|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Joker the Great
Od: 06.2003
Offline |
|
|
Temat banalny i co rok zakładany.
Co masz i co najbardziej lubisz ze świątecznego stołu? U mnie: Barszcz z uszkami - ok Pierogi z kapustą i grzybami - ok Kompot ze suszonych śliwek - ok Karp smazony - bardzo ok Karp po "zawsze nad wami" - bardzo ok Chałka - ok Teściowie - darmozjady i pasozyty, toleruję ze względu na ich córkę a moją żonę Wino do ryby - trochę ok "Woda rozmowna" - bardzo, bardzo ok. ![]() 90minut.pl o tabeli 2005/2006 napisał(a):
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2007
Offline |
|
|
Ja jestem zrobiona na słodko, więc przede wszystkim kluski z makiem, kutia i owoce (głównie pomarańcze!) koło mnie stoją
. Nie ma opcji, by nie było karpia - nie ma karpia nie ma świąt, i dla zasady jem go tylko i wyłącznie w święta. Ale taki zwykły najzwyklejszy smażony. Barszcz czerwony z uszkami koniecznie. A reszta to mnie ni grzeje ni ziębi, bo właściwie po porcji maku już mam problem z pojemnością . Ew. jakąś sałatkę warzywną jeszcze skubnę. Dawno nie suszyłam jabłek, w tym roku chyba też mi zabraknie czasu :/. Nie tykam nigdy kapusty z grochem jak jest, NIGDY! |
|
|
|
Lokalny Patriota
Od: 05.2005
Offline |
|
|
Cytat:
Poza tym zamiast karpia jakaś inna rybka. Jakoś nigdy za tym wąsatym rybskiem nie przepadałem. ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
|
300 uszek i 10 litrów barszczu tylko dla mnie. Moja strawa od wigilii na 5 dni-nic więcej do szczęścia nie potrzebuję. Od skończenia uszek przez 2 dni opycham się tatarem i tak co roku.
![]()
PIJACZKI OSIEDLOWE '97 - KTO NIE PIJE TEN SPRZEDAJE
Zrobisz loda, będzie zgoda. |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2006
Offline |
|
|
Jak byłem mały to nazywałem ten napój "zardzewiałym kompotem". Nie cierpiałem jak dorośli wlewali mi go w gardło. Teraz nawet wypiję i nie protestuję. Moje obowiązkowe menu na Święta:
- barszcz czerwony z uszkami (mięso, grzyby) - karp smażony, koniecznie w tradycyjnej panierce ale uwaga: teściowa dodaje do panierki siekane orzechy włoskie, rewelacja! - kutia z dużą ilością siekanych orzechów włoskich - makowiec - schab ze śliwką lub karczek na bożonarodzeniowy obiad - coś na przepłukanie żołądka i wygonienie niestrawności też jest mile widziane ![]() A smażony karp smakuje tak jak smakuje jedynie na Święta.
Ostatnio edytowane przez podszywacz : 20.12.2009 o godz. 17:12.
![]() Раз два трзы, Туск ухади!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2009
Offline |
|
|
a moja babcia jak co roku zaproponuje synowej Ajerkoniak
![]()
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2005
Offline |
|
|
Wszelkie ryby. A już hitem hitów jest dla mnie sałatka śledziowa, którą pochłaniam jeszcze kilka dni po wigilijnej kolacji.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 04.2008
Offline |
|
|
w mojej krainie wygląda to tak:
1. Śledź w śmietanie (a właściwie zupa śledziowa) z ziemniakami w mundurkach - baaardzo OK 2. Pierogi z kapustą i grzybami - średnioooo 3. Kapusta z grochem - mniaaam 4. Krokiety z kapustą i grzybami - nie lubię 5. Karp smażony - pychaaa 6. Pstrąg w occie - spoko 7. Sałatka warzywna - może być 8. Ryba po grecku - pycha 9. Śledź smażony i leżakowany w zalewie octowej - spoko 10. Pasztet z różnego mięska (domowej roboty) - pyyycha zamówienia mam od kilku znajomych 11. SernikoMakowiec - może być od biedy 12. Gorzka Żołądkowa - mniiaaaaaammmmm no i Gwiazdor obowiązkowo 24 grudnia ![]() ![]()
"... Bo to miłość, pasja, To mój sposób na życie,
Mam trójkolorowy świat i innego nie chcę widzieć nigdzie..." |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2007
Offline |
|
![]() A Gwiazdor to podstawa ![]()
M. Skorża:"Głowackiego,Sobolewskiego,czy odchodzących z klubu Baszczyńskiego oraz Zieńczuka,ale i braci Brożków zazdrościć mi mogą nie tylko inni trenerzy.Sam jestem wdzięczny losowi, że mogłem z nimi pracować."
M. Szymkowiak:"Radek Sobolewski,Marcin Baszczyński, Paweł Brożek,Marek Zieńczuk czy Patryk Małecki.Oni daliby się za Wisłę pokroić." Niektórym wydaje się,że stadiony piłkarskie to wyspy.Nie wiedzą,że są one raczej lustrami,w których odbija się obraz świata,do którego wszyscy należymy |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2004
Offline |
|
|
pierogi z kapustą w ogóle są beznadziejne
śledź w śmietanie zdecydowanie tak ![]() karp ujdzie ale to dlatego, że pojawia się tylko na święta kapusta z grochem również na tak ciasto każde jakie się pojawi jest ok barszcz z uszkami pewnie że tak sałatka warzywna też być musi alko jak w sezonie ![]() BTW: a ten Gwiazdor to nie zwyczajny mikołaj, hm? bo pewna firma z Opalenicy właśnie takiej nazwy używa ![]() ED: dla mnie siwy mikołaj, to siwy mikołaj ![]()
Ostatnio edytowane przez pio : 20.12.2009 o godz. 21:14.
![]()
mam 1906 powodów, by nie zmieniać swych przekonań
i nie zrzeknę się tej wiary nawet przed obliczem Boga!... RAP po godzinach i LUZ ponad wszystkim http://www.myspace.com/pio.m pio http://www.youtube.com/user/wszyscypio?feature=mhee wszyscypio |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2005
Offline |
|
Tu i ówdzie jest Gwiazdor lub Aniołek, ale to wmawianie Mikołaja na Święta Bożego Narodzenia od paru lat przez wszystkich reklamodawców ładną sieczkę ludziom w głowach porobiło. Kasza gryczana ze śliwkami ! Makaron tasiemki z makiem ! Barszcz z uszkami z grzybami i kapustą ! Ciekawostka, pierogów z serem specjalnie nie lubię, ale te wigilijne cieplutkie i mokre - nawet, nawet. ![]()
...nieczytelny...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
U mnie jak co roku,
1. opłatek - UWIELBIAM 2. Barszcz biały z uszkami z kapustą i grzybami. 3. Ziemniaki, Kapusta z grochem i symbolicznie odrobinka karpika, bo po rybach niemal wszystkich mam odruch wymiotny, po karpiu zwłaszcza. 4. Kompot + inne rozżedzacze soków trawiennych. 5. Kutie, ciasta i inne chałki to na deser w sumie, ale śladowe ilości bo słodyczy nie lubię. ![]() ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
!!!! Kocham kapuste z grochem zawsze wcinam jej tyle ze az mi niedobrze
Jako, że święta spędzam w Sanoku to obowiązkowo jest kutia, kompot z suszonych owoców (który uprzednio leży prawie 2 dni na zimnie na balkonie -miodzio), rzeczony barszczyk kiszony i uszka z grzybami, rybki , kwassss z bułką i makówki reszta jak u wszystkich chyba |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2008
Offline |
|
|
zdecydowanie śledzie w smietanie są dla mnie hitem
i reszta raczej standardowa {a nie przepadam jedynie za karpiem ze względu na straszna ilośc ości, ale zawsze kawałek spróbuję co by tradycji.. } barszcz z uszkami pierogi i krokiety z kapustą i grzybami kapusta z grzybami na czerwonym winie i suszonych śliwkach kluski z makiem i zawsze zbyt dużą ilością bakalii karp - smażony i w galarecie inne ryby, smażone ale też znajdzie się i taka po grecku sledzie inne niż w smietanie kompot z suszu ciasta - głównie sernik z bakaliami i makowiec ale tez tarta z owocami spore ilosci wina głownie białego ale i czerwone się znajdzie ![]()
"..jest radość zwycięstwa i jest radość życia, hymn spod jeszcze sztywnych od rapiera palców, kary za warcholstwo, spory o zdobycze, wszystko jest - dopóki jest o co walczyć.."
|
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2008
Offline |
|
|
Jem wszystko co się pojawi na stole
![]() Najmniejszym sentymentem ciesza sie krokiety, i kluski z makiem( dlatego, że mnie strasznie zapychają) - i tak je jem ;p Za to najlepszym daniem jakie sie pojawia to BARSZCZ Z USZKAMI ![]()
... To My Młoda Wiiara Domniemani Przestępcy Pierwsi Do Życia A Ostatni Do Śmierci...
|
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2007
Offline |
|
|
tylko rybaaaaaaa
Całe święta na rybie przeżyję.W tamtym roku było 9 karpi i brakło w tym roku ma być 11.Już mój żołądek nie może się doczekać |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2009
Offline |
|
|
a ja znów Tylko Barszcz z uszkami ;-)... a ryby to się nie chwycę ... no, może tak tylko symbolicznie <śmierdzi mi mułem zawsze ;-/>
![]()
Semper Fidelis!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Uwielbiam barszcz z uszkami
![]() Karpia i śledzi nie tykam za to jakąś inną rybkę bardzo chętnie Z ciast to sernik z kokosem robiony przez moją siostrę to po prostu mistrzostwo świata ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2007
Offline |
|
|
Obowiązkowo zupa grzybowa z łazankami, karp, ziemniaczki, zupa rybna, pierogi z grzybami
Najbardziej pochłaniam zupkę grzybową ![]() ![]()
Moje Sety klubowe
NOWY SET! Buldus Hit Mix Vol 1! http://buldus.przeklej.pl//
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Rybki są zdrowe i smaczne! i dla mnie tylko one mogą być na wigilii - a najlepiej w wersji sushi
nigiri, maki i inne takie mniaaaam aaaa nie lubię makiełek - czyli klusek z makiem - taka bez wyrazu potrawa ![]()
|
|
|
Junior Member
Od: 10.2007
Offline |
|
Juz czuje ten smak zwyciestwa ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
śledziory z cebulą na przystawkę, barszcz z uszkami zawsze rewelacja, karpik panierowany to dla mnie KLUCZ wieczoru, kapucha z grochem i grzybami, kluski z makiem zapychacz przedprezntowy i mój ulubiony kompocik z suszu - niby 6 potraw ale przy skromnej wódeczce robi się 12
![]() ![]()
STELLA BIANCA FOREVER - SOCIOS WISŁA KRAKÓW
|
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
O co Wam chodzi z tym gwiazdorem? Myślałem, że to tylko w Wlkp tak mówią i dają temat do żartów :O. U mnie to Gwiazdka rozdaje prezenciory.
Pierogi z kapustą i grzybami obowiązkowo z duża ilością smażonej cebuli! Grzybowa z makaronem! Barszcz czerwony z uszkami! Nie odziedziczyłem po ojcu i dziadku miłości do karpia. Nie widzę w nim nic ciekawego :( A kompot z suszonych śliwek to jakaś porażka.. ![]()
Tylko Wisła.
Warszawa da się lubić, Warszawa da się lubić, tu trzy punkty można zdobyć, tutaj Legię można ubić. |
|
|
|
Senior Member
Od: 07.2006
Offline |
|
|
najlepsze to gołąbki z sosem grzybowym w tym roku się zapcham na maksa xD
![]()
Piggy oddaj hajs
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
Barszcz z uszkami-a uszka z grzybami
Grzybowa z ziemniakami Zupa z groszku-taka delikatna Karp smażony+chałka Kompot z suszu na deser Ambasador Żadnej wódki-przynajmniej w wigilię. Mięsa i cięższego alkoholu w wigilię nie preferuję. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]()
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Alkohol na wigilii zdecydowanie nie.
Poza tym jaki gwiazdor, gwiazdor tylko w Wielkopolsce, u nas jest przecież Gwiazdka/ew. Aniołek. Pół Polski się polewa z Gwiazdora, więc nie, tą tradycję zostawmy Pyrlandii. ![]()
Some people think football is a matter of life and death. I assure you, it s much more serious than that. Bill Shankly
Listen fucking stars - you're breaking our hearts!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
Tylko kluski z makiem!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
O tak w wigilie to jedynie kieliszeczek wina na stole i to tyle z alkoholi!
![]() ![]() ![]() JEDNO SERCE JEDNO BICIE WISŁA KRAKÓW PONAD ZYCIE!!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2006
Offline |
|
|
Hehe, ja moglbym jest tylko Barszcz z uszkami, ale jak zwykle ciotka pewnie przywiezie okolo 100 schabow z piersi z kurczaka zapiekanych w serze z pasztecikiem lub pieczarkami w srodku i to wszysko w pysznej panierce i znajac zycie jakies 70 sztuk to ja sam zjem
. Niby niezbyt to wigilijne, ale coz w mojej rodzine to zwyczaj, ale jakze przepyszny zwyczaj |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|