The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna
Nazwa użytkownika
Hasło

Wisła Kraków - piłka nożna Tutaj możesz spokojnie i rzeczowo porozmawiać o wszystkich tematach związanych z "Białą Gwiazdą". Pokój z założenia zawierać ma tematy dotyczące drużyny.

Wyświetl wyniki ankiety: Podczas okienka transferowego latem 2018 roku Wisła:
wzmocni się 44 26,19%
osłabi 97 57,74%
zmiany kadrowe nie będą odczuwalne 27 16,07%
Głosujących: 168. Nie możesz głosować w tej ankiecie

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
urit1906
Banita

Od: 05.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 26.06.2009, 22:34
ciekawa sprawa z tym niedzielanem. widac tak latwo nie odpusci ;/
Odpowiedz cytując
Romy S.
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 26.06.2009, 22:43
Hoshimoto napisał(a):Wyświetl post
...
Czy Wy macie kłopoty z czytaniem ?

prawniki25 i inne logany.ts z Bożej łaski ...
...nieczytelny...
Odpowiedz cytując
royalmichael
Senior Member

Od: 04.2009

Stary 26.06.2009, 22:47
Cytat:
Niedzielan decyzję mistrzów Polski mocno odczuje w kieszeni, bo część jego zarobków była uzależniona od udziału w meczach.
O co chodzi? Przecież on się w ogóle nie pojawiał w podstawowej 11... ?
Ile się z nim jeszcze będziemy musieli męczyć? Pół roku czy półtora?
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 26.06.2009, 23:47
mr_kwolf napisał(a):Wyświetl post
Napastnicy pare razy kopneło prosto w Kasprzika i już wielki bramkarz, Glik pare przyzwoitych meczów i już płacz że go nie ściągneliśmy. Ja pamietam już takie gwiazdy tego forum jak Jarka, Komorowski, Zahorski, Grzelak, Zieliński, Majewski, Bonin i wielu innych. Dzięki Bogu że ich nie ściągneliśmy bo teraz byłby pewnie płacz i zgrzytanie zębów, ale jak widać każdy powód jest dobry żeby dowalić Bednarzowi
To moje subiektywne odczucie, ale nie wrzucałbym Glika do jednego wora z tym towarzystwem. Absolutnie się zgadzam, że u nas media kreują gwiazdy jednego kopnięcia, ale Glik naprawdę był solidny. Był przynajmniej o klasę, jak nie o dwie, lepszy od kolegów z drużyny i to praktycznie w każdym meczu, który oglądałem, a wiosną obejrzałem kilka( ze względu na Kowalskiego). W pozostałych spotkaniach na skrótach było widać, że sytuacja miała się podobnie, każde zażegnane zagrożenie to interwencja Glika. Oczywiście nie jest powiedziane, że chłopak będzie błyszczał w większym klubie, gdzie cele są inne a margines błędu znikomy. Ale mimo to uważam, że coś w nim jest i prędzej czy później trafi do kadry narodowej.

Z bramkarzami jest nieco inaczej niż z piłkarzami z pola i dlatego zgadzam się, że Kasprzik to nie to, czego szukamy. Stoper, czy gra w słabym klubie, czy w mocnym, zawsze ma jakąś pracę do wykonania. Czasem musi grać wyżej, czasem niżej, ale bardzo rzadkie są spotkania, kiedy stoperzy są zupełnie poza grą. Natomiast jak przypomnimy sobie rundę wiosenną, to były takie spotkania, w których Pawełek mógł spokojnie rozstawić leżak i oglądać mecz, bo nic nie działo się pod jego bramką. W słabym klubie łatwo jest bramkarzowi zostać okrzykniętym bohaterem, cudotwórcą, a wtedy trudniej jest dostrzec błędy popełniane przez takiego zawodnika.

qchar90 napisał(a):Wyświetl post
racja masz mr_kwolf
to sa gwiazdki jednego sezonu, jeden mecz sie takiemu uda i mysli ze jest gwiazda.
Potem odchodzi zagranice przyklad Matusiak i okazuje sie jaka z niego gwiazda.
Nie sztuka kupic zawodnika,ale sztuka jest kupic dobrego.
Pamietam u nas takich zawodnikow jak Jacek Kowalczyl Olek Kwiek
wielkie gwiazdy jednej czy dwoch rund a w Wisle sobie nie poradzili
i gdzie teraz oni sa?graja w Odrze.
Pamietam jak dlugo o Kowalczyka walczyli a potem siedzial na lawce albo kontuzje leczyl.
Zawodnik jedna runde zagra obojetnie czy ekstraklasa czy 1 liga i wolaja juz za niego milion albo wiecej

Brawo dla Bednarza i zarzadu ze pozbywaja sie niepotrzebnych graczy.
Niedzielan mialby honor i dogadal sie by z Wisla i rozwiazal kontrakt.
Jeszcze tak Cantoro sie pozbyc i ile kasy zostanie w klubie. Cantor ma jeden z najwiekszych kontraktow. Bo on jesli dobrze pamietam nie jest uzalezniony od meczow.
Brawo.
Mam nadzieje ze za ta kase co zyskaja z kontraktow zatrudnia kogos , trzeba im zaufac. Chociaz ciezko bedzie. Najlepiej musze nie czytac gazet portali interenetowych i bede mial spokoj. Nie bede sie denerwowal.
Co do Kowalczyka, to czy on się czasem nie wypromował w tym pamiętnym sezonie, w którym GKS walczył o mistrzostwo i załapał się do pucharu UEFA? Z tego co pamiętam ten magiczny sezon był kupiony przez GKS, a potem było twarde zderzenie z rzeczywistością, dla Kowalczyka w Wiśle, a dla GKS-u z bodajże Cementarnicą Skopje w p. UEFA.

Co do Cantoro to stanowczo protestuję, przed zestawianiem go z Niedzielanem. Niedzielan miał okazję, kontuzjowany był Brożek, potem Boguski, a i tak trener przed nim widział przestawionego na skrzydło Małeckiego, supernieskutecznego Ćwielonga i "mnie strzelać nie kazano" Beto. W drużynie, w której jest tak naprawdę jeden rasowy napastnik, Niedzielan był numerem sześć, to o czymś świadczy. Cantoro nie gra na miarę oczekiwań, ale jego konkurenci grają dobrze( Diaz) albo bardzo dobrze( Sobolewski), Argentyńczyk walczy o miejsce numer trzy z Jirsakiem, który też jest niezłym piłkarzem, w zależności od zaistniałej sytuacji, wchodzi Mauro, albo Tomek. Chłop jest rezerwowym, kosztownym jak na nasze możliwości, ale rezerwowym, Niedzielan gdyby został w pierwszej drużynie i tak nie miałby miejsca w kadrze, przesunięcie do mE ma tylko wymiar symboliczny, chcemy zmusić go do transferu.

royalmichael napisał(a):Wyświetl post
O co chodzi? Przecież on się w ogóle nie pojawiał w podstawowej 11... ?
Ile się z nim jeszcze będziemy musieli męczyć? Pół roku czy półtora?
Krakowskim targiem- rok. Podpisywał kontrakt latem na 3 lata.
Powód: literówki( pewnie i tak coś przegapiłem :P )
Ostatnio edytowane przez Uran235 : 26.06.2009 o godz. 23:51.
Odpowiedz cytując
masterlag
Senior Member

Od: 05.2008

Stary 26.06.2009, 23:50
I teraz właśnie zobaczylam wiadomość, że Niedzielan został przeniesiony do zespołu ME, ponieważ nie chciał skorzystac z ofert. OKey, na bank były one dużo słabsze finansowo i dlatego z nich nie skorzystał. Ale takie działanie klubu, przy naszej jakże bogatej ilości napastników dziwi mnie [choc to malo powiedziane]. Myślę, że "Wtorek" może pograć jeszcze trochę spokojnie w pierwszej drużynie. Kurde, po jego pierwszych meczach gdy przyszedł do Wisły wszyscy się jarali, a jak doznał kontuzji i przez rok nie grał to już go butujecie? Mimo wszystko to [jeszcze-?] nie jest Dawidowski i wg mnie trener Skorża powinien mu dać szanse.
Dopóki nie sprowadzimy jakiegoś naprawdę dobrego napadziora, który z miejsca będzie gwarantował co nieco; trochę ruchu na boisku, dopóty nie możemy sobie pozwolić na odsuwanie zawodników [tym bardziej, że Andrzej jest doświadczony]. My to nie Barcelona... heloł...

***oczywiście tu zastrzeżenie do mojej wypowiedzi- o ile pan Skorża zamierza dać szansę np. Leszczakowi to wtedy co innego.. Ale ta szansa to mają być jakieś mecze czy minuty, a nie tylko >wieczne< grzanie ławy.
Krakowska Wiślaczka!
Odpowiedz cytując
eMTe
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 26.06.2009, 23:50
Sprzedać Brożka Pireusowi to jak wbić sobie samobója w IV rundzie eliminacji, ponieważ naszym rywalem na 20% będzie Olympiakos. Nie puszczać go!!! A na pewno nie tam!!!
Odpowiedz cytując
qchar90
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 26.06.2009, 23:53
Wystarczy że zgłosimy go teraz do rundy eliminacyjnej i jest stracony dla druzyn ktore beda wystepowac w LM i eliminacjach do LM. Jeśli się nie myle

Odpowiedz cytując
eye63
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 27.06.2009, 00:00
Uran235 napisał(a):Wyświetl post
Krakowskim targiem- rok. Podpisywałem kontrakt latem na 3 lata.
Andrzej?

A tak całkiem serio, to mimo że Niedzielan wiele dla tej naszej Wisły nie zdziałał, to proponuję bany dla panów "bez honoru" itd.
Patrząc na suche fakty przedstawione w artykule - miał okazję grać w I lidze, miał prawo nie chcieć. Miał okazję wyjechać do Grecji, może chce zostać w Polsce - jego prawo. Klub robi co chce z takim zawodnikiem, ale nie rozumiem jak można gościowi, któremu się tyle płaci - zwyczajnie nie dać szansy. Wiem, że znajdą się zaraz tacy co powiedzą, że miał - ja powiem, że niestety nie miał - nie wiem czy to Skorży czymś podpadł, czy to nakaz z góry, czy Maciuś się zwyczajnie bał, niemniej jednak dziwi mnie zachowanie klubu.
Albo trzeba było mu dać grać w sparingach, albo rozwiązać kontrakt - a tutaj info, że oni chcą go sprzedać, gościa któremu nie dali zagrać bodaj pełnego meczu w ekstraklasie w poprzednim sezonie.
No ale nic, wszystko można jakoś tam wytłumaczyć. Dla dobra wszystkich fajnie by było, jakby się zgłosił po niego Śląsk, bo chodziły takie plotki, że Tarasiewicz chętnie by go widział u siebie, może po znajomości kluby się dogadają - a jeśli nie to będziemy bulić 100 tys. euro rezerwowemu, w tym jesteśmy mistrzami ostatnio
Odpowiedz cytując
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Stary 27.06.2009, 00:04
masterlag napisał(a):Wyświetl post
I teraz właśnie zobaczylam wiadomość, że Niedzielan został przeniesiony do zespołu ME, ponieważ nie chciał skorzystac z ofert. OKey, na bank były one dużo słabsze finansowo i dlatego z nich nie skorzystał. Ale takie działanie klubu, przy naszej jakże bogatej ilości napastników dziwi mnie [choc to malo powiedziane]. Myślę, że "Wtorek" może pograć jeszcze trochę spokojnie w pierwszej drużynie. Kurde, po jego pierwszych meczach gdy przyszedł do Wisły wszyscy się jarali, a jak doznał kontuzji i przez rok nie grał to już go butujecie? Mimo wszystko to [jeszcze-?] nie jest Dawidowski i wg mnie trener Skorża powinien mu dać szanse.
Dopóki nie sprowadzimy jakiegoś naprawdę dobrego napadziora, który z miejsca będzie gwarantował co nieco; trochę ruchu na boisku, dopóty nie możemy sobie pozwolić na odsuwanie zawodników [tym bardziej, że Andrzej jest doświadczony]. My to nie Barcelona... heloł...

***oczywiście tu zastrzeżenie do mojej wypowiedzi- o ile pan Skorża zamierza dać szansę np. Leszczakowi to wtedy co innego.. Ale ta szansa to mają być jakieś mecze czy minuty, a nie tylko >wieczne< grzanie ławy.
Niedzielan może być doświadczony, ale prze półtora roku nic nie pokazał, nic nie wskazuje, że ma wrócić jeszcze do formy. Na dodatek mam wrażenie, że fizycznie wytrzymuje 45 minut, co rusz ma jakieś nowe drobne urazy. Jak już napisałem, on i tak nie miałby już miejsca na ławce, przesunięcie do rezerw to tylko taki policzek wymierzony Niedzielanowi, byłemu reprezentantowi Polski. "Cicha" sugestia- albo idziesz do klubu, który cię chce, albo wpisujesz do CV roczne przesunięcie do rezerw i przypinasz łatkę pazernego na kasę.

eMTe napisał(a):Wyświetl post
Sprzedać Brożka Pireusowi to jak wbić sobie samobója w IV rundzie eliminacji, ponieważ naszym rywalem na 20% będzie Olympiakos. Nie puszczać go!!! A na pewno nie tam!!!
Wątpię żeby Brożek poszedł do Olympiakosu, jemu marzy się jakaś zachodnia liga. Olympiakos może zaoferować tylko grę w europejskich picharach a i to w świeyle minionego sezonu nie jest takie pewne. Liga Grecka nie jest szczególnie mocna, w pucharach kto wie, czy Wisła nie ugra więcej od Greków( wiem niepoprawny marzyciel ze mnie ). Podobne perspektywy pucharowe + lepsze zarobki + lepszą ligę Brożek mógłby mieć idąc do Rosji, czy Turcji, a ponoć odrzuca te kierunki.

I jeszcze tak ku przestrodze przed kupowaniem na kilogramy i wydawaniem milionów euro. Wiem, że Weszło to taki fuckt, ale poinformowani są nieźle.
http://www.weszlo.com/news/3216
Odpowiedz cytując
eMTe
Senior Member

Stary 27.06.2009, 00:35
qchar90 napisał(a):Wyświetl post
Wystarczy że zgłosimy go teraz do rundy eliminacyjnej i jest stracony dla druzyn ktore beda wystepowac w LM i eliminacjach do LM. Jeśli się nie myle
Według mojej wiedzy to on niestety musi zagrać chociaż jeden mecz, czyli najwcześniej wyłączymy go 15 lipca : (
Odpowiedz cytując
szprotson
Socios Wisła Kraków

Od: 06.2005

Stary 27.06.2009, 09:29
Jeśli Cebanu, ma byc wypozyczony rzeczywiscie do Bytomia, to chyba ewidentny znak, że bramkarz do nas dojdzie
cały nasz chuligański trud tobie ukochana ojczyzno

Odpowiedz cytując
Eleusis
Senior Member

Od: 05.2009

Stary 27.06.2009, 09:44
Zgadzam się co do Kasprzika. A wg. mnie my potrzebujemy bramkarza pewnego, który nie będzie miał w lidze zbyt wiele do roboty, ale parę sytuacji w których musi być na maksa skoncentrowany i pewny.
Odpowiedz cytując
Iban Mayo
Banita

Od: 06.2009

Stary 27.06.2009, 09:44
Mam nadzieję, że ta decyzja co do Niedziela okazała się wypadkową pozytywnych testów Drozdowicza. Jeśli dobrze zaprezentował się na tych treningach to oby i w sezonie pozytywnie zaskakiwał nas swoją grą.
Odpowiedz cytując
Pan Jotka
Senior Member

Od: 12.2004

Stary 27.06.2009, 10:48
amauri...Spokojnie. Lech zainwestowal "bańke" w zawodników młodych . Za rok lub dwa moga sie okazac wiodacymi postaciami w zespole. Uwazam ze na pewno to lepsze niz sciaganie wypalonych starych gwiazdek typu Mieciel czy Saganowski. Transfery te nalezy ocenic conajmniej po tym sezonie, bo akurat Jacek Zielinski wie jak poprowadzic mlodziez.
Odpowiedz cytując
amauri1990
Senior Member

Od: 08.2007

Stary 27.06.2009, 11:03
Może źle się wyraziłem. Chodziło mi o to, jakimi wzmocnieniami okazali się w tym sezonie (bo podobno takie było ich zadanie i taka obietnica przeznaczenia tej kasy) Smuda po prostu ich nie chciał. A za następnego treneiro mogą zabłysnąć. Podobnie u nas mogło być z Dudu, Beto, Burnsem, Varga...
Dobrze mówisz, Sagany i Mięciele to słaby kierunek. Dobrze że w obecnej polityce transferowej nie ma miejsca na ściąganie starych i zasłużonych, a interesujemy się raczej młodymi i perspektywicznymi.
Odpowiedz cytując
skeba
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 27.06.2009, 11:08
Wiesz, tak samo można powiedzieć o Jirsaku, 700 tys euro wywalone w błoto, bo koleś tez przez pierwszy sezon lawe grzał, a teraz ga srednio.
Nawet nie weszli na boisko , więc nie mozesz powiedziec, czy sie sprawdzili
Odpowiedz cytując
qchar90
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 27.06.2009, 11:18
To nie jest chyba temat o weszlo?
wiec po co tutaj o tym piszecie i tak samo o transferach Lecha Poznan.

Odpowiedz cytując
Wasiu
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 27.06.2009, 13:09
Wedlug rumunskich mediow interesujemy sie defensywnym pomocnikiem Steuy, Florinem Lovinem. Tu jego profil: http://www.pilka.pl/zawodnik,florin,lovin

Od 2001 roku grajac w 2 klubach zaliczyl w lidze rumunskiej 163 spotkania, w ktorych strzelil tylko 4 bramki (tutaj jedna z nich - http://www.youtube.com/watch?v=bCeMDmwfxEU) Rok temu za niesubordynacje na treningu zostal wyrzucony do rezerw i wystawiony na liste transferowa. Nikt jednak nie zaplacil rzadanych 800 tys euro i po miesiacu wrocil do pierwszego skladu. Teraz znowu sie go chcia pozbyc za jakis konflikt z innym zawodnikiem.

Ciekawe co z tego bedzie, przydalby nam sie dobry defensywny pomocnik. Wydaje mi sie, ze to jednak jakas podpucha. Raczej inny klun wybierze. Wg transfermarkt.de ma kontrakt do 30 czerwca.
Powód: link
Ostatnio edytowane przez Wasiu : 27.06.2009 o godz. 13:22.
Odpowiedz cytując
Maciuś
bananowy chłopiec

Od: 07.2006

Stary 27.06.2009, 13:13
Z daleka od takich wynalazkow.
Odpowiedz cytując
Witoldon
Senior Member

Od: 04.2008

Stary 27.06.2009, 13:26
Maciuś napisał(a):Wyświetl post
Z daleka od takich wynalazkow.
Taaa... mamy przecież Vargę, Cantoro i Diaza. Po co nam podstawowy zawodnik klubu, który grał w LM. Tak na poważnie to możemy o nim zapomnieć, to nie piłkarz na polską ligę. Pewnie znów redaktorkom niektórych pism i portali się nudzi.
"Jeżeli Wisła trafi w eliminacjach do Ligi Mistrzów na drużynę z jednej z pięciu najsilniejszych lig Europy, to niezależnie od transferów będzie to walka gołej d*** z batem."
Tomasz Hajto
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 27.06.2009, 13:28
Wasiu napisał(a):Wyświetl post
Wedlug rumunskich mediow interesujemy sie defensywnym pomocnikiem Steuy, Florinem Lovinem.
Chyba jest to lekko niemożliwe z dwóch powodów - defensywnych pomocników ci u nas dostatek, drugi jest taki, że on w Steauie zarabiał ok 0,5 mln euro.

Swoją drogą b. dobry zawodnik, pokazywał się z dobrej strony na przykład w Lidze Mistrzów w meczach z Lyonem.
Odpowiedz cytując
Maciuś
bananowy chłopiec

Od: 07.2006

Stary 27.06.2009, 13:28
Chodzi o to: "niesubordynacje na treningu", "konflikt z innym zawodnikiem".

Malo wam kalek, pijakow, nieudacznikow i ex-legionistow w klubie?
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Stary 27.06.2009, 13:39
Maciuś napisał(a):Wyświetl post
Malo wam kalek, pijakow, nieudacznikow i ex-legionistow w klubie?
Z tego co mi wiadomo Florian Lovin nie jest ani kaleką (nie miał większej kontuzji w karierze), ani pijakiem, ani nieudacznikiem. Sądzę również, że posądzenie go o bycie ex-legionistą jest, delikatnie mówiąc, dość odważne, gdyż nie wydaję mi się aby wiedział gdzie leży Warszawa, a tym bardziej legia.

Wiem za to, że w Lidze Mistrzów grał bardzo poprawnie i mógłby znacząco wzmocnić naszą drugą linię, co się zapewne niestety nigdy nie stanie. Ale Maciuś, bananowy chłopaczku, na przyszłość powstrzymaj się od wypowiadania się na tematy, o których jak widać, nie masz zbyt wielkiego pojęcia.

---------------------------------------------------------
http://www.sport.pl/pilka/1,70998,67...kontrakt_.html

Może podpiszemy dziś dwa kontraty?
Odpowiedz cytując
mic
Tylko Wisła

Od: 11.2002

Stary 27.06.2009, 13:40
rozarian napisał(a):Wyświetl post
No tak,w Rumunii szukają def.pomocnika(o ile to nie kolejna plota),a Janusz Gol jest wolny.
Przepraszam, a to Janusz Gol to jakas wielka gwiazda ? W dodatku prezentuje bardzo sredni ligowy poziom...
Ostatnio edytowane przez mic : 27.06.2009 o godz. 13:43.
Odpowiedz cytując
fialo
Senior Member

Stary 27.06.2009, 13:40
W dodatku nie jest wolny tylko zaręczony
Odpowiedz cytując
matizaq
Senior Member

Od: 07.2008

Stary 27.06.2009, 13:44
fialo napisał(a):Wyświetl post
http://www.sport.pl/pilka/1,70998,67...kontrakt_.html

Może podpiszemy dziś dwa kontraty?[/LEFT]
A może 3 ( Bożok, Nurovic, Drozdowicz ) , a może 4 ( jeszcze Carlinhos) ?
Przecież Pan Wilczek mowił,że kontrakty będą podpisywane w lipcu. Nie nastawiajcie sie na nic , bo znowu będzie płacz....
Cytat:
"If you are first you are first. If you are second you are nothing."- Bill Shankly
Odpowiedz cytując
Wasiu
Senior Member

Od: 04.2003

Stary 27.06.2009, 13:53
Ten Lovin wyglada solidnie, ale to raczej tylko sfera marzen. W tej Rumunii raczej dobre kontakty mamy, ale wspomnienia z zawodnikami - nienajlepsze.
Jesli nie Carlinhos - musimy innego prawego obronce podpisac. Singlar ma tenedencje to lapania jakis urazow/ chorob wtedy kiedy jest potrzebny. Dzisiaj znowu zamiast niego gra Burliga.
Odpowiedz cytując
eMTe
Senior Member

Stary 27.06.2009, 13:56
Co do zainteresowania innych klubów naszym Ilie to go wypożyczyć, niech chłopak się ogra. Zagra dobrze rundę, sezon w jakimś słabszym klubie i wróci do nas - to może na niego tylko pozytywnie podziałać : )
Odpowiedz cytując
bearex
Senior Member

Od: 11.2007

Stary 27.06.2009, 14:17
Nie wie ktoś czemu Bożok nie gra?
Odpowiedz cytując
westersyl
Guest

Stary 27.06.2009, 14:25
bearex napisał(a):Wyświetl post
Nie wie ktoś czemu Bożok nie gra?
Sprawa jest oczywista Bożok się szanuje... albo gra w koszulce Wisły albo wcale, gdyby zagrał w barwach słowackiej drużyny wyglądałoby to jako kolejny test mecz dla niego. Albo go chcemy albo nie.
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Wisła Kraków > Wisła Kraków - piłka nożna

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów