The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
zloty1906
Senior Member

Od: 08.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.12.2009, 20:46
Właśnie oglądam Lige + ekstra i była rozmowa z Filipiakiem m.in. na temat współpracy między TSV 1860 a Cracovią. Priorytetem w tej chwili jest zebranie informacji od Niemców jak „wydać kilkanaście tyś. kiełbasek w czasie 15 min przerwy” Wcześniej w którymś z wywiadów prasowych również o tym wspominał.

Panowie bójmy się naprawdę bo myślę że ta podpisana umowa w niedługim czasie zaowocuje MP dla sąsiadki z drugiej strony Błoń no i oczywiście LM.

Co do prawidłowej bramki Boguskiego to p. Stępniewski zrzucił na karb braku koncentracji sędziego asystenta

Karny dla Legii, a ten sam "ekspert" C+ broni decyzji sędziego, jako jedyny w studio.

Runda zakończona, więc pora na rozpoczęcie okienka transferowego.....w prasie.

http://www.sport.pl/pilka/1,70993,73...pewniakow.html

Ten tytuł na głównej "Lech gonił rezerwami. Po hitowych transferach w zimie walka o tytuł!"

I tak przez 2,5 miesiąca ......oj będzie ciekawie
Ostatnio edytowane przez zloty1906 : 13.12.2009 o godz. 21:10.
Odpowiedz cytując
ciacho
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 13.12.2009, 21:08
Za przeproszeniem, ale nie pier******, że karnego nie było, bo każdy by to odgwizdał. Ale, że to karny dla Legii to od razu afera, bo ładnie wam się to wpisuje w spiskową teorię dziejów.
Odpowiedz cytując
spirit
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 13.12.2009, 21:09
ciacho napisał(a):Wyświetl post
Za przeproszeniem, ale nie pier******, że karnego nie było, bo każdy by to odgwizdał
Powiedz że żartujesz

PS. Nie snuję żadnej teorii spiskowej, stwierdzam FAKT, że po raz kolejny Legia dostaje 3 pkt. od sędziego. Nie wnikam w przyczyny takiego stanu rzeczy.
Ostatnio edytowane przez spirit : 13.12.2009 o godz. 21:14.
Feci quod potui faciant meliora potentes
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 13.12.2009, 21:21
skttrbrain napisał(a):Wyświetl post
(...)
Ja to traktuję w kategoriach normalnych negocjacji biznesowych. Wiadomo, że Amika i Poznań są na siebie skazani - przecież miasto nie zostanie z pustym stadionem za 540 mln złotych - co by miało na nim robić? Więc targi będą trwały długo, bo gra toczy się o wysoką stawkę.

Co do przepisów, które wcześniej zacytowano - za zarządzanie całością stadionu jest stawka w wysokości 1% jego wartości, więc u was to powinno być na oko 5,4 mln zł. Oczywiście koszty będą większe, dla mnie nie ulega to najmniejszych wątpliwości więc i stawka pewnie będzie większa - stawiam, że ok. 6 mln.

Jasne, że można coś utargować - miasto będzie np. miało na stadionie swoje biura, więc opłata może trochę zmaleć. Ale nie za bardzo.

Musicie mieć świadomość, że w Poznaniu jak i w każdym mieście są mieszkańcy - a więc i wyborcy, którzy w ogóle piłką się nie interesują. Za to chcą wiedzieć, na co idą publiczne pieniądze. I z uwagi na takie osoby, których wbrew pozorom jest sporo prezydent Grobelny musi przynajmniej udawać, że twardo negocjuje.

Piszesz, że:

Cytat:
Stawka była ustalona w czasach, kiedy Lech ledwo trzymał się na powierzchni, z zastrzeżeniem że będzie nowy stadion to stawki wrócą normalne.
Dla mnie nie ulega wątpliwości, że stawkę utrzymano również po to, by przyciągnąć Amikę bo bez niej Kolejorz po prostu by zbankrutował. Gdy doszło do przejęcia, stawkę utrzymano w ramach gentelmens agreement.

Ale nowy stadion to zupełnie inna sprawa i o sentymentach czy grzecznościowych umowach nie może być mowy.

W ogóle sprawa stadionów we Wrocławiu, Poznaniu i Gdańsku jest ciekawa, bo właśnie zaczynają się problemy: co dalej? Widać, że unikniemy najgorszego - kompromitacji, tego że stadiony nie będą gotowe na czas. Chyba jednak będą, pytanie jednak co po imprezie?

45-tysięcznik w Poznaniu to obiekt moim zdaniem za duży, ale jest szansa że na siebie zarobi. Albo przynajmniej wyjdzie na zero. Skoro wcześniej na Amikę chodziło i 20 tys. osób, to jest szansa na średnią frekwencję w granicach 30-35 tys. Jeśli do tego dojdą europejskie puchary i gra z klasowymi klubami, to Amika powinna na tym stadionie zyskać. Nawet płacąc rocznie te 6 mln złotych.

Co innego stadiony we Wrocławiu i Gdańsku. We Wrocławiu ma kosztować 850 mln, w Gdańsku - 900. Ciekawe, jak oba kluby udźwigną opłaty w wysokości 8,5 mln oraz 9 mln. Jasne, ponad 40-tysięczne stadiony dają szanse na spore wpływy z biletów - ale na razie na mecze Lechii i Śląska przychodzi mniej niż 10 tys. widzów. Zwiększenie 4-krotne (choćby 3-krotne) liczby kibiców to zadanie karkołomne, wymagające znaczącego wzmocnienia drużyn i sukcesów sportowych.

Natomiast Stadion Narodowy to kompletny kosmos. Kolos za 2 mld złotych, który będzie używany 4-5 razy w roku na mecz reprezentacji, do tego 3-4 na koncerty. Ciekawe, jak się z tego utrzyma obiekt. Można było przynajmniej umożliwić, by był to obiekt wielofunkcyjny w tym lekkoatletyczny ale gdzie tam. Ta inwestycja to pieniądze publiczne wyrzucone w błoto. Było zbudować stadion Legii jako Narodowy, oszczędziło by się sporo pieniędzy.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
GemHZR
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 13.12.2009, 21:41
Kiedyś tak proponowano, ale pomysł nie przeszedł. Wtedy stadionem przez x lat zarządzałoby konsorcjum budujące, więc ITI samo opracowało projekt na wiadomo jakich zasadach.

A co do karnego: dużo gwiżdże się bardziej kontrowersyjnych, w tym przypadku większość osób mówi że nie było, ale też, że sędzia może spokojnie wybronić swojej decyzji. A z resztą pierwszy karny dla Legii, nam też się coś należy
Daj se spokój lepiej, weź po jednym nalej...
Odpowiedz cytując
mr_kwolf
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 13.12.2009, 21:41
spirit napisał(a):Wyświetl post
Powiedz że żartujesz

PS. Nie snuję żadnej teorii spiskowej, stwierdzam FAKT, że po raz kolejny Legia dostaje 3 pkt. od sędziego. Nie wnikam w przyczyny takiego stanu rzeczy.
Faktem jest też że sędzia okradł z 3 pkt Legie tydzień temu gwizdając spalone których nie było w meczu z Zagłębiem. Czemu o tym nie wspominasz? Bo nie pasuje to spiskowej teorii dziejów?

Albo np. mecz Legii z Odrą, wtedy też sędzia "robił wszystko" żeby mistrzostwo zdobyli Wojskowi?

PS. Odpowiedź nie jest stricte do Ciebie tylko do wszystkich osób które twierdzą że sędziowie "jawnie nas drukują"
Ostatnio edytowane przez mr_kwolf : 13.12.2009 o godz. 21:45.
"Nieważne, czy Wisła bedzie wtedy mistrzem Polski, czy ekipą I, II czy III ligową. Swe ostatnie mecze w karierze chcę rozegrać z Białą Gwiazdą na piersi."
Odpowiedz cytując
GemHZR
Senior Member

Stary 13.12.2009, 21:49
A tu ciekawostka:

Cytat:
Młodzieżowcy Roku: Zagłębie Lubin (U-19)
Pierwszoligowiec Roku: Maciej Tataj (Dolcan Ząbki)
Drużyna Roku: Reprezentacja Polski kobiet
Obcokrajowiec Roku: Jan Mucha (Legia Warszawa)
Ligowiec Roku: Robert Lewandowski (Lech Poznań)
Odkrycie Roku: Patryk Małecki (Wisła Kraków)
Trener Roku: Waldemar Fornalik (Ruch Chorzów)
Osobowość Roku: Franciszek Smuda (Lech Poznań/Zagłębie Lubin/Reprezentacja Polski)
Piłkarz Roku: Mariusz Lewandowski (Szachtar Donieck)
Świat Według "Piłki Nożnej"

W c+ dali 11 rundy albo sezonu wyglądała mniej więcej tak:
Mucha- "ktoś na lewą z ruchu, chyba Brzyski ",Marcelo,Astiz,Tosik-Małecki,Sobolewski,Peszko-Niedzielan,Lewandowski, i "ktoś" sorka ale z pamięci pisałem
Daj se spokój lepiej, weź po jednym nalej...
Odpowiedz cytując
piter116
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 13.12.2009, 21:55
I Paweł Brożek Możecie w skrócie powiedzieć co mówili o Wiśle na początku L+Extra ?
Odpowiedz cytując
zbymak
Senior Member

Stary 13.12.2009, 22:00
piter116 napisał(a):Wyświetl post
I Paweł Brożek Możecie w skrócie powiedzieć co mówili o Wiśle na początku L+Extra ?
W sumie nic ciekawego o transferach nic tylko tyle ze mielismy kryzys i potrafiliśmy sobie poradzić
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 13.12.2009, 22:17
Kolejne 3 pkt. dopisane przez sędziego warszawiakom.
Proste

pan Dudi napisał(a):Wyświetl post
Nie wiem, czy pamiętacie, ale pierwotnie w polskiej lidze miała zostać wprowadzona trochę inna gradacja niż ta obowiązująca. Złota gwiazdka miała przysługiwać drużynie, która zdobyłaby 8 tytułów MP, a nie 10 tak jak jest na całym świecie (jeśli jest w ogóle). Dlaczego tak chcieli zrobić można się tylko domyślać np. patrząc na statystyki i zwracając uwagę, która to drużyna ma tych mistrzostw 8... Żenada porównywalna do wprowadzenia nowego trofeum za MP po zaledwie, ilu, 3 latach? po straceniu tego tytułu przez Wisłę na rzecz Legii, co nastąpiło o dziwo, dopiero kiedy losy tytułu były rozstrzygnięte...
Proste, stworzyli nowe trofeum, zeby Legia mogła być w czyms pierwsza

KRIS22 napisał(a):Wyświetl post
Niech mi ktoś teraz powie ze sędziowie nie pomagają Legia za co ten Karny ?
No, dobra - odważe się. Nie pomagają

P.S. Lewandowski piłkarzem roku
Ostatnio edytowane przez 0 22 : 13.12.2009 o godz. 22:21.
Habemus Dubletum

LEG14

White Star Awards w kategorii:

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
spirit
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 13.12.2009, 22:17
mr_kwolf napisał(a):Wyświetl post
Faktem jest też że sędzia okradł z 3 pkt Legie tydzień temu gwizdając spalone których nie było w meczu z Zagłębiem. Czemu o tym nie wspominasz? Bo nie pasuje to spiskowej teorii dziejów?

Albo np. mecz Legii z Odrą, wtedy też sędzia "robił wszystko" żeby mistrzostwo zdobyli Wojskowi?

PS. Odpowiedź nie jest stricte do Ciebie tylko do wszystkich osób które twierdzą że sędziowie "jawnie nas drukują"
Po raz kolejny powtarzam: nie snuje spiskowej teorii, tylko stwierdzam fakt, że sędzia po raz kolejny zapewnia 3 pkt Legii. Ja wiem, że można te słowa nadinterpretować, dlatego zaznaczyłem, że nie snuje żadnych spisków.
Przewrażliwieni jesteście.

0 22 napisał(a):Wyświetl post
Proste
A nie? Bo jak inaczej nazwać, że drużyna A wygrywa mecz po podyktowaniu karnego, którego (moim zdaniem) w żaden sposób nie można usprawiedliwić?

Po prostu w****ia mnie, że ci nasi sędziowie są żenująco słabi, w każdej kolejce jest conajmniej kilka totalnie absurdalnych i niewytłumaczalnych decyzji. A przynajmniej chce wierzyć, że to kwestia "słabości".
Ostatnio edytowane przez spirit : 13.12.2009 o godz. 22:21.
Feci quod potui faciant meliora potentes
Odpowiedz cytując
pan Dudi
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 13.12.2009, 22:25
Proste, stworzyli nowe trofeum, zeby Legia mogła być w czyms pierwsza
Ty to powiedziałeś. Ja tylko opisałem sytuację.

Edit: Tak jak powiedziałem- takie były okoliczności i tak to wyglądało.Szerzej nie komentowałem i nie zamierzam tego robić.
Ostatnio edytowane przez pan Dudi : 13.12.2009 o godz. 22:55.
Prawą ręką ci pogrożę, zdrajco, a nie lewą

http://inicjatywa14.net/
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 13.12.2009, 22:29
A nie? Bo jak inaczej nazwać, że drużyna A wygrywa mecz po podyktowaniu karnego, którego (moim zdaniem) w żaden sposób nie można usprawiedliwić?
Twoje zdanie, to jak słusznie zauwazyłeś Twoje zdanie

A juz całkiem serio WYLUZUJCIE. I tak jestescie aktualnie lepsi i najlepsii. Z naszej perspektywy: trzeba to przyznac i przeczekać. Przeczekalismy Górnika, przeczekalismy Lecha i Widzew, przeczekaliśmy KSP i ŁKS z Lubinem. Dlatego nie ma co sie spierać czy karny taki czy inny - bo koncowy wynik bedzie jak rok temu.

pan Dudi napisał(a):Wyświetl post
Ty to powiedziałeś. Ja tylko opisałem sytuację.
Rozumiem, ze nie miałeś tego na myśli? Hehe
Ostatnio edytowane przez 0 22 : 13.12.2009 o godz. 22:31.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
kot
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 14.12.2009, 01:18
http://www.legia.com.pl/pl/27314,406...Wyborczej.html - takimi artykułami i metodami daleko nie zajedziecie. Rozumiem posiłkowanie się przykładami w walce o swoje, ale czemu wyłącznie Wiślackimi, no i ten tekst " krakowskimi nożownikami ", w kontekście Wisły. Widać, że nawet we własnych kłopotach o Wiśle nie zapominacie.

Nie wiem o co Ci chodzi z tym przeczekiwaniem, bo jawi się to jakby Legia była klubem wiecznego przeczekiwania, choć raczej nie wiecznego, bo przcież nie od 1906 roku . A mistrz, jak to mistrz, raz jest a raz go nie ma, choć nie mamy na co narzekać.

Ps. co do stadionu Lecha, to ciekawa dyskusja się toczy pomiędzy Lechem i Wartą w sprawie użytkowania stadionu bez preferencji ze strony miasta - http://forum.wiaralecha.pl/index.php...3&#entry356263
Ostatnio edytowane przez kot : 14.12.2009 o godz. 01:46.
Nie ma rzeczy niemożliwych.
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 14.12.2009, 01:34
T Z naszej perspektywy: trzeba to przyznac i przeczekać. Przeczekalismy Górnika, przeczekalismy Lecha i Widzew, przeczekaliśmy KSP i ŁKS z Lubinem.

Stary, piszesz tak jakby Legia od wieków miała patent na bycie najlepszą i najważniejszą w lidze a sukcesy innych zespołów były incydentalne

a prawda jast taka że to tylko Wisła może tak powiedzieć o ostatniej dekadzie...ale na pewno nie o kilkudziesięciu latach wstecz.

A już w kontekscie Legii brzmi to komicznie

pozdrawiam
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 14.12.2009, 01:36
kot napisał(a):Wyświetl post
http://www.legia.com.pl/pl/27314,4060_o_krucjacie_Wyborczej.html
Jedyna strona z która się utożsamiam to legialive (i również nie zawsze). Cytujesz stronę, która miała pare kompromitujacych zagrań w czasie naszej zwady z ITI, wiec nie czuje sie w obowiązku jej bronić czy tłumaczyc. Nie mówiać juz o ankietach, które czasami mają szokujace wyniki.

kot napisał(a):
A mistrz, jak to mistrz raz jest a raz go nie ma, choć nie mamy na co narzekać.
No, własnie o to mi chodzi z przeczekiwaniem. Od 17(a prawdopodobnie po tym od 18) lat jestesmy zawsze w pierwszej piatce ligi (nigdy nie zajelismy miejsca nizszego niz 10). Czasami sie udaje wygrac czasami nie. Był czas Widzewa, teraz jest to rywal wyłącznie na trybunach. Był czas Lecha na początku lat 90tych, przeczekaliśmy, od tamtej pory nie byli przed nami w lidze.

Oczywiscie czasy sie zmieniaja i Wasze Imperium jest pewniejsze i stabilniejsze. I madrzej zarzadzane. Dlatego trzeba przeczekać. Sam na murawe nie wyjde - nie pozostaje mi nic innego jak czekac na rewolucje w klubie (a do tego dluga droga, bo wiele wskazuje na to, ze po raz kolejny osiagniemy 'sukces' i trzeci raz z rzedu bedziemy drudzy) i wtedy uwierzyć.

Na razie sie nie grzeje, bo nie ma po co. Wiele widziałem juz w tej lidze, wiec z duzym prawdopodobienstwem moge zalozyc, ze przedzej czy pozniej nam sie ten mistrz trafi. Ale jeszcze nie teraz.

Proud napisał(a):Wyświetl post

Stary, piszesz tak jakby Legia od wieków miała patent na bycie najlepszą i najważniejszą w lidze a sukcesy innych zespołów były incydentalne
Fakty sa takie, ze od poczatku lat 90tych zawsze jestesmy w scislej czołówce (poza chyba sezonem 91 jak ratowalismy sie w Lublinie przed spadkiem)ligi jako jedyni. Tylko rywale sie zmieniają..

Cytat:
prawda jast taka że to tylko Wisła może tak powiedzieć o ostatniej dekadzie...ale na pewno nie o kilkudziesięciu latach wstecz.
Zgadzam sie, ze ostatnie 10 lat nalezy do Wisły (dzisiaj z przerazeniem sobie uswiadomilem, ze idziecie na trzecie mistrzostwo z rzedu i 6 w ciagu ostatnich 8 lat), chociaz nam sie 8 miejsce nie zdarzyło. A szkoda, bo to pomogłoby w rewolucji.

Cytat:
A już w kontekscie Legii brzmi to komicznie
Szczerze mówiac licze, ze ta wymiana zdań nie przerodzi się w durna napinke Wy=13, my= 9, ale pucharów wiecej, ale Wy w Europie pograliscie pare lat temu, ale my liderujemy tabeli wszechczasów, ale Wy macie wiecej reprezentantów etc bo to bedzie zenada w stylu kibice.net

P.S. Nie ma ktos tabeli wszechczasów od 89 roku? Ciekaw jestem kto jest najlepszy od konca PRL.
Ostatnio edytowane przez 0 22 : 14.12.2009 o godz. 01:52.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
kot
Senior Member

Stary 14.12.2009, 01:54
0 22 napisał(a):
P.S. Nie ma ktos tabeli wszechczasów od 89 roku? Ciekaw jestem kto jest najlepszy od konca PRL.
Ja myślę, że jeśli już dochodzimy do wniosku, że czasy PRL-u, jako "anormalne", trzeba pominąć w rpzpatrywaniu tabeli wszechczasów, to nie możemy jej badać wyłącznie po 1989, ale także przed 1945 rokiem, czyli w łącznych czasach " normalnych"
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 14.12.2009, 02:02
Robiłem kiedyś tabele wszeczasów przed wojnia, wiec to akurat nie problem. Tylko nie wiem po co. Ja nie chce robic tabeli po PRL, dlatego ze tak mi wygodnie i wyjdzie, ze Legia jest turboemega mocna (wcale nie jestem pewien - na 90minut jest tabela 96/97-05/06 i tam jestesmy za Wami). Ot skoro zapytales o co mi chodzi z przeczekaniem to postanowilem sprawdzic jak wyglada tabela wszechczasów hmm 'moich czasów'. A lige pamietam dobrze tak mniej wiecej od polowy lat 90tych(powiedzmy 94). 1989 rok wydawał mi sie lepszym punktem zaczepienia (mimo wszystko koniec pewnej epoki) i do tego 'tabela ostatniego dwudziestolecia' brzmi dumnie

[błędy - edytuje, bo lepiej ludziom nie robic wody z mózgu - 022]

P.S. Z nudów jakos w przyszły weekend wezme pare krajowych Firm i zrobię tabelke po 89
Ostatnio edytowane przez 0 22 : 14.12.2009 o godz. 04:16.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
kot
Senior Member

Stary 14.12.2009, 03:00
0 22

Warto także, abyś jeszcze raz sprawdził swoje dane o latach 1927/39, bo coś mi tam nie gra. Ruch Chorzów ma 13 sezonów a nie 12, jak podajesz. Natomiast Legia Warszawa ma 10 sezonów a nie 11, jak podajesz, gdyż w latach 1937,38,39 spadła z 1 ligii
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 14.12.2009, 04:04
No, jasne, ze 10. To akurat literówka - bardziej mnie przeraża, ze walnałem się w ilości punktów. Ale to dlatego, ze nie chciało mi sie drugi raz weryfikować wyników

P.S. Pozycja Warty Poznań (druga) zadziwia.
Ostatnio edytowane przez 0 22 : 14.12.2009 o godz. 04:17.
Habemus Dubletum

LEG14

Innowierca roku 2009
Innowierca roku 2011

Odpowiedz cytując
Buziek_LG
Senior Member

Od: 09.2009

Stary 14.12.2009, 05:22
flamengista napisał(a):Wyświetl post
45-tysięcznik w Poznaniu to obiekt moim zdaniem za duży, ale jest szansa że na siebie zarobi. Albo przynajmniej wyjdzie na zero. Skoro wcześniej na Amikę chodziło i 20 tys. osób, to jest szansa na średnią frekwencję w granicach 30-35 tys. Jeśli do tego dojdą europejskie puchary i gra z klasowymi klubami, to Amika powinna na tym stadionie zyskać. Nawet płacąc rocznie te 6 mln złotych.

Co innego stadiony we Wrocławiu i Gdańsku. We Wrocławiu ma kosztować 850 mln, w Gdańsku - 900. Ciekawe, jak oba kluby udźwigną opłaty w wysokości 8,5 mln oraz 9 mln. Jasne, ponad 40-tysięczne stadiony dają szanse na spore wpływy z biletów - ale na razie na mecze Lechii i Śląska przychodzi mniej niż 10 tys. widzów. Zwiększenie 4-krotne (choćby 3-krotne) liczby kibiców to zadanie karkołomne, wymagające znaczącego wzmocnienia drużyn i sukcesów sportowych.
Na Lechię przychodzi troszkę więcej niż 10 tyś ale to nie jest ważne.
W wypadku klubu Lechia Gdańsk SSA sprawa będzie się miała tak że stadion od miasta dzierżawi spółka-operator, operator ma za zadanie jedynie utrzymac stadion(koszty są szacowane na 10~14 mln zł od czego należy odjąc 7 mln od sponsora tytularnego). Natomiast od tej spółki klub Lechia Gdańsk SSA będzie wynajmowac stadion na "dni meczowe". Jako że w Polsce nie ma na razie stadionów klasy elite ustalenie ceny będzie dosyc problematyczne(za wzór można przyjąc wynajęcie stadionu Śląskiego czyli około 140 tyś zł/dzień). Jednak należy pamiętac że Lechia jest w tej sytuacji w pozycji siły(bo bez nas kibiców nikt nie zechce miec tam restauracji, biura czy sklepu) bo może zwyczajnie nie zgodzic się gdy operator zechce przegiąc pałę. Z tego co się orientuje klub spodziewa się kosztów dla siebie w wysokości 2.8~3.2 mln zł. Powiększone zgodnie z umową z miastem(do której respektowania ma byc zmuszony również operator) o 5% wartości przychodu w dniu meczu.

Co do !% to pierwszy raz słyszę o takim przepisie, mógłbym prosic o podstawę prawną?
Ostatnio edytowane przez Buziek_LG : 14.12.2009 o godz. 05:29.
Odpowiedz cytując
Tomek_06
Member

Od: 01.2008

Stary 14.12.2009, 06:51
Tabela wszechczasów z roku 1939(własne obliczenia):

Wisła Kraków 13 272 348 154 40 78 679-418 (64% możliwych do zdobycia punktów)
Legia Warszawa 10 224 241 104 33 87 475-389 (45% możliwych do zdobycia punktów)

z lat 1989- 2009 (za 90minut.pl):

Legia Warszawa 634 1215 349 168 117 1046-496 (71% możliwych do zdobycia punktów)
Wisła Kraków 566 1045 299 148 119 1001-544 (61% możliwych do zdobycia punktów)

i jako ciekawostka od czasu przyjścia Telefoniki (1998-2009, za 90minut.pl):

Wisła Kraków 371 793 239 76 56 766-325 (72% możliwych do zdobycia punktów)
Legia Warszawa 371 716 207 95 69 620-302 (65% możliwych do zdobycia punktów)

i jeszcze z lat 1948-1989:
Legia Warszawa 1082 1258 474 301 306 1708-1199 (57% możliwych do zdobycia punktów)
Wisła Kraków 967 1011 377 260 330 1327 1173 (45% możliwych do zdobycia punktów)

W zasadzie cała przewaga Legii w tabeli wszechczasów pochodzi z lat 1985-96 gdy Wisła zaliczyła 5 sezonów w drugiej lidze.
Ostatnio edytowane przez Tomek_06 : 14.12.2009 o godz. 07:14.
Odpowiedz cytując
harthausen
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 14.12.2009, 07:26
no to wystarczy Legię na 5 sezonów spuścić do 2 (teraz 1) ligi i niesprawiedliwe fory się wyrównują .
Też lubię się czasami statystyką pobawić.

Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Stary 14.12.2009, 09:27
Buziek_LG napisał(a):Wyświetl post
(...)
Świetnie, dzierżawienie stadionu w dni meczowe. Coś jak w Rio, gdzie Flamengo, Fluminense, Vasco czy Botafogo wynajmują Maracanę na najciekawsze mecze.

Ale tu sprawa jest gorsza, bo Lechia chyba będzie musiała grać na nowym stadionie każdy mecz? Nie wiem, czy dobrze pamiętam ale mieli się przeprowadzić z Traugutta na Baltic Arenę? W dodatku tereny przy Traugutta to łakomy kąsek dla developerów, nie mam złudzeń co tam ma powstać. Bo Flamengo w takim pucharze stanowym, grając z Americą czy innym badziewiem gra na swoim własnym stadionie (Gavea) - na 8 tysięcy widzów.

Nawet biorąc pod uwagę te 3 mln za rok (bardzo optymistyczna hipoteza), to jakość ciężko mi uwierzyć że Lechia na tym zarobi. Albo inaczej - że zarobi znacznie więcej, niż grając na Traugutta obecnie. Od pięknego stadionu kiepscy kopacze nie staną się od razu wirtuozami piłki, a na mecze nie zaczną przychodzić tysiącami koneserzy ligi polskiej i miłośnicy nowoczesnej architektury.

Lechia mogła by dzięki stadionowi budować potęgę piłkarską, ale do tego trzeba bardzo dużych nakładów. I co więcej - te inwestycje w piłkarzy powinny by widoczne już teraz, by stopniowo budować silną drużynę i zwiększać zainteresowanie kibiców. Ja tego w Lechii nie widzę, a szkoda.

Podobnie jest z resztą we Wrocławiu, gdzie mimo hucznych zapowiedzi nie dzieje się nic. Nie wiem, na co Solorz czeka - jeśli myśli, że z piłką będzie podobnie jak z budową mieszkań, to się przeliczy. Kibice nie sfinansują mu budowy silnej drużyny - on najpierw musi wyłożyć pieniądze, żeby potem ew. liczyć na jakiś zwrot z tej inwestycji.

PS. Co do piłkarza roku - mam wrażenie, że nie znamy wszystkich faktów co do Mariusza L. Może jednak te arcyciekawe negocjacje, toczone za pośrednictwem mediów zostały uwieńczone sukcesem. Ale w takim wypadku zamiast "piłkarza roku" powinien zostać "biznesmenem roku".

PS2. Piękna wizja... Niestety, trochę oderwana od rzeczywistości:

http://www.dziennik.pl/sport/pilkano...traklasie.html

Cytat:
W Polsce wciąż mamy za niskie przychody z praw telewizyjnych i one powinny się nawet podwoić, ale następny kontrakt Ekstraklasy z którąś z telewizji będzie podpisany dopiero w 2011 r. Poziom kontraktów sponsorskich również wzrośnie, co jest powiązane z budową nowych stadionów. Za 2 – 3 lata cała liga będzie grać na pięknych obiektach, a najbogatsi będą mieć budżety powyżej 100 mln zł.
Świetnie, ale Realowi Madryt stacje telewizyjne nie płacą więcej za Santiago Bernabeu. Podobnie jak Arsenalowi za Emirates Stadium. Płacą za Kakę, Christiano Ronaldo i Fabregasa. Za piłkę nożną na najwyższym poziomie.

Choćby nowy stadion Legii był najpiękniejszy i najnowocześniejszy na świecie, to nie zmieni się wiele: nadal Legia będzie grywała z Odrą Wodzisław czy Polonią Bytom. Zmieniłoby się, gdyby Legia i inne kluby z czołówki znacząco się wzmocniły zawodnikami prezentującymi średnio europejski poziom. Wtedy można liczyć na wzrost wpływów z biletów, choć nie wiem czy tego rzędu:

Cytat:
Przychody z biletów, strefy biznesowej, restauracji i kliniki sportowej powinny wynieść ponad 30 mln zł.
Ostatnio edytowane przez flamengista : 14.12.2009 o godz. 09:35.
Odpowiedz cytując
Pan Jotka
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 14.12.2009, 09:55
Akurat sie nie zgodze z flamengista ze 3 mln nie zarobia bo nie staną sie wirtuozami. Zarobia, bo mimo, że kopacze nie stana sie wirtuozami stadion będzie mogł zaoferowac nieco więcej niż mecz. On bedzie samym dodatkiem do tego wszystkiego. Jezeli odpowiednio pokieruja zarządzaniem to na 100% zarobią.
Poza tym sam widzisz ze Maracane wynajmuja 4ery kluby co najmniej. A u nas 3 kluby i miasto nie moga sie dogadac o grę na badziewnym Hutniku. Taki kraj...
Ps.Solorz czeka az bedzie stadion.wtedy zacznie budowac druzynę i kibice w pakiecie dostana niezly komplet: drużynę+super stadion.To musi być sukces.Finansowy rzecz jasna
Ostatnio edytowane przez Pan Jotka : 14.12.2009 o godz. 09:57.
Odpowiedz cytując
JoeyLG
Senior Member

Od: 01.2008

Stary 14.12.2009, 10:37
Świetnie, dzierżawienie stadionu w dni meczowe. Coś jak w Rio, gdzie Flamengo, Fluminense, Vasco czy Botafogo wynajmują Maracanę na najciekawsze mecze.

Ale tu sprawa jest gorsza, bo Lechia chyba będzie musiała grać na nowym stadionie każdy mecz? Nie wiem, czy dobrze pamiętam ale mieli się przeprowadzić z Traugutta na Baltic Arenę? W dodatku tereny przy Traugutta to łakomy kąsek dla developerów, nie mam złudzeń co tam ma powstać. Bo Flamengo w takim pucharze stanowym, grając z Americą czy innym badziewiem gra na swoim własnym stadionie (Gavea) - na 8 tysięcy widzów.:
Grubo się mylisz bo tereny przy Traugutta już stają się profesjonalnym ośrodkiem treningowym i developerzy to sobie mogą miec kąsek na te tereny, ale nic z tego. Po przeprowadzcce do Letnicy, na T29 min bedą grali rugbysci Lechii, juniorzy itp. Także z tym co tam niby ma powstac grubo się mylisz
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Stary 14.12.2009, 12:29
Zobaczymy, życzę Wam jak najlepiej. Ale przyznasz, że to przeuroczy zakątek miasta - prawie w samym centrum, do tego mnóstwo zieleni... Idealne, by wybudować luksusowe apartamentowce.

BTW: na profesjonalny ośrodek treningowy to trochę mało miejsca - profesjonalne ośrodki to ma np. Ajax i to jest 10 pełnowymiarowych boisk.

Jotka,

dobrze napisałeś: jeżeli. Wszystko zależy od tego, jak się do tego wezmą. Moim zdaniem nad zapełnianiem takiego kolosa trzeba pracować już teraz, budując mocną drużynę.

Na razie do Niemiec, gdzie na Borussię Dortmund grającą o środek tabeli chodzi po 70 tys. na każdy mecz, nam "trochę" brakuje. Więc na słabą Lechię nawet wypasiony stadion i dodatkowe atrakcje mogą nie wystarczyć, by zapełnić 43-tysięczny obiekt.

I żeby nie było - ja przecież Śląskowi i Lechii życzę jak najlepiej, w dodatku chcę by stadiony budowane z publicznych pieniędzy były w pełni wykorzystane. Po prostu trochę się niepokoję, bo z zapowiadanych wzmocnień w Śląsku i Lechii nici.
Odpowiedz cytując
Pan Jotka
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 14.12.2009, 12:47
.... Po prostu trochę się niepokoję, bo z zapowiadanych wzmocnień w Śląsku i Lechii nici.
A u nas z zapowiadanych transferów len? ;-) Chyba wszyscy wstrzymują inwestycje do momentu wejścia na nowy stadion.Obawy podzielam po części. Gdyby istostnie zapełnienie stadionu zależło od kopaczy mogłoby być ciężko. Choć nie powiem--stadion WKSu na 45.000 nie zapełni sie chyba nigdy. Jakoś w Wrocałwiu cienko z przyciąganiem ludzi na mecze Śląska zawsze było. Wrocławianie potwoerdzą chyba.
Odpowiedz cytując
pan Dudi
Senior Member

Od: 01.2006

Stary 14.12.2009, 13:06
Pan Jotka napisał(a):Wyświetl post
A u nas z zapowiadanych transferów len? ;-) Chyba wszyscy wstrzymują inwestycje do momentu wejścia na nowy stadion.Obawy podzielam po części. Gdyby istostnie zapełnienie stadionu zależło od kopaczy mogłoby być ciężko. Choć nie powiem--stadion WKSu na 45.000 nie zapełni sie chyba nigdy. Jakoś w Wrocałwiu cienko z przyciąganiem ludzi na mecze Śląska zawsze było. Wrocławianie potwoerdzą chyba.

Jakieś 15- 20 lat temu na Lecha też chodziło po 300 osób (mniej niż na Wartę), więc spokojnie- wszędzie znajdą się "fanatycy" tacy jak u kuchenek. Wystarczą jakieś tam 1-2 udane sezony, trochę ochów i achów od naszych wspaniałych redaktorów sportowych (SZTIIIIIIILIIIIIIICZ!!!!!!!!) i załatwione. Frekwencja idzie w górę.
Prawą ręką ci pogrożę, zdrajco, a nie lewą

http://inicjatywa14.net/
Odpowiedz cytując
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2002

Stary 14.12.2009, 13:16
to ciekawe ile polskie kluby potrzebują aby zaistnieć w europie skoro 50 mln zł budżetu to jest mało ?

i taki klub jak Wisła czy Legia ma już kilku graczy opłacanych na poziomie 300-400 tys euro
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów