The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Dziś zagłosowałbym na:
Platforma Obywatelska 68 10,66%
Prawo i Sprawiedliwość 159 24,92%
Twój Ruch 9 1,41%
Polskie Stronnictwo Ludowe 6 0,94%
Sojusz Lewicy Demokratycznej 17 2,66%
Solidarna Polska 4 0,63%
Polska Razem 37 5,80%
Kongres Nowej Prawicy 165 25,86%
Ruch Narodowy 97 15,20%
Dziękuje nie głosuje! 76 11,91%
Głosujących: 638. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Zamknięty temat

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.02.2010, 18:14
orzeu napisał(a):Wyświetl post
Lata p45-89 to chyba najczarniejszy okres w historii Polski. A najczarniejszy z czarnych to lata powojenne. Pacholki Moskwy wymordowaly tysiace prawdziwych bohaterow.

Prawdziwym dramatem jest to ze na powstanie takiego filmu musielismy czekac 20 lat.
Jaruzelski to tylko wierzcholek gory lodowej. Sa ich setki, od roznych Kwasniewskich, Millerow, Kiszczakow... az po Walterow i Ketmanow.
W moich okolicach działała partyzantka, a później po wojnie "WiN". Zastrzelili nawet syna jakiegoś komunistycznego ministra, bo się na partyzanta w lesie, podczas nielegalnego polowania napatoczył i chciał go zatrzymywać. No i później było trzepanie wsi, mojemu dziadkowi rewizje w domu robili.

Ilu AK-owców zwyczajnie wtedy zakatowali....
Takie to były czasy, wielu naprawdę dzielnych ludzi zginęło przez komunistyczną hołotę.

Dlatego jak słyszę o gówniarzach broniących Jaruzelskiego, bo tak ich "GW" nakręciła, to jest mi przykro. Tak zwyczajnie, po ludzku, bo znam tragiczne historie ludzi z moich okolic. Wielu do dziś nie ma swoich prawdziwych grobów...

Jednego skazywano w procesie pokazowym, był to prawnik po UJ, gdy próbował się bronić usłyszał od "prokuratora" (pięć lat podstawówki i kilkumiesięczne przeszkolenie), że nie ma zamiaru z nim dyskutować, bo on się na prawie nie zna. Oczywiście - skończyło się wyrokiem śmierci.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 02.02.2010 o godz. 18:20.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 02.02.2010, 19:01
Trzeba powiedzeć, że straszny skowyt ten film wywołał u sowieciarzy i ich przydupasów z michnikowszczyzny. Nawet dla półinteligentnego czytelnika GW musiał on spowodować nagrzanie tego jednego zwoja myślowego jaki posiadają nastawionego dotąd na wierne czytanie, przytakiwanie i powtarzanie wszystkiego czego ten szmatławiec napisał. A właśnie od 20 lat przedstawiał polskiemu społeczeństwu sowieckiego zakapiora jako bohatera narodowego, z którym ich guru redakcyjne, waliło brudzia raz za razem i podróżowało po Europie. Dobrze, że zobaczyła to młodzież bo wydawało się, ze po przejęciu przez postkomunę mediów (podział RSW) nie dowie się nic innego poza "odpiepszcie się od generała". Jak widać życiorys kolejnego "nietykalnego" (po Wałęsie, Kwaśniewskim) został przedstawiony po to, aby ludzie wiedzieli, że to co przedstawia środowisko GW i TVN to komunistyczne bajki mające wymóżdżyć Polaków do tego stopnia , aby pluli na ludzi mających patriotyczne korzenie i myślenie, a nosili na rękach tych, których wskaże im GW czy TVN nawet jakby byli synami, czy wnukami komunistów z ZSRR czy zwykłych lokalnych zdrajców współpracujących z nimi.
harimata
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 02.02.2010, 19:29
Może po tym filmie te 70% społeczeństwa uważające tego kmiota za bohatera chodź się trochę zastanowi. Prawdziwi bohaterowie umierają w niedostatku i zapomnieniu a zbrodniarze i kolaboranci są u władzy. Nie o takiej Polsce marzyli Ci co za nią umierali. Człowiek, który pałował, wyrywał paznokcie, torturował, poniżał ma dzisiaj 4 tyś emerytury, znajomości i jest ,,kimś'' a drugi który był bity,poniżany żyje za 900zł. I to ma być sprawiedliwość ? To ja .......e to chore państwo i nie dziwie się tym co emigrują i wyemigrowali na stałe.
Kod:
               W czasach powszechnego fałszu, mówienie prawdy jest rewolucyjnym aktem

9 października wywal Tuska do śmietnika !
zimiok
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 02.02.2010, 21:37
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
..... to co przedstawia środowisko GW i TVN to komunistyczne bajki mające wymóżdżyć Polaków do tego stopnia , aby pluli na ludzi mających patriotyczne korzenie i myślenie, a nosili na rękach tych, których wskaże GWi TVN .....
Gwoli sprawiedliwości trzeba napisać, że to właśnie TVN jest producentem "Trzech kumpli", w którym równie mocno i dosadnie pokazuje obłudę i zatwardziałość Ketmana, a przy okazji rykoszetem dostaje się GW
harimata
Senior Member

Stary 02.02.2010, 22:49
zimiok napisał(a):Wyświetl post
Gwoli sprawiedliwości trzeba napisać, że to właśnie TVN jest producentem "Trzech kumpli", w którym równie mocno i dosadnie pokazzezuje obłudę i zatwardziałość Ketmana, a przy okazji rykoszetem dostaje się GW
Wyprodukowana dla TVNu a nie przez TVN.
Kod:

1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 02.02.2010, 23:22
harimata napisał(a):Wyświetl post
Wyprodukowana dla TVNu a nie przez TVN.
Niewielka różnica - mógłbym przepisać początek wywodu Gwiaździstego, zmieniając tylko kilka nazw.
Ale jak nie o tym.
Oglądnąłem dokument , nie powiem by mnie jakoś wielce ruszył, bo życiorys Jaruzela pobieżnie znałem ale jestem pozytywnie zaskoczony.Szczególnie okres jego młodości i wdrapania się na szczyt bardzo konkretnie przedstawiony.Jedynie końcówka(okrągły stół i później) mnie nie przekonała, bo mam inne zdanie na ten temat a może nie inne zdanie a wątpliwości co do różnych tez - ale nie chce zaczynać o tym dyskusji bo było to tu wałkowane dziesiątki razy.

Ogólnie good job

Oburzenie LSD jest genialne - mają dwójkę więc nic nie stoi na przeszkodzie by nakręcili swoją wersje.
94 - Allah Akbar!!
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 02.02.2010, 23:23
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Nawet dla półinteligentnego czytelnika GW musiał on spowodować nagrzanie tego jednego zwoja myślowego jaki posiadają nastawionego dotąd na wierne czytanie, przytakiwanie i powtarzanie wszystkiego czego ten szmatławiec napisał.

optymista, optymista- ach ta młodość. Chce sam siebie przekonać do rzeczy niemożliwej
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2002

Stary 03.02.2010, 08:47
1q2 napisał(a):Wyświetl post

Oburzenie LSD jest genialne - mają dwójkę więc nic nie stoi na przeszkodzie by nakręcili swoją wersje.
no i wczoraj na dwójce w "Panoramie" trochę po autorach pojechali i Jaruzel sie wypowiedział :(
LoRd
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 03.02.2010, 13:36
Sam film bardzo dobry. Jedną jedyną wadą jak słusznie zauważyli panowi Żakowski i Mazowiecki nie jest bardziej szczegółowy. Wtedy ten film już całkowicie pogrążyłby tzw konstruktywną opozycję i jaruzelskiego <- to ostatnie zdanie jest mojego autorstwa.
Czuję, że z tym filmem będzie podobnie jak z książką na temat Wałęsy postkomuniści będą głosić wszem i wobec, że paszkwil i gniot ale nikt nie będzie w stanie wskazać choćby jednego niedociągnięcia i zakłamania.

W sumie to nie wiem po co sami siebie przekonujemy teraz co do opinii na temat Jaruzelskiego bo jesteśmy zgodni ale warto też zauważyć, że przez blisko 20 lat "wolnej" Polski była przedstawiana zakłamana wersja historii w której Jaruzelski był bohaterem (słynne czołgi pod granicą 13 XII 81 ) a dziś już jawne są dokumenty jednoznacznie wsazujące, że to był blef ze strony komunistycznej władzy i nagle okazuje się, że to autorzy filmu kłamią xD.

http://dzisiejsze-artykuly.netbird.pl/a/35981,2
http://dzisiejsze-artykuly.netbird.pl/a/35896
Ostatnio edytowane przez LoRd : 03.02.2010 o godz. 16:17.
-> Prawda jest jak du*a, każdy ma swoją ...
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 03.02.2010, 18:04
Premier Federacji Rosyjskiej Władimir Putin zaprosił prezesa Rady Ministrów Donalda Tuska do wspólnego uczczenia pamięci ofiar Katynia. Uroczystości odbędą się w pierwszej połowie kwietnia 2010 r. - podała kancelaria Tuska w komunikacie.
Mam nadzieję, że te wspólne uroczystości będą kolejnym krokiem ku polsko-rosyjskiemu pojednaniu - powiedział PAP szef MSZ Radosław Sikorski, komentując informację, że premier Rosji Władimir Putin zaprosił premiera Donalda Tuska na uroczystości do Katynia.

Wizyta Putina Westerplatte, podpisanie umowy na gaz , teraz zaproszenie Tuska do Katynia - mam nadzieje ,że to kroki ku normalizacji stosunków Polska - Rosja
Krissu
Militaris

Od: 01.2006

Stary 03.02.2010, 18:54
Uważasz uzależnienie nas od rosyjskiego gazu na długie lata za powrót do normalności?

Nic tylko pogratulować.
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
AS82
Banita

Stary 03.02.2010, 19:44
dla rusofoba jest to uzależnienie na 30 lat ,dla nierusofoba jest to bezpieczeństwo przez 30 lat
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 03.02.2010, 19:58
AS82 napisał(a):Wyświetl post
Wizyta Putina Westerplatte, podpisanie umowy na gaz , teraz zaproszenie Tuska do Katynia - mam nadzieje ,że to kroki ku normalizacji stosunków Polska - Rosja
"Normalizacja" wg. sowietów to taki stan jak po 1945 r.

Cytat:
dla rusofoba jest to uzależnienie na 30 lat ,dla nierusofoba jest to bezpieczeństwo przez 30 lat
Testowaliśmy już m.in. na sobie to bezpieczeństwo w minionych latach, kiedy paparuchy przykręcały nam kurek, kiedy chcieli wywrzeć na nas presje polityczną. Inne kraje np. Bałtyckie też były karane w ten sam sposób.
Krissu
Militaris

Stary 03.02.2010, 20:00
Po pierwsze:
Fobia to irracjonalny strach przed czymś. Ja się kacapów nie boję. Ja im nie ufam.

Nie życzę sobie więc być nazywany rusofobem.

Po drugie:
Bezpieczeństwo to dywersyfikacja dostaw gazu.
Mamy budować przecież Gazoport, z którego gaz może być w przyszłości o wiele tańszy niż ten rosyjski.
Czyli może się okazać, że podpisanie długoterminowej umowy jest de facto wyrzuceniem pieniędzy w błoto.

Po trzecie:
Według najnowszych badań w Polsce może być bardzo dużo niekonwencjonalnych złóż gazu (tzw. gaz łupkowy), które mogą nam wystarczyć na ponad wiek.

Po czwarte:
Umarzamy im dług za tranzyt (20 milionów dolarów) i żeby nam się to w miarę opłaciło to przy obniżonej o 1% cenie gazu musimy przedłużyć umowę do 2037 roku (zyskamy w ten sposób 15 milionów)

Interes stulecia!
Ostatnio edytowane przez Krissu : 03.02.2010 o godz. 20:55.
AS82
Banita

Stary 03.02.2010, 20:16
Ciągłe odnoszenie sie do historii i z góry zakładanie że Rosja ma złą wolę wobec Polski jest dla mnie rusofobią.Takie podejście reprezentował rząd PISu ,rząd PO przynajmniej stara się nawiązać dialog i jak dla mnie ,przynosi to, małymi krokami ,pożytek.
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 03.02.2010, 20:38
Ciągłe odnoszenie sie do historii i z góry zakładanie że Rosja ma złą wolę wobec Polski jest dla mnie rusofobią.Takie podejście reprezentował rząd PISu ,rząd PO przynajmniej stara się nawiązać dialog i jak dla mnie ,przynosi to, małymi krokami ,pożytek.
Zakładanie, że jakikolwiek kraj nie wykorzysta nigdy wręczanych mu przez nas narzędzi nacisku (w tym wypadku energetycznego) jest skrajnym debilizmem. Polityka nie zna takich pojęć, jak dobra i zła wola. Polityka, to gra interesów.

To co powyżej napisałem, to jest elementarz.
To, co Ty tutaj powtarzasz - to brednie, zwykła polityczna propaganda obliczona na krótkotrwały sukces PR-owski, bazująca na emocjach, nie - kalkulacji. Medialna papka dla bałwanów.

Innymi słowy - sugeruję Ci, że trochę odstajesz od tematu. Inni piszą o polityce, ty powtarzasz zasłyszane gdzieś medialne bzdury, które nijak się mają do rzeczywistych płaszczyzn, na jakich toczy się polityka międzynarodowa.

Zamiast wyciągać jakieś urojone fobie spróbuj może zrozumieć, co kolega wcześniej napisał. Nie zgodzić się, po prostu - zrozumieć.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 03.02.2010 o godz. 20:43.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
AS82
Banita

Stary 03.02.2010, 21:06
wolfy napisał(a):Wyświetl post
Zakładanie, że jakikolwiek kraj nie wykorzysta nigdy wręczanych mu przez nas narzędzi nacisku (w tym wypadku energetycznego) jest skrajnym debilizmem. Polityka nie zna takich pojęć, jak dobra i zła wola. Polityka, to gra interesów.
Ja sie zgadzam że polityka to gra interesów ,z każdej decyzji są zapewne plusy i minusy. Jak Kaczyński sie "obraził" na Putina to pewnie jego elektorat był zadowolony ,bo pewnie dla nich to było bronienie Polskich interesów ,natomiast dla tej drugiej części Polaków to była izolacja Polski na arenie między narodowej . Natomiast jak PO podpisało umowę na gaz , Tusk rozmawia z Putinem o historii ,to dla mnie to powód do zadowolenia ,ty za to możesz to uważać za PR ,podstęp czy jak to nazwałeś "skrajny debilizm".
shad
Senior Member

Od: 11.2003

Stary 03.02.2010, 21:30
Z dedykacją dla AS82:

"Tusk i Putin rozmawiają o historii" - rycina z epoki.
Niszcz socjalizm!
AS82
Banita

Stary 03.02.2010, 21:37

chyba nie bedziemy się spierać gdzie ,kto lepiej wygląda na zdjęciu

Kończac ten wątek mega optymistą nigdy nie można być ,ale jeśli chodzi o relacje Polska-Rosja jest lepiej niż było
Ostatnio edytowane przez AS82 : 03.02.2010 o godz. 21:40.
Krissu
Militaris

Stary 03.02.2010, 21:41
Kończac ten wątek mega optymistą nigdy nie można być ,ale jeśli chodzi o relacje Polska-Rosja jest lepiej niż było
Ale co z tego dla nas wynika?

Polskie firmy prowadziły interesy na Rosji nawet jak tak "dobrze" nie było.

Czy ty nie rozumiesz tego, że umowa z Gazpromem jest dla nas wybitnie niekorzystna?
No chyba, że według Ciebie "ocieplenie" na linii Warszawa-Moskwa oznacza, że mamy się dawać ruchać bez wazeliny.
Ostatnio edytowane przez Krissu : 03.02.2010 o godz. 21:46.
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 03.02.2010, 21:43
A to Ci klops. Jeszcze pewnie stabilne dostawy gazu

A klęcznik,że pozwolę sobie na ironię, premierwziął,czy będzie czekać na audiencję jak swego czasu Kwaśniewski Aleksander?
Ostatnio edytowane przez Marszałek : 03.02.2010 o godz. 22:01.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 03.02.2010, 21:49

powiem więcej - za tak wynegocjowany kontrakt gazowy- to Putin do zaproszenia powinien dorzucić skrzynkę piwa - coby nawiązać do tradycji uczczenia tam poległych w stylu Kwaśniewskiego - zapewne kolejnego idola.
Drugą skrzynkę winien rzucić za "aktywne" zwalczanie rurociągu północnego.

Te kontakty były lepsze już w minute po ogłoszeniu wyników wyborów http://dziennik.pl/polityka/article1...Warszawie.html

Q
Ostatnio edytowane przez sambo : 03.02.2010 o godz. 21:54.
AS82
Banita

Stary 03.02.2010, 21:51
Krissu napisał(a):Wyświetl post
Ale co z tego dla nas wynika?

Polskie firmy prowadziły interesy na Rosji nawet jak tak "dobrze" nie było.
Wiele organizacji kombatanckich i związków ,a także duża część ,szczególnie starszego pokolenia czeka na to, aby Rosja w końcu prawdziwie zaczęła mówić o historii w takich właśnie kwestiach jak pakt Ribbentrop-Mołotow czy Katyń .Dzięki takiej polityce możliwe jest właśnie egzekwowanie od Rosji tych spraw,tak jak stało się to na Westerplatte ,to mam nadzieję ,że Putin w Katyniu potępi tą zbrodnię,tak żeby chociaż rodziny pomordowanych miały satysfakcję ,że po latach prawda wyjrzy na światło dzienne
Krissu
Militaris

Stary 03.02.2010, 21:58
Czyżbyś już zapomniał o haniebnym programie wyemitowanym w rosyjskiej TV w przededniu obchodów wybuchu II WŚ?

No tak - to było całe pół roku temu.
Kto by pamiętał?
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 03.02.2010, 22:04
Nie ma to jak oceniać jakie zamiary wobec nas ma Rosja na podstawie ciepłego słowa Putina. To co, jak Medwiediew nie chcial do Oswiecimia to wtedy bylo bardzo zle, skoro teraz jest bardzo dobrze?

Ruskim z natury nie ufam, bo jestem z Polski.

Albo osmiesza Tuska w Katyniu albo robia to tylko po to zeby Tusk zdobyl pkt w Polsce (bo wiadomo, ze bedzie sie tym chwalil) i zeby publika myslala, ze stosunki sa dobre. Tymczasem gazociag jest dopinany.

Wystarczy poczytac jakiegos Suworowa, zeby wiedziec, ze tam NIC nie dzieje sie PRZYPADKIEM.
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

AS82
Banita

Stary 03.02.2010, 22:06
Krissu napisał(a):Wyświetl post
Czyżbyś już zapomniał o haniebnym programie wyemitowanym w rosyjskiej TV w przededniu obchodów wybuchu II WŚ?

No tak - to było całe pół roku temu.
Kto by pamiętał?
No tak wyglada polityka polsko-rosyjska jak zabawa w kotka i myszkę ,wtedy nasze media komentowały to właśnie że Ruscy sprawdzają nasza wrażliwość poprzez takie programy i to czy damy się sprowokować.Ważniejsze było i tak wystąpienie Putina w innym tonie ,następnego dnia na Westerplatte niż program TV . Rosja zapewne zmieniła podejście do rozmów z Polską ,też zapewne dzięki temu ,że nie powstała u nas Tarcza Antyrakietowa
Krissu
Militaris

Stary 03.02.2010, 22:11

Napiszesz zaraz z rozpędu, że to my, w imię polepszania stosunków z Rosją, dobrowolnie zrezygnowaliśmy z budowy Tarczy Antyrakietowej.

A co do Putina to:
Cytat:
- Kombinacja tych aktów doprowadziły do tragicznego początku II wojny światowej i musimy przyznać, że takie błędy zostały popełnione. Nasz kraj, nasz parlament, potępił pakt Ribbentrop-Mołotow. Mamy prawo oczekiwać, że w innych państwach takie akty również zostaną potępione i zostanie to uczynione nie tylko na poziomie oświadczeń ich liderów, ale także zostaną podjęte decyzje polityczne - powiedział Putin.
A poza tym jak myślisz, co zapamiętają obywatele FR - film emitowany w ich TV czy przemówienie Putina w Polszy?
Ostatnio edytowane przez Krissu : 03.02.2010 o godz. 22:13.
harimata
Senior Member

Stary 03.02.2010, 22:24
Nowe wytyczne dla rosyjskich nauczycieli

Rosja: Katyń to sprawiedliwa zemsta

Stalin nie był masowym mordercą, a wręcz przeciwnie - był efektywnym przywódcą. Zamordowanie polskich oficerów w Katyniu to natomiast sprawiedliwa zemsta - taką skandaliczną wersję historii będą wtłaczać do głów młodych Rosjan ich nauczyciele.

To już weszło u nich w życie rok temu. Wiem, że polskie podręczniki do historii wymagają reformy ale u nich to już tragedia. 65 lat po wojnie a zwycięzców nadal się nie sądzi. Może premier poruszy ten temat podczas swojego wyjazdu ?
Ostatnio edytowane przez harimata : 03.02.2010 o godz. 22:27.
Kod:

LoRd
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 03.02.2010, 22:58
Wiele organizacji kombatanckich i związków ,a także duża część ,szczególnie starszego pokolenia czeka na to, aby Rosja w końcu prawdziwie zaczęła mówić o historii w takich właśnie kwestiach jak pakt Ribbentrop-Mołotow czy Katyń .Dzięki takiej polityce możliwe jest właśnie egzekwowanie od Rosji tych spraw,tak jak stało się to na Westerplatte ,to mam nadzieję ,że Putin w Katyniu potępi tą zbrodnię,tak żeby chociaż rodziny pomordowanych miały satysfakcję ,że po latach prawda wyjrzy na światło dzienne
Ty poważnie wierzysz w to, że Putin przyzna się do ludobójstwa w Katyniu ? I może jeszcze archiwa otworzy ? Człowieku on coś burnkie, że tu [w Katyniu] się polskim partyzanotom (celowo użyłem tego słowa) krzywda stała i powie to w czasie jak podczas transmisji w polskiej telewizji będzie reklama a w Rosji nawet o tym w rurbyce sportowej nie napiszą.
-> Prawda jest jak du*a, każdy ma swoją ...
JEDREK76
konserwa

Od: 06.2004

Stary 04.02.2010, 09:54
A oto co na temat zaproszenia Tuska przez Putina myślą w Rosji ludzie, którzy zapewne lepiej orientują się we wzajemnych polsko-rosyjskich stosunkach aniżeli forumowicz AS82 vel K_2

http://fakty.interia.pl/swiat/news/z...kremla,1434468

ale cóż naiwnych, jak widać, nie sieją - oni rodzą się sami

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zamknięty temat

Zasady wysyłania postów