The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Czy lubisz czytać książki?
Tak 486 79,80%
Nie 123 20,20%
Głosujących: 609. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Vinci
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.01.2010, 21:29
konrad napisał(a):Wyświetl post
Słyszałem parę podobnych opinii na temat tej serii. A propos: Stieg Larsson (autor) umarł na zawał serca w trakcie pisania czwartej części. Ukończył 200 stron i zrobił konspekt całości (za wiki). Mój egzemplarz czeka na pomyślne zakończenie sesji I wtedy jedziemy 1,2,3 tom
A te 200 stron jest teraz w posiadaniu jego konkubiny. Oczywiście, po sukcesie pierwszych części, o istnieniu tego szkicu przypomnieli sobie jego ojciec oraz brat, którzy weszli w konflikt z tą kobietą. Zaczęły się sądy,utarczki oraz wzajemne oskarżenia. Wygląda więc na to, ze na ewentualną część IV przyjdzie nam długo poczekać. Jeżeli kiedykolwiek się pojawi...

Tak czy inaczej część III ma swój ostateczny finał, więc trudno sobie wyobrazić o czym miała być IV
"Kradzione szczęścia nie daje..."
Odpowiedz cytując
pff
Wielka Wisła

Od: 08.2006

Stary 08.01.2010, 10:23
Wczoraj skończyłem lekturę " Imperium" Ryszarda Kapuścińskiego.

Książka warta polecenia, świetnie pokazane życie w ostatnich latach tytułowego Imperium - ZSRR, niewiele polityki, ale obraz "normalnego" życia.

Czas na kolejny tytuł
Odpowiedz cytując
yoda79
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 09.01.2010, 17:49
Arkas napisał(a):Wyświetl post
Co do Krajewskiego, warto zbliżyc się do jego książek?

A co do śmierci Larssona to dostał zawał serca po tym jak winda się zepsuła i musiał wyjsc kilka pięter aby dostac się do mieszkania, lecz niestety organizm nie wytrzymał.
Ja je uwielbiam,syf,upadek,mordy,zepsucie w pieknym Breslau
Na poważnie-jeden z moich ulubionych pisarzy.

Kowalski napisał(a):Wyświetl post
Jak czytam Krajewskiego, to niestety mam wrażenie, że facet ma poważne problemy z psyche To okrucieństwo...
Niektórzy (jak ja) takie rzeczy lubią
Tylko Wisła!
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 09.01.2010, 21:19
pff napisał(a):Wyświetl post
Wczoraj skończyłem lekturę " Imperium" Ryszarda Kapuścińskiego.

Książka warta polecenia, świetnie pokazane życie w ostatnich latach tytułowego Imperium - ZSRR, niewiele polityki, ale obraz "normalnego" życia.

Czas na kolejny tytuł
Kapuściński jest genialny. Moja ulubiona Jego książka to "Podróże z Herodotem" ....po tej lekturze zdecydowałem się nawet przeczytać samego Herodota

wszystkie książki Kapuścińskiego są godne polecenia.
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
trial
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2007

Stary 09.01.2010, 21:22
Ferdynand Antoni Ossendowski jeszcze nie dawno nie miałem pojęcia, że ktoś taki żył. Po przeczytaniu jego książki "Przez kraj ludzi, bogów i zwierząt" do tej pory ciężko mi uwierzyć, że to wszystko miało miejsce. Polecam każdemu.
Odpowiedz cytując
Tiramisu
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 11.01.2010, 22:03
Mam nietypowe pytanie do czytających. A konkretnie do tych, co przeczytali "Stąd do wieczności" Jamesa Jonesa. Co się stało z ustnikiem do trąbki Prewitta? Coś mnie tak naszło i za nic nie mogę sobie przypomnieć. Pomocy, bo to męczące .
Ostatnio edytowane przez Tiramisu : 11.01.2010 o godz. 22:09.
Odpowiedz cytując
Kobieta_Wislak
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 12.01.2010, 01:17
Jednak nie wytrzymałam i zanim się zatopię w Larssonie na dobrych naście dni, to postanowiam przeczytać "Sycylijczyk" M.Puzo, bo już trochę czekał na swoją kolej i korcił na półce.
Polecam wszystkim - świetnie się czyta, ciekawe postacie, wartka akcja, napisana w świetnym stylu!
"... Bo to miłość, pasja, To mój sposób na życie,
Mam trójkolorowy świat i innego nie chcę widzieć nigdzie..."
Odpowiedz cytując
pff
Wielka Wisła

Stary 12.01.2010, 09:24
Proud napisał(a):Wyświetl post
Kapuściński jest genialny. Moja ulubiona Jego książka to "Podróże z Herodotem" ....po tej lekturze zdecydowałem się nawet przeczytać samego Herodota

wszystkie książki Kapuścińskiego są godne polecenia.

Aktualnie czytam "Heban", rzecz o wojującej afryce, niejako

Po skończeniu sięgnę po Twoją ulubioną
Odpowiedz cytując
olTSchool
PSIA KREW

Stary 12.01.2010, 16:20
trial napisał(a):Wyświetl post
Ferdynand Antoni Ossendowski jeszcze nie dawno nie miałem pojęcia, że ktoś taki żył. Po przeczytaniu jego książki "Przez kraj ludzi, bogów i zwierząt" do tej pory ciężko mi uwierzyć, że to wszystko miało miejsce. Polecam każdemu.
W podobnych klimatach było "Przez płonący wschód" Ferdynanda Goetla. Klasyka jak "Kochanek wielkiej niedźwiedzicy" Piaseckiego.

"TAKSIM" Stasiuka, czyli "jak będzie po waszemu wyjebać owcę". Z-N-A-K-O-M-I-T-A! Staromodne pisanie dla starszej młodzieży.
Odpowiedz cytując
Oxydrene
Senior Member

Stary 12.01.2010, 16:28
pff napisał(a):Wyświetl post
Aktualnie czytam "Heban", rzecz o wojującej afryce, niejako

Po skończeniu sięgnę po Twoją ulubioną
Obydwaj macie swieta racje. To sie tak przyjemnie czyta az zal ze ksiazka sie konczy. Przeczytalem Wojne Futbolowa, Jeszcze dzien zycia i jestem na ukonczeniu Hebana. Az dziw bierze co to byl za czlowiek... i ile w zyciu na wlasne oczy zobaczyl.
Odpowiedz cytując
pff
Wielka Wisła

Stary 12.01.2010, 20:30
Co do Kapuścińskiego to wiele o "Hebanie" i innych jego tytułach mówi cytat:

"A ja chcę żyć w mieście afrykańskim, przy ulicy afrykańskiej, w afrykańskim domu. Jak inaczej mogę poznać to miasto? Ten kontynent?"
Odpowiedz cytując
legart
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 13.01.2010, 14:13
trial napisał(a):Wyświetl post

Nie znałeś bo w PRL Ossendowski był jednym z najbardziej wyklętych autorów za świetna krytczną biografie Lenina którą notabe polecam....
Młodzi Warszawiacy to szpanerzy, kochają boni em
Odpowiedz cytując
Kobieta_Wislak
Senior Member

Stary 13.01.2010, 23:11
Tiramisu napisał(a):Wyświetl post
Mam nietypowe pytanie do czytających. A konkretnie do tych, co przeczytali "Stąd do wieczności" Jamesa Jonesa. Co się stało z ustnikiem do trąbki Prewitta? Coś mnie tak naszło i za nic nie mogę sobie przypomnieć. Pomocy, bo to męczące .
aleś wymyśliła ja nie pomogę, ale za to mogę powiedzieć jaką rolę odegrały kalafiory w "Lalce" Prusa i dlaczego gdyby nie one to mogło być zupełnie inaczej
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 13.01.2010, 23:38
Kobieta_Wislak napisał(a):Wyświetl post
aleś wymyśliła ja nie pomogę, ale za to mogę powiedzieć jaką rolę odegrały kalafiory w "Lalce" Prusa i dlaczego gdyby nie one to mogło być zupełnie inaczej
jaką?

dlaczego?
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Stary 16.01.2010, 08:48
Było o kryminałach Larssona, to teraz dla odmiany coś z innego gatunku. Tym razem sięgnąłem po coś historycznego. W sklepach internetowych kwalifikuje się do gatunku powieści historycznej. Mowa o książce hiszpańskiego autora Antonio Garrido " Skryba".

Okładka, jak widać spełnia swoją rolę w 100%. Trudno przejść w księgarni obok, tak, by jej nie zauważyć. Co do samej treści, czyli najważniejszej kwestii, z pewnością nie można powiedzieć, by zanudziła czytelnika. Samą konwencję dobrze odzwierciedla recenzja:

Cytat:
Znakomita powieść historyczna osnuta wokół jednego z największych fałszerstw w historii - Donacji Konstantyna, na mocy której cesarz Konstantyn Wielki nadaje rzekomo Kościołowi liczne dobra i przywileje. Cesarstwo rzymskie, rok 799, rządy cesarza Karola Wielkiego. Tajemniczy dokument o wielkiej wadze trafia w ręce bizantyjskiego skryby, Gorgiasa. Cesarz zleca mu dokonanie przekładu i zobowiązuje do zachowania absolutnej tajemnicy. Co zawiera pismo? Gorgias nieoczekiwanie przepada, a jedyną osobą, która może kontynuować pracę skryby, jest Theresa, jego córka i czeladniczka. Dziewczyna nie wie, że zniknięcie ojca ciśnie ją w wir intrygi, która zaważy na losach współczesnego świata. Działając w najgłębszej konspiracji, uwikłana w konflikt angażujący mędrców i polityków, Theresa musi zważać na każdy krok - w tej wojnie nie bierze się jeńców, a każde posunięcie może być ostatnim.
Obok postaci fikcyjnych, głównych bohaterów, spotykamy również te historyczne, jak Karol Wielki oraz jego jeden z najważniejszych doradców, Alkuin. Na temat tego drugiego można w opracowaniach historycznych znaleźć sporo ciekawostek, co sprawia, że jego literacki odpowiednik jest niezwykle ciekawą kreacją.

O książce nie można powiedzieć, że jest arcydziełem, ale z pewnością dostarczy sporo rozrywki. Idealna na długi weekend lub urlop. Zwłaszcza dla kogoś, kto lubi przygodowe rycerskie klimaty oraz szpiegowskie rywalizacje i intrygi. W tym przypadku będzie to walka wysłanników Watykanu oraz Bizancjum. W szkolnej skali ocen daje +4. Z pewnością nie był to stracony czas

Poniżej oficjalna strona internetowa książki:
http://www.laescriba.com/
Odpowiedz cytując
Awe
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 16.01.2010, 09:47
Jestem teraz w trakcie czytania "Bezsenności w Tokio" Marcina Bruczkowskiego. Japonia widziana oczami Polaka, który spędził tam 10 lat. Opisuje swoje zwykłe codzienne życie i problemy, które spotykają obcokrajowców w Kraju Kwitnącej Wiśni. Bardzo polecam, nie tylko osobom, które interesują się Japonią (ja nie interesuję się w ogóle, a książka bardzo mi się podobała).
Pisana jest w stylu podobnym do książek podróżniczych Cejrowskiego, bardzo lekko się czyta.
Po burzy słońce wychodzi zza chmur,
i nad Krakowem zaświeci znów.
O jednym marzę, o jednym wciąż śnię,
Mistrzem będzie Wisełka, na pewno to wiem.
Życie bym dał, za krakowską Wisłę
O jakże bym chciał, by znów była mistrzem
O jakże bym chciał

Odpowiedz cytując
pff
Wielka Wisła

Stary 16.01.2010, 10:30
Awe napisał(a):Wyświetl post
Jestem teraz w trakcie czytania "Bezsenności w Tokio" Marcina Bruczkowskiego. Japonia widziana oczami Polaka, który spędził tam 10 lat. Opisuje swoje zwykłe codzienne życie i problemy, które spotykają obcokrajowców w Kraju Kwitnącej Wiśni. Bardzo polecam, nie tylko osobom, które interesują się Japonią (ja nie interesuję się w ogóle, a książka bardzo mi się podobała).
Pisana jest w stylu podobnym do książek podróżniczych Cejrowskiego, bardzo lekko się czyta.
Racja, racja, również polecam
Odpowiedz cytując
Kobieta_Wislak
Senior Member

Stary 16.01.2010, 11:58
Z tymi kalafiorami to jest tak, że jak Rzecki próbował zeswatać Wokulskiego ze Stawską (żeby ten nie myślał o Izabeli) to jak Wokulski wybrał się z wizytą do Stawskiej na klatce u niej śmierdziało gotowanymi kalafiorami, smród dla niego byl tak obrzydliwy, że już nic nie było z randki... I nie mógł potem już zapomnieć tego smrodu i ona już zawsze kojarzyła mu się z tym zapaszkiem. I plany Rzeckiego spełzły na niczym...
I jak to mówił mój profesor od polskiego: "szanowne Panie, nigdy nie gotujcie kalafiorów w dzień w którym planujecie miłosną schadzkę"
Odpowiedz cytując
Kobieta_Wislak
Senior Member

Stary 25.01.2010, 23:24
Vinci napisał(a):Wyświetl post
Polecam od razu sięgnąć po 2 część. Pierwszy tom to zaledwie namiastka tego, co wydarzy się później
przeczytałam drugi i zaraz zacznę trzeci ... chyba jeszcze większy bezdech był niż przy pierwszej części ...
heh lubię tą Salander ;-)))
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Stary 26.01.2010, 09:06
To spróbuj chociaż odetchnąć przed tą 3 częścią. Tlen jest istotny dla organizmu człowieka
Odpowiedz cytując
yoda79
Senior Member

Stary 29.01.2010, 18:47
Właśnie jestem po lekturze 2 tomu "Millenium" Stiega Larssona-świetna książka,ale...
Zbyt poprawna politycznie.
Krajewski i Mock rządzą
Tylko Wisła!
Odpowiedz cytując
P@vel K@sprzyk
Member

Stary 29.01.2010, 18:57
Szczerze to wogóle ksiązek nie czytam Ale ale... Te o tematyce II WŚ [tudzież T.Borowski i GHG ] są zajebiste!
Odpowiedz cytując
Kobieta_Wislak
Senior Member

Stary 05.02.2010, 01:00
Vinci napisał(a):Wyświetl post
To spróbuj chociaż odetchnąć przed tą 3 częścią. Tlen jest istotny dla organizmu człowieka
uff oddycham przylazłam powiedzieć że skończyłam trzecią część jestem na równi zachwycona co rozżalona że więcej nie ma .. Smutek, rozpacz, żal że się skończyło ...
Ale przynajmniej się wyśpię teraz, bo nie mogłam się od niej oderwać i budzik za szybko dzwonił ...
Akcja z pistoletem do gwoździ mnie rozwaliła, ledwo to sobie mogłam wyobrazić
Odpowiedz cytując
hunter TSW
Member

Od: 09.2008

Stary 05.02.2010, 09:10
Widze, że dużo jest pochlebnych opinii o prozie Puzo. W pełni sie zgadzam. Ojca Crzestnego to chyba trzy razy czytałem Ja natomiast gorąco polecam książki które napisał Frederick Forsyth. Mistrz sensacji i powiedzmy "political fiction". Jeśli chodzi o tytuły to świetny jest "Negocjator", "Mściciel", "Czysta robota". Kolejność nieprzypadkowa Gość pisze dużo o wywiadach różnych krajów, głównie angielskim MI 6. Ale także rosyjskim, amerykańskim. Kiedyś czytałem taką anegdote o nim, że własnie brytyjskie MI6 po ukazaniu sie jednej z jego pozycji po prostu go zawineło i przesłuchiwało ponieważ tak dokładnie opisywał tam akcje ichniejszego wywiadu na bliskim wschodzie a wracając do Puzo i sycylijskich capo już wkrótce ukaże się książka własnie Forsytha o sycylijskiej mafii. Ja doczekac sie juz nie moge a tego pisarza jeszcze raz gorąco polecam.
Odpowiedz cytując
Kobieta_Wislak
Senior Member

Stary 05.02.2010, 09:19
Forsytha to ja na dość dawno przerobiłam. Ale bardziej podobają mi się jego starsze książki - niż które napisał w latach 2000+ , "Dzień Szakala" "Akta Odessy" "Diabelska Alternatywa" "Czwarty Protokół" "Negocjator" to dla mnie TOP 5
A tej ostatniej (chyba ostatniej) "Afgańczyk" to nawet przez moment zmęczyć nie mogłam - ale dotrwałam do końca...
Odpowiedz cytując
hunter TSW
Member

Od: 09.2008

Stary 05.02.2010, 11:14
Racja. Przeoczyłem "Dzień Szakala" Ja "Afgańczyka" przeczytałem, albo jak słusznie napisałaś zmęczyłęm. Mimo wszystko czekam na tą nowość. Ale kiedy to będzie to niestety nie mam pojęcia. Forsyth chyba od 2000 roku ukazuje sie coraz rzedziej.
Odpowiedz cytując
Q13SON
Senior Member

Od: 06.2005

Stary 08.02.2010, 18:20
Ktoś czytał nowy twór Dana Browna?
Odpowiedz cytując
koyoot
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 08.02.2010, 19:10
To o potedze umyslu? Nic odkrywczego - "Sekret" choc w mojej opinii te informacje ktore tam sa zawarte mozna sobie wsadzic... Zdecydowanie lepsza ksiazka o tym zagadnieniu to "Rece przecz od tej Ksiazki". A ci co zamiast takiego "paplania" ezoterycznego wola naukowe spojrzenie polecam ksiazke "What the fuck we know?/Co my wiemy?" o fizyce kwantowej.
Odpowiedz cytując
Mario Nh
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 08.02.2010, 19:11
Jakiś zagraniczny thriller, horror mi ktoś poleci? Coś co wymaga myślenia. Coś dłuższego.

Szukam również książki która przedstawia jakieś opowiadania znanej postaci z światu futbolu z wplecionymi elementami kibicowskimi. Jeśli coś takiego w ogóle powstało.
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Stary 09.02.2010, 20:24
Cytat:
Jakiś zagraniczny thriller, horror mi ktoś poleci? Coś co wymaga myślenia. Coś dłuższego.
Przykłady thrillerów masz na poprzedniej stronie. Co do horrorów, to się nie wypowiem. Nie lubię za bardzo tego gatunku.

Cytat:
Szukam również książki która przedstawia jakieś opowiadania znanej postaci z światu futbolu z wplecionymi elementami kibicowskimi. Jeśli coś takiego w ogóle powstało.
Jeżeli masz na myśli piłkarza, to trochę trudno o takie mieszanki. Z reguły jest tak, że albo masz do czynienia z typowo piłkarską biografią w stylu książki o karierze Jurka Duda, albo z pamiętnikiem typowo kibicowskim. Wyjątkiem, który może Cię zainteresować jest "El Diego"

Czytałem, ją jakieś 4 lata temu. Przyznam, że sporo ciekawych faktów można się z niej dowiedzieć. Oczywiście, co typowe dla Maradony, sporo w niej megalomanii, która czasem może być nawet męcząca dla osób, które koniecznie wymagają rzeczowych i konkretnych opisów.

Mi osobiście, to nie przeszkadzało. Sporo nowych informacji na temat związków piłkarza z neapolitańską mafią czy tamtejszym półświatkiem.

Książkę w pierwszej kolejności polecam osobom, którzy pamiętają wyczyny tego piłkarskiego geniusza z boiska. Z pewnością nie jednemu długo jeszcze będzie kojarzył się z młodzieńczą fascynacją futbolem.
Ostatnio edytowane przez Vinci : 09.02.2010 o godz. 20:36.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów