The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Kuba
Senior Member

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.12.2009, 14:28
Oxydrene napisał(a):Wyświetl post
To bylby koniec kosza na Wisle. I my nie mozemy do tego dopuscic
mysle, że teraz to niewiele możemy zrobić

wszystko zalezy od głosowania

Jesli nasi politycy zagłosują na nie to nie pozostanie nam nic innego niż szukanie innego sponsora, którego będzie raczej ciezko znalexc.
Odpowiedz cytując
zbymak
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 23.12.2009, 15:31
Dla tych co sie tak podniecali ze Filipiak buduje centrum sportu a nasz Cupiał to nic http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,358..._Cracovie.html
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 23.12.2009, 18:30
Trochę nie na ten temat ale mała poglądowa informacja jak traktuje się budowę stadionu w Gdańsku i już teraz zachęca do bywania na nim po zakończeniu budowy.(wiem że stare ale może ktoś nie czytał)

"Drzwi otwarte - podsumowanie

Około 4,5 tysiąca gości odwiedziło budowę stadionu 27 września, podczas dnia otwartego na budowie. Wspaniałej atmosferze i zabawie sprzyjała doskonała pogoda i nastroje.

Dla najmłodszych organizatorzy zapewnili wiele zabaw i konkursów, jednak i dorośli mogli wygrać wiele ciekawych upominków. Dużą atrakcją okazał się być dźwig, dzięki któremu z wysokości około 40 metrów można było podziwiać budowę na tle panoramy miasta. Największe zainteresowanie budziła jednak możliwość wejścia na teren budowy i wspólna z pracownikami BIEG2012 ocena dotychczasowego postępu prac przy budowie stadionu. Padło wiele pytań: od kwestii związanych z wykończeniem poszycia obiektu, przez parametry techniczne stali używanej na budowie, po kwestie wykorzystania stadionu na inne imprezy niż mecze piłkarskie. Istniała także możliwość obejrzenia referencyjnej loży VIP. Prezydent Miasta, Paweł Adamowicz, dokonał uroczystego otwarcia platformy widokowej znajdującej się na skraju budowy od strony ulicy Żaglowej. Odwiedzili nas młodzieżowi zawodnicy Lechii Gdańsk.

Wszystkim gościom serdecznie za udział i już dziś serdecznie zapraszamy na wszystkie imprezy z gdańskim stadionem w tle.

Michał Kruszyński, BIEG 2012"

"Stadion na Letnicy będzie nosił nazwę PGE Arena Gdańsk

PGE Arena Gdańsk - tak oficjalnie będzie się nazywał budowany w Gdańsku stadion budowany na Euro-2012, który do tej pory występował pod roboczą nazwą Baltic Arena. W czwartek ogłoszono rozstrzygnięcie konkursu na sponsora tytularnego tego obiektu. Za prawo do tej nazwy PGE Polska Grupa Energetyczna S.A. zapłaci 35 milionów złotych. Umowa obowiązywać będzie od 1 stycznia 2010 do końca 2014 roku"
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 23.12.2009, 18:43
Mam wogóle taki pomysł.Mogę ja albo ktoś inny chętny (jakby był) - napisać list otwarty do p. Konrada Jaskóły, prezesa firmy Polimex Mostostal SA z prośbą o wyjaśnienie wszelkich wątpliwości nurtujących kibiców a dotyczących budowy stadionu.
Problem w tym że list powinien jakoś oficjalnie być sygnowany przez nas .Nie wiem SKWK może by się pod to podpięło, albo jakoś w imieniu forumowiczów?Co o tym myślicie.Zbierzemy pytania i wyślemy z prośbą o odpowiedz?
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
Bronowianin
Banita

Od: 07.2006

Stary 23.12.2009, 19:07
Arapaho napisał(a):Wyświetl post
Mam wogóle taki pomysł.Mogę ja albo ktoś inny chętny (jakby był) - napisać list otwarty do p. Konrada Jaskóły, prezesa firmy Polimex Mostostal SA z prośbą o wyjaśnienie wszelkich wątpliwości nurtujących kibiców a dotyczących budowy stadionu.
Problem w tym że list powinien jakoś oficjalnie być sygnowany przez nas .Nie wiem SKWK może by się pod to podpięło, albo jakoś w imieniu forumowiczów?Co o tym myślicie.Zbierzemy pytania i wyślemy z prośbą o odpowiedz?
No nie widzę innego wyjścia... Ale tak swoją drogą to jest chora sytuacja, że na temat budowy stadionu Wisły mieszkańcy Krakowa muszą szukać informacji, snuć jakieś domysły itd. bo nie jesteśmy informowani o wszystkim jak należy. Każdy widzi jak z tym jest na Legii, czy choćby w Gdańsku którego przykład przytoczyłeś. Dni otwarte były organizowane też w Poznaniu. A w Krakowie nie dość że buduje się bólem za mały w stosunku do potrzeb w przyszłości stadion, to jeszcze nigdzie nie można uzyskać wyczerpujących i pewnych informacji na jego temat...

Pytanie tylko co taki list nam da, nawet jeśli ktoś na niego raczy odpowiedzieć? Napiszą jedno, a i tak dalej będą odwalać fuszerkę... Obecnie mamy sytuację taką, że jak ktoś powiedziałby mi że w lipcu 2010 r. obiekt na Reymonta będzie gotowy, to uznałbym go za szaleńca... Ostatnio na stronce o stadionie Wisły pojawiła się taka ankieta: http://www.stadionwisly.info/ankiety#poll-12 Dziwi mnie optymizm jej uczestników, którzy na pytanie "Twoim zdaniem stadion zbudują?", odpowiadają często z niepoprawnym optymizmem: "z (jedynie) kilkutygodniowym opóźnieniem"... Według mnie najbardziej obstawiana powinna być opcja: "nigdy go nie skończą", albo jeśli komuś dopisuje humor w związku ze zbliżającymi się świętami to w najlepszym wypadku: "z rocznym opóźnieniem"... I życzmy sobie żeby to było tylko roczne opóźnienie.
Odpowiedz cytując
Kuba
Senior Member

Stary 23.12.2009, 22:29
na jakiej podsawie twierdzisz, że możemy mieć roczne czy nawet półroczne opóźnienie?

sugerujesz, że inwestor nie odda stadionu na czas lub odda go pół roku później?
chyba, że obawiasz się braku środków finansowych potrzebnych np na bramki?

uzasadnij prosze swoje obawy, bo ja narazie nie widze większych opóźnien w budowie stadionu ...

Nie wydaje mi sie też żeby Polimex stać było na duże opóźnienie w oddaniu c oraz a,b po prostu kary za opóźnienia byłyby drastyczne

Jedyne co może opóźnić oddanie to:
- ew gigantyczne błędy w projekcie stadionu (myśle a raczej mam nadzieje, że do tego stopnia źle nie będzie)
- afera dotycząca używania materiałów tańszych niż w umowie (powiedzmy taka afera jak z szybami x 10)
Ostatnio edytowane przez Kuba : 23.12.2009 o godz. 22:35.
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 23.12.2009, 23:12
Ja za to widzę przeglądając zdjęcia ze wczoraj, że na murawie 2 sekcje dachu już leżą lub też tą 2 składają. Odnosząc się do artykułu z DP to czy ja wiem, czy to będzie, aż taka tragedia. Nie napisali jakie miały być szyby, a na jakie zostały zamienione. Można dać 2cm, ale 1cm wystarczą. One mają wytrzymać grad, napór wiatru i mróz no i nie przepuszczać zimna. Nikt z nas nie wie jakiej grubości szyby miają/miały być szyby na naszym stadionie. Obecnie nie potrzeba, aż tylu ludzi na budowie, bo C jest na ukończeniu, a A i B w tym roku "w górę" nie wybudują, a tak prefabrykaty przygotują przez ten czas i w pewnym sensie się to zbilansuje. Takie jest moje zdanie.
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 24.12.2009, 00:08
Widze ze juz zaczynaja sie maksymalne oszczednosci,skoro tak lecą po calosci,to moze by Ai B z gliny w ramach tych oszczednosci ulepic a narozniki potem tylko dokileic

naprawde włos sie jeży co tu sie wyprawia,a najgorsz jest to ze u nas nikt sie tym nie interesuje.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
kot
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 24.12.2009, 01:17
Uwierzcie mi kibice Wisły, że jeśli nie przypilnujemy swoich spraw z pełnym zaangażowaniem na bieżąco, to :

a ) stadion będzie miał opóźnienie adekwatne do opóźnienia związanego ze zmianą projektanta i póki co wynosi ono już 3 miesiące ( Polimex będzie miał czyste ręce ). Nie bez kozery Obtułowicza usunięto właśnie w połowie budowy a do czasu gdy Majchrowski wybierze nowego architekta, dojdzie do redukcji i potanienia wszelkich możliwych elementów budowy i wyposażenia. Nie dziwi brak informacji o naszym stadionie ze strony miasta czy Polimexu, na wzór innych stadionów w budowie, gdyż w myśl starej zasady budowlanej " brak szczegółowych planów czy informacji, to brak uwag klienta ", można z naszym stadionem zrobić dosłownie wszystko. Już informowałem, że Wisła z Majchrowskim interesy zakończyła w poprzednich wyborach a jego nowym dzieckiem wyborczym jest hala w Czyżynach. Informowałem także, że Majchrowski manipuluje docelowymi kosztami stadionu, gdyż do dziś nie przedstawił Radzie Miasta informacji na ten temat. Skłamał w sprawie nowej płyty boiska, jakoby była w kontrakcie Polimexu. Pojawia się sprawa nieakceptowalnego z projektem, tańszego i gorszego przeszklenia. A to dopiero początek tych manipulacji. Nie ma całego IT stadionowego i wielu innych spraw wymaganych przy obiekcie klasy " Elite" oraz innych regulacjach UEFA. Moja obawa o to, że na stadion będziemy chodzić w kaloszach i z drabinkami z uwagi na brak dróg, chodników, kołowrotków i parkingów, staje się realna, gdyż Majchrowski w propozycji swojego budżetu inwestycyjnego przy R22 na przyszły rok, nie przewidział ani złotówki a tym samym wprowadził w błąd Radę Miasta, że na stadion Wisły, pieniędzy już nie potrzeba. Szuka natomiast potanienia stadionu i w ramach tych samych groszy, ustalonych uprzednio, chciałby dokończyć nasz stadion w ramach jego obecnej wizji tj. " albo taniej, albo nigdy " ( porównując nasz koszt stadionu ze wszystkimi innymi w kraju, można się zdenerwować ). Spodziewam się , że murawę z przeceny, będziemy wymieniać za rok czasu, jak nie wcześniej a całe IT będzie made in China albo żadnego nie będzie. Itd. Itp.etc. Tu raczej nie wchodzi w grę tzw. przypadek .

b) hala TS w całości została przez Majchrowskiego odrzucona w jego budżecie na przyszły rok i nie tylko, z powodu niby związanego z halą w Czyżynach. Ale czy na pewno, jeśli spojrzymy na całkowicie odmienne potraktowanie Cracovii w zwiazku z tymi samymi Czyżynami ?. Ten prezydencki gospodarz Krakowa ma gdzieś 8 mil € dotacji unijnej a najchętniej by je zabrał TS-wi, o co złożył wniosek do Urzędu Marszałkowskiego. Jeśli Rada Miasta okaże się podobnym anty-gospodarzem naszego miasta i nie wesprze finansowo tej budowy, marnując dotację unijną, to TS Wisła praktycznie zostanie przeznaczone do powolnej likwidacji, gdyż brak nowej hali równa się z brakiem licencji na gry zespołowe, nie mówiąc tu o stanie zagrożenia technicznego przestarzałej halki TS-u. Inaczej mówiąc, brak szansy na rozwój Wisły, nastąpi w momencie gdy ten sam Majchrowski oraz Rada Miasta zabezpieczają powstanie stadionu, 2 hal sportowo-widowiskowych oraz remontu lodowiska dla Cracovii, czyli dają zgodę na rozwój tego klubu, nie tłumacząc się Czyżynami, jak w przypadku odmowy dla Wisły.

Nie wiem jak Wam, ale mnie taki scenariusz nie odpowiada. Sympatycy Wisły, oglądający świat na różowo, niech wybaczają Fedorowiczom ( ciekawe jak zagłosuje syn ) i innym kolegom po partii, życzliwym Wiśle w słowach a nie w czynach oraz życzę im miłego spędzania czasu na koncertach i innych bajerach w Czyżynach a ja Radnemu Olszówce proponuje pomnik postawić, jeśli uda mu się w tym klimacie niechęci i niszczenia Wisły, odwrócić całą sytuację na korzyść Wisły. Może by tak SKWK i wszyscy, którym pojęcie Wisła nie jest obojętne, obudzili swój honor i się z lekka poruszyli, bo wyraźnie Wisła idzie w odstawkę. Tak z halą jak i ze stadionem. A przecież Wisła to Wisła i błądzących pora najwyższa uświadomić , że żartów z naszego klubu robić sobie nie wolno. Bez zjednoczenia jednak wszystkich Wiślaków, tych z TS i SA, widoczny zamach na Wisłę może się naszym "przyjaciołom" i niezaRadnym z klubu 100 - udać. Wisła może być silna tylko swoją jednością i kompleks sportowy przy R22 musi powstać zgodnie z wcześniejszymi planami miasta Kraków czyli tej samej Rady Miasta i tego samego prezydenta, aby tę siłę i tradycję podtrzymać na kolejne 100 i więcej lat dla chwały Krakowa. Mamy na szczęście parę dni aby prawidłowo zareagować czyli zgodnie z wymogami zaistniałych problemów wobec naszego klubu i przypomnieć Radnym oraz prezydentowi o ich oryginalnych planach wobec Wisły. Brak decyzji Rady Miasta przed Świętami w sprawach Wisły, ma wymiar symboliczny, tak jeśli chodzi o spodziewany brak środków na terminowe dokończenie stadionu zgodnie z planami, jak i na powstanie życiowej dla Wisły TS hali sportowej.

Wisła na Gwiazdkę Świąteczną otrzymała od miasta, poprzez odłożenie głosowania, domyślną zapowiedź kłopotów Noworocznych.

Składam najserdeczniejsze życzenia Świąteczne i Noworoczne Wiśle i Wiślakom
Ostatnio edytowane przez kot : 24.12.2009 o godz. 13:03.
Nie ma rzeczy niemożliwych.
Odpowiedz cytując
Kuba
Senior Member

Stary 24.12.2009, 08:05
zgadzam się tutaj w 100 % z kotem
W najbliższym tygodniu powinnismy się jednak zając haląl.

Obecnie niezwykle ważne jest to, aby każde środowisko na Wiśle zjednoczyło się przed przyszłotygodniowym głosowaniem.
- Dla Wisły SSA przepchnięcie hali jest korzystne ze względu na PR - każda większa, pozytywna inwestycja czy sukcesy innych sekcji dostarczają pośrednio również reklamy Wiśle
-Dla TS bez hali nie ma przyszłości
- Dla kibiców hala to rozwój Wisły, napewno dofinansowanie koszykówki i innych sekcji na Wiśle i w końcu oglądanie rozgrywek w komfortowych warunkach
- dla miasta hala to miejsce na organizowanie koncertów, kabaretów etc oraz wsparcie klubu w którym jest kilkanaście różnych sekcji, mającego setki zawodników i amatorów.

Może pomysł nie ma wielkiego przebicia, ale zawsze warto próbować. Teraz walczymy o przeżycie.
Mianowicie można spróbować jak najszybciej złapać kontakt do Vipów w jakikolwiek sposób identyfikujących się z Wisłą, lub deklarujących sympatię do niej. Wysłać maile i priorytetowe listy z prośbą, żeby sami wysłali (osobno) jakikolwiek apel czy list przed przyszłotygodniowym głosowaniem.
Głos Sikorowskiego, Dańca czy jakichś dziennikarzy będzie zawsze więcej znaczył niż mail lub list od przeciętnego kibica.

Pomysł być może jest infantylny, ale teraz każdy gest się liczy. Jeśli przegramy to za parę lat również do siebie będziecie mogli mieć pretensje, że nie zrobiliście wszystkiego aby pomóc w budowie hali i spychając tym samym TS do roli klubu dzielnicowego.
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 24.12.2009, 11:49
Kuba zgoda co do hali.To jest mega skandal jeśli Majchrowski nie ma nic do 2 hal parchów a my mimo dofinansowania połowy kwoty my mamy nie mieć jednej.
Jednak równocześnie trzeba włożyć kij w mrowisko nazywające się stadion Wisły.Może tak faktycznie być że z premedytacją jest cisza w eterze odnośnie stadionu ponieważ liczba wad, niedomówień i chęci w tym zamieszaniu zarobku poprzez zamianę na tańsze elementy - jest duża.Sytuacja jest naprawdę poważna .Pisałem pół roku temu ( można znaleźć te moje posty) że w razie nieprzyznania Euro - miasto będzie szukało oszczędności na stadionie. Było to powiedziane nieoficjalnie przez kilka osób z UM Krakowa.Teraz zaczynają wykorzystywać sytuację że Obtułowicz zawalił projekty i machina kombinacji ruszyła.Przypadkiem wyszło o szybach elewacyjnych ale uwierzcie mi że pole do popisu dla ZDiK i Polimexu jest bardzo duże.Jak nie zareagujemy ostro to faktycznie (jak mówi kot) dostaniemy murawę i IT w 2011 made in China.A przecież jest cała wykończeniówka gresy, nie gresy,łazienki, szatnie, instalacje,telebimy.Wszędzie można wstawić tańszy o połowę i gorszy parametrami zamiennik.A zyskują wszyscy z nich .Siedzę w budowlance 7 lat. Miasto będzie miało tańszy stadion i kasę np.na hale parchów, a Polimex zamiast szyby na której ma np.10% zarobku daje tańszy zamiennik na którym jednak ma 30-40% zarobku.Proste nie?JAki będą mieć interes w tym żeby nie zamieniaćjeśli nie będzie nagłośnienia tych spraw. Tylko nie mówcie że dbają o jakość bo tu zaraz padnę ze śmiechu. Kar za opóźnienia też nie będzie bo to nie takie proste.Udowodni Polimex bez kłopotu że były opóźnienia z projektami i mogą robić przynajmniej pół roku dłużej.Takich sytuacji na budowach jest setki a Polimex to nie ciecie szczególnie ze kasę dostawali z opóźnieniem w tym roku a nie przerywali prac choć mogli

Teraz co do reakcji i pism.
NIe widzę innej możliwości niż sygnowanie pism przez SKWK albo założenie nieformalnej grupy formumowej na której w osobnym temacie zredagujemy takie pismo ( może pisma bo można wysłać do Majchrowskiego i ZDiKu) i później je tu opublikować ( nawet wysłać do gazet).Wysyłanie do znanych osób z okolic TSW ma sens jeśli ktoś ich zna pisanie do Dańca czy Sikorowskiego incognito jest wg.mnie bez sensu.
Odpowiedz cytując
dostuffca
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 24.12.2009, 13:00
W tym mieście powinny być 2 hale co najmniej - nasza kosz/ siatka etc. i Cracovii lodowisko. Jakby na to nie patrzeć, w sportach drużynowych za granicą regularnie reprezentują Kraków nasze koszykarki i ich hokeiści. Ale kij z tym, w zawodach indywidualnych za granicą reprezentują nas przedstawiciele i pełnomocnicy prezydenta. Ważne by na nich był hajs. Jakoś słyszę ciągle o oszczędnościach na remontach, stadionie, hali i kulturze, ale o cięciach w administracji (1 prezydent, 4 wiceprezydentów, 13 pełnomocników) jakoś cicho. Żeby było mało, to od 5 listopada mamy nowego pełnomocnika ds. marki Kraków (nie to nie żart >> link)

Przepraszam, to jest przedostatni pełnomocnik. Wygląda na to, że ostatnim, jeszcze świeżutkim, jest Pełnomocnik Prezydenta Miasta Krakowa ds. Inwestycji Strategicznych z 8 grudnia 2009 (>> link). Szkoda, że rok 2009 kończymy liczbą 13 - mam nadzieję, że pierwszą decyzją w 2010 będzie stworzenie stanowiska Pełnomocnika ds. Ogarnięcia Liczby Pełnomocników.
Powód: nówka sztuka
Ostatnio edytowane przez dostuffca : 24.12.2009 o godz. 13:15.

Odpowiedz cytując
Niko22
Junior Member

Od: 12.2009

Stary 24.12.2009, 14:46. stadium
a tu z innej strony stadionik co sądzicie ,

Ostatnio edytowane przez Niko22 : 24.12.2009 o godz. 14:51.
Odpowiedz cytując
Adrian_Suvalkai
Senior Member

Od: 10.2008

Stary 24.12.2009, 15:45
1. Nowe trybuny są dwupoziomowe
2. Zły stosunek wysokości starych trybun do nowych
3. Między starymi trybunami a nowymi będą prześwity a nie cała powierzchnia zabudowana
4. Brak odciągów zadaszenia przy nowych trybunach
Odpowiedz cytując
Niko22
Junior Member

Stary 24.12.2009, 16:14
Adrian_Suvalkai napisał(a):Wyświetl post
1. Nowe trybuny są dwupoziomowe
2. Zły stosunek wysokości starych trybun do nowych
3. Między starymi trybunami a nowymi będą prześwity a nie cała powierzchnia zabudowana
4. Brak odciągów zadaszenia przy nowych trybunach
1. u mnie tez sa dwu poziomowe ale budowane wedlug pierwszego planu pana O bez narozników tam 2 poziom byl bardzo mały
2.no nie wiem czy ten stosunek jest taki zły może tak może nie nie widzielismy jeszcze dachu nad C
3 jakos tych przeswitów za bardzo nie widać miedzy d i e i c napewno sa ale to tylko budowla z zapałek
4. odciagi jak na wszytskich trybunach jak i kratownica nad A jeszcze nie wykonana
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 24.12.2009, 17:27
Zgadzam się, że sytuacja jest bardzo poważna. Majchrowski kłamie. Zaczynają się coraz większe manipulacje. Brak wniosku o dodatkowe pieniądze do Rady Miasta z jego strony to wyrok na terminowe dokończenie budowy stadionu i próba przerzucenia kosztów dokończenia inwestycji na klub.

Na dzień dzisiejszy nie ma nawet ogłoszonych dat przetargów na położenie IT, murawę itd. To jest potwornie niebezpieczna bomba, która wybuchnie wkrótce Wiśle w twarz. To niedopuszczalne. Operator stadionu też nie jest wyłoniony. O hali już nawet nie piszę.

Dodatkowo, stadion będzie elementem gry przedwyborczej w przyszłym roku, głownie między Majchrowskim i PO. To kolejne zagrożenie. Może być tak, że obie strony będą dążyć do fiaska tej inwestycji, by obarczyć tym skandalem politycznych oponentów w wyborach.

Dlatego trzeba interweniować i walczyć jak tylko można. Warto zainteresować sprawą media, znanych ludzi, przypominać ciągle o tym, że kibice też będą głosować.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując
Gin
Socios Wisła Kraków

Stary 24.12.2009, 21:01
To co piszaecie to brzmi jak jakis koszmarny sen , nie moge w to uwierzyć a ten Majchrowski to kawał.... tu sobie uzupełnijcie sami , najpierw na opłatku podnieca sie osiagnieciami koszykarek a na drugi dzien nie robi nic a wrecz blokuje budowe hali , jak taki ktos moze byc Prezydentem , zero honoru Majchrowski zero honoru
Odpowiedz cytując
SlawekS
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 25.12.2009, 00:39
Majchrowski to komuch a komuchom nigdy nie należy wierzyć. Jeśli czuje w czymś biznes (finansowy lub polityczny) to to popiera. Jeśli nie - to tylko stwarza pozory bo w czasie wyborów każdy głos jest ważny
Odpowiedz cytując
kot
Senior Member

Stary 25.12.2009, 03:04
Wczoraj miałem sen. Obudziłem się spocony z krzykiem na ustach " Wisło, jak mi Cię brakuje ". Śniło mi się, że w jakimś nieokreślonym czasie przyszłym, nie było już nestora TS-u i ojca chrzestnego Wisły Cupiała. Po Panu Mikołajewiczu- Miętcie, TS istniał już praktycznie wyłącznie historycznie.TS z biedy padł pierwszy a władze miasta jeszcze mu przydeptywały flaki. Czyżyny stały odłogiem i od czasu do czasu Pasy organizowały tam swoje uroczystości oraz imprezy sportowe na szczycie, oczywiście za darmo, gdyż miasto przecież jest ich udziałowcem, więc samemu sobie nie będzie naliczać czynszu czyli zbędnych kosztów. Cupiał po dojściu pasiastych Radnych i polityków do całkowitej władzy w mieście, został obwarowany takim czynszem za wynajem R22, że aż musiał z Wisły zrezygnować. Krakowem rządzila już samodzielnie Cracovia, pusząc się coraz to nowymi inwestycjami sportowymi. Wisła stała się klubem peryferyjnym, a do łask zaczęto przywracać ponownie Hutnik.

Postanowiłem swój sen Wam tutaj zaprezentować i poddać pod rozwagę. Wiem, że to tylko sen i że wielu tutaj potraktuje ten mój tekst z politowaniem, ale czy słusznie ? Wystarczy zdjąć różowe okulary i wyzbyć się zarozumialstwa, nabytego dzięki ciężkiej kasie Pana Cupiała, bo Pana Miętte już wszyscy odstawili wraz z jego TS-em do lamusa. Zrobił swoje dla Wisły SA a teraz może umierać. Nie dziwią mnie tutaj Ci kibice, którzy Wisłę kojarzą wyłącznie z dominantem krajowym Cupiałem, a których nalogowało sie tutaj od liku i to z całego kraju. Nie dziwią mnie też wszechkrakusy, pragnący Czyżyn ponad Wisłę. Ale czy ktoś, kto naprawdę uczył się chodzić, z ojcem i matką, po drodze na mecze Wisły i to Wisły TS, może przejść obojętnie wobec wyraźnych już zagrożeń dla Wisły. On musi rozumieć i czuć zew Wisły. On musi się wkurzyć na dyskryminacje Wisły. Inaczej nie jest Wiślakiem a takim samym internetowym, nic nie kumającym wesołkiem, ktoremu świat się nie zawali, po zgnojeniu Wisły przez zmowę pasiastą, oplatającą Wisłę, coraz silniejszym uściskiem swoich rozrastających się żołnierzy we władzach miasta. Może Ci, którzy ważą sobie lekce, obecne zagrożenia i walkę o dominacje w Krakowie w nieodległej przyszłości, przynajmniej choć postarają wcielić się w Wiślaka z krwi i kości i zamykając oczy, zechcą w zamyśleniu zrozumieć powagę obecnej sytuacji, gdzie ważą się losy i przyszłość Wisły. Opóźnienie ze stadionem, może mimo nawet udanych transferów, zaowocować kolejnym sosnowieckim utrudnieniem pucharowym i niewyobrażalnymi kłopotami finansowo właścicielskimi, na co wrogowie Wisły, nie tylko lokalni, czekają od wielu lat z utęsknieniem, co rusz uśmiercając Wisłę Cupiała. Zaś odstawienie TS-u na tor boczny, poprzez odebranie mu dotacji unijnej i wstrzymanie jego rozwoju, spowoduje upadek jego sekcji sportowych i powolną jego degradację sportową oraz prestiżową nie tylko w kraju ale także właśnie w mieście. Warto martwić się transferami, kolorem krzesełek stadionowych itp. lub nie martwić się w ogóle, ale w życiu przychodzi czas na poważną refleksję i wyciagnięcie wniosków, że ktoś tu chce Wam popsuć zabawę w Wisłę i trzeba się wkurzyć a przede wszystkim zareagować i to możliwie jak najliczniej i jak najszybciej. Każdy Wiślak jest tutaj ważny i każdy musi sam sobie odpowiedzieć, czy nim naprawdę jest. Jeszcze nie jest za późno.

Od siebie zaproponuję, że ci przyszli kandydaci na Radnych i Prezydenta Krakowa, którzy nie przegłosują hali TS oraz zgodnego z planem i terminem stadionu, niezależnie z jakiej partii pochodzą, nie bedą mogli liczyć na głos zdecydowanej ilości kibiców i sympatykow Wisły. Mam nadzieję, że wreszcie tak jak zapowiadano, natychmiast portale i gazety Wiślackie z żelazną konsekwencją ułożą ranking polityczny przyszłych wyborów, na którym znajdą się wyłącznie politycy autentycznie działający na rzecz Wisły. Kandydaci z naszej listy propozycji mogą być pewni zwycięstwa w wyborach z uwagi na szansę poparcia kilkunastu lub może i kilkudziesięciu tysięcy głosów Wiślackich. Trzeba tylko przejść do czynów i uświadomić politykom, że w Wiśle żarty się skończyły. Pora erę Majchrowskiego i tego typu śliskich karierowiczów oraz partyjniaków, zakończyć w Krakowie. Pora się obudzić. Świat się zmienia i coraz trudniej o jelenia. Majchrowski niech nie liczy, że w Wiśle i tak mu pozostanie wystarczająca ilość jeleni, i tych przebudzonych, może powiększyć sobie Pasiastymi wyborcami. Wystarczy logicznie i rzeczowo odwołać się do wszystkich myślących w kateoriach Białej Gwiazdy, aby od teraz zrezygnowali ze swoich preferencji politycznych i po głębokiej analizie własnego sumienia, postanowili najpierw zadbać o swoją rodzinę oraz o Wisłę a dopiero potem, jeśli zostanie choć jedno miejsce wolne na karcie wyborczej, postawić krzyżyk na swoje preferencje polityczne i to na kogoś przynajmniej uczciwego. Tym razem nie powinno nikogo zrażać z jakiej opcji politycznej, wywodzi się dany Wiślacki polityk, bo istotą sprawy jest właśnie jego Wiślackie oddanie, ponad partyjny interes. Tak powinien postąpić każdy logiczny wyborca i dorosły Wiślak. Liczę tutaj na rzeczową dyskusję, która pozwoli przekonać zdecydowaną większość Wiślaków, do takiej właśnie postawy wyborczej. Potem wystarczy tylko należycie rozpropagować Wiślackie podejscie i stanowisko wyborcze w jak najszerszych kręgach Wiślackich.

To jest jedyna droga do postawienia tamy zagrożeniom Wisły i jeśli nawet teraz Radni i Prezydent załatwią Wisłę perfidnie, to już po kolejnych wyborach, nasi Wiślaccy Radni czy Prezydent, będą mogli przywrócić sprawiedliwość w Krakowie i przynajmniej zapewnić Wiśle równouprawnienie w stosunku do kliki politycznej Cracovii a przede wszystkim z nawiązką nadrobić straty Wiśle wyrządzone przez obecnych polityków. Patrzmy więc teraz uważnie, na każdego Radnego i polityka, jak głosuje i działa na rzecz Wisły i zgotujmy mu takie wyborcze konsekwencje, na jakie teraz sobie zasłuży. Podobnie postąpmy wobec partii politycznych w kolejnych wyborach krajowych. Jeśli teraz PO czy PiS położą Wisłę na ołtarzu walki międzypartyjnej, to ich zapewnienia, że za rok albo po wyborach, gwarantują wsparcie Wisły, mogą sobie wsadzić do partyjnych szuflad. Liczy się teraz i tutaj. A teraz i tutaj, jedyny Radny Wiślacki, złożył konkretną propozycję na rzecz Wisły. Albo ją poprą teraz, albo już nigdy na głos Wiślacki nie będą mogli liczyć. Nieważne, czy chcą uwalić politycznie Olszówkę czy Majchrowskiego, dwóch skrajnie dzialających na rzecz Wisły polityków, gdzie ostatnio Majchrowski oszukał Olszówkę a tym samym Wisłę, jeśli ostatecznie tak PiS jak i PO, także uwalą Wisłę w walce politycznej o władze w Krakowie. Tylko Ci z nich będą mogli liczyć na poparcie Wiślaków, którzy tu i teraz, poprą sprawy Wisły a nie , że obiecają to zrobić potem. Jeśli wszystkie portale Wiślackie oraz SKWK poprą takie działania kibiców Wisły i je rozpropagują z logicznym uzasadnieniem pośród kibiców i sympatyków Wisły, to Radni i inni politycy, muszą się mocno zastanowić nad tym, jak zagłosować w najblizszych i dalszych sprawach Wisły. Są też przecież Radni i politycy niezależni oraz można wystawić do wyborów Wiślackich kandydatów spośród nas czyli kibiców Wisły. Im więcej z nich dostanie się do władz Krakowa, tym bardziej będą mogli rozgrywać sprawy Wisły po jej myśli, gdyż inni, chcąc liczyć na ich głosy w swoich sprawach, będą musieli z nimi się dogadywać w trakcie głosowań. Na dziś sam Olszówka to swoisty Don Kichot pośród pasiastych wiatraków. Wisła musi zbudować swoją grupę Radnych, aby zrównoważyć zapędy politycznych żołnierzy Cracovii w obecnych władzach Krakowa. Filipiak ostatnio gości Majchrowskiego dość często w Wieżynku i może dlatego potem snuje wizje w mediach o nieodległej detronizacji Wisły w Krakowie oraz w kraju także.

Na dziś także, trzeba w kulturalny sposób wziąć udział w sesji Rady Miasta w sprawie budżetu i hali TS. SKWK jeśli tylko zechce, może zebrać stosowną delegację kibiców Wisły na tą sesję i pokazać, że żarty w sprawach Wisły się skończyły a działania dyskryminujące Wisłę na rzecz Cracovii w tym mieście , skończą się ogromnym rozliczeniem osób za tą dyskryminację odpowiedzialnych. Co innego walka sportowa między tymi klubami a co innego polityczna zadyma pasiastych Radnych i polityków. Nie stosuje tutaj metod pasiastej filozofii uskarżania się na wszystko i wszystkich a zwłaszcza Wisłę czyli w moim wydaniu na Pasy, lecz staram się uwypuklić ewidentne fakty, stanowiące preferencyjność polityków na rzecz ich klubu i realne zagrożenia dla Wisły z tych faktów wynikające. A jeśli chodzi o brak panowania nad inwestycjami przy R22, to już wyjaśniałem, że w polityce i rządzeniu, mało co dzieje się bez czyjejś kontroli wydarzeń.

Ps. trzeba też zważać na kary dla kibiców Wisły, które ostatnio zasłynęły z niespotykanej surowości, że jedynie bezprecedensowa kara dla całego klubu ŁKS, jawi się od nich poważniej.
Ostatnio edytowane przez kot : 25.12.2009 o godz. 05:18.
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 25.12.2009, 04:23
kot napisał(a):Wyświetl post

Ps. trzeba też zważać na kary dla kibiców Wisły, które ostatnio zasłynęły z niespotykanej surowości, że jedynie bezprecedensowa kara dla całego klubu ŁKS, jawi się od nich poważniej.
Już nie wprowadzaj wątków które ze sprawami o których tu dyskutujemy nie mają niczego wspólnego.Chyba że chcesz stanąć w szranki z pasiastymi, w zabawie pt - kto jest bardziej umęczony/dyskryminowany.

Co do meritum - ja mam takie pytanie - czy jest szansa by jasno i konkretnie dowiedzieć się na czym tak na prawdę stoimy w kwestii naszego stadionu - w sensie - czy są opóźnienia/gdzie/jak osoby odpowiedzialne mają zamiar z tego wybrnąć/co z rzeczami na które ponoć do dziś nie ma żadnego przetargu/jak osoby władne mają zamiar ukończyć budowę w terminie itp

Bo tak czytając jakieś wybiórcze informacje, to wszystko wygląda fatalnie - jakby nikt nad tym nie panował
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
Chorynatrzykolory
Senior Member

Od: 07.2007

Stary 25.12.2009, 12:43
Jestem teraz trochę nie w temacie bo miałem przerwę ze śledzeniem informacji i i przeczytawszy tu to wszystko na prawdę przeraziłem się tą sytuacją ,Zróbmy coś z tym bo żarty się skończyły .Dobrze by było gdyby na TWSD i SKWK pojawiły się informację i ,żebyśmy się zebrali dużą ekipą i poszli na tą sesje..Dzięki wielkie dla Pana Darka Olszówki .

A później weźmy się za stadion
Odpowiedz cytując
warmiak23
Junior Member

Stary 25.12.2009, 15:01
nie ważne jak stadion będzie wyglądał ważne że jest nowoczesny i własny jak nas przyjdzie 30tys.to będzie atmosfera już nie mogę się doczekać
Odpowiedz cytując
_gilardino_
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 25.12.2009, 15:28
Kilkaset milionów złotych poszło na ten stadion i nie ważne jak będzie wyglądać, ręce opadają...
A stadion nie będzie własny tylko miejski, my będziemy go wynajmować.

Odpowiedz cytując
Czarny
Member

Od: 12.2005

Stary 25.12.2009, 15:59
Powiedzcie mi, bo jak czasem oglądam zdjęcia z budowy, czy przechadzam się koło budowy, to zachodzę w głowę i naprawdę nic nie mogę wymyślić: co oni właściwie zamierzają zrobić z tym betonem na elewacji, kiedy budowa zostanie zakończona? Ja rozumiem, że w nowoczesnym budownictwie stosuje się beton elewacyjny i czasem to nawet fajnie wygląda, ale to przecież nie jest beton elewacyjny tylko zwykły obrzygany beton konstrukcyjny! A może się mylę? To w takim razie po cholerę nam takie ładne szkło na elewacji, jak i tak z zewnątrz będziemy mieli stadion jak poniemiecki bunkier? Czy ktoś ma jakieś rzetelne informacje na temat wykończenia elewacji stadionu? Czy może się ktoś obeznany z architekturą wypowiedzieć na ten temat?
Odpowiedz cytując
kot
Senior Member

Stary 25.12.2009, 16:41
_gilardino_ napisał(a):Wyświetl post
Kilkaset milionów złotych poszło na ten stadion i nie ważne jak będzie wyglądać, ręce opadają...
A stadion nie będzie własny tylko miejski, my będziemy go wynajmować.
Zauważ na datę rejestracji tego warmiackiego forumowicza, któremu wszystko pasuje a drugiemu to nawet szyby w tym bunkrze są niepotrzebne. Wielu zapewne za chwilę przerobi dyskusję ważką na drobny mak. Zaraz pojawią się wpisy o rzeczach zapewne istotnych, ale drugorzędnych na daną chwilę i szybko na tym zakończy się ta dyskusja. Współczuje rav, który należycie docenił sprawę hali TS i dopisał ją do tematu stadionowego, traktując Wisłę jak swój dom i rodzinę, całą rodzinę. Niestety na tym forum więcej jest sympatyków, polityków i innej maści dyskutantów na każdy temat, a najbardziej na temat własnego ego ponad wszystko. To tak jak hala w Czyżynach dla wielu tutaj dyskutantów, niestety jest ważniejsza od hali TS a stadion musi być, taki jaki nam podarują bez naszej zbędnej atencji, bo darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda. Rozróżniajmy tutaj także, dyskutujących, pytających i rozmywających dyskusję.

Wracajac do tematu, to tak tylko przypomnę, że jeśli spotyka się Majchrowski czy Radni z Filipiakiem, to spotykają się współwłaściciele czyli udziałowcy wspólnego klubu Cracovia, gdzie miasto jest udziałowcem większości akcji :
Cytat:
Sportowa Spółka Akcyjna Miejski Klub Sportowy Cracovia powstała w 1997 roku. Kluczowym momentem dla jej przyszłości okazała się data 24 stycznia 2003, kiedy to dotychczasowy sponsor drużyn piłkarskiej i hokejowej - ComArch S.A. w osobie Pana Prezesa Zarządu Janusza Filipiaka, podpisał, wraz z Prezydentem Miasta Panem Jackiem Majchrowskim, list intencyjny, w myśl którego, Comarch objął pakiet 300 000 akcji MKS Cracovia SSA załączną kwotę 3 milionów złotych, uzyskując 28% udziałów w Spółce. Nie stałoby się tak gdyby nie wysiłek wielu ludzi związanych z Cracovią. Szczególne zasługi należy przypisać Grupie 100 na czele z Pawłem Misiorem i Dariuszem Mrozem oraz Kołu Sympatyków. Od tego momentu rozpoczyna się marsz drużyn futbolowej i hokejowej w górę ligowych tabeli. W maju 2004 roku Zarząd ComArch S.A. podjął decyzję o zwiększeniu zaangażowania finansowego w MKS. Decyzją Rady Miasta Krakowa z dnia 15 czerwca 2004, dokapitalizowano Spółkę przez nową emisję akcji o wartości 4 milionów złotych. Udział ComArchu w SSA wzrósł do 49%.
- http://www.cracovia.pl/1a_mks.php?nr_menu=1&x=0

Może przytoczenie na nowo tych oczywistych faktów, pozwoli zrozumieć niektórym Wiślakom sedno sprawy. Czy może kogoś jeszcze dziwić współpraca ze sobą tej szerokiej grupy ludzi oraz ich dalekosiężne plany inwestycyjne ?. Czy może dziwić, dlaczego Majchrowski, jako główny właściciel Cracovii, publicznie kompromitował się w sprawie degradacji dla ŁKS ? Czy może dziwić perfekcyjnie i błyskawicznie prowadzona budowa ich stadionu, w porównaniu do inwestycji przy R22, gdzie nikt nawet nie wie czego jeszcze potrzeba do zakończenia tej 6 -cio letniej już budowy ? Czy hala TS, mimo połowy środków własnych ( unijnych ) ma szansę na realizację, jeśli kasa miejska ( także nasza ) ma pierwszeństwo dla ich własnego klubu czyli na ich stadion, 2 hale sportowo-widowiskowe oraz lodowisko i pewnie jeszcze inne inwestycje, o których jeszcze nawet nie słyszeliśmy ?

Ciekawe jaki czynsz za stadion i wszystlie inne wspólne przyszłe inwestycje, miasto naliczy Cracovii, czyli samemu sobie ?

Edit

Ps. Czarny - data rejestracji Ciebie nie dotyczyła, jeśli umiesz czytać ze zrozumieniem. Natomiast o co Tobie chodzi z tymi szybami, to może Ty byś wyjaśnił, gdyż nie wiadomo, czy z powodu "obrzyganego " betonu konstrukcyjnego, chcesz szyby tańsze, droższe czy w ogóle ich w tym bunkrze nie chcesz, no bo betonu już raczej wymienić się nie da ? Chyba, że pijesz do zabudowy tego betonu, jakąś formą elewacyjną ? A szyby mają być takie, jakie zostały zaprojektowane zgodnie z ustaleniami z UEFA i nikomu nie wolno tego zmieniać.
Ostatnio edytowane przez kot : 25.12.2009 o godz. 17:27.
Odpowiedz cytując
Czarny
Member

Od: 12.2005

Stary 25.12.2009, 16:59
Zauważ na datę rejestracji tego forumowicza, któremu wszystko pasuje a drugiemu to nawet szyby w tym bunkrze są niepotrzebne.
Chwile, chwile. Zarejestrowałem się w 2005 r. Czy możesz wyjaśnić o co ci chodziło, w kontekście mojej wypowiedzi?

Ps. Czarny - data rejestracji Ciebie nie dotyczyła, jeśli umiesz czytać ze zrozumieniem. Natomiast o co Tobie chodzi z tymi szybami, to może Ty byś wyjaśnił, gdyż nie wiadomo, czy z powodu "obrzyganego " betonu konstrukcyjnego, chcesz szyby tańsze, droższe czy w ogóle ich w tym bunkrze nie chcesz, no bo betonu już raczej wymienić się nie da ? Chyba, że pijesz do zabudowy tego betonu, jakąś formą elewacyjną ? A szyby mają być takie, jakie zostały zaprojektowane zgodnie z ustaleniami z UEFA i nikomu nie wolno tego zmieniać.
Kot umiem czytać ze zrozumieniem, jeśli coś jest jasno napisane, a ty napisałeś w ten sposób: "zauważ na datę rejestracji tego warmiackiego forumowicza, któremu wszystko pasuje a drugiemu to nawet szyby w tym bunkrze są niepotrzebne". Ale oczywiście teraz już jest wszystko jasne. W mojej wypowiedzi chodzi o formę wykończenia betonu, który jest na elewacji, a który bardzo kontrastuje z wydaje się bardzo dobrej jakości oszkleniem. Nie chciałbym, aby został beton w takim stanie jaki jest obecnie i stąd moje pytanie, w jaki sposób wykonawca zamierza doprowadzić tą część elewacji do stanu przynajmniej w miarę estetycznego, bo nie zaprzeczysz, obecnie jest on kompletnie "obrzygany". Na dowód pierwsze zdjęcie z tego linka: http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...zwigary_i_inne.
Powód: do kot
Ostatnio edytowane przez Czarny : 25.12.2009 o godz. 18:38.
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 25.12.2009, 17:35
Czarny napisał(a):Wyświetl post
Chwile, chwile. Zarejestrowałem się w 2005 r. Czy możesz wyjaśnić o co ci chodziło, w kontekście mojej wypowiedzi?
kotowi zapewnie chodzi o użytkownika warmiak23, a nie o Ciebie
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Stary 25.12.2009, 21:02
kor poruszył bardzo ważną kwestię.
Jak będzie wyglądać naliczanie czynszów parchom jeśli oni są własnością miasta? Coś czuje że czynszu nie będzie a nas uwalą milonowym okupem.
Czy jest tu na forum ktoś z władz SKWK? Możemy sobie tak jeszcze długo gawędzić co potrzeba ale bez jakiejkolwiek organizacji jesteśmy w du..e.Za przeproszeniem.Albo będzie ruch SKWK które jeśli nie ma czasu się tym tematem powinna zorganizowac spotkanie z ludzmi z tego forum i przekazać im pełnomocnictwa do zajęciem się sprawą stadionu i hali.Pełnomocnictwa w sensie takim że ustalamy wspólnie strategię i grupa osób z forum rusza do działania- pisma do Polimexu,prezydenta, radnych i do gazet jak będzie trzeba.Z 10-15 osób tu się udziela od dłuższego czasu i powinni się zdeklarować czy są zainteresowani.Ja się zgłaszam pierwszy jeśli taka propozycja przejdzie
Ktoś pytał jak się można dowiedzieć jak wygląda budowa. Innej możliwości nie widzę jak oficjalne pismo do Polimexu i tyle.Narazie nikt się nie odniósł do moich wcześniejszych pomysłów więc temat leży.
Niestety konszachty Filipaka z Majchrowskim są coraz bardziej widoczne a ogłoszenie budowy kompleksu sportowego na Cichym Kąciku zaraz po entuzjastycznych opiniach o stadionie Pasów Majchrowskiego i decyzji o budowie hal pasiastych - nie jest zbiegiem okoliczności.Układ ról w Krakowie jest widoczny .Co na to kibice Białej Gwiazdy?No coż zobaczymy .....
Odpowiedz cytując
Bronowianin
Banita

Od: 07.2006

Stary 25.12.2009, 21:56
Zgadzam się z Tobą Arapaho. Trzeba jak najszybciej nagłośnić tą sprawę i pokazać nasze niezadowolenie ze sposobu w jaki przeprowadza się tą inwestycję. Napewno nie jest tak, że osoby kierujące SKWK nic nie robią w tej sprawie, jednak budowa stadionu to najważniejsza dla nas kwestia i należy baczniej ją monitorować. W innych dużych polskich miastach temat budowy stadionów traktowany jest przez ich włodarzy w sposób priorytetowy. W Krakowie stadion przy Reymonta buduje się nieudolnie, w dodatku w żółwim tempie, a mieszkańcy miasta i kibice Wisły ciągle muszą obawiać się o to czy inwestycję tą uda się doprowadzić do końca.

Wspomniałeś o tym, że dobrym pomysłem byłoby poinformowanie o naszych obawach i zastrzeżeniach związanych z prowadzeniem prac na Reymonta nie tylko władz miasta, ale też media. To bardzo dobry pomysł, bo trzeba to jak najbardziej nagłośnić. To jak lekceważąco podchodzi się do kwestii budowy naszego obiektu już zbyt wiele nas kosztowało - pół roku tułaczki poza Krakowem, wiosną pewnie kolejne pół roku bo mało kto traktuje na serio doniesienia o tym, że zagramy na Hutniku - być może będzie to więcej niż rok, jeśli dalej z budową stadionu Wisły będą takie problemy... Każda inicjatywa, którą podejmiemy jest dobra. Nawet jeśli nas oleją, to myślę że i tak warto spróbować.
Odpowiedz cytując
Markus
Senior Member

Stary 26.12.2009, 13:35
Bardzo ważna będzie mobilizacja wszystkich Wiślaków i nie tylko na najbliższe posiedzenie Rady Miasta, gdzie będzie głosowany budżet.

Na chwilę obecną sytuacja wygląda tak, że nie ma pieniędzy na dokończenie budowy stadionu, bo nie ma nawet wniosku ze strony Majchrowskiego na środki niezbędne do zainstalowania monitoringu, kołowrotków, położenie murawy, nie ma terminu przetargów na te i inne sprawy nie ujęte w obecnym kontrakcie z Polimexem - CZYLI ICH NIE BĘDZIE!

A jak ich nie będzie, nie będzie też w czerwcu stadionu, na którym można grać mecze, nawet jeśli Polimex zdąży z budową trybun!

Rada Miasta musi zabezpieczyć w budżecie środki na te cele (tylko jak to zrobić, skoro koszty tych pozostałych niezbędnych spraw nie są dokładnie podliczone?), bo inaczej dzięki sprytnej grze Majchrowskiego wyda wyrok na stadion!

Jeśli nie będzie dodatkowych pieniędzy zabezpieczonych teraz, pozostaną tylko trzy wyjścia:
a) albo oczekiwanie na pojawienie się ich w budżecie ad 2011 (czyli obiekt zostanie dokończony najwcześniej za rok).
b) albo szukanie oszczędności gdzie się da w już przyznanych na ten cel środkach (czyli właśnie zabiegi typu zmiany oszklenia na tańsze itd.)
c) przerzucenie wydatku rzędu 20-30 mln zł na klub (a Wisła tych pieniędzy nei ma i nie wygospodaruje, prędzej Cupiał w****iony zrezygnje)
Ostatnio edytowane przez Markus : 26.12.2009 o godz. 13:41.
Jaroo1: "okazało się, że gracze co się sprawdzają w Polsce są z 2 ligi hiszpańskiej. Nic w tym odkrywczego nie ma, byłoby dziwne gdyby się nie sprawdzali."
(...)
"Polaków na rynku to mamy do wyboru praktycznie zero w porównaniu do chociażby rynku europejskiego. Ogólnie poziom Polakow jest słabszy niż graczy z zachodu, dlatego logiczne jest że łatwiej znaleźć kogoś na zachodzie, nawet z II-V ligi - zależy od kraju, bo np w Hiszpanii można znaleźć dobrego gracza w niższej lidze
"
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów