|
Senior Member
Od: 01.2009
Offline |
|
|
NO to zostajemy w tych okolicach
co to za miejscowość ![]() Jest położona w Beskidzie wyspowym , na wysokości 480-660 m n.p.m., między górami - Lubogoszczem, Śnieżycą Ćwilinem ![]() ![]()
Semper Fidelis!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2007
Offline |
|
|
Dobra
10 znaków. |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
a to jest odpowiedzi^ akurat ona jest NIEDobra
![]() ale w sumie wszystko pasuje Podpowiedź ta miejscowość jest teraz Rozpoznawalna dzięki pewnej sportsmence która w niej mieszkała ![]() ![]() ![]()
Semper Fidelis!
|
|
|
|
Socios Wisła Kraków
Od: 11.2007
Offline |
|
|
Wyłożyłeś na tacy teraz, zmylił mnie pociąg.
Wiem ale nie powiem nie mam czasu na nową zagadkę : ) |
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Od: 06.2008
Offline |
|
|
Kasina Wielka.
![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
Kraków, 9 marca 2012. ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jedziesz dalej przecież to było oczywiste
![]() ![]()
Semper Fidelis!
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Pytanie moje jest następujące co to za pan
![]() Co zrobił ciekawego, kim jest Myślę że łatwe... Podpowiedź 1 i zapewne ostatnia. Bo teraz powinno być łatwiutko ![]() ![]() Następna podpowiedź jutro rano, jak nie zgadniecie oczywiście --------------------------------------------------------------------------------------------------------- Pytanie po za zagadką. Mam taki problem chodzi o to, że na Sukiennicach znajdują się karykatury prezydentów Krakowa chodzi mi o jedną z nich mianowicie o http://krakow.mountains.ws/zabytkowy...oth_hall/9.htm czyja to jest karykatura.( imię nazwisko) I gdzie mogę znaleźć informacje na temat innych. BARDZO MI ZALEŻY na rozwiązaniu. Jakieś propozycje, sugestie na PRIV ![]() ![]()
Ostatnio edytowane przez WISŁAZWE : 08.05.2009 o godz. 07:18.
![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Podpowiedź 2:
Pan ten studiował w Krakowie na pewnej uczelni, imieniem polskiego mistrza od Hołdu Pruskiego. Jego( pana o którego pytam) nauczycielem był człowiek, który był autorem pomnika jednego z prezydentów Krakowa, znajdującego się na placu Wszystkich Świętych. Dokładnie 450 latach po Hołdzie Pruskim, człowiek o którego pytam został pedagogiem na tej uczelni, na której studiował... Ostatnią podpowiedź dam ok. 15-16 po południu ![]() ![]() W samym sercu trybun, w jego centrum, pojawiło się w piątkowy wieczór słowo pasja. Określenie, które najdobitniej tłumaczy to dlaczego większość z nas pojawia się na Reymonta, choć nie ma wyników, działań marketingowych, czy drużyny, z którą chcielibyśmy w pełni się utożsamiać.
|
|
|
Senior Member
Od: 11.2002
Offline |
|
|
prof. Bronisław Chromy
Rzeźba to: Postać Ukrzyżowanego w Arce Pana w Krakowie-Nowej Hucie http://www.chromy.art.pl/biogr.html nauczyciel Chromego to Xawery Dunikowski - autor pomnika przy pl. Wszystkich Świętych. Zagadka: Co to za miasto? Podpowiedzi pojawią się jak będzie problem. Ratusz: ![]() Teatr: ![]()
Ostatnio edytowane przez Devonisch : 08.05.2009 o godz. 09:37.
![]()
STELLA BIANCA FOREVER - SOCIOS WISŁA KRAKÓW
|
|
|
|
Pro Publico Bono
Od: 08.2003
Offline |
|
|
Aachen ( Akwizgran )
Co to za miasto ? : ![]() I jak nazywa się ten kościół, oraz od czego wzięła się ta nazwa ? : ![]() Miasto zostało założone przez Zakon Najświętszej Marii Panny Domu Niemieckiego ![]() A kościół jest największą gotycką świątynią w tej części Europy. Powód: Podpowiedź
Ostatnio edytowane przez Ela : 10.05.2009 o godz. 07:16.
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Może jakaś wskazówka, podpowiedź bo trudne trochę
I przy okazji podbijam moje zapytanie/ prośbę
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
To miasto to Braszów w Rumunii.
Kościół nazywa się Czarny Kościół w Braszów i nazwa Czarny nawiązuje do zniszczeń po pożarze 1689 r. („opaleniznę” usunięto po części podczas kilku renowacji przeprowadzonych w XX w.). ![]() Co o za obiekt ( nazwa) W jakim jest mieście W miejsce czego został zbudowany i kto go zbudował. Podpowiedź 1 Pierwsza wzmianka o tym mieście jest z 955 roku, miasto to było stolicą jednego z regionów w swoim państwie do 1641 roku. W tym mieście więziony był jeden z dowódców oddziałów Powstania Styczniowego. Powód: WISŁA 1-0 Legia.........!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ostatnio edytowane przez WISŁAZWE : 11.05.2009 o godz. 09:16.
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
|
Kościół Marii Panny Śnieżnej w Ołomuńcu w Czechach.
Zbudowany w miejscu kościoła franciszkanów, zbudowany przez zakon jezuitów w pierwszej połowie XVIII wieku. ![]()
the end
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
wisl@k_TS dobrze. W nagrodę zadajesz zagadkę.
|
|
|
Senior Member
Od: 10.2006
Offline |
|
![]()
the end
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
Hong Kong?
|
|
|
|
WISŁA KRAKÓW
Offline |
|
|
Witam, Kolumbus masz rację to jest Hong Kong, więc chyba możesz zadawać zagadkę. Potwierdzenie http://pl.wikipedia.org/w/index.php?...20050416133937 Piszę tylko po to aby nie zatrzymać tematu ![]() Myślę, że wisl@k_TS się nie obrazi
Ostatnio edytowane przez WISŁAZWE : 12.05.2009 o godz. 13:52.
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2004
Offline |
|
|
co to dokladnie za zwierzak?
![]()
Ostatnio edytowane przez Kolumbus : 12.05.2009 o godz. 18:33.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Lampart morski (Hydrurga leptonyx)
Potwierdzenie: http://www.dziennik.pl/foto/article1...llerySeq=2#top ![]() Co to za Piłkarz i proszę coś o nim napisać ![]() Ps. Wiem że łatwe a jak będą kłopoty to jutro koło 15 podpowiedź ![]() Powód: Potwierdzenie i Zagadka :D
Ostatnio edytowane przez Bartuk1906 : 12.05.2009 o godz. 18:54.
![]()
Semper Fidelis!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 12.2007
Offline |
|
|
Ostatnio edytowane przez nowy_piotrek : 12.05.2009 o godz. 19:02.
![]() ![]() Życie bym dał, za krakowską Wisłę... |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
MÓWIŁEM ŻE ŁATWE ALE NIE SĄDZIŁEM ŻE AŻ TAK
Jedziesz dalej ![]() ![]()
Semper Fidelis!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Co to gdzie to
![]() ![]() ![]() Życie bym dał, za krakowską Wisłę... |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2005
Offline |
|
|
Muzeum Armii Krajowej im Gen. Fieldorfa Nila w Krakowie.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
nie moze byc inaczej.
dajesz ![]() ![]() Życie bym dał, za krakowską Wisłę... |
|
|
|
Senior Member
Od: 02.2005
Offline |
|
![]() Co? Gdzie? i z jaką legendą jest związane Podpowiedź: ![]()
Ostatnio edytowane przez Tom'ash : 12.05.2009 o godz. 21:48.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Jest to odbicie ręki w Lublinie związane z legendą Sąd Diabelski
![]() Potwierdzenie: http://bozenawojcik1.webpark.pl/legendy.htm tu jest o tej legendzie chyba jest jako 3 ![]() a tu o tej łapie i też o legendzie http://www.zabytkilublina.friko.pl/lapa.html ![]() Zagadka ![]() ![]() Co to i Gdzie to ![]() Powód: Potwierdzenie i Zagadka :)
Ostatnio edytowane przez Bartuk1906 : 13.05.2009 o godz. 14:19.
![]()
Semper Fidelis!
|
|
|
|
Senior Member
Od: 03.2005
Offline |
|
|
budynek parlamentu w Budapeszcie
od siebie: bardzo ładny jest ![]() |
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
eh za łatwe daje te zagadki...... ;/ TAK
![]() ![]()
Semper Fidelis!
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
![]() ![]() ![]() ![]() Fotografia przedstawia miejsce, z którym związana jest pewna legenda. Natomiast na obrazie jest pan, którego legenda ta osobiście dotyczy. po 1 - gdzie znajduje się miejsce uwiecznione na fotografii? po 2 - kim jest pan z obrazu? po 3 - w skrócie opisz legendę. PODPOWIEDŹ: Minęło już trochę czasu, więc dam wskazówkę. Mam nadzieje, że ułatwi nieco sprawę. Obiekt, o którym mowa powyżej jest wizytówką miasta, w którym znajduje się placówka promująca Kraków. Warto wspomnieć, że to jedyna tego typu "krakowska" instytucja poza granicami Polski. W Krakowie zaś istnieje podobna placówka promująca to miasto. PODPOWIEDŹ 2: Miasto uznawane za nieoficjalną stolicę Świętego Cesarstwa Rzymskiego. Obiekt nazywany był skarbnicą imperium. Jeśli chodzi o tego pana, to był to rycerz rozbójnik, który skończył w ten sposób: ![]()
Ostatnio edytowane przez bb.1906 : 14.05.2009 o godz. 10:40.
|
|
|
|
Senior Member
Offline |
|
|
Żeby nie stopować tematu, chodziło o:
1- miejsce uwiecznione na fotografii to odciski, ślady kopyt na murach zamku Kaiserburg w Norymberdze. 2- gość z obrazu to Eppelein von Gailingen, znany niemiecki raubritter, żyjący w XIV w. 3- Legenda głosi, że został on złapany na gorączym uczynku, podczas jednej ze swoich bandyckich akcji w okolicach Norymbergii. Osadzono go w zamku Kaiserburg i skazano na śmierć. Tuż przed egzekucją dano mu prawo, do ostatniego życzenia. Poprosił o to, by mógł usiąść po raz ostatni na swoim dzielnym rumaku. Gdy go dosiadł, spiął ostrogi i ruszył. Koń mocno się wybił i przeskoczył mury oraz fosę otaczającą zamek. W ten sposób udało mu się ucieć. Ślady kopyt zachowały się do dziś, wskazując miejsce, w którym konik się wybił Eppelein von Gailingen nie pożył jednak o wiele dlużej. Ponownie złapany w 1381r. został skazany na śmierć przez łamanie kołem. Egzekucja odbyła się tego samego roku na Neumarkt w Norymberdze. W takim razie może coś łatwiejszego: ![]() ![]() Co to i gdzie? EDIT: puchaty1906- NIE
Ostatnio edytowane przez bb.1906 : 14.05.2009 o godz. 22:13.
|
|
|

|
||||||
![]() |
|
|