacie wypowiadają się ci dla ktorych Wisła to nie tylko mecz a całe życie i ci którzy maja problem ze kiełbaska na stadionie jest zimna a pepsi nie chłodna (vide temat o budowie o stadionu) więc i dogadać się trudno.Mam tylko nadzieję że ci którzy mają głos na trybunach nie mają wątpliwości co do powyższego tematu
Ostatnio edytowane przez Arapaho : 16.02.2010 o godz. 17:06.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
Dagobert
Senior Member

Stary 16.02.2010, 17:31
Arapaho pewne rzeczy sie w czasie dzieją. nie koniecznie musi byc papierkowy dowód na to ze przed wojna było tak a nie inaczej (poszukam jak znajdę to sie nie omieszkam pochwalić możesz być pewien heh).

chodzi mi o taką rzecz, że np hymn do statutu wpisano w roku xxxx a kibice go znali wcześniej to kibic może powiedzieć że hymn był 30 lat wcześniej niż xxxx

Klub twierdzi, że jego barwy sa cz b n, według klubu to jest tradycja z przedwojnia. nie mam powodu twierdzić że jest inaczej chyba że ktoś pokaże dowód że tak nie jest
Odpowiedz cytując
Dagobert
Senior Member

Stary 16.02.2010, 17:36
i zgadzam się, że właśnie forum jest od dyskusji chyba że uznajemy że jest jedyna słuszna linia, prawda absolutna i jak ktoś na Wiśle ma inne zdanie to zrujnuje to opinie o nas hehe
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 16.02.2010, 19:29
Arapaho pewne rzeczy sie w czasie dzieją. nie koniecznie musi byc papierkowy dowód na to ze przed wojna było tak a nie inaczej (poszukam jak znajdę to sie nie omieszkam pochwalić możesz być pewien heh).

Jestem w stanie się z tym zgodzić.Od początku moich wypowiedzi w tym temacie cel był jeden.JEŚLI - powtarzam jeśli - nie ma oficjalnych - w sensie właśnie papierkowych dowodów- na takie a nie inne kolejności barw.To możnaby pomyśleć o przeforsowaniu - kibicowskiej- nikt nie zapczeczy chlubnej- wersji barw.Albo przynajmniej zatwierdzenie ich do stosowania na stadionie w sensie szaliki,flagi, tak aby nie było niedomówień i wątpliwości.
Odpowiedz cytując
T-driver
Member

Od: 06.2003

Stary 16.02.2010, 22:19
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Jak dla ciebie siarą jest próba wyjaśnienia naszej tradycji (...)
No wybacz kolego, ale wszystko zostało już wyjaśnione chyba w trzech/czterech pierwszych postach. Kolejne trzy strony to zwykłe pie*dolenie, a nie próba wyjaśnienia tradycji.
Odpowiedz cytując
KOMINEK
ANAJNARAB

Od: 05.2004

Stary 16.02.2010, 22:47
W tym temacie cieszy mnie jedno, że chyba wszyscy są zgodni co do tego, że w środku naszej flagi jest kolor biały i myślę że na tym można zakończyć te ciągnące się bez końca dywagacje bo i tak nikt nikogo nie jest już w stanie przekonać czy jest tak czy inaczej i czyja tradycja jest ważniejsza.
Jeśli ktoś coś jeszcze musi bardzo ważnego napisać to się streszczajcie bo temat idzie do zamknięcia a reszta na privach.
Odpowiedz cytując
Rosomak
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 16.02.2010, 23:11
KOMINEK napisał(a):Wyświetl post
W tym temacie cieszy mnie jedno, że chyba wszyscy są zgodni co do tego, że w środku naszej flagi jest kolor biały i myślę że na tym można zakończyć te ciągnące się bez końca dywagacje bo i tak nikt nikogo nie jest już w stanie przekonać czy jest tak czy inaczej i czyja tradycja jest ważniejsza.
Jeśli ktoś coś jeszcze musi bardzo ważnego napisać to się streszczajcie bo temat idzie do zamknięcia a reszta na privach.
Ja nie jestem zgodny!
A co Ty chcesz zamykać przyjacielu? Temat do dyskusji? Z jakiego powodu?

Arapaho

Klub twierdzi, że jego barwy sa cz b n, według klubu to jest tradycja z przedwojnia. nie mam powodu twierdzić że jest inaczej chyba że ktoś pokaże dowód że tak nie jest (...)
Masz źródło? Pokażesz w końcu dowód , że tak jest?

Arapaho
Wiem lepiej (to już nie moja wina, że klub zatrudnia ludzi niedoinformowanych, zresztą co się dziwić, co na ten temat może wiedzieć jakieś tam S.S,A.)!
Podaj źródło.

Gordian napisał(a):Wyświetl post
Rosomak chciałem Ci priva wysłać ale się nie da. Masz skrzynkę przepełnioną?
No, miałem ale już nie mam

Skoro barwy C B N są ofcjalne to tak powinny być ułożone na trybunie. A to że barwy kibicowskie są N B C to niech kibice takie stosują jeśli chcą. Ja komuny nie pamiętam i osobiście uznaję układ historyczny C B N a to że ktoś z powodu walki z komuną stosuje N B C rozumiem. I ti by było na tyle z mojej strony
Po raz kolejny zwróce Ci uwagę: sięgnij do historii klubu T S Wisła!
Ostatnio edytowane przez KOMINEK : 16.02.2010 o godz. 23:24.
BIAŁA GWIAZDA NA KOSZULKI!
Odpowiedz cytując
rospun
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 17.02.2010, 00:06
Wiecie, zgodnie z heraldyką, to powinno być N-B-Cz
Odpowiedz cytując
Gordian
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 17.02.2010, 00:19
Rosomak masz priva

Odpowiedz cytując
Dagobert
Senior Member

Stary 17.02.2010, 10:03
Rosomak skoro oficjele Wisły w oficjalnych pismach tak a nie inaczej definiują barwy to jednak pozwól że będę wierzył im a nie Tobie z całym szacunkiem, szczególnie że też nie masz dowodu w postaci wyciągu ze statutu. Więc Twoja wiedza kontra oficjalne stanowisko Wisły w kwestii swoich barw no cóż wybór prosty hehe.
Odpowiedz cytując
Dagobert
Senior Member

Stary 17.02.2010, 10:03
sięgam do historii i jakoś nie widzę dowodu na tezę, że klub się myli a Rosomak ma rację, w sądzie klub by wygrał heh
Odpowiedz cytując
crazykaro
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 17.02.2010, 10:08
Rosomak nie powtarzaj się i sam pokaż jakieś dowody bo cały czas pytasz o kontrargumenty a sam nie podałeż żadnego logicznego argumentu. W życiu mnie nie przekonasz że barwy Wisły są N B C

Powód: żeby nie było
Ostatnio edytowane przez crazykaro : 17.02.2010 o godz. 13:27.
Odpowiedz cytując
spy11
Junior Member

Od: 11.2005

Stary 17.02.2010, 10:19
Ten temat powinien zostać zamknięty, chyba wszystko zostało juz powiedziane, od jakiegoś czasu nic nowego do dyskusji nie zostało wniesione. Niektórym i tak nie można nic wytłumaczyć bo wiedzą swoje a kto miał zrozumieć to zrozumiał.
Pryta truskawkowa ze spirytusem, wstrząśnięte, nie mieszane
Odpowiedz cytując
Dagobert
Senior Member

Stary 17.02.2010, 10:45
ja poszukuje zresztą temat jest dość luźny może ciekawe ktoś wyszpera z archiwów coś ciekawego
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 17.02.2010, 10:48
co chwila jakiś junior member się pojawia - nie uczestniczący w dyskusji i nalega na zamkniecie tematu.
Jeszcze raz komu sie niepodoba .Nie zagladać tutaj
Odpowiedz cytując
JEDREK76
konserwa

Stary 17.02.2010, 10:50
Rosomak zamknij się i sam pokaż jakieś dowody bo cały czas pytasz o kontrargumenty a sam nie podałeż żadnego logicznego argumentu. W życiu mnie nie przekonasz że barwy Wisły są N B C

Crazykaro
uważaj szczeniaku do kogo się zwracasz w ten sposób
kolejna sprawa, to tak ciężko Ci jest uświadomić sobie fakt, iż włącznie ze statutem z 1946 r. kolejność barw nie została ustalona i najprawdopodobniej ustalenie kolejności tzw. "oficjalnej" (Cz-B-N) nastąpiło w okresie pobytu w pionie gwardyjskim
Ktoś użył wcześniej argumentu, o "logicznym" ustaleniu kolejności pod względem "ważności" tych barw, czy też ich procentowej ilości w herbie... otóż nic bardziej mylnego, idąc tym tokiem myślenia nasze barwy narodowe winny być nie biało-czerwone, a czerwono-białe, jako że tłem godła jest kolor czerwony i w jego otoczeniu występuje Orzeł Biały. Jak już wspomniał Rospun nie jest to zgodne z zasadami heraldyki.

Crazykaro na co dowodem ma być ten wstawiony przez Ciebie herb, czy na to, iż przez dość długi czas w okresie międzywojennym kolor niebieski nie był obecny w naszym herbie, to tak. Masz rację.
Jeśli jednak obydwaj zgadzamy się co do faktu, iż od 1936 r. powrócił ten kolor do herbu to kolejność barw (której w okresie międzywojnia i bezpośrednio po wojnie nie ustalano) winna być N-B-Cz, czyli taka jaką Kibice obrali wbrew barwom oficjalnie prezentowanym przez działaczy gwardyjskich.

Jeszcze apel dla osób którym temat się nie podoba, nikt Wam tutaj wchodzić nie każe.
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 17.02.2010, 11:01
Po przeanalizowaniu : statutu Wisły Kraków oraz strony Towarzystwa Sportowego Wisła Kraków (pomijam stronę Wisła Kraków SSA nie będącej kontynuatorka tradycji więc informacje tam nie są adekwatne ) wnioski są następujace:
- godło - czerwona tarcza z biala gwiazdą przedzielona niebieskim pasem
- flaga - czerwona z niebieskim ukosnym pasem i biała gwiazdą po środku.
Tyle
Nigdzie slowa nie ma o fladze z poziomymi pasami i układzie kolorystycznym
Wynika z tego że uklad kibicowski jest jak najbardziej prawidłowy.
Nikt tu już nic innego nie poda chyba że Rosomak podzieli się swoimi źródłami
Odpowiedz cytując
orzeu
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 17.02.2010, 11:04
crazykaro jeszcze jeden taki numer i wylatujesz. nie dosc ze jestes upierdliwy jak wsza, nic nie wiesz na podstawowe tematy to jeszcze pyskujesz do starszych i to juz nie pierwszy raz. przez takich jak ty na forum nie mozna pociagnac zadnej ciekawej dyskusji.
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując
Rosomak
Senior Member

Stary 17.02.2010, 11:19
Rosomak skoro oficjele Wisły w oficjalnych pismach tak a nie inaczej definiują barwy to jednak pozwól że będę wierzył im a nie Tobie z całym szacunkiem, szczególnie że też nie masz dowodu w postaci wyciągu ze statutu. Więc Twoja wiedza kontra oficjalne stanowisko Wisły w kwestii swoich barw no cóż wybór prosty hehe.
Mam mieć dowód na co?
W co Ty mi chcesz wierzyć lub niewierzyć?
Wyrażaj się jasno!

Podasz w końcu jakieś źródło informacji na którym się opierasz?

I tak się świetnie składa, że na historii Wisły się troszkę znam a szczególnie moją pasją jest wątek dot. kolejności barw . Mogę na ten temat pogadać nie tylko z forumowiczami ale też z każdym przedstawicielem Wisła S.S.A.
Odpowiedz cytując
Rosomak
Senior Member

Stary 17.02.2010, 11:25
Rosomak zamknij się i sam pokaż jakieś dowody bo cały czas pytasz o kontrargumenty a sam nie podałeż żadnego logicznego argumentu. W życiu mnie nie przekonasz że barwy Wisły są N B C

Dowody na co ?

Na razie nikt z was (twierdzących, że barwy Wisły to czerwono-biało-niebieskie) nie podał tu żadnych argumentów!
Dlatego pytam o nie!
Ktoś poda jakieś źródło ew. udowodni w oparciu o racjonalne argumenty?

A może Ty coś sprubujesz udowodnić? Choć widząc poziom Twojej wiedzy nie liczę na to. Jest on na takim samym poziomie jak kultura wypowiedzi.
Odpowiedz cytując
lizzy
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 17.02.2010, 11:35
Jakoś temat cały czas kręci się wokół kwestii oficjalnych barw klubowych z wyeksponowanym założeniem, że kibice murem stoją od lat za opcją N-B-C a tymczasem nikt nie odniósł się w zaden sposób do postu, który jest moim zdaniem mocno ciekawy w kontekście powyższych wywodów:

wonski_eNHa napisał(a):Wyświetl post
Czy to nie jest/była Nasza przyśpiewka: Barwy Królewskie Czerwono Biało Niebieskie
Tak się składa że sam doskonale pamiętam tą przyśpiewkę i wcale nie wydobywała się ona z gardeł pracowników klubu. Ktoś mógłby napisać coś bliżej na ten temat?
I pedzioł Herr Gott do wenża
Idź wek Ty pierońska szlango.
I wenż był ab
Odpowiedz cytując
Dagobert
Senior Member

Stary 17.02.2010, 11:37
moim dowodem jest stanowisko klubu Wisla Krakow jak również przed powstaniem SSA. to Ty Rosomak nie masz żadnych dowodów na to że jest inaczej. Skoro klub oficjalnie informuje że jego barwy to cz b n a Ty nie masz żadnych dowodów na to że jest inaczej to ja wierze klubowi.

Dowód pisma klubu TS Wisła (SSA i wcześniej) do informatorów, gazet wydawnictw.

a jaki jest Twój dowód na to że jest n b cz? pokaż mi ten dowód bo na razie tylko mówisz swoje zdanie i zarzucając innym brak dowodów sam ich nie masz.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów