The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park Sportowy (moderowane) Odpowiednie miejsce do wymiany poglądów na tematy sportowe, nie tylko piłkarskie, nie dotyczące jednak bezpośrednio "Białej Gwiazdy". O sytuacji w reprezentacji, innych polskich klubach czy ligach na świecie oraz o innych dyscyplinach sportu piszcie

Wyświetl wyniki ankiety: Czy uważasz, że Ludovic Obraniak powinien zostać Polakiem ?
Tak 254 76,28%
Nie 79 23,72%
Głosujących: 333. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
WILU TS
Banita

Od: 07.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 11.08.2009, 15:24
Tak cieszyć się,bo na pewno jest bardziej perspektywiczny i wartosciowy niż Roger.
Mnie też nie satysfakcjonuje taki stan rzeczy , wiadome że wolałbym młodych Polskich piłkarzy zamiast takich farbowanych ale na bezrybiu...

Zauważ że czołowe drużyny świata jak i europy grają takimi farbowanymi lisami chociażby Kuranyi daleko nie szukając
Ostatnio edytowane przez WILU TS : 11.08.2009 o godz. 15:32.
Odpowiedz cytując
koyoot
Senior Member

Od: 02.2006

Stary 11.08.2009, 15:36
Hmmm ja sie wam dziwie. Obraniak odmowil reprezie Francji, sam staral sie o obywatelstwo Polskie, sam chcial grac w naszej reprezentacji. Czemu wy sie doszukujecie w tym drugiego dna?

Nastepna sprawa - pomyslcie o tym ilu jest pilkarzy w reprezentacjach ktorych przodkowie sa imigrantami z jakiegos obcego kraju(by daleko nie szukac Podolski, Klose, Radziński, Vieira itp itd.) Ale nie polak to patriota, polak ma swoj honor. Polak nie pozwoli na to by jakis farbowany lis z Francji ktorego Babcia byla Polka gral i reprezentowal Polske.

Czasami sie zastanawiam, kto ma racje my polacy odnosnie naszej mentalnosci, czy obce kraje...
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 11.08.2009, 15:37
Cytat:
Zauważ że czołowe drużyny świata jak i europy grają takimi farbowanymi lisami chociażby Kuranyi daleko nie szukając
To, że sąsiad zrobił sobie w mieszkaniu burdel tzn. że Ty też tak chcesz ?
Odpowiedz cytując
Luquas
Senior Member

Od: 12.2006

Stary 11.08.2009, 15:47
Gwiaździsty napisał(a):Wyświetl post
To, że sąsiad zrobił sobie w mieszkaniu burdel tzn. że Ty też tak chcesz ?
Burdel to niestety mamy teraz - kadrowy. Póki co żadnej sensownej alternatywy na lewą pomoc, gramy bądź co bądź leciwym Krzynówkiem i jak wody na pustyni potrzeba nam dynamicznego skrzydłowego, tymbardziej, że jest uniwersalny. Skoro daliśmy szanse Rogerowi, to czemu jemu mamy jej nie dać
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 11.08.2009, 15:57
Luquas napisał:
[QUOTESkoro daliśmy szanse Rogerowi, to czemu jemu mamy jej nie dać][/QUOTE]

Bo to jest reprezentacja narodowa, a nie klubowe przytulisko jakich wiele w całej Europie.
Gdyby ptrzyjąć ten tok myślenia to jeszcze raz napiszę szkolenie młodzieży skoro można sobie importować co roku 2,3 grajków, których prababka czy pradziadek rzekomo przyjechali z Polski.

To nie klub, w którym moze grać każdy, ale reprezentacja. Niebawem reprezentacje będą jak kluby mogły sobie kupić grajków z całego świata i jakie to będą mistrzostwa. Kogo ? zlepków kopaczy wynajętych do MŚ.
Odpowiedz cytując
Luquas
Senior Member

Stary 11.08.2009, 16:04
To uważasz, że mamy grać naszymi "kapitalnymi" piłkarzami zamiast ludźmi, którzy poczuwają sie Polakami i chcą nam pomóc? Dla mnie rożnica miedzy Ludoviciem a Rogerem jest kolosalna. Inna sprawa, ze Leo niekoniecznie powołuje najlepszych piłkarzy, nawet nie wiem wg jakiego klucza są to powołania. Jeśli tak to wybacz, ale ja nie chce oglądać Krzynówka na lewym skrzydle, bo jego gra normalnie męczy i irytuje swoją nieporadnością. Niektórzy piłkarze mają honor i wiedzą kiedy zakończyć karierę reprezentacyjna, inna grupa nadal uważa, że jest na "topie".
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 11.08.2009, 16:14
Luquas napisał:
Cytat:
To uważasz, że mamy grać naszymi "kapitalnymi" piłkarzami
Tak mamy grać naszymi, takimi jakich mamy.

Cytat:
zamiast ludźmi, którzy poczuwają sie Polakami
Od kiedy Obraniac poczuł sie Polakiem ? Kiedy blisko MŚ.Dlaczego 2,3 lata temu nie czuł się ?

Cytat:
i chcą nam pomóc ?
Buehehehe ..chcą nam pomóc . Oni chcą pomóc sobie, wykorzystując właśnie taką naiwność .
Odpowiedz cytując
Luquas
Senior Member

Stary 11.08.2009, 16:18
Takimi jakich mamy, czyli bez ambicji Czy to nie jest troche ksenofobiczne podejście co nie polskie jest złe A co miał zrobić jak nikt się z nim nie kontaktował oraz wychował sie zagranicą Widać nie chce widzieć, rzeczy które widzą na całym świecie.
Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 11.08.2009, 16:24
Jezu, skad tyle nienawisci i wrogosci? Czytajac niektore brednie, mozna jedynie stwierdzic, ze powypisywali je gimnazjalisci, bo inaczej nie moge wytlumaczyc odmawiania prawa do gry w naszej reprezentacji Obraniakowi. Nikogo nie powinno interesowac z jakich powodow dana rodzina(w wiekszosc zostala zmuszona do tych wyjazdow lub poprostu przesiedlona, a mowie to na przykladzie mojej) opuscila nasz kraj, bo to prywatna sprawa.
Odpowiedz cytując
airborne4009
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 11.08.2009, 16:33
nasi rodowici kopacze poza Kuba to ludzie bez ambicji i beztalencia. Chcecie grac takimi? Ok. Tylko nie plakac mi tu jak beda dawac d... w co drugim meczu!
Semper Fidelis

,, Spadochroniarze nie umierają, tylko idą do piekła aby się przegrupować''
Odpowiedz cytując
wisl@k_TS
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 11.08.2009, 16:40
Gwiaździsty dobrze prawi. Kiedyś w klubowej piłce grali sami piłkarze z danego kraju, zero obcokrajowców. Teraz takie coś jest nie do pomyślenia. Ale czy za 50 lat ma być nie do pomyślenia żeby w reprezentacji Polski było 11 Polaków? Piłkarzy mamy jakich mamy, ale Polaków. A poza tym, nawet z 11 Obraniakami to my świata i tak nie zwojujemy.

I żeby było jasne, Obraniaka jest jeszcze w stanie znieść, ale Rogerów, Olisadebów i Loganów już zdecydowanie nie. Ludzie czekają latami na polskie obywatelstwo, uczą się języka, obyczajów, kultury, potem nieraz są z tego egzaminowani a tu taki jeden z drugim przychodzi, dostaje obywatelstwo a nawet ani me ani be po polsku. Czy naprawdę warto? Jeszcze jakby z tego były realne sukcesy to można by było polemizować a tak?
the end
Odpowiedz cytując
rospun
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 11.08.2009, 17:53
I co ? cieszyć się , ze cwaniaczek Obraniac wybrał naszą reprezentację ?
To nie Obraniac ma wybierać tylko co najwyżej moze grzecznie poprosić mając już od lat obywatelstwo polskie, kiedy o nie wystąpił z poczucia bycia Polakiem, a nie chwilowego interesu że pojedzie na MŚ.

Trzeba mieć honor, trzeba cenić fakt bycia Polakiem, a nie handlować obywatelstwem bo ...skład mamy słaby. No i ...j . Mamy taki na jaki nas stać. A nie farbowanymi lisami grać.
koyoot napisał(a):Wyświetl post
Hmmm ja sie wam dziwie. Obraniak odmowil reprezie Francji, sam staral sie o obywatelstwo Polskie, sam chcial grac w naszej reprezentacji. Czemu wy sie doszukujecie w tym drugiego dna?

Obraniak nie musiał się o nic starać, bo obywatelstwo polskie ma od urodzenia. Teraz zostało jedynie potwierdzone.

Może dla Was to reprezentacja Polski powinna być czysta do granic, bez Murzynów czy Francuzów. Szanuję to. Ale Obraniak mnie pozytywnie zaskakuje. On miał niemal pewne miejsce w reprezentacji Francji w przyszłości. Odmówił im już teraz. Chce się nauczyć języka. Nie unika tematów związanych z historią. Nie obiecuje gruszek. Nie uważam, bym dawał się nabrać. Po prostu mnie przekonał, choć mam wrażenie, że niekoniecznie mu na przekonywaniu kogokolwiek bardzo zależało.
Odpowiedz cytując
kreseq
Warszawiak

Od: 11.2003

Stary 11.08.2009, 18:01
Nie rozumiem o co sie tutaj jeden z drugim przepycha.
Ludovic ma obywatelstwo od urodzenia wiec jest POLAKIEM czy jak wolicie obywatelem heheh. To nie Roger i nie Olisadebe.
Sprawa jasna i klarowna.
Czemu w naszej reprezentacji nie moze grac ktos, kto od urodzenia byl Polakiem? Ktos mi powie czemu?

Co do przydatnosci to trzeba poczekac, ale ogladajac jego akcje i bramki jestem pewien ze da sobie rade i nie jeden raz bedziemy dzieki niemu swietowac zwyciestwo

Nie nazywam go najdzieja,zbawicielem czy kimkolwiek innym. To po prostu bardzo dobry gracz, ktory ma takie samo prawo do gry w naszej reprezentacji co Blaszczykowski czy Boruc, w przeciwienstwie do Rogera

PS: Pewnie juz widzieliscie ale fajnei sie to oglada :
http://www.youtube.com/watch?v=2yhxVr7BtqI
Ostatnio edytowane przez kreseq : 11.08.2009 o godz. 18:05.

Jeśli zapomnę o nich, Ty, Boże na niebie, zapomnij o mnie
Odpowiedz cytując
Gwiaździsty
Senior Member

Stary 11.08.2009, 20:41
Cytat:
Obraniak nie musiał się o nic starać, bo obywatelstwo polskie ma od urodzenia. Teraz zostało jedynie potwierdzone.
To tylko różnica w załatwianiu formalności ułatwiajaca mu przyznanie obywatelstwa. Skoro wynaleziono mu dziadka lub babkę to poprostu stwierdzono, ze jest obywatelem. Bo gdyby je miał faktycznie np. paszport to nie musiałby nic potwierdzać. Szkoda, że wnuki zesłańców nie moga liczyć na tą samą szybkość.

Cytat:
Ludovic ma obywatelstwo od urodzenia wiec jest POLAKIEM czy jak wolicie obywatelem heheh.
Jakie obywatelstwo ma od urodzenia ? Nie wygłupiaj się. Dziadek wyjechał do Francji, przyjął obywatelstwo francuskie, potem miał dziecko Fabrice Obraniak, a dopiero potem urodził się Ludovic. Jeśliby wszyscy, którzy urodzili się za granicą mając gdzieś dziadka z Polski byli Polakami to....... Europa jest nasza. Sami Polacy.
Cytat:
Pojawiła się szansa, by polskie obywatelstwo nie zostało francuskiemu piłkarzowi Ludovicowi Obraniakowi nadane, a jedynie zostało potwierdzone. Kandydat na reprezentanta Polski musi jednak uzupełnić dokumenty.

24-letni Obraniak w lutym rozpoczął starania o polski paszport, składając w konsulacie w Lille niezbędne dokumenty. W marcu pocztą dyplomatyczną zostały one wysłane do Polski i trafiły do Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji oraz Wojewody Mazowieckiego. Kolejny ruch należy jednak do Obraniaka, który w konsulacie polskim w Lille musi je uzupełnić.

- Po wstępnej analizie dokumentów w Polsce okazało się, że być może obywatelstwa panu Obraniakowi nie trzeba będzie nadawać, a jedynie potwierdzić, co przyspieszyłoby procedurę. Wątpliwości budzą okoliczności, w jakich jego dziadek stracił obywatelstwo polskie. Często zdarza się bowiem, że ludzie są przekonani o stracie obywatelstwa, a przepisy wskazują na zupełnie coś innego - poinformowała wicekonsul RP w Lille Pia
I o to tu chodzi, kruczki prawne, aby tylko szybko dać mu obywatelstow nie łamiąc prawa. Wymyśla się więc różne bzdury, kombinacje alpejskie by na chama zrobić z niego Polaka.
Odpowiedz cytując
rospun
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 11.08.2009, 21:01
Czy to ważne ile miał formalności (i jakie) by grać z Orzełkiem na piersi? Mnie jego postawa przekonała. Gdyby nie mieścił się w podstawowym składzie, i tak bym mu dobrze życzył. Gdzie Obraniak a gdzie Podolski...
Odpowiedz cytując
Natkan
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 11.08.2009, 21:23
NIe porównujcie Obraniaka do Podolskiego czy Rogera. Podolski mówi jestem Polakiem odpowiadam a w której reprezentacji grasz ? Roger to już w ogole pomieszkał kilka lat więc dla mnie pomyłka. Dla Obraniaka mówię tak.
Second Place is for Losers
Jazda Jazda Jazda Biała Gwiazda
Odpowiedz cytując
masada
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 12.08.2009, 20:37
Bardzo kuźwa śmieszne

zaliczą mu tą bramkę czy nie?
Odpowiedz cytując
Kamson
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 12.08.2009, 20:39
Powinni zaliczyć bo piłka wyraźnie zmieniła tor lotu po "odbiciu" od Obraniaka.
WISEŁKA NIGDY NIE ZGINIE
Odpowiedz cytując
kondzio7
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 12.08.2009, 21:09
i druga brama! Ludovic Obraniak! bedzie z niego pozytek!
Odpowiedz cytując
masada
Senior Member

Stary 12.08.2009, 21:13
No to w każdym razie ostateczny dowód na to, że Polakiem to on ewidentnie nie jest.

Już dwie bramy w ciągu pół godziny w debiucie przeciwko Grekom..

Obraniak, nigdy nie będziesz Polakiem!
Odpowiedz cytując
Arkas
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 12.08.2009, 22:39
Trzeba mieć honor, trzeba cenić fakt bycia Polakiem, a nie handlować obywatelstwem bo ...skład mamy słaby. No i ...j . Mamy taki na jaki nas stać. A nie farbowanymi lisami grać.
Dokładnie. Mozna się podpisac pod tym zdaniem wszystkimi rękoma. Bo ja osobiście wolałbym meic w składzie 11 POLAKÓW i gorsza grę niż jakies domino i ciut lepszą grę i awans do mistrzostw. Takie jest moje zdanie i nie zmienie jego nawet jesli "Gerejro" by strzelił decydującą bramkę do awansu.

A co do Obraniaka to niby Polak, bo miał przodków z Polski, ale czy czuję się on Polakiem? Chyba nie, bo nawet mówic po naszemu nie umie...
Nie wstydź się patriotyzmu.
WP.
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Stary 12.08.2009, 22:52
Dla mnie ktos kto wlasciwie nie mial stycznosci z tym co Polskie (język,kultura,obyczaje,itd) nigdy nie bedzie Polakiem.Nigdy nie bedzie jednym z nas ,bo napewno tego nieczuje.

Polakiem sie jest albo nie,nie mozna sie nim stac od tak,bo mi sie nagle zechcialo ,bo mam taka fantazje.

Tez wole drewnnianych Polakow ,niz czarnoskorych Loganow,Rogerow ,czy innych Obraniakow. w kadrze z pustym i smiesznym sloganem "Bo nam pomogą " .Nic glupszego jako argument uprawniajacy do gry kogos zza granicy nie slyszlem
Ostatnio edytowane przez Wojtas : 12.08.2009 o godz. 22:54.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
Arked
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 13.08.2009, 01:11
Kto wam dał prawo decydować kto jest Polakiem, a kto nie? Niech to oceni historia. Pełno jest "patriotów", którzy dla tego kraju nie zrobili zwyczajnie nic ale do osądzania innych są pierwsi w kolejności. Taki Obraniak może, nie urodził się w Polsce, nie zna ojczystego języka i kultury, ale grając dla reprezentacji kraju swoich przodków może dać radość milionom Polaków i to jest ważne. On naprawdę mógł wybrać reprezentację Francji. Wybrał jednak Polskę i należy to docenić, a nie wybrzydzać i wypisywać farmazony. Z takim podejściem przykładowo Turcy nigdy nie zaszliby tam gdzie są. A wyprzedzli nas o dwie długości.
(...) MY KIBICE POMOŻEMY!!! (...)
Odpowiedz cytując
dostuffca
Senior Member

Od: 06.2008

Stary 13.08.2009, 06:37
Wojtas napisał(a):Wyświetl post
Dla mnie ktos kto wlasciwie nie mial stycznosci z tym co Polskie (język,kultura,obyczaje,itd) nigdy nie bedzie Polakiem.Nigdy nie bedzie jednym z nas ,bo napewno tego nieczuje.
a co znaczy czuć polskość? urządzać rodzinną wigilię, narzekać na wszystko i wszystkich, wydajnie pracować tuż po przekroczeniu granicy i rozpamiętywać przegrane powstania, na wszelki wypadek zapominając o wygranych?

czy też coś jeszcze innego? może jest jakiś quiz, albo test, który pomaga to określić?

Odpowiedz cytując
bondTSW
Senior Member

Stary 13.08.2009, 06:44
dostuffca napisał(a):Wyświetl post
może jest jakiś quiz, albo test, który pomaga to określić?
spróbuj na facebook'u
Odpowiedz cytując
Mar85
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 13.08.2009, 07:01
Obraniak jest po części związany z Polską, płynie w nim Polska krew, więc jak można go porównywać z Rogerem czy Olisadebe. Dla takich zawodników jak Obraniak mówie tak, nawet nazwisko ma Polskie, sam bardzo chciał grać, jeszcze raz dla podkreślenia sam, nie tak jak w przypadku Olisadebe gdzie Engel mu załatwił czy Rogera Leo. Jest wielu polaków co wyjechało za garnicę i tam się narodziły ich dzieci. Poprostu tam maja lepsze warunki na rozwój i to jest jedyna dla nas szansa bo takie warunki jak na zachodzie do rozwoju własnych talentów bedziemy miec za 100 lat.
Odpowiedz cytując
eye63
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 13.08.2009, 08:08
Onet napisał trochę o wczorajszym występie Obraniaka
Odpowiedz cytując
Arkas
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 13.08.2009, 11:15
dostuffca napisał(a):Wyświetl post
a co znaczy czuć polskość? urządzać rodzinną wigilię, narzekać na wszystko i wszystkich, wydajnie pracować tuż po przekroczeniu granicy i rozpamiętywać przegrane powstania, na wszelki wypadek zapominając o wygranych?

czy też coś jeszcze innego? może jest jakiś quiz, albo test, który pomaga to określić?
Pytasz się co to znaczy czuc się Polakiem? Napewno oznacza to że jesteś taki jak inni, czujesz że Polska to kraj dla którego w razie potrzeby byś wziął udział w powstaniu, w wojnie żeby tylko ten kraj chronic. Może ty dostuffca czujesz się bardziej członkiem UE, ale ja czuję się Polakiem i nie jest mi obojętne to, że w reprezentacji grają ci, co Polakami kilka lat wcześniej nie byli.
Nie wstydź się patriotyzmu.
WP.
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 13.08.2009, 11:49
Ma ktoś materiał z kanału Nsport na temat Obraniaka?
Odpowiedz cytując
vote-for-mikey
Senior Member

Stary 13.08.2009, 12:17
dla mnie sprawa jest prosta,

Obraniak jest dla mnie w takim samym stopniu Polakiem jak Smolarek.

Bo przecież jak Smolarek wchodził do reprezentacji po Polsku mówił tylko dzieńdobry, a teraz to od razu Polak pełną gębą.

Po za tym, pytanie w ankiecie jest źle sformuowane, powinno brzmieć "Czy uważasz, że Ludovic Obraniak powinien otrzymać Polski paszport ?" Bo o tym czy jest Polakiem, czy Francuzem decyduje on sam. Roger przyznawał, że nie ma zamiaru mieszkać w Polsce, że dalej czuje się Brazylijczykiem, nie Polakiem.
Ostatnio edytowane przez vote-for-mikey : 13.08.2009 o godz. 12:25.
.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park Sportowy (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów