The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Czy lubisz czytać książki?
Tak 486 79,80%
Nie 123 20,20%
Głosujących: 609. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
emsi
Senior Member

Od: 05.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.08.2009, 21:45
laurence napisał(a):Wyświetl post
po Kingach, książkach sporowych i historycznych przyszła ochota na przeczytanie czegoś śmiesznego. Polećcie jakąś książke.
Pilipiuka -Kroniki Jakuba Wędrowycza polecam książka lekka, łatwa i przyjemna.

http://www.gandalf.com.pl/b/kroniki-jakuba-wedrowycza/

Jak się wciągniesz to są jeszcze bodajże 3 tomy ale Kroniki polecam na początek

Pozdrawiam
--Dezaktywacja-- Borys trzymaj się!
Odpowiedz cytując
luk1964
Member

Od: 11.2002

Stary 12.08.2009, 13:40
Polecam książkę " Święty Jozef patron na nasze czasy" wydaną w Kaliszu przy Bazylice Świętego Józefa. Idealn lektura o ojcostwie.
Kibicuję Wiśle od kiedy pamiętam.A teraz jeszcze z moim synem oraz żonką i córką .
Odpowiedz cytując
Illargui
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 12.08.2009, 19:37
"Przygody fryzjera damskiego" Eduardo Mendozy - książka lekka, łatwa, śmieszna - totalnie absurdalny humor, świetna jezykowo, mieszająca różne style, oryginalna, a dodatkowo przemycająca trafne i ciekawe spostrzeżenia odnośnie polityki i biznesu.

Niejeden raz śmiałam się na głos .... czasem się dziwię, że tak mało znana jest ta książka.

A główny bohater - po prostu .... niepowtarzalny i rewelacyjny - brak na niego określeń

Inne książki Mendozy - "Sekret hiszpańskiej pensjonariuszki", czy "Oliwkowy labirynt" też są świetne.
Odpowiedz cytując
wroobel88
Senior Member

Od: 05.2007

Stary 14.08.2009, 13:23
Mistel napisał(a):Wyświetl post
Wakacje są, w sumie sam bym coś poczytał w końcu Jakie mi polecicie książki związane z piłką nożną bądź tematami kibicowskimi?
"Za - rzuty karne" Dariusz Jan Mikus

"PZPN czy Przestępcy Zrzeszeni Przeciw Nam" Jan Tomaszewski (tej jeszcze nie czytałem)

"Moje reguły gry" Pierluigi Collina

Na allegro za pare złotych można je kupić.
Odpowiedz cytując
re_set
Member

Od: 05.2009

Stary 14.08.2009, 14:27
Arkas napisał(a):Wyświetl post

A jakieś książki o mafi (najlepiej włoskiej) ktoś czytał? (oprócz "Ojca Chrzestnego")
Z tej tematyki moge polecic Roberto Saviano- "Gomorra".
Pozniej byl film na jej podstawie- generalnie ekranizacja stala sie antyreklama ksiazki, sama zas ksiazka warta polecenia.
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2005

Stary 19.08.2009, 07:11
Hop! Pora odświeżyć temat, bo znalazła się kolejna książka warta uwagi.
Od jakiegoś czasu można dostrzec, że bardzo modne są przekłady z literatury hiszpańskojęzycznej. Zarówno pisarzy hiszpańskich, jak i południowoamerykańskich. Wśród pozycji najbardziej popularnych w ostatnich miesiącach znalazło się ich wiele. Wśród nich uwagę przykuwa bardzo twórczość autora z zuepłnie innego kierunku. Chodzi o Szwedzkiego autora - Stiega Larssona i jego kryminalno - przygodową trylogię "Millennium".

Wczoraj skończyłem pierwszą cześć "Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet". Przyznam, że bardzo wciąga i nawet momentami intryguje. Bardzo fajnie odzwierciedlony przekrój szwedzkiej sfery medialno - biznesowej wraz z większymi przekrętami, jakie tam mają miejsce. Dosyć wyrazisty obraz szwedzkiego społeczeństwa + ciekawe dochodzenie w sprawie okrutnych morderstw niejako związanych z miejscowymi gigantami finansowymi daje bardzo ciekawą historię, która jest idealna na letnie dni. Poniżej recenzja i okładka pierwszej części:

http://merlin.pl/Mezczyzni-ktorzy-ni.../1,625724.html

Na rynku dostępna jest również 2 część pt. " Dziewczyna, które igrała z ognierm"
Ostatnio edytowane przez Vinci : 19.08.2009 o godz. 07:13.
"Kradzione szczęścia nie daje..."
Odpowiedz cytując
FilipUT
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 19.08.2009, 08:17
Ostatnio przeczytałem bardzo dobrą książke czeskiego pisarza Hrabla "Obsługiwałem angielskiego króla". To lekka opowieść o młodym kelnerze, który dorabia się dużej kasy, później ją traci. Rzecz dzieje się podczas okupacji Pragi (i ogólnie całych Czech) przez Niemców. Książka nie jest nowa, lecz czyta się ją bardzo przyjemnie, gorąco polecam.
Unia Tarnów&Wisła Kraków

Odpowiedz cytując
7 kotów
P.N.R.I.

Stary 19.08.2009, 08:37
Wszystko Hrabala jest znakomite.

"Ty świnio nieparzona, którą wszyscy dzisiaj wynoszą pod niebiosa, kiedy przestaniesz zatruwać ludzkie dusze swoimi plugawymi perwersjami? Ile przechlałeś ze swoimi „krytykami” i recenzentami po różnych burdelach, że tak cię wychwalają?"

A takie listy dostawal...
Boia chi molla !
Odpowiedz cytując
Lord of WC
Senior Member

Stary 30.08.2009, 17:06
Ostatnio przeczytałem książkę Alberta Jawłowskiego: "Święty ład. Rytuał i mit mundialu."

Jest to coś w rodzaju antropologiczno-socjologicznej analizy MŚ w Korei i Japonii 2002.
Dla ciekawych i zainteresowanych - innym spojrzeniem na piłkę nożną i na największe święto piłkarskie jakim jest Mundial.

Udało mi się przeczytać dzieło P.Wallace "Psychologia Internetu".

Teraz pokemony wiem o was wszystko!!
"Nie zawsze mamy wiarę - aby uwierzyć..
Nie zawsze jest nadzieja, że coś się jednak spełni..
Ale prowadzi nas siła, z którą idziemy przed siebie..
Nic nas nigdy nie zatrzyma na ziemi ani w niebie!!"
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 23.09.2009, 13:20
polecam już reklamowaną tu książkę: "Pierwszy krok w chmurach" Marka Hłaski.

naprawdę świetnie się czyta.
Odpowiedz cytując
vote-for-mikey
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 16.10.2009, 21:57
Nie wiem szczerze mówiąc dlaczego emsi poleca Pilipiuka. Owszem, kiedy byłem w gimnazjum przy tych książkach świetnie się bawiłem ale... naprawdę czytanie po raz 20 o "najebaniu się perłą" albo zmasakrowaniu dresów robi to się lekko nudne. Jedyną książką Pilipiuka jaką mogę polecić jest "Operacja: Dzień Wskrzeszenia" oraz jego opowiadanie z tomu "Choroby i zarazy", ale z lekki i zabawnymi pozycjami nie mają wiel zabawnego. Tyle tematem dygresji.

Chciałem napisać za to o piątej części serii pisanej przez Stuarta MacBride'a opowiadającej o szkockim sierżancie dochodzeniówki. Część ta przetłumaczona, nieco niedpowiednio, jako "Ślepy Zaułek" (oryg. "The Blind Eye") trzyma poziom serii i stanowi niejako odskocznię po mrocznej, zakręconej i kanibalistycznie, obrzydliwie mięsnej "Dom Krwi" ("Flesh House") po przeczytaniu której dręczyły mnie nawet koszmary. Gorąco polecam całą serię ale... W wydaniu oryginalnym dostarczy nam wiele więcej radochy. Jest droższe jedynie o 10zł (do kupienia np. w anglojęzycznej księgarni nieopodal KFC w galerii krakowskiej) a takie rzeczy jak listy z gazetowych wycinek w polskim wydaniu zostały spłaszczone do zwykłego tekstu wziętego w akapity i momentami wycapsowanego. Wydanie tej książki dostarczyło mi jeszcze jednej nieprzyjemności - jego cena to 40zł, co przy 30zł poprzednich części, czy 50zł/8Ł wydania anglojęzycznego, znacznie bogatszego, na przyjemniejszym papierze z większą czcionką stanowiło przykrą niespodziankę. Jedynym plusem polskiego wydania jest Bardzo dobre tłumaczenie.

Ciekawostka: w angielskim wydaniu ofiary psychopaty to polacy na emigracji w UK. W oryginalnym wydaniu wszystko co mówią po polsku - jest napisane po polsku. Część akcji książki dzieje się w Krakowie, kilkoro pomniejszych bohaterów to polacy.

całą serię gorąco polecam
.
Odpowiedz cytując
Lord of WC
Senior Member

Stary 01.11.2009, 15:41
Widocznie kwestia gustu
Zresztą nie wszyscy szaleją za mrocznymi kryminałami czy fantastyką szeroko pojętą

Ja mam coś z innej beczułki!
Ktoś kto chciałby trochę śmiechu przy czytaniu powinien zanurzyć się w tej lekturze. Napisane bardzo lekko, narracja w świetnym humorze. Genialne porównania.. historia Anglika we Francji.

Stephen Clarke "Merde! Rok w Paryżu".
To pierwsza część z trylogii, ja już zabieram się za następną - "Merde! W rzeczy samej" i jest jeszcze: "Merde! Chodzi po ludziach".

Polecam! Zdecydowanie.
"Nie zawsze mamy wiarę - aby uwierzyć..
Nie zawsze jest nadzieja, że coś się jednak spełni..
Ale prowadzi nas siła, z którą idziemy przed siebie..
Nic nas nigdy nie zatrzyma na ziemi ani w niebie!!"
Odpowiedz cytując
vote-for-mikey
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 01.11.2009, 20:49
Mam pytanko:

czytało forum nową książkę Sapkowskiego?
Bo cena/grubość jest wyjątkowo nie zachęcająco, i nie jestem pewien czy nie wolałbym poczekać z kupnem książki, albo do zmiany cen, albo lepszej sytuacji portfelowej

PS.
ale walnąłem styla w poprzednim poście :O
.
Odpowiedz cytując
siara
Socios Wisła Kraków

Stary 01.11.2009, 21:19
emsi napisał(a):Wyświetl post
Pilipiuka -Kroniki Jakuba Wędrowycza polecam książka lekka, łatwa i przyjemna.

http://www.gandalf.com.pl/b/kroniki-jakuba-wedrowycza/

Jak się wciągniesz to są jeszcze bodajże 3 tomy ale Kroniki polecam na początek

Pozdrawiam
Dla miłośników Jakuba W.
Kolejna cześć "Bimbrownik" już w sprzedazy
Odpowiedz cytując
bunny
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 08.11.2009, 13:58
Mam pytanie czy nie posiada ktoś e-booka lub zwykłej książki
"Jak napisać, przepisać i z sukcesem obronić pracę dyplomową ?"
(Alicja Kaszyńska)
WIELCY LUDZIE WIELKI KLUB - WIĘKSZY OD NAS TYLKO BÓG
Odpowiedz cytując
kozi-syku
Junior Member

Od: 10.2009

Stary 09.11.2009, 14:06
Ja obecnie czytam książkę Roberto Saviano ''Gomorra" Na razie przeczytałem ok połowe ksiązki, autor świetnie opisuje działanie imperium kamorry za co na niego został wydany wyrok śmierci.
Odpowiedz cytując
Kibic z Grodu Kraka
Senior Member

Od: 03.2006

Stary 09.11.2009, 18:13
Proud napisał(a):Wyświetl post
polecam już reklamowaną tu książkę: "Pierwszy krok w chmurach" Marka Hłaski.

naprawdę świetnie się czyta.
Kolego wszystkie opowiadania Marka Hłaski są godne polecenia!!!
Ze swojej strony polecam Haruki Murakami "Norwegian Wood" miłe czytadło
Odpowiedz cytując
Arkas
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 27.12.2009, 15:16
Korzystając z wolnego czasu, czytam "Ostatni Don" M. Puza.
Jestem już pod koniec i mogę powiedziec, że jeśli ktoś lubi książki o tematyce mafii to warto żeby ją przeczytał. W sumie to nie jest to co "Ojciec Chrzestny", bo autor więcej pisze, o życiu "pozamafijnym" ale warta uwagi.
Ostatnio edytowane przez Arkas : 27.12.2009 o godz. 17:50.
Nie wstydź się patriotyzmu.
WP.
Odpowiedz cytując
wegiel
Member

Od: 12.2009

Stary 27.12.2009, 16:57
Kto wykiwał kibiców. czyli jak Fifa kręci, przekupuje obserwatorów, przyjmuje sama łapówy itd.
Mój przyjaciel zdrajca - o płk. Kuklińskim. Skurczybyk miał się za patriotę, a pobieraj gażę od zagranicznego rządzu za sprzedawanie rodaków...
Świat według Dziada - Henryk Niewiadomski ps.Dziad. Szef mafii pruszkowskiej opowiada o gołębiach, morderstwach, zamachu na Marka Papałe i biznesach w latach `80 i `90
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 27.12.2009, 17:01
Ja w tym roku przeczytalem kilka ksiazek Victora Hugo ,a także jedna Balzacka ("Jaszczur") i Nabokova ("Obrona Łużyna) oraz Dostojewskiego ("Zbrodnie i kare")
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Stary 27.12.2009, 17:07
Cytat:
Mój przyjaciel zdrajca - o płk. Kuklińskim. Skurczybyk miał się za patriotę, a pobieraj gażę od zagranicznego rządzu za sprzedawanie rodaków..
Rodaków typu Jaruzelski i jego komunistyczna świta...

Radek Sikorski
Afganistan - Prochy Świętych

Dla osób interesujących się historią wojskowości oraz obecną sytuację proponuję kilkuset stronicowy reportaż z Afganistanu, który napisał będąc korespondentem na pierwszej linii frontu w trakcie inwazji ZSRR.

Przez kilkadziesiąt dni towarzyszył jednemu z oddziałów ówczesnych mudżahedinów, którzy prowadzili partyzancką wojnę z sowieckim okupantem. Reportaż obok świetnych fotografii, autorstwa Sikorskiego (jedno ze zdjęć otrzymało nagrodę World Press Photo) bogaty jest również w historyczne analizy tamtej części świata. Ciekawa analiza sposobów walki miejscowych oraz motywów, jakimi się kierują afgańscy bojownicy może również uzmysłowić przed jak trudnym zadaniem stoi obecnie NATO.

http://czytelnia.onet.pl/0,23817,0,0...y,nowosci.html
Odpowiedz cytując
Kobieta_Wislak
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 05.01.2010, 18:48
Uff 640 stron na bezdechu
A mowa o książce: "Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet" (tytuł niech nikogo nie zwiedzie - fabuła nie ma nic wspólnego z romansami, stosunkami damsko-męskimi itp. itd.) Na podstawie książki nakręcono film "Millenium" i chyba ten tytuł bardziej mi pasuje (filmu nie widziałam)
Oj dawno nie miałam tak że czytając w nocy oglądałam się na zamknęte drzwi od sypialni - ze strachu oczywiście... Ani też dawno dawno nie miałam gęsiej skórki podczas czytania ...
Dosłownie połknełam te 640 stron! I nie da się inaczej, to książkach z tych co sięgasz po nią jak tylko masz wolne 30 sekund! Serdecznie polecam!

"Cały ten szum jest w pełni uzasadniony (...) W książce świetne jest wszystko - bohater, fabuła, atmosfera."
The Times
"Wydawnicza sensacja, doskonały autor kryminałów, który pojawił się znikąd (...) Świat powieści kryminalnych rzadko jednocześnie podziwia i żałuje tak wielkiego talentu, jak Stieg Larsson".
Sunday Times
"... Bo to miłość, pasja, To mój sposób na życie,
Mam trójkolorowy świat i innego nie chcę widzieć nigdzie..."
Odpowiedz cytując
Vinci
Socios Wisła Kraków

Stary 05.01.2010, 19:28
Polecam od razu sięgnąć po 2 część. Pierwszy tom to zaledwie namiastka tego, co wydarzy się później
Odpowiedz cytując
Kobieta_Wislak
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 05.01.2010, 19:44
na stoliku nocnym czeka heh muszę coś skończy jeszcze zawodowo, ale po tym co mi napisałeś jest duża szansa że polecę czytać dzieki!
"... Bo to miłość, pasja, To mój sposób na życie,
Mam trójkolorowy świat i innego nie chcę widzieć nigdzie..."
Odpowiedz cytując
konrad
Senior Member

Stary 06.01.2010, 21:53
Vinci napisał(a):Wyświetl post
Polecam od razu sięgnąć po 2 część. Pierwszy tom to zaledwie namiastka tego, co wydarzy się później
Słyszałem parę podobnych opinii na temat tej serii. A propos: Stieg Larsson (autor) umarł na zawał serca w trakcie pisania czwartej części. Ukończył 200 stron i zrobił konspekt całości (za wiki). Mój egzemplarz czeka na pomyślne zakończenie sesji I wtedy jedziemy 1,2,3 tom
Powód: literówka
Ostatnio edytowane przez konrad : 06.01.2010 o godz. 21:58.
Tylko Wisła.
Warszawa da się lubić, Warszawa da się lubić, tu trzy punkty można zdobyć, tutaj Legię można ubić.
Odpowiedz cytując
yoda79
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 06.01.2010, 21:59
Muszę sięgnąć po Larssona,same dobre opinie.
Właśnie skończyłem "Głowa Minotaura" naszego mistrza kryminałów Marka Krajewskiego. Tym razem nie Breslau,ale Lwów. Wciąga...
Tylko Wisła!
Odpowiedz cytując
Arkas
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 06.01.2010, 22:07
yoda79 napisał(a):Wyświetl post
Muszę sięgnąć po Larssona,same dobre opinie.
Właśnie skończyłem "Głowa Minotaura" naszego mistrza kryminałów Marka Krajewskiego. Tym razem nie Breslau,ale Lwów. Wciąga...
Co do Krajewskiego, warto zbliżyc się do jego książek?

A co do śmierci Larssona to dostał zawał serca po tym jak winda się zepsuła i musiał wyjsc kilka pięter aby dostac się do mieszkania, lecz niestety organizm nie wytrzymał.
Nie wstydź się patriotyzmu.
WP.
Odpowiedz cytując
Pilkarzyk
Junior Member

Od: 04.2009

Stary 07.01.2010, 13:11
Słuchajcie wiecie może kiedy wychodzi w Polsce najnowsza książka Dana Browna? Bo jego wcześniejsze książki to ciężko powiedzieć że czytałem. Ja je połknąłem
Odpowiedz cytując
Kowalski
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 07.01.2010, 13:29
Jak czytam Krajewskiego, to niestety mam wrażenie, że facet ma poważne problemy z psyche To okrucieństwo...
Odpowiedz cytując
mcovalski
miszcz ortografji

Od: 04.2004

Stary 07.01.2010, 16:39
Pilkarzyk napisał(a):Wyświetl post
Słuchajcie wiecie może kiedy wychodzi w Polsce najnowsza książka Dana Browna? Bo jego wcześniejsze książki to ciężko powiedzieć że czytałem. Ja je połknąłem
jest w przedsprzedaży w empiku. sprawdź tam kiedy dokładnie.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów