The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Ogryzek
Senior Member

Od: 03.2004
Skąd: Pod koniec VIII wieku powstało państwo Wiślan. Stolicą Wiślan jest Kraków

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.10.2009, 21:41
Pan Jotka napisał(a):Wyświetl post
Dzisiaj na tvp sport szedł mecz Anglia-Polska z 1973 roku z Wembley. Uwierzycie ze 30 lat temu pilkarze Polscy byli szybsi i potrafili kopac pilke tak ze kacje mialy po 5-6 podań? 35 lat.mineło a polscy pilkarze sie uwstecznili :O
Naprawde nie trzeba Primera Divison czy Premier League ogladac zeby to zauwazyc....
Mecz z Lechem niezly jak na polska lige, ale ewidentnie Marszalek ma racje.
Też widziałem ta powtórkę.... nie przesadzaj Styl retro ale ładny dla oka

I w każdym poście musi to pisać? Jest wątek o zagranicznych ligach.... no nieważne jak musi bo się lepiej czuje gdy po marudzi to już trudno
„Pierwotnie polską barwą narodową był »karmazyn« uważany w średniowieczu za najszlachetniejszy z kolorów. Wykorzystywany był on jako symbol dostojeństwa i bogactwa. Z uwagi na cenę barwnika potrzebnego do uzyskania tego koloru mało kto mógł sobie na niego pozwolić...
Odpowiedz cytując
Pan Jotka
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 18.10.2009, 21:45
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
Też widziałem ta powtórkę.... nie przesadzaj Styl retro ale ładny dla oka

I w każdym poście musi to pisać? Jest wątek o zagranicznych ligach.... no nieważne jak musi bo się lepiej czuje gdy po marudzi to już trudno
Jest wytrwały w tym co robi,.Może w końcu po którymś tam poście będziesz bardziej skłonny przyznać mu racje.
Co do sylu retro. Ogladałem mecz Wlochy -Brazylia z 197p roku i tam bylo widac grę na chodzonego. Ale akuarat mecz na Wmbley byl naprawde ;rowadzony w szybkim tempie. Zauważ tez jedna rzecz--ilośc autów. Mało ich bylo i świadczy to ttlko o precyzji i skutecznosci podań. Ogólnie mogli bys ie nasi kopacze dzisiejsi nauczyc nieco techniki.
Ostatnio edytowane przez Pan Jotka : 18.10.2009 o godz. 21:48.
Odpowiedz cytując
7 kotów
P.N.R.I.

Od: 11.2002

Stary 18.10.2009, 22:02
Musialem isc dzis na 2-ie urodziny z corka i z meczu zobaczylem zapowiedz.
Ale wlasnie obejrzalem skrot.

I w tymze skrocie emocji bylo wiecej niz w skrocie Aston villa - Chelsea.

Czyli nie jest zle!
Boia chi molla !
Odpowiedz cytując
GemHZR
Senior Member

Od: 02.2005

Stary 18.10.2009, 22:24
Reporter w rozmowie z Czerwcem(czy kto to był) stwierdza po meczu " i czym się różni liga hiszpańska od polskiej?", wyraźnie zachwycony.

może tym, że w Hiszpanii jest kilka takich meczów na kolejką a u nas 2 na sezon

Obiektywnie trzeba stwierdzić, że mecz Lech-Wisła bardzo dobry* i myślę, że najlepszy* w tym sezonie.

*jak na polską ligę
Daj se spokój lepiej, weź po jednym nalej...
Odpowiedz cytując
Żmijka
Forumowiczka z jadem. Nietrującym.

Od: 10.2003

Stary 18.10.2009, 22:38
GemHZR napisał(a):Wyświetl post
Reporter w rozmowie z Czerwcem(czy kto to był) stwierdza po meczu " i czym się różni liga hiszpańska od polskiej?", wyraźnie zachwycony.

może tym, że w Hiszpanii jest kilka takich meczów na kolejką a u nas 2 na sezon

Obiektywnie trzeba stwierdzić, że mecz Lech-Wisła bardzo dobry* i myślę, że najlepszy* w tym sezonie.

*jak na polską ligę
- w sumie trochę wstyd, że nie wiesz kim był pan z którym rozmawiało C+ ... no ale to może tylko moje zdanie.
- stwierdzenie dot. Hiszpanii dotyczyło rozmowy przed meczem, i razej napewno było traktowane z przymrozeniem oka ...
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 18.10.2009, 22:48
Czy mi sie wydawalo ze komentator na dwojce 2 x powiedzial ze Wisla "gra dzis z Amiką "

hehe konkretny chlop,zna sie na pilce
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
GemHZR
Senior Member

Stary 18.10.2009, 22:48
Rozmowa akurat minimum w przerwie na 100% i niech będzie że Iwan.

edit
dobra nieważne, nie widziałem całej rozmowy przed meczem, ale to o Hiszpanii brzmiało na serio ;p
Ostatnio edytowane przez GemHZR : 18.10.2009 o godz. 23:03.
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 19.10.2009, 09:28
Wojtas napisał(a):Wyświetl post
Czy mi sie wydawalo ze komentator na dwojce 2 x powiedzial ze Wisla "gra dzis z Amiką "

hehe konkretny chlop,zna sie na pilce
Czekaj czekaj bo na Canal+Sport znowu twierdzili, ze Lech gra z Wisła Warszawa Raz nawet powiedział, ze Lech grał z Legią.
Odpowiedz cytując
sq
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 19.10.2009, 10:01
Mnie rozwalił wywiad z Pawełkiem gdy reporter spytał jak jego zdaniem w bramce sprawował się zmiennik "Celeban".. Ręce opadają
Odpowiedz cytując
Slayer666
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 19.10.2009, 13:17
Konkretnie to Cezary Olbrycht. Lubię gościa za jego ironię, ale wczoraj coś mu nie szło. Parę razy powiedział "Kolejarz", raz "Celeban" zamiast "Cebanu". Potem się poprawił, ale nie wiem, czy to przejęzyczenie było, czy mu powiedzieli przez słuchawkę, że się pomylił.
Odpowiedz cytując
Krissu
Militaris

Od: 01.2006

Stary 19.10.2009, 13:28
Wisła Warszawa też była....
Pro Fide, Rege, Lege et WISŁA.
Odpowiedz cytując
tylko_na_kilka_dni
Senior Member

Od: 08.2008

Stary 19.10.2009, 14:32
Rozmowa akurat minimum w przerwie na 100% i niech będzie że Iwan.

edit
dobra nieważne, nie widziałem całej rozmowy przed meczem, ale to o Hiszpanii brzmiało na serio ;p
przed i w przerwie meczu reporter c+ rozmawial z Czerwcem.
Odpowiedz cytując
klusek106
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 19.10.2009, 15:19
A słyszał ktoś to ze Cebanu nazwano Rumuńskim bramkarzem ?
"Mnie na razie czekać będzie siedzenie na ławce. Ale oczywiście nie będę chciał długo na niej siedzieć, zamierzam powalczyć o miejsce na boisku." - Tomáš Jirsák (1906 % szacunku)

"Gwiazdkom" bez ambicji - STOP !

Odpowiedz cytując
GemHZR
Senior Member

Stary 19.10.2009, 16:03
tylko_na_kilka_dni napisał(a):Wyświetl post
przed i w przerwie meczu reporter c+ rozmawial z Czerwcem.
Kurde, to się zdecydujcie, pisałem przecież, że to Czerwiec.
Odpowiedz cytując
mcovalski
miszcz ortografji

Od: 04.2004

Stary 19.10.2009, 17:55
Kurde, to się zdecydujcie, pisałem przecież, że to Czerwiec.
Wstyd że nie wiedziałeś a strzelałeś.
Odpowiedz cytując
GemHZR
Senior Member

Stary 19.10.2009, 18:23
Następny(a), czepiacie się byle czego.
Odpowiedz cytując
MichauSzczu
Banita

Od: 08.2009

Stary 19.10.2009, 18:34
klusek106 napisał(a):Wyświetl post
A słyszał ktoś to ze Cebanu nazwano Rumuńskim bramkarzem ?
Tak samo jak Zapotokę przetransferowano do Czech. Na taki szlagierowy mecz ekstraklasy mogli dac Szpaka, popełnilby pare gaf, ale jakze inaczej by sie oglądało ten mecz z tymi emocjami Szpaka. Idealny mecz dla niego
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 19.10.2009, 19:38
Ogryzek napisał(a):Wyświetl post
To Ty masochista jesteś

Masz C+ to trzeba było trochę innych lig pooglądać a nie zamęczać swoją prawdą na forum. Bo masz rację ale co z tego? Co tydzień to powtarzasz i od twojego biadolenia nasza Ekstraklasa stanie się Primera Division?

Wiesz jak wygląda nasza liga więc oceniaj wyczyny naszych rodzimych kopaczy na tle innych meczy i drużyn z naszej ligi.

A w ogóle jakiś jeden mecz w tym sezonie był dobry wg Ciebie? Czy też wszystko to muł?
Dobry mecz oglądałem Wigan-Chelsea i Arsenal-City. A z naszej rodzimej kopaniny to w tym sezonie niezłym meczem był Arka- Amika, Legia - Amika, Bytom- Wisła. A to,że piszę o Levadii, to tka z przekory, wszak mieli grać lepiej niż w dwu meczu z tym utytułowanym przeciwnikiem, sami to zapowiadali, a póki co to grają znacznie gorzej.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 20.10.2009, 18:05
Marszałek napisał(a):Wyświetl post
Dobry mecz oglądałem Wigan-Chelsea i Arsenal-City. A z naszej rodzimej kopaniny to w tym sezonie niezłym meczem był Arka- Amika, Legia - Amika, Bytom- Wisła. A to,że piszę o Levadii, to tka z przekory, wszak mieli grać lepiej niż w dwu meczu z tym utytułowanym przeciwnikiem, sami to zapowiadali, a póki co to grają znacznie gorzej.
Wisła - Bytom?

z tego sezonu?

dla mnie to był dramat a nie mecz. Jeden wypad Polonii i brama...po za tym to dno z ich strony...a gre Wisły lepiej przemilczeć.

Legia - Lech
Lech - Wisła
do tego Ruch ładnie kopie w tym sezonie. Ale przeciwnicy słabi.
Odpowiedz cytując
mitmichael
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2008

Stary 21.10.2009, 09:25
No i w koncu Garguła moze zadebiutowac. Ciekawe czy zagra z Piastem czy z Bytovia. Teraz tylko czekamy na Rafała i reszte.
Odpowiedz cytując
Pan Jotka
Senior Member

Stary 21.10.2009, 09:52
Proud napisał(a):Wyświetl post
Wisła - Bytom?

z tego sezonu?

dla mnie to był dramat a nie mecz. Jeden wypad Polonii i brama...po za tym to dno z ich strony...a gre Wisły lepiej przemilczeć.

Legia - Lech
Lech - Wisła
do tego Ruch ładnie kopie w tym sezonie. Ale przeciwnicy słabi.
Zgadzam sie.Lech-Wisla, Legia-Lech i dodalbym Zaglebie-Belchatow. Choc zaden mecz nie moze sie rownac z derbami Manchesteru z wrzesnia.
Powód: -snia ;-)
Ostatnio edytowane przez Pan Jotka : 21.10.2009 o godz. 09:53.
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 21.10.2009, 09:52
Proud napisał(a):Wyświetl post
Wisła - Bytom?

z tego sezonu?

i.
Z tego, podobał o mi się jak Bytom mądrze się broni.

A co do Garguły, spokojnie nie ma się co napalać,że przyjdzie i od razu gra w środku będzie poukładana. Póki co to musi złapać ligowy rytm, no a najważniejsze aby noga wytrzymała. Podobnie Boguski. Tak więc spokojnie, niech wchodzą a grę, ale jak zawodników na teraz, to bym na nich nie liczył.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Stary 21.10.2009, 23:02
Pan Jotka napisał(a):Wyświetl post
Zgadzam sie.Lech-Wisla, Legia-Lech i dodalbym Zaglebie-Belchatow. Choc zaden mecz nie moze sie rownac z derbami Manchesteru z wrzesnia.

No prosze cie ,porownujesz jakis mecz z Polsiej Ligi do derbow Manchesteru ... no za nic mi niepasuje takie zestawiwnie hehe

Z tych co byly to chyba Amika-Wisla byl najlepszy bo przynajmniej oba zespoly mialy jakis pomysl na gre.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
Pan Jotka
Senior Member

Stary 22.10.2009, 00:25
Wojtas napisał(a):Wyświetl post
No prosze cie ,porownujesz jakis mecz z Polsiej Ligi do derbow Manchesteru ... no za nic mi niepasuje takie zestawiwnie hehe

Z tych co byly to chyba Amika-Wisla byl najlepszy bo przynajmniej oba zespoly mialy jakis pomysl na gre.
Trzeba równać w górę Wojtas ;-) Oczywiscie ze nie szukam tej samej jakosci gry, akcji na kilka ladnych podań. Ale pod wzgledem walki , dramaturgi i stworzonych sytuacji to jednak mozna patrzeć na Lige Polską.
Odpowiedz cytując
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 22.10.2009, 10:36
skauci z Niemiec i Anglii wybierają sie sie na Poloni Bytom z Ruchem.Ciekawe kto im wpadnie w oko Jakoś ciężko mi sobie wyobrazic graczy z tych drużyn w Bundeslidze czy Premiership

http://ekstraklasa.wp.pl/kat,75918,t...wiadomosc.html
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Stary 22.10.2009, 17:52
Tak to jest AYALA ,slaba jest Legia slaba Amika ,slaby tez Slask ktory mial tez cos pokazac w tym sezonie .

Uslyszeli menagerowie ze jest jakis mecz z gatunku tych "topowych" pod wzgledem miejsc w tabeli w Lidze Polskiej gdzie mozna jakiegos przecietnego pilkarza za grosze wyciagnac -w porownaniu do tego samego zawodnika ale z innej ligi(Austria czy Grecja) ,i jakby to smiesznie nie zabrzmailo jest to mecz Bytomia z Chorzowem (przy calym szacunku do Polonii i Ruchu)

zreszta komukowliek z pilkarzy obydwu druzyn nie wroze zadnej kariery w Anglii czy Niemczech.
Ostatnio edytowane przez Wojtas : 22.10.2009 o godz. 18:10.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
Kamson
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 22.10.2009, 17:59
AYALA napisał(a):Wyświetl post
skauci z Niemiec i Anglii wybierają sie sie na Poloni Bytom z Ruchem.Ciekawe kto im wpadnie w oko Jakoś ciężko mi sobie wyobrazic graczy z tych drużyn w Bundeslidze czy Premiership

http://ekstraklasa.wp.pl/kat,75918,t...wiadomosc.html
Chyba na weszło był niedawno mądry tekst o skautach. O tym jak sie wszyscy podniecają ich obecnością na polskich boiskach. A oni po prostu mają taką fuche, że muszą jeździć oglądać takie żenady jak nasza liga i szukać perełek. A na portalach typu wp zasyp newsów jak to skauci wielkich klubów toczą boje o Sobiechów i innych Podstawków...
WISEŁKA NIGDY NIE ZGINIE
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 22.10.2009, 19:16
Bosacki: Stać nas na mistrzostwo

Cytat:
W niedzielę piłkarze Lecha Poznań zagrają w Gdańsku z miejscową Lechią w ramach 11. kolejki polskiej Ekstraklasy. - Ciężej gra nam się gra z Arką - stwierdził szczerze przed meczem Bartosz Bosacki, kapitan poznaniaków.

W poprzedniej kolejce lechici pokonali we Wronkach krakowską Wisłę 1:0, dzięki czemu wrócili do walki o tytuł mistrza Polski. - Fajnie, że wróciliśmy do dobrej gry. Mam nadzieję, że będziemy tak grali do końca. Tym, którzy skazali już nas na straty pokazaliśmy, iż mamy możliwości i umiejętności, aby walczyć o mistrzostwo Polski - przekonywał Bosacki. - Po meczu z Wisłą w naszej szatni panuje zupełnie inna atmosfera - dodał doświadczony stoper.

Kapitan "Kolejorza" nie obawia się wyjazdu na Wybrzeże: - Gra się tam trudno, ale w zeszłym roku wygraliśmy. Gorzej nam idzie z Arką, a z Lechią jest troszeczkę lepiej i wierzę w to, ze w niedzielę będzie podobnie."Bosy" odniósł się też do faktu, iż najprawdopodobniej do końca rundy jego zespół będzie musiał rozgrywać mecze we Wronkach. - Nie ukrywam, że lepiej się gra u siebie na Bułgarskiej, gdzie jest większa publiczność i zdecydowanie lepsza atmosfera. Musimy jednak zaakceptować obecną sytuację, bo kiedyś ten stadion trzeba zrobić, a jak już będzie gotowy, to może będzie nam się grało na nim jeszcze lepiej niż dotychczas - spuentował.

mhmmmm zaczyna się
Piggy oddaj hajs
Odpowiedz cytując
iiYama
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 22.10.2009, 21:15
http://www.sportowefakty.pl/pilka-no...-ze-sportfive/

Początek Wielkiej Lechii - umowa gdańskiego klubu ze Sportfive podpisana (szczegóły)

W gdańskim ratuszu Lechia Gdańsk podpisała w środę o godzinie 12:00 dziesięcioletnią umowę z firmą Sportfive. Jest to ogromny krok do przodu, po którym Lechia, jako klub ma ogromne szanse dynamicznego rozwoju.

Co oznacza ta umowa dla Lechii? - Światowy partner, firma Sportfive gwarantuje stabilizację naszemu klubowi. Lechia zyskuje nowoczesny proces zarządzania, zyskuje możliwości pozyskiwania sponsorów, nie tylko na rynku krajowym. Lechia Gdańsk staje się bogatsza o wiedzę, potencjał i doświadczenia innych piłkarskich zespołów z Europy, z którymi Sportfive współpracuje. Mówię tu o stażach, procesach szkolenia. Klub pozyska też środki finansowe na 10 najbliższych lat, począwszy od tego sezonu - powiedział prezes Maciej Turnowiecki, po czym dodał. - Efekty pracy będzie widać już niebawem. Przyszłość Lechii w mojej opinii nigdy nie rysowała się w tak różowych kolorach. Jest kilka czynników, które mają wpływ na kształt umowy. Jest to długoletnia umowa na użytkowanie stadionu w Letnicy, a to jeszcze przed nami. Mozolnie zbliżamy się w dobrym kierunku, czyli w kierunku budowy projektu Wielka Lechia. Chciałbym podziękować wszystkim stronom, które miały wpływ na tworzenie się tego dokumentu oraz zacnym gościom, którzy zaszczycili nas swoją obecnością podczas tego wydarzenia - dodał zadowolony prezes gdańskiego klubu

Z umowy z Lechią Gdańsk zadowolony jest także Andrzej Placzyński, prezes Sportfive Polska - Chciałbym bardzo serdecznie podziękować inwestorom klubu Lechia Gdańsk oraz przedstawicielom zarządu klubu za podjęcie rozmów w sprawie kompletnego marketingu stadionowego, jeśli chodzi o stadion Lechii i to co jest z tym związane - powiedział Placzyński, po czym opowiedział o swojej firmie. - Niezależnie od tego, że handlujemy prawami telewizyjnymi w piłce nożnej, naszą drugą najważniejszą częścią działalności jest kompletny marketing stadionowy wielu klubów Europy - dodał.

Co oznacza dla Sportfive podpisanie umowy z Lechią Gdańsk? - Zawsze chcieliśmy się w Polsce zająć marketingiem sportowym. Lechia jest pierwszym klubem, na razie jedynym, z którym stworzymy Wielką Lechię i skrócimy drogę do Europy. Wiążemy się z klubami, które mają swoją tradycję. Ja wiedziałem, że Lechia Gdańsk ma tradycję od 1945 roku, ale dowiedziałem się, że jest ona spadkobiercą Lechii Lwów, która powstała w 1903 roku. Z tego wynika, że Lechia jest w tej chwili najstarszym klubem w Polsce. Klub ten ma ogromny potencjał. Według naszych badań, należy do sześciu klubów w Polsce mających potencjał, aby budować drużynę na miarę pucharów europejskich. Lechia ma rzecz najważniejszą, ma kibiców. Stadion, który powstanie będzie stadionem Lechii Gdańsk, wizytówką Miasta Gdańsk i zapełni się w całości - powiedział Placzyński.

Prezes Sportfive Polska zdradził też z kim Lechia zagra na inauguracje stadionu w Gdańsku-Letnicy. - Na otwarcie tego stadionu w 2011 roku, Lechia Gdańsk zagra mecz towarzyski z Juventusem Turyn. Jest to też klub, który ma umowę ze Sportfive - poinformował.

Sportfive była spółką wywodzącą się ze spółki RTL i na początku miała niemiecki kapitał. Od dwóch lat stuprocentowym właścicielem Sportfive, jest Lagardere Sports, czyli jeden z największych holdingów z Francji. Grupa ta, jest światowym liderem, jeśli chodzi o wydawanie czasopism kolorowych, czy książek. W Polsce znana jest ona z sieci kiosków RELAY, czy też jako właściciel Radia ZET.

Główna działalność Sportfive koncentruje się wokół obrotów prawami telewizyjnymi meczów piłki nożnej, ale nie tylko. Dzięki Sportfive, polscy kibice mieli okazję oglądać między innymi dwie ostatnie edycje Mistrzostw Świata piłkarzy ręcznych. Jeśli chodzi o piłkę nożną, to Sportfive ma umowy z ponad 30 federacjami europejskimi, w tym z Polską, a także umowy z ponad 250 klubami na świecie oraz ponad 10 ligami europejskimi, w tej grupie jest też polska Ekstraklasa.

Kompleksowy marketing sportowy, Sportfive realizuje z 9 klubami Bundesligi (w tym Borussia Dortmund, Hertha Berlin, HSV Hamburg) i 2 klubami niższych klas rozgrywkowych w Niemczech, poza tym z 9 klubami z Francji (w tym Olympique Lyon, Paris Saint Germain i Olympique Marsylia), czy też z klubami włoskimi - Atalantą Bergamo, Juventusem Turyn i Sampdorią Genua. Firma ta zarządza też prawami telewizyjnymi i marketingowymi Reprezentacji Polski, Pucharem Polski, ma też udział w ostatnim przetargu telewizyjnym na mecze Ekstraklasy. Sportfive w Lechii zajmować się będzie między innymi prawami telewizyjnymi, sponsoringiem, reklamą na stadionie, dostawą sprzętu, badaniami rynku, strategią marketingową, przygotowywaniem ofert, kontaktami z klientami, prezentacjami, negocjowaniem kontraktów, serwisem VIP, obsługą meczów, czy też konsultingiem.

Sam klub zachowa swoją niezależność. Będzie natomiast organizował doroczne spotkania marketingowe, cotygodniowe spotkania robocze, akceptację najważniejszych kontraktów, zarządzał klubem, finansami i administracją oraz koordynował kwestie ekonomiczne i sportowe.

Biuro Sportfive powstanie w sąsiedztwie biura Lechii Gdańsk, a ludzie zatrudnieni przez firmę, będą pracować wyłącznie na potrzeby Lechii. Będzie w nim załatwiać sponsorów, od sponsora głównego, do mniejszych firm i korporacji, które mogą współpracować, choćby w sprawie nabywania loż i miejsc finansowych. Sprawami Lechii zajmować się będzie także główne biuro firmy, mieszczące się w Warszawie, a także sieć specjalistów na świecie, którzy będą koordynować sprawy Lechii na arenie międzynarodowej. W praktyce będzie to ponad 120 osób.

Sportfive jak dotąd pozyskał sponsorów na koszulki - poza klubami wymienionymi wcześniej - dla takich klubów, jak Real Madryt, Galatasaray Stambuł, Lazio Rzym, czy też Aston Villa. Sprzedał też prawa do nazwy takich stadionów piłkarskich, jak w Hamburgu, Bielefeld, Frankfurcie, Dortmundzie, czy też w Norymberdze. Co roku Sportfive sprzedaje ponad pół miliona umów sponsorskich.

Warunkiem do spełnienia jest przede wszystkim gra Lechii na Stadionie w Letnicy. Jednym z warunków porozumienia, jest warunek wstrzymujący jeśli Lechia w określonym terminie nie uzyska możliwości użytkowania stadionu w Gdańsku-Letnicy.

- Na budżet klubu składają się trzy elementy. Pierwszy z nich, to wpływ z biletów i lóż finansowych. To około 1/3 budżetu klubu. Jeżeli nie ma stadionu, nie można zrobić porządnego marketingu. Wpływy są też z kateringu. Dodatkowo w związku z organizacją Euro 2012, nazwa stadionu będzie kosztować znacznie więcej, niż nazwy innych stadionów w Polsce. Ważne jest to, że Lechia Gdańsk, czyli klub, który w przyszłości będzie grał w europejskich pucharach, będzie w przyszłości wizytówką miasta Gdańsk - dodał Andrzej Placzyński.

Z podpisania umowy ze Sportfive zadowoleni są także przedstawiciele Miasta Gdańsk. - Jesteśmy niezmiernie zadowoleni z tego, że Lechia nawiązała współpracę ze Sportfive. Kwestia nazwy i operowania na stadionie jest nam bardzo bliska. Nie wyobrażamy sobie, żeby Lechia nie użytkowała stadionu i bardzo chcemy tego, aby Lechia była operatorem tego stadionu. Nie ukrywamy jednak, że to będzie postępowanie publiczne. Stadion musi być udostępniony w formie otwartej, jeśli chodzi o operowanie tym projektem. Miasto nie chce zarabiać na tym stadionie. Możemy go budować, ponieważ jest to przedmiot użyteczności publicznej. Będziemy zaciągać bardzo duży dług na budowę stadionu i świetnie by było, gdyby dochody ze strefy VIP wystarczały na obsługę zadłużenia. Jeśli z tego sektora spłacimy ratę kapitałową, to będzie bardzo dobrze. Najpierw stoimy przed fazą wyboru operatora dla Hali Widowiskowo-Sportowej. Będzie to doświadczenie, aby każda ze stron, czyli Lechia, Sportfive i miasto, a przede wszystkim Gdańszczanie odnieśli z tego korzyści - powiedział wiceprezydent Gdańska, Andrzej Bojanowski.
Ave
Wisła
Odpowiedz cytując
killzone
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 22.10.2009, 21:19
brylant17 napisał(a):Wyświetl post
Bosacki: Stać nas na mistrzostwo

mhmmmm zaczyna się
Dobrze ze za marzenia nie karzą
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów