The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.08.2009, 17:07
w Zagłębiu Lubin, Jarosz wprowadzał unikatową baze danych, której wszyscy im mieli zazdrościć:

Zagłębie Lubin to pierwszy klub w Polsce, a drugi w Europie Środkowo-Wschodniej, który kupił oprogramowanie do tworzenia sieci skautingu. - Legia i Wisła mogą nam tylko pozazdrościć - chwali się Jakub Jarosz, Dyrektor Sportowy miedziowego klubu. - czytamy w "SuperExpressie".

Zagłębie Lubin zakupiło prawa do użytkowania programu "Scout Seven" od angielskiej firmy U First Sports. By sfinalizować umowę z prezesem miedziowego klubu Robertem Pietryszynem do Lubina przyjechał Hiszpan Pelayo Garcia - przedstawiciel firmy. - To najnowocześniejszy na świecie program. Służy do monitorowania piłkarzy z kilkudziesięciu lig. W sumie w bazie danych znajduje się 120 tysięcy zawodników - zachwala Garcia.
Z takiego samego programu korzysta 80 klubów, między innymi Chelsea Londyn, Manchester United, Liverpool, Barcelona oraz Sewilla. Ci ostatni tylko do monitoringu młodych talentów zatrudniają aż dwadzieścia osób. - W tej części Europy wyprzedził nas rzutem na taśmę Szachtar Donieck. Dziwię się takiej Wiśle Kraków, że odpuściła temat - uśmiecha się Jarosz, który jeszcze przed rokiem pracował właśnie w klubie z ulicy Reymonta.
Ile Zagłębie zapłaciło za "Scout Seven"? - To tajemnica handlowa, ale nie jest to tania zabawa. Oceniam jednak, że w naszej lidze stać na ten program przynajmniej trzy kluby - mówi Pietryszyn.
W Lubinie w zimowej przerwie wydali więcej na program komputerowy niż nowych piłkarzy. - Przyczyni się to do zbudowania potęgi naszego klubu. To wielki krok w stronę profesjonalizmu. Przecież, gdy tu przyjechałem zastałem spaloną ziemię. Nikt nic w klubie nie wiedział, co się dzieje na rynku - mówi Jarosz. Dziś Zagłębie zatrudnia w sumie pięciu skautów. Niebawem jednak w świat ruszą nowi pracownicy miedziowego klubu.

na stronie:
http://www.zaglebie-lubin.pl/www/ind...d=prasa&art=99 (Zagłebie jak Barcelona)
sprzed 2,5 roku
Okazuje się, że nawet mając taką bazą niewiele się osiąga
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
-Goral-
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 13.08.2009, 17:21
Czyli co kupili taki trochę lepszy transfermarkt.de tzn lepszy czyli pewnie z jakimiś filmikami zawodników.
Odpowiedz cytując
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2002

Stary 13.08.2009, 17:31
Po co takie bajery wystarczy skupić sie na 2-3 ligach (polska, czeska i slowacka) mieć 3-4 ludzi którzy potrafią dostrzec talent w chłopaku zanim jeszcze zacznie błyszczeć w lidze i tyle czyli to jest kwestia doboru ludzi tak jak np.Niedziela potrafił powiedzieć po treningach że Małecki ma papiery na świetnego piłkarza 2 lata temu
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 13.08.2009, 17:48
Lemoniadowy Joe napisał(a):Wyświetl post
Po co takie bajery wystarczy skupić sie na 2-3 ligach (polska, czeska i slowacka) mieć 3-4 ludzi którzy potrafią dostrzec talent w chłopaku zanim jeszcze zacznie błyszczeć w lidze i tyle czyli to jest kwestia doboru ludzi tak jak np.Niedziela potrafił powiedzieć po treningach że Małecki ma papiery na świetnego piłkarza 2 lata temu

Dokladnie ,grunt to znalesc profesonjalistow i ludzi znajacych sie na swojej robocie,czyli wyszukiwania "produktu" zanim ktos inny wpadnie na niego.

Tak tak,dzis pilkarz to taki wlasnie produkt ,ktory jesli ktos tylko zauwazy ze jest dobry zaraz znajdzie kliku "nabywców".

Nasze zadanie ,skoro nie mamy szans z innym "nabywacami" jest jedno,znalesc go wczesniej od innych ale caly trik jest jak z grzybami...ze trzeba wiedziec gdzie szukac.Jesli juz robic siatke scoutow to powoli i z selekcją zeby zatrudnic ludzi kompetentych a nie pijawki ,czy innych pseudo znawcow.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 13.08.2009, 18:01
Mieć program to jedno a umieć z niego korzystać to drugie. Podejrzewam,że wystarczy stworzyć prostą aplikację,gdzie będzie można porównywać pewne parametry i też będzie ok. Problem jest gdzie indziej. Nie w komputerach czy jakiś wymyślnych bazach danych. Ale w ludziach, którzy dobrze umieją odczytać to co komputer im wyłoży. Odczytać zanalizować i wyprzedzić wszystkich innych. Do tego potrzeba naprawdę sprawnego systemu scautinowego. Wypatrzyć kilku na jedną pozycję,obserwować ich postępy być na bieżąco, monitować wszytko co z nimi jest związane a do tego jeszcze badać czy aby ktoś się nie kręci też koło naszego potencjalnego kopacza. Jeśli tak to trzeba umiejętnie podjąć decyzję czy podpisywać czy odpuścić sobie,bo pozostali np prezentują się podobnie,a w przyszłości może i lepiej.Wiedza,doświadczenie, koordynacja,profesjonalizm. Dobry sytstem scautingu to rzecz kaso i praco chłonna. A efekty nie są w sumie gwarantowane.
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 13.08.2009, 18:30
nikt nie bierze pod uwage tego, że życie to nie Football Manager.
Jeśli ktoś uważa że kolesiostwo itp etc, nie ma znaczenia w polskiej piłce, to grubo się myli.
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
lukas63
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 13.08.2009, 18:35
Cytat:
@ tak na przyszłość, zmądrzejcie - niejaki Jan Kowalski wie ile jest wart jakiś zawodnik przykładowo z Polskiej A klasy. Bądźmy poważni.
Każdy klub ma własnego researchera i zna zespół od podszewki - w fmie nie ma drużyn z niższych klas rozgrywkowych (B czy C klasa) a jak są to bez graczy.
Odpowiedz cytując
royalmichael
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 13.08.2009, 22:01
http://sport.interia.pl/raport/wisla...-wisly,1352767
!!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 13.08.2009, 22:05
Wczoraj UD Almeria uzgodniła z Fulham kwotę odstępnego - 2,5 mln funtów. Oznacza to, że krakowski klub otrzyma 625 tys. funtów, czyli blisko trzy mln zł (według średniego kursu: 4,7 zł za funta, co daje 2,94 mln zł)

ciekawe na ile to prawda? Jeśli informacja jest scisła to Mielcarski jest niesamowity

Odpowiedz cytując
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 13.08.2009, 22:19
Michal_1990 napisał(a):Wyświetl post
Paweł pasuje do Fulham jak Matusiak do Serie A. Najlepszym wyjsciem dla niego w obecnej wydaje się przejście do Hannoveru, myślę że tam by sobie poradził. Najważniejsze żeby kasa uzyskana z transferu pozwoliła kupić następcę Brożka.
Nawet jeśli by tam przeszedł to z całym szacunkiem dla Pawła, ale nie jest lepszym piłkarzem niż Hanke czy Forsell
Odpowiedz cytując
Wrona
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 13.08.2009, 22:26
Zdaje się, że z tym udziałem w kolejnych transferach KU to prawda. Czy Kuba B. nie ma czasem podobnego zapisu w kontrakcie?
Nie spaceruj tędy
Nie wyciągaj ręki
To się może skończyć źle

[*]
Odpowiedz cytując
ciacho
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 13.08.2009, 22:29
A tak na marginesie tego newsa o Kalu Uche, to potwierdzona jest informacja, że piłkarze nie zgodzili się na zamrożenie premii za mistrzostwo, czy to jakieś jak zwykle puste gadanie dziennikarzyny.
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 13.08.2009, 22:53
FraMat napisał(a):Wyświetl post
Wczoraj UD Almeria uzgodniła z Fulham kwotę odstępnego - 2,5 mln funtów. Oznacza to, że krakowski klub otrzyma 625 tys. funtów, czyli blisko trzy mln zł (według średniego kursu: 4,7 zł za funta, co daje 2,94 mln zł)

ciekawe na ile to prawda? Jeśli informacja jest scisła to Mielcarski jest niesamowity

No musze przyznac ze ciekawa wiesc

Mielcar to byl chłop z głową na karku wiec mozliwe ze klazula istnieje

3 mln piechotą nie chodzi
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 14.08.2009, 01:09
Czyli trzeba podziekowac Uche, ze sie tak upieral z tym transferem do Fulham . Dziura budzetowa bedzie zalatana.

Blaszczykowski napewno ma taka klauzule(byla o tym mowa, kiedy byl finalizowany transfer do Borussi)...zycze mu w takim razie podwojnie zmiany klubu na lepszy(gdyby Liverpool wylozyl te 10 mln funtow, to bylaby niezla kaska, moze na transfery ).
Odpowiedz cytując
hunter
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 14.08.2009, 01:35
For_FuN_ napisał(a):Wyświetl post
Blaszczykowski napewno ma taka klauzule(byla o tym mowa, kiedy byl finalizowany transfer do Borussi)...zycze mu w takim razie podwojnie zmiany klubu na lepszy(gdyby Liverpool wylozyl te 10 mln funtow, to bylaby niezla kaska, moze na transfery ).
Klauzuli w przypadku Kuby Błaszczykowskiego raczej jednak nie ma. Przynajmniej tak mówią u nas w klubie.
Odpowiedz cytując
fond
Senior Member

Od: 07.2009

Stary 14.08.2009, 07:46
Ciekawe czy to prawda, czy tylko dziennikarska promocja Mielcarskiego na prezesa Wisły, która trwa od jakiegoś czasu.
Odpowiedz cytując
funkykoval
Socios Wisła Kraków

Od: 05.2005

Stary 14.08.2009, 09:23
hunter napisał(a):Wyświetl post
Klauzuli w przypadku Kuby Błaszczykowskiego raczej jednak nie ma. Przynajmniej tak mówią u nas w klubie.
Też tak mi się wydaje - z tego co pamiętam, to Borussia miała dopłacić jakieś 250 tys euro za awans do europucharów..... O udziale w dalszych kwotach transferowych nikt nic nie mówił - ale przy Uche też nie specjalnie była o tym mowa..... Dopóki nie będzie potwierdzenia tego faktu z klubu należy to traktować jako zwykłą plotkę.....
Co zaś do Uche - zarobilismy na jego pobycie w Bordeaux 400 tsy + transfer do Almerii - kwota oscylowała między 800 tys a 1,2 mln eurasiów, na stronach wislackich nie było podanej kwoty transferów.Na interii podają 1,25 mln, na transfermakt - 1 mln (i 500 tys. za wypożyczenie) ja z kolei pamiętam, że ta kwota oscylowałą w granicach 800-950 tys euro (ale mogę źle pamiętać).
Nie za bardzo wierzę w udział w zysku z odsprzedaży ;-)
JAZDA, JAZDA, JAZDA BIAŁA GWIAZDA !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 14.08.2009, 09:32
funkykoval napisał(a):Wyświetl post
Nie za bardzo wierzę w udział w zysku z odsprzedaży ;-)

to ma być udział w zysku czy w przychodzie? Różnica byłaby spora

Odpowiedz cytując
Mistel
Senior Member

Stary 14.08.2009, 09:37
I czemu Grzegorz Mielcarski nie jest znów naszym dyrektorem sportowym? Widać że gość zna się na rzeczy. A nawet dodam że wg. mnie to najlepszy tego typu fachowiec w kraju!!
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Od: 03.2004

Stary 14.08.2009, 09:39
A według mnie Bednarz...
Dlaczego według ciebie Mielcarski jest najlepszym fachowcem w kraju?
Odpowiedz cytując
JOSE 841
Senior Member

Stary 14.08.2009, 10:20
czemu najlepszy może dlatego że uważa że miał szczęście pracować z Sir Bobbym Robsonem a słyszeliście że Wisła ma zarobić na ostatnim transferze Kalu Uche do Fulham 625 tys.funtów a na polskie 2,94 mln dzięki Mielcarskiemu w końcu może będzie kasa na jakiegoś dobrego bramkarza
Odpowiedz cytując
Tenzen
Senior Member

Stary 14.08.2009, 12:26
"By kogoś kupić trzeba kogoś sprzedać". Jak to dobrze, że tym kimś jest Kalu Uche
Odpowiedz cytując
Waldi69
Senior Member

Od: 09.2007

Stary 14.08.2009, 12:27
JOSE 841 napisał(a):Wyświetl post
czemu najlepszy może dlatego że uważa że miał szczęście pracować z Sir Bobbym Robsonem a słyszeliście że Wisła ma zarobić na ostatnim transferze Kalu Uche do Fulham 625 tys.funtów a na polskie 2,94 mln dzięki Mielcarskiemu w końcu może będzie kasa na jakiegoś dobrego bramkarza
Nie podniecajcie się tak tą informacją o 3 mln dla Wisły, bo dla mnie wiadomości z interii to taki odpowiednik "Faktu". I nie przechwalałbym tego Mielcarskiego, bo wcale gość nie był takim dobrym dyrektorem, a już na pewno nie lepszym od Bednarza. Przypomnę jego niektóre "trafione" gotówkowe transfery: Ballotte, Varga, Baretto, nie wiem czy nie przeszedł przez niego Vidliczka.
Nie wiem, ale ja entuzjastą tego gościa nie jestem.
"...Równowaga ciała jest najważniejszą troską postawy gotowości..." Bruce Lee
Odpowiedz cytując
K4millo
Senior Member

Od: 05.2003

Stary 14.08.2009, 14:17
Waldi69 napisał(a):Wyświetl post
Nie podniecajcie się tak tą informacją o 3 mln dla Wisły, bo dla mnie wiadomości z interii to taki odpowiednik "Faktu". I nie przechwalałbym tego Mielcarskiego, bo wcale gość nie był takim dobrym dyrektorem, a już na pewno nie lepszym od Bednarza. Przypomnę jego niektóre "trafione" gotówkowe transfery: Ballotte, Varga, Baretto, nie wiem czy nie przeszedł przez niego Vidliczka.
Nie wiem, ale ja entuzjastą tego gościa nie jestem.
Nie Ballotte tylko Belotte - jego ściągnął Kasperczak, nie Mielcarski. Był to darmowy zawodnik i jak sam Kasperczak powiedział na konferencji prasowej o nim i Ekwueme: "Rozróżnijmy wzmocnienie zespołu a przygotowanie młodych zawodników do gry w pierwszej drużynie. Oni mają predyspozycje piłkarskie, myślimy, że dużo wniosą do zespołu i pomogą nam w przyszłości. Tak ich traktujmy."

Varga - on przyjechał na testy jak już Mielcarski nie był dyrektorem sportowym Wisły.

Vidliczka - to raczej pomysł Liczki, który go trenował w reprezentacji U-21. Był on wypożyczony na pół roku, miał być zabezpieczeniem na wypadek transferu Baszczyńskiego do Zenitu (w Rosji okienko transferowe otwarte jest dłużej). No i Vidliczka nie mógł grać na swojej nominalnej pozycji czyli prawej obronie, bo Baszczyński został jednak w Wiśle. Grał na prawej pomocy i nie wychodziło mu to za dobrze.
Wisła Kraków
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Stary 14.08.2009, 14:25
A Kaczorowski?
Odpowiedz cytując
Marszałek
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 14.08.2009, 14:34
Pablo84 napisał(a):Wyświetl post
A Kaczorowski?
....każdemu się błąd w życiu popełnić zdarza
Wydarzenia nie zawsze spełniają nasze oczekiwania, ale zawsze jest dla nich jakieś logiczne wytłumaczenie. Często nie jest ono krzepiące, ale zawsze logiczne.
Odpowiedz cytując
Manager89
Senior Member

Stary 14.08.2009, 14:38
A ja tam jetem za tym żeby Mielcarski został dyrektorem sportowym w Wiśle. Grał troche na zachodzie i pomógłby zrobić pion sportowy w Wiśle (Jacusiowi należy grzecznie podziękować po zakończeniu kontraktu...). Mielcarski zna sie na swoim fachu a jeści prawdą są informacje o klauzulach w umowach transferowych Kuby i Kalu to wielki szacun za to... Mielcar pomogłby stworzyć system szkolenia młodych zawodników i mam nadzieje stworzył siatke skautów. Bo narazie mamy tylko Manuela Junco :( a za czasów Mielcara pracował z nami niejaki Mario Branco (bodajże zasługą Mielcarskiego i Branco jest ściągnięcie takich zawodników jak Jean Paulista czy Cleber). Mielcar mógłby nakłonić Mirka Szymkowiak do pracy na stanowisku skauta. O pracy w charakterze skauta w Wiśle myśli ponoć Cleber... Z czasem takie funkcje można zaproponować Baszczowi i Zieniowi a także Mauro Cantoro... Co do zmian w w sztabie szkoleniowym to mam nadzieje że Jacek Kazimierski odejdzie po tym sezonie a zastąpi go Andrzej Dawidziuk...
Odpowiedz cytując
eMTe
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 14.08.2009, 14:56
Jeżeli chodzi o naszą politykę transferową to teraz priorytetem musi być podpisanie nowej umowy z Małeckim. Tragedia by się stała, gdyby skorzystał z Prawa Webstera. Czemu o negocjacji nowej umowy z Małym jest cisza ze strony naszego klubu?

Musimy także zacząć wreszcie wykorzystywać tych młodych, którzy są w kadrze pierwszego zespołu. Bo kiedy oni się nauczą grać jak nie będą się ogrywać w lidze? W Legii jakoś to funkcjonuje. I nie mówcie mi, że Leszczaka, czy Burligi nie można wpuścić do gry, gdy prowadzimy pewnie około 75 minuty. Czy Legia ma lepszą młodzież? Wątpie. Jakoś daje się szansę Ćwielongowi, którą to już z kolei, którą po raz kolejny gość marnuje. Tamci piłkarze nawet nie dostają okazji do zmarnowania szansy...

I nie wiem jak można było stracić Jonczyka podpisując z nim półroczny kontrakt w wieku 17 lat. Po co podpisywać z utalentowanym rzekomo piłkarzem tak krótką umowę? Może liczono, że przez te pół roku przebije się do pierwszego składu? Ktoś mi uświadomi jaki był zamiar klubu?
Ostatnio edytowane przez eMTe : 14.08.2009 o godz. 15:01.
Odpowiedz cytując
Rob_Zombie
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 14.08.2009, 15:02
A ja tam co do Mielcara nie jestem przekonany. Co chwilę słyszymy go jako 'eskperta' w tv i... Jest to facet który nie potrafi się wysłowić, sklecić poprawnie chociażby jednego zdania. Żeby jeszcze miał coś ciekawego do powiedzenia to pół biedy, ale wszystko co mówi możnaby w skrócie określić jako 'Kapitan Oczywisty atakuje'. Albo się zgadza z wypowiedzianą przed chwilą przez kogoś opinią i ją powtarza, albo mówi jakiś największy banał. Teoretycznie nie ma to większego związku z byciem dyrektorem sportowym, ale w jakiś sposób świadczy to o jego inteligencji. Człowiek który nie ma ABSOLUTNIE nic do powiedzenia o piłce nożnej (która ogólnie rzecz ujmując jest jego zawodem), nie może być inteligentny i już. A myślę że to istotne na tak ważnym stanowisku.
Ostatnio edytowane przez Rob_Zombie : 14.08.2009 o godz. 15:04.
"(...)Był oskarżony o organizowanie w sezonie 2003/2004 wśród piłkarzy zrzutki pieniędzy, z których później opłacali sędziów pomagających Kolporterowi Koronie w awansie do II ligi. W trakcie śledztwa prowadzonego w ubiegłym roku przez wrocławską prokuraturę obaj przyznali się do winy(...)"
"(...)wciągał w handel meczami i młodych, i starych, i Polaków, i obcokrajowców, i tych, którzy na kupowanie wyników mieli, i tych, którzy nie mieli (tym przecież pożyczał).(...)"
Odpowiedz cytując
Pablo84
Senior Member

Stary 14.08.2009, 15:17
Manager89 napisał(a):Wyświetl post
A ja tam jetem za tym żeby Mielcarski został dyrektorem sportowym w Wiśle. Grał troche na zachodzie i pomógłby zrobić pion sportowy w Wiśle (Jacusiowi należy grzecznie podziękować po zakończeniu kontraktu...). Mielcarski zna sie na swoim fachu a jeści prawdą są informacje o klauzulach w umowach transferowych Kuby i Kalu to wielki szacun za to... Mielcar pomogłby stworzyć system szkolenia młodych zawodników i mam nadzieje stworzył siatke skautów. Bo narazie mamy tylko Manuela Junco :( a za czasów Mielcara pracował z nami niejaki Mario Branco (bodajże zasługą Mielcarskiego i Branco jest ściągnięcie takich zawodników jak Jean Paulista czy Cleber). Mielcar mógłby nakłonić Mirka Szymkowiak do pracy na stanowisku skauta. O pracy w charakterze skauta w Wiśle myśli ponoć Cleber... Z czasem takie funkcje można zaproponować Baszczowi i Zieniowi a także Mauro Cantoro... Co do zmian w w sztabie szkoleniowym to mam nadzieje że Jacek Kazimierski odejdzie po tym sezonie a zastąpi go Andrzej Dawidziuk...
Czyli Mielcarski miałby zostać dyrektorem sportowym bo:
1.Grał na zachodzie...
2.Być możę jest klauzela w kontrakcie Kalu Uche.
3.Pomógł by zrobić siatkę skautów, która aktualnie jest tworzona...Czyli co?Mielcarski miał by ją zrobić od nowa?Bez sensu.
4."Stare twarze" wróciły by do Wisły i pracowali by w Wiśle na różnych stanowiskach - innymi słowy, Praca w Wiśle za zasługi a nie wiedzę i doświadczenie w zawodzie...

REWELA
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów