|
|||||||
| Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj. |
![]() |
|
|
Narzędzia tematu | Tryby wyświetlania |
|
Banita
Od: 06.2009
Offline |
|
|
Tyniec - dzielnica Krakowa...
Szok. Miasto planuje puścić dwupasmówkę przez środek Tyńca, tym samym poburzyć domy stojące po obu stronach drogi !! Planują zbudować zbiornik retencyjny przy wałach - bez odkszodowań za zużytą ziemię !! Działki jeszcze 2-3 lata warte po 200 tys zł, stoją bez użyteczne, bo miasto planuje zmienić tereny wokół Tyńca w tereny zielone i absolutnie nie ma żadnych zgód na jakąkolwiek budowę !! Nawet na własnym podwórku !!! NIE ZGADZAMY SIĘ Z TYM !! PROTESTUJEMY - DOŁĄCZCIE !!! ![]() Cytat:
We WTOREK godz 17:00, centrum Tyńca (krzyżówka) - spotkanie z TVN24 (dotyczy protestu mieszkańców). ![]() ![]() ![]() ![]() http://miasta.gazeta.pl/krakow/51,35...97564.html?i=0 |
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2007
Offline |
|
|
Ja tam jestem za planami budowy i zagospodarowania.
![]() Bogusław Cupiał napisał(a):
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
co? jestes za tym, zeby takim jak ty i ja zburzono dom.. wykurzono do jakiejs klitki w bloku Protestujemy !! |
|
|
|
Banita
Od: 07.2005
Offline |
|
A protestowanie ot tak że nam się to nie podoba jest co najmniej śmieszne,niech budują ! Nie prostestujemy ! |
|
|
|
Senior Member
Od: 08.2006
Offline |
|
|
Gdzie inwestycje tam protesty. Tak zawsze było, a to Górale nie chcą Zakopianki, to komuś w pięknym skansenie zwanym Krakowem nie pasuje wysoka zabudowa, a to ktoś już ma PROJEKT domku w PIĘKNYM miejscu... Rozumiem rozgoryczenie. Natomiast sprawa jak dla mnie jest prosta, tak zaplanowano drogę, to dajemy właścicielom kasę jaką warta jest ziemia i Sorry Winnetou - wypad. Nie żyjemy w utopii, gdzie interesy 100% ludzi pokrywają się w 100%.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
Tak odbiegając trochę od tej napiętej sytuacji: pierwsze zdjęcie przeczytałem na szybko i wyszło mi WOLNOŚĆ TYBETAŃCZYKOM
![]() ![]()
Perkele!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 01.2007
Offline |
|
|
To jest sprawa problematyczna. Z jednej strony potrzeba dróg i takich inwestycji, z drugiej trzeba zrozumieć mieszkańców.
Jak z Zakopianką- budowa stanęła przez warcholstwo.. z drugiej strony gdzie się ma podziać 100 letnia babcia. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2005
Offline |
|
|
A czy rosna w miejscu inwestycji jakieś rzadkie, chronione rosliny albo żyją chronione zwierzeta? Bo to uzaleznia czy sie przyłacze do protestu.......
![]() Edit: Dajecie po garach
Ostatnio edytowane przez Kaan : 09.06.2009 o godz. 13:09.
![]()
Półśrodki owocują ćwierćrezultatami
To z racji Cracovii i Wisły, na poziom tych drużyn nie ma chyba rady, wieszcz nawet stojąc na rynku, mruczy: Dziady, Dziady. L.J. Kern |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
fruwają jakieś zajebiste motyle po tych moich łąkach...
Ostatnio edytowane przez tyniec.protest : 09.06.2009 o godz. 12:53.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2008
Offline |
|
|
Zapewne po zbudowaniu drogi zwiększy się ruch w tamtym rejonie co może niekorzystnie wpłynąć na drzewa zasadzone na terenie klasztoru przed wieloma wiekami.... tak mi się wydaje
![]() ![]() ![]() ![]() JEDNO SERCE JEDNO BICIE WISŁA KRAKÓW PONAD ZYCIE!!! |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
Ja jestem w stanie wszystko zrozumieć i znaleźć argumenty po obu stronach - ale nie dajmy się zwariować................ drzewka, motyle i czarna banda katabasów różnej maści krzyża w obecności bucefała konserwatora zabytków BLOKUJĄ co rusz ważniejsze inwestycje w mieście jak i poza nim.
Zbiornik retencyjny Odszkodowania za grunty i straty - jak najbardziej TAK. Klechom - NIE NIE NIE ![]()
STELLA BIANCA FOREVER - SOCIOS WISŁA KRAKÓW
|
|
|
|
Tylko Wisła
Offline |
|
Po drugie dostajecie za to naprawde porzadne pieniadze, czesto przewyzszajace wartosc dzialki (odkup + odszkodowanie) Wiec sorry, ale jestem jak najbardziej za budowa. |
|
|
|
Senior Member
Od: 06.2007
Offline |
|
Nikt w tych czasach nikomu ziemi ani nieruchomosci nie zabiera bo mu sie tak podoba. W koncu jest prawo ktore zezwala na przejecie ziemi jak i nieruchomosci jezeli blokuje to kluczowe inwestycje niezbedne dla kraju lub regionu oczywiscie musza za nie zaplacic( w mojej wiosce kiedys drogi nie zrobili bo stara piz...a nie pozwolila bo to jej ocowizna i do tej pory nie bo zrobili gdzie indziej) Tak jak bylo ostatnio w Warszawie gdzie przez dwadziescia lat nie mogli sie dogadac, przyszli zapacili i sie skonczylo. Pozatym za ta kase ktora dostaniesz kupisz sobie ziemie w innej wiosce tez pieknej i urokliwej a takich nie brakuje, a plany ktore kupiles na budowe domu mozesz nawet i w szczecinie wykozystac jezeli tylko sa zgodne z planem zagospodarowania przeszczennego ![]() ,
|
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
Łąki w Tyńcu mają zostac włączone w program Natura 2000. Nie jestem do końca pewien co do wartości odszkodowań za potracone działki - przekształcone na parki!!! Nie wiem czy te działki dalej będą nasze, ale z innym wykorzystaniem, czy miasto odkupi (!!) i samo wykorzysta na teren zielony. Inaczej to jest kradzież w biały dzień !!
Cytat:
|
|
|
|
P.N.R.I.
Offline |
|
|
Niektorzy sie nigdy nie naucza.....
Ale to nic. Mnie sie to nie nudzi. :] Zalozyciel ban, ale temat zostawiam. ![]()
Boia chi molla !
|
|
|
|
Miodek
Od: 06.2004
Offline |
|
|
To może ja zaprotestuję, że nie życzę sobie hamowania tej całej Natury 2000? Mieszkam w Pychowicach, więc mnie to też dotyczy. A, zaprotestuję sobie, bo jak projekt będzie zahamowany, to Wy się wybudujecie, a mi się to nie podoba, bo chcę mieć dalej łąki i las za domem i święty spokój. I co? Takie samem mam podstawy. "Bo ja chcę". Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, kolego. Ty chcesz się budować, a ja nie chcę, żebyś się budował, bo mi się podoba tak, jak jest. A projekt N2000 zapewni mi, że dalej będę miała las za siatką.
[Dla tych co celowści mojej specyficznej argumentacji - tak, to są ironiczne argumenty "bo ja tak chcę"] A i jeszcze jedno. Nie wklejaj tych cytatów "oburzonych właścicieli działek", bo to nic nie znaczy. U mnie też jakiś dziennikarzyna na rowerku był. I nie tylko u mnie i gwarantuję Ci, że wypowiedzi w stylu "jestem za, bo cenię sobie spokój" jest co najmniej tyle samo - dlaczego nie zostały opublikowane, lub zostały zmienione? Przystopuj z wywoływaniem skandalu, bo to jest nudne.
Ostatnio edytowane przez Prezydentowa : 09.06.2009 o godz. 14:58.
|
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2007
Offline |
|
|
I bardzo dobrze że fruwają, wokół mnie (w Skotnikach), na łąkach też fruwają i dzięki temu będę miał zieleń i w miare ciszę, a nie kolejne osiedla i jakieś anty skwarki zieleni. I dzięki tej Naturze mam gwarancję że nie wytną mi lasu niedaleko żeby postawic kolejny supermarket.
A co do inwestycji w Tyńcu to zbiornik powinien powstac, ale ta dwupasmówka to porażka wg mnie.
Ostatnio edytowane przez Arkas : 09.06.2009 o godz. 21:40.
![]()
Nie wstydź się patriotyzmu.
WP. |
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2003
Offline |
|
|
żebyś sie nie ździwił kiedyś ... motyle już w wielu miejscach w tym rejonie fruwały, dopóki tereny należały do prywatnych osób nic nie można było z nimi zrobić. Ale gdy ktoś machnął kasą tam gdzie trzeba to od razu pozwolenia ruszyły i domy są gotowe, na sprzedaż. Szczytem bezczelności jest kobieta na przeciwko Karczmy Rzym, z wyje***** ogrodzeniem pod sam las. Widocznie koło niej już przestały fruwać motyle, biegać dziki i galopować sarenki ...
u nas też miała iść ekspresówka, oczywiście po domach, działkach, sklepach itd. zanim napiszecie jakieś głupoty to przemyślcie sprawe, bo nie każdy jest jeb**** materialistą i da się wyplewić z miejsca gdzie poświęcił całe swoje życie, prace by coś swojego mieć. No ale to inny punkt siedzenia ... a jako ciekawostkę dodam, że jakiś s****y*** wziął 11mln za sam projekt ekspresówki ... projekt, który nie ma racji bytu sam w sobie. a że najpierw sie powinno przedstawić pomysł, dokonać rozeznania, a później robić projekt chyba nie muszę wspominać ... ale tak sie kręci wały, by każdy mógł zarobić. Ot cały nasz kraj. |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2008
Offline |
|
|
Temat bardzo skomplikowany , wielowątkowy i jak wszystko w tym kraju konfliktowy i kontrowersyjny.
Ustawa wywłaszczeniowa to konieczność , inaczej nic w tym kraju nie zbudujemy. Niestety pokutuje u nas reguła "liberum veto" Jeśli istnieje logiczny i potrzebny projekt to płacić właścicielom rynkową cenę i do widzenia. BURZYĆ I BUDOWAĆ. Sam mam pod Krakowem dużą działkę , dookoła rosną domki szeregowe i osiedla , różne cwaniaczki się dorabiają kokosów , ja tkwię w próżni bo jakiś skretyniały lub skorumpowany gminny planista czy inny eko-znawca wymyślił że duża część mojej działki jest "obszarem chronionym ekologiocznie".Do rzeczywistości ma się to jak pięść do nosa ale z gruntem nic nie da się zrobić. Dramat. W kwestii zmiany klasyfikacji gruntów państwo zobowiązane jest pokryć pokrzywdzonym właścicielom straty(różnicę wartości ceny z działki budowlanej na rekreacyjno-ekologiczną) |
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2003
Offline |
|
|
Ja tylko zaznaczę, że te działki POWNNY być wykupywane po cenie wyższej niż rynkowa lub po rynkowej + wielkie odszkodowanie. Bo niby jakim prawem ma się zmuszac ludzi do sprzedawania ich ojcowizny i nie dawać im nic więcej niż to co dostaliby gdyby sprzedali działkę z własnej woli?
![]()
Niszcz socjalizm!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 09.2006
Offline |
|
|
Niech budują. Nie ma nic co mnie bardziej wkurza niż grupa ludzi którzy blokują ważną inwestycję dla miasta / regionu. Byłem za zbudowaniem obwodnicy Augustowa, jestem za budowaniem autostrad wg planów (bez kombinacji), tak samo jestem za zbudowaniem 2 pasmowej drogi przez Tyniec. Amen
![]() |
|
|
|
Banita
Offline |
|
|
ja jestem też za puszczeniem ruchu samochodowego przez RYNEK w Krakowie, bo to jest skandal, że żeby dostać się do Rynku trzeba iść na nogach!
żyjemy w XXI wieku, a nie można autkiem podjechać pod sam McDonald :/ |
|
|
|
Graf Zero
Od: 08.2004
Offline |
|
|
A czy gdzieś może na jakiejś stronie albo w artykule albo gdziekolwiek zamieszczono mapę rzeczonej dwupasmówki? Wraz z ewentualnym jej alternatywnym przebiegiem? Żeby jeszcze zaznaczono gdzie i po których domach ta dwupasmówka biegnie?
Tak żeby sobie można wyrobic opinię na podstawie materialów konkretnych? A nie na podstawie opinii zbanowanego (ciekawe za co?) sfrustrowanego mieszkańca? |
|
|

|
||||||
![]() |
|
|