The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Kowalski
Senior Member

Od: 01.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 25.07.2009, 14:56
Pawel Wislak: "Ale czekaj przypomnij mi bo chyba nie pamiętam ile Dan był u nas trenerem ? co?
Bo mi się wydaje że jakoś pół roku czy coś nawet mu się w lidze nie dali rozgrzać"

Jak szkoda, że nie dali się rozgrzać Okuce.

Wolfy, w taki razie zgoda.
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Od: 07.2003

Stary 25.07.2009, 14:56
wolfy napisał(a):Wyświetl post
jova napisał(a):Wyświetl post
bla, bla, bla

Ps. ja miałem dostać bana za użycie słowa "głupi". Kiedy 1q2 pożegna się z tym forum?
Raczej nie teraz. Nie użył słowa "głupi".
A to, kto tu jest "pusty" i sfrustrowany niech każdy z nas oceni na własna rękę.
Tylko to jeszcze chciałbym dodać.
Odpowiedz cytując
Maciejj
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 25.07.2009, 14:57
wg mnie ma on racje i tyle...........

chyba Tarasiewicz powiedział ze w anglii piłkarze sie regeneruja 24godziny a w Polsce musielby 2 tygodnie

po prostu Petrescu jest profesjonalistą i nie wszystkim to sie podobało
Odpowiedz cytując
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Od: 12.2002

Stary 25.07.2009, 15:00
Kowalski napisał(a):Wyświetl post
Wolfy: "A zdobywanie tytułów nie jest żadną miarą naszej rzeczywistej siły, ponieważ nasza liga jest żałośnie słaba."

Widzisz, dla mnie Mistrzostwo Polski to jest coś. Może dlatego, ze czekałem na to wiele lat od 1978 do ery Cupiała. A tak na marginesie Petrescu nie zdobył MP, w naszej żałośnie słabej lidze.
ale mial identyczny bilans punktowy jak Skorża w tym sezonie gdy zdobył MP

tez nie rozumiem po co dyskredytować MP
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 25.07.2009, 15:05
Tylko to jeszcze chciałbym dodać.
Myślę, że powiedziałeś już dość.
Chyba, że chciałbyś coś jeszcze dodać na temat charakteru Petrescu, znasz go przecież tak dobrze, że faktycznie masz prawo do wypowiedzi w tym tonie*...

Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Stary 25.07.2009, 15:16
Ależ oczywiście. Sam fakt odpadnięcia z mistrzem Estonii to zbyt mało, by można było mówić o zaniedbaniach i kompromitacji
No proszę. Wystarczyło użyć twoich własnych słów przeciwko tobie i już wyedytowałeś posta by zrobić go bardziej merytorycznym. Aż strach pomyśleć jak sensowne posty mógłbyś pisać gdyby regularnie z ciebie kpiono.
Wynik jak najbardziej jest kompromitujący, ale gra? Ocenienie całkowitej sytuacji zespołu na podstawie samego wyniku jest bardzo naiwne. Taki Real męczył się z Shamrock Rovers. Co prawda w sparingu, ale jednak chluby to im nie przynosi. Czy z tego można wnioskować, że się opieprzają i potrzeba im więcej hard worka?
Odpowiada na pytania dziennikarzy, najczęściej naszych. To oni poruszają ten temat.
A w języku rumuńskim nie ma odpowiednika dla zdania "dziękuję, ale nie chcę się wypowiadać na ten temat"?
Opowiada wyłącznie o tym, co osobiście zaobserwował w Wiśle, co jednoznacznie wynika chociażby z zastosowania czasu przeszłego.
Jakie ma podstawy do tego by twierdzić, że to co zaobserwował kiedyś ma przełożenie na teraźniejszość?
Odpowiedz cytując
LooNatyk
Senior Member

Od: 04.2004

Stary 25.07.2009, 15:26
jova -- dlaczego mial tego nie komentowac? Ja jego komentarz odebralem, jako krytyke ogolnie polskich pilkarzy. A z nimi mial stycznosc, i na pewno o podejsciu do treningow naszych grajkow wie wiecej niz my razem wzieci.

Zgadzam sie z nim w pelni, ze u nas wiekszosc, to darmozjady. Budza sie dopiero wtedy jak jestesmy skompromitowani. Co mi teraz po przeprosinach, skoro przyniesli taki wstyd mojej ukochanej druzynie?Wstyd ktory dlugo bedzie sie ciagnal, i jeszcze z pewnoscia za kilka lat beda nam wypominac ta kompromitacje.

Cytujac za nasza legenda:

""Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw.
Czasem i przegrać przychodzi.
Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustępliwej walki.
Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych...podania ręk"

Dla mnie niestety kilku naszych po tych meczach na podanie reki nei zasluguje i tyle.

Zeby nie szukac juz w czasach Pana Henryka. Brakuje mi obecnie kogos takiego jak Kazio Moskal, ktory gryzl trawe rowniutko praktycznie zawsze. Nasi w Talinie zaczeli biegac dopiero wtedy jak mleko bylo rozlane.

Levadia tez nie miala super kondycji, jak to chyba Skorza wspomnial, po pierwszym meczu schodzili oddychajac rekawami. Mimo to jednak wyrwali nam remis, bo tego chcieli, i o to walczyli. Na tyle na ile bylo ich stac.
Odpowiedz cytując
!!IRIVER!!
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 25.07.2009, 15:26
A co, może jest o niebo lepiej niż za Petrescu?

Mówisz, że Petrescu nie widzi tego jak teraz Wisła pracuje, jak Wisła gra. A czy Ty widzisz jak gra i pracuje jego Unirea? Widzisz ich treningi? Nie? Koło się zamyka. Łaskawie więc się zamknij.

Niestety, ale Danowi wszyscy w tym kraju mogliby co najwyżej w tej chwili buty czyścić, patrząc na to, co osiągnął z jakimś śmiesznym klubem z Rumunii.
Odpowiedz cytując
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Stary 25.07.2009, 15:32
Wynik jak najbardziej jest kompromitujący, ale gra? Ocenienie całkowitej sytuacji zespołu na podstawie samego wyniku jest bardzo naiwne. Taki Real męczył się z Shamrock Rovers. Co prawda w sparingu, ale jednak chluby to im nie przynosi. Czy z tego można wnioskować, że się opieprzają i potrzeba im więcej hard worka?
ale przecież wnioski znamy i Petrescu ma racje bo jednym z elementów porażki było zlekceważenie przeciwnika potraktowanie meczu nieprofesjonalnie, potem może nieskuteczność (trudno zdarza sie) a trzecim przygotowanie szczytu formy przez trenera na pozniejsz faze (zrozumiale)

wszystko można wybaczyc i jakos wytlumaczyc ale nie olewanie spotkania o taka stawkę bo dopóki sytuacja nie jest pewna trzeba gryzc trawe a nie dopiero gdy widmo kompromitacji zagląda w oczy tak samo bylo i z Tibilisi i z Valerenga

i dlatego Petrescu ma racje a Wisla nie zgrała w LM i ma tyle dlugu bo piłkarze w kompromitujący po raz kolejny sposób niszczą nadzieje na zbudowanie silnej Wisly

i nie ma teraz znaczenia warsztat Petrescu tylko czy ma racje czy nie
Odpowiedz cytując
wolfy
Senior Member

Od: 01.2005

Stary 25.07.2009, 15:34
Widzisz, statystycznie rzecz ujmując - wpadki się zdarzają. Jeżeli jednak mówimy o regularnych kompromitacjach, to o "wpadkach" mowy być już nie może. A tych nasza piłka dostarcza nam wystarczająco dużo aby uznać, że problem jednak jakiś jest i ma go nie tylko Wisła...
Porównując męczenie się w sparingu z porażką w dwumeczu (choć fakt, nasz geniusz trenerski też traktował go jak sparing) pokazujesz, że nie rozumiesz problemu. Chyba, że uznajesz mistrza Estonii za nas równorzędnego przeciwnika i to jest poziom sportowy, do którego aspirujemy. Wówczas tym bardziej nie widzę niczego zdrożnego w wypowiedzi Petrescu, wszak - zgodnie z jego słowami - niczego na europejskich boiskach nie osiągnęliśmy, a z profesjonalnym futbolem mamy styczność tylko w telewizji.

A w języku rumuńskim nie ma odpowiednika dla zdania "dziękuję, ale nie chcę się wypowiadać na ten temat"?
Fakt, lepiej, żeby nie mówił co o nas myśli. Po co burzyć nasze własne o sobie wyobrażenia?
Tylko - jak już wspomniałem - to nie Petrescu ma problem, tylko my. W takiej sytuacji opinia kogoś z zewnątrz może być bardzo pomocna, jeżeli tylko potraktuje się ją poważnie.

Jakie ma podstawy do tego by twierdzić, że to co zaobserwował kiedyś ma przełożenie na teraźniejszość?
Przeczytaj jeszcze raz mój post, jest tam odpowiedź na Twoje pytanie.
Ostatnio edytowane przez wolfy : 25.07.2009 o godz. 15:39.
Już za cztery lata,
Już za cztery lata,
Może będzie Ekstraklasa!
Odpowiedz cytując
jova
Senior Member

Stary 25.07.2009, 18:39
!!IRIVER!! napisał(a):Wyświetl post
Mówisz, że Petrescu nie widzi tego jak teraz Wisła pracuje, jak Wisła gra. A czy Ty widzisz jak gra i pracuje jego Unirea? Widzisz ich treningi? Nie? Koło się zamyka. Łaskawie więc się zamknij.
Właśnie ja nie wypowiadam się o grze Unirei, więc to nie ja jestem tym, który powinien milczeć.
Lemoniadowy Joe napisał(a):Wyświetl post
ale przecież wnioski znamy i Petrescu ma racje bo jednym z elementów porażki było zlekceważenie przeciwnika potraktowanie meczu nieprofesjonalnie, potem może nieskuteczność (trudno zdarza sie) a trzecim przygotowanie szczytu formy przez trenera na pozniejsz faze (zrozumiale)
wszystko można wybaczyc i jakos wytlumaczyc ale nie olewanie spotkania o taka stawkę bo dopóki sytuacja nie jest pewna trzeba gryzc trawe a nie dopiero gdy widmo kompromitacji zagląda w oczy tak samo bylo i z Tibilisi i z Valerenga
i dlatego Petrescu ma racje a Wisla nie zgrała w LM i ma tyle dlugu bo piłkarze w kompromitujący po raz kolejny sposób niszczą nadzieje na zbudowanie silnej Wisly
i nie ma teraz znaczenia warsztat Petrescu tylko czy ma racje czy nie
Nie wiem, czy dobrze rozumiem. Chcesz powiedzieć, że Wisła lekceważyła rywala przez pełne oba mecze? Zgadzam się, że można mieć pretensje o zaangażowanie w pierwszej połowie w Sosnowcu, ale o cały dwumecz? Bez przesady. To nie były spotkania jak te z Valerengą, gdzie w 90 minucie drugiego meczu nasi dreptali po boisku.
Widzisz, statystycznie rzecz ujmując - wpadki się zdarzają. Jeżeli jednak mówimy o regularnych kompromitacjach, to o "wpadkach" mowy być już nie może. A tych nasza piłka dostarcza nam wystarczająco dużo aby uznać, że problem jednak jakiś jest i ma go nie tylko Wisła...
No właśnie. Czy w takiej sytuacji można mówić o kompromitacjach i wpadkach? Bo moim zdaniem to raczej norma, która pokazuje siłę całej ligi. Levadia gra na poziomie polskiego średniaka. Czy naprawdę mielibyśmy pewność, że Wisła puknie mistrza Estonii gdyby tylko podeszła do tego meczu w pełni skoncentrowana? Moim zdaniem nie, tak samo jak nie moglibyśmy być pewni zwycięstwa ze Śląskiem lub Bełchatowem. Lekceważenie rywali przeszkodziło w odniesieniu sukcesu, ale istotniejsze jest to, że Wisła jest piłkarsko zbyt słaba by gładko rozbijać rywali na tym poziomie. Gdy zespół gra w zdekompletowanym składzie, gdy zamiast do bramki strzela w słupki i poprzeczki to takie fatalne rezultaty mogą się zdarzyć. Stąd sprowadzanie wszystkich problemów polskiej piłki do zaangażowania wydaje mi się idiotyczne. To zagadnienie jest znacznie bardziej skomplikowane.
Porównując męczenie się w sparingu z porażką w dwumeczu (choć fakt, nasz geniusz trenerski też traktował go jak sparing) pokazujesz, że nie rozumiesz problemu.
Nie porównuję tych spotkań jako całości. Wyraźnie podkreślam, że są różne bo jeden jest tylko sparingiem. Porównuję kiepskie, niesatysfakcjonujące wyniki i podkreślam, że na podstawie samego wyniku nie da się dojść do żadnych sensownych wniosków.
Fakt, lepiej, żeby nie mówił co o nas myśli. Po co burzyć nasze własne o sobie wyobrażenia?
Tylko - jak już wspomniałem - to nie Petrescu ma problem, tylko my. W takiej sytuacji opinia kogoś z zewnątrz może być bardzo pomocna, jeżeli tylko potraktuje się ją poważnie.
Za trafną opinię z zewnątrz można uznać słowa Bońka, który nie próbuje dawać prostych rozwiązań dla skomplikowanych problemów tylko celnie podsumowuje sytuację.
Opinia Petrescu nie jest zła ponieważ jest negatywna. Jest zła, ponieważ mądrzy się facet, który nie ma pojęcia o czym mówi, który sugeruje możliwe rozwiązania, choć nie poznał dobrze problemu.
Przeczytaj jeszcze raz mój post, jest tam odpowiedź na Twoje pytanie.
Opisałeś dlaczego Petrescu ma prawo podsumować (mniej lub bardziej trafnie) sytuację Wisły sprzed 3 lat. To nie tłumaczy dlaczego jego przemyślenia są wciąż aktualne.
Odpowiedz cytując
Lemoniadowy Joe
Socios Wisła Kraków

Stary 25.07.2009, 19:08
Nie wiem, czy dobrze rozumiem. Chcesz powiedzieć, że Wisła lekceważyła rywala przez pełne oba mecze? Zgadzam się, że można mieć pretensje o zaangażowanie w pierwszej połowie w Sosnowcu, ale o cały dwumecz? Bez przesady. To nie były spotkania jak te z Valerengą, gdzie w 90 minucie drugiego meczu nasi dreptali po boisku.
nie napisałem ze zlekceważyli przez cały dwu meczu ale 45 minut wystarczy do krytyki, i rozwalenia fajnego klimatu który by w klubie bo do pokonania Levadi dużo więcej nie trzeba byc moze bylo jak poważnego jej potraktowania od 1- 90 minut
Odpowiedz cytując
mar07
Junior Member

Od: 07.2009

Stary 25.07.2009, 19:19
Petrescu? Ludzie,a pamiętacie jak graliśmy za niego? Długa piłka od obrońców,zero stylu, żadnej koncepcji.. A Maciek prawie z tym samym składem zdobył dwa mistrzostwa i co?

P.S: Wczoraj widziałem Dawidowskiego w Krakowie czyżby wielki powrót ;>
Ostatnio edytowane przez mar07 : 25.07.2009 o godz. 19:27.
Chcemy trenera Wisełko chcemy trenera!
Odpowiedz cytując
Maciejj
Senior Member

Od: 11.2004

Stary 26.07.2009, 13:38
http://www.90minut.pl/kariera.php?id=3687
Odpowiedz cytując
emjot
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 26.07.2009, 23:14
futbol.pl - Pierwszy mecz gracie z Wisłą Kraków. Jak wyglądały pańskie ostatnie chwile pod Wawelem?
- Ja niestety w tym zespole zostałem skreślony, trenowałem z Młodą Ekstraklasą, ale mnie to nie interesowało. Moim celem jest gra w Ekstraklasie i właśnie go spełniam. Co do atmosfery w Wiśle może nie będę się wypowiadał. Zdecydowałem się odejść i nic mnie z tamtym klubem już nie łączy.

- Jak może Pan skomentować porażkę Wisły w Lidze Mistrzów?
- Wiedziałem już po pierwszym meczu, że w Tallinie będzie ciężko. Wszyscy wiemy, co Estończycy pokazali u nas. Jednak taki zespół jak Wisła Kraków powinien sobie poradzić. Odpadli z Ligi Mistrzów i na pewno jest to wielkie rozczarowanie, coś niespodziewanego. Teraz jestem zawodnikiem Ruchu i Wisła mnie już nie interesuje.

wywiad z pewnym kopaczem przez pewnien czas Wisły
można wstawić jakiekolwiek nazwisko z obecnej kadry
i będzie to samo
Jurowicz-Talik-Lechowicz-Szumilas-Kaczor-J.Krupa-Brzycki-Legutko-J.Wapiennik-W. Stopa-Michel-Sawicki-S.Wójcik-Świder-Snopkowski-Adamek
Odpowiedz cytując
iiYama
Senior Member

Stary 27.07.2009, 06:41
Dramat byłego bramkarza Wisły

Jeszcze niedawno Adam Piekutowski był z Wisłą Kraków mistrzem Polski. Dziś wszyscy o nim zapomnieli. 35-letni bramkarz przeżywa jednak swój dramat, po ciężkiej kontuzji omal nie wylądował na inwalidzkim wózku. Kluby Jagiellonia Białystok i Wisła Kraków odwróciły się do niego plecami.

Trzy lata temu na meczu Jagiellonii Białystok, do której był wypożyczony z Wisły, źle spadł przy interwencji. W jednej sekundzie stał się niezdolny nie tylko do dalszej gry, ale nawet do chodzenia. Oglądając zdjęcia z rezonansu magnetycznego lekarze łapali się za głowy. - W moim kolanie nic nie zostało. Więzadła przednie, tylne i poboczne były zerwane, łękotka do usunięcia, podobnie jak pół rzepki. Do tego chrząstki zostały poruszone. Zostały tylko gołe gości - wylicza Piekutowski.

W sierpniu skończy 35 lat. Od roku jest na rencie inwalidzkiej. W perspektywie sztuczny staw kolanowy. Jej okres żywotności wynosi 15-20 lat. Przy mojej posturze będzie niszczyła się szybciej. Przeciągam więc ten czas bez mechanicznego stawu jak najdłużej, a endoprotezę zamierzam wstawić za 15 lat. Bo kiedy się zużyje, to zostanie mi już tylko wózek inwalidzki - opowiada Piekutowski.

W Wiśle też mi nie pomogli. Chcieli przeprowadzić operację jak najtańszym kosztem, wydać jak najmniej pieniędzy. Kiedy było wiadomo, że Piekutowski już nigdy nie zagra, Wisła nalegała na przedwczesne rozwiązanie kontraktu. - Umyli ręce. Jeszcze przed operacją usłyszałem, że kontuzji doznałem jako piłkarz Jagiellonii i teraz oni muszą się o mnie martwić. Szkoda, bo parę meczów w Wiśle zagrałem, kilka sezonów tam spędziłem. Szybko o tym zapomnieli. Najważniejsza jest zdrowa osoba, potrzebna w danej chwili. Inni stają się bezużyteczni, skreśleni. Pożegnanie z Wisłą odbyło się w nieprzyjemnej atmosferze, nie pozwalano mi trenować z pierwszą i drugą drużyną. Szefowie klubu powiedzieli, że jestem już niepotrzebny - narzeka Piekutowski.

Piekutowski zagrał 56 meczów w ekstraklasie, większość w koszulce Wisły Kraków. Przy dwóch z trzech tytułów mistrza Polski zdobytych z tym klubem miał spory udział. Był solidnym bramkarzem. Bez szans na grę reprezentacji Polski, ale na pewno w ligowej czołówce.
Ave
Wisła
Odpowiedz cytując
matusz
Member

Od: 07.2009

Stary 27.07.2009, 10:08
emjot napisał(a):Wyświetl post
futbol.pl - Pierwszy mecz gracie z Wisłą Kraków. Jak wyglądały pańskie ostatnie chwile pod Wawelem?
- Ja niestety w tym zespole zostałem skreślony, trenowałem z Młodą Ekstraklasą, ale mnie to nie interesowało. Moim celem jest gra w Ekstraklasie i właśnie go spełniam. Co do atmosfery w Wiśle może nie będę się wypowiadał. Zdecydowałem się odejść i nic mnie z tamtym klubem już nie łączy.

- Jak może Pan skomentować porażkę Wisły w Lidze Mistrzów?
- Wiedziałem już po pierwszym meczu, że w Tallinie będzie ciężko. Wszyscy wiemy, co Estończycy pokazali u nas. Jednak taki zespół jak Wisła Kraków powinien sobie poradzić. Odpadli z Ligi Mistrzów i na pewno jest to wielkie rozczarowanie, coś niespodziewanego. Teraz jestem zawodnikiem Ruchu i Wisła mnie już nie interesuje.

i będzie to samo
Gościa potraktowali jak potraktowali i ma pełne prawo tak mówić, bo właściwie graczem tego klubu był tylko na papierze.
Odpowiedz cytując
IncognitoTSW
Socios Wisła Kraków

Od: 08.2008

Stary 27.07.2009, 10:22
Szkoda Piekuta :/ Nie był może pewnym bramkarzem ale sympatyczny facet... I trochę nie fair go potraktowali szefowie z tego co mówi.
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Stary 27.07.2009, 11:15
emjot napisał(a):Wyświetl post
futbol.pl - Teraz jestem zawodnikiem Ruchu i Wisła mnie już nie interesuje.

i będzie to samo
mozna rownie dobrze napisać:

teraz jest już najemnikiem Ruchu i w ogóle już Wisly nie interesuje
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując
qchar90
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 27.07.2009, 12:48
http://www.futbol.pl/artykul/59293.html
Norbert Varga zdecydował się podpisać kontrakt z Unireą Urzicen

Odpowiedz cytując
Romy S.
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 27.07.2009, 15:50
qchar90 napisał(a):Wyświetl post
http://www.futbol.pl/artykul/59293.html
Norbert Varga zdecydował się podpisać kontrakt z Unireą Urzicen
Bujda na resorach !
Dyrektorem sportowym Unirea Urziceni jest NARCIS RADUCAN - Director Sportiv

http://www.fcunirea.ro/index.php?page=3

a Vargę zapowiedział już 21 lipca Preşedinte executiv:Nicolae Lupu
tyle, że z FC Unirea Alba Iulia

http://www.unireafc.ro/conducere.php

Ot, całe polskie dziennikarstwo !
...nieczytelny...
Odpowiedz cytując
1q2
Socios Wisła Kraków

Od: 02.2005

Stary 27.07.2009, 17:15
Romy S. napisał(a):Wyświetl post
Ot, całe polskie dziennikarstwo !
Czepiasz się - to tak jak by była różnica czy ktoś przeszedł do Polonii Bytom bądź tej z Warszawy
94 - Allah Akbar!!
Odpowiedz cytując
St@chu
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 27.07.2009, 19:32
http://sport.onet.pl/74327.3,1248704...wiadomosc.html

Kalu Uche, który w latach 2001-2005 biegał po boiskach polskiej Ekstraklasy, robi wszystko, aby odejść z UD Almerii. Sceny z transferowego serialu z reprezentantem Nigerii w roli głównej są dobrze znane kibicom Wisły.

"Dziś historia zatoczyła koło. Uche jest niezadowolony ze swojej pozycji w klubie, od kiedy zwęszył szansę wyjazdu do Premier League. Jakiś czas temu zainteresowanie jego osobą wyraził Fulham FC, a 15-krotny reprezentant Nigerii robi wszystko, aby transfer doszedł do skutku.

Jak poinformował dziennik "AS", Uche oznajmił wszystkim w klubie, że chce odejść. Na przeszkodzie stoi prezydent Almerii, który zapowiedział, że nie sprzeda 26-letniego skrzydłowego za mniej niż 6 milionów euro.

To może być zapowiedź kolejnej transferowej komedii. Uche nie chce już grać dla Almerii, a oferta Fulham opiewa zaledwie na dwa miliony."
Odpowiedz cytując
Żmijka
Forumowiczka z jadem. Nietrującym.

Od: 10.2003

Stary 27.07.2009, 22:25
mar07 napisał(a):Wyświetl post
P.S: Wczoraj widziałem Dawidowskiego w Krakowie czyżby wielki powrót ;>
Dzisiej widziałam Dawidowskiego na Wiśle Czyżby wielki powrót ?
Odpowiedz cytując
Wojtas
Senior Member

Od: 06.2006

Stary 27.07.2009, 22:26
Wiadomo ze Kalu najpierw kochal "nas wszystkich" ,potem Almerie ,jutro bedzie Fulham.

A jedyne co kocha to rosnace liczby zer na koncie.
WISŁA KRÓLOWA POLSKI
Odpowiedz cytując
unpredictable_wislaczka
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 28.07.2009, 08:13
A czy wiadomo coś więcej co ze zdrowiem Baszczyńskiego? Te problemy, o których tu niedawno pisano,to związane z tym zakażeniem czy z czymś zupełnie nowym?
M. Skorża:"Głowackiego,Sobolewskiego,czy odchodzących z klubu Baszczyńskiego oraz Zieńczuka,ale i braci Brożków zazdrościć mi mogą nie tylko inni trenerzy.Sam jestem wdzięczny losowi, że mogłem z nimi pracować."

M. Szymkowiak:"Radek Sobolewski,Marcin Baszczyński, Paweł Brożek,Marek Zieńczuk czy Patryk Małecki.Oni daliby się za Wisłę pokroić."

Niektórym wydaje się,że stadiony piłkarskie to wyspy.Nie wiedzą,że są one raczej lustrami,w których odbija się obraz świata,do którego wszyscy należymy
Odpowiedz cytując
brylant17
Senior Member

Od: 07.2006

Stary 28.07.2009, 09:58
unpredictable_wislaczka znalazłem coś takiego

Cytat:
Kolejną operację kontuzjowanego kolana przeszedł w środę były obrońca Wisły Kraków Marcin Baszczyński. Obrońca ma ogromnego pecha, bowiem jego kolano zostało zaatakowane przez gronkowca - czytamy w Przeglądzie Sportowym.
Marcin Baszczyński, który w minionym sezonie zdobył z Wisłą mistrzostwo Polski, doznał kontuzji w jednej z ostatnich kolejek ligowych w meczu z Piastem Gliwice. Popularny "Baszczu" zerwał więzadła w kolanie i szybko przeszedł operację.

W środę przeszedł już kolejną operację kontuzjowanego kolana. Na domiar złego, okazało się, że kolano Baszczyńskiego zostało zaatakowane przez bakterię gronkowca.

To fatalna wiadomość dla zawodnika Atromitosu Ateny. Baszczyński podpisał umowę z Atromitosem po zakończeniu sezonu w Polsce, jednak już kilka tygodni wcześniej uzgodnił warunki z beniaminkiem greckiej Alpha Ethniki.

Najbardziej pesymistyczna wersja mówi o tym, że Baszczyński może już w tym roku nie zagrać. Przegląd Sportowy twierdzi, że najbardziej prawdopodobną datą powrotu "Baszcza" na boisko jest początek 2010 roku.
to bylo z 9 lipca
Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 29.07.2009, 16:13
w temacie o Macieju Skorzy pojawiło się kilka pytań o Dana i jego druzynę:
wiślak 68:
Cytat:
I w tym kontakście pytanie do FraMata eksperta ligi rumuńskiej: jak to jest że pomimo sukcesów w Rumuni żaden z wielkich klubów (Steua, Cluj) nie zatrudniają Dana? Czy jest w tym wszystkim jakieś drugie dno?
Tak to jest, że po zawirowaniach w Steaule chciano zatrudnić Dana, i on sam powiedział, że od pracy z reprezentacją wolałby Steauę, tylko, że właściciel Unirei natychmiast przebił ofertę z Bukaresztu.
W tym temacie (O byłych) wkleiłem niedawno teskt z prasy rumuńskiej o tym dlaczego Unirea z Danem osiągneli sukces w przeciwieństwie do Steauy, Dinama, Cluju...
Postaram sie go tu przenieść.

kristos
Cytat:
Jak dla mnie to jest "przerywnik" jak kiedyś Zagłębie ,czy GKS a w nastepnym sezonie wszystko wróci do normy tz.Staua ,lub jakiś lokalny rywal.
całkiem możliwe. ale to tylko gdybanie

szprotson:
Cytat:
w dobie kryzysu, wielkie uznane kluby w słabszych ligach, po prostu nie wytrzymały napięcia vide Rosenborg, Steaua ...
myślę, że to nie sprawa kryzysu. Rumunii to słabo dotyczy. Steaua jest po prostu kiepsko zarządzana. Gorzej niż Wisła (co może wydawać się nieprawdopodobne)
tofik:
Cytat:
W Rumunii nie ma wcale tak różowo. Sam Dan mówi, że odpowiada mu praca w Unireii, bo ma dobre stosunki z właścicielem. Ten dał mu czas na zbudowanie zespołu ( co jednak nie trwało zbyt dlugo), sprowadził zawodników, których Petrescu chciał itp. W innych zespołach np. z Bukaresztu presja na wynik jest taka sama jak w Wiśle. A np Gigi Becali ze Steauy zachowuje się jak oszołom. Zwalnia trenerów i wchodzi im w kompetencje.
to bardzo dobra analiza
i znowu kristos:
Cytat:
Moim zdaniem Dan trafił na klub w którym potrafił przekonać zawodników do naprawdę ciężkiej pracy ,oni mu uwierzyli i na tym wygrali.Ktoś wcześniej załatwił im wysoką pozycje w rankingu europejskim i znależli się w "niebie".
Obawiam sie ,że tego nie powtórzą ,ale to moje osobiste zdanie.
Co do porównania z Michniewiczem,to generalnie tak z tym ze Czesiu preferuje raczej futbol kombinacyjny a Dan wiadomo wyspiarski.
Otóż to. Też sądzę, ze mogą tego nie powtórzyć, chociaż.... z kasą za LM...
For_FuN
Cytat:
Szkoda, ze w Wisle nie potrafil zdobyc zaufania pilkarzy, a takze prezesa i dzialaczy.
nie sądzę, zeby to była kwestia zaufania. Raczej wygody. Piłkarzom wygodniej było zarabiać bez wysiłku, prezesom i działaczom wygodniej było spławic gościa, który miał wysokie aspiracje i wymagania i obnażał ich niekompetencje

Odpowiedz cytując
FraMat
Senior Member

Stary 29.07.2009, 16:18
Oto ten tekst z prasy rumuńskiej:

Myślenie contra kasa

Nieopisywane wcześniej metody Dana Petrescu, niskie nakłady finansowe, ale za to robione z głową, oraz całkowita dyskrecja właściciela klubu, to wszystko, czego zabrakło w tym sezonie zespołom Steauy, Dinamo, CFR i Timisoary.

1 sekret Unirei: metoda Realu Madryt, zgrupowanie po meczu

Dan Petrescu wprowadził od początku tego sezonu nową zasadę: po każdym meczu piłkarze udają się na zgrupowanie. Metodę tę podpatrzono od Realu Madryt, gdzie czyni się takod 7-8 lat. Jakie jest uzasadnienie? Organizmy piłkarzy po meczu znajdują się na niskim poziomie wydolności pod względem fizycznym, jeśli jeszcze wypadną sobie wtedy na imprezkę do klubu, przez dwa dni nie będą mogli trenować. Teraz natomiast pozostają na zgrupowaniu i jeśli nawet nie mogą zasnąć ze zmęczenia to pozostają w swoich pokojach i po dwóch dniach osiągają optymalną, fizyczną formę, wyjaśnia Narcis Raducan, dyrektor sportowy Unirei. A rezultat? Urzicenii to najlepiej fizycznie przygotowana drużyna do sezonu.

A jak jest u tych wielkich?

W Dinamo swoboda
Przeciwnie, w Dinamo gracze otrzymują od razu dzień wolny i wielu z nich natychmiast udaje się na dyskoteki, żeby świętować. Wielokrotnie piłkarze tacy jak Torje, Tamaş, Moţi i Izvoranu bawili się tam aż do rana i płacili kary klubowi. Kibice oskarżają: zgromadziliśmy w naszym klubie najwięcej imprezowiczów…

2 sekret Unirei: Zawodnicy zawieszeni i kontuzjowani też są na wszystkie zgrupowaniach i treningach

Dan Petrescu zmusza wszystkich piłkarzy, nieważne czy są kontuzjowani czy zawieszeni, do udziału we wszystkich zajęciach. A rezultat? Wszyscy gracze znają program drużyny i znajdują się pod ścisłą kontrolą, także i ci, którzy z różnych powodów nie wystąpią w najbliższych spotkaniach.

Jedni na boisku, inni w lokalach
Najbardziej widoczny odwrotny przykład pochodzi z Rapidu, a więc drużyny, która w tym sezonie traci 15 pkt do Unirei. Brazylijczyk Pitbull chodzi sobie po lokalach, kiedy jest kontuzjowany i nie znajduje się w składzie drużyny.

3 sekret Unirei: stabilizacja na stanowisku trenera to cel najwazniejszy

Dopiero w tym roku ujawniono, że kiedy pojawiła się tylko pogłoska, że ,Gigi Becali ze Steauy chce Dana Petrescu u siebie, szef Unirei wezwał „Borsuka” i zaproponował mu przedłużenie kontraktu o 3 lata i podwyżkę zarobków do 500.000 euro roczne. Natychmiast ogłoszono, że Dan zostaje.

Steaua i CFR, 7 trenerów w 10 miesięcy
Nie tylko, że rywalom Unirei brakuje takiej stabilizacji to jeszcze popadają w przesadę. Mistrz i wicemistrz z ubiegłego roku miały na ławce w tym sezonie 7 trenerów. Co to dało? CFR jest na 4 miejscu a Steaua na 5 miejscu za Urziceni.

4 sekret Unirei: Niewielkie pieniądze zainwestowane z głową

W Unirei średnia zarobków nie przekracza 100.000 euro, ponieważ nie ma tam żadnych gwiazd, które mogłyby zdestabilizować budżet. Co więcej, Mara, który zarabiał prawie 200.000 euro, został oddany za darmo zimą. Był wtedy kryzys finansowy i Unirea wolała się zabezpieczyć, by nie mieć potem poważniejszych kłopotów.
3,1 miliony euro to łączna suma jaką Unirea wydała w tym roku na pensje i premie piłkarzy znajdując sie w tej klasyfikacji na 9 miejscu w lidze.

Pieniądze wyrzucone w błoto
W Dinamo, średnia zarobków jest 3-4 razy wyższa niż w Urziceni. Na przykład Lobonţ, Mitea i Zicu zarabiają po około 400.000 dolarów. Piłkarz Steauy Semedo zarabia 250.000 euro a Arthuro zarobił jesienią 300.000 euro, 4 razy tyle ile zarabiają Onofraş czy Bilaşco z Unirei prez rok.

17,3 miliony euro to suma jaką Steaua i Dinamo przeznaczyły dla swoich piłkarzy w postaci pensji i premii.

5 sekret Unirei: Arlauskis trenuje nawet gdy trener zwalnia go z tego obowiązku

Dlaczego Urziceni miało w tym sezonie najbardziej wartościowego i równo grającego bramkarza? Oto jeden z sekretów litewskiego bramkarza Unirei. Ujawnia to trener bramkarzy, Dumitru Stîngaciu: "Podczas jednego z treningów w ubiegłym roku, wiał silny wiatr. Ogłosiłem, że przekładamy trening, bo piłka wyprawiała cuda w czasie lotu. On się na mnie obraził i powiedział, że trzeba trenować w takich warunkach, żeby nie stracić ani jednego dnia. Sam wyszedł na boisko i musiałem z nim ćwiczyć”.

Dayro bardziej przejmuje się fryzurą niż treningiem
Całkiem inną postawę widzimy u gwiazdy Steauy, Dayro Moreno. Spóźnia się na każdy trening , bo tyle czasu zajmuje mu układanie i żelowanie włosów.

6 sekret Unirei: Pracodawca nie wtrąca się

Dumitru Bucşaru dał wolną rękę Danowi Petrescu i nigdy nie zawraca mu głowy. „Nie znaczy to, że nie rozmawiamy. Podczas meczu, siedząc w loży wypowiada się na temat różnych elementów gry, poszczególnych piłkarzy czy dokonywanych zmian i przeważnie ma rację. Zna się na piłce, ale mówi, że zatrudnił trenera więc nie wtrąca się do jego pracy” powiedział Narcis Raducan, dyrektor sportowy klubu.

Decyzje ponad głową trenera
Określenie „autorytet trenera” jest w przypadku Steauy zwykłym nadużyciem. „Byłem zszokowany, kiedy zadzwonił do mnie w czasie meczu nakazując zmianę piłkarza” , powiedział Hagi, pierwszy z trenerów, który ujawnił trenerskie zapędy właściciela klubu Gigiego Becali.

Odpowiedz cytując
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Stary 29.07.2009, 16:32
Cos za cos...albo budujemy druzyne walczakow(Petrescu w Wisle musialby wymienic 90% skladu), albo druzyne grajaca technicznie(ktora mimo wszystko ma wieksze mozliwosci grania np. w przypadku odrabiania strat). W polskiej lidze juz byla taka ekipa, ktora biegala po 90 i wiecej minut, zdobyla MP, ale jednoczesnie gra byla malo efektowna, a i pilkarze surowi technicznie. Mam tutaj na mysli Polonie Warszawa Wdowczyka i Engela(wiem, ze dzisiaj troche inaczej sie na to patrzy, bo wyniki mogly byc ustawiane). Mi taki styl nie odpowiada, wole cos pomiedzy.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów