|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
| Wyświetl wyniki ankiety: Czy lubisz czytać książki? | |||
| Tak |
|
486 | 79,80% |
| Nie |
|
123 | 20,20% |
| Głosujących: 609. Nie możesz głosować w tej ankiecie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Senior Member
Od: 05.2004
Offline |
|
http://www.gandalf.com.pl/b/kroniki-jakuba-wedrowycza/ Jak się wciągniesz to są jeszcze bodajże 3 tomy ale Kroniki polecam na początek ![]() Pozdrawiam ![]()
--Dezaktywacja-- Borys trzymaj się!
|
|
|
|
Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Polecam książkę " Święty Jozef patron na nasze czasy" wydaną w Kaliszu przy Bazylice Świętego Józefa. Idealn lektura o ojcostwie.
![]()
Kibicuję Wiśle od kiedy pamiętam.A teraz jeszcze z moim synem oraz żonką i córką .
|
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2008
Offline |
|
|
"Przygody fryzjera damskiego" Eduardo Mendozy - książka lekka, łatwa, śmieszna - totalnie absurdalny humor, świetna jezykowo, mieszająca różne style, oryginalna, a dodatkowo przemycająca trafne i ciekawe spostrzeżenia odnośnie polityki i biznesu.
Niejeden raz śmiałam się na głos .... czasem się dziwię, że tak mało znana jest ta książka. A główny bohater - po prostu .... niepowtarzalny i rewelacyjny - brak na niego określeń Inne książki Mendozy - "Sekret hiszpańskiej pensjonariuszki", czy "Oliwkowy labirynt" też są świetne. |
|
|
|
Senior Member
Od: 05.2007
Offline |
|
"PZPN czy Przestępcy Zrzeszeni Przeciw Nam" Jan Tomaszewski (tej jeszcze nie czytałem) "Moje reguły gry" Pierluigi Collina Na allegro za pare złotych można je kupić. |
|
|
|
Member
Od: 05.2009
Offline |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 03.2005
Offline |
|
|
Hop! Pora odświeżyć temat, bo znalazła się kolejna książka warta uwagi.
Od jakiegoś czasu można dostrzec, że bardzo modne są przekłady z literatury hiszpańskojęzycznej. Zarówno pisarzy hiszpańskich, jak i południowoamerykańskich. Wśród pozycji najbardziej popularnych w ostatnich miesiącach znalazło się ich wiele. Wśród nich uwagę przykuwa bardzo twórczość autora z zuepłnie innego kierunku. Chodzi o Szwedzkiego autora - Stiega Larssona i jego kryminalno - przygodową trylogię "Millennium". Wczoraj skończyłem pierwszą cześć "Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet". Przyznam, że bardzo wciąga i nawet momentami intryguje. Bardzo fajnie odzwierciedlony przekrój szwedzkiej sfery medialno - biznesowej wraz z większymi przekrętami, jakie tam mają miejsce. Dosyć wyrazisty obraz szwedzkiego społeczeństwa + ciekawe dochodzenie w sprawie okrutnych morderstw niejako związanych z miejscowymi gigantami finansowymi daje bardzo ciekawą historię, która jest idealna na letnie dni. Poniżej recenzja i okładka pierwszej części: http://merlin.pl/Mezczyzni-ktorzy-ni.../1,625724.html ![]() Na rynku dostępna jest również 2 część pt. " Dziewczyna, które igrała z ognierm"
Ostatnio edytowane przez Vinci : 19.08.2009 o godz. 07:13.
![]()
"Kradzione szczęścia nie daje..."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Ostatnio przeczytałem bardzo dobrą książke czeskiego pisarza Hrabla "Obsługiwałem angielskiego króla". To lekka opowieść o młodym kelnerze, który dorabia się dużej kasy, później ją traci. Rzecz dzieje się podczas okupacji Pragi (i ogólnie całych Czech) przez Niemców. Książka nie jest nowa, lecz czyta się ją bardzo przyjemnie, gorąco polecam.
![]()
Unia Tarnów&Wisła Kraków
|
|
|
|
P.N.R.I.
Offline |
|
|
Wszystko Hrabala jest znakomite.
"Ty świnio nieparzona, którą wszyscy dzisiaj wynoszą pod niebiosa, kiedy przestaniesz zatruwać ludzkie dusze swoimi plugawymi perwersjami? Ile przechlałeś ze swoimi „krytykami” i recenzentami po różnych burdelach, że tak cię wychwalają?" A takie listy dostawal... ![]() ![]()
Boia chi molla !
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Ostatnio przeczytałem książkę Alberta Jawłowskiego: "Święty ład. Rytuał i mit mundialu."
Jest to coś w rodzaju antropologiczno-socjologicznej analizy MŚ w Korei i Japonii 2002. Dla ciekawych i zainteresowanych - innym spojrzeniem na piłkę nożną i na największe święto piłkarskie jakim jest Mundial. Udało mi się przeczytać dzieło P.Wallace "Psychologia Internetu". Teraz pokemony wiem o was wszystko!! ![]()
"Nie zawsze mamy wiarę - aby uwierzyć..
Nie zawsze jest nadzieja, że coś się jednak spełni.. Ale prowadzi nas siła, z którą idziemy przed siebie.. Nic nas nigdy nie zatrzyma na ziemi ani w niebie!!" |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 07.2007
Offline |
|
|
polecam już reklamowaną tu książkę: "Pierwszy krok w chmurach" Marka Hłaski.
naprawdę świetnie się czyta. |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Nie wiem szczerze mówiąc dlaczego emsi poleca Pilipiuka. Owszem, kiedy byłem w gimnazjum przy tych książkach świetnie się bawiłem ale... naprawdę czytanie po raz 20 o "najebaniu się perłą" albo zmasakrowaniu dresów robi to się lekko nudne. Jedyną książką Pilipiuka jaką mogę polecić jest "Operacja: Dzień Wskrzeszenia" oraz jego opowiadanie z tomu "Choroby i zarazy", ale z lekki i zabawnymi pozycjami nie mają wiel zabawnego. Tyle tematem dygresji.
Chciałem napisać za to o piątej części serii pisanej przez Stuarta MacBride'a opowiadającej o szkockim sierżancie dochodzeniówki. Część ta przetłumaczona, nieco niedpowiednio, jako "Ślepy Zaułek" (oryg. "The Blind Eye") trzyma poziom serii i stanowi niejako odskocznię po mrocznej, zakręconej i kanibalistycznie, obrzydliwie mięsnej "Dom Krwi" ("Flesh House") po przeczytaniu której dręczyły mnie nawet koszmary. Gorąco polecam całą serię ale... W wydaniu oryginalnym dostarczy nam wiele więcej radochy. Jest droższe jedynie o 10zł (do kupienia np. w anglojęzycznej księgarni nieopodal KFC w galerii krakowskiej) a takie rzeczy jak listy z gazetowych wycinek w polskim wydaniu zostały spłaszczone do zwykłego tekstu wziętego w akapity i momentami wycapsowanego. Wydanie tej książki dostarczyło mi jeszcze jednej nieprzyjemności - jego cena to 40zł, co przy 30zł poprzednich części, czy 50zł/8Ł wydania anglojęzycznego, znacznie bogatszego, na przyjemniejszym papierze z większą czcionką stanowiło przykrą niespodziankę. Jedynym plusem polskiego wydania jest Bardzo dobre tłumaczenie. Ciekawostka: w angielskim wydaniu ofiary psychopaty to polacy na emigracji w UK. W oryginalnym wydaniu wszystko co mówią po polsku - jest napisane po polsku. Część akcji książki dzieje się w Krakowie, kilkoro pomniejszych bohaterów to polacy. całą serię gorąco polecam ![]() ![]() .
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Widocznie kwestia gustu
Zresztą nie wszyscy szaleją za mrocznymi kryminałami czy fantastyką szeroko pojętą Ja mam coś z innej beczułki! Ktoś kto chciałby trochę śmiechu przy czytaniu powinien zanurzyć się w tej lekturze. Napisane bardzo lekko, narracja w świetnym humorze. Genialne porównania.. historia Anglika we Francji. Stephen Clarke "Merde! Rok w Paryżu". To pierwsza część z trylogii, ja już zabieram się za następną - "Merde! W rzeczy samej" i jest jeszcze: "Merde! Chodzi po ludziach". Polecam! Zdecydowanie. ![]()
"Nie zawsze mamy wiarę - aby uwierzyć..
Nie zawsze jest nadzieja, że coś się jednak spełni.. Ale prowadzi nas siła, z którą idziemy przed siebie.. Nic nas nigdy nie zatrzyma na ziemi ani w niebie!!" |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
Mam pytanko:
czytało forum nową książkę Sapkowskiego? Bo cena/grubość jest wyjątkowo nie zachęcająco, i nie jestem pewien czy nie wolałbym poczekać z kupnem książki, albo do zmiany cen, albo lepszej sytuacji portfelowej ![]() PS. ale walnąłem styla w poprzednim poście :O ![]() .
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
Kolejna cześć "Bimbrownik" już w sprzedazy |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Mam pytanie czy nie posiada ktoś e-booka lub zwykłej książki
"Jak napisać, przepisać i z sukcesem obronić pracę dyplomową ?" (Alicja Kaszyńska) ![]()
WIELCY LUDZIE WIELKI KLUB - WIĘKSZY OD NAS TYLKO BÓG
|
|
|
|
Junior Member
Od: 10.2009
Offline |
|
|
Ja obecnie czytam książkę Roberto Saviano ''Gomorra" Na razie przeczytałem ok połowe ksiązki, autor świetnie opisuje działanie imperium kamorry za co na niego został wydany wyrok śmierci.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2006
Offline |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2007
Offline |
|
|
Korzystając z wolnego czasu, czytam "Ostatni Don" M. Puza.
Jestem już pod koniec i mogę powiedziec, że jeśli ktoś lubi książki o tematyce mafii to warto żeby ją przeczytał. W sumie to nie jest to co "Ojciec Chrzestny", bo autor więcej pisze, o życiu "pozamafijnym" ale warta uwagi.
Ostatnio edytowane przez Arkas : 27.12.2009 o godz. 17:50.
![]()
Nie wstydź się patriotyzmu.
WP. |
|
|
|
Member
Od: 12.2009
Offline |
|
|
Kto wykiwał kibiców. czyli jak Fifa kręci, przekupuje obserwatorów, przyjmuje sama łapówy itd.
Mój przyjaciel zdrajca - o płk. Kuklińskim. Skurczybyk miał się za patriotę, a pobieraj gażę od zagranicznego rządzu za sprzedawanie rodaków... Świat według Dziada - Henryk Niewiadomski ps.Dziad. Szef mafii pruszkowskiej opowiada o gołębiach, morderstwach, zamachu na Marka Papałe i biznesach w latach `80 i `90 |
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
|
Ja w tym roku przeczytalem kilka ksiazek Victora Hugo ,a także jedna Balzacka ("Jaszczur") i Nabokova ("Obrona Łużyna) oraz Dostojewskiego ("Zbrodnie i kare")
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Cytat:
Radek Sikorski Afganistan - Prochy Świętych Dla osób interesujących się historią wojskowości oraz obecną sytuację proponuję kilkuset stronicowy reportaż z Afganistanu, który napisał będąc korespondentem na pierwszej linii frontu w trakcie inwazji ZSRR. Przez kilkadziesiąt dni towarzyszył jednemu z oddziałów ówczesnych mudżahedinów, którzy prowadzili partyzancką wojnę z sowieckim okupantem. Reportaż obok świetnych fotografii, autorstwa Sikorskiego (jedno ze zdjęć otrzymało nagrodę World Press Photo) bogaty jest również w historyczne analizy tamtej części świata. Ciekawa analiza sposobów walki miejscowych oraz motywów, jakimi się kierują afgańscy bojownicy może również uzmysłowić przed jak trudnym zadaniem stoi obecnie NATO. http://czytelnia.onet.pl/0,23817,0,0...y,nowosci.html ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
Uff 640 stron na bezdechu
A mowa o książce: "Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet" (tytuł niech nikogo nie zwiedzie - fabuła nie ma nic wspólnego z romansami, stosunkami damsko-męskimi itp. itd.) Na podstawie książki nakręcono film "Millenium" i chyba ten tytuł bardziej mi pasuje (filmu nie widziałam) Oj dawno nie miałam tak że czytając w nocy oglądałam się na zamknęte drzwi od sypialni - ze strachu oczywiście... Ani też dawno dawno nie miałam gęsiej skórki podczas czytania ... Dosłownie połknełam te 640 stron! I nie da się inaczej, to książkach z tych co sięgasz po nią jak tylko masz wolne 30 sekund! Serdecznie polecam! "Cały ten szum jest w pełni uzasadniony (...) W książce świetne jest wszystko - bohater, fabuła, atmosfera." The Times "Wydawnicza sensacja, doskonały autor kryminałów, który pojawił się znikąd (...) Świat powieści kryminalnych rzadko jednocześnie podziwia i żałuje tak wielkiego talentu, jak Stieg Larsson". Sunday Times ![]()
"... Bo to miłość, pasja, To mój sposób na życie,
Mam trójkolorowy świat i innego nie chcę widzieć nigdzie..." |
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Offline |
|
|
Polecam od razu sięgnąć po 2 część. Pierwszy tom to zaledwie namiastka tego, co wydarzy się później
![]() ![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
na stoliku nocnym czeka
![]()
"... Bo to miłość, pasja, To mój sposób na życie,
Mam trójkolorowy świat i innego nie chcę widzieć nigdzie..." |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
I wtedy jedziemy 1,2,3 tom Powód: literówka
Ostatnio edytowane przez konrad : 06.01.2010 o godz. 21:58.
![]()
Tylko Wisła.
Warszawa da się lubić, Warszawa da się lubić, tu trzy punkty można zdobyć, tutaj Legię można ubić. |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2003
Offline |
|
|
Muszę sięgnąć po Larssona,same dobre opinie.
Właśnie skończyłem "Głowa Minotaura" naszego mistrza kryminałów Marka Krajewskiego. Tym razem nie Breslau,ale Lwów. Wciąga... ![]()
Tylko Wisła!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2007
Offline |
|
A co do śmierci Larssona to dostał zawał serca po tym jak winda się zepsuła i musiał wyjsc kilka pięter aby dostac się do mieszkania, lecz niestety organizm nie wytrzymał. ![]()
Nie wstydź się patriotyzmu.
WP. |
|
|
|
Junior Member
Od: 04.2009
Offline |
|
|
Słuchajcie wiecie może kiedy wychodzi w Polsce najnowsza książka Dana Browna? Bo jego wcześniejsze książki to ciężko powiedzieć że czytałem. Ja je połknąłem
![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2006
Offline |
|
|
Jak czytam Krajewskiego, to niestety mam wrażenie, że facet ma poważne problemy z psyche
To okrucieństwo... |
|
|
|
miszcz ortografji
Od: 04.2004
Offline |
|
|

|
||||||
![]() |