The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.08.2009, 23:08
Cinek1906 napisał(a):Wyświetl post
Takie pytanko mam:

można wejść na stadion, teraz podczas budowy?
A na którąkolwiek budowę osobom postronnym wolno wchodzić?
Wam też jednak z kamer nie działa bo nadal pokazuje mi godzinę 0:10 ze wczoraj
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
Adasss
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 23.08.2009, 10:03
adamd303 napisał(a):Wyświetl post
... Bardzo żałuję, że po raporcie holenderskich konsultantów nie zburzono tego co niedawno wybudowano, jak to sugerowali Holendrzy. Ale jak to fajnie ująłeś: POMARZYĆ ZAWSZE WOLNO. ...

Marzenia piękna sprawa ... pod warunkiem, że są w miarę realne. Bo jak ktoś regularnie marzy np. o tym, że wpada mu kasa za główną wygraną w totku, to chyba nie jest to zbyt mądre. Obudź się, władze miasta starają się aktualnie ciąć wszelkie koszty, aby nie przekroczyć ustawowego limitu zadłużenia ... a ty myślisz, że niby możliwe było wydatkowanie przez miasto dodatkowych kilku setek milionów złotych? To nawet w okresie prosperity było daleko poza zasięgiem finansowym miasta !
Odpowiedz cytując
adamd303
Member

Od: 01.2008

Stary 23.08.2009, 17:54
Hej Adass. Jeszcze raz powtórzę, bardzo podoba mi sie nowoczesna stylistyka Ekoarchitektów, takie nawiązanie do mentalności zwycięzcy, do symbolicznego skazywania przybywającego na pożarcie. Nie chce sie powtarzać że kilknaście stadionów podobnych do naszego, powstających w Niemczech to całkowity koszt inwestycji to 40 - 50 mln euro. Nawet w bardzo drogim Salzburgu, gdzie wszystko kosztuje drożej bo każde miejsce związane jest z pobytem tam Mozarta, supernowoczesny stadion na 32 tys ludzi kosztował 65 mln euro. U nas same tylko gołe trybuny to 100 mln euro. Inwestor zamknął stadion, co jest sytuacją bez precedensu w krajach zachodnich. Projekt stadionu powstał w tajemniczych okolicznościach, bez żadnego konkursu, dyskusji, pokątnie zawłaszczony z naruszeniem praw autorskich jakiegoś chłopa z Gdańska, rozliczony w jakiś niebywale kruczkowaty sposób po 4 - 5 latach. Nie widzę, kolego żadnego powodu żeby o tym nie pisać.
Odpowiedz cytując
<wislak88>
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 23.08.2009, 18:00
Jakie gole trybuny? U nas za 100mln euro mamy gotowy stadion z szatniami, kiblami, sala konferencyjna, budynkiem klubowym, zapleczem klubu. Byłem na kilku stadionach w Polsce np. Lubin to tam są gołe trybybuny i jak chcesz sie odlać to możesz to zrobić do toi-toia tak samo jest w kielcach. I podobnie było na nowej trybunie za bramka w Poznaniu. Nie wiem jak ma być gdy skończa stadion ale teraz sa gołe sciany.
Odpowiedz cytując
adamd303
Member

Stary 23.08.2009, 18:07
Jeszcze słówko komentarza dot. podania linka do projektów pana Obtułowicza. Przy projektowaniu Centrum Sportu w Nowej Hucie nasz architekt - filantrop pepełnił błędy przy projektowaniu konstrukcji dachu, które opóźniły realizacje dachu o min. pół roku, doprowadzając inwestora i firmy wykonawcze do palpitacji serca. Podobnie zresztą przy oddawaniu trybuny E dach przeciekał, gdzie pojawiały sie nawet informacje że przeciekający dach to atut, nowatorski pomysł rozdygotanego starca i jego studentów. Pan Obtułowicz jako szef komisji w Radzie Miasta a później Główny Architekt Miejski powinien być bezstronnym arbitrem w konkursach architektonicznych a nie uczestnikiem i sędzią jednocześnie. Szkoda, że nie jest on również wykonawcą tych obiektów i producentem i dystrybutorem materiałów budowlanych bo mógłby jeszcze przy okazji inwestycji które "przepycha" zarobić parę groszy i cieszyć sie z załapania kolejnej fuchy.
Odpowiedz cytując
Kris54
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 23.08.2009, 18:13
<wislak88> napisał(a):Wyświetl post
Jakie gole trybuny? U nas za 100mln euro mamy gotowy stadion z szatniami, kiblami, sala konferencyjna, budynkiem klubowym, zapleczem klubu. Byłem na kilku stadionach w Polsce np. Lubin to tam są gołe trybybuny i jak chcesz sie odlać to możesz to zrobić do toi-toia tak samo jest w kielcach. I podobnie było na nowej trybunie za bramka w Poznaniu. Nie wiem jak ma być gdy skończa stadion ale teraz sa gołe sciany.
Ja bardzo przepraszam, ale w Lubinie jest bardzo profesjonalny kibel - w baraku bo w baraku ale jednak to nie to samo co toi-toi

Nasz stadion pięknieje w oczach, za rok będziecie ze śmiechem wspominać dzisiejsze posty i wątpliwości!
Odpowiedz cytując
<wislak88>
Senior Member

Stary 23.08.2009, 18:26
Na superpucharze stało z 10 toi-toiów. Może dlatego że byliśmy na sektorze Zagłebia. Ale ten toi-toi za to nowoczesny był zupełnie inny niż nasze.
Odpowiedz cytując
adamd303
Member

Stary 23.08.2009, 18:49
hej Wiślak 88. Jaki gotowy stadion za 100 mln euro? Za te kwotę mamy dwie dotowe trybuny, i dwie nieskończone. Nic wiecej. Nie ma wykończenia trybun E i D, dróg dojścia, dróg dojazdowych i wielu, wielu innych rzeczy, a przede wszyskim parkingów - na co chciałbym zwrócić szczególną uwagę. A apropos stadionu Zagłębia: był zbudowany w rok czasu i kosztował 65 mln zł.
Odpowiedz cytując
<wislak88>
Senior Member

Stary 23.08.2009, 19:05
100 mln euro to jest 400 mln zł a z tego co wiem E kosztowalo 40mln zł D podobnie C 160zł A i B 180zł Pawilon 10mln zł Wychodzi 450mln zl z dużym zaokrągleniem w góre. No parkingów nie ma fakt i chyba szybko nie bedzie a otoczenie stadionu to wiecej niż 10 mln zł nie bedzie kosztować. Z tego co piszesz to E i D wybudowalismy za 400mln zł.
Odpowiedz cytując
Adasss
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 23.08.2009, 19:55
....
Czyli uważasz, że zburzenie trybun D i E i postawienie całego stadionu od nowa stadionu kosztowałoby nas mniej, niż obecny koszt stadionu. Taa ...
Proszę odnieś się do tego, a nie opowiadaj o tym jak to fajnie byłoby mieć stadion inny niż powstaje.
Odpowiedz cytując
buczo1985
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 23.08.2009, 20:35
pytanie z innej beczki, chodzi wam kamerka z widokiem na c? u mnie obraz się zaciął na dacie 22.08 godz. 0.10 :|
What's new?

Odpowiedz cytując
krkgiba
Socios Wisła Kraków

Od: 03.2008

Stary 23.08.2009, 22:09
nie chodzi.
Odpowiedz cytując
KuKoC
Member

Od: 05.2008

Stary 24.08.2009, 07:17
Jesli mnie wzrok nie myli, to na kamerce widac już pierwsze filary w narożniku B/D.
Najwspanialszy klub na świecie...
Odpowiedz cytując
bravelukas
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 24.08.2009, 08:46
mogliby naprawic ta kamerke w koncu na C bo tam fajne rzeczy sie dzieja
Odpowiedz cytując
Enterpr!se
Member

Od: 08.2009

Stary 24.08.2009, 13:18
Jeśli chodzi o koszt całego stadionu to jest porównywalny do kosztów wszystkich stadionów w Polsce. A dlaczego jest drożej niż na zachodzie to nie mam pojęcia. I tak nasz stadion będzie tańszy gdzieś o 100 mln od stadionu Legii. Gdyby jednak ceny mogły być takie jak nowych stadionów w tamtej częsci Europy to do przetargu zgłosiłyby się zagraniczne frmy, które stawiają tamtejsze stadiony. Ponieważ jednak takich ofert z niższymi cenami nie było to oznacza że w Polsce taniej stadionu się nie wybuduje.

Jeśli natomist mowa o Ekoarchitektach to jest to projekt nie na dzisiejsze czasy. Stadion o pojemności 55 tys. by się tylko marnował. Już znaczenie bardziej przystające i bardzo ciekawe projekty można znaleść tutaj: http://stadiony.net/tworcy_stadionow/final
Może na nowym stadione się tego doczekamy
Odpowiedz cytując
bimbam
Senior Member

Od: 12.2008

Stary 24.08.2009, 14:09
kamera na cały stadion też padła :/
"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi.
Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki.
Nie dopuście do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych...podania ręki"
Odpowiedz cytując
PhantomRanger
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 24.08.2009, 14:28
hej Wiślak 88. Jaki gotowy stadion za 100 mln euro? Za te kwotę mamy dwie dotowe trybuny, i dwie nieskończone. Nic wiecej. Nie ma wykończenia trybun E i D, dróg dojścia, dróg dojazdowych i wielu, wielu innych rzeczy, a przede wszyskim parkingów - na co chciałbym zwrócić szczególną uwagę. A apropos stadionu Zagłębia: był zbudowany w rok czasu i kosztował 65 mln zł.
U nas sektor E czy D ma 6tys w Lubinie 10tys miejsc mają 3 sektory i budowali je rok, ale jeszcze nie jest skończony
"W meczach powinni dawać z siebie wszystko! Ze zmęczenia powinni rzygać, mdleć, z wysiłku narobić w spodnie, cokolwiek!"- ANDRZEJ IWAN
Odpowiedz cytując
adamd303
Member

Stary 24.08.2009, 14:30
Hej adass i enterprice. Dlaczego raport Stadium Consultancy jest dla mnie wiarygodny? Z moich długoletnich obserwacji - wymiany studenckie i wyjazdy turystyczne mógłbym wymienić dwie cechy narodowe Holendrów: Po pierwsze niesamowita odpowiedzialność za pieniądze publiczne i mechanizm obserwowania przez obywateli na co idą ich pieniądze. Nauczyła ich tego historia i długoletnia walka z wodą z Morza Pólnocnego stanowiącą zagrożenie dla ich dobytku i egzystencji. Sama tylko dwuramienna otwierana zapora w Hoek van Holland to inwestycja ponad 3 mld euro. Druga sprawa to chwalenie sie przez Holendrów tym co zbudowali. Unas patriotą jest ten kto walczył i siedział za walkę z ustrojem, u nich ten kto coś ważnego zbudował, ufundował, zaprojektował. Nie znamy dokładnej treści raportu Holendrów, wiadomo tylko że zalecili rozbiórkę jednej zbudowanej trybuny i zbudowania i zaprojektowania nowego stadionu. Wskazali oni i projektantów i być może wykonawców. Znając od podszewki ten rynek i ciesząc sie wiarygodnościa pewnie nie mieliby problemów z namówieniem do wykonania stadionu jednej z firm budowlanych które budowały stadiony w Niemnczech i Holandii za połowę tego co nasz. Dla mnie to bynajmniej logiczne. Dlaczego firmy zachodnie nie zgłaszały sie do przetargów? Nie wiem ale inwestor powinien sam o to zabiegać i zachęcać do takiego udziału. Po drugie, przy takich inwestycjach wymagana jest dobra współpraca między projektantem a wykonawcą. A perspektywa "współpracy" z kimś takim jak Obtułowicz to nic przyjemnego. W projekcie jest kupę błędów i koniecznych poprawek, szefowie Polimexu niemalże pielgrzymuja do pani dyr. Niedziałkowskiej (mam nadzieję że nie przekręciłem nazwiska) z ZIKiT z prośbami o zmiany w projekcie. W momencie raportu stała jedna z trybun za bramką, która kosztowała niecałe 40 mln czyli niecałe 10 % całej inwestycji. Dla mnie raport Holendrów był jak najbardziej wiarygodny.
Odpowiedz cytując
Arapaho
Senior Member

Od: 06.2004

Stary 24.08.2009, 14:40
Jeżeli raport był tak zły to czemu nikt nie zareagował.
Jeśli odpowiedź jest bo już trybuna stała i szkoda było kasy to po co wogóle zlecano taki raport za który pewnie trzeba było zapłacić
...........................
– Panie marszałku, a jaki program tej partii?
– Najprostszy z możliwych. Bić ....y i złodziei, mości hrabio.
Opis: rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej
Odpowiedz cytując
Enterpr!se
Member

Stary 24.08.2009, 15:55
Po pierwsze adam303 to ja nic nie pisałem o tym raporcie. Ale kontynuując ten temat czy ktoś tutaj obecny widział ten raport, bo z tego co kojarzę to był w dużej części utajniony (adam możesz zarzucić linkiem do raportu), a poza tym został on zaprezentowany rok temy więc były już 2 trybuny i okrąglak!. Gdyby ta firma była taka dobra to powinna przedstawić koncepcję nie wymagającą burzenia gotowych trybun tak, jak to jest w projektach z konkursu który podlinkowałem w poprzednim poscie, a nie wizję burzenia wszystkiego i zaczynania od nowa. (wtedy była jeszcze możliwość organizacji Euro )

A w sprawie stadionu Zagłębia, to gdy Zagłębie poprzednim razem było w Ekstraklasie to już tam robili jakieś podkopy, więc nie można pisać że stadion powstał w rok.
Może na nowym stadione się tego doczekamy
Odpowiedz cytując
StelmiOriginal
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 24.08.2009, 16:09
http://www.pilka24.com/news/wisla-i-...iku-31669.html

To pewne info?

Cos mi sie to nie wydaje... myśle że Wisła płaciła z góry za cały sezon a nie za kazdy pojedynczy mecz...
WISŁA!!!
Odpowiedz cytując
Bronowianin
Banita

Od: 07.2006

Stary 24.08.2009, 16:22
StelmiOriginal napisał(a):Wyświetl post
http://www.pilka24.com/news/wisla-i-...iku-31669.html

To pewne info?

Cos mi sie to nie wydaje... myśle że Wisła płaciła z góry za cały sezon a nie za kazdy pojedynczy mecz...
W Krakowie nie ma nigdy nic pewnego... Może zagramy na Hutniku, a może nie... Jak nie zagramy to niewielka strata, z raptem trzema meczami to niech się teraz wypchają. Tak swoją drogą to współczuję Hutnikowi że im taką sztukaterię na tym ich stadionie odpieprzają... Używane maszty oświetleniowe można jeszcze przeboleć - pod warunkiem że nie będą postawione np. tak jak na Polonii Bytom, czyli na trybunach wkopane, ale estetycznie po zewnętrznej stronie trybun jak np. w Sosnowcu. Ale co do tego gównianego daszku czy używanych krzesełek z Cracovii to normalnie dramat... Rozumiem że to ma być oficjalnie tylko tymczasowo, ale w praktyce jak teraz to zamontują to zostanie to na długi czas bo na realizację projektu budowy nowego obiektu na Suchych Stawach się nie zanosi. Aha no może oświetlenie zdejmą po tych trzech latach niecałych bo Cystersom by przeszkadzało... Tragedia.
Odpowiedz cytując
Proud
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2007

Stary 24.08.2009, 16:31
http://www.wisla.krakow.pl/pl/galeri...ktora_C//6227/

fantastycznie.

może ktoś kompetentny nanieść linie boczną boiska na to zdjęcie?

bardzo proszę
Zlekceważą twój głos
Którym wróżysz im los
Od jakiego ich nic nie wyzwoli
Bo zabije ich las
Rąk co klaszczą na czas
W marsza rytm co śmierć niosąc nie boli

Patrz jak piją i żrą
Twoją żywią się krwią
I żonglują słowami twych pieśni
Lecz nic nie śni im się
A najlepiej wiesz że
Nie istnieje wszak to co się nie śni.

Jacek Kaczmarski
Odpowiedz cytując
blanco
Senior Member

Od: 06.2009

Stary 24.08.2009, 16:53

DALEKO ;/
Należę do Socios Wisła Kraków od 11/2018
Odpowiedz cytując
Konrad.
Socios Wisła Kraków

Od: 07.2003

Stary 24.08.2009, 17:02
blanco napisał(a):Wyświetl post

DALEKO ;/
Przecież ten rząd trybun jest niemal na ulicy Reymana, czego się spodziewałeś?
Ddf
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 24.08.2009, 17:02
Dałem się zrobić w buca. nNie ma zdjęcia z ostatniego stopnia trybuny C(tam gdzie będzie ostatni rząd krzesełek) a jest z ostatniego piętra.
Jesli się myle, to zapodajcie zdjęciem, bo być może go nie odnalazłem w tej fotogalerii
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 24.08.2009, 17:20
No 17 metrow wg planu.....ja juz zdazylem sie z ta myślą oswoić....

Ale stare C bylo jeszcze dalej wiec my niejako jestemy z tym "oswojeni"

Ale widok super,z C...cos czuje ze na tej trybunie bedzie najwiecej ludu
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
Enterpr!se
Member

Stary 24.08.2009, 17:37
A ta odległość z ostatniego rzędu C od linii jak się ma do ostatniego rzędu D Bo muszę przyznać że z samej góry rzędu D czy E widok jest niezły... choć oczywiście mógłby być lepszy
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 24.08.2009, 17:53
Dokladnie element, też to zauwazyłem. Nie wiem po co Biuro Prasowe tak dziwnie podpisuje te galerie...
Odpowiedz cytując
Bronowianin
Banita

Od: 07.2006

Stary 24.08.2009, 17:55
element napisał(a):Wyświetl post

więc zdjęcie musiało być robione z red-kwadracików
http://i31.tinypic.com/2j4yp6w.jpg

i jak mnie oczy nie mylą to jest jeszcze jakieś dodatkowe plus minus 8 rzedów.
Racja, zdjęcie musiało być robione z jednego z tych miejsc, które zaznaczyłeś. Ostatecznie widok będzie lepszy, bo ze stopni trybuny będzie bardziej stromo.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów