The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Wyświetl wyniki ankiety: Czy uważasz podpisanie TL za zdradę? Czy przyłączył/a byś się do ruchu przeciw niemu?
Tak i Tak 73 46,79%
Tak i Nie 20 12,82%
Nie i Nie 63 40,38%
Głosujących: 156. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.10.2009, 23:51
Cytat:
Tak ci sie tylko wydaje i malo wiesz. Powiem ci tylko ze swojego ogrodka ze w budownictwie, a konkretnie w materialach i dopuszczeniu ich do stosowania na rynku polskim jest taki balagan ze nikt nie wie ktore przepisy obowiazuja. Produkty ppoz to juz jest totalny kosmos.
Może nie wiem jak jest to szczegółowo w praktyce , jednak wiem jak to jest zapisane w prawie .
Jeżeli masz prawo unijne dotyczące budownictwa( dyrektywę bądź rozporządzenie) i sprzeczne z tym prawo polskie , to sąd polski ma obowiązek pominąć przepis krajowy i stosować prawo unijne.
Może nieporządek wynika z bałaganiarstwa w naszym wymiarze sprawiedliwości , nie wiem nie siedzę w tym . W każdym razie prawo jest w tej kwestii jasne.

Cytat:
A to spokojne podejscie do Klausa to pewnie pewien pedofil z Niemiec ktory zrobil prezydentowi Czech awanture w Pradze?
Ale Cohn Bendit jest takim Palikotem sceny europejskiej . Jak można jego zdanie przenosić na ogół unijny ?

A co do gazet to bez przesady . Może i są w większości krytyczne , ale jakoś nie spotkałem się z porównaniami zasługującymi na wszczęcie postępowań o zniesławienie . Zresztą prawda jest taka , że Klaus nie ma nawet połowy kompetencji naszego prezydenta a stara się działać jeszcze dalej , jeszcze szerzej . Rząd Czeski prowadzi politykę zagraniczną , parlament wyraża zgodę na ratyfikacje i tego dokonał , natomiast Klaus ma ,,strzelić autograf'' i tyle . Jakoś nie wyobrażam sobie sytuacji by Królowa Brytyjska przetrzymywała u siebie Traktat Lizboński , żeby bawić się w jakieś gry polityczne . A Klaus ma mniej więcej takie samo zadanie jak Królowa Brytyjska w tej kwestii .

MJ

Ale teraz podałeś idealny przykład kontroli państw członkowskich nad instytucjami unijnymi.
Czyli de facto przepis ten wzmacnia państwa , bo umożliwia parlamentom krajowym współkontrolowanie EUROPOLU .
Chyba nie ma lepszego zabezpieczenia (pytanie tylko jak bardzo to wpływa na ich sprawność , ale to temat z innej beczki) nad służbami policyjnymi niż kontrola tzw ,,polityczna'' ze strony parlamentów , czyli izb zróżnicowanych w swym składzie i pochodzących z bezpośredniego wyboru.
W naszym kraju gdyby przyjąć uproszczoną wersję , to Policja podlega Ministrowi Spraw Wewnętrznych i Administracji a ten dopiero może ewentualnie podlegać politycznej kontroli wykonywanej przez parlament.

Dlatego artykuł , który podałeś stoi w sprzeczności do tez które stawiasz a mianowicie o zmniejszeniu roli państw członkowskich i antydemokratycznym charakterze Unii.

po 1 . Parlamenty narodowe państw członkowskich mają wpływ na kontrolę EUROPOLU
po 2 . Kontrola stanowiona przez Parlamenty jest bardziej demokratyczna niż w innych przypadkach jak chociażby w podanym przeze mnie przykładzie polskim.
Ostatnio edytowane przez Mareq : 06.10.2009 o godz. 00:13.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Zasady wysyłania postów