The White Star Division - Wisła Kraków

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)
Nazwa użytkownika
Hasło

Hyde Park (moderowane) Pokój również moderowany, jednak tu nie trzeba mówić o piłce nożnej i kibicowaniu. Chcecie pogadać o czymś "niepiłkarskim" - wejdźcie tutaj.

Odpowiedź

Narzędzia tematu Tryby wyświetlania
Kamyck1906
Junior Member

Od: 12.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 09.02.2009, 16:57
WiślakNH napisał(a):Wyświetl post
No i jakie miejscowości w Chorwacji nad morzem są godne polecenia ,bo turystycznie o tym państwie za bardzo sie nie orientuje
Ja polecam okolice Dubrovnika. Ja byłem 2x na Chorwacji, raz w okolicach Rijeki (dosyc drogo jak na moje możliwości finansowe i zimna woda ), a raz w okolicach właśnie Dubrovnika (było taniej niż w Rijece i woda cieplejsza...). Nie wiem jak jest obecnie z cenami, bo byłem tam 2 lata temu, ale Chorwacje polecam jak nic!
Powód: bo tak
Ostatnio edytowane przez Kamyck1906 : 09.02.2009 o godz. 16:58.
Odpowiedz cytując
m_misiek
Senior Member

Od: 04.2006

Stary 10.02.2009, 00:17
WiślakNH napisał(a):Wyświetl post

No i jakie miejscowości w Chorwacji nad morzem są godne polecenia ,bo turystycznie o tym państwie za bardzo sie nie orientuje
ja polecam wyspę Korcule. Bylem w Chorwacji już jakieś 6 razy ( ostatni raz chyba z 3 lata temu). 5 razy byłem właśnie na Korculi a raz na stałym lądzie. Stwierdziłem, że już nigdy nie będę na stałym lądzie, tylko wyspa. Po prostu woda jest znacznie czystrza i dużo cieplejsza chociaż to pewnie sprawa prądów. Jeżeli miałbym polecić miejscowość to z ręka na sercu polecam Pirżbe, niedalko Blato. Nie pomoge Ci z cenami ponieważ to sie zmienia z roku na rok. Ale musisz sie zastanowić się czy jedziesz tam poleżeć na plaży, opalać się i ogólnie odpocząć, czy raczej interesuje Cie wieczorne życie typu disco,knajpy itp. Jeżeli życie nocne, to Prizba nie bedzie miejscem dla Ciebie wtedy polecam Riviere Makarska

pozdrawiam
Odpowiedz cytując
Arkas
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 12.02.2009, 17:38
Może ktoś polecic jakieś rejony Bułgarii na wczasy?
A które omijac?
A jak ktoś ma jakieś wiarygodne linki z hotelami/ apartamentami to też byłbym wdzięczny, bo akurat do B. wybieram się pierwszy raz.
Odpowiedz cytując
jachting
Senior Member

Od: 05.2006

Stary 12.02.2009, 17:42
http://www.jeziora.warmia.mazury.pl/
Zagłosujcie na 7 cudów natury - możecie wybrać dwa z Polski (bo głosuje się na 7)- Nasi reprezentanci to Wielkie jeziora mazurskie i puszcza Białowieska (kandydatura wspólna z Białorusią )
"Wspaniałość przejawia się nie w tym, gdzie jesteśmy, ale w jakim kierunku się poruszamy. Musimy żeglować czasem z wiatrem, czasem pod wiatr, ale żeglować, nie dryfować ani stawać na kotwicy."
Odpowiedz cytując
WiślakNH
Senior Member

Od: 01.2007

Stary 16.02.2009, 15:13
Dzięki tym co pomogli Teraz mam zapytania odnośnie Węgier,jakie są ceny np takiego piwa,chleba,owoców... po przeliczeniu na zł
Jakby jeszcze znał ktoś jakieś atrakcyjne miejsca turystycznie nad Balatonem,plaże,kluby...
Ostatnio edytowane przez WiślakNH : 16.02.2009 o godz. 16:59.
Miasto Kraków - pozdrowienia dla Dobrych Chłopaków !!

Odpowiedz cytując
Łukasz1987
Senior Member

Od: 03.2006

Stary 02.03.2009, 20:42
Zna ktoś i może polecić biuro podróży które organizuje wyjazd do Bułgarii do Złotych Piasków w stosunkowo niewielkiej cenie i jest to sprawdzona opcja?
Odpowiedz cytując
macyo
Kangoo supersonic

Od: 08.2003

Stary 02.03.2009, 21:18
Mamy już marzec więc można zacząć planować urlopik. Czy ktoś z forumowiczów był w Czarnogórze? Jaką wioskę polecacie? Jak tam jest cenowo? Warto jechać przez Bośnie? Wszelkie zdania mile widziane
Kangoo + Uniden Pro 520XL + Sirio AS 1000.
Odpowiedz cytując
pan_premier
Senior Member

Od: 01.2003

Stary 02.03.2009, 21:35
cenowo najlepiej nie jest, szczeólnie przy obecnym kursie euro
ogólnie co dziwne dla raczej biednych krajów ,drogie jest tam jedzenie(klimat jest surowy i nic tam chyba nie rośnie
Czarnogóra jest mała jak gowienko, jednak bardzo różnorodna, dlatego pytanie zasadnicze, czy chcesz leżeć na dupie nad morzem, czy cos pozwiedzać?

Bośnia powinna byc obowiązkowa, tak Sarajevo(b blisko zCG) jak i Mostar sa miastami które mogą zaczarowac. fajny jest przyrodniczy podział na Bośnię i Hercegowinę, dwa swiaty, znane zapewnie tym którzy gdzies w Chorwacji po przejechaniu przełęczy z zielonych środkowoeuropejskich lasów wjechali w wysuszony, kamienisty krajobraz bałkańsko-śródziemnomorski
w Pn Czarnogórze nie mozna nie zobaczyć Kanionu Tary czy Durmitoru, niemniej moim zdaniem bardziej warta uwagi jest pustka. Cos cudownego poszlajac sie popustych polach i opuszczonych wioskach z pn- zachodniej CG..
Jak chodiz o kaniony to zdecydowanie bardziej polecam kanion Rugovo w Kosowie nad kanion Tary(blisko CG), w Bosni super jest droga Kanionem Neretwy(tylko za dużo aut) i chyba Pn cześci kanion Uvca(?). Za Jajcami w Strone Banja Luki jest kaniin Vrbas, może nie jakis wyjątkowy, ale jedno miejsce...

Warto przejeachć sie równiez przez hercegowine inna droga niż kanion Neretwy.

Co do CG jeszcze to oczywiscie Kotor i zatoczka jak i Jezior szkoderskie.

Ogólnie BiH i CG to dwa miejsca gdzie przyroda jest naprawde niesamowita. Wszystko jest skrajne, brakuje jakichkolwiek stanów pośrednich. Można połazić po górach, moza wymoczyć dupsko..
Jesli planowałbys wypad w góry to odradzam(z relacji znajomych i swoich obserwacji) Durmitor, który jest troche nijaki, Lepij wybrac sie W Prokletije czy Komovi

co do miast jeszcze:
Sarajewo to ekstra miejsce, jest historia, różnorodnośc, Serbowie i mudżahedini
Mostar po wojnie jest juz tylko muzułmańsko- chorwacki i choć malutkie to centrum to mozna tam spędzić godziny

jak potrzbujesz jakis szczegółów pisz na prv
Ostatnio edytowane przez pan_premier : 02.03.2009 o godz. 21:48.
Ci kibice potrafią uczynić niesamowity kocioł rytmicznie uderzając nogami - informuje Wojciech Łobodziński, który grał na tym obiekcie z reprezentacją Polski.
Odpowiedz cytując
Krystian14
Senior Member

Od: 02.2003

Stary 09.03.2009, 06:36
Mogę udzielić pomocnych informacji osobom, które wybierają się do Sharm El Sheikh a dokładnie Naama Bay. Mam namiary na sprawdzone (przeze mnie) firmy oferujące wycieczki do Izraela - Jerozolima, Morze Czarne i stolicy Egiptu - Kairu. Także dla zainteresowanych nurkowaniem na własną ręke na rafach w NB i Sharm El Maia. Byłem w styczniu więc wszysto świeże
TOLERANCJA JEST CNOTĄ LUDZI BEZ PRZEKONAŃ !BIAŁA WISŁA !
Odpowiedz cytując
Łukasz1987
Senior Member

Od: 03.2006

Stary 11.03.2009, 21:17
Hej Mam takie pytanko... Czy może ktoś z Was polecić mi jakąś fajną miejscowość nad polskim morzem gdzie warto się wybrać? Interesuje mnie miejsce leżące tuż nad Bałtykiem... Gdzie są fajne plaże, można smacznie zjeść, wieczorem pójść na dyskotekę itd... Wiem pytanko może banalne ale prosiłbym o pomoc i rady gdzie warto pojechać Słyszałem różne wersje...Łeba, Władysławowo, Sopot... Co Wy polecicie?
Ostatnio edytowane przez Łukasz1987 : 11.03.2009 o godz. 21:28.
Odpowiedz cytując
Domas
Banita

Od: 07.2008

Stary 18.03.2009, 09:34
http://wp.tv/i,Na-granicy-zycia-i-sm...l?ticaid=67b0a polecam wszystkim się wybrac :/
Odpowiedz cytując
QBAS
Senior Member

Od: 11.2002

Stary 03.04.2009, 22:02
Zaczynam powoli myśleć o wakacjach i ostatnio do głowy wpadła mi Chorwacja. Chciałbym pojechać tam ale nie z biurem podróży i zapłacić złodziejom, ale wynająć jakiś np apartament dla 4-6 osób. Dobrze byłoby żeby był niedaleko do morza, z basenu też bym się ucieszył

Znacie może jakieś sprawdzone miejsce na Chorwacji? Jakieś mieszkanie, które można w wakacje wynająć? Apartament dla 4-6 osób?
Odpowiedz cytując
dawidTS
Senior Member

Od: 01.2009

Stary 21.04.2009, 20:17
Jeżeli masz 2 metry wzrostu,2metry w karku i ważysz 120 kg to możesz
Odpowiedz cytując
mic
Tylko Wisła

Stary 28.04.2009, 18:12
Byl tam ktos ?

http://www.parkminiatur.com/

Oplaca sie jechac tam ? Czy to tylko dla dzieci ?
Odpowiedz cytując
pio
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 28.04.2009, 18:25
mic napisał(a):Wyświetl post
Byl tam ktos ?

http://www.parkminiatur.com/

Oplaca sie jechac tam ? Czy to tylko dla dzieci ?
a na czym Ci zależy zwiedzając taki park?
Ja tam byłem jak jeszcze w przygotowaniu był zielony labirynt i minilunapark i napewno więcej było dorosłych niż dzieci
wszystkie budowle z krótkim opisem, ale napisz czego byś oczekiwał jadąc tam, to moze uda mi się odpowiedzieć czy warto?
mam 1906 powodów, by nie zmieniać swych przekonań
i nie zrzeknę się tej wiary nawet przed obliczem Boga!...

RAP po godzinach i LUZ ponad wszystkim

http://www.myspace.com/pio.m
pio
http://www.youtube.com/user/wszyscypio?feature=mhee

wszyscypio
Odpowiedz cytując
mic
Tylko Wisła

Stary 28.04.2009, 18:40
Pojechac i zobaczyc cos fajnego, jakos spedzic czas z dala od Krk. I zeby nie bylo to w stylu przyjde - zobacze - po 10 min mi sie znudzi.
Odpowiedz cytując
pio
Senior Member

Od: 01.2004

Stary 28.04.2009, 18:47
mic napisał(a):Wyświetl post
Pojechac i zobaczyc cos fajnego, jakos spedzic czas z dala od Krk. I zeby nie bylo to w stylu przyjde - zobacze - po 10 min mi sie znudzi.
W takim razie możesz jechać,
a jak chodzenie wśród miniatur się znudzi, możesz siąść i coś zjeść
Ja tam byłem ze znajomymi wracając z majówki 2 bądź 3 lata temu i z tego co pamiętam było świeżo po otwarciu, ale nudno nie było. I bardzo możliwe, że teraz jest więcej atrakcji niż wtedy
mam 1906 powodów, by nie zmieniać swych przekonań
i nie zrzeknę się tej wiary nawet przed obliczem Boga!...

RAP po godzinach i LUZ ponad wszystkim

http://www.myspace.com/pio.m
pio
http://www.youtube.com/user/wszyscypio?feature=mhee

wszyscypio
Odpowiedz cytując
picasso
Senior Member

Od: 07.2005

Stary 14.05.2009, 20:03
mam prośbę do tych co wrócili niedawno z podróży.czy możecie powiedzieć mi jak kosztuje diesel na slowacji,w austrii,we włoszech i francji?a takze na jakie okresy kupije sie winiety i ile kosztują w austrii i na słowacji?z góry wielkie dzięki.
dziękuję za uwagę
Odpowiedz cytując
Arkas
Senior Member

Od: 02.2007

Stary 14.05.2009, 20:49
Czarnogóra - był ktoś? Plusy minusy tegoż kraju?
I jakie mają ceny ogólnie.
Nie wstydź się patriotyzmu.
WP.
Odpowiedz cytując
sharkey
Senior Member

Od: 03.2008

Stary 20.05.2009, 22:20
Jeśli chodzi o Czarnogórę to nie masz co liczyć na jakieś świetnie warunki... ceny są bardzo przyzwoite, a morze bardzo czyste, ale tak jak mówię jeżeli nie chcesz wydać dużo kasy to nie licz że za 10zl będziesz miał 4 gwiazdkowy hotel. Mają mało ekskluzywnych hoteli dlatego odpowiednio sobie za nie liczą!..... Ja i tak polecam Chorwację, a w szczególności rejon Stari Grad Paklenica !!!... mogę polecić fajny camping... może nie są to jakieś wspaniałe warunki, ale cały zalesiony w bardzo długim i dostępnym brzegiem jak na Chorwację. Dodatkowym plusem są wysepki ok. 5km od brzegu, które mogą być świetnym celem wypraw jeżeli ktoś dysponuje jakimś pontonem albo łódką z rozsądnym silnikiem...tzn. wystarczy nawet 4 , 5 KM Naprawdę bardzo gorąco polecam ten rejon tym którzy cenią spokój i wypoczynek( ładne wybrzeże, piękne widoki, bardzo "swojskie" wioski i stosunkowo mało turystów...autostrada wszystkich przegoniła dalej w stronę Splitu i Dubrownika- apropos 2 bardzo ładne miasta i zdecydowanie warte zobaczenia). Oczywiście mogę również polecić bardzo fajne kwatery, ale jest to już droższa przyjemnośc od campingu, lecz nie każdy je musi lubić

Mam nadzieje, że Was tym zainteresowałem tym trochę "opuszczonym" rejonem pięknej Chorwacji!

W razie pytań piszcie z chęcią odpowiem na wszystkie pytania...jeśli będę mógł

P.S.
Czy orientuje się ktoś ile może i czy jest możliwy lot z Krakowa od Hurghada (wiecie Egipt nie jestem pewien czy dobrze piszę )
Ostatnio edytowane przez sharkey : 20.05.2009 o godz. 22:55.

JEDNO SERCE JEDNO BICIE WISŁA KRAKÓW PONAD ZYCIE!!!
Odpowiedz cytując
FilipUT
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 22.05.2009, 11:27
W 100 % zgodzę się z "przedmówcą" i co do Czarnogóry, gdzie dojazd jest dużo gorszy (jeżeli jedzie się najkrótszą trasą przez Serbie, to autostrada tylko do Belgradu, od stolicy Serbii już tylko drogami głównymi "jednopasmówkami") Ponadto Czarnogóra to kraj rozwijający się ale pastusze Serbskie zwyczaje widać tam wszędzie (wyrzucanie worków śmieci przez okno, na trawniki i ludzie nie za specialnie uprzejmi :/) Plaże generalnie też niezbyt czysty, wiele śmieci na nich, rzadko kiedy sprzątane, za to morze stosunkowo czyste i ciepłe.

Co innego Chorwacja. Na pewno jest to kraj warty zobaczenia, można się w nim zauroczyć. W tym roku już po raz 3 tam jadę. Na wyspę Vir, do miejscowości też o takiej nazwie. Vir położony jest jakieś 35 - 40 km na pólnoc od Zadaru (środkowa Dalmacja) bardzo ładne plaże, czysto, ceny przystępne, ludzie sympatyczni Od autostrady Zagrzeb - Split należy zjechać zjazdem na ZADAR i od tego zjazdu kierować się na miejscowść Nin i dalej już na Vir. Na prawdę polecam, nie jest jeszcze to skomercjalizowane miasteczku turystyczne i spokój, choć oczywiście pojawiają się tam już turyści, (głównie z Zagrzebia i Niemiec, Polaków tam jak na lekarstwo). Gorąco polecam Chorawcje.
Unia Tarnów&Wisła Kraków

Odpowiedz cytując
mcovalski
miszcz ortografji

Od: 04.2004

Stary 22.05.2009, 12:29
Panowie i Panie jadę na parę dni do Szwajcarii. Jadę przez Drezno Norymbergie i Stuttgart. Jest coś warte zobaczenia w tych miastach lub na tej trasie ? jakieś zamki ogrody botaniczne etc ?
Odpowiedz cytując
wisl@k_TS
Senior Member

Od: 10.2006

Stary 22.05.2009, 16:32
mcovalski napisał(a):Wyświetl post
Panowie i Panie jadę na parę dni do Szwajcarii. Jadę przez Drezno Norymbergie i Stuttgart. Jest coś warte zobaczenia w tych miastach lub na tej trasie ? jakieś zamki ogrody botaniczne etc ?
W Dreźnie masz do zwiedzenia przede wszystkim muzeum Zwinger.
the end
Odpowiedz cytując
sharkey
Senior Member

Stary 22.05.2009, 17:46
Ha! Oczywiście jest jeszcze parę fajnych miejsc, które mogę wam polecić! Pierwszym z nich będzie najbardziej na południe wysunięty stały ląd Europy. Chodzi mi przepiękny półwysep Peloponez (właściwie wyspa bo w roku 1893 został odcięty od stałego lądu Grecji po wybudowaniu kanału Korynckiego). Kanał najlepiej pokonywać drogą lokalną, gdyż będzie z niej najlepszy widok! Aha warto poczekać, aż będzie przepływał jakiś statek, gdyż jak mówi przesąd przynosi to szczęście w podróży Jadąc przez malowniczy półwysep mamy znakomitą okazję podziwiać malownicze gaje oliwne i sympatyczne wioski. Po około 100km w dolinie ukarze nam się widok Sparty Niestety miasto nie jest pełne zabytków, ale na zachód znajduje się malowniczo położona na zboczu góry miejscowość (opuszczona bardzo dawno temu) Mistra. Jest to zabytkowe miasto, które naprawdę warto zobaczyć. Godnym polecenia jest również wyjście na górny zamek z którego rozpościera się przepiękny widok na dolinę, w której zbudowana jest Sparta oraz otaczające ją wszędobylskie gaje oliwne. Najlepszy jest na taką wycieczkę dzień bez słońca, gdyż wyjęcie na górę dla niektórych może okazać się pewnym kłopotem. Zmierzając dalej w kierunku południa docieramy do ślicznie położonego miasteczka Gytheio (Gytio) z ładnym portem i ślicznymi restauracyjkami nad samym brzegiem morza (niestety są one dość drogie jak wszystko w Grecji:/). Wyjeżdżając z miasteczka i kierując się w kierunku na południowy-zachód wpadniemy na drogę prowadzącą do jednego z najpiękniejszych miejsc w Grecji półwyspu Matapan ( mam nadzieje że dobrze nazwę napisałem). Jest to przepiękny kawałek lądu, dość górzysty przez co można podziwiać przepięknie położone zatoczki oraz śliczny błękit wody. Widok jest naprawdę ujmujący i zapierający dech w piersiach...niestety są to tereny bardzo narażone na pożary, a spalone resztki i tak mizernej roślinności mogą niestety trochę ująć z tego pięknego widoku. Ciekawostką dla znawców lub miłośników historii antycznej może być to, iż właśnie tam podobno znajduje się mityczne zejście do piekła. Wiadomość tą otrzymałem od jednego z tamtejszych mieszkańców, który prowadzi fajnie położoną knajpkę nad samym klifem wysokości mniej więcej 25 metrów.

Jeżeli ktoś się będzie wybierał warto zwrócić uwagę na klasyczne dla tego rejonu domy wieżowe, gdzie niektóre z nich pochodzą jeszcze z XIX wieku. Jeśli dobrze poszukacie w okolicy półwyspu Matapan można znaleźć kilka częściowo opuszczonych już wiosek zbudowanych właśnie w tym jakże ciekawym stylu.

Z chęcią się dowiem czy ktoś tam jeszcze był i czy też ma tak pozytywne wrażenia z tamtego rejonu

P.S. a tu dołączam przykładowe zdjęcie, które znalazłem w internecie.

(sam mam prawie identyczne)
(a to już najsłynniejsza miejscowość z domami wieżowym Vathia)

Odpowiedz cytując
Taxido
Member

Od: 03.2005

Stary 23.05.2009, 11:56
szukam informacji o jakims polu namiotowym, campingu na wyspie Hvar w Chorwacji moze ktos cos polecic, podzielic sie doswiadczeniem?
Odpowiedz cytując
sharkey
Senior Member

Stary 23.05.2009, 18:29
Hvar tak? no musiałbym pomyśleć bo na tej wyspie byłem na campingu, ale muszę się zastanowić czy ten o którym myślę był tam daj mi trochę czasu, a na pewno coś sobie przypomnę...

Odpowiedz cytując
tomo
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 26.05.2009, 13:01
Na przełomie lipca i sierpnia wybieram się do Bułgarii, dokładnie do miejscowości Obzor. Tutaj proszę o komentarze. Był ktoś ? Jakie ceny ? warunki ? jedzenie, %% itd etc.

Pozdro
Odpowiedz cytując
PauL
Senior Member

Od: 08.2006

Stary 26.05.2009, 13:06
...:::Tomo:::... napisał(a):Wyświetl post
Na przełomie lipca i sierpnia wybieram się do Bułgarii, dokładnie do miejscowości Obzor. Tutaj proszę o komentarze. Był ktoś ? Jakie ceny ? warunki ? jedzenie, %% itd etc.

Pozdro
Byłem pare lat temu z rodzicami. Typowa wypoczynkowa miejscowość. Nie patrzyłem wtedy pod kątem zabawienia się, ale nie przypominam sobie, żeby było tam pod względem klubów/dyskotek zbyt atrakcyjnie. Polecałbym bardziej Słoneczny Brzeg albo Złote Piaski. Ceny alkoholu i jedzenia w Bułgarii dla Polaków bardzo korzystne. Praktycznie na wszystko sobie można pozwolić.
TRÓJKOLOROWE BRONOWICE
Odpowiedz cytując
tomo
Senior Member

Od: 12.2003

Stary 26.05.2009, 13:34
PauL napisał(a):Wyświetl post
Byłem pare lat temu z rodzicami. Typowa wypoczynkowa miejscowość. Nie patrzyłem wtedy pod kątem zabawienia się, ale nie przypominam sobie, żeby było tam pod względem klubów/dyskotek zbyt atrakcyjnie. Polecałbym bardziej Słoneczny Brzeg albo Złote Piaski. Ceny alkoholu i jedzenia w Bułgarii dla Polaków bardzo korzystne. Praktycznie na wszystko sobie można pozwolić.

Szukam w necie informacji i generalnie ludzie polecają właśnie Obzor jako przeciwieństwo Słonecznego Brzegu czy Sozopolu gdzie są kosmiczne ceny i na plaży człowiek na człowieku.
Jak dla mnie to wystarczy jedna dyskoteka, jak się ktoś odpowienio "przygotuje" to przy wszystkim sie można pobawić

Jeśli ktoś chce się jeszcze podzielić informacjami o Obzorze to proszę uprzejmie
Odpowiedz cytując
FilipUT
Senior Member

Od: 11.2006

Stary 27.05.2009, 09:02
Także pare lat temu byłem z rodzicami w Obzorze, nie widziałem tam zbyt wiele dyskotek czy klubów, jednak z relacji kolegów którzy byli tam rok temu sytuacja uległa zmianie. Ruscy tam strasznie inwestują, ta mieścinka się rozwija dosyć prężnie

Ceny (gdy tam byłem to był to rok 2004) bardzo przystępne Ogólnie miło wspominam tamtejsze wakacje
Unia Tarnów&Wisła Kraków

Odpowiedz cytując

Wstecz   Forum Kibiców Wisły Kraków > Inne > Hyde Park (moderowane)

Odpowiedź

Zasady wysyłania postów