|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy lubisz czytać książki? | |||
| Tak |
|
486 | 79,80% |
| Nie |
|
123 | 20,20% |
| Głosujących: 609. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 02.2006
Online |
|
|
Polecam "Zew Cthulhu" Lovercrafta. Nie znoszę horrorów, ale przeczytałem to z wypiekami na twarzy i autentycznie się bałem.
![]()
rrr
|
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Jestem w połowie Boba Budowniczego, jak skończę to mogę pożyczyć. Wciąga i straszne troszeczkę. http://www.bookmaster.pl/ksiazka/301086.xhtml
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
|
Jeśli ktoś byłby zainteresowany - widziałam wczoraj, że w Matrasie jest 25% zniżki na książki, nawet na nowości.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Ta zniżka jest przedłużona i obowiązuje do końca marca.Przynajmiej w Matrasie katowickim.Promocja obowiązuje na wszystko z wyjątkiem podręczników
Od siebie polecam; Wojciech KorfantyLewandowski Jan F. VIDEOGRAF II, wydanie 2009.r ISBN: 978-83-7183-725-8 Format: 16.5x24.4cm, 184 stron Oprawa: Twarda z obwolutą Wydanie: 1 Język: polski Jest to pierwsza biografia Korfantego od upadku komuny. ![]()
By dostawać więcej od życia, dawaj więcej od siebie.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2007
Offline |
|
![]() ![]()
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los Od jakiego ich nic nie wyzwoli Bo zabije ich las Rąk co klaszczą na czas W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli Patrz jak piją i żrą Twoją żywią się krwią I żonglują słowami twych pieśni Lecz nic nie śni im się A najlepiej wiesz że Nie istnieje wszak to co się nie śni. Jacek Kaczmarski |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Saga Jana Guillou "Krzyżowcy"
Są tacy, którzy twierdzą, że jedna z najbardziej poczytnych historii, po trylogii "Millenium". Już po tytule widać, że z Larrsonem nie ma tym razem żadnych wspólnych punktów i z pewnością nie jest to kryminał. Tym razem mamy okazję posmakować długiego, historyczno-fikcyjnego opowiadania, o początkach Szwecji, wyprawach krzyżowych do Ziemi Świętej oraz o utracie Jerozolimy. Saga składa się z trzech tomów, napisanych bardzo lekkim i przystępnym językiem. Z pewnością nie można ich nazwać podręcznikami do nauki historii. Więcej mają bowiem wspólnego z bajkami i legendami, chociażby takimi, jak te o naszym Krakowie. Historia dosyć podobna do tej, jaką widzieliśmy w filmie "Królestwo niebieskie". Pojawia się też w rozgrywce głównych bohaterów kilka postaci, które można było zobaczyć w tamtym filmie. Okazuje się jednak, że nie są już one tak prawowite, jak w tamtej produkcji. ![]() ![]() Dla bardziej leniwych, pozostaje również film nakręcony na podstawie książek. Do kin wszedł kilka miesięcy temu, pt. "Templariusze - miłość i krew". Zapowiadany, jako najdroższa europejska produkcja ostatnich lat. Tradycyjnie jednak przed filmem, polecam lekturę Nie wszystko da się przedstawić na ekranie ![]() Zwiastun filmu: http://www.youtube.com/watch?v=kRiOlsTGy5E
Ostatnio edytowane przez Vinci : 26.03.2010 o godz. 07:17.
![]()
"Kradzione szczęścia nie daje..."
|
|
|
|
Miodek
Od: 06.2004
Offline |
|
|
Pytanie do kojarzących. Książka traktująca o Żydach w okresie drugiej wojny lub powojnia. Tytuł to cos w stylu historie/przygody (czy coś takiego) kogoś tam (takie klasycznie żydowskie imię i nazwisko). Nie moge sobie za skarby przypomnieć tego tytułu a ktoś mi polecił, że warto poczytać. Wie ktoś, o jaką książkę może chodzić>
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
![]()
"Nawet jeśli serce miałbym sztuczne to biłoby wraz z bębnem za Wisłę,,,"
|
|
|
|
Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
A ja to bym prosil o polecenie ksiazek z gatunku, UFO czyli jakies Roswell, NASA itp cos o tajnych agencjach rzadowych, programach rzadowych jakis badaniach, jakas apokalipsa, podwazanie religii. Tak ogolnie ujmujac wszystko co tajne, nie dostepne i 'malo popularne' przez wyciszanie tych aspektow przez media.
|
|
|
|
Kangoo supersonic
Od: 08.2003
Offline |
|
|
Ostatnio przeczytałem dwie serie książek z gatunku fikcji historycznej.
Pierwsza autorstwa Johna Birminghama. Trylogia pod tytułem "Oś czasu". Nie ukrywam, że rozważania co by było, gdyby dzisiejszą technologię przeniesiono w czasy II wojny światowej zawsze były dla mnie nęcące ![]() http://images.gildia.pl/_n_/literatu...kladka-180.jpg http://www.lideria.pl/img_big/101177.jpg http://images.gildia.pl/_n_/literatu...kladka-180.jpg Druga polskiego autora Marcina Ciszewskiego. Ciekawa, lekka, bardzo wciągająca. Tematyka jak wyżej z tym, że dotyczy tylko polskiego podwórka. http://www.1939.com.pl/UserFiles/Image/okladka.JPG http://www.1944.waw.pl/UserFiles/Image/main/cover.jpg http://warbook.pl/UserFiles/Image/Ma...dka_500px.jpeg Polecam tym bardziej, że nie ma problemu ze znalezieniem ich w internecie w postaci doc czy pdf. ![]()
Kangoo + Uniden Pro 520XL + Sirio AS 1000.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Czytał ktoś już nowego Kinga? Ja właśnie zakupiłem na allegro "Pod Kopuła" i czekam z niecierpliwością na przesyłkę. Jeśli książka będzie choć w połowie tak dobra jak "Ręka mistrza" to będę bardzo zadowolony.
![]()
Prasłowiańska grusza chroni w swych konarach plebejskiego uciekiniera
|
|
|
|
Miodek
Od: 06.2004
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2003
Offline |
|
" O Jeden Most za Daleko " " Ostatnia Bitwa " Tutaj więcej: http://www.empik.com/pakiet-najdluzs...prod11860030,p Antony Beevor "Stalingrad" E.B .Sledge "Piekło Pacyfiku" I jeszcze rekomendacja mojego męża: ![]() i dalszy ciąg: ![]() książki autora "Kampanii braci"
Ostatnio edytowane przez Silvestro : 30.03.2010 o godz. 20:19.
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2005
Offline |
|
|
Mogę prosić o jakies opinie na temat książek Jacka Piekary? Ostatnio rzuciło mi się w oczy kilka jego tytułów i nie wiem czy warto po niego sięgać czy raczej to strata czasu
![]() ![]() The Apostasy ![]() |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2007
Offline |
|
Osobiście nie czytałem Jego ksiąek, ale mam znajomych co się w nich zaczytują. Sam zamierzam jakąś przeczytać. Jak lubisz taki typ literatury, to na pewno warto. Zresztą, prawie każda książka jest warta przeczytania ![]() ![]()
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los Od jakiego ich nic nie wyzwoli Bo zabije ich las Rąk co klaszczą na czas W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli Patrz jak piją i żrą Twoją żywią się krwią I żonglują słowami twych pieśni Lecz nic nie śni im się A najlepiej wiesz że Nie istnieje wszak to co się nie śni. Jacek Kaczmarski |
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
Czytałam Charakternika - z ciekawości i ze względu na zainteresowania historyczne tym okresem. Rozczarowałam się. Książka bardzo słaba. Brakuje polotu pisarskiego autorowi a fabuła naciągana i niespójna. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
|
Od bardzo dawna nie miałem ani czasu ani ochoty sięgnąć po tzw: literaturę piękną. Ponieważ ostatnio miałem jednak trochę więcej czasu a kolega polecił mi książkę O. Pamuka "Nazywam się Czerwień" to sięgnąłem i nie jestem rozczarowany. Sposób narracji na pierwszy rzut oka może wydawać się trochę dziwny ale jak dla mnie było bardzo intrygującym zetknięcie się z "tureckim" sposobem pisania. Jak każda dobra książka jest ona wielowątkowa i myślę że "swoje tematy" będą mogli znaleźć zarówno ci których interesuje historia jak i ci który wolą kryminał czy trochę psychologii. Polecam.
Byłbym ciekaw waszych opinii o innych książkach Pamuka. Możecie polecić jakieś inne tytutły? |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
. Cykl o Mordimerze Madderdinie podobno niezły, ale to pięć grubawych ksiąg i jeszcze się nie zabrałam za to . Natomiast mam w planach, więc chyba Piekara mnie przyciąga . Alicję to nawet polecam, szczególnie drugą część. Jak ktoś nie czytał "Diuny" Franka Herberta to warto. Niedawno wzięłam z półki i odkurzyłam , scena z pijanym Idaho rozbawia do łez niezmiennie .
Ostatnio edytowane przez Tiramisu : 06.04.2010 o godz. 22:08.
![]()
"Nawet jeśli serce miałbym sztuczne to biłoby wraz z bębnem za Wisłę,,,"
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
Przeczytałam niedawno książkę Piotra Wereśniaka "Zabili mnie we wtorek" , za emipkiem: "Ta książka ma wszystko, co jest potrzebne dobrej powieści sensacyjnej – wciągającą fabułę, bohaterów, których los nas porusza, napięcie. A do tego akcja osadzona jest w polskiej rzeczywistości, jak najbardziej współczesnej."
i rzeczywiście wciaga i chce sie wiedzieć co bedzie dalej, polecam! ![]()
"... Bo to miłość, pasja, To mój sposób na życie,
Mam trójkolorowy świat i innego nie chcę widzieć nigdzie..." |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2005
Offline |
|
|
Dzięki za opinie, cudów się nie spodziewam w takim razie
Pewnie coś J. Piekary przeczytam, chociażby dla świętego spokoju bo inaczej bedzie to za mną chodzić![]() The Apostasy ![]() |
|
|
|
Member
Od: 12.2008
Offline |
|
"Oto świat, w którym Chrystus zstąpił z krzyża i surowo ukarał swych prześladowców. Świat, gdzie słowa modlitwy brzmią: "I daj nam siłę, byśmy nie przebaczali naszym winowajcom". Świat, w którym "nasz Pan i jego Apostołowie wyrżnęli w pień pół Jerozolimy". Mordimer Maderdin jest inkwizytorem, który zajmuję się głównie tropieniem osób pałających się czarną magią oraz spiskujących przeciwko jedynej prawdziwej wierze. Gdy po raz pierwszy miałem do czynienia z tą postacią to od razu skojarzyła mi się ona z Wiedźminem od Sapkowskiego, tyko w innych realiach. Są to książki, które się przyjemnie i szybko czyta. Jednak nie można powiedzieć, iż są one banalne i naiwne bo potrafią zaskakiwać i czasem dopiero gdy wszystko się wyjaśnia ukazuje się pomysłowości i umiejętności autora, bo nie wszystko co na pierwszy rzut oka jest dobre; jest dobrem w rzeczywistości. Składają się one z kilku mikropowieści, które nie zawsze są ze sobą powiązane, ale ukazują losy bohatera na przestrzeni lat. Na mnie czeka już kolejny tom o przygodach Mordimera i z pewnością w najbliższym czasie sięgnę po tą książkę. Już sześć. Książki może są grube, ale jak już pisałem, jeśli ktoś lubi czytanie i fantastykę to jedna taka książka jest na dwa, trzy wieczory. Osobiście polecam PS> polecam stronkę http://www.biblionetka.pl/default.aspx Dużo opinii samych czytających na temat praktycznie wszystkich książek. PS.2 Przy okazji chciałbym polecić osobą lubiącym tematykę szpiegowską książki Frydericka Forsytha. Jak na razie przeczytałem "Diabelską alternatywę" i "Fałszerza" i muszę powiedzieć, iż są to naprawdę ciekawe książki, ich klimat oraz styl pisania Forsytha sprawia, że czyta się je z ogromną przyjemnością, oraz co dla mnie szczególnie ważne nie jest to świat Bonda, wspaniałych gadżetów i niezniszczalnych facetów, ale niejako praca agentów w "realu".
Ostatnio edytowane przez a11 : 07.04.2010 o godz. 09:17.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Kto poleci ksiazke dobra do auta? Tak zeby trasa typu Przemysl-Swinoujscie szybko uplynela
Na razie przerabiam podcasty i audycje radiowe.O Forsythie juz bylo, najlepsze sa Diabelska, Czwarty Protokol i Negocjator. Falszerz tez dobry. ![]()
WISŁA PANY !!
|
|
|
|
P.N.R.I.
Od: 11.2002
Offline |
|
To naprawde swietna ksiazka, a jako audiobook prawie 56 godzin sluchania. ![]()
Boia chi molla !
|
|
|
|
Pro Publico Bono
Offline |
|
![]() Dobry humor przez całą drogę gwarantowany. Może " Pomniejsze Bóstwa " na pierwszy rzut, a potem całą serię Opowieści ze Świata Dysku od początku ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
polecam książke Latkowskiego "Olewnik-śmierc za 300 tysiecy".Taki brutalny horror który zdarzył sie naprawde.Wiele faktów o jakich prasa nie pisała.
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Wśród ostatnich sklepowych nowości pojawiła się dosyć ciekawa pozycja, dotycząca byłego generała Wojska Polskiego, Waldemara Skrzypczaka pt. " Moja Wojna".
Samego bohatera nie trzeba chyba nikomu przestawiać. Powinna być znana wszystkim, z dosyć krytycznego stanowiska wobec polskiego dowództwa i polityków odpowiadających za polskie misje w Iraku i Afganistanie. Ta sama tematyka, poszerzona o opis układów i mechanizmów panujących wśród dowodzących, za czasów PRL-u, znajduje się w książce. Wzbogacona o opisy i anegdoty codziennego życia żołnierzy oraz ich zachowań na polu walki stanowi bardzo wciągającą lekturę. Polecam wszystkim, którzy interesują się polską wojskowością. Znajdziecie tam punkt widzenia, bardzo różniący się od tego jakim chwali się Pan Klich... ![]() Dokładniejsza recenzja dostępna pod tym adresem: http://pelta.osdw.pl/ksiazka/Skrzypc...,50698000192KS
Ostatnio edytowane przez Vinci : 02.05.2010 o godz. 10:07.
![]()
"Kradzione szczęścia nie daje..."
|
|
|
|
Member
Od: 12.2008
Offline |
|
|
trzy sprawy:
1. poszukuję książek fantastycznych osadzonych w realiach średniowiecza lub wcześniejszych epok. Zwłaszcza polskich autorów coś ala cykl o Mordimerze Maderdinie Piekary lub realia Wiedźmina Sapkowskiego. Może ktoś coś polecić? 2. Wstyd się przyznać ale nie czytałem żadnych książek St. Lema. Może ktoś polecić coś konkretnego? Chodzi mi o tytuł, który uświadomi mnie o stylu pisania i tematyce powieści Lema. 3. Wszystkim miłośnikom literatury fantastycznej oraz osobą lubiącym "trudne" książki (niektórzy uważają je za przeintelektualizowane) polecam wszystko Jacka Dukaja, który uważany jest za jednego z najlepszych polskich fantastyków. Autor ten potrafi w każdej swojej powieści stworzyć nowy, własny świat w którym wszystko jest wyjątkowe. "Inne Pieśni", "Perfekcyjna Niedoskonałość" czy "Lód" (który osobiście mniej mi się podobał niż dwie wcześniej wymienione, ale i tak jest przedni) powinny być lekturą obowiązkową każdego czytelnika. |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 06.2005
Offline |
|
|
ja czytam Steva Berrego, Jamesa Rollinsa i Cliva Cusslera. czyli thrillery awanturnicze jak to ciekawie nazwali.
Komu sie podobał kod da vinci, napewno znalazł by coś dla siebie. ![]()
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno
![]()
|
|
|
|
Banita
Od: 09.2009
Offline |
|
|
@a11: Książki Lem czyta się ciężko ale jak wejdziesz w ten świat to czyta się szybciutko. Na sam początek polecam Solaris. A potem Dzienniki gwiazdowe.
I masz racje Perfekcyjna niedoskonałość to "najtrudniejsza" książka jaką do tej pory czytałem . Genialny pisarz.Obecnie szukam czegoś z SF. Poleci mi ktoś jakąś ciekawą pozycje? |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2009
Offline |
|
|
Ja polecam Arkadego Fiedlera, właśnie czytam " I znowu kusząca Kanada" naprawde fajnie napisane, wciąga. Przyrodniczo podróżnicza. Lata 60 czy tam 70
![]() |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|