The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
eMTe
Senior Member

Od: 02.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.08.2009, 18:34
adamd303 napisał(a):Wyświetl post
hej Wiślak 88. Jaki gotowy stadion za 100 mln euro? Za te kwotę mamy dwie dotowe trybuny, i dwie nieskończone. Nic wiecej. Nie ma wykończenia trybun E i D, dróg dojścia, dróg dojazdowych i wielu, wielu innych rzeczy, a przede wszyskim parkingów - na co chciałbym zwrócić szczególną uwagę. A apropos stadionu Zagłębia: był zbudowany w rok czasu i kosztował 65 mln zł.
A ja słyszałem jeszcze podczas budowy, że KGHM przeznaczył 100 mln zł na nowy stadion i dlatego jest problem ze sprzedażą Zagłębia. Bo sama drużyna jest warta góra 20 mln, a stadion 100, czy ponad 100.

Mnie rażą tylko te różne wysokości dachów trybun, takie trochę mi się to wydaje nieestetyczne, ale projekt projektem, gdy wreszcie przyjdzie nam zasiąść na nowym stadionie ocenimy go i zobaczymy, czy tak to będzie razić w oczy : )
Odpowiedz cytując
Wicked
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 24.08.2009, 18:35
raczej zdjęcie jest robione z sektorów w lewej części skoro prawie na wprost stoi dźwig
http://www.wisla.krakow.pl/_pliki_/z...1270191716.jpg

więc zdjęcie równie dobrze mogło być robione z ostatnich położonych stopnic
ULTRAS NOWA HUTA
Odpowiedz cytując
rafalek
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 24.08.2009, 18:42
Nie mogło być, bo po prawej widać stopnice...więc fotograf musiał stać w tej dziurze..
Косово је СРБИЈА!!
Odpowiedz cytując
<wislak88>
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 24.08.2009, 18:49
To jest widok z ok 14 rzedu licząc od dołu. A z tego co się doliczylem to cała górna częsć ma 23-24 rzędy. Wiec dużo jeszcze wyżej będzie.
Odpowiedz cytując
Enterpr!se
Member

Od: 08.2009

Stary 24.08.2009, 19:13
Nie tylko wyżej ale i niżej bo trzeba pamiętać o obniżeniu murawy
Odpowiedz cytując
Pero
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 24.08.2009, 19:28
Nie no z góry widoczek będzie przedni ale niestety z dolnego piętra szału nie będzie. Nie dość że daleko to jeszcze zdecydowanie zbyt mały kąt nachylenia:/ Martwi jeszcze to co wyżej było wspominane. Mianowicie odległość trybuny zachodniej od okrąglaka. Też byłem przekonany że to się razem złączy. Niestety po ściance szczelinowej widać że niekoniecznie:/
Odpowiedz cytując
sawko
Senior Member

Od: 05.2004

Stary 24.08.2009, 19:40
Ten cały Max Michalczak robi zdjecia sektora C ale naroznika co sie zaczyna budowac nie zrobil! Przeciez jak sie robi galerie to powinna ona obejmowac zdjecia z palcu budowy gdzie cos sie zmienilo w ostatnim czasie

dobra koniec narzekania i tak dzieki za te zdjecia chociaz
jazda,jazda,jazda BIAŁA GWIAZDA
Odpowiedz cytując
filip74
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 24.08.2009, 19:49
Wie ktoś ile będą musieli zebrać w głąb obecną murawę , aby po nasypaniu wymaganych warstw w których będzie ogrzewanie ,nawodnienie i co tam jeszcze jest potrzebne było to planowane 80 cm.?
Odpowiedz cytując
Miro
Senior Member

Stary 24.08.2009, 20:05
Śledzę ten temat ale niezbyt dokładanie, mam więc pytanie ;-)
Rozstrzygnięty jest temat koloru krzesełek na C ?

Moja ciekawość wynika z tego zdjęcia

http://www.wisla.krakow.pl/pl/galeri...ktora_C//6228/

Jeśli mnie pamięć nie myli to na poprzednie trybuny krzesełka też zjeżdżały na takich paletach
Odpowiedz cytując
peterwislak
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 24.08.2009, 20:12
ale straszy kamerka na C dobrze ze data jest poczatek sierpnia bo gdyby to co pokazuje bylo aktualne to kiepsko by bylo ale zawsze lepiej to niz obraz kamery z nocy
Odpowiedz cytując
filip74
Senior Member

Stary 24.08.2009, 20:17
sawko napisał(a):Wyświetl post
Ten cały Max Michalczak robi zdjecia sektora C ale naroznika co sie zaczyna budowac nie zrobil! Przeciez jak sie robi galerie to powinna ona obejmowac zdjecia z palcu budowy gdzie cos sie zmienilo w ostatnim czasie

dobra koniec narzekania i tak dzieki za te zdjecia chociaz
Mało jest rzeczy których zazdroszczę Legii , ale jedna taka jest mianowicie relacja z budowy stadionu robiona przez ich oficjalną . Nasza strona pod tym względem nie dorasta im do pięt.
Dobrze że są inne portale typu www 11pl. i czasami prywatne foty jak ostatnio bo by było całkiem do d...y.
Odpowiedz cytując
Tenzen
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 24.08.2009, 20:30
@Miro- moje pierwsze wrażenie było takie samo ale to chyba nie krzesełka... Ktoś wie co to jest?

http://i29.tinypic.com/2ak087o.png
Odpowiedz cytując
Oldpara
Senior Member

Od: 09.2003

Stary 24.08.2009, 20:56
Robił ktoś może porównanie projektów stadionów Legii i Wisły?

Przeglądnąłem sobie dosyć pobieżnie strony prezentujące oba obiekty i oto co mi się na pierwszy rzut oka nasunęło:

- stadion Legii jest nieco mniejszy, i przewiduje (nie wiem po co) opcje z miejscami stojacymi

- wygląd obu stadionów porównywalny, choć stadion Legii sprawia wrażenie bardziej spójnego i lekkiego. U nas trochę psuje efekt niesymetryczny dach i źle wkomponowana bryła pawilonu medialnego

- na Legii jest dużo większa ilość miejsc VIP i prasowych (chyba 2137 do 919 na Wiśle)

- na Legii wewnatrz stadionu będzie parking na ok 800 miejsc. Bryła stadionu Wisły ma większą kubaturę chyba więc ciekawe co będzie się mieściło w środku poza rzeczami oczywistymi (szatnie, bura, muzeum, gastronomia itp)

- na Legii wszystkie trybuny są 2 piętrowe, co, jak mi wiadomo, niekorzystnie wpływa na jakość i koordynacje dopingu

- na Legii trybuny są bliżej boiska 10,5m vs. 17,41m (szkoda, że nie zostawią starych wymiarów boiska 72x105 wobec nowych 68x105 to zbliżyłoby trybuny o 2m z każdej stony - tak wiem, że to wymiary UEFA)

- legijny ekwiwalent pawilonu medialnego prezentuje się dużo lepiej.

Mam nadzieje, że pobijemy ich stadion szczegółami których na razie nie widać (lepsza widoczność, akustyka, lepsze zaplecze gastronomiczne i sanitarne, lepsza funkcjonalność obiektu itp)
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
Odpowiedz cytując
Enterpr!se
Member

Od: 08.2009

Stary 24.08.2009, 21:10
Widzę że niktórzy by już chcieli krzesełka montować a trybuna dopiero w połowie zrobiona Sam temat jest jednak ciekawy ponieważ czas ucieka i już powinni powoli wybierać (ktokolwiek ma to robić) to co się pojawi na trybunach. Mam jednak nadzieję że nie będzie to wyglądało tak jak na Legii bo tam głosowanie odbywało się w internecie i "niktórzy" oddawali głos o tak: i z tego co pamiętam to wybrany został jeden z brzydszych projektów
Może na nowym stadione się tego doczekamy
Odpowiedz cytując
simone
Senior Member

Od: 12.2002

Stary 24.08.2009, 22:17
Projekt stadionu powstał w tajemniczych okolicznościach, bez żadnego konkursu, dyskusji, pokątnie zawłaszczony z naruszeniem praw autorskich jakiegoś chłopa z Gdańska, rozliczony w jakiś niebywale kruczkowaty sposób po 4 - 5 latach. Nie widzę, kolego żadnego powodu żeby o tym nie pisać.
Chłopie, co ty bredzisz...?! Znajomy znajomego Ci to opowiadał albo od przekupek na targu usłyszałeś? Całkiem prawdopodobne, ja na przykład ostatnio widziałem Elvisa jak kupował brylantynę...
Nie chcesz być posądzany o pisanie bredni i głupot to podaj konkrety albo lepiej czym prędzej udaj się do prokuratury ze swoimi sensacjami...

Tak poza tym, czytając twoje posty, można odnieść wrażenie że ktoś zmusza Cię do pisania i przęglądania tego tematu. Skoro stadion aż tak Ci się nie podoba, to zrób sobie- i nam przy okazji- tą przyjemnośc i zmień forum , na takie gdzie wszyscy z nieziemską ochotą wysłuchają twych żali i pretensji... Ok?

Nie odmawiam nikomu prawa do własnego zdania, ale ileż można poraz enty czytać wywody frustratów "że za drogo..." albo "że zupa za słona..." Litości.

Nie znamy dokładnej treści raportu Holendrów (...) Dla mnie raport Holendrów był jak najbardziej wiarygodny.
Nie miałes wglądu w treść raportu, ale mimo to uważasz go za wiarygodny...?!
Ostatnio edytowane przez simone : 24.08.2009 o godz. 22:30.

Odpowiedz cytując
vincent
Member

Od: 08.2003

Stary 24.08.2009, 23:03
Hej Adass. Jeszcze raz powtórzę, bardzo podoba mi sie nowoczesna stylistyka Ekoarchitektów, takie nawiązanie do mentalności zwycięzcy, do symbolicznego skazywania przybywającego na pożarcie. Nie chce sie powtarzać że kilknaście stadionów podobnych do naszego, powstających w Niemczech to całkowity koszt inwestycji to 40 - 50 mln euro. Nawet w bardzo drogim Salzburgu, gdzie wszystko kosztuje drożej bo każde miejsce związane jest z pobytem tam Mozarta, supernowoczesny stadion na 32 tys ludzi kosztował 65 mln euro. U nas same tylko gołe trybuny to 100 mln euro. Inwestor zamknął stadion, co jest sytuacją bez precedensu w krajach zachodnich. Projekt stadionu powstał w tajemniczych okolicznościach, bez żadnego konkursu, dyskusji, pokątnie zawłaszczony z naruszeniem praw autorskich jakiegoś chłopa z Gdańska, rozliczony w jakiś niebywale kruczkowaty sposób po 4 - 5 latach. Nie widzę, kolego żadnego powodu żeby o tym nie pisać.
ad1 Od kogo według ciebie zawłaszczył projekt Obtułowicz ? skoro powiedziałeś "a" powiedz "b". Bo z tego co ja pamiętam i co pisała prasa pierwszy bazowy projekt(który ewoluował z 21 czy 28 tyś. na dzisiejsze 33tys.) był kopia Bay Areny w Leverkusen http://www.skyscrapercity.com/showpo...7&postcount=44

ad2 Konkursu nie było, bo stadion powstał na zlecenie Wisły Kraków, która wniosła ten projekt razem z oświetleniem, i podgrzewana murawą do całej inwestycji (nie pamiętam na jakich zasadach to zrobiła)
tu artykuł na potwierdzenie http://ekstraklasa.net/news,651,rozp...onu_wisly_.htm (trzeci akapit od końca)
Odpowiedz cytując
Fuks
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 24.08.2009, 23:45
pamietajcie ze te zdjecia z narysowanymi liniami odleglosci murawy od trybuny to nadal zdjecia. A jak wiemy kamera strasznie oddala. Porownajcie ujecie z kamerki na C z tym co wszyscy widzielismy w trakcie meczow. Duzo blizej, wiec az tak zle nie bedzie.

Co do Legii - zobaczcie na temat na skyscraperze - dach będą tam mieli naprawde TRAGICZNY, a brak elewacji trybun to brzmi dla mnie jak żart - druga dialog arena
Odpowiedz cytując
<wislak88>
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 25.08.2009, 07:23
http://www.reymonta22.pl/?a=news&b=item&id=11002

Czy o co jest odkopane to już gotowa scianka szczelinowa?
Odpowiedz cytując
Pero
Senior Member

Od: 04.2007

Stary 25.08.2009, 08:41
Dojście do trybuny zachodniej będzie w przyszłości od ul. Chodowieckiego
Odpowiedz cytując
Emilio
Senior Member

Stary 25.08.2009, 10:43
<wislak88> napisał(a):Wyświetl post
http://www.reymonta22.pl/?a=news&b=item&id=11002

Czy o co jest odkopane to już gotowa scianka szczelinowa?
Tak

12345678910

Edytka: http://kamera2012.eu/ tutaj wszystkie kamerki działają, poza kamerą na C
Ostatnio edytowane przez Emilio : 25.08.2009 o godz. 10:48.
Odpowiedz cytując
peterwislak
Senior Member

Stary 25.08.2009, 14:27
chyba na kamerce co pokazuje budowane A i B widac ze obnizaja murawe
Odpowiedz cytując
Emilio
Senior Member

Stary 25.08.2009, 17:33
peterwislak napisał(a):Wyświetl post
chyba na kamerce co pokazuje budowane A i B widac ze obnizaja murawe
Wygląda mi to raczej na odkopywanie ścianki szczelinowej, a nie na obniżanie murawy.
Odpowiedz cytując
Dozamet1
Member

Od: 02.2009

Stary 25.08.2009, 17:38
ktoś już wcześniej pisał że obniżanie murawy ma być w marcu
Odpowiedz cytując
rav
Socios Wisła Kraków

Stary 25.08.2009, 19:00
vincent napisał(a):Wyświetl post
ad1 Od kogo według ciebie zawłaszczył projekt Obtułowicz ? skoro powiedziałeś "a" powiedz "b". Bo z tego co ja pamiętam i co pisała prasa pierwszy bazowy projekt(który ewoluował z 21 czy 28 tyś. na dzisiejsze 33tys.) był kopia Bay Areny w Leverkusen http://www.skyscrapercity.com/showpo...7&postcount=44
Stadion Wisły nigdy nie miał być kopią Bay Areny, wbrew bezmyślnie powtarzanym słowom ówczesnego prezesa Wisły Tadeusza Czerwińskiego. Z Bay Areną projekt miał tyle wspólnego, że miał na środku murawę, cztery trybuny dookoła (choć np. hotelu za bramką już nie) i dość podobną pojemność (ok. 22 tys.).
Odpowiedz cytując
peterwislak
Senior Member

Stary 25.08.2009, 19:53
nie to na glownym planie!!!!!!
tylko jak jest ta koparka kolo naroznika D i A
Odpowiedz cytując
adamd303
Member

Od: 01.2008

Stary 26.08.2009, 00:29
Hej Vincent. Projekt bazowy stadiony Wisły miał dwóch autorów: Obtułowicza i gdańskiego architekta Andrzeja ***. W wielu opracowaniach ten gdańszczanin był pomijany i w końcu zaprotestował przeciwko takiemu stanowi rzeczy. Wówczas Obtułowicz wydał specjalne oświadczenie że *** jest współautorem projektu. Później stadion doczekał sie trzech innych wersji i *** wypadł z gry. Daje trzy gwiazdki bo nazwisko tego chłopa wyleciało mi z głowy, wszak cała sprawa była opisywana w mediach. Ja nie jestem chodzącą encyklopedią, może ktoś z kolegów pamięta nazwisko człowieka, ale bardzo sie dziwię że kwestionujesz ten watek.
Odpowiedz cytując
adamd303
Member

Od: 01.2008

Stary 26.08.2009, 00:41
Komentując dalej projekt Ekoarchitekci chciałbym zwrócić uwagę na jeszcze dwie istotne kwestie: Ponieważ projekt jest bardzo futurystyczny i designerski w mediach trwałaby permanentna dyskusja zwolenników z przeciwnikami. Taka sytuacja stanowi świetną reklamę obiektu i sposobnośc podtrzymywania "świadomości konsumenckiej" o obiekcie. Druga uwaga jest taka że obecna nazwa stadionu jest kompletnie "niemarketingowa". Natomiast wersja Ekoarchiektów mogłaby sie doczekać niejednej ksywki (mój typ to "żarłok") gdzie taka ksywka funkcjonując w obiegu medialnym o wiele zwiększyłaby percepcję obiektu wśród ludzi młodych (chetniej operującymi przezwiskami).
Odpowiedz cytując
royalmichael
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 26.08.2009, 02:09
Przeglądam ten wątek od dawna i w sumie nie znalazłem odpowiedzi na pewną ważną rzecz. Schody na wszystkich sektorach będą żółte tak jak na E?
Odpowiedz cytując
Ar222
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 26.08.2009, 06:25
adam303 wybacz, że będę wobec Ciebie nieco niegrzeczny, ale odstaw leki stary, bo już od tych gadek o kształcie mięsożernej rośliny, podkreślającej mentalność zwycięzcy (?!) czy innych pseudo-socjologicznych teorii o młodzieży chętnie posługującej się ksywkami się słabo robi ... Poza tym nie wszystko trzeba sprowadzać tylko do marketingu. Na nazwę stadionu swego czasu była z tego co pamiętam ankieta i obecna wersja przypadła do gustu zdecydowanej większości kibiców. Ja też uwazam, że to najlepszy możliwy sposób upamiętnienia Reymana. Co do projektu z Ekoarchitektów jest ciekawy. Jednym się spodoba taki futurystyczny koncept, innym średnio. Jest to całkowicie bez znaczenia, bo nawet gdyby przetarg na projekt odbył się normalnie (nikt nie neguje chyba, że powierzenie tego Obtułowiczowi to był jakiś gruby przewał) to tej koncepcji nawet by nie brano pod uwagę. Ten stadion by się zwyczajnie na tej działce nie zmieścił! Już obecny projekt się ledwo mieści i konieczne będzie przekształcenie ulicy Reymana w deptak typu Młynówki Królewskiej. Ten stadion z Ekoarchitektów to by wogóle przy swoich gabarytach wisiał chyba nad parkiem Jordana, wiec nie bardzo widzę sens cały czas o nim mówić i go lansować. Inne, bardziej realne projekty już były tu obgadane na wszystkie strony. Stadion będziemy mieć jaki będziemy (stety-niestety). Że Obtułowicz wielkim architektem nie jest i że błędów narobił od groma w projekcie wie każdy, więc tego też nie ma co specjalnie wałkować, chyba że ktoś widzi jakieś nowe błedy czy jeszcze niedorobione buble, to zawsze warto zwrócić uwagę. Reasumując nie ma więc chyba za bardzo sensu gadanie w kółko o futurystycznym projekcie, który nie ma ŻADNEJ szansy na realizację. Moim zdaniem temat powinien służyć do rozmowy (pochlebnej lub nie) na temat budowy obecnego stadionu. Pozdrawiam
Tylko jeden klub kocham aż po grób!
Sinoos
Senior Member

Od: 03.2005

Stary 26.08.2009, 08:58
@royalmichael ze trzy miechy temu ktoś pytał o to i padła odpowiedź, że nie będą malowane. Ale do końca nie jestem przekonany, czy tak będzie.
Życie bym dał za krakowską Wisłę....
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów