The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
tyniec.protest
Banita

Od: 06.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.06.2009, 10:09. PROTEST W TYŃCU - Nie dajmy się okraść !!!
Tyniec - dzielnica Krakowa...
Szok. Miasto planuje puścić dwupasmówkę przez środek Tyńca, tym samym poburzyć domy stojące po obu stronach drogi !!

Planują zbudować zbiornik retencyjny przy wałach - bez odkszodowań za zużytą ziemię !!

Działki jeszcze 2-3 lata warte po 200 tys zł, stoją bez użyteczne, bo miasto planuje zmienić tereny wokół Tyńca w tereny zielone i absolutnie nie ma żadnych zgód na jakąkolwiek budowę !! Nawet na własnym podwórku !!!

NIE ZGADZAMY SIĘ Z TYM !! PROTESTUJEMY - DOŁĄCZCIE !!!

Cytat:
Przeniesiemy wam Tyniec do Skawiny

Mieszkańcy Tyńca protestują przeciwko gminnym planom zagospodarowania dzielnicy. Twierdzą, że urzędnicy chcą zamienić ich osiedle w atrakcję turystyczną. - Tyniec to nie tylko osada wokół klasztoru - mówią.
Według projektu aż czterech planów zagospodarowania przestrzennego dla Tyńca, wyłożonych do konsultacji społecznych, ulice, jak np.: Boguciańka, Bolesława Śmiałego i Benedyktyńska, czekałoby poszerzenie. W niektórych miejscach droga miałaby biec wręcz po linii istniejących budynków. W innych miejscach projekty zakładają z kolei przekształcenie działek budowlanych w tereny zielone. Mieszkańcy nie zgadzają się, aby ich dzielnica pełniła wyłącznie rolę służebną względem Krakowa. - Tyniec to nie tylko osada wokół klasztoru, ale przede wszystkim mieszkańcy - apelują.

"Mieszkańcy to nie kreski na planie"

Na zorganizowane w piątek w dzielnicy spotkanie poświęcone tym planom przyszło ponad 500 osób. Pojawili się również posłowie Zbigniew Wassermann i Paweł Kowal. Przybyli radni miasta. Zabrakło jednak przedstawicieli władz Krakowa i magistrackiego biura planowania przestrzennego, autorów planów. Na ogrodzeniach przed każdym tynieckim domem zawisły transparenty z takimi hasłami, jak: "Tyniec to mieszkańcy, a nie kreski na planie" czy "Chcemy, aby nasze dzieci mieszkały w Tyńcu, nie w Irlandii".

O tym, że plany są źle skonstruowane, mówi wprost architekt Borys Czarakcziew, szef Małopolskiej Okręgowej Izby Architektów, mieszkaniec Tyńca.

- Projekty potwierdzają tylko, że Tyniec traktowany jest przez miejskich urzędników jak peryferia Krakowa. Miejsce przeznaczone przede wszystkim do turystycznej eksploatacji, kiedy tymczasem mieszkańcy skarżą się na brak kanalizacji. To oburzające - stwierdza architekt. - Plan zakłada tak silne ograniczenie możliwości zabudowy, że właściciele działek zostaną pozbawieni prawa do budowy na własnym podwórku - dodaje.

Mieszkańców oburzają także plany budowy połączenia Krakowa ze Skawiną biegnącego przez środek Tyńca. Tymczasem - jak twierdzą - powinno się raczej chronić obszar przed narastającym ruchem turystycznym. Zdaniem mieszkańców alternatywą byłoby przeprowadzenie drogi obrzeżami dzielnicy, wprost do klasztoru oraz zlokalizowanie przy niej parkingów. Podobne zastrzeżenie budzi przebieg części Bursztynowego Szlaku rowerowego do Budapesztu. - Dlaczego nie można poprowadzić go wałami tynieckimi, tylko planuje się całkowite rozkalibrowanie istniejących ulic w centrum - zastanawia się Czarakcziew. Olbrzymie kontrowersje wzbudza również pomysł przeznaczenia około 360 ha terenu na polder przeciwpowodziowy bez mowy o odszkodowaniach dla właścicieli gruntów.

- Nie można narzucać rozwiązań, które są wbrew ludziom - apelują tyńczanie. Zastrzegają, że jeżeli plany nie ulegną zmianie, to zwrócą się do prezydenta miasta Jacka Majchrowskiego o przeprowadzenie referendum dotyczącego odłączenia osiedla od gminy i przejścia do Skawiny.

Tyniec nie dla apartamentowców

Sytuację starają się załagodzić benedyktyni. Zależy im na ułatwieniu turystom dostępu do klasztoru. Ale nie kosztem dobrych relacji z parafianami. Nie chcą, aby rozpoczęte święto 70. rocznicy powrotu do opactwa przebiegało w atmosferze społecznej awantury. Boją się jednak, że sytuację mogą wykorzystać deweloperzy. Opóźnienia w pracach nad planami mogą pomóc im w zabudowie tego, niezwykle atrakcyjnego inwestycyjnie obszaru Krakowa.

Obawy benedyktynów podziela obecny na spotkaniu z mieszkańcami Tyńca radny PO Grzegorz Stawowy, przewodniczący komisji planowania przestrzennego i ochrony środowiska RMK. - Najbardziej nie chciałbym, aby w Tyńcu powstały apartamentowce. To oznaczałoby koniec tradycyjnego charakteru miejsca z zabudową jednorodzinną - mówi Stawowy. - Ale nic nie jest jeszcze przesądzone - uspokaja. Na razie mieszkańcy mogą składać poprawki do planu i liczyć na to, że uwzględnią je planiści odpowiedzialni za plany dla Tyńca.
DZIŚ !!
We WTOREK godz 17:00, centrum Tyńca (krzyżówka) - spotkanie z TVN24 (dotyczy protestu mieszkańców).

http://miasta.gazeta.pl/krakow/51,35...97564.html?i=0
Odpowiedz cytując
FredzIo
Senior Member

Od: 10.2007

Stary 09.06.2009, 10:14
Ja tam jestem za planami budowy i zagospodarowania.
Bogusław Cupiał napisał(a):
Kochałem Wisłę, kiedy byłem jej kibicem i kocham dzisiaj, bo to jest mój klub..
Odpowiedz cytując
tyniec.protest
Banita

Stary 09.06.2009, 10:34
FredzIo napisał(a):Wyświetl post
Ja tam jestem za planami budowy i zagospodarowania.

co?

jestes za tym, zeby takim jak ty i ja zburzono dom.. wykurzono do jakiejs klitki w bloku zabrali pole warte majątek? mialem plany budować sie w przepieknym miejscu, a tu taki <klops> ... juz nawet projekt domu jest .. juz nawet szczegoly dogadane z geodetami i tak naprawde cala nasza przyszłośc właśnie legła w gruzach... dzięki planom jakichś przygłupawych nie świadomych niczego urzędasów !!

Protestujemy !!
Odpowiedz cytując
WILU TS
Banita

Od: 07.2005

Stary 09.06.2009, 11:01
tyniec.protest napisał(a):Wyświetl post
co?

jestes za tym, zeby takim jak ty i ja zburzono dom.. wykurzono do jakiejs klitki w bloku zabrali pole warte majątek? mialem plany budować sie w przepieknym miejscu, a tu taki <klops> ... juz nawet projekt domu jest .. juz nawet szczegoly dogadane z geodetami i tak naprawde cala nasza przyszłośc właśnie legła w gruzach... dzięki planom jakichś przygłupawych nie świadomych niczego urzędasów !!

Protestujemy !!
Tobie może tak,ale mnie nie bo domu jako takiego nie mam,w klitce w bloku mieszkam od dziecka,i wcale nie czuje się przez to gorszy,może wreszcie poczujecie że życie to nie tylko kameralne domeczki wśród zieleni,ja również jestem za inwestycjami ale oczywiście za odszkodowania.
A protestowanie ot tak że nam się to nie podoba jest co najmniej śmieszne,niech budują ! Nie prostestujemy !
Odpowiedz cytując
Arturo Qr2nów
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 09.06.2009, 11:20
Gdzie inwestycje tam protesty. Tak zawsze było, a to Górale nie chcą Zakopianki, to komuś w pięknym skansenie zwanym Krakowem nie pasuje wysoka zabudowa, a to ktoś już ma PROJEKT domku w PIĘKNYM miejscu... Rozumiem rozgoryczenie. Natomiast sprawa jak dla mnie jest prosta, tak zaplanowano drogę, to dajemy właścicielom kasę jaką warta jest ziemia i Sorry Winnetou - wypad. Nie żyjemy w utopii, gdzie interesy 100% ludzi pokrywają się w 100%.
Odpowiedz cytując
IndykTSW
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 09.06.2009, 11:25
Tak odbiegając trochę od tej napiętej sytuacji: pierwsze zdjęcie przeczytałem na szybko i wyszło mi WOLNOŚĆ TYBETAŃCZYKOM
Perkele!
Odpowiedz cytując
DrewniaQ
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 09.06.2009, 11:29
To jest sprawa problematyczna. Z jednej strony potrzeba dróg i takich inwestycji, z drugiej trzeba zrozumieć mieszkańców.

Jak z Zakopianką- budowa stanęła przez warcholstwo.. z drugiej strony gdzie się ma podziać 100 letnia babcia.
NIC DODAĆ NIC UJĄĆ ! WISŁA KRAKÓW
http://w.drewnicki.pl - fotografia.

W kraju uczą mnie bierności.
Odpowiedz cytując
Kaan
Senior Member

Od: 09.2005

Stary 09.06.2009, 12:04
A czy rosna w miejscu inwestycji jakieś rzadkie, chronione rosliny albo żyją chronione zwierzeta? Bo to uzaleznia czy sie przyłacze do protestu.......

Edit: Dajecie po garach
Ostatnio edytowane przez Kaan : 09.06.2009 o godz. 13:09.
Półśrodki owocują ćwierćrezultatami

To z racji Cracovii i Wisły, na poziom tych drużyn nie ma chyba rady, wieszcz nawet stojąc na rynku, mruczy: Dziady, Dziady. L.J. Kern
Odpowiedz cytując
tyniec.protest
Banita

Stary 09.06.2009, 12:47
fruwają jakieś zajebiste motyle po tych moich łąkach...
Ostatnio edytowane przez tyniec.protest : 09.06.2009 o godz. 12:53.
Odpowiedz cytując
sharkey
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 09.06.2009, 12:55
Zapewne po zbudowaniu drogi zwiększy się ruch w tamtym rejonie co może niekorzystnie wpłynąć na drzewa zasadzone na terenie klasztoru przed wieloma wiekami.... tak mi się wydaje

JEDNO SERCE JEDNO BICIE WISŁA KRAKÓW PONAD ZYCIE!!!
Odpowiedz cytując
Devonisch
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 09.06.2009, 13:02
Ja jestem w stanie wszystko zrozumieć i znaleźć argumenty po obu stronach - ale nie dajmy się zwariować................ drzewka, motyle i czarna banda katabasów różnej maści krzyża w obecności bucefała konserwatora zabytków BLOKUJĄ co rusz ważniejsze inwestycje w mieście jak i poza nim.

Zbiornik retencyjny Super - rekreacja bliżej Krakowa będzie.
Odszkodowania za grunty i straty - jak najbardziej TAK.
Klechom - NIE NIE NIE
STELLA BIANCA FOREVER - SOCIOS WISŁA KRAKÓW
Odpowiedz cytując
mic
Tylko Wisła

Stary 09.06.2009, 13:06
jestes za tym, zeby takim jak ty i ja zburzono dom.. wykurzono do jakiejs klitki w bloku zabrali pole warte majątek?
Po pierwsze nie zabieraja tylko odkupuja.
Po drugie dostajecie za to naprawde porzadne pieniadze, czesto przewyzszajace wartosc dzialki (odkup + odszkodowanie)

Wiec sorry, ale jestem jak najbardziej za budowa.
Odpowiedz cytując
saklak1906
Senior Member

Od: 06.2007

Stary 09.06.2009, 13:12
co?

Protestujemy !!
Dostaniesz kase za ziemie a jak byly budynki to i za nie tez i to wcale nie bedzie malo plus odszkodowanie.
Nikt w tych czasach nikomu ziemi ani nieruchomosci nie zabiera bo mu sie tak podoba.

W koncu jest prawo ktore zezwala na przejecie ziemi jak i nieruchomosci jezeli blokuje to kluczowe inwestycje niezbedne dla kraju lub regionu oczywiscie musza za nie zaplacic( w mojej wiosce kiedys drogi nie zrobili bo stara piz...a nie pozwolila bo to jej ocowizna i do tej pory nie bo zrobili gdzie indziej)

Tak jak bylo ostatnio w Warszawie gdzie przez dwadziescia lat nie mogli sie dogadac, przyszli zapacili i sie skonczylo.

Pozatym za ta kase ktora dostaniesz kupisz sobie ziemie w innej wiosce tez pieknej i urokliwej a takich nie brakuje, a plany ktore kupiles na budowe domu mozesz nawet i w szczecinie wykozystac jezeli tylko sa zgodne z planem zagospodarowania przeszczennego
,
Odpowiedz cytując
tyniec.protest
Banita

Stary 09.06.2009, 13:39
Łąki w Tyńcu mają zostac włączone w program Natura 2000. Nie jestem do końca pewien co do wartości odszkodowań za potracone działki - przekształcone na parki!!! Nie wiem czy te działki dalej będą nasze, ale z innym wykorzystaniem, czy miasto odkupi (!!) i samo wykorzysta na teren zielony. Inaczej to jest kradzież w biały dzień !!

Cytat:

Łąka rozciąga się na części terenów Tyńca, Kostrza, Pychowic i Skotnik. Tutejsi właściciele działek są oburzeni tym, że w ich rejon wejdzie Natura 2000. - Chciałam wybudować dom dzieciom. Od lat staram się o pozwolenia i nic. To skandal, że nie można korzystać z własnej ziemi - mówi pani Leokadia, mająca działkę przy ulicy Nad Czerną. - Moja działka znalazła się tuż poza granicą Natury 2000. Będę mógł się budować, ale to co dotyka moich sąsiadów nie jest sprawiedliwe - twierdzi Andrzej Kowalski z Tyńca.
Odpowiedz cytując
7 kotów
P.N.R.I.

Stary 09.06.2009, 13:48
Niektorzy sie nigdy nie naucza.....

Ale to nic. Mnie sie to nie nudzi. :]

Zalozyciel ban, ale temat zostawiam.
Boia chi molla !
Odpowiedz cytując
Prezydentowa
Miodek

Od: 06.2004

Stary 09.06.2009, 14:49
To może ja zaprotestuję, że nie życzę sobie hamowania tej całej Natury 2000? Mieszkam w Pychowicach, więc mnie to też dotyczy. A, zaprotestuję sobie, bo jak projekt będzie zahamowany, to Wy się wybudujecie, a mi się to nie podoba, bo chcę mieć dalej łąki i las za domem i święty spokój. I co? Takie samem mam podstawy. "Bo ja chcę". Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, kolego. Ty chcesz się budować, a ja nie chcę, żebyś się budował, bo mi się podoba tak, jak jest. A projekt N2000 zapewni mi, że dalej będę miała las za siatką.
[Dla tych co celowści mojej specyficznej argumentacji - tak, to są ironiczne argumenty "bo ja tak chcę"]

A i jeszcze jedno. Nie wklejaj tych cytatów "oburzonych właścicieli działek", bo to nic nie znaczy. U mnie też jakiś dziennikarzyna na rowerku był. I nie tylko u mnie i gwarantuję Ci, że wypowiedzi w stylu "jestem za, bo cenię sobie spokój" jest co najmniej tyle samo - dlaczego nie zostały opublikowane, lub zostały zmienione? Przystopuj z wywoływaniem skandalu, bo to jest nudne.
Ostatnio edytowane przez Prezydentowa : 09.06.2009 o godz. 14:58.
Odpowiedz cytując
Arkas
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 09.06.2009, 21:38
fruwają jakieś zajebiste motyle po tych moich łąkach...
I bardzo dobrze że fruwają, wokół mnie (w Skotnikach), na łąkach też fruwają i dzięki temu będę miał zieleń i w miare ciszę, a nie kolejne osiedla i jakieś anty skwarki zieleni. I dzięki tej Naturze mam gwarancję że nie wytną mi lasu niedaleko żeby postawic kolejny supermarket.
A co do inwestycji w Tyńcu to zbiornik powinien powstac, ale ta dwupasmówka to porażka wg mnie.
Ostatnio edytowane przez Arkas : 09.06.2009 o godz. 21:40.
Nie wstydź się patriotyzmu.
WP.
Odpowiedz cytując
Kowal!
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 09.06.2009, 22:11
żebyś sie nie ździwił kiedyś ... motyle już w wielu miejscach w tym rejonie fruwały, dopóki tereny należały do prywatnych osób nic nie można było z nimi zrobić. Ale gdy ktoś machnął kasą tam gdzie trzeba to od razu pozwolenia ruszyły i domy są gotowe, na sprzedaż. Szczytem bezczelności jest kobieta na przeciwko Karczmy Rzym, z wyje***** ogrodzeniem pod sam las. Widocznie koło niej już przestały fruwać motyle, biegać dziki i galopować sarenki ...

u nas też miała iść ekspresówka, oczywiście po domach, działkach, sklepach itd.

zanim napiszecie jakieś głupoty to przemyślcie sprawe, bo nie każdy jest jeb**** materialistą i da się wyplewić z miejsca gdzie poświęcił całe swoje życie, prace by coś swojego mieć. No ale to inny punkt siedzenia ...

a jako ciekawostkę dodam, że jakiś s****y*** wziął 11mln za sam projekt ekspresówki ...
projekt, który nie ma racji bytu sam w sobie.
a że najpierw sie powinno przedstawić pomysł, dokonać rozeznania, a później robić projekt chyba nie muszę wspominać ... ale tak sie kręci wały, by każdy mógł zarobić. Ot cały nasz kraj.
Odpowiedz cytując
darotsok73
Senior Member

Od: 02.2008

Stary 09.06.2009, 22:20
Temat bardzo skomplikowany , wielowątkowy i jak wszystko w tym kraju konfliktowy i kontrowersyjny.
Ustawa wywłaszczeniowa to konieczność , inaczej nic w tym kraju nie zbudujemy.
Niestety pokutuje u nas reguła "liberum veto"
Jeśli istnieje logiczny i potrzebny projekt to płacić właścicielom rynkową cenę i do widzenia. BURZYĆ I BUDOWAĆ.
Sam mam pod Krakowem dużą działkę , dookoła rosną domki szeregowe i osiedla , różne cwaniaczki się dorabiają kokosów , ja tkwię w próżni bo jakiś skretyniały lub skorumpowany gminny planista czy inny eko-znawca wymyślił że duża część mojej działki jest "obszarem chronionym ekologiocznie".Do rzeczywistości ma się to jak pięść do nosa ale z gruntem nic nie da się zrobić. Dramat.

W kwestii zmiany klasyfikacji gruntów państwo zobowiązane jest pokryć pokrzywdzonym właścicielom straty(różnicę wartości ceny z działki budowlanej na rekreacyjno-ekologiczną)
Odpowiedz cytując
shad
Senior Member

Od: 11.2003

Stary 09.06.2009, 22:50
Ja tylko zaznaczę, że te działki POWNNY być wykupywane po cenie wyższej niż rynkowa lub po rynkowej + wielkie odszkodowanie. Bo niby jakim prawem ma się zmuszac ludzi do sprzedawania ich ojcowizny i nie dawać im nic więcej niż to co dostaliby gdyby sprzedali działkę z własnej woli?
Niszcz socjalizm!
Odpowiedz cytując
Grzadq
Senior Member

Od: 09.2006

Stary 09.06.2009, 23:08
Niech budują. Nie ma nic co mnie bardziej wkurza niż grupa ludzi którzy blokują ważną inwestycję dla miasta / regionu. Byłem za zbudowaniem obwodnicy Augustowa, jestem za budowaniem autostrad wg planów (bez kombinacji), tak samo jestem za zbudowaniem 2 pasmowej drogi przez Tyniec. Amen
Odpowiedz cytując
pysio
Banita

Stary 09.06.2009, 23:22
ja jestem też za puszczeniem ruchu samochodowego przez RYNEK w Krakowie, bo to jest skandal, że żeby dostać się do Rynku trzeba iść na nogach!

żyjemy w XXI wieku, a nie można autkiem podjechać pod sam McDonald :/
Odpowiedz cytując
sandbender
Graf Zero

Od: 08.2004

Stary 09.06.2009, 23:26
A czy gdzieś może na jakiejś stronie albo w artykule albo gdziekolwiek zamieszczono mapę rzeczonej dwupasmówki? Wraz z ewentualnym jej alternatywnym przebiegiem? Żeby jeszcze zaznaczono gdzie i po których domach ta dwupasmówka biegnie?
Tak żeby sobie można wyrobic opinię na podstawie materialów konkretnych? A nie na podstawie opinii zbanowanego (ciekawe za co?) sfrustrowanego mieszkańca?
Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów