The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Czy lubisz czytać książki?
Tak 486 79,80%
Nie 123 20,20%
Głosujących: 609. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
pzkwr
Senior Member

Od: 02.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.02.2010, 20:36
Mario Nh napisał(a):Wyświetl post
Jakiś zagraniczny thriller, horror mi ktoś poleci? Coś co wymaga myślenia. Coś dłuższego.

Szukam również książki która przedstawia jakieś opowiadania znanej postaci z światu futbolu z wplecionymi elementami kibicowskimi. Jeśli coś takiego w ogóle powstało.
Polecam "Zew Cthulhu" Lovercrafta. Nie znoszę horrorów, ale przeczytałem to z wypiekami na twarzy i autentycznie się bałem.
rrr
Odpowiedz cytując
fcz1985
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 09.03.2010, 22:23
Jestem w połowie Boba Budowniczego, jak skończę to mogę pożyczyć. Wciąga i straszne troszeczkę. http://www.bookmaster.pl/ksiazka/301086.xhtml
Odpowiedz cytując
Illargui
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 12.03.2010, 08:58
Jeśli ktoś byłby zainteresowany - widziałam wczoraj, że w Matrasie jest 25% zniżki na książki, nawet na nowości.
Odpowiedz cytując
Zbychu
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 12.03.2010, 13:09
Ta zniżka jest przedłużona i obowiązuje do końca marca.Przynajmiej w Matrasie katowickim.Promocja obowiązuje na wszystko z wyjątkiem podręczników

Od siebie polecam;

Wojciech KorfantyLewandowski Jan F.
VIDEOGRAF II, wydanie 2009.r
ISBN: 978-83-7183-725-8
Format: 16.5x24.4cm, 184 stron
Oprawa: Twarda z obwolutą
Wydanie: 1
Język: polski

Jest to pierwsza biografia Korfantego od upadku komuny.
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 12.03.2010, 17:33
pzkwr napisał(a):Wyświetl post
Polecam "Zew Cthulhu" Lovercrafta. Nie znoszę horrorów, ale przeczytałem to z wypiekami na twarzy i autentycznie się bałem.
Oj tak. Zgadzam się. Jestem w trakcie czytania i naprawdę trzyma w napięciu. Jak sam jestem w pokoju i czytam to trochę dziwne uczucie mi towarzyszy. Polecam gorąco.
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2005

Stary 26.03.2010, 07:13
Saga Jana Guillou "Krzyżowcy"
Są tacy, którzy twierdzą, że jedna z najbardziej poczytnych historii, po trylogii "Millenium". Już po tytule widać, że z Larrsonem nie ma tym razem żadnych wspólnych punktów i z pewnością nie jest to kryminał.

Tym razem mamy okazję posmakować długiego, historyczno-fikcyjnego opowiadania, o początkach Szwecji, wyprawach krzyżowych do Ziemi Świętej oraz o utracie Jerozolimy.

Saga składa się z trzech tomów, napisanych bardzo lekkim i przystępnym językiem. Z pewnością nie można ich nazwać podręcznikami do nauki historii. Więcej mają bowiem wspólnego z bajkami i legendami, chociażby takimi, jak te o naszym Krakowie. Historia dosyć podobna do tej, jaką widzieliśmy w filmie "Królestwo niebieskie". Pojawia się też w rozgrywce głównych bohaterów kilka postaci, które można było zobaczyć w tamtym filmie. Okazuje się jednak, że nie są już one tak prawowite, jak w tamtej produkcji.

Dla bardziej leniwych, pozostaje również film nakręcony na podstawie książek. Do kin wszedł kilka miesięcy temu, pt. "Templariusze - miłość i krew". Zapowiadany, jako najdroższa europejska produkcja ostatnich lat. Tradycyjnie jednak przed filmem, polecam lekturę Nie wszystko da się przedstawić na ekranie

Zwiastun filmu:
http://www.youtube.com/watch?v=kRiOlsTGy5E
Ostatnio edytowane przez Vinci : 26.03.2010 o godz. 07:17.
"Kradzione szczęścia nie daje..."
Odpowiedz cytując
Prezydentowa
Miodek

Od: 06.2004

Stary 28.03.2010, 20:30
Pytanie do kojarzących. Książka traktująca o Żydach w okresie drugiej wojny lub powojnia. Tytuł to cos w stylu historie/przygody (czy coś takiego) kogoś tam (takie klasycznie żydowskie imię i nazwisko). Nie moge sobie za skarby przypomnieć tego tytułu a ktoś mi polecił, że warto poczytać. Wie ktoś, o jaką książkę może chodzić>
Odpowiedz cytując
Tiramisu
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 28.03.2010, 20:37
Prezydentowa napisał(a):Wyświetl post
Pytanie do kojarzących. Książka traktująca o Żydach w okresie drugiej wojny lub powojnia. Tytuł to cos w stylu historie/przygody (czy coś takiego) kogoś tam (takie klasycznie żydowskie imię i nazwisko). Nie moge sobie za skarby przypomnieć tego tytułu a ktoś mi polecił, że warto poczytać. Wie ktoś, o jaką książkę może chodzić>
Może Diane Ackerman? "Azyl. Opowieść o Żydach ukrywanych w warszawskim ZOO."
"Nawet jeśli serce miałbym sztuczne to biłoby wraz z bębnem za Wisłę,,,"
Odpowiedz cytując
czolg
Member

Od: 07.2006

Stary 28.03.2010, 21:16
A ja to bym prosil o polecenie ksiazek z gatunku, UFO czyli jakies Roswell, NASA itp cos o tajnych agencjach rzadowych, programach rzadowych jakis badaniach, jakas apokalipsa, podwazanie religii. Tak ogolnie ujmujac wszystko co tajne, nie dostepne i 'malo popularne' przez wyciszanie tych aspektow przez media.
Odpowiedz cytując
macyo
Kangoo supersonic

Od: 08.2003

Stary 29.03.2010, 17:28
Ostatnio przeczytałem dwie serie książek z gatunku fikcji historycznej.

Pierwsza autorstwa Johna Birminghama. Trylogia pod tytułem "Oś czasu".
Nie ukrywam, że rozważania co by było, gdyby dzisiejszą technologię przeniesiono w czasy II wojny światowej zawsze były dla mnie nęcące

http://images.gildia.pl/_n_/literatu...kladka-180.jpg
http://www.lideria.pl/img_big/101177.jpg
http://images.gildia.pl/_n_/literatu...kladka-180.jpg

Druga polskiego autora Marcina Ciszewskiego. Ciekawa, lekka, bardzo wciągająca. Tematyka jak wyżej z tym, że dotyczy tylko polskiego podwórka.

http://www.1939.com.pl/UserFiles/Image/okladka.JPG
http://www.1944.waw.pl/UserFiles/Image/main/cover.jpg
http://warbook.pl/UserFiles/Image/Ma...dka_500px.jpeg

Polecam tym bardziej, że nie ma problemu ze znalezieniem ich w internecie w postaci doc czy pdf.
Kangoo + Uniden Pro 520XL + Sirio AS 1000.
Odpowiedz cytując
laurence
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 29.03.2010, 17:57
Czytał ktoś już nowego Kinga? Ja właśnie zakupiłem na allegro "Pod Kopuła" i czekam z niecierpliwością na przesyłkę. Jeśli książka będzie choć w połowie tak dobra jak "Ręka mistrza" to będę bardzo zadowolony.
Prasłowiańska grusza chroni w swych konarach plebejskiego uciekiniera
Odpowiedz cytując
Prezydentowa
Miodek

Od: 06.2004

Stary 29.03.2010, 18:26
Tiramisu napisał(a):Wyświetl post
Może Diane Ackerman? "Azyl. Opowieść o Żydach ukrywanych w warszawskim ZOO."
Nie, nie. "Przygody..(Kogoś tam)" Tak jakoś szedł ten tytuł. Jakieś typowo żydowskie imię i nazwisko.
Odpowiedz cytując
Silvestro
Senior Member

Od: 02.2003

Stary 29.03.2010, 21:25
laurence napisał(a):Wyświetl post
polećcie jakąs dobrą książke w tematyce II wojny światowej a najlepiej coś o lądowaniu w Normandii.Z góry dziękuje
Ryan Cornelius " Najdłuższy Dzień "
" O Jeden Most za Daleko "
" Ostatnia Bitwa "
Tutaj więcej:
http://www.empik.com/pakiet-najdluzs...prod11860030,p

Antony Beevor "Stalingrad"

E.B .Sledge "Piekło Pacyfiku"

I jeszcze rekomendacja mojego męża:

i dalszy ciąg:

książki autora "Kampanii braci"
Ostatnio edytowane przez Silvestro : 30.03.2010 o godz. 20:19.
Odpowiedz cytując
Nergal
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 03.04.2010, 09:17
Mogę prosić o jakies opinie na temat książek Jacka Piekary? Ostatnio rzuciło mi się w oczy kilka jego tytułów i nie wiem czy warto po niego sięgać czy raczej to strata czasu
The Apostasy

Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 04.04.2010, 15:14
Nergal napisał(a):Wyświetl post
Mogę prosić o jakies opinie na temat książek Jacka Piekary? Ostatnio rzuciło mi się w oczy kilka jego tytułów i nie wiem czy warto po niego sięgać czy raczej to strata czasu

Osobiście nie czytałem Jego ksiąek, ale mam znajomych co się w nich zaczytują. Sam zamierzam jakąś przeczytać. Jak lubisz taki typ literatury, to na pewno warto. Zresztą, prawie każda książka jest warta przeczytania
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
Ela
Pro Publico Bono

Stary 06.04.2010, 14:27
Wg mnie strata czasu.
Czytałam Charakternika - z ciekawości i ze względu na zainteresowania historyczne tym okresem.
Rozczarowałam się.
Książka bardzo słaba.
Brakuje polotu pisarskiego autorowi a fabuła naciągana i niespójna.
Odpowiedz cytując
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 06.04.2010, 21:53
Od bardzo dawna nie miałem ani czasu ani ochoty sięgnąć po tzw: literaturę piękną. Ponieważ ostatnio miałem jednak trochę więcej czasu a kolega polecił mi książkę O. Pamuka "Nazywam się Czerwień" to sięgnąłem i nie jestem rozczarowany. Sposób narracji na pierwszy rzut oka może wydawać się trochę dziwny ale jak dla mnie było bardzo intrygującym zetknięcie się z "tureckim" sposobem pisania. Jak każda dobra książka jest ona wielowątkowa i myślę że "swoje tematy" będą mogli znaleźć zarówno ci których interesuje historia jak i ci który wolą kryminał czy trochę psychologii. Polecam.
Byłbym ciekaw waszych opinii o innych książkach Pamuka. Możecie polecić jakieś inne tytutły?
Odpowiedz cytując
Tiramisu
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 06.04.2010, 22:04
Czytałam kilka jego książek, ostatnio cykl o Alicji, wcześniej Arivalda z Wybrzeża, "Świat jest pełen chętnych suk",, Mnie się fajnie czytało. Jakieś górne loty to nie są, ale miło czas leci . Cykl o Mordimerze Madderdinie podobno niezły, ale to pięć grubawych ksiąg i jeszcze się nie zabrałam za to . Natomiast mam w planach, więc chyba Piekara mnie przyciąga . Alicję to nawet polecam, szczególnie drugą część.

Jak ktoś nie czytał "Diuny" Franka Herberta to warto. Niedawno wzięłam z półki i odkurzyłam , scena z pijanym Idaho rozbawia do łez niezmiennie .
Ostatnio edytowane przez Tiramisu : 06.04.2010 o godz. 22:08.
"Nawet jeśli serce miałbym sztuczne to biłoby wraz z bębnem za Wisłę,,,"
Odpowiedz cytując
Kobieta_Wislak
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 07.04.2010, 00:05
Przeczytałam niedawno książkę Piotra Wereśniaka "Zabili mnie we wtorek" , za emipkiem: "Ta książka ma wszystko, co jest potrzebne dobrej powieści sensacyjnej – wciągającą fabułę, bohaterów, których los nas porusza, napięcie. A do tego akcja osadzona jest w polskiej rzeczywistości, jak najbardziej współczesnej."
i rzeczywiście wciaga i chce sie wiedzieć co bedzie dalej, polecam!
"... Bo to miłość, pasja, To mój sposób na życie,
Mam trójkolorowy świat i innego nie chcę widzieć nigdzie..."
Odpowiedz cytując
Nergal
Senior Member

Od: 11.2005

Stary 07.04.2010, 08:53
Dzięki za opinie, cudów się nie spodziewam w takim razie Pewnie coś J. Piekary przeczytam, chociażby dla świętego spokoju bo inaczej bedzie to za mną chodzić
The Apostasy

Odpowiedz cytując
a11
Member

Od: 12.2008

Stary 07.04.2010, 09:12
Jeśli chodzi o mnie to czytałem wszystkie książki tego autora a przygodach inkwizytora Mordimera Mederdina. Osobiście książki oceniam jako dobre. Z pewnością można powiedzieć, iż mamy w nich do czynienia z nietuzinkową fabułą.
"Oto świat, w którym Chrystus zstąpił z krzyża i surowo ukarał swych prześladowców. Świat, gdzie słowa modlitwy brzmią: "I daj nam siłę, byśmy nie przebaczali naszym winowajcom". Świat, w którym "nasz Pan i jego Apostołowie wyrżnęli w pień pół Jerozolimy".

Mordimer Maderdin jest inkwizytorem, który zajmuję się głównie tropieniem osób pałających się czarną magią oraz spiskujących przeciwko jedynej prawdziwej wierze. Gdy po raz pierwszy miałem do czynienia z tą postacią to od razu skojarzyła mi się ona z Wiedźminem od Sapkowskiego, tyko w innych realiach.

Są to książki, które się przyjemnie i szybko czyta. Jednak nie można powiedzieć, iż są one banalne i naiwne bo potrafią zaskakiwać i czasem dopiero gdy wszystko się wyjaśnia ukazuje się pomysłowości i umiejętności autora, bo nie wszystko co na pierwszy rzut oka jest dobre; jest dobrem w rzeczywistości. Składają się one z kilku mikropowieści, które nie zawsze są ze sobą powiązane, ale ukazują losy bohatera na przestrzeni lat.

Na mnie czeka już kolejny tom o przygodach Mordimera i z pewnością w najbliższym czasie sięgnę po tą książkę.

Tiramisu napisał(a):Wyświetl post
... ale to pięć grubawych ksiąg i jeszcze się nie zabrałam za to ...
Już sześć. Książki może są grube, ale jak już pisałem, jeśli ktoś lubi czytanie i fantastykę to jedna taka książka jest na dwa, trzy wieczory. Osobiście polecam

PS>
polecam stronkę http://www.biblionetka.pl/default.aspx
Dużo opinii samych czytających na temat praktycznie wszystkich książek.

PS.2
Przy okazji chciałbym polecić osobą lubiącym tematykę szpiegowską książki Frydericka Forsytha. Jak na razie przeczytałem "Diabelską alternatywę" i "Fałszerza" i muszę powiedzieć, iż są to naprawdę ciekawe książki, ich klimat oraz styl pisania Forsytha sprawia, że czyta się je z ogromną przyjemnością, oraz co dla mnie szczególnie ważne nie jest to świat Bonda, wspaniałych gadżetów i niezniszczalnych facetów, ale niejako praca agentów w "realu".
Ostatnio edytowane przez a11 : 07.04.2010 o godz. 09:17.
Odpowiedz cytując
orzeu
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 07.04.2010, 09:25
Kto poleci ksiazke dobra do auta? Tak zeby trasa typu Przemysl-Swinoujscie szybko uplynela Na razie przerabiam podcasty i audycje radiowe.
O Forsythie juz bylo, najlepsze sa Diabelska, Czwarty Protokol i Negocjator. Falszerz tez dobry.
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując
7 kotów
P.N.R.I.

Od: 11.2002

Stary 07.04.2010, 09:58
orzeu napisał(a):Wyświetl post
Kto poleci ksiazke dobra do auta? Tak zeby trasa typu Przemysl-Swinoujscie szybko uplynela Na razie przerabiam podcasty i audycje radiowe.
O Forsythie juz bylo, najlepsze sa Diabelska, Czwarty Protokol i Negocjator. Falszerz tez dobry.
Szogun Clavella.
To naprawde swietna ksiazka, a jako audiobook prawie 56 godzin sluchania.
Boia chi molla !
Odpowiedz cytując
Ela
Pro Publico Bono

Stary 07.04.2010, 10:17
orzeu napisał(a):Wyświetl post
.
Praktycznie każdy Pratchett
Dobry humor przez całą drogę gwarantowany.

Może " Pomniejsze Bóstwa " na pierwszy rzut, a potem całą serię Opowieści ze Świata Dysku od początku
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 07.04.2010, 10:25
polecam książke Latkowskiego "Olewnik-śmierc za 300 tysiecy".Taki brutalny horror który zdarzył sie naprawde.Wiele faktów o jakich prasa nie pisała.
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2005

Stary 02.05.2010, 10:04
Wśród ostatnich sklepowych nowości pojawiła się dosyć ciekawa pozycja, dotycząca byłego generała Wojska Polskiego, Waldemara Skrzypczaka pt. " Moja Wojna".

Samego bohatera nie trzeba chyba nikomu przestawiać. Powinna być znana wszystkim, z dosyć krytycznego stanowiska wobec polskiego dowództwa i polityków odpowiadających za polskie misje w Iraku i Afganistanie.

Ta sama tematyka, poszerzona o opis układów i mechanizmów panujących wśród dowodzących, za czasów PRL-u, znajduje się w książce. Wzbogacona o opisy i anegdoty codziennego życia żołnierzy oraz ich zachowań na polu walki stanowi bardzo wciągającą lekturę. Polecam wszystkim, którzy interesują się polską wojskowością. Znajdziecie tam punkt widzenia, bardzo różniący się od tego jakim chwali się Pan Klich...

Dokładniejsza recenzja dostępna pod tym adresem:
http://pelta.osdw.pl/ksiazka/Skrzypc...,50698000192KS
Ostatnio edytowane przez Vinci : 02.05.2010 o godz. 10:07.
"Kradzione szczęścia nie daje..."
Odpowiedz cytując
a11
Member

Od: 12.2008

Stary 07.06.2010, 22:33
trzy sprawy:

1. poszukuję książek fantastycznych osadzonych w realiach średniowiecza lub wcześniejszych epok. Zwłaszcza polskich autorów coś ala cykl o Mordimerze Maderdinie Piekary lub realia Wiedźmina Sapkowskiego. Może ktoś coś polecić?

2. Wstyd się przyznać ale nie czytałem żadnych książek St. Lema. Może ktoś polecić coś konkretnego? Chodzi mi o tytuł, który uświadomi mnie o stylu pisania i tematyce powieści Lema.

3. Wszystkim miłośnikom literatury fantastycznej oraz osobą lubiącym "trudne" książki (niektórzy uważają je za przeintelektualizowane) polecam wszystko Jacka Dukaja, który uważany jest za jednego z najlepszych polskich fantastyków. Autor ten potrafi w każdej swojej powieści stworzyć nowy, własny świat w którym wszystko jest wyjątkowe. "Inne Pieśni", "Perfekcyjna Niedoskonałość" czy "Lód" (który osobiście mniej mi się podobał niż dwie wcześniej wymienione, ale i tak jest przedni) powinny być lekturą obowiązkową każdego czytelnika.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 08.06.2010, 11:32
ja czytam Steva Berrego, Jamesa Rollinsa i Cliva Cusslera. czyli thrillery awanturnicze jak to ciekawie nazwali.

Komu sie podobał kod da vinci, napewno znalazł by coś dla siebie.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
someonewisp
Banita

Od: 09.2009

Stary 08.06.2010, 11:41
@a11: Książki Lem czyta się ciężko ale jak wejdziesz w ten świat to czyta się szybciutko. Na sam początek polecam Solaris. A potem Dzienniki gwiazdowe.
I masz racje Perfekcyjna niedoskonałość to "najtrudniejsza" książka jaką do tej pory czytałem . Genialny pisarz.

Obecnie szukam czegoś z SF. Poleci mi ktoś jakąś ciekawą pozycje?
Odpowiedz cytując
mlody_ale_wierny
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 08.06.2010, 14:51
Ja polecam Arkadego Fiedlera, właśnie czytam " I znowu kusząca Kanada" naprawde fajnie napisane, wciąga. Przyrodniczo podróżnicza. Lata 60 czy tam 70
HEJ WISŁA KOSZ!!!

Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów