The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Pan Jotka
Senior Member

Od: 12.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.10.2009, 12:53
bbbnba napisał(a):Wyświetl post
Wspominalem wczesniej o stadionie w Eindhoven:
http://img.photobucket.com/albums/v1...s-stadion2.jpg
Mam pytanie. Oni tez budowali stadion od nowa ze taki cos im wyszlo? Bo wg mnie jak sie buduje cos od podstaw to jednak najlatwiej osiagnac oczekiwany efekt. Dlaczego takie cos jest w Eindhoven zatem? i dlaczegow Poznaniu skoro stadion od podstaw powstawal....
Ostatnio edytowane przez Pan Jotka : 21.10.2009 o godz. 12:56.
Odpowiedz cytując
QBAS
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 21.10.2009, 15:14
Jechałem dzisiaj koło budowy stadionu Craxy. Muszę powiedzieć że prace u nich również idą pełną parą i zaczyna to powoli stadion przypominać. Wielkość trybun oczywiście niższa niż u nas ale cieszy, że w Krakowie będą w końcu dwa stadiony średniej klasy europejskiej, których nikt się wstydzić nie będzie musiał.
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 21.10.2009, 16:59
QBAS napisał:
Cytat:
Jechałem dzisiaj koło budowy stadionu Craxy. Muszę powiedzieć że prace u nich również idą pełną parą i zaczyna to powoli stadion przypominać. Wielkość trybun oczywiście niższa niż u nas ale cieszy, że w Krakowie będą w końcu dwa stadiony średniej klasy europejskiej, których nikt się wstydzić nie będzie musiał.
To łagodnie powiedziane. Wyskość będzie chyba taka jaka mieli wcześniej licząc od poziomu murawy. Stare trybuny parorzędowe podwyższał betonowy tor kolarski. Wystarczy że jeden siądzie drugiemu na barana i to będzie poziom ich trybun. Dzisiaj przeglądałem ich budowę i mimo wszystko zdziwiłem się, ze trybuny są takie niskie poza jedną. Ale jak na nich to i tak te 15,5 tys. to zdecydowanie na wyrost. Wiele klubów w Europie ma takie stadiony treningowe o takiej pojemności. Na Młodą Ekstraklasę w zupełności wystarczy , ale żeby określać ich stadionik mianem "średniej klasy europejskiej" no to bez jaj, chyba, ze chodzi o klasę wschodnioeuropejską.
Odpowiedz cytując
Oldpara
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 21.10.2009, 18:26
Bez przesady. Stadion Cracovii to fajny projekt. Trybuny nie będą za wysokie, ale nie wiele niższe niż nasze pierwsze piętro na C i A/B a do tego bliżej murawy i pod większym kątem, więc widok będzie tam prawdopodobnie lepszy niż na Wiśle.

Trochę obiektywizmu.
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
Odpowiedz cytując
Gordian
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 21.10.2009, 20:10
Obiektywnie twierdząc to coraz mniej mi się ten ich stadion podoba. Wizualizacje zrobiły piorunujące wrażenie (na mnie), a im więcej tego stadionu stoi tym mniej mi się podoba. Malutkie trybunki i jedna kolosalna, jak Flip i Flap, strasznie groteskowo. Dodatkowo narożnik przy ulicy Focha, usytuowany z tyłu stadionu (tam chyba chcą wcisnąć sektor dla przyjezdnych, moim zdaniem katartofa. Dziwne zadaszenie, żadna wizualizacja nie pokazuję tamtej strony. Brak jakiegokolwiek systemu odśnieżania na dachu. Lista minusów też jest długa...

Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 21.10.2009, 21:28
Oldpara napisał:
Cytat:
Bez przesady. Stadion Cracovii to fajny projekt.
Chyba, ze fajny jak dla nich. To się zgodzę.

Cytat:
Trybuny nie będą za wysokie, ale nie wiele niższe niż nasze pierwsze piętro na C i A/B
Czyli niższe niż do połowy naszej wysokości.

Cytat:
a do tego bliżej murawy i pod większym kątem, więc widok będzie tam prawdopodobnie lepszy niż na Wiśle.
Nie no bez jaj. Popatrz na wysokość tych trybunek i pracujących robotników. Takie trybunki to mają na boiskach treningowych w cywilizowanych krajach.
Poza tym wypowiedź wyżej dokładnie opisuje listę. To taki składak z różnych wysokości. Pierwsze wrazenie na wizualizacjach było OK bo dużo ludzi lubi małe kameralne stadioniki, ale to będzie właśnie stadionik, a nie stadion.
Odpowiedz cytując
timmdorf
Banita

Od: 10.2009

Stary 23.10.2009, 13:55
W Polsce trochę stadionów powstaje fajnie, ale w większości nadal nie są budowane profesionalnie. Weźmy pod lupę nowy stadion narodowy w Warszawie. Budowa podzielona jest na 12 sekcji każda ma podwykonawcę, którym z natury jest jakieś konsorcium w skład którego wchodzi kilka firm. Reasumując stadion buduje 100 firm a żadna chyba nie wie co do niej właściwie należy jest chaos. Pracownicy nie dostawają kasy "Kto postawi stadiony na Euro! Budowa po Polsku!"

Na szczęście niektóre firmy pracują profesionalnie np. wykonawca stadionu w Poznaniu, zawalił termin, potrafił przeprosić i zrekompensować straty, rozdawając bilety na mecze

Budowa stadionu w Polsce wygląda jak budowa basenu u mnie w mieście kosztował tyle ile porządne 3 baseny i a terminami się nie wywiązywali
Odpowiedz cytując
MatMario
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 23.10.2009, 14:15
timmdorf napisał(a):Wyświetl post
Na szczęście niektóre firmy pracują profesionalnie np. wykonawca stadionu w Poznaniu, zawalił termin, potrafił przeprosić i zrekompensować straty, rozdawając bilety na mecze
Jaja sobie robisz prawda? Bo jak nie to ja nie wiem o co chodzi. Czytałem tema na skypercity.com o tym stadionie to prowizorka to powinna być jego nazwa.

http://drwal.blox.pl/html/

Tutaj fajna strona również o tym temacie.

Ja wiem że to nie jest okienko ale jak takie coś można projektować a później wykonać?!
jackass: -Sęk w tym, że jak my im sprzedajemy bilety, to bierzemy pełną odpowiedzialność za nich.
Press: -Czyli to klub dystrybuowałby bilety na mecze wyjazdowe?
jackass: -I tak to musimy robić,zawsze tak jest.
Press: -Przed konfliktem SKWK się tym zajmowało?
jackass: -Tak, oni to robili.
Odpowiedz cytując
skttrbrain
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 24.10.2009, 11:16
To jest 4 trybuna i ile się nie mylę, a więc to coś, co już wybudowano i ma dach. Tam jest więcej takich kwiatków, ważne jednak, żeby reszta stadionu dała radę. Póki co mimo wszystko jestem dobrej myśli. Szkoda tylko że we Wronkach jesteśmy udupieni do wiosny.
A kratownica dziś już wreszcie wysoko
Odpowiedz cytując
_ukoL
Lokalny Patriota

Od: 05.2005

Stary 24.10.2009, 11:23
Patrząc na te wszystkie uchybienia na stadionie w Poznaniu, Krakowie i zapewne jeszcze na innych obiektach to na prawdę zastanawiam się czy u Nas nikt za nic nie ponosi odpowiedzialności? Czy w Polsce lekką ręką można wydać olbrzymią gotówkę na rzeczy, które w cywilizowanym kraju nie miałyby miejsca?
Liga niezwykłych dżentelmenów: Retro Liga

Odpowiedz cytując
skttrbrain
Senior Member

Stary 24.10.2009, 12:46
Ja zastanawiam się, jak projektanci stadionów u Was i u nas mogli dostać tyle milionów złotych. W głowie mi się nie mieści, jak ci mierni architekci bezprzetagrowo się ustawili.

Póki co, najlepszy i dość oryginalny projekt ma Cracovia. Bo zrobiono konkurs architektoniczny, w dodatku międzynarodowy i wybierający mieli jaja, żeby nie wybrać czegoś obrzydliwie nijakiego.

1400 ton stali w powietrzu:
Odpowiedz cytując
GemHZR
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 24.10.2009, 18:18
A co za wieża tam stoi, widziałem też coś podobnego na narodowym? To na stałe?
Daj se spokój lepiej, weź po jednym nalej...
Odpowiedz cytując
harthausen
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 24.10.2009, 18:39
o ile się orientuję, to takich "wież" jest cztery, są to (parami) podpórki pod dwie kratownice, druga taka sama jak ta na zdjęciu, jakaś różnica między ciężarem obydwu jest, nie za duża.
Między tymi dwoma olbrzymimi łukami zostaną dołożone dwie mniejsze, wzdłuż boiska. Do tych 4 kratownic będzie dociągana od tyłu trybun membrana , to będzie dach.
Zupełnie inaczej niż u nas, w Lubinie, Gdańsku czy Warszawie.

Odpowiedz cytując
GemHZR
Senior Member

Stary 24.10.2009, 20:29
Aha dzięki ... ale coś dziwnego widzę na tym zdjęciu Przecież na wizualizacjach długie trybuny też miały być trzypiętrowe, żeby pasowały do tej za bramką, o tu widać: http://www.poznan.pl/mim/public/gale...12,18813,18814 Ciekawe jak teraz to połączą.
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 24.10.2009, 20:40
Nie chciałbym siedzieć pod tą kratownicą
Odpowiedz cytując
skttrbrain
Senior Member

Stary 25.10.2009, 21:56

by Carte z SSC
Odpowiedz cytując
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2003

Stary 25.10.2009, 22:02
Dach będzie zasuwany?

Jeśli nie to po cholere, te kraty nad murawa?
Ddf
Odpowiedz cytując
GemHZR
Senior Member

Stary 25.10.2009, 23:07
Ma być zasuwany (dlatego tak dziwnie ten prostokąt na środku zostawiony)

edit
Ale co by nie mówić taki rodzaj projektowania i budowy stadionu, jak w Poznaniu zaowocuje czymś co może być rozpoznawalne za granicą(jeśli się nie zawali).
Ostatnio edytowane przez GemHZR : 25.10.2009 o godz. 23:09.
Odpowiedz cytując
Gordian
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 26.10.2009, 08:00
Dach nie będzie zasuwany! Nie wypowiadajcie się jeśli nie wiecie. Pierwotnie miał być zasuwany, dlatego zastosowali taką konstrukcję dachu. Z zamykania dachu zrezygnowali a konstrukcja pozostała. Tak czy janaczej taka kratownica która w sumie będzie ważyła z 3.500 t. to porażka. Dodam jeszcze, że obecnie mają w dachu być jakieś okienka ponoć (sic!). Będzie jak w szklarni

Odpowiedz cytując
Maciuś
bananowy chłopiec

Stary 26.10.2009, 09:53
Tragedia z tymi budowami stadionow. Jak nie krzywe to za drogie.
Odpowiedz cytując
felipe
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 26.10.2009, 10:30
Nawet by to w Poznaniu elegancko wygladało gdyby tylko było spójne... A tak to ta juz zadaszona trybuna psuje efekt.
Odpowiedz cytując
GemHZR
Senior Member

Stary 26.10.2009, 10:40
Jak to nie zasuwany? Na tej wizualizacji (już po zmianie projektu bo widać że dwa piętra) jest tam taki kawałeczek ruchomy Ale jak nie będzie takiej opcji to po ch..u, mogli i z całej tej konstrukcji zrezygnować i normalny dach zrobić.
Odpowiedz cytując
vote-for-mikey
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 26.10.2009, 16:52
GemHZR napisał(a):Wyświetl post
Ma być zasuwany (dlatego tak dziwnie ten prostokąt na środku zostawiony)

edit
Ale co by nie mówić taki rodzaj projektowania i budowy stadionu, jak w Poznaniu zaowocuje czymś co może być rozpoznawalne za granicą(jeśli się nie zawali).
ZWŁASZCZA jak się zawali

a tymczasem u naszych najlbliższych rywali wrósł fajny stadionik, w tak zwanym międzyczasie
http://www.bytovia.pl/moduly.php?part=galeria&nr=1772
http://www.bytovia.pl/moduly.php?part=galeria&nr=1771

tutaj Arka:
http://stadiony.net/project.php?p=178
Kurnik jakich wiele, chociaż moim zdaniem brzydszy zarówno od Kielc czy Lubina.
Pomijając "jeb... śledzi" uważam że spokojnie mogliby mieć 20, 25 tysięcy miejsc na stadionie, mają ku temu potencjał zarówno sportowy jak i ludzki.
Powód: wcięło mnie linka
Ostatnio edytowane przez vote-for-mikey : 26.10.2009 o godz. 17:07.
.
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 26.10.2009, 17:17
Mam takie pytanko

Gdzie na nowych stdionach w Poznaniu w Warszawie maja byc sektory dla gosci

I o jakiej pojemnosci
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
studio2
Banita

Od: 03.2009

Stary 26.10.2009, 17:31
Oj tego to nie wie nikt, kiedyś było w planach, że cała II będzie dla gości ale dobudowali piętro i plan się "rozwiązał", co do pojemności to min. 5% musi być czyli 2,2K, możliwe że będzie z tej samej strony co był ze względu na dojście do sektorów, w tej chwili to jest jeden wielki chaos
Odpowiedz cytując
killzone
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 26.10.2009, 17:34

lub tak:

Na czerwono klatka, na niebiesko bufory.
Ostatnio edytowane przez killzone : 26.10.2009 o godz. 17:37.
Odpowiedz cytując
GemHZR
Senior Member

Stary 26.10.2009, 20:45
A skąd wiesz, że to miejsce? Nie ma być z drugiej strony?(tzn w rogu między dawną Żyletą a sektorem gości)
Odpowiedz cytując
killzone
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 27.10.2009, 14:00
Osobiscie tez sadzilem ze klatka bedzie miedzy "starą" Żyletą a sektroem gości, jednak napisalem maila do KP z pytaniem gdzie bedzie sie znajdowal sektor gosci, a po paru dniach odpisal mi jakis ziomek ze wlasnie w tym rogu. Bazuje na tym co mi napisal w mailu, jak bedzie nie wiem, ale jezeli taka mi dal odpowiedz to sadze ze raczej mijac sie z prawdą nie mijal... choc znajac ich moze być roznie.

A takie zdjecia znalazłem na SSC, gdzie tez mowią ze tam wlasnie bedzie sie znajdować klatka.
Ostatnio edytowane przez killzone : 27.10.2009 o godz. 14:02.
Odpowiedz cytując
Pan Jotka
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 27.10.2009, 14:39
To jest pokopane. Buduja stadion a pozniej tworza klatke dla gości i robia bufory.Jakby nie dalo sie oddzielic wszytskich np.siatka od dachu po ziemie , ktora zabezbieczy przed lataniem przedmiotów. Zrozumialbym pasy boforowe na np.20 lrzeslek w bok, i ale wylaczac cale sektory to jakis idotyzm.
Odpowiedz cytując
GemHZR
Senior Member

Stary 27.10.2009, 22:04
killzone napisał(a):Wyświetl post
Osobiscie tez sadzilem ze klatka bedzie miedzy "starą" Żyletą a sektroem gości, jednak napisalem maila do KP z pytaniem gdzie bedzie sie znajdowal sektor gosci, a po paru dniach odpisal mi jakis ziomek ze wlasnie w tym rogu. Bazuje na tym co mi napisal w mailu, jak bedzie nie wiem, ale jezeli taka mi dal odpowiedz to sadze ze raczej mijac sie z prawdą nie mijal... choc znajac ich moze być roznie.

A takie zdjecia znalazłem na SSC, gdzie tez mowią ze tam wlasnie bedzie sie znajdować klatka.
Pewnie boją się o telebim bo będzie na tym drugim rogu, ale tu będą skyboxy, więc też jest o co się bać
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów