The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Czy ufasz solidności Orkiestry Jurka Owsiaka - WOŚP?
Tak 333 57,51%
Nie 246 42,49%
Głosujących: 579. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.01.2009, 17:53
darotsok73 napisał(a):Wyświetl post
Tak myślałem , że " merytoryką" mnie zastrzelisz.....
odp

darotsok73 napisał(a):Wyświetl post
Potrafię pisać , ale po co ? Mam udowadniać to co już udowodnione.?
Wyznajesz tezę że kłamstwo powtórzone 100x staje się prawdą? Gratuluję ...Ja tak nie uważam.
xxxxxxxxxxxxx
"Zachowanie się publiczności krakowskiej, a raczej zwolenników Cracovii na ostatnich jej meczach, stało się naprawdę skandalicznem. Tylko ten sędzia jest dobry, sprawiedliwy i obiektywny, który jej dogadza, każdy inny jest "kaloszem", "papuciem", "zbrodniarzem". Doprowadziło to do najzwyklejszego terroru. " Tygodnik Sportowy rok 1924, nr 43
Odpowiedz cytując
Illargui
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 14.01.2009, 19:55
sandbender napisał(a):Wyświetl post
Fundacja przeznacza pieniadze na "administracje" w tym wynagrodzenia.
Zródło -> sprawozdanie finansowe za rok 2007.
Mam nadzieję, że nikogo nie dziwi fakt, że w sprawozdaniach finansowych jakichkolwiek organizacji, w tym również charytatywnych, pojawia się pozycja "wynagrodzenia" - ktoś musi w końcu tą działalność nadzorować, organizować, administrować nią itd. ......

Ciągle mówi się o WOŚP , więc podam przyklad z innej organizacji - Sprawozdanie merytoryczne Archidiecezji Krakowskiej z zakresu dzialalności pożytku publicznego za 2007 rok - pozycja wynagrodzenia - 83 988,41 zł. I co? Mam się oburzać?
Odpowiedz cytując
Awe
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 14.01.2009, 21:17
Illargui napisał(a):Wyświetl post
Mam nadzieję, że nikogo nie dziwi fakt, że w sprawozdaniach finansowych jakichkolwiek organizacji, w tym również charytatywnych, pojawia się pozycja "wynagrodzenia" - ktoś musi w końcu tą działalność nadzorować, organizować, administrować nią itd. ......

Ciągle mówi się o WOŚP , więc podam przyklad z innej organizacji - Sprawozdanie merytoryczne Archidiecezji Krakowskiej z zakresu dzialalności pożytku publicznego za 2007 rok - pozycja wynagrodzenia - 83 988,41 zł. I co? Mam się oburzać?
Nie oburzać, tylko Owsiak za Hołdysem użył bardzo mocnych słów, w stosunku do tych, co chcą brać kasę z zebranych pieniędzy. Czyli nie chcieli zrobić nic za darmo dla WOŚP. A organizatorzy, jak widać, też za darmo nic nie robią. Dla mnie straszny smród się ostał po tych słowach.
Po burzy słońce wychodzi zza chmur,
i nad Krakowem zaświeci znów.
O jednym marzę, o jednym wciąż śnię,
Mistrzem będzie Wisełka, na pewno to wiem.
Życie bym dał, za krakowską Wisłę
O jakże bym chciał, by znów była mistrzem
O jakże bym chciał

Odpowiedz cytując
noonelikeus
Banita

Od: 04.2008

Stary 17.01.2009, 10:20
http://aukcje.wosp.org.pl/show_user_auctions.php?uid=5596192

moje aukcje koncza sie za ok 3 h zapraszam do licytacji
Ostatnio edytowane przez noonelikeus : 18.01.2009 o godz. 04:03.
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 18.01.2009, 01:49
Awe napisał(a):Wyświetl post
Nie oburzać, tylko Owsiak za Hołdysem użył bardzo mocnych słów, w stosunku do tych, co chcą brać kasę z zebranych pieniędzy. Czyli nie chcieli zrobić nic za darmo dla WOŚP. A organizatorzy, jak widać, też za darmo nic nie robią. Dla mnie straszny smród się ostał po tych słowach.
Mi tez te slowa kompletnie sie nie podobaly.Holdys dal sie troche wpuscic w maliny(a to na prawde bardzo kumaty czlowiek - w mojej opinii oczywiscie) i bardzo fajnie zripostowal mu Kukiz.Co oczywiscie nie zmienia to mojego bardzo pozytywnego nastawienia do calej akcji
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 18.01.2009, 13:46
Dopiero teraz zajrzałem do tego tematu i niesamowicie spodobało mi się kilka tez użytkownika sambo. Ku mojemu zaskoczeniu jeszcze nikt ich nie skomentował, więc ja pozwolę sobie to zrobić. By zaoszczędzić miejsca usunąłem niektóre spacje i akapity z cytowanych wypowiedzi.

sambo napisał(a):Wyświetl post
No więc nie dajcie sie zwieść drodzy Wiślacy papką, że to z odsetek. To są odsetki z waszych pieniędzy - i to wasze pieniadze de facto idą na p[pierdoły typu Woodstock.
Jeżeli Owsiak jest taki dobry to czemu tych odsetek nie przeznaczy również na chore dzieci? Zarówno Polska Akcja Humanitarna albo Caritas czy PCK tak czynią Czy te organizacje nie są warte wsparcia? Czy tylko dlatego, że gościo o lewackich zapatrywaniach w dobie lewackich czasów dostał to o czym inni mogą pomażyć - tv radio wsparcie rządu - może z pieniędzy które otrzymuje robić sobie dobrze?
(...) Bo np. Caritas te umiejetne oszczędnosci przeznacza na ten cel na który ludzie dają kapitał główny. I ja wiem, że ten procent który urośnie u nich na koncie z mojego miliona pójdzie nie na przystanek Woodstock ale na głodne czy chore dzieci.
WOŚP nie jest jedyną organizacja, która wspiera chore dzieci ale jest jedyną organizacją, która dostaje nieprzeciętne wsparcie od struktur państwowych. Ktoś pomyslałby - a niech dostają skoro cel jest zbożny - ale zaraz, zaraz - dlaczego, to ta organizacja jadąc na opiece państwa może na boku wydawać pieniadze na inną ideę - która jeszcze ma zabarwienie polityczne?
Przyjrzę się działalności wymienionych przez Ciebie organizacji przede wszystkim pod kątem przejrzystości ich budżetów i wpływu państwa na ich działanie.
Najpierw PAH. http://www.pah.org.pl/download.php?plik=54
Raport za rok 2007 mają bardzo czytelny, ale w źródłach finansowania znaleźć można informację, że 3,755 mln z ponad 16 mln pochodzi od samorządów i administracji państwowej. W sprawozdaniu wymienione są Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Pracy i Polityki Społecznej.

W przypadku PCK z pomocą rządu jest jeszcze ciekawiej. Gdyby ktoś nie wiedział to istnieje coś takiego jak Ustawa o Polskim Czerwonym Krzyżu i można w niej znaleźć między innymi:
Art. 5.1. Przy wykonywaniu swych zadań Polski Czerwony Krzyż współdziała z organami państwowymi oraz organizacjami społecznymi, przestrzegając podstawowych zasad Czerwonego Krzyża.
Art. 5.2. Organy i organizacje określone w ust. 1 oraz instytucje i zakłady pracy są obowiązane udzielać Polskiemu Czerwonemu Krzyżowi pomocy w wykonywaniu jego zadań.
Art. 7.1. Polski Czerwony Krzyż korzysta w swej działalności w łączności pocztowej, telegraficznej i telefonicznej, jak również w transporcie i przy odprawach celnych ze zwolnień od opłat, z przywilejów i z ułatwień na zasadach określonych w umowach międzynarodowych lub w odrębnych przepisach

W sprawozdaniu ( http://www.pck.pl/media/repository/p...a_2007_rok.pdf ) brak konkretnych kwot wpływów i wydatków. Jako źródła funduszy wymienione są (m. in.) ministerstwa: Pracy i Polityki Społecznej, Zdrowia oraz Edukacji Narodowej.

Najlepsze zostawiłem na koniec - Caritas.
Oni w ramach raportu publikują takie piękne coś: http://www.caritas.pl/zalacznik.php?id=124 .
"Coś", bo raportu to ta rzecz nijak nie przypomina.
Deklarowane wpływy Caritas w Polsce w roku 2007 to 331 671 122,10 zł.
W tym 64 mln wpływów rzeczowych. Kto szacuje ich wartość? Ja nie mam pojęcia.
Na pomoc w kraju i zagranicą wydano 307 481 201,21 zł... Co stało się z 24 mln? Tego nie wiadomo.
Te 331 mln wydało mi się strasznie abstrakcyjne, więc zajrzałem do "raportów" z kolejnych (poprzednich) lat.
W 2006tym http://www.caritas.pl/zalacznik.php?id=94
wpływy to już "tylko" 239 771 820,38 zł, w tym 93 mln za wpływy rzeczowe, a w niewyjaśniony sposób ginie 5,5 mln. Taki wzrost wpływów pomiędzy 2006 i 2007 naturalnie zachęcił mnie do dalszych poszukiwań.
w 2005tym http://www.caritas.pl/zalacznik.php?id=9
wpływy to 196 691 448,36 zł., w tym 76 mln rzeczowych.
Różnica pomiędzy latami mniej szokująca, ale właśnie w tym roku zaczęły się dziać cuda. Otóż na pomoc wydano 196 691 448,36 zł. Tak, tak! Wpływy co do grosika. Oczyma wyobraźni widzę chomikowe generatory, w których tysiące dzielnych zwierzątek pędzi w kołowrotkach umożliwiając zminimalizowanie opłat za prąd do zera. Nadzorujący to księża i siostrzyczki naturalnie korzystają z prywatnych telefonów na których mają setki darmowych minut.
W 2004tym http://www.caritas.pl/zalacznik.php?id=5
wpływy to... 34.755.218,24 zł! Znów wszystko wydane co do grosika. Przed tym rokiem pojawiają się raporty przyzwoite, bardziej szczegółowe, z wypunktowanymi wydatkami na poszczególne akcje.
W 2003cim http://www.caritas.pl/zalacznik.php?id=4
wpływy to tylko 12,5 mln z czego wydano ponad 11 mln.
W 2002gim http://www.caritas.pl/zalacznik.php?id=3
wpływy to 11,2 mln za to wydano 15,8 mln
Informacje o roku 2001 ( http://caritas.pl/news.php?id=1657&d=5 ) częściowo wyjaśniają dysproporcje we wpływach w kolejnych latach: "Caritas Polska opublikowała (...) raport roczny podsumowujący jej działalność w 2001 roku. Ujawnia on, że centrala koordynująca działalność Caritas w Polsce w 2001 roku udzieliła pomocy za 21.806.653,85 zł. Podsumowanie to nie uwzględnia działalności autonomicznych Caritas diecezjalnych i parafialnych zespołów Caritas, które m.in. prowadzą w Polsce ponad 600 placówek charytatywnych. Szacuje się, że Caritas w Polsce udziela pomocy w sumie za ponad 200 milionów zł.". Na czym dokładnie polega ta autonomia? Tego nie dopisano.

Naturalnie w raportach wspomina się o pomocy rządowej: Kancelaria Prezydenta RP, Kancelaria Senatu, MEN, MPiPS, MSZ, Telewizja Polska S.A., Samoobrona. Jeśli pojawiają się kwoty dofinansowań rządowych to po jakieś 1,8 mln rocznie.

Zaprawdę, zaprawdę powiadam wam niezbadane są finanse Caritasu!

Z WOŚPem pod względem przejrzystości można porównać jedynie PAH, PCK wypada średnio, a o Caritasie lepiej nie wspominać. Jeśli idzie o dotacje to WOŚP deklaruje okrągłe 0 fundusz od rządu. Tylko Mennica Państwowa zrobiła serduszka i przekazała jako darowiznę. Ewidentnie nie jest prawdą, że rząd jakoś szczególnie wspiera WOŚP.
Aaaa! Jeszcze coś
No i co? Nie minęło parę dni a lewak znów pokazał swoje prawdziwe oblicze. Najśmieszniejsze jest to, że im bardziej sie atakuje tego kolesia tym większa pula lewaczków, którym serduszko roście raz do roku staje w jego obronie.
Drogi prawiczku, gdybyś kiedyś zajrzał do słownika języka polskiego to dowiedziałbyś się, że:
"lewactwo" to «skrajnie lewicowe poglądy polityczne»
a "skrajny" oznacza:
1. «występujący w krańcowej postaci»
2. «znajdujący się na skraju czegoś»
Nie sądzę byś mówił o ludziach będących np. anarchokomunistami lub socjalistami odrzucającymi ideę wolnego rynku. Nie używaj więc słów, których znaczenia nie znasz.
Odpowiedz cytując
Amfre
Banita

Od: 07.2008

Stary 25.01.2009, 15:49
... generalnie w aukcjach internetowych przekroczyliśmy już ponad 2 mln, zaś w banku już mamy prawie 25 mln złotych !!

Finał WOŚP już za nami, ale aukcje Allegro wciąż trwają. Wciąż możecie kupić w naszym serwisie aukcyjnym najróżniejsze przedmioty, a cały dochód przeznaczony będzie na cel tegorocznego, 17 Finału – wczesne wykrywanie chorób nowotworowych u dzieci.

W tej chwili najdroższą aukcją jest Ilustracja Salvadore Dali od Aquafilter - http://aukcje.wosp.org.pl/show_item.php?item=235077

Wciąż do kupienia jest autograf Dalajlamy - http://aukcje.wosp.org.pl/show_item.php?item=218820, statuetka Roberta Kubicy - http://aukcje.wosp.org.pl/show_item.php?item=236651 czy lot biznesowym 'jetem' z floty Jet Republic

Wszyscy fani sportu i Agaty Mróz mogą jeszcze przez kilkanaście minut licytować jej wspaniałą koszulkę z autografem link do aukcji - http://aukcje.wosp.org.pl/show_item.php?item=206389

Aukcje potrwają do połowy lutego. Serdecznie wszystkich zapraszamy!
Ostatnio edytowane przez Amfre : 25.01.2009 o godz. 15:53.
Odpowiedz cytując
kiju.ts
Banita

Od: 07.2008

Stary 03.02.2009, 20:49
33 342 665 zł - tyle jest już na koncie Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. To prawie milion więcej niż deklarowano w dniu finału WOŚP. I będzie więcej.

W dniu Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy organizatorzy podali kwotę zadeklarowaną - 32 679 758 zł. była to szacunkowa kwota obliczona w dniu Finału na podstawie wstępnych meldunków sztabów WOŚP. Zadeklarowane środki znajdują się już na naszym koncie, a cały czas otrzymujemy kolejne wpłaty. W tej chwili stan konta XVII Finału WOŚP wynosi: 33 342 665 zł (stan na dzień 3 lutego).

WOŚP będzie prowadziła rozliczenia do końca lutego. Na początku marca Jerzy Owsiak ogłosi, ile pieniędzy udało się zebrać podczas XVII Finału WOŚP.
Odpowiedz cytując
massoud
Banita

Od: 11.2009

Stary 25.12.2009, 16:20
macie jakieś fajne wiślacko interesujące aukcje WOSP (allegro) ?
Odpowiedz cytując
WRzŚ
Senior Member

Od: 11.2008

Stary 25.12.2009, 17:09
pametajmy ze dla Owsika jesteśmy kibolami=faszystami a co za tym idzie on od nas pomocy nie chce.
Odpowiedz cytując
Hamas_kr
Senior Member

Stary 25.12.2009, 17:28
Jest wiele innych bardziej bezpośrednich bądź mniej "podejrzanych" inicjatyw. Raz do roku ludzie sobie przypominają o wielce szczytnym wośpie i uspokajają sumienie... śmiech na sali.

Zbierają na dzieci, które rodzą się z wadami m.in. dzięki Owsiakowemu: róbta co chceta, z kim chceta i jak chceta... szczyt hipokryzji...
Odpowiedz cytując
Wasiu
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 25.12.2009, 17:51
Nie chce tego pisac ale musze zastosowac slynne "w dupie byliscie, gowno widzieliscie".
Co trzeci sprzet na krakowskich szpitalach pediatrycznych i neonatalnych jest oznakowany symbolem WOŚP. Bez pomocy ze strony Owsiaka krakowska sluzba zdrowia nie bylaby w stanie wydzwignac sie na taki poziom jaki obecnie prezentuje.
Ciesze sie, ze ktos taki sie pojawil i chetnie wespre, jak zreszta co roku. I sram na to co mamrocza katole w kosciolach.
Odpowiedz cytując
Lupo
Oficjalny piknik

Od: 06.2004

Stary 25.12.2009, 19:11
Okej, okej.. ale wiadomo, że jak i WOŚP to i koncerty współpomagające. Czy wie ktoś coś na temat ewentualnych koncertów na Rynku? ;>
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Od: 07.2005

Stary 25.12.2009, 19:50
Wasiu napisał(a):Wyświetl post
Nie chce tego pisac ale musze zastosowac slynne "w dupie byliscie, gowno widzieliscie".
Co trzeci sprzet na krakowskich szpitalach pediatrycznych i neonatalnych jest oznakowany symbolem WOŚP. Bez pomocy ze strony Owsiaka krakowska sluzba zdrowia nie bylaby w stanie wydzwignac sie na taki poziom jaki obecnie prezentuje.
Ciesze sie, ze ktos taki sie pojawil i chetnie wespre, jak zreszta co roku. I sram na to co mamrocza katole w kosciolach.
Popieram , i chcialbym zeby w topicu byly same informacje dotyczace WOŚpu ,a nie jakies kolejne polityczno **** wie jakie wynurzenia o "Owsiaku oszuscie" itd
Odpowiedz cytując
sambo
dziarski chłop

Od: 04.2005

Stary 27.12.2009, 13:26

co drugi, co drugi sprzet.

Kolektyw dazy aby co pierwszy sprzet byl oznaczony sercem. Faktycznie cytat pasuje do kolegi
Odpowiedz cytując
orzeu
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 27.12.2009, 13:41
No no. Coz za kultura u popierajacyh Owsiaka. "dupa, gowno, sram i ch*j" w dwoch postach tylko.
To pewnie dzieki "mówta co chceta" ?
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując
Wasiu
Senior Member

Stary 27.12.2009, 13:49
Czasami trzeba sie wpasowac w odpowiedni poziom aby zostac zrozumianym.

Sambo - skad czerpiesz swoje informacje ? Kto taka piekna propagande glosi? Bo uwierz mi, tak prezentuja sie proporcje zakupionego sprzetu w krakowskich szpitalach.
Odpowiedz cytując
orzeu
Senior Member

Stary 27.12.2009, 14:00
Nie kolego. Nikt tu nie bluzgal wczesniej, sam probujesz narzucic pewien poziom i twierdzisz ze chciales sie dopasowac. Albo jestes hipokryta albo inaczej nie potrafisz.
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując
Wasiu
Senior Member

Stary 27.12.2009, 14:10
To widać niezbyt dokładnie przeglądałeś temat. Ja tu widze sporo rzucania mięsa i zajadłości w postach ścierających sie ekip, głównie po stronie przeciwnków Owsiaka. Zwrot " w dupie byłeś, gówno widziałeś" aczkolwiek niezbyt kulturalny regularnie pojawia się w tematach kibicowskich. Skoro tam występuje to czemu nie można go tutaj powtórzyć. Emocje towarzyszące obu przedsięwzięciom, jak widać podobne. Nie ma sensu ciagnoć tego dalej. To jest temat o WOŚP - kto chce, pomaga i sie wpisuje. Kto nie chce, nie wrzuca, ale nie prowokuje piszących tutaj.
Odpowiedz cytując
orzeu
Senior Member

Stary 27.12.2009, 14:15
Było rok temu. Teraz jest nowa rozmowa i zaczynasz zjezdzac od razu najnizej jak sie da. Jak chcesz to sraj na "katoli" czy kogo tam chcesz, ale nie oznajmiaj o tym wszem i wobec. Przynajmniej nie tutaj.
WISŁA PANY !!
Odpowiedz cytując
harimata
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 27.12.2009, 14:55
Ty byłeś w dupie i gówno widziałeś. Sprzęt ufundowany nie przez orkiestrę wielkiej pomocy tylko przez obywateli Polski za pośrednictwem WOŚP to w Polsce niecałe 0,2 %. To już żyjemy w tak chorym państwie , że musimy wspierać służę zdrowia dodatkowo nie licząc podatków ?
I od katolików sie chłopczyku od....... tj. patrz pierwsze zdanie. Przez cały rok taki jeden z drugim w dupie miało pomoc. A raz do roku wrzucii 1 zł do poszuki i powozi dupsko z serduszkiem na czole i zadowolony bo pomaga charytatywnie. Co za obłuda. Co ten Owsiak robi przez cały rok ? Gdzie jest pomoc dla ludzi którzy potrzebują jej codziennie ? Takim ludzią trzeba pomagać codziennie a nie raz do roku bo taka moda jest.
Ciekaw jestem gdy WOŚP działało na zasadzie CARITASU to czy ktoś by pomógł. Odpowiedź jest prosta.
95% społeczeństwa ma w dupie pomoc przez cały rok a raz do roku wrzucą 1 zł i uważają siebie za bohaterów.
Znam wiele osób pracujących i robiących wiele dobrego charytatywnie ale oni się nie chwalą i nie potrzebują rozgłosu a ofiarują o wiele więcej niż całe WOŚP, ofiarują swój czas, miłość, troskę. Ale dla niektórych to inny świat. Bo liczy się tylko pieniądz i zdegenerowany oszust Owsiak.
Kod:
               W czasach powszechnego fałszu, mówienie prawdy jest rewolucyjnym aktem

9 października wywal Tuska do śmietnika !
Odpowiedz cytując
węgorz2
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 27.12.2009, 15:08
ZAPRASZAM NA WYPRAWE NIEKTÓRYCH TU OSOB PO ODDZIALE DZIECIĘCYM W PROKOCIMIU,niestety pewnie was nie wpuszcza na intensywna ale jesli juz tam się znajdziecie to zobaczycie ogrom powtarzam OGROM!!! sprzętu zakupionego przez fundacje ,pozatym jak komus z was urodzi sie dziecko, to jako nielicznemu w krajach na świecie, fundacja zafunduje program badania słuchu przesiewowego,KAZDEMU dziecku urodzonemu w POLSCE! potem wkleją waszemu maluchowi cercyfikat do książeczki
Odpowiedz cytując
Wasiu
Senior Member

Stary 27.12.2009, 15:09
Odezwal sie wielki madry wspierajacy Polak. I to tego religijny. Coz za bohater! Nie wypowiadal bym sie gdybym nie mial co do powiedzenia. Nie musze czytac gazet ani sluchac Owsiaka zeby widziec efekty jego pracy. Bo zdazylo mi sie naocznie je widziec i moge z cala odpowiedzialnoscia powiedziec, ze sprzetu jesy znacznie wiecej niz to twoje 0,2%. Wziete pewnie z jakiejs propagandowej strony czy innego scierwa. Skoro ten wielki Caritas tak bardzio pomaga to czemu tyle biedy jest dalej na ulicy? Czemu ludzie chodza glodni, obdarci i bez grosza przy duszy?

Cytat:
To już żyjemy w tak chorym państwie , że musimy wspierać służę zdrowia dodatkowo nie licząc podatków
O to zapytaj swoj prawicowy rzad. Gdzie maja pieniadze z podatkow i czemu sluzba zdrowia jest w takiej fatalnej kondycji.

Zorganizuj taka akcje, zrob cos, co pomoze ludziom, to chetnie cie wespre. Nie mowie, ze wszystkie pieniadze zebrace ida na zakup sprzetu, ale jest to na tyle wielki procent i na tyle wielkie rezultaty, ze spokojnie to mozna nazwac uczciwa i niosca pomoc akcja.
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Stary 27.12.2009, 15:28
Kolega który napisał o Caritasie ,jest pewnie bardzo w****iony ,że to własnie Owsiak odnalazl inny sposob do jednoczenia Polaków i pomocy niż Kościoł, i zrobił to na wartościach jakże innych niż prezentuje Kosciol. To was tak boli , jakby Owsiak leżał pod krzyżem to byłby zajebisty, jak mówi "róbta co chceta' to jego pomoc jest nic nie warta a on sam jest oszustem co nie ?
Odpowiedz cytując
węgorz2
Senior Member

Od: 03.2007

Stary 27.12.2009, 15:39
HARIMATA powiem ci tak ,poczytaj kolego a potem oskarżaj ,OWSIAK pomaga cały rok ,jeden dzien tylko zbiera pieniądze na ulicach ,jego fundacja dziala cały rok i osoby które pomagaja nie tylko w ten jeden dzień wiedza o co chodzi.
Po drugie pracuje w słuzbie zdrowia i wiem że lekarze pracujący na co dzień z dziećmi na oddziałach w PROKOCIMIU ,STRZELECKIEJ I W ZEROMSKIM stoja murem za OWSIAKIEM bo jak nikt zdają sobie sprawę ile sprzetu pomagającego im w pracy jest z fundacji ,dam ci taki przykład na 4 inkubatory 2 sa z fundacji na oiomie dziecięcym neantologicznym w ZEROMSKIM ,
Nie wiem skąd wziąłes ten procent ale pewnie masz na niego podkladke więc wejż pod uwage że na tysiace placówek w POLSCE głownie pomagaja oddziałą dziecięcym więc takie placowki jak PROKOCIM czy CMP W LODZI są wyposazone w mase sprzetu od OWSIAKA lecz dzieląc to na placówki wszelakiej masci w wojewodztwach siła rzeczy procent spada.
Na koniec powiem ci tak ,jedyna znana mi grupą nieprzychylna OWSIAKOWI jest RYDZYK i jego poplecznicy ,tylko oni potrafia dawać zakazy zbiórki pod kosciołami ,albo urzadzać kontr zbiórki w ten dzień,nie lubie sie napinac na forum i nigdy nie staram sie tego robic ale krew mnie zalewa jak widzę listy sprzetu ktore splyna po nowym roku do oddziałów od ORKIESTRY a taki dupek jak ty pierdo... cos o rzeczach o ktorych nie ma pojęcia .Celowo cie obrażam ponieważ ty obrażasz czlowieka który wiele zrobił dla naszego spoleczeństwa .Mozesz teraz pisać co chcesz ja juz nie będe zwracał na ciebie uwagi !
Odpowiedz cytując
Hamas_kr
Senior Member

Stary 27.12.2009, 15:41
Nie mowie, ze wszystkie pieniadze zebrace ida na zakup sprzetu, ale jest to na tyle wielki procent i na tyle wielkie rezultaty, ze spokojnie to mozna nazwac uczciwa i niosca pomoc akcja.
Właśnie tu jest problem wszystkich podobnych stowarzyszeń. 70% funduszy jest przez nie przejadana, a tylko 30% jest rzeczywiście wykorzystywana na pomoc. Skąd takie dane? Od źródła czyli koleżanki, która pracowała w takiej właśnie organizacji "non-profit".

Skoro ten wielki Caritas tak bardzio pomaga to czemu tyle biedy jest dalej na ulicy? Czemu ludzie chodza glodni, obdarci i bez grosza przy duszy?
Gdyby ludzie Twojego pokroju nie pokładali całej nadziei w Jurku Owsiaku i pomagali systematycznie zapewne było by mniej biedy. Co do pomocy Caritas w zeszłym roku na wszystkie swoje akcje wydał 400.000.000 złotych i nie wspomagał tylko białych katoli...

O to zapytaj swoj prawicowy rzad. Gdzie maja pieniadze z podatkow i czemu sluzba zdrowia jest w takiej fatalnej kondycji.
Taaa u nas w Polsce to prawica pełną gębą... Gdzie ty masz w sejmie jakąś prawicową partie?
A fatalną sytuacje m.in. polskiej służby zdrowia możesz zawdzięczać czasom gdy rządził Twój realny socjalizm...

Twoją ślepą nienawiść do katolików i ciągoty koprofilskie pozostawie bez komentarza...
Odpowiedz cytując
piotrek1325
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 27.12.2009, 16:09
Powiem tak...Owsiak na swoich przeciwników i zwolenników jak każdy wychylający się człowiek, jestem pewien że na WOŚP trochę na swoje konto zgarnia i to nie koniecznie ze zbiórek w ten jeden dzień bo wydaje mi się że nie tylko w jeden dzień jego akcja działa że tak powiem.
Moim zdaniem ani kościół ani nikt inny nie powinien być takiej akcji przeciwny, dlaczego? Bo mimo wszystko coś się dzieje i ludzie pokazują że potrafią się jakoś zjednoczyć...w jaki sposób? A no wrzucą 1 zł ale jeśli to zrobi każdy Polak to się ukazuje ładna sumka i o to w tym przecież chodzi.
Osobiście 2 razy jak pamiętam akcję Owsiaka poparłem poprzez bycie wolontariuszem i myślę że warto czasem sie do takich akcji przyłączyć!!
No i teraz inna sprawa...Caritas...tak samo dobre a co ważniejsze całoroczne przedsięwzięcia !! Gdyby tylko chcieli swoje siły z WOŚP w jakikolwiek sposób połączyć na pewno efekt byłby lepszy...ale wiadomo..
I niech mi nikt nie powie że kościół biednym nie pomaga tylko dla siebie wszystko chapie...! Są różne zbiórki żywności itp i to wszystko trafia na domy dziecka i tak dalej, dlatego też moim zdaniem każda akcja nawet ta najmniejsza ma sens jeśli komukolwiek pomaga!!

Ahh zapomniałem o najważniejszym, ktoś pisał dlaczego tylu ludzi chodzi głodnych w Polsce...po pierwsze może nie chcą skorzystać z tego co im inni dać chcą bo przecież można chociażby w Krakowie gdzieś za darmo coś zjeść albo napić się herbaty...ale niektórzy tak ciężko głodujący wydają kasę na alkohol przynajmniej tak się może wydawać...W każdym razie nigdy wszystkim się nie dogodzi...chyba że jakiś cud się wydarzy.
Ostatnio edytowane przez piotrek1325 : 27.12.2009 o godz. 16:11.
Odpowiedz cytując
Wasiu
Senior Member

Stary 27.12.2009, 16:25
Hamas_kr napisał(a):Wyświetl post
Właśnie tu jest problem wszystkich podobnych stowarzyszeń. 70% funduszy jest przez nie przejadana, a tylko 30% jest rzeczywiście wykorzystywana na pomoc. Skąd takie dane? Od źródła czyli koleżanki, która pracowała w takiej właśnie organizacji "non-profit".
Co do samych procentow nie wiem. Aczkolwiek dzieki kierunkowi ktory studiuje i zawodowi, ktore chce w przyszlosci wykonywac bylem wielokrotnym gosciem na roznego rodzaju oddzialach. Zarowno w ramach praktyk, jak i to nazywasz charytatywnie i widzialem ogrom sprzetu z logiem WOŚPU. Myslisz, ze ktos specjalnie wydrukowal sobie nalepke i przykleil zeby konflikotowac ludzi na forach? Nie sadze. 30% z tych zebranych 35 milionow to ponad 10 mln. Nie ma szans, zeby tyle starczylo na zakup tego sprzetu. Zwlaszcza, ze nie tylko Kraków przeciez dostaje.

Cytat:
Gdyby ludzie Twojego pokroju nie pokładali całej nadziei w Jurku Owsiaku i pomagali systematycznie zapewne było by mniej biedy. Co do pomocy Caritas w zeszłym roku na wszystkie swoje akcje wydał 400.000.000 złotych i nie wspomagał tylko białych katoli...
Każdy "mojego pokroju" zdaje sobie sprawe, ze tych kilka zlotych rocznie nie wystarczy zeby zapewnic panstwu sluzbe zdrowia na najwyzszym poziomie. Tutaj potrzeba o wiele wiecej. Ale skoro efekty pracy WOŚP sa widoczne to chociaz tyle warto zrobic i wspomoc. Ze Owsiak bierze czesc dla siebie? To prosze bardzo, zrob Ty, zorganizuj, chetnie pomoge. I nie bede wypominal ile bierzesz.
I ten moj pokroj to nie sa tylko jacys lanserzy, ktorzy nakleja serduszko i zadowoleni. Tylko ludzie, ktorzy pomagaja regularnie.
Pracy Caritasu komentowac nie chce. Mowi sie, ze nie czyny tylko slowa. I to jest fakt. Tylko nie moge oprzec sie wrazeniu, ze ja tych czynów wogole nie widze. Wycieczki dzieci w wakacje w czapeczkach Caritasu - szacunek. Ale to troche za malo.

Cytat:
Taaa u nas w Polsce to prawica pełną gębą... Gdzie ty masz w sejmie jakąś prawicową partie?
A fatalną sytuacje m.in. polskiej służby zdrowia możesz zawdzięczać czasom gdy rządził Twój realny socjalizm...
Chociaz moze sie inaczej wydawac to ja zadnym socjalistom, ani komuchem nie jestem. Wole obecny system, tylko ze on niestety ma tyle wad, ze nie da sie kolo tego obojetnie przejsc. Mimo wszystko rozwojowi, ktorzy Polska przezywa, nie towarzyszy polepszenie sluzby zdrowia. A zasoby ludzkie i mozliwosci sa. I nie da sie ukryc, ze PIS, PO, PSL czyli obecny rzad to napewno lewica nie jest.

Cytat:
Twoją ślepą nienawiść do katolików i ciągoty koprofilskie pozostawie bez komentarza...
Zadna nienawisc do katolikow mna nie kieruje. Szanuje ich bardzo chocby za poszukiwanie jakiejsc wyzszej wartosci, w ktora mozna wierzyc. Niecierpie tylko fanatyzmu, ktory niestety czesto towarzyszy tez wierze.
Odpowiedz cytując
harimata
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 27.12.2009, 16:43
Nikt tutaj nie potępia ogólnej idei WOŚP. Nikt tutaj nie pisze o wyższości katolickich organizacji charytatywnych nad prywatnymi. W skali kraju sprzęt zakupiony przez WOŚP to niecałe 0.2 %. Mi się osobiście nie podoba,że mimo tego, że płacę kolosalne podatki na służbę zdrowia i cały sprzęt to jeszcze taki Owsiak robi zbiórki na coś czym kto inny powinien się zająć. Nie podoba mi się to, że taki człowiek o lewicowych poglądach staje się idolem młodzieży. Człowiek który propaguje zdegenerowany styl życia(przystanek Woodstock). Dlaczego media nie promują CARITASU za darmo tylko akurat Owsiaka ? Skoro Owsiak to osoba prywatna to musi płacić za promowanie się w mediach ale gdyby płacił za reklamę to każda zbiórka WOŚP przynosiłaby kilkudziesięcio milionowe straty.

Pomagać należy zawsze ale Owsiak oprócz pomagania ma w tym inny cel. Jaki ? Powstanie nowej ideologii. W końcu jaki ojciec taki syn .

Jest wiele do zrobienia w Polsce aby zmniejszyć znacznie patologie, biedę. Owsiak stosuje metodę rybki natomiast nam jest potrzebna metoda wędki. Jeżeli każdy zaczął by od siebie i rozglądnął się to można zrobić o wiele więcej dobrego zamiast wrzucenie 1 zł raz do roku. Ale jak taki ateista czy komunista może to zrozumieć to już wykracza po za jego kompetencje światopoglądowe.
Kod:
               W czasach powszechnego fałszu, mówienie prawdy jest rewolucyjnym aktem

9 października wywal Tuska do śmietnika !
Odpowiedz cytując
AS82
Banita

Stary 27.12.2009, 16:51
harimata napisał(a):Wyświetl post
Dlaczego media nie promują CARITASU za darmo tylko akurat Owsiaka ? Skoro Owsiak to osoba prywatna to musi płacić za promowanie się w mediach ale gdyby płacił za reklamę to każda zbiórka WOŚP przynosiłaby kilkudziesięcio milionowe straty.
Chyba zartujesz.Zadna "organizacja swiatopogladowa" nie ma tyle poparcia w Telewizji Publicznej :msze,programy ,seriale itd WOŚP jest raz w roku przez jeden dzien w TVP
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów