The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
el Nuero
Senior Member

Od: 02.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.11.2009, 21:01. Trzy grosze z Rzymu
Trochę przerwę zaciekłą dyskusję spideya and Co. z naszymi...
Oglądam sobie akurat na powtórkach strzał (i gol wyrównujący na 1:1) Łudzińskiego w dzisiejszym meczu Piasta z Cracovią. I aż złość bierze. Celny i silny strzał z linii "16" i bramka jak malowana. Czemu nasi do k*** n*** nie próbowali tego w meczu z pasiakami? Jeden anemiczny strzał Jirsaka to było "trochę" za mało, a i tak Cabaj próbował wrzucić sobie piłkę do bramki.

Nie byłoby w tej chwili całej dyskusji z legionistami, kto ma 22 kartki a kto 21. Nasze towarzystwo zamiast włóczyć się po różnych Franticach czy jak im tam powinno "wyjść z Cienia" i zacząć grać. Z Cracovią nikt nam strzelonych goli nie anulował I na chwilę obecną to po prostu mi wstyd za tych grajków. Może jestem niepoprawny marzyciel, ale bez walczaków typu Sobol czy kiedyś K. Moskal to Wisełka daleko nie zajedzie. A jutro? Jeśli wygramy z Odrą, to pokonamy pogromcę Legii
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 28.11.2009, 21:04
Wielokrotnego pogromce

To w ogole jest ciekawa druzyna - u nas wygrywali takie beznadziejne mecze 0-1 u siebie czesto tez. Pamietam ze Was tez dopadla chyba dwa albo nawet 3 razy tak, ze bylo 3-0, a potem wyciagaliscie na 2-3 Ale niech juz spadnie..
Odpowiedz cytując
el Nuero
Senior Member

Od: 02.2009

Stary 28.11.2009, 21:14
Legionistom tu piszącym odpowiedziałbym krótko - mamy wyjątkowo beznadziejnych sędziów, co w każdej kolejce "odstawią" pośmiewisko w kilku meczach. Kiedyś była kolejka, że (prawdopodobnie) 3 sędziów kwalifikowało się do zawieszenia. Ukarano tylko jednego. Coraz bardziej tęsknię za nierealnym - powtórkami wideo, jak w hokeju. Wiem, wiem, sf to inne piętro.

A co do Legii - jak wy to robicie? Macie tej jesieni na rozkładzie Lecha, Wisłę, GKS, Ruch - czyli samą górę. A was na rozkładzie ma sam dół (Odra i Jagiellonia). Czy większa koncentracja przy meczach z czołówką, czy "olewka" słabeuszy? U nas inna sprawa - Wisła "złapała" doła (choć tu można długo się rozwodzić), a paru kluczowych graczy wróci dopiero wiosną.
Odpowiedz cytując
SkMk
Senior Member

Od: 10.2005

Stary 28.11.2009, 21:21
Powiedzcie mi, ale tak szczerze : naprawdę wydaje Wam się, że ktoś tam na Miodowej, czy jakaś szycha z Ekstraklasy jest kibicem Legii i każe gwizdać pod Wojskowych ? Albo sędziowie kierują się prywatną sympatią do stołecznego klubu ? Pewnie, że w niektórych sytuacjach sędzia prędzej pokaże kartkę graczowi Odry, niż zawodnikowi Legii, albo Wisły, ale tak jest wszędzie, że tych wielkich (hehe, jak na polskie warunki) traktuje się inaczej. Na forum pejsów zawsze zwijałem się ze śmiechu, gdy czytałem jak sędziowie drukują pod Wisłę i w ogóle to nietykalni jesteśmy i w zmowie z PZPN, a jak Boguski strzelił im bramkę ze spalonego to dopiero był kabaret... Podobna sytuacja jest ze stosunkiem do wszelkiej maści mediów. Żydki : Wisła to ma fory, redaktory to psy wiślackie, nam to zawsze przywalą. Wisła : O Legii to tylko dobrze piszą, sama Warszawka, robią wszystko, aby popsuć atmosferę, stronniczy i gnoje. Legia : uwzięli się, nikt nie lubi Warszawy, same zakompleksione redaktorki ze wsi dowalic nam chcą. Lech : GównoPrawda, chamy ze stolicy, zawsze nam wiatr w oczy... Cyrk!
Ostatnio edytowane przez SkMk : 28.11.2009 o godz. 21:30.
W życiu ważne są tylko chwile...
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 28.11.2009, 21:41
SkMk - Brawo, glos rozsadku. Fajnie, ze niektorzy mysla podobnie i nie sa hipokrytami

El Nuero - Jestesmy slabi. Po prostu slabi. Nazywamy sie Legia i dlatego zdobywamy jakies 10 czy 15 punktow wiecej niz Piast (na tej samej zasadzie Wy), bo w paru meczach druzyny przeciwne sa tak pewne porazki, ze nawet nie probuja. A jak sie postawia to sa problemy. Wasz remis z Bytomiem czy porazka z Craxa, nasza porazka w Wodzislawiu czy remis z Craxa.

A poza tym kontuzje (brak napastnikow) i poczucie, ze o ile z Odry mozna sie wybic do Legii o tyle z Legii juz raczej sie nie mozna nigdzie wybic (bo na zachod to troche strach).
Odpowiedz cytując
emj10
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 28.11.2009, 21:52
Naprawdę jako kibic Legii chciałbym żeby prokuratura zajęła się tym meczem i zbadała "czystość" sędziowania pana Małka. Nie podobało mi się to co dziś widziałem, ale nie będę ferował żadnego wyroku, choć tak jak wcześniej pisałem sprzedanie meczu jest dla mnie wątpliwe.
Odpowiedz cytując
Mario Nh
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 28.11.2009, 21:57
A mi się wydaje po prostu że mamy słabych sędziów. Bez dopatrywania się jakichkolwiek układów, z całym szacunkiem ale tylko Hubert Siejewicz z Białegostoku pozwala grać piłkarzom, nie zaznacza na siłę swojej obecności na boisku.
Edit;
O 22: Może to mój nastrój szwankuje ale Ciebie to już czytać nie mogę.
Ostatnio edytowane przez Mario Nh : 28.11.2009 o godz. 22:29.
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 28.11.2009, 22:05
Jakby Siejewicz zrobił taki numer w 2007 nie Bełchatowowi tylko Wam, dla nas, a nie dla Zagłębia to bys tak nie pisał
Odpowiedz cytując
killzone
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 28.11.2009, 22:06
Ze tez Wam sie chlopaki chce

PS: Mamy lidera, w Warszawie mamy lidera
Ostatnio edytowane przez killzone : 28.11.2009 o godz. 22:11.
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 28.11.2009, 23:09
killzone napisał(a):Wyświetl post
Ze tez Wam sie chlopaki chce

PS: Mamy lidera, w Warszawie mamy lidera
Macie lidera.
I mistrza z '93 roku.

Ale najważniejsze, że zawsze macie dobre samopoczucie.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
ToTylkoJa
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 28.11.2009, 23:47
kilka ciekawych cytatów podczas meczu Zaglębie Wisła (po golu Marcelo w wiadomo jakich okolicznościach)

Cytat:
Początek marzenie haha, ale gol ze spalonego, ale co nas to obchodzi haha
Cytat:
Sprytnie zagrali tego wolnego.Szkoda, ze byl minimalny spalony, ale wazne, ze bramka zaliczona.
Cytat:
Nie szkodzi ze byl spalony, wazne jest to, ze rozegranie bylo przygotowane.
Cytat:
Aż 6 Wiślaków na spalonym? Cholera.... widocznie blask białej gwiazdy oślepił sędziego bocznego
Cytat:
a czy spalony czy nie to **** mnie obchodzi, gol jest i to się liczy, aczkolwiek przyznam że sytuacja komiczna, pół składu Wisły na spalonym
więcej mi się cytować nie chce(nie podpisywałem autorów tych cytatów, ale jeśli ktoś jest dociekliwy, to sobie zapewne sam poradzi z ich znalezieniem)

Idąc tym tokiem myślenia, nie pozostaje mi napisać nic innego jak: a co mnie to obchodzi(pierwszy cytat)?
Odpowiedz cytując
martin_6
Senior Member

Od: 03.2009

Stary 29.11.2009, 00:01
Ja pierdzielę, jak się można tak długo ciskać o takie bzdury?
Naprawdę nie macie lepszych rzeczy do roboty? Tworzenie spiskowych teorii dziejów zostawmy już żydkom, oni są w tym mistrzami. A my zajmijmy się sobą. Jakbyśmy grali dobrze i kolekcjonowali punkty, to żadne błędy sędziów by nas nie musiały obchodzić.
Odpowiedz cytując
kaco1985
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 29.11.2009, 00:02
Jest mała różnica strzelic bramke ze spalonego na poczatku meczu, a strzelic ja w koncówce na 1-0 ;]
Tylko Wisła Nasz T.S. !

Wierność
Odpowiedz cytując
0 22
Senior Member

Stary 29.11.2009, 00:16
1. Ale my nie strzelilismy gola ze spalonego. Strzelilismy go prawidłowo. Wolny był prawdopodobnie z dupy. Ale z 30 metrów. I tylko prawdopodobnie.

2. Masz racje. Gol ze spalonego na poczatku meczu ustala mecz.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

A juz całkiem powaznie to widze ze Ruch zgodnie z moimi oczekiwaniami zaczyna konczyć swoja forme. Pobawili sie troche chłopaki, ale tak jak pisałem. Potencjalnie jest od nich pare klubów lepszych. Bytom sie skonczyl pare kolejek temu, Ruchu moze juz za tydzien..
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 29.11.2009, 01:02
Jest taka promocja

Kupuj w Taniej w Tesco !!

Juz teraz mamy w ofercie MYDLO O ZAPACHU ALOESU 2 opakowania. -w nowej atrakcyjnej cenie 2,99

oferta wazna az do wyczerapnia zapasow

Mysle ze Małek powienien wykupic na zapas, bo moze byc we Wronkach bedzie mu potrzebne ,i zapach w sumie bez znaczenia.

tak samo Borski i Szulc bodaj

obserwuje ich wyczyny od jakisc czasow i coraz bardziej cos mi smierdzi

A co do Ruchu to wiadomo bylo ze wczesnei czy pozniej i tak sie skonczą bo na majstra to zespolu napewno nie mają.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
bbbnba
Senior Member

Od: 09.2008

Stary 29.11.2009, 02:09
0 22 napisał(a):Wyświetl post
Chodzi mi o to, ze Dmowski jakby widział dzisiejsze granice to raczej by się załamał. Tak wiec wrzucanie i jego i tych granic i napis 'wielka' dziwnie wyglada..
Kolego, czy wedlug Ciebie ma znaczenie czy Polska ma 322 tys. czy 380 tys. km2? W pierwszym przypadku jest mała, a w drugim wielka? Jak jest "mala", to nie kultywujemy patriotycznych postaw naszych przodkow? Odnosze wrazenie, ze troche czepiasz sie na sile
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
Przez ostanie lata zdobywaliśmy Mistrza Polski na przekór temu towarzystwu wzajemnej pomocy.
Piekny cytat. Mimo ogolnopolskiej zmowy sedziow potrafiliscie odskoczyc drugiej druzynie na 14 punktow i zdobyc mistrzostwo.To naprawde niesamowite, takie wyczyny powinny byc nagradzane czyms w rodzaju "dzikiej karty" do LM.

p.s. Info dla kolegow z Warszawy:
Spotkanie na tym samym parkingu co ostatnio, z tym, ze Pan Malek prosi o kolo zapasowe z zimowa opona (+zawartosc)!
Po piatkowym meczu odpalilem Gilowi caly zestaw zimowek i, rzecz jasna, dorzucilem piatke za odgwizdanie faulu, ktorego nie bylo.
Cytat:
wolę przegrać ponownie z potęgą typu Varelenga byleby Lech nie wyszedł z grupy
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 29.11.2009, 03:59
martin_6 napisał(a):Wyświetl post
Ja pierdzielę, jak się można tak długo ciskać o takie bzdury?
.
Popieram - ja rozumiem że ze względu na stare czasy ciężko przyjąć że dziś jest wszystko cacy ale bez przesady.

Gdyby spisek był to za chiny ludowe nie wygralibyśmy tej ligi w zeszłym roku
A co do beznajdziejności sędziów - jaka liga tacy sędziowie.(niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego mając grajków kaleków, podwórkową ligę ktoś liczy że akurat sędziowie, swoją droga mocno przetrzebieni, maja być inni?) Poza tym sędzia bez powtórek wideo stoi zawsze na straconej pozycji.

Reasumując - spalcie mnei na stosie ale ja tego nie kupuje

btw - tragedią jest że przez nasza zajebistą grę daliśmy się każdemu odbić od dna - najpierw Lech , teraz parchy i Legia.

ps i w****ia mnie to że sprawy sędziowania są podnoszone wtedy jak gramy gigantyczną padaczkę...Czy ktoś nam przeszkodził wygrać z Lechem,Legią i parchami i mieć w zasadzie mistrza w kieszeni?.Na dzień dzisiejszy w żadnym stopniu nie zasługujemy na mistrza i takie modlenie się i szukanie dziury w całym - pt. 'żeby tylko reszta przegrywała' i wielki płacz i szukanie winnych(spiski/sędziowie) jak jednak nie przegrywają - to się nadaje do frustratów z kałuży więc apeluje - nie idźmy tą drogą - to że oni się ośmieszają w każdy możliwy sposób i cała Polska wie że to ludzie z innej planety , to nie znaczy że musimy do nich równać i wszędzie widzieć spiski i układy przeciwko nam.
Ostatnio edytowane przez 1q2 : 29.11.2009 o godz. 04:13.
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
Peroslaw88
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 29.11.2009, 06:43
Najlepszy jest Skorża w takim gadaniu. Po meczu z Legią i derbowym: Liga będzie ciekawsza i rywale stworzyli tylko jedną sytuację
Wisła jest najważniejsza!
Odpowiedz cytując
Aaarrgh
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 29.11.2009, 07:45
Wydaje mi się, że nie ma się o co ciskać. Sędziowie robią błędy i tak było wczoraj w Bełchatowie. Spalone z kapelusza to nie wina Małka, tylko liniowego. Jego błędem było przyznanie wolnego po którym padł gol.

Moim zdaniem, problem polega na tym że sędziowie (a już Małek w szczególności) łatwo ulegają presji, zwłaszcza gdy grają drużyny "z nazwiskiem" z kimś z niższej półki. Pewnie będziecie protestować, ale Wisła, Legia i Lech częściej niż reszta ligi mają szanse na przychylność sędziego. W zeszłym sezonie Małek też ulegał presji, ale w meczach Lecha z Polonią Warszawa. I nie ma sensu dopatrywać się w tym znamion korupcji, bo myślę, że sędzia który nie czuje się pewnie podczas meczu, zawsze będzie starał się nie zrobić krzywdy bardziej medialnej drużynie.

Na wszystkie kłopoty z sędziami odpowiedź jest jedna - zapis video do wglądu w trakcie meczu.
Odpowiedz cytując
panew
Senior Member

Od: 06.2003

Stary 29.11.2009, 09:10
widze że pół forum dostało wścieku dupy i szuka w stylu pejsów spisków i układów
raczej polecam szukać lenistwa i dziadostwa w szeregach naszych "zawodowych piłkarzy"
wiadro zimnej wody na rozgrzane głowy bo wstyd czytac takie posty jak pojawiały się na wcześniejszej stronie, szkoda ze pisali to też niektórzy moderatorzy
Myjcie owoce zakazane
Odpowiedz cytując
Peroslaw88
Senior Member

Od: 11.2009

Stary 29.11.2009, 09:13
zostawcie tego Małka, bo sędziuje jak potrafi. Ok, były spalone gwizdane, ale to wina bocznych. Wolny dla Legii może i nieprawidłowy, ale to nie gol. Kto w Wiśle tak uderzy z 25 metrów?
Wisła jest najważniejsza!
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 29.11.2009, 10:08
panew napisał(a):Wyświetl post
widze że pół forum dostało wścieku dupy i szuka w stylu pejsów spisków i układów
raczej polecam szukać lenistwa i dziadostwa w szeregach naszych "zawodowych piłkarzy"
wiadro zimnej wody na rozgrzane głowy bo wstyd czytac takie posty jak pojawiały się na wcześniejszej stronie, szkoda ze pisali to też niektórzy moderatorzy
Dobre słowa, widać, że jest grupa osób, których te insynuacje po prostu wstydzą...

Kiedyś już pisałem - poziom pewnych osób NICZYM nie różni się od poziomu rozumowania kolegów zza Błoń - z tą różnicą, że przeciw nim zawsze spiskuje GTS, przeciw Wiśle natomiast cały legijny PZPN.

Wstyd mi! No ale cóż, niektórych podnieca myśl, że ostatnia sprawiedliwa, uciskana Wisła walczy z podłym systemem...
Odpowiedz cytując
Eustachy
Senior Member

Stary 29.11.2009, 10:27
felipe napisał(a):Wyświetl post
Dobre słowa, widać, że jest grupa osób, których te insynuacje po prostu wstydzą...

Kiedyś już pisałem - poziom pewnych osób NICZYM nie różni się od poziomu rozumowania kolegów zza Błoń - z tą różnicą, że przeciw nim zawsze spiskuje GTS, przeciw Wiśle natomiast cały legijny PZPN.

Wstyd mi! No ale cóż, niektórych podnieca myśl, że ostatnia sprawiedliwa, uciskana Wisła walczy z podłym systemem...

Ty to chyba zawodowy sedzia jestes albo cos w tym stylu.
Ilekroc toczy sie dyskusja, czy dany arbiter byl przekupiony, czy tylko slepy, jednego mozna byc pewnym - lada moment zjawi sie felipe i bedzie pisac o spisku GTS

Pamietam jak przed kilku laty zazarcie broniles sedziego, tego co to na oczach calej Polski uwalil Polonie Bytom. Tak go broniles, a on po 2 tygodniach byl juz we Wroclawiu i dzis na szczescie jego nazwisko nie funkcjonuje w Ekstraklasie. Ciekawe czy z tego powodu juz ci nie wstyd ?
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 29.11.2009, 11:12
Eustachy napisał(a):Wyświetl post
Ty to chyba zawodowy sedzia jestes albo cos w tym stylu.
Ilekroc toczy sie dyskusja, czy dany arbiter byl przekupiony, czy tylko slepy, jednego mozna byc pewnym - lada moment zjawi sie felipe i bedzie pisac o spisku GTS

Pamietam jak przed kilku laty zazarcie broniles sedziego, tego co to na oczach calej Polski uwalil Polonie Bytom. Tak go broniles, a on po 2 tygodniach byl juz we Wroclawiu i dzis na szczescie jego nazwisko nie funkcjonuje w Ekstraklasie. Ciekawe czy z tego powodu juz ci nie wstyd ?
Nie, nie jest mi wstyd.
A trafił do więzienia w związku z tamtym meczem ?
Przecież Wiśle też nie raz, nie dwa sędziował któryś z umoczonych sędziów (każdej drużynie sedziowali, taka skala zjawiska), raz lepiej, raz gorzej - nie wyciągajmy z tego wniosków...

Bardziej chodzi mi o cos innego - sędziowie (czy przekupieni czy czyści) najzwyczajniej w świecie mają prawo się pomylic. Dobrze ktoś napisał wyżej - mamy pseudo ligę, pseudo kopaczy, nie wymagajmy zatem super zajebistych sędziów... Małecki w ciągu meczu 10 razy źle poda piłkę, 10 razy źle ją przyjmie, 2 setki zmarnuje... a sędzia pomyli się raz i już żale, że ustawił mecz...
Zreszta pomyłki/kontrowersje są wszędzie - wczoraj obejrzałem mecz PSG-Auxerre, jakbyś zobaczył jak tam w końcówce skrzywdzono gości z rzutem karnym... i skończyło się 1:0... Jeśli już gdzieś były spiski by pomóc klubom ze stolicy to tam. Bo jakim prezentem jest wolny z 30 metrów ? Wiśle np taki "prezent" by gówno dał... A i wystarczyłoby by w Legii bronił każdy inny bramkarz z ligi niż Mucha, tez by skończyło się inaczej i nie byłoby gadania...

Zachowajmy trochę zdrowego rozsądku.

PS - sędzią nie jestem, znam jednego, ale on gania po klepiskach A-Klasy
Ostatnio edytowane przez felipe : 29.11.2009 o godz. 11:16.
Odpowiedz cytując
flamengista
Piknik

Od: 03.2004

Stary 29.11.2009, 11:17
Ja się dziwię, że Wam po serii Levadia-Amika-Legia-Pasy skacze jeszcze ciśnienie.

Ja już po meczu z Levadią stwierdziłem, że dla mnie sezon się zakończył i zdanie to podtrzymuje. Naprawdę mało mnie obchodzi, czy zdobędziemy MP - bo i tak nie zmyje się estońskiej plamy na Wiślackim honorze.

Jedyna szansa na rehabilitację to sukcesik (na sukces raczej nie wierzę) w europejskich pucharach, a więc awans do fazy grupowej PUEFA w przyszłym roku.

A patrząc na grę poszczególnych drużyn - oczywiście potwierdza się teza (nie tylko moja), że w tej lidze liczy się tylko Wisła, Legia i Amika. Z Polonii i Ruchu uchodzi para, reszta ma już znaczną stratę.

I mimo, że Legia gra straszną padakę, tracąc multum punktów z cieniasami, Amika podobnie a my przegrywamy wszystkie hitowe mecze - i tak nikt temu tercetowi nie może zagrozić.

To przykre, bo aż prosiłoby się, by jakaś ambitna drużyna wykorzystała ten sezon do zrobienia niespodzianki. Bo tak słabej ligi i tak słabych Amiki, Legii i Wisły jeszcze nie było. Ale oczywiście nie ma takiej drużyny, bo pozostałe kluby są bardzo słabe kadrowo, finansowo i organizacyjnie. Jaga miałaby szanse, ale ma -10 punktów w plecy.

Pojedynek o MP zamienił się w tragifarsę. Biorąc pod uwagę ideę fair-play i przyznając punkty za wrażenia sportowe, to w zasadzie powinno się ogłosić że nikt nie zasługuje na tytuł mistrzowski.

Co gorsza, będzie pewnie gorzej. Ciekawe, jak długo w Wiśle zostanie Brożek, a w Amice Lewandowski.

Amika mimo znaczących środków za Murasia nie załatała poważnej dziury w środku pola, Rengifo się zbuntował a Stilić znikł. I to miał być klub, który będzie naszą wizytówką ligi w Europie. Amika potrzebuje faktycznie kilku znaczących wzmocnień, tylko czy wyda na to pieniądze?

Legia - niby widać zalążki czegoś lepszego, ale po ponad 2 latach pracy Urbana i sporych możliwościach transferowych to trochę za mało. Póki Legia nie będzie miała solidnego trenera, będzie grała kichę. Bo moim zdaniem posiada całkiem przyzwoitych kopaczy - z tym składem powinna zdominować ligę. Kontuzje to jakieś usprawiedliwienie, ale nawet jak wszyscy byli zdrowi to (L) traciła punkty.
Uma vez Flamengo, sempre Flamengo
Odpowiedz cytując
kot
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 29.11.2009, 11:21
Wali mnie Legia i zdanie jej kibiców, bo za utratę lidera Wisła jest sobie sama winna a nie wyłącznie sędziowie. Wisła Cupiała od lat była ponad sędziów i dlatego nigdy nie mogła liczyć na przychylność PZPN w innych sprawach, jak drakońskie kary kibicowskie czy dla piłkarzy itd. Kibice, którzy za wygraną i tytuł sprzedaliby przysłowiową "własną matkę" a nie tylko honor, mnie nie dziwią, zwłaszcza Ci czekający na ten tytuł od lat, bo w końcu śpiewać co mecz o mistrzu i od lat go na oczy nie widzieć, musi na ich psychice wywrzeć negatywne reakcje, co nawet jest wytłumaczalne naukowo. Dla nich Małek będzie nie tylko korzystną " naturalną " pomyłką sędziowską, ale nawet bohaterem. Dla nich liga staje się atrakcyjniejsza, nie wtedy, gdy uczciwą Wisłę Cupiała będzie gonić niespodziewana Polonia Bytom, ale od lat komunistycznych, medialnie uznawany za dobro narodowe, właśnie ich klub. Tylko ja za taką Małkową atrakcyjność ligi dziękuję, gdyż bez takich niespodzianek, jak przykładowa Polonia Bytom a za to z wiecznie promowanymi dobrami narodowymi, nasza liga będzie geograficznym " Piętaszkiem" a Wisła bez prawdziwej konkurencji ligowej, nigdy nie zaistnieje w Europie. Dopóki nie uczciwy wynik sportowy będzie decydował o losach ligi, dopóty liga ta będzie endemiczna. Siłowe i sztuczne rozwiązania ligowe typu siódmy ŁKS do spadku w zamian za ostatnią w tabeli Cracovię, w ramach błędnej filozofii Ekstraklasy o wyższosci kasy Filipiaka, zaprowadzą nas jeszcze dalej w głąb piłkarskiej puszczy polskiej.

Małek nie jest sędzią niekompetentnym, bo jest sedzią międzynarodowym i dlatego nie mógł mylić się aż tak notorycznie na niekorzyść GKS. Można się pomylić raz, dwa razy a nawet trzy, ale nie kilkanaście razy w jedną stronę. Logika jest tu więc nieubłagana. Dlaczego to robił, to już tylko on o tym wie ?. Małek sam sobie dobiera liniowych i tworzy swój zespół sędziowski a ten jego liniowy, znany jest z tego, że widzi to co chce widzieć.

A teraz zapytam kibiców Wisły, broniących tutaj Małka i jego liniowych - czyżbyście przeoczyli prawie 400 aresztowań a w tym kilkudziesięciu sędziów i obserwatorów w ostatnim czasie ? Czy nadal uważacie, że w polskiej piłce nie ma nieuczciwych sędziów i nigdy już ich nie będzie ? Czy tych sędziów, których część z Was tak broniła przedtem zażarcie, a którzy obecnie mają sprawy w prokuraturze wrocławskiej, nadal uważacie za uczciwych ? Czyżby korupcji sędziowskiej w Polsce nie było w ogóle ? Czy dla was uczciwy sędzia jest ten, który jeszcze do prokuratury nie zawitał, ale tylko dlatego, że jego kolejka się wydłuża z natłoku wizyt tam innych sędziów ?

Kiedyś sędzia Listkiewicz a potem prezes PZPN powiedział, że

w każdym środowisku znajdzie się czarna owca

i po latach jego słowa brzmią, jak jakiś pogrzebowy żart, gdyż obecnie trzeba stwierdzić -

czy znajdzie się w tym środowisku choć jeden uczciwy sędzia ?

I na koniec zapytam już wszystkich kibiców - czy uważacie, że dalszy ciąg korupcji sędziowskiej pomoże czy zabije do końca polską piłkę i czy nie warto wszystkim kibicom, solidarnie napiętnować, jakiekolwiek symptomy powrotu tej korupcji do naszej piłki ? Po tylu aresztowaniach, raczej zasadniej jest podejrzewać sędziego o korupcję, niż o przypadek ?. Czyż nie uważacie, że bez uczciwej konkurencji ligowej, polska piłka nigdy nie dorówna tej zagranicznej ? Czy interesuje Was wyłącznie endemiczny skansen piłkarski w Polsce ? Tutaj nie chodzi o kluby a o interes sędziów i PZPN. Ci ludzie nie chcą pozwolić umrzeć korupcji, gdyż widać mają w tym interes własny. Oni zawsze liczą, że znajdą się kolejni chętni w klubach, na ich usługi i biznes przetrwa poza urzędem fiskalnym. Dlatego pomijam tutaj korupcję piłkarzy , trenerów czy prezesów klubów, bo gdyby nie mieli z kim ubijać interesów, to by tego nie robili, choć oni sami warci są takiego samego potępienia, co i sędziowie, gdyż czasami także, potrafią układać się między klubami i ich piłkarzami wyłącznie. Interesujące jest też to, że Ekstraklasa zupełnie nie jest zainteresowana sędziami zawodowymi a jednocześnie chciała by się mienić ligą zawodową ? Przecież to niewielki wydatek aby stworzyć zawodowych sędziów, dobrze opłacanych i płacących podatki do US a nie utrzymywać amatorów, czekających na lewą kasę.

A tak w Polsce nie mamy ani zawodowych sędziów, ani piłkarzy ani trenerów ani Ekstraklasy ani PZPN-u, ale mamy za to kwitnącą jak nigdzie korupcję.
Ostatnio edytowane przez kot : 29.11.2009 o godz. 12:48.
Nie ma rzeczy niemożliwych.
Odpowiedz cytując
Maciuś
bananowy chłopiec

Od: 07.2006

Stary 29.11.2009, 11:30
Ogladacie Cafe Futbol? Nie wzielismy Moretto bo 180 tys euro to bylo za duzo :/
Odpowiedz cytując
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Stary 29.11.2009, 11:32
Nie chcę nawiązywać już wprost do meczu Bełchatów-Legia

Nie chcę usprawiedliwiać naszych kopaczy (to osobny temat ich żenująca gra)

Ale dla tzw. racjonalistów co to nie wierzą w spiski. To jakim cudem już 300 osób odwiedziło prokuraturę we Wrocławiu? W żadnym kraju w Europie korupcja nie jest tak rozwinięta jak u nas!

Pamiętam zanim wybuchła "afera korupcyjna" za czasów Petrescu kiedy prowadził nasz team i powiedział ze skala korupcji w Polsce jest dużo większa niż w Rumunii to go media i tzw zdroworozsądkowi kibice wyśmiali! Był "rumuńskim oszołomem" co nie wiedział co plecie i w ten sposób usprawiedliwia swoje porażki.... dzisiaj pan Wdowczyk dobrowolnie przyznał się (Na razie tylko za Kielce)...

Więc to Wy błądzicie bo ten kraj jest cały przeżarty korupcją. Nawet żeby dostać pracę w urzędzie skarbowym (trzeba być znajomym naczelnika!), w sądzie na etacie nawet niesędziowskim (znajomośći i rodzina). Każdy z nas to wie, że tak jest nawet w firmach prywatnych gdzie właściciel stracił kontrolę albo jest to filia zachodniej firmy. (Jak u mnie) Prawie sami znajomi i rodzina. Nepotyzm....

Stąd ręka rękę myje.... zostałeś sędzią na szczeblu centralnym od czasu do czasu pomóż w 1 meczyku (Małek)...

Nie mówię teraz o takich przekrętach jak spółdzielnia Fryzjera. (A tak w ogóle czy jej konkurentka Rzeszowsko-Warszawska została rozbita? Czy poległ tylko Wielkopolski oddział z Fryzjerem na czele?)

Dlatego ja właśnie jako racjonalista wobec takich faktów za każdym razem po meczu takim jak Bełchatów-Legia mam włączone czerwone światło... (może akurat ten nie był ustawiony)... ale może właśnie był... Za dużo syfu w naszej piłce aby być bezkrytycznym i łykać wszystko jako pomyłki sędziowskie jak pelikan ciepłe kluchy

Zwłaszcza pomyłki takiego "zawodowca" jak Małek

PS
Właściwie wszystko napisał już kolega kot powyżej (pisząc swojego posta nie czytałem jego)
Ostatnio edytowane przez Ogryzek : 29.11.2009 o godz. 11:38.
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
harthausen
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 29.11.2009, 11:33
akurat można wierzyć w każde słowo bez zastrzeżeń, które tam pada (Cafe Futbol)

Znowu wsiedli na starego konika: Wisła pod Cupiałem pada a mądre ITI buduje silną drużynę.
Może i mają rację ?

Odpowiedz cytując
Eustachy
Senior Member

Stary 29.11.2009, 11:39
felipe napisał(a):Wyświetl post
Nie, nie jest mi wstyd.
A trafił do więzienia w związku z tamtym meczem ?
Przecież Wiśle też nie raz, nie dwa sędziował któryś z umoczonych sędziów (każdej drużynie sedziowali, taka skala zjawiska), raz lepiej, raz gorzej - nie wyciągajmy z tego wniosków...

Bardziej chodzi mi o cos innego - sędziowie (czy przekupieni czy czyści) najzwyczajniej w świecie mają prawo się pomylic. Dobrze ktoś napisał wyżej - mamy pseudo ligę, pseudo kopaczy, nie wymagajmy zatem super zajebistych sędziów... Małecki w ciągu meczu 10 razy źle poda piłkę, 10 razy źle ją przyjmie, 2 setki zmarnuje... a sędzia pomyli się raz i już żale, że ustawił mecz...
Zreszta pomyłki/kontrowersje są wszędzie - wczoraj obejrzałem mecz PSG-Auxerre, jakbyś zobaczył jak tam w końcówce skrzywdzono gości z rzutem karnym... i skończyło się 1:0... Jeśli już gdzieś były spiski by pomóc klubom ze stolicy to tam. Bo jakim prezentem jest wolny z 30 metrów ? Wiśle np taki "prezent" by gówno dał... A i wystarczyłoby by w Legii bronił każdy inny bramkarz z ligi niż Mucha, tez by skończyło się inaczej i nie byłoby gadania...

Zachowajmy trochę zdrowego rozsądku.

PS - sędzią nie jestem, znam jednego, ale on gania po klepiskach A-Klasy
Wiem ze owy sedzia mial postawione zarzuty prokuratorskie i zostal usuniety, a jak sie to dalej potoczylo - nie wiem. Moge jednak w ciemno zakladac, ze do wiezienia (niestety) nie poszedl, tak jak pozostali jego koledzy przestepcy pilkarscy liczeni juz w setkach.

Co do pilkarzy, to jesli juz zdecydowales sie do nich dowalic byle tylko znowu bronic sedziowskich pomylek (lub "pomylek"), to trzeba bylo lepiej zostawic Maleckiego, a wyciagnac Lobodzinskiego, bo ten nie dosc ze nie umie prosto kopnac, to jeszcze jest znany z podpisywania listow-premii sedziowskich i zdecydowanie lepiej by sie tu kompomowal Ale mniejsza z tym, bo wybacz ja nie kupuje takiej filozofii, ze skoro pilkarze slabi, to sedziom wolno wypaczac wyniki spotkan. To jakas paranoja. Jednym i drugim trzeba sie wziasc za dupska i tyle.

A do tego, ze zagranica tez co rusz odstawiane sa waly, nikogo przekonywac chyba nie trzeba, bo jasnym jest ze w zaleznosci od ligii, podstawowa roznica sa stawki. Ale moze zostawmy problemy Czechow Czechom, a afery Niemcow Niemcom i skupmy sie na swoim podworku

PS. nie wiem co chciales powiedziec przez to, ze nam tez sedziowali umoczeni sedziowie, ale mam nadzieje, ze nie ponioslo Cie do tego stopnia, iz sugerujesz celowa korupcje z inicjatywy Wisly

PS.2 ja to bym nawet zwiekszyl zawodowym sedziom zarobki, ale za cene testow na wariografie. Co kwartal pytanie "czy cos pan ostatnio skrecil i dlaczego".
Przez tyle lat byli w zasadzie bezkarni, ze nie zawahalbym sie im teraz wyciac takiego numeru. Zreszta sedziowskiej klice nigdy sie krzywda nie dziala. Szlag czlowieka trafia, bo te kilkaset zlapanych "czarnych owiec" do dzis powinno siedziec w celi, a zamiast tego cwaniaki za zrabowane pieniadze pootwierali sobie prywatne biznesy i obecnie smieja sie nam wszystkim w twarz. Podobnie jest z tymi, ktorzy odstawiaja takie stronnicze sedziowanie jak chocby Malek, czy ten mega-bezczel, ktory podyktowal ostatnio Odrze karniaka przy Konwiktorskiej. W najgorszym razie degraduje sie takiego na kilka spotkan o lige nizej, po czym gosc wraca i po jakims czasie wycina kolejny numer z usmiechem na twarzy.
Ostatnio edytowane przez Eustachy : 29.11.2009 o godz. 12:16.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów